Porez na plate i kršenje ustava BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
gaius

#26 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by gaius »

toliko neznanja i površnosti oko posve jednostavnog koncepta... poreski podsticaji i poreske olakšice su posve legitimni metodi smanjenja poreskog pritiska..

raspravljati o tome što je nekome poreska olakšica veća zbog toga što ima dijete i buniti se zbog toga je posve degutantno.... poreska olaškica je toliko mala (na osnovni odbitak od 300 KM - platiš 30 KM poreza manje) da nije vrijedna spomena.. ja iskreno nemam ništa protiv i podržavam taj mehanizam.. postoji svugdje u svijetu a sve ostalo je laprdanje..

ako ću ja crknuti zbog toga što NK radnik sa platom od 500 KM i troje djece zahvaljujući poreskim olakšicama neće platiti porez na dohodak - e neka sve ide u tri lijepe.. a neću se buniti što mi moje fensi šmensi austrijsko osiguranje predstavlja poresku olakšicu..

(smajli koji povraća do bola)
sadeta

#27 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

gaius wrote:toliko neznanja i površnosti oko posve jednostavnog koncepta... poreski podsticaji i poreske olakšice su posve legitimni metodi smanjenja poreskog pritiska..

raspravljati o tome što je nekome poreska olakšica veća zbog toga što ima dijete i buniti se zbog toga je posve degutantno.... poreska olaškica je toliko mala (na osnovni odbitak od 300 KM - platiš 30 KM poreza manje) da nije vrijedna spomena.. ja iskreno nemam ništa protiv i podržavam taj mehanizam.. postoji svugdje u svijetu a sve ostalo je laprdanje..

ako ću ja crknuti zbog toga što NK radnik sa platom od 500 KM i troje djece zahvaljujući poreskim olakšicama neće platiti porez na dohodak - e neka sve ide u tri lijepe.. a neću se buniti što mi moje fensi šmensi austrijsko osiguranje predstavlja poresku olakšicu..

LOL and here I am..trying to be nice and explain :lol: :lol: :lol: u biti potpisujem tvoj post, ako dozvolis :thumbup:
Informbiro

#28 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Informbiro »

Lesli Eldridž wrote:@informbiro :dok ovo pisah preteče me dozer, pa može se i na njegov post odnositi. Nije tačno. To kolika će biti moja penzija direktno ovisi od onoga koliko se izdvaja od moje plate. Tako da ako mene uzima država , manja mi je i penzija u budućnosti. Zapad funkcioniše na individualnim primanjima kroz cijeli radni vijek, i koliko se uplačuje u penzioni fond. Tako je bilo ranije i kod nas. I šta ima veze izdvajanje za duge, kada je kod nas penzioni fomd obični protočni bijler koji se stalno puni i prazni. Tako da penzija zavissi od uplata i izdvajanja u fond. Ko je kod privatnika, najeb'o je, a i u državnim firmama ne uplačuju koliko bi trebalo. TO JE PROBLEM. Ni privatnici ni državne firme ne uplačuju u PIO skoro ništa i zato se ne pune fondovi i nema ni socijalne pomoći. I onda još od moje sirotinje uzimaju, k'o fol da nahrane gladna usta. Posljedica je da do njih ne dođe skoro ništa, a meni je plaća manja i još se k tome favorizuju oni koji imaju više djece. Ovako nije nigdje u svijetu, samo u šugavoj BiH...
Jeste, tvoja buduća penzija ovisi direktno od visine prinosa koje su uplatio, ali bila ona 250 ili 5000 KM - opet neko treba uplatiti te pare u penzioni fond. Penzioni fondovi na Zapadu su slični "protočni bojleri" kao kod nas, ono doprinosa što se uplati u fond isplati se kao penzije slijedećeg mjeseca, nema velikih rezervi. To je tzv. "Generacijski ugovor": moja generacija plaća kroz doprinose penzije svojim roditeljima, meni će plaćati moja djeca, ako budem imao sreće.
Vidim gore kažeš da država treba porodice sa djecom pomagati na druge načine, kao socijalni fondovi, socijalna pomoć i sl. Odakle trebaju doći pare u ove fondove ako ne od poreza? Upaliti mašine i opet naštampati para koliko nam treba ili se zadužiti? Porezni sistem nije kriv što se u PIO ništa ne uplaćuje, to je stvar za policiju.
SA 071

#29 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by SA 071 »

gaius wrote:toliko neznanja i površnosti oko posve jednostavnog koncepta... poreski podsticaji i poreske olakšice su posve legitimni metodi smanjenja poreskog pritiska..

Gaius, potpisujem i ja tvoj post.

Jao nakaradne logike kod ljudi. Nije ovdje rijec o diskriminaciji, vec o poreskim olaksicama. I toj nekoj njihovoj socijalnoj komponenti. Jebo te, sve socijaldemokrate dok je njihov interes neupitan. Ha Mirci?

A ti Lesli, ti si se potpuno pogubio u ovome svemu i nista ne razumijes. Znam da je nekome njegova marka k'o kuca, ali... Onaj koji ima djecu ili nekog bolesnog koga izdrzava on puni budzet kao i ti kroz poreze koje plati i PDV. Recimo da imate iste plate. Eh, on vidis placa PDV uglavnom na mlijeko, pelene, djecju opremu, hranu, lijekove i sl. A ti na hranu, izlaske, pive, vecere i sl. I sada, neko predlozi vecu i manju stopu PDV-a, vecu na alkohol, luksuz i sl., a manju djecju hranu, opremu, lijekove... Kakav si jad, ti bi i tu trazio ugrozenost i glumio zrtvu diskriminacije... Jadno covjece, jadno...

P.S. Taj koji ima jedno dijete plati poreza manje nego ti samo 15 KM. Zamisli koliko ti jadan izgledas u ocima ljudi koji ovo citaju, a sve radi nekih 15-tak KM.
Lesli Eldridž

#30 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Radi se o kršenju ljudskih prava. I vi zaista mislite da te pare idu sirotinji? I mene bogami pogađa. Preko 100 KM je plata manja, i da radite i krvavo zarađujete taj novac ne biste tako pisali. Ipak znam da većina studenata i djece se javlja na forum, jer kad malo bolje vidim vrijeme postanja, to cijeli dan i noć, a ja bogami mogu samo kad ne radim. Prema tome meni se povraća od gluposti da je ovo dobro. To mogu tvrditi ljudi koji su krajnje naivni ili oni koji ne žive od svoga rada, već od onoga šta im roditelji daju (a ne vide da je baš njima još teže, jer će biti manje ispijanja kafa po kafeima). Postoji još jedna mogućnost,a to je da malo i podjebaju. Pa eto neka super je sve to nije ugrožavanje ljudskih prava-jbt petljaju se u ljudsku intimu i broje djecu i izdržavane članove obitelji. Aferim ljudi, jedino je mircerka i još jedno ili dvoje skontalo da ovo nije uredu. Država treba da ima fondove koje se finansiraju na drugi način, a ne na ovaj način i tako izdržava socijalne slučajeve, odnosno da na drugi način štiti porodicu. Ovo definitivno nije zaštita porodice niti podsticaj na širenje istih, već najobičnija pljačka, ali skoro niko to ne konta. Zato ovakva lopovska vlast i traje ovako dugo. I trajaće Boga mi, jer duga tamna noć još traje, a zora nije ni na vidiku... Narod voli da ga handre. Dabogda hljeb bio 50 KM, a ulčje 150 KM kad smatrate da je ovo dobro i da vlasti rade za dobrobit naroda... U svim normalnim državama, se na drugi način skupljaju pare za socijalne fondove (ulaganja u berze, porezi na gorivo, telekom, porezi na ribolov, i ostale stvari) Pa ko hoće da ima taj "luksuz" (ribarenje, auto, itd) neka onda malo i plati za dravu, a ne od ionako proptrećenih plata, da se otima iz usta... Svaka vam čast građani BiH koji se javljaju na ovu temu i podržavaju ovo. Tema je bila kako doskočiti ovome i kako pokrenuti ustavnu tužbu na očigledno kršenje ustavom zagarantovanih ljudskih prava, a ne braniti ovaj harač SVAKA VAM ČAST, LAKU NOĆ I SRETNO, A BUĐENJE ĆE ZA NEKE BITI TEŠKO... Hajd' što sebe uvaljujete podržavajući ovaj lopovluk, već kao većina koji kao ovce prate vođu (Stradija-Radoje Domanović) uvaljujete i nas koji se bunimo. Svaka vam čast na "pameti" i "građanskoj" svijesti. Dok je takvih građana, vlast nema razloga da se brine-HANDRIĆE VAS ZAUVIJEK I NEKA ĆE ZASLUŽILI STE. 8-)
Lesli Eldridž

#31 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Lesli Eldridž »

Informbiro wrote:
Lesli Eldridž wrote:@informbiro :dok ovo pisah preteče me dozer, pa može se i na njegov post odnositi. Nije tačno. To kolika će biti moja penzija direktno ovisi od onoga koliko se izdvaja od moje plate. Tako da ako mene uzima država , manja mi je i penzija u budućnosti. Zapad funkcioniše na individualnim primanjima kroz cijeli radni vijek, i koliko se uplačuje u penzioni fond. Tako je bilo ranije i kod nas. I šta ima veze izdvajanje za duge, kada je kod nas penzioni fomd obični protočni bijler koji se stalno puni i prazni. Tako da penzija zavissi od uplata i izdvajanja u fond. Ko je kod privatnika, najeb'o je, a i u državnim firmama ne uplačuju koliko bi trebalo. TO JE PROBLEM. Ni privatnici ni državne firme ne uplačuju u PIO skoro ništa i zato se ne pune fondovi i nema ni socijalne pomoći. I onda još od moje sirotinje uzimaju, k'o fol da nahrane gladna usta. Posljedica je da do njih ne dođe skoro ništa, a meni je plaća manja i još se k tome favorizuju oni koji imaju više djece. Ovako nije nigdje u svijetu, samo u šugavoj BiH...
Jeste, tvoja buduća penzija ovisi direktno od visine prinosa koje su uplatio, ali bila ona 250 ili 5000 KM - opet neko treba uplatiti te pare u penzioni fond. Penzioni fondovi na Zapadu su slični "protočni bojleri" kao kod nas, ono doprinosa što se uplati u fond isplati se kao penzije slijedećeg mjeseca, nema velikih rezervi. To je tzv. "Generacijski ugovor": moja generacija plaća kroz doprinose penzije svojim roditeljima, meni će plaćati moja djeca, ako budem imao sreće.
Vidim gore kažeš da država treba porodice sa djecom pomagati na druge načine, kao socijalni fondovi, socijalna pomoć i sl. Odakle trebaju doći pare u ove fondove ako ne od poreza? Upaliti mašine i opet naštampati para koliko nam treba ili se zadužiti? Porezni sistem nije kriv što se u PIO ništa ne uplaćuje, to je stvar za policiju.
To za uplate je zato što ja nemam svoga fonda i ne uiplaćuje mi se redovno. Da ga dripci iz vlasti ne diraju, bilo bi ga, i nigdje u civilizovanom svijetu nije protočni bojler u pitanju. To je kod nas i još to braniš da je tako i drugdje. Na tebe se najviše odnosi onaj moj prošli post i aferim junačino-uz ovakvu vlast koju zaslužuješ biće ti još gore-i neka će. :mrgreen:
Informbiro

#32 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Informbiro »

Lesli Eldridž wrote:Radi se o kršenju ljudskih prava. I vi zaista mislite da te pare idu sirotinji? I mene bogami pogađa. Preko 100 KM je plata manja, i da radite i krvavo zarađujete taj novac ne biste tako pisali. Ipak znam da većina studenata i djece se javlja na forum, jer kad malo bolje vidim vrijeme postanja, to cijeli dan i noć, a ja bogami mogu samo kad ne radim. Prema tome meni se povraća od gluposti da je ovo dobro. To mogu tvrditi ljudi koji su krajnje naivni ili oni koji ne žive od svoga rada, već od onoga šta im roditelji daju (a ne vide da je baš njima još teže, jer će biti manje ispijanja kafa po kafeima). Postoji još jedna mogućnost,a to je da malo i podjebaju. Pa eto neka super je sve to nije ugrožavanje ljudskih prava-jbt petljaju se u ljudsku intimu i broje djecu i izdržavane članove obitelji. Aferim ljudi, jedino je mircerka i još jedno ili dvoje skontalo da ovo nije uredu. Država treba da ima fondove koje se finansiraju na drugi način, a ne na ovaj način i tako izdržava socijalne slučajeve, odnosno da na drugi način štiti porodicu. Ovo definitivno nije zaštita porodice niti podsticaj na širenje istih, već najobičnija pljačka, ali skoro niko to ne konta. Zato ovakva lopovska vlast i traje ovako dugo. I trajaće Boga mi, jer duga tamna noć još traje, a zora nije ni na vidiku... Narod voli da ga handre. Dabogda hljeb bio 50 KM, a ulčje 150 KM kad smatrate da je ovo dobro i da vlasti rade za dobrobit naroda... U svim normalnim državama, se na drugi način skupljaju pare za socijalne fondove (ulaganja u berze, porezi na gorivo, telekom, porezi na ribolov, i ostale stvari) Pa ko hoće da ima taj "luksuz" (ribarenje, auto, itd) neka onda malo i plati za dravu, a ne od ionako proptrećenih plata, da se otima iz usta... Svaka vam čast građani BiH koji se javljaju na ovu temu i podržavaju ovo. Tema je bila kako doskočiti ovome i kako pokrenuti ustavnu tužbu na očigledno kršenje ustavom zagarantovanih ljudskih prava, a ne braniti ovaj harač SVAKA VAM ČAST, LAKU NOĆ I SRETNO, A BUĐENJE ĆE ZA NEKE BITI TEŠKO... Hajd' što sebe uvaljujete podržavajući ovaj lopovluk, već kao većina koji kao ovce prate vođu (Stradija-Radoje Domanović) uvaljujete i nas koji se bunimo. Svaka vam čast na "pameti" i "građanskoj" svijesti. Dok je takvih građana, vlast nema razloga da se brine-HANDRIĆE VAS ZAUVIJEK I NEKA ĆE ZASLUŽILI STE. 8-)

