Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
salter071

#26 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by salter071 »

Dragi moji Saralije i Sarajke, muka mi je od ove teme. I ne samo meni. VIdim vec kuda vodi. (ovdje ide smajli koji povraca)

Poslala sam kopiju vasih odgovora svom bivsem radnom kolegi, ovdje gdje oboje sada zivimo.
Prenosim vam ne-cenzurirani dio odgovora. Nema smisla da me baniraju samo zato sto citiram nekoga :D

Kaze on: "XXXXXXXXXXXXXX Mozda zbog toga sto dijaspora sa svojim pasosima, putovnicama, putnim dokumentima itd. ne mora traziti niciju milost da ih puste preko granice. Sta su to “redovi za vize”? Uppps, cek, cek, cek - da pocnemo od pitanja “a sta su to vize”(ne mislim na kreditnu karticu, nju nema samo ko nije jos trazio)?
XXXXXXXXXX Tako su Bahami zamijenili Bratus, Surabaja Sarajevo, Tajland Travnik, ili ne-daj-Boze Peking Pazaric… da dalje ne nabrajam.
XXXXXXXXX A mozda… da je dijaspori dosadilo cekanje da “ostalice” /”sljeglice” shvate da kriminal, pomoc i krediti NISU humanitarna.
XXXXXXXXXXXXXXXX A mozda je samo po onoj staroj - kiselo je grozdje”.
XXXXXXXXXXX Rat je prosao prije 14 godina! XXXXXXXXXXXX" - kraj citata -

Samo da jos dodam, covjek je u ratu postao invalid i otisao je na lijecenje NAKON DEJTONA. Kada se pokusao vratiti u Bosnu, vrlo brzo je shvatio da ga vise nikada nece normalno primiti. Ovo XXXXX je opis njegovog iskustva uz nebirane rijeci.
Pomenuo je, uspust i Tasima, kao i nedostatak bilokakavih protesta uz obavezni dio XXXXXX nakon toga.

Sto se mene tice, briga me ko o kome sta misli. Dok me ne diras ne diram te, a neka misli ko sta hoce. Papaka ima jednako s obe strane granice i ko im (moram sad sebe auto-cenzurirati! :D ) XXXXXXX. :mrgreen:
malizeleni

#27 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by malizeleni »

Sto bi Ameri to fino srocili : "Respect is earned, not given"...

Ne provodi dijaspora dovoljno vremena u BIH da udju u srz situacije, a i obrnuto, tako da se sve svede na rekla kazala i eto ti belaja. Et.
Tako da, sa zakljuckom da je ova tema cisti promasaj, i direktna posljedica ovog iznad, predlazem da se kanimo suplje price i ganjamo pametnija posla, ala bh bal u bechu :D
kockica_kockica

#28 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by kockica_kockica »

Dijasporac wrote:Procitao sam dosta ovog foruma i primjetio sam da Bosanke i Bosanci trose najvise energije pravljeci sebe pametnim u poredujuci sa dijasporcima zbog nekakvog straha da nisu valjda... Ide mi to na zivce vise... zar se u skoli ne uci kulturno ponasanje prema nekom u nepovoljnom polozaju u datoj situaciji???????? gdje je kultura?

svoje osjecaje izrazi na jeziku zemlje u kojoj sad zivis jer ti bosanski ne ide bas.... mozda ako napises na nekom drugom jeziku uspijemo shvatiti sto si zapravo htio da kazes... :)
jefferson

#29 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by jefferson »

Ne razumijem neke ljude stvarno. Mnogi govore kako ih ne prihvataju u BiH, opet neki govore kako im je muka od dijaspore. Ima istine u obe price, ali ne vidim poentu potenciranja ove price.
Nagledao sam se sranja i u BiH i u svijetu. Dok sam zivio u BiH prosao sam skoro cijelu evropu, sad sam u USA, i licno, meni USA odgovara vise MOJIM zahtjevima. I tu je kraj price.
Medjutim, da se malo osvrnem na dijasporu koju sam ja imao prilike sresti.
Obicno ne pokusavaju uopce da se uklope u drustvo, homogeniziraju se sa svojom grupom, obicno iz svog kraja. Dodatna edukacija je misaona imenica, a oni koji to pokusaju i ostvare nesto prakticno su iskljuceni iz grupe! Svaka prica o odlasku u BiH na odmor svodi se da im treba 20,000 dolara. Kada pitam sto toliko, nakon avionskih karata, ostatak se svodi da "nemozes kao papak otici dole." Ne kontam! Kome, sta se to dokazuje?
Onda, prica kako je BiH zaostala (obicno od ljudi koji imaju 8 razreda osnovne i jedva se mogu potpisati, a nakon 11-12 godina jedva engleski govore) i kako nema zakona te je sve puno kriminala! "How yes no" dok im u komsiluku dilaju drogu na kilograme, a policija ne dolazi bez oklopnog vozila oni govore o kriminalu u BiH, ne uzimajuci nikada, ali bas nikad u obzir da je BiH krenula od jebene nule 1996 godine. Pa eto, ima milion stvari u BiH koje se moraju rjesiti, ali da su ti dijasporci htjeli da se malo edukuju skontali bi da je Americi trebalo skoro 100 godina da se rjesi robovlasnistva, nakon toga jos 100 da se rjesi segregacije i "Jim Crow" zakona i na kraju da se zemlja nije ni zvala SAD sve do govora Lincolna prvog Juna 1865 godine u Gettysburgu!
Ono sto me stvarno licno najvise nervira jeste da 99% njih nikad nije iskoristio puni potencijal zemlje u kojoj zive. Ne ocekujem to od starijih generacija, ali njihova djeca se i dalje druze po nacionalnim kafancugama a koncert Seke Aleksic ili Esada Plavog je dogadjaj godine bez obzira sto par blokova dalje svira U2 ili AC/DC, ali koga briga za to.
Ovo je moje zapazanje u SAD, vjerovatno je slicno i u drugim drzavama!
Sounder

#30 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Sounder »

jefferson wrote:Ne razumijem neke ljude stvarno. Mnogi govore kako ih ne prihvataju u BiH, opet neki govore kako im je muka od dijaspore. Ima istine u obe price, ali ne vidim poentu potenciranja ove price.
Nagledao sam se sranja i u BiH i u svijetu. Dok sam zivio u BiH prosao sam skoro cijelu evropu, sad sam u USA, i licno, meni USA odgovara vise MOJIM zahtjevima. I tu je kraj price.
Medjutim, da se malo osvrnem na dijasporu koju sam ja imao prilike sresti.
Obicno ne pokusavaju uopce da se uklope u drustvo, homogeniziraju se sa svojom grupom, obicno iz svog kraja. Dodatna edukacija je misaona imenica, a oni koji to pokusaju i ostvare nesto prakticno su iskljuceni iz grupe! Svaka prica o odlasku u BiH na odmor svodi se da im treba 20,000 dolara. Kada pitam sto toliko, nakon avionskih karata, ostatak se svodi da "nemozes kao papak otici dole." Ne kontam! Kome, sta se to dokazuje?
Onda, prica kako je BiH zaostala (obicno od ljudi koji imaju 8 razreda osnovne i jedva se mogu potpisati, a nakon 11-12 godina jedva engleski govore) i kako nema zakona te je sve puno kriminala! "How yes no" dok im u komsiluku dilaju drogu na kilograme, a policija ne dolazi bez oklopnog vozila oni govore o kriminalu u BiH, ne uzimajuci nikada, ali bas nikad u obzir da je BiH krenula od jebene nule 1996 godine. Pa eto, ima milion stvari u BiH koje se moraju rjesiti, ali da su ti dijasporci htjeli da se malo edukuju skontali bi da je Americi trebalo skoro 100 godina da se rjesi robovlasnistva, nakon toga jos 100 da se rjesi segregacije i "Jim Crow" zakona i na kraju da se zemlja nije ni zvala SAD sve do govora Lincolna prvog Juna 1865 godine u Gettysburgu!
Ono sto me stvarno licno najvise nervira jeste da 99% njih nikad nije iskoristio puni potencijal zemlje u kojoj zive. Ne ocekujem to od starijih generacija, ali njihova djeca se i dalje druze po nacionalnim kafancugama a koncert Seke Aleksic ili Esada Plavog je dogadjaj godine bez obzira sto par blokova dalje svira U2 ili AC/DC, ali koga briga za to.
Ovo je moje zapazanje u SAD, vjerovatno je slicno i u drugim drzavama!
:thumbup:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#31 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

Dijasporac wrote:Procitao sam dosta ovog foruma i primjetio sam da Bosanke i Bosanci trose najvise energije pravljeci sebe pametnim u poredujuci sa dijasporcima zbog nekakvog straha da nisu valjda... Ide mi to na zivce vise... zar se u skoli ne uci kulturno ponasanje prema nekom u nepovoljnom polozaju u datoj situaciji???????? gdje je kultura?
Bliži se ljeto, sad če doći dijaspora. Uvijek u kineskoj odjeći, sa jeftinom digitalnom kamerom, na ćevape, kod frizera, kod zubra, ukratko, nastojaće ovdje da učine ono što im je u zemljama gdje žive nedostupno i skupo. Onda će se isćuđavati kako su nama male plate (ali će gledati da im platimo kafu u morića hanu), hvaliće se svojim novim pasošem (kao da je ponos potpisati da se odričeš državljanstva), nabrajaće zemlje u koje mogu bez vize, a onda će nas ispitivati za koje nam sve zemlje trebaju vize, onda će nam pričati izmišljene pomoći koju daju u zemlju, onda će nam reći kako nas izdržavaju... :-) . Gledaće nas kao bića niže vrste, zaboravljjući da su socijalnu pomoć u ratu u novoj zemlji primali na konto naše patnje i krvi, ovdje.
Naravno, radna mjesta u novim zemljama su im uvijek skoro pa ministarska, još nikad u Bosni nisam upoznala dijasporca koji kaže da čisti i pere, a vani upoznam samo takve. Soliće nam pamet šta i kako treba da uradimo, koga da izaberemo na izborima, koga da tužimo, sa obaveznom upaskom.... Kod nas u... Americi, Švedskoj, Holandiji itd. Samo se razlikuje kraj rečenice. Uvijek sam se pitala, što se bar tamo ne nauče obući lijepo, jer ljeti u Ferhadiji, mi jadni i sa malim platama smo kao gospoda obučeni u odnosu na dijasporce koji se razmeću europejizmom i lažnim blagostanjem.

Ne želim ovim postom nikoga da uvrijedim, nego samo da netko razumije zašto i često averzija prema dijaspori, jer sami ste to zaiskali.
*mima*

#32 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by *mima* »

Zubari trljaju ruke.
neprilagodjena

#33 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by neprilagodjena »

KatarinaKosaca wrote:
Bliži se ljeto, sad če doći dijaspora. Uvijek u kineskoj odjeći, sa jeftinom digitalnom kamerom, na ćevape, kod frizera, kod zubra, ukratko, nastojaće ovdje da učine ono što im je u zemljama gdje žive nedostupno i skupo. Onda će se isćuđavati kako su nama male plate (ali će gledati da im platimo kafu u morića hanu), hvaliće se svojim novim pasošem (kao da je ponos potpisati da se odričeš državljanstva), nabrajaće zemlje u koje mogu bez vize, a onda će nas ispitivati za koje nam sve zemlje trebaju vize, onda će nam pričati izmišljene pomoći koju daju u zemlju, onda će nam reći kako nas izdržavaju... :-) . Gledaće nas kao bića niže vrste, zaboravljjući da su socijalnu pomoć u ratu u novoj zemlji primali na konto naše patnje i krvi, ovdje.
Naravno, radna mjesta u novim zemljama su im uvijek skoro pa ministarska, još nikad u Bosni nisam upoznala dijasporca koji kaže da čisti i pere, a vani upoznam samo takve. Soliće nam pamet šta i kako treba da uradimo, koga da izaberemo na izborima, koga da tužimo, sa obaveznom upaskom.... Kod nas u... Americi, Švedskoj, Holandiji itd. Samo se razlikuje kraj rečenice. Uvijek sam se pitala, što se bar tamo ne nauče obući lijepo, jer ljeti u Ferhadiji, mi jadni i sa malim platama smo kao gospoda obučeni u odnosu na dijasporce koji se razmeću europejizmom i lažnim blagostanjem.

Ne želim ovim postom nikoga da uvrijedim, nego samo da netko razumije zašto i često averzija prema dijaspori, jer sami ste to zaiskali.
:roll: :roll:
Last edited by neprilagodjena on 28/04/2009 12:06, edited 1 time in total.
sadeta

#34 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sadeta »

KatarinaKosaca wrote:

hajd pliz ne ser.ckaj, i mani se ovih jadnih pokusaja da nekome uvrijedis inteligenciju "ne zelim ovim postom nikoga da uvrijedim" :lol: ti zelis da uvrijedis ali ti ne ide. draga moja, ista si kao dijasporac, samo druga krajnost. On vidi nepostovanje prema dijaspori svuda oko sebe kad dodje, valjda. A ti, ti svu dijasporu vidis kao grupu koju opisujes na nacin na koji je opisujes te ti se kao gadi.
realnost je da ima i ovoga o cemu prica dijasporac a i ovoga o cemu pricas ti, ali zalosno je da su ljudi ovako brzo spremni donositi zakljucke o drugim ljudima (koje btw u zivotu vidjeli nisu) i generalizirati. da budem iskrena, koliko god mi se cinilo da dijasporac ima problem kad je uopce postavio ovakav (necu ga okarakterisati da ne budem banovana) post toliko mi se cini da i ti imas problem kad ovako odgovaras.
nisu svi ljudi isti, i ne trebas ih trpati u isti kos samo zato si vidjela par takvih a koji zive na istom geografskom podrucju.

p.s. ljeti je Ferhadija ogledalo papanluka koji vlada u ovoj zemlji a pogotovu gradu. samo se ljudi koji nemaju dovoljno novaca nastoje obuci kao da ga imaju napretek. bitno je nabacit Gucci cvike, dopicnjak, stikle i malo se pokazati po Ferhadiji. a ti sto onu kafu lize po tri sata debela jer nema love za drugu ili ne daj boze sok...to je nebitno. FYI (proguglaj da vidis sta znaci :lol: ) obuchi se dobro na zapadu ne znaci izgledati ko Seka Aleksic.
neprilagodjena

#35 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by neprilagodjena »

E kad smo mi prvi put otisli u Sarajevo poslije rata,i mi otisli na kafu :) :) sa adjom i strinom a auto parkirali na neko parkiraliste.
Sve bilo super dok nismo krenuli,vozi stari a brat sjedi u autu ispred nas i nesto mase i crce od smjeha.
Dosli na crveno,izadje brat i kaze *stari ukrali ti prednja svjetla* :lol: :lol: :lol: :lol:

To nikad necu zaboraviti.

znam nema nista sa temom ali hajd da napisem :lol: :lol:
KatarinaKosaca

#36 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

.s. ljeti je Ferhadija ogledalo papanluka koji vlada u ovoj zemlji a pogotovu gradu. samo se ljudi koji nemaju dovoljno novaca nastoje obuci kao da ga imaju napretek. bitno je nabacit Gucci cvike, dopicnjak, stikle i malo se pokazati po Ferhadiji. a ti sto onu kafu lize po tri sata debela jer nema love za drugu ili ne daj boze sok...to je nebitno. FYI (proguglaj da vidis sta znaci :lol: ) obuchi se dobro na zapadu ne znaci izgledati ko Seka Aleksic.
a) Gdje sam rekla da su svi ljudi isti?

b) Gdje sam napisala da su svi dijaposrci isti?

c) Ako se netko čudi što ga se ne obožava, navela sam ono što vidimo i šta nam se ne sviđa?

d) Glede oblačenja, dobijemo i mi ponekad neku vizu, pa baš i znamo pomalo šta je zapad, ali kineska odjeća i plastične sandale su to. Nemam ništa protiv, samo imam kad se u isto vrijeme sunarodnjaci gledaju sa visine.
MaroonBrigade

#37 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by MaroonBrigade »

StLouis wrote:mrzim dijasporu!! :D
Ja nikako ne mogu andrstend sto oni nas hejtuju dole. :lol:
ljubav_aha

#38 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by ljubav_aha »

ladyblue18 wrote:
drekalica28 wrote:A što se tiče ne razumijevanja....sigurna sam da će se i ostali složiti sa mnom da Bosanci imaju puno pametnija i ozbiljnija pitanja kojima se imaju posvetiti nego da gube vrijeme i energiju u razmišljanju kako dijaspori da zagorčaju život.
upravo.
Vi ste otisli, sebi izgradili tamo negdje zivote, kakve takve, bolje nego ovdje sigurno, a mi smo ostali ovdje i jos uvijek smo ovdje i borimo se iz dana u dan sa onim od cega ste vi pobjegli.
I nama jeste tesko, teze nego sto vi koji ste otisli mozete i zamisliti.
Jedno je pratiti iz medija sta se desava, a drugo je sve to osjecati na svojoj kozi.
Ja dijasporu licno ne mrzim, i nemam apsolutno nista protiv vas, samo mi nenormalno ide na zivce prica (narocito "Amerikanaca") kako je tesko, ma uzas, a niko se ne vraca.
Give us a break...
meni nije tesko,nisam se nikad zalila ;-) tacno je da mnogi kukaju,ali ,moram priznati,mnogi su kukali kad su tek dosli u SAD,sad su se ucutili ;-) true story
KatarinaKosaca

#39 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

seka wrote:
je li tebi gips "udario" u glavu :-) KaKofonija na kvadrat...
Gips mi jako teško pada, hvala na pitanju

Ovako misli najmanje 90% sarajlija, neki će reći, neki ne. Ali to je naša ljetnja slika. I zaista ne želim nikoga uvrijediti. Ako netko misli da lažem, neka se prošeta ljeti Ferhadijom
Altsa

#40 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Altsa »

KatarinaKosaca wrote:

e vala tacno bas tako. i jos se iscuduju kako ovdje vise nije nista isto kao sto je bilo. ko biva nije proslo 16 godina vec je njihovim odlsakom vrijeme stalo. a o voznji u bijesnim autima sa stranim tablicama i pri tome ne postivanju osnovnih saobracajnih propisa da i ne govorim. haj ga majci probaja u svedskoj ili danskoj voziti kako voze u svojoj dragoj BiH kad dodu na odmor. to je takav papanluk da mi se sve smuci.
neprilagodjena

#41 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by neprilagodjena »

E pa samo iskreno mogu reci da mene ne interesuje sta tih 90% Sarajlija misli o meni.

Ja ne dodjem u Sarajevo da gledam njih nego da vidim moju nanu kojoj je 74 godine i koja mi nenormalno nedostaje,
najradije bi je povela sa sobom ali ona nece da napusti Sarajevo.
Dodjem da vidim i ostali dio familije i da provedem vremena sa njima (skupimo se i rostiljamo) a ne da od njih izvlacim neku kafu :-)
Dodjem da posjetim mezare familije i da im proucim fatihu.

Za tih 2 a 3 sedmice odmora sto provedem u Sarajevu nemam vremena jos da mislim i na tih 90% Sarajlija kojim se ja ne
svidjam i kojim se ne svidja moj nacin oblacenja i pricanja i razmisljanja.

A ovakvih tema ima na bacanje :roll: :roll:
MaroonBrigade

#42 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by MaroonBrigade »

KatarinaKosaca wrote: Ovako misli najmanje 90% sarajlija, neki će reći, neki ne. Ali to je naša ljetnja slika. I zaista ne želim nikoga uvrijediti. Ako netko misli da lažem, neka se prošeta ljeti Ferhadijom
Pitam se samo kako bi Ferhadija izgledala bez dijaspore?
Chalenge

#43 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Chalenge »

Bliži se ljeto, sad če doći dijaspora.
Odakle?
Uvijek u kineskoj odjeći, sa jeftinom digitalnom kamerom, na ćevape, kod frizera, kod zubra, ukratko, nastojaće ovdje da učine ono što im je u zemljama gdje žive nedostupno i skupo.
Hoces reci "Made in China"
][Onda će se isćuđavati kako su nama male plate (ali će gledati da im platimo kafu u morića hanu), hvaliće se svojim novim pasošem (kao da je ponos potpisati da se odričeš državljanstva), nabrajaće zemlje u koje mogu bez vize, a onda će nas ispitivati za koje nam sve zemlje trebaju vize, onda će nam pričati izmišljene pomoći koju daju u zemlju, onda će nam reći kako nas izdržavaju... .
:lol:
Naravno, radna mjesta u novim zemljama su im uvijek skoro pa ministarska, još nikad u Bosni nisam upoznala dijasporca koji kaže da čisti i pere, a vani upoznam samo takve
8-)
Uvijek sam se pitala, što se bar tamo ne nauče obući lijepo, jer ljeti u Ferhadiji, mi jadni i sa malim platama smo kao gospoda obučeni u odnosu na dijasporce koji se razmeću europejizmom i lažnim blagostanjem.
:kravata:
To ti u stilu:trazili ste citajte :lol: :lol:
KatarinaKosaca

#44 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

neprilagodjena wrote:E pa samo iskreno mogu reci da mene ne interesuje sta tih 90% Sarajlija misli o meni.

Ja ne dodjem u Sarajevo da gledam njih nego da vidim moju nanu kojoj je 74 godine i koja mi nenormalno nedostaje,
Dodjem da vidim i ostali dio familije i da provedem vremena sa njima (skupimo se i rostiljamo) a ne da od njih izvlacim neku kafu :-)

Za tih 2 a 3 sedmice odmora sto provedem u Sarajevu nemam vremena jos da mislim i na tih 90% Sarajlija kojim se ja ne

Pa, tema je postavljena da interesuje mišljenje, zato sam ovo napisala. a ja razumijem da tebe ne zanima i da drugačije gledaš.

Da, baš u stilu tražili ste čitajte. Tema je postavljena da traži odgovor. Evo odgovora. Nije, naravno aksiom, ima različitih mišljenja, ovo je bilo jedno
Last edited by KatarinaKosaca on 28/04/2009 15:28, edited 1 time in total.
Chalenge

#45 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by Chalenge »

neprilagodjena wrote:E pa samo iskreno mogu reci da mene ne interesuje sta tih 90% Sarajlija misli o meni.

:thumbup:
jazz001

#46 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by jazz001 »

Postao/la debela dana 07/03/2009 19:32

ma pustite covjeka, zbunio se, ne zna ni on sta je posao reci. stao mu neko od domacih na zulj isto ko sto nama cesto dijaspora pici po zivcima. sto se manje mijesamo to bolje :D :-) :D
KatarinaKosaca

#47 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

[quote="seka"sveta stolico :oops: tvoje misljenje ili onih 90% ili ti mislis da 90% sarajlija ima takvo misljenje[/quote]

Ja koga god znam tako misli. Jer to vidi. Ponavljam, ako lažem, neka se uslika Ferhadija ljeti. Samo što će netko reći, neko neće to što misli. SVeta stolico
*mima*

#48 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by *mima* »

KatarinaKosaca wrote:
seka wrote:
je li tebi gips "udario" u glavu :-) KaKofonija na kvadrat...
Gips mi jako teško pada, hvala na pitanju

Ovako misli najmanje 90% sarajlija, neki će reći, neki ne. Ali to je naša ljetnja slika. I zaista ne želim nikoga uvrijediti. Ako netko misli da lažem, neka se prošeta ljeti Ferhadijom

Jel tebi 90 % sarajlija daje za pravo da tako pises?
KatarinaKosaca

#49 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by KatarinaKosaca »

mima wrote:Jel tebi 90 % sarajlija daje za pravo da tako pises?

Gdje sam to rekla?

Dakle, pojam mišljenje je različito od pojma pravo. I ne podmeći sa sms-ovskim upadicama
sadeta

#50 Re: Nepostovanje Dijasporaca od Bosanki/Bosanaca

Post by sadeta »

KatarinaKosaca wrote:
.s. ljeti je Ferhadija ogledalo papanluka koji vlada u ovoj zemlji a pogotovu gradu. samo se ljudi koji nemaju dovoljno novaca nastoje obuci kao da ga imaju napretek. bitno je nabacit Gucci cvike, dopicnjak, stikle i malo se pokazati po Ferhadiji. a ti sto onu kafu lize po tri sata debela jer nema love za drugu ili ne daj boze sok...to je nebitno. FYI (proguglaj da vidis sta znaci :lol: ) obuchi se dobro na zapadu ne znaci izgledati ko Seka Aleksic.
a) Gdje sam rekla da su svi ljudi isti?

b) Gdje sam napisala da su svi dijaposrci isti?

c) Ako se netko čudi što ga se ne obožava, navela sam ono što vidimo i šta nam se ne sviđa?

d) Glede oblačenja, dobijemo i mi ponekad neku vizu, pa baš i znamo pomalo šta je zapad, ali kineska odjeća i plastične sandale su to. Nemam ništa protiv, samo imam kad se u isto vrijeme sunarodnjaci gledaju sa visine.

a) trpas cijelu dijasporu pod jednu kapu kroz cijeli svoj post
b) ne bih da se ponavljam, procitaj pod a)
c) vec sam rekla da si svojim odgovorom (a mogu shvatiti da si bila iznervirana pocetnim postom na temi) samo dovela sebe u istu ravan u kojoj se nalazi ovaj izuzetno pismeni :lol: forumas -dijasporac. a mislim da ti to nije trebalo.
d) glede oblacenja, opet generaliziras jer definitivno su ljudi koji kupe odjecu u inostranstvu u ubjedljivoj manjini u ovom gradu a i drzavi. i da, ne gledaju te svi iz dijaspore sa visine a ima ih koji se obuku ko Seka pa te gledaju s visine kad vide kako se obuces.
generalno, mislim da je ok da te postovi poput pocetnog nasmiju (jer je nepismen i pun predrasuda, sto je odlika dobre komedije) ali i ne iznerviraju da reagujes na nacin na koji si reagovala. bez obzira na sve, mislim da si ipak better than that, ili bi barem trebala biti.
Post Reply