jazzer wrote:Svaka cast kad je tako. Nego, bil se ti udalaanjusha wrote:Eto sad... Ispadoh nenormalna sto nisam u kreditu?
A nisamNemam NIKAKVOG duga (lazem, danas sam prijateljici ostala dužna 0.1 km - nisam imala sitno u prodavnici pa mi ona dala)- ni kredit, niti kreditnu karticu, a bogami ni na debitnoj nikakvog duga. Imam stabilo primanje ali nestabilnu licnost u vezi kupovine, ali srecom nikad ne predjem mjeru.
U plusu sam 6 kirija (sto unaprijed placenih, sto usteđeno sa tom namjerom- za kiriju), svi racuni podmireni, i maca također
S krizom se borim kao i neko prije mene- gledajuci kako da radim vise i zaradim vise... To je sve?
Kucne mjere za borbu protiv krize
Moderator: anex
- anjusha
- Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim
#26 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#27 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
jazzer wrote:Svaka cast kad je tako. Nego, bil se ti udalaanjusha wrote:Eto sad... Ispadoh nenormalna sto nisam u kreditu?
A nisamNemam NIKAKVOG duga (lazem, danas sam prijateljici ostala dužna 0.1 km - nisam imala sitno u prodavnici pa mi ona dala)- ni kredit, niti kreditnu karticu, a bogami ni na debitnoj nikakvog duga. Imam stabilo primanje ali nestabilnu licnost u vezi kupovine, ali srecom nikad ne predjem mjeru.
U plusu sam 6 kirija (sto unaprijed placenih, sto usteđeno sa tom namjerom- za kiriju), svi racuni podmireni, i maca također
S krizom se borim kao i neko prije mene- gledajuci kako da radim vise i zaradim vise... To je sve?

- HAVANA
#28 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Uuu evo belaja 
- zgembo_sa
#29 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Zato sto mlade osobe mogu dok imaju podrsku roditelja i dok nemaju porodicu zivjeti bez kredita, jer im mnogo toga jos nije potrebno. Prije ili kasnije ces morati kupiti stan, osim ako ti ga neko ne pokloni, a to rade ljudi uglavnom iza nekih 25 godina koji su u stanju da to urade. Govorim i o porodicama, jer je definitivno lakse placati stambeni kredit u dvoje nego samostalno. Zato smatram da ovi mladi samci ili koji su tek dobili posao, uglavnom na odredjeno vrijeme (pa zbog toga ni ne mogu uzeti kredit) nisu reprezentativni za pitanja kreditne zaduzenosti.anjusha wrote:zgembo_sa wrote:To mogu reci osobe sa recimo manje od 25 godina, koje jos nisu zasnovale porodicu, koje studiraju i sl.... U koju od nabrojanih kategorija spadasanjusha wrote:Eto sad... Ispadoh nenormalna sto nisam u kreditu?
S krizom se borim kao i neko prije mene- gledajuci kako da radim vise i zaradim vise... To je sve
Preko 25, radim, zivim sa mačkom. A sto ja to ne mogu reci? Nesto nije uredu?
- kockica_kockica
#30 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Imam tri kredita ( renoviranje stana, auto i fakultet)... i jedva nekako od prvog u mjesecu do prvog u mjesecu... imala sam srecu da mi je ostao stan od roditelja, ali ga je trebalo renovirati i to me skupo kostalo, a nisam ga zavrsila.... otplacujem auto vec dvije godine, jer auto vise nije luksuz vec potreba... s obzirom da studiram placam i fakultet ( nimalo mala cifra ) kad dobijem placu razdijelim sve to lijepo na kredite, racune i onda se pokrivam koliko mi ostane... povremeno neki poslic sa strane i preguram do kraja mjeseca...
i da divim se ljudima koji nemaju nikakvih dugovanja, kredita itd... svaka cast...
i da divim se ljudima koji nemaju nikakvih dugovanja, kredita itd... svaka cast...
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#31 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
nit imam stan niti auto a fax me došao ravno 530 maraka i to u poeriodu od 4 godine
eto zasto nemam kredita 
- anjusha
#32 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
komi wrote:nit imam stan niti auto a fax me došao ravno 530 maraka i to u poeriodu od 4 godine![]()
eto zasto nemam kredita
pa otprilike je to i moja situacija
za auto nemam potrebe u Sarajevu, pored sveg ovog javnog prijevoza, stan isto ne zelim sad da kupujem (premda sam zaposlena na neodređeno u privatnoj firmi gdje cak imam i povlasten status, i osigurana sam također kod njih) premda kad ga budem kupovala mozda jednom - imam određene ostavstine koju mogu da prodam te imam dobru osnovu za kupovinu stana.
Jednostavno, puno radim, ne trosim na nesto sto mi stvarno ne treba (auto npr) te se pokrivam onoliko koliko mi je jorgan dug. I ok mi je, stvarno, nemam sta da se zalim.
PS: dok sam ja studirala, semestar sam placala 50 km, bez placanja za izlaske na ispite i sl. na trecoj godini nisam bila u BiH nego na odlicnoj stipendiji u inostranstvu, tako ne da nisam imala duga kad sam zavrsila faks, vec sam imala i par dolara ustedjenih
-
ins
#33 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Ja ne planiram do kraja zivota kupiti bilo koji auto na bilo koji nacin osim na kredit!
Ali istovremeno mi je suludo uzeti kredit da bi se otislo na godisnji odmor?!
Ali istovremeno mi je suludo uzeti kredit da bi se otislo na godisnji odmor?!
- starii
#34 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
her flick a ima se para za internet?Her Flick wrote:kod mene se jede jednom dnevno i to je tanjir graha a salata je glavica luka
samo jedna sijalica radi dnevom boravku, naravno to je za cijeli stan
vode sa malo trosi, kisnica je za hale, ves masina se pali jednom u dvije sedmice i to samo predpranje i centrifuga
smece ne placam, telefon nemam, razmisljam da ukinem i mobite, auto nemam, tv se pali samo kada je dnevnik
radio nemam, odjeca i obuca se kupuje svake 4 godine itd itd
sa ovakvim mjerama ustedim toliko da svake cetvrte godine kupim odjecu i obucu
dajte ljudi kakva stednja, ustvari da se ispravim ko moze danas ustedjeti sa 6 mjeseci sestomjesecnu potrosnju hrane, imam solidnu platu nisam kreditno nikad bio zaduzen i jedva ustedim za mora u Makarskoj iznad magistrale
malo ozbiljnosti i realnosti nebi bilo naodmet
- jazzer
#35 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Dobro, dobro, sto prijetis odmah??Chmoljo wrote:jazzer wrote:Svaka cast kad je tako. Nego, bil se ti udalaanjusha wrote:Eto sad... Ispadoh nenormalna sto nisam u kreditu?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Povlacim ponudu. Zadovoljan??
- Chmoljo
#36 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
vrlojazzer wrote:
Dobro, dobro, sto prijetis odmah??
Povlacim ponudu. Zadovoljan??
- anjusha
#37 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Eto sad... Njemu nesto smijesno. Da ostavim svoju Curicu da gladuje? Pa nije ona jadna kriva što je kriza i sto sam je ja navukla na whiskas i friskies i royale nekakve.... Ili nedobog da ostane bez pijeska?
Ccccccc.... neozbiljan si pravo....
- starii
#38 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
ma imam i ja jednog macka voli i on whiskas i firiskas...sta mislis da ti ga dam pa da se malo druzi sa tvojom curicom..fin je matere mianjusha wrote:Eto sad... Njemu nesto smijesno. Da ostavim svoju Curicu da gladuje? Pa nije ona jadna kriva što je kriza i sto sam je ja navukla na whiskas i friskies i royale nekakve.... Ili nedobog da ostane bez pijeska?
- simbabimba
#39 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Her Flick wrote:anjusha wrote:Eto sad... Ispadoh nenormalna sto nisam u kreditu?
S krizom se borim kao i neko prije mene- gledajuci kako da radim vise i zaradim vise... To je sve![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
MORO SAM
![]()
![]()
anjusha wrote:Eto sad... Njemu nesto smijesno. Da ostavim svoju Curicu da gladuje? Pa nije ona jadna kriva što je kriza i sto sam je ja navukla na whiskas i friskies i royale nekakve.... Ili nedobog da ostane bez pijeska?
Ja mislim da je her flick mislio na "macu"
- Chmoljo
#40 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
ženo, ima li problema? mogu ja srediti par mjesta za turistički obilazak prirodnih ljepota Sibira...

-
SnezanaM
#41 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Zaduzila se (cifru sam vec navela) posjetila Kubu,Tajland,Kinu, Afriku.
Kupila mali poslovni prostor u Italiji,koji sad iznajmljujem
Jel zalim za tim ... Ni najmanje
Kupila mali poslovni prostor u Italiji,koji sad iznajmljujem
Jel zalim za tim ... Ni najmanje
- tech10
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#43 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Ni ja nemam kredita, niti sam ga ikada imao, a radim od 2006. Stalno zaposlen, tri godine u istoj firmi. Razlozi su jednostavni: stambeno sam zbrinut od ranije, a dvije najveće investicije su kupovina dva automobila, jedno u talu sa starim, drugo u talu sa njim i burazom, tako da sad nas trojica imamo dva auta, za koja ni jedan od nas nije morao dići kredit. Plata mi je solidna i ne rasipam je na gluposti, tako da ne moram dizati kredit da bih kupio kauč ili veš mašinu. Štedim i to namjeravam uložiti u obrazovanje i sutra akobogda u privatni posao, a ne živjeti na grbači drugih. Prije svega mislim tu na potencijalne žirante, jer nigdje se obraz brže ne izgubi nego kad zavališ prijatelja, rođaka ili komšiju da plaća tvoje dugove.besana wrote:Uopće nisam rekla da je iko bez kredita nenormalan, ali meni to izgleda kao hvalisanje. Danas, kada ljudi dižu kredite da bi platili, recimo grijanje, kad se ide, ako se ide, na more, na kredit, odjeća se kupuje na kredit, cipele se kupuju ne kredit ... i tako HAMAN svi ... u ovoj usranoj državi, a Boga mi i u ovom usranom svijetu , počne se neko qrčuti kako eto nema kredita. Dakle ili ima poslaničku platu, ili mu je tata poslanik, za šta nemam komentara ili je fakat toliko skroman pa niti često kupuje odjeću, niti ide na more nit išta, a na tome valjda čestitam.
Nadam se da nije hvalisanje u pitanju, ako neko ima jako dobru platu, ili , ko zna zašto, nema potrebe tu platu i na šta osim na zajebancije trošiti , pa mu zato ne treba kredit, to se zove sreća i to kakva sreća.
Ja imam solidnu platu, ali imam roditelje penzionere, a imam i svojih želja i prohtjeva. Uopšte nisam rasipna, ali uštediti je nemoguće i zato imam kredit, ne veliki ali imam i ne poznajem nikog ko nije u kreditu.
-
zlatan01
#44 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Kredit moze biti nocna mora ali i izvrsno sretstvo ovisno o tome kako se koristi. Za vatru kazu da je dobar sluga a los gospodar pa tako nesto dakle vazi i za kredit. Ako se kredit podize radi investiranja u posao, kupovinu nekretnine i sl. a pod uvjetom da je covjek kreditno sposoban, to moze biti potez zivota. Ako se pak dizu potrosacki krediti, novac spali, a ne zadrzi nikakva vrijednost, onda je situacija cesto teska a ponekad i bezizlazna.besana wrote:Yebotegdje ja živim, to jest radim. Zaposlena sam u firmi gdje nas je cca 60 i SVI smo u kreditima. Svi.
Moj brat je u kreditu, moje prijateljice su u kreditu, naravno ja sam u kreditu ...eto mi svi budale a vas 2-3 u BiH pametni
- uvjek dobar gost
#45 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Mrtva usta ne govore.... mi ćemo na kraju evoluirati...
Ne možemo mi ušediti koliko oni mogu pokrasti.. ja sam pokušavao sa zavrtanjem grijanja, sa štednim sijalicama, sa vodomjerom.. pokušavao sam sa većim šerpama... i ručkovima za par dana... i niš nisam uspio.. uštedim plafon 70km sve skupa na računima.. i onda dođu računi za februar i ja ostanem zatečen jer svega mi nekako dođe previše... vode, telefona, grijanja... struje... a još uvijek su mi mjere štednje bile na snazi...
Sve u svemu stegnite kaiš... jedite manje.. koristite sunčanu jogu i ostajte mi zdravo o Vi pokusni kunići...
Ne možemo mi ušediti koliko oni mogu pokrasti.. ja sam pokušavao sa zavrtanjem grijanja, sa štednim sijalicama, sa vodomjerom.. pokušavao sam sa većim šerpama... i ručkovima za par dana... i niš nisam uspio.. uštedim plafon 70km sve skupa na računima.. i onda dođu računi za februar i ja ostanem zatečen jer svega mi nekako dođe previše... vode, telefona, grijanja... struje... a još uvijek su mi mjere štednje bile na snazi...
Sve u svemu stegnite kaiš... jedite manje.. koristite sunčanu jogu i ostajte mi zdravo o Vi pokusni kunići...
- Zox
#46 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Ja. Ne zelim limit. Ne zelim automobil. Ne zelim dugovati NISTA banci.besana wrote:swirl wrote:Minus na racunu i kreditne kartice nesreca broj 1
Nabroj mi tri zaposlene osobe koje nisu kreditno zadužene!
VIse volim dugovati dileru nego banci.
- Chmoljo
#47 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
btw kad ćeš mi dati lovu za onaj panj trave?Zox wrote: Ja. Ne zelim limit. Ne zelim automobil. Ne zelim dugovati NISTA banci.
VIse volim dugovati dileru nego banci.
- Topla voda
#48 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
bojler samo kad je jeftina struja,legnem kasno,upalim bojler,ustanem rano,ugasim bojlerbesana wrote:Ja sam zaista mislila da će ovo postati tema u kojoj ćemo jedni druge savjetovati kako da uštedimo energiju, vodu, samim tim i pare. Mislila sam da ćemo razgovarati o trikovima kojima se služe svi pametni kako bi uštedili. Tipa: kada koristiš ringlu na špAretu, stavi šerpicu sa vodom da se ugrije i onda tom vodom operi suđe, i ne treba ti bojler.
Umjesto toga, naravno, prepucavanja, pametovanja o kreditima, ne isključujem ni sebe , i ja sam skrenula sa teme.
Možemo li se vratiti na temu? Ja sam fakat razmišljala da ukinem fiksni telefon. Ne znam što će mi dva telefona. I mobitel i fiksni? Šta mislite?
sve stedne sijalice u kuci.
kafu pravim poslije omleta na ugasenoj ringli
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#49 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Pa vidi ti se iz nickaTopla voda wrote:legnem kasno,upalim bojler,ustanem rano,ugasim bojler![]()
- Topla voda
#50 Re: Kucne mjere za borbu protiv krize
Pera Trta wrote:Pa vidi ti se iz nickaTopla voda wrote:legnem kasno,upalim bojler,ustanem rano,ugasim bojler![]()
![]()
![]()