NO COMMENT
cocochanel

#33 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by cocochanel »

ma super ste..nakon brankovica..izetbegovica..saje..telecoma..reisa.. covjek bi pomislio da moze pretpostaviti sta je slijedece.. ali ne..
dosli su na red invalidi ..pa djeca..
ne smijem ni pomisliti sta je slijedece..
homar

#34 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by homar »

:thumbup: :thumbup:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#35 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

SA 071 wrote:

Gaius, potpisujem i ja tvoj post.

Jao nakaradne logike kod ljudi. Nije ovdje rijec o diskriminaciji, vec o poreskim olaksicama. I toj nekoj njihovoj socijalnoj komponenti. Jebo te, sve socijaldemokrate dok je njihov interes neupitan. Ha Mirci?

A ti Lesli, ti si se potpuno pogubio u ovome svemu i nista ne razumijes. Znam da je nekome njegova marka k'o kuca, ali... Onaj koji ima djecu ili nekog bolesnog koga izdrzava on puni budzet kao i ti kroz poreze koje plati i PDV. Recimo da imate iste plate. Eh, on vidis placa PDV uglavnom na mlijeko, pelene, djecju opremu, hranu, lijekove i sl. A ti na hranu, izlaske, pive, vecere i sl. I sada, neko predlozi vecu i manju stopu PDV-a, vecu na alkohol, luksuz i sl., a manju djecju hranu, opremu, lijekove... Kakav si jad, ti bi i tu trazio ugrozenost i glumio zrtvu diskriminacije... Jadno covjece, jadno...

P.S. Taj koji ima jedno dijete plati poreza manje nego ti samo 15 KM. Zamisli koliko ti jadan izgledas u ocima ljudi koji ovo citaju, a sve radi nekih 15-tak KM.
ako cemo vec da se prozivamo, da te upitam nesto, jesi li to promijenio dres ko i Tajo pa sad kupis nove predizborne poene???

Mirci nije porodilja pa se mirci opet bori i drobi sto porodilje dobijaju sadaku umjesto zasluzenog novca, jer ipak su to VASI NOVI BIRACI za 18 godina, a bog dao toliko ste gladni vlasti da imate namjeru vladati narednih ne 18 vec 50 godina...
samo vi i dalje sutite i gledajte najnovije vozne parkove gamadi u politici i pitajte se gdje su otisle jbne pare, umjesto u fondove za djecije doplatke i slicno...
pare od poreza ce po ko zna koji put trositi sad na grebanje ploca u Ferhadiji, tamo gdje se klize, da se vise ne klize, a valjda je ostalo jos plocnika za farbanje u neku drugu boju *mozda plavu jer nam je miljacka bljakavo smedja a treba nam pogled na cistu vodu" ili nesto slicno...prva ideja je bila da se plate iznad 3 milje oporezuju, ali ko ima tolike plate? Isti oni koji odlucise da se nacrt zakona izmijeni u ovo sto ima sada...i onda se pitaju sto ljudi rade na crno i sto imamo pad nataliteta...jest, mirci se boji za svoju guzicu...pa ne mogu mi naplatiti koliko ja mogu zaraditi jer nisam posao dobila na stelu preko babe ili tetke, vec vlastitim radom i nije mi problem raditi i dva posla istovremeno...
sasa_t

#36 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sasa_t »

Lesli Eldridž wrote:Jednostavna konstatacija-porez na plate je kršenje ustava BiH. Kako? Fino!
Po novom obračunu plata i poreza na iste, prednost imaju ljudi koji imaju više djece, čiji su bračni drugovi nezaposleni, izdražavaju nekoga i slično. I šta se dešava? Ako sam ja npr. samac ili sam oženjen i nemam djece, bračni drug radi, meni je odbijanje veće nego kod onoga koji nekoga izdržava, ima buljuk djece ili mu je bračni drug zaposlen. Znači ako radim na istom radnom mjestu kao i taj radnik koji ima ove pogodnosti, ako imam istu polaznu osnovu, isti koeficijent složenosti posla, meni će se odbijati više od plate, a ako ne griješim i uplate u PIO su meni manje (Ovo za penziono možda i nije tačno). I sada ja dobijem manju platu (nebitno je da li mi je ista uplata u PIO), onaj koji ima pogodnosti, može čak i više na ruke da dobije nego ja koji nemam te pogodnosti. Znači pravo na plaću mi je redukovano u odnosu na kolegu, vjerovatno su i PIO izdavanja manja i penzija će biti manja, a ulazi se u intimu i broje se djeca, ganja se koga se izdržava, ugrožava se privatnost...

Po meni ako treba da neko ima pogodnosti zbog nabrojanih razloga, to treba da ostvaruje na druge načine (dječiji doplatak, soc. pomoć,... ), a ne da se favorizira njegova plata u odnosu na moju.
Na ustavnom sudu treba sročiti tužbu i oboriti ovaj diskriminatorski Zakon (pravnu uredbu). Ugrožavaju se prava na platu, jednak tretman svih građana, pravo na privatnost i intimu i ko zna šta još. Ovo je diskriminatorska pravna uredba (Zakon) Ima li iko inicijativu da se ovo obori? Zinzigu nas pravo, a narod šuti i ne brani svoja ustavom zagarantovana prava.
mani se kontracepcije i bice plata veca :D
jefferson

#37 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by jefferson »

Jednostavno ne mogu vjerovati da je neko ovakvu glupost izvalio, pogotovo neko ko mi se cini obrazovan dovoljno da shvati da drzava mora dati poreske olaksice ljudima koji imaju porodicu.
Ne poznajem dovoljno novi poreski sistem, ali ako poreska olaksica zahvata radnika koji ima djete/djecu te platu od nekih 500-1000km neka je ima! To je kakvo takv ulaganje u buducnost. Ako ta ista poreska olaksica zahvata ljude koji imaju primanja od 5000km onda nesto ne stima!
Ali bunit se sto ti kolega sa djecom ima neke olaksice je cisti kretenizam!
Da se ja pitam ja bi fino dao poreske olaksice i ljudima koji rade+studiraju redovno i redovno daju ispite!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#38 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Truba »

meni je plata manja 15 maraka :cry: i nije svejedno...

ali halalim im još jednu pljačku

što drugo mogu?
Marchegianni

#39 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Marchegianni »

Na ovo sam već odgovorio na drugoj temi o porezu na dohodak. Iznesena konstatacija nije tačna, osim ako poslodavac nije zajeb'o nešto u računanju plate. Osnovica za doprinose ne zavisi (tj. ne bi trebala zavisiti) od visine plaćenog poreza. Prema tome, osnovica za doprinose radniku samcu i radniku sa sedmoro djece je potpuno ista ako je poslodavac pravilno izvršio obračun plate. Ako nije, njega treba kriviti.

I još jednom i ovdje, nije ovdje riječ o diskriminaciji. Ko to tako shvata, neka se uhvati propisa i pročita ih. Nisu oni bez izdržavanih članova diskriminisani, već su oni koji ih imaju dobili neke sitne olakšice. Evo uporedni pregled pravilnog obračuna:

Plata radnika A (samca) je 1500 KM. Plata radnika B (oženjen i ima dvoje djece) je 1500 KM. Dakle, isto.
Doprinosi iz plate (PIO, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti) su za obojicu 465 KM.
Oporezivi dohodak je obojici 1035 KM.
Radnik A ima 300 KM ličnog odbitka. Radnik B ima 300 + 150 (izdržavani bračni drug) + 150 (1. dijete) + 210 (2. dijete) = 810 KM.
Porezna osnovica je 735 KM za radnika A, a 225 za radnika B.
Porez radnika A je 73,5 KM. Porez radnika B je 22,5 KM.
Radnik A će na račun dobiti 961,5 KM. Radnik B će na račun dobiti 1012,5 KM.
mIRCerka

#40 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

jefferson wrote:Jednostavno ne mogu vjerovati da je neko ovakvu glupost izvalio, pogotovo neko ko mi se cini obrazovan dovoljno da shvati da drzava mora dati poreske olaksice ljudima koji imaju porodicu.
Ne poznajem dovoljno novi poreski sistem, ali ako poreska olaksica zahvata radnika koji ima djete/djecu te platu od nekih 500-1000km neka je ima! To je kakvo takv ulaganje u buducnost. Ako ta ista poreska olaksica zahvata ljude koji imaju primanja od 5000km onda nesto ne stima!
Ali bunit se sto ti kolega sa djecom ima neke olaksice je cisti kretenizam!
Da se ja pitam ja bi fino dao poreske olaksice i ljudima koji rade+studiraju redovno i redovno daju ispite!
da se ja pitam, a ocigledno se ne pitamo ni ti ni ja, ne bi ni oporezivala plate ispod 2.000, sve iznad bih.
Da se ja pitam, zene bi bile stimulirane da radjaju i da ih njihov posao ceka, a ne da dijete od 2 mjeseca mora ostavljati nanama jer se bori da sacuva posao.
ali ne, mora se prema ljudima koji ovo smatraju jos jednom pljackom (uopste nije bitno je li 10 ili 1000 maraka) spocitavati sto im smeta to...
kockica_kockica

#41 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by kockica_kockica »

Ja mislim da je smijesno pricati o nasem poreskom sistemu... Nemam ja nista protiv toga sto oni daju olaksice za one udate i ozenjene i njihovu djecu.. nek daju, to mi je OK.. meni je jedino smijesna ona osnovica od 300 KM... :-) kao neoporeziva... Taj iznos u danasnje vrijeme je presmijesan i da ne kazem jadan... Ta osnovica je trebala biti barem 500 KM ( u Njemackoj je ta osnovica 300 eura )...
mIRCerka

#42 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

kockica_kockica wrote:Ja mislim da je smijesno pricati o nasem poreskom sistemu... Nemam ja nista protiv toga sto oni daju olaksice za one udate i ozenjene i njihovu djecu.. nek daju, to mi je OK.. meni je jedino smijesna ona osnovica od 300 KM... :-) kao neoporeziva... Taj iznos u danasnje vrijeme je presmijesan i da ne kazem jadan... Ta osnovica je trebala biti barem 500 KM ( u Njemackoj je ta osnovica 300 eura )...
ama prvi nacrt tog zakona je bio plate iznad 3.000 KM, ali te plate imaju samo parlamentarci, ministri i privatnici i onda obrnuse...
kockica_kockica

#43 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by kockica_kockica »

mIRCerka wrote:
kockica_kockica wrote:Ja mislim da je smijesno pricati o nasem poreskom sistemu... Nemam ja nista protiv toga sto oni daju olaksice za one udate i ozenjene i njihovu djecu.. nek daju, to mi je OK.. meni je jedino smijesna ona osnovica od 300 KM... :-) kao neoporeziva... Taj iznos u danasnje vrijeme je presmijesan i da ne kazem jadan... Ta osnovica je trebala biti barem 500 KM ( u Njemackoj je ta osnovica 300 eura )...
ama prvi nacrt tog zakona je bio plate iznad 3.000 KM, ali te plate imaju samo parlamentarci, ministri i privatnici i onda obrnuse...

mirci sve je meni jasno.... zato i rekoh da je smijesno raspravljati o nasem poreznom sistemu.... :)
iz dna duše

#44 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by iz dna duše »

U Njemačkoj također samci plaćaju više poreza, jer ovaj koji ima više olakšica, ima više i izdataka, a osim toga, podižući djecu, ulaže i u budućnost države. Uostalom izračunajte i vidjećete da to "više" što ostane oženjenom/udatom sa djecom je daleko manje, kada taj ostatak treba da podijeli na cijelu porodicu. Nije ovo ništa novo i neuobičajeno.
A šta kažete za one iz RS, koji rade u FBiH-nerezidente. Oni nemaju pravo uopšte a olakšice, samo imaju "pravo" na plaćanje poreza, a pošto žive u RS, duplo se oprezuju? A takvih je mnogo, ali zakonodavac kaže da to nije predviđeno.propustili da predvide. Valjda je Zakon tako pravljen sa namjerom da nema slobodnog tržišta rada na području cijele BiH, nego svako treba da radi u svom entitetu.
Pošto sam o ovome samo čula od kolege, povratnika u RS, koji ovdje radi, molila bih da ako neko malo više poznaje ovu materiju, da mi pojasni...
mIRCerka

#45 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

majka mu stara, ako cemo se poredit sa mackanje, de recite kakva je tamo politika za porodilje onda, prestanite parcijalno prepisivat...
sadeta

#46 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

mIRCerka wrote:
ako cemo vec da se prozivamo, da te upitam nesto, jesi li to promijenio dres ko i Tajo pa sad kupis nove predizborne poene???

Mirci nije porodilja pa se mirci opet bori i drobi sto porodilje dobijaju sadaku umjesto zasluzenog novca, jer ipak su to VASI NOVI BIRACI za 18 godina, a bog dao toliko ste gladni vlasti da imate namjeru vladati narednih ne 18 vec 50 godina...

samo vi i dalje sutite i gledajte najnovije vozne parkove gamadi u politici i pitajte se gdje su otisle jbne pare, umjesto u fondove za djecije doplatke i slicno...
pare od poreza ce po ko zna koji put trositi sad na grebanje ploca u Ferhadiji, tamo gdje se klize, da se vise ne klize, a valjda je ostalo jos plocnika za farbanje u neku drugu boju *mozda plavu jer nam je miljacka bljakavo smedja a treba nam pogled na cistu vodu" ili nesto slicno...prva ideja je bila da se plate iznad 3 milje oporezuju, ali ko ima tolike plate? Isti oni koji odlucise da se nacrt zakona izmijeni u ovo sto ima sada...i onda se pitaju sto ljudi rade na crno i sto imamo pad nataliteta...jest, mirci se boji za svoju guzicu...pa ne mogu mi naplatiti koliko ja mogu zaraditi jer nisam posao dobila na stelu preko babe ili tetke, vec vlastitim radom i nije mi problem raditi i dva posla istovremeno...
Mirci, normalno je da ce ljudi prozivati ovakve stavove jer su pretjerani, neutemeljeni i pokazuju da ih pisu ljudi koji ce se uvijek osjecati diskriminiranim, jer valjda imaju potrebu da se tako osjecaju...(sorry, ali fakat tako mirise). suzdrzala sam se od ovakvog pisanja u prvom postu, ali fakat je, u najmanju ruku, pretjerano reci da su nam prava ugrozena jer je uvedena ovakva vrsta oporezivanja, a da ne spominjem nonsens da to "samo kod nas ima". Ovo je sasvim jednostavan koncept koji postoji u svakom iole razvijenom sistemu u svijetu i ne vidim skoro nista sporno u njemu.

Ono sto po meni jeste sporno, i gdje se slazemo, jeste visina neoporezivog dijela prihoda! presmijesno je da neko ko ima platu od 400 KM placa bilo kakav porez drzavi, bez obzira na to ima li ili nema clanove porodice koje izdrzava... ovaj porez je tek jedan od nacina da se pruze olaksice onima koji izdrzavaju clanove porodice, pazi sad: ne samo djecu, nego i druge clanove!. on nema nikakve veze sa drugim programima i nacinima socijalne podrske za one kojima je potrebna i one kojima je drzava duzna po defaultu.
drugo, ne vidim vezu izmedju iznosa koji trebas platiti za porez i toga da nisi dobila posao preko stele, ne pita te niko to kad placas porez i potpuno je nebitno u ovom slucaju...

a to da neko ovdje suti...nije sutiti isto sto i ne reagirati na svaku nepotrebnu stvar!
Marchegianni

#47 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by Marchegianni »

mIRCerka wrote:majka mu stara, ako cemo se poredit sa mackanje, de recite kakva je tamo politika za porodilje onda, prestanite parcijalno prepisivat...
Ne može jedan zakon razriješiti sve što ne fercera u ovoj zemlji. Činjenica je da se slabo ili nikako ne radi na brojim problemima (tretman porodilja je samo jedan od brojnih), ali ne mogu ni očekivati da se to riješi propisima koji regulišu druge stvari.

Što se tiče zaposlenika iz RS ili Brčko Distrikta, oni se smatraju poreznim nerezidentima. To znači da nema mogućnost korištenja ličnih odbitaka, pa se i porez obračunava na oporezivi dohodak bez prethodnog umanjenja. Na gornjem primjeru, porez bi bio 10% od 1035 KM (a ne od 1035-300 ili minus neki drugi odbitak).

Međuentitetski zaposlenici su stavljeni u neravnopravan položaj. To je fakat i ovo jeste diskriminacija. Prave je zakoni oba entiteta. Ti radnici plaćaju nešto veći porez, ali nije istina da će ga platiti dva puta. Na primjer, radnik iz RS, zaposlen u firmi u FBiH, ovdje plati porez na dohodak, a od Porezne uprave FBiH onda može tražiti potvrdu o tome na osnovu koje neće platiti porez u RS. Ipak, svejedno stoji da bespotrebno plaća veći porez. To je striktno političko pitanje i ovaj problem će postojati sve dok političari ne sjednu i ne dogovore drugačije.
mIRCerka

#48 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

sadeta wrote:
mIRCerka wrote:

Mirci, normalno je da ce ljudi prozivati ovakve stavove jer su pretjerani, neutemeljeni i pokazuju da ih pisu ljudi koji ce se uvijek osjecati diskriminiranim, jer valjda imaju potrebu da se tako osjecaju...(sorry, ali fakat tako mirise). suzdrzala sam se od ovakvog pisanja u prvom postu, ali fakat je, u najmanju ruku, pretjerano reci da su nam prava ugrozena jer je uvedena ovakva vrsta oporezivanja, a da ne spominjem nonsens da to "samo kod nas ima". Ovo je sasvim jednostavan koncept koji postoji u svakom iole razvijenom sistemu u svijetu i ne vidim skoro nista sporno u njemu.

Ono sto po meni jeste sporno, i gdje se slazemo, jeste visina neoporezivog dijela prihoda! presmijesno je da neko ko ima platu od 400 KM placa bilo kakav porez drzavi, bez obzira na to ima li ili nema clanove porodice koje izdrzava... ovaj porez je tek jedan od nacina da se pruze olaksice onima koji izdrzavaju clanove porodice, pazi sad: ne samo djecu, nego i druge clanove!. on nema nikakve veze sa drugim programima i nacinima socijalne podrske za one kojima je potrebna i one kojima je drzava duzna po defaultu.
drugo, ne vidim vezu izmedju iznosa koji trebas platiti za porez i toga da nisi dobila posao preko stele, ne pita te niko to kad placas porez i potpuno je nebitno u ovom slucaju...

a to da neko ovdje suti...nije sutiti isto sto i ne reagirati na svaku nepotrebnu stvar!
Tebi nepotrebna, nekome prijeko potrebna, svi smo razliciti i imamo razlicite stavove i misljenja sta je prioritet.
No nije to poenta, bas me zaskakilja ono boldirano...

I iskreno, moram biti fakat gruba...nisam znala da treba crtati forumashima ovdje, ali evo sad znam.
Ja cu se buniti po pitanju ovakvih zajebancija i marka po marka pljacki dokle god nas jebu kako nas jebu...a jebu nas momacki...
a vi i dalje pricajte "ti si vazda ugrozena lalalala"...
mIRCerka

#49 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by mIRCerka »

A sto se ovga tice
pa napisah lijepo, ali evo da elaboriram...

Placam porez, ali se isto tako bunim protiv njega, i posto sam bila dovoljno sposbna svaki posao bez stele da nadjem i da radim 2 posla istovremeno, nece mene toliko ostetiti taj jebeni porez, jer cu raditi i mimo posla koji sad radim da nadoknadim to sto platih, a kad nadjes posao preko stele, tesko ti je imati toliko stela da mozes mijenjati poslove i nadoknaditi PA MAKAR TO BILO 15 KM.
I jos nesto, svima onima koji ce reci PA STA SE ONDA BUNIS KAD TI NECE SMETATI NOVCANIKU zelim poruciti sljedece...

AKO SE BUDEM BUNILA SAMO KAD JE MOJA GUZICA U PITANJU ONDA CE STRADATI SAMO GRAS I NARKOPOLICIJA jer mi je prljavih tramvaja i dilera oko zgrade pun klinac, ostalo meni licno sve potaman!!!!
sadeta

#50 Re: Porez na plate i kršenje ustava BiH

Post by sadeta »

mIRCerka wrote:
sadeta wrote:
mIRCerka wrote:

Tebi nepotrebna, nekome prijeko potrebna, svi smo razliciti i imamo razlicite stavove i misljenja sta je prioritet.
No nije to poenta, bas me zaskakilja ono boldirano...

I iskreno, moram biti fakat gruba...nisam znala da treba crtati forumashima ovdje, ali evo sad znam.
Ja cu se buniti po pitanju ovakvih zajebancija i marka po marka pljacki dokle god nas jebu kako nas jebu...a jebu nas momacki...
a vi i dalje pricajte "ti si vazda ugrozena lalalala"...
mIRCerka wrote:
sadeta wrote:
mIRCerka wrote:

prvo, nije ti ovo prvi "grub" post, tj. pokusaj grubog posta, iako je u biti ovaj post nesto sasvim drugo...ne trebas ti nikome nista crtati, sve se samo kazalo.
ja se barem 2 puta dnevno osjecam ugrozenom u ovom gradu i drzavi, ali mi je ovaj porez (kolikogod mrzak jer mi uzima pare iz dzepa) jasan, sve osim neoporezivog dijela koji je prenizak, i nikako se zbog njega ne mogu osjecati ugrozeno.
osjecam se ugrozeno kad pokusaju da povecaju stopu PDV-a, koja je, jer je jedinstvena za sve - previsoka u vecini slucajeva, a za neke proizvode i preniska... osjecat cu se ugrozeno kad budem htjela imati dijete pa tek onda na svojoj kozi osjetim sta to tacno u ovoj drzavi znaci itd.
nema potrebe za pokusajima da budes gruba, raspravljamo i to je normalno, zato valjda forum i postoji...ili se varam? :shock:
Post Reply