šta je ba ovo, zašto nema vode?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Callahan44

#26 Re: šta je ba ovo, zašto nema vode?

Post by Callahan44 »

slažem se!
za ovaj se grad itekako vrijedi boriti, i za svakog čovjeka u njemu, pa i za onog koji nam baš nije po volji

država ne postoji i zato nam je ovako
kad kažem država, mislim funkcionalan sistem
vodovod je fantastičan primer
gradili bi elektrane vrijedne milijarde eura
a nisu u stanju glavni grad opskrbiti vodom
reformirali bi ustav, a nisu GRAS u stanju regulirati
kao, odjednom, preko noći je došlo do 70 posto gubitka vode
sve cijevi odjednom pukle, šta li?
dok direktora vodovoda ne objese za muda, i cijeli upravni i nadzorni odbor, skupa sa svim onima koji su ih tamo postavili, nema tu lijeka
istina, to bi nas koštalo glava 1/5 političara, ali vrijedilo bi truda
no, revolucija i krvoproliće nisu baš neko rješenje, kaže nam historija, jer u pravilu još veći (autocenzura) dođu na vlast
dakle, ostaje nam jedino da krenemo od samih sebe i od svojih porodica i djece
jer su i ove političare odgojili neki roditelji, jer su i oni rasli u nekoj sredini, gdje se baš očito i nisu naučili plašiti za posljedice svojih djelovanja
o stidu da i ne govorimo
danas raja često govori kako je u jugi sve bilo super
pa jest bilo super, u smislu funkcioniranja države, tamo 70-ih i 80-ih
ali morao je neko dobro guzove oderat i izgradit tu državu, da bi se rezultati vidjeli tek koju deceniju poslije
tako je i nama, danas sijemo i teško da ćemo dočekati rezultate svoga rada u našem životnom vijeku
a bome, kako sijemo, teško da će i naša djeca šta lijepo žeti
samo dakle od sebe treba krenuti
od svoje kuće
svog komšiluka i haustora
pa do mjesne zajednice da se dođe, i općine i kantona
eh, ne može se uletjet u odjelo iz jaslica, i pravit kuću od krova, tj. od kantona naniže
(više razine vlasti namjerno preskačem, jer je tek tamo *!mrgh)
mora se proći kućni i komšijski odgoj
danas jedni druge ljudi po haustorima više i ne poznaju a kamoli pozdravljaju
šta onda možemo očekivati od direktora vodovoda, da ga je nešto briga?

elem
raspisah se ne htijući

da zaključim
kakav narod, takva vlast...
uvjek dobar gost wrote:
Callahan44 wrote:kakav narod, takva vlast
kakva vlast, takav vodovod
Tom logikom nastupiti će suša... !

obično izbjegavam generalizaciju.. onda se nekad uhvatim da baš to i činim generaliziram, posmatram nas sve generalno kao marvu neku, kao cjepanice ili bukove daske jer tolerišemo sve ovo oko nas što se zbiva..., onda upoznam nekog ili čujem za nešto i uvjerim se da ispod svog blata i hamelja postoji zlato.. da postoji nešto što mi ulije dodatnu snagu i motiviše me, da ima nešto što me demantuje i razuvjeri moju generalizaciju...

Za ovaj grad se vrijedi boriti !
Lesli Eldridž

#27 Re: šta je ba ovo, zašto nema vode?

Post by Lesli Eldridž »

uvjek dobar gost wrote:.. Čujem i čitam da su gubitci na mreži oko 70%... da su krenule restrikcije u Vogošći tokom dana a da u cijelom gradu pada pritisak u noćnim satima. Bez vode se moglo u toku opsade, kupali smo se sa dva litra vode, nosali smo kanistere... onda je prošla opsada, stigle su ogromne donacije za obnovu vodovodne mreže... no nakon svega nekoliko godina... belaj...

Hoće li iko u tvorza, hoće li iko dobiti otkaz...???

Sva javna preduzeća koja nadzire kantonalna vlada ili koja su u njenom vlasništvu su leglo kriminala i leglo lopovluka.... vrijeme je da se preisita njihov rad.. i da se traže sankcije jer možda je vrijeme da se počne preuzimati odgovornost !!!?
Prvo ih moramo skinuti s vlasti, onda mora ta nova vlast (koja bi trebala biti poštena i sastavljena od stručnih i poštenih ljudi) morala smijeniti direktore svih javnih preduzeća, pa i direktora ViK-a. Onda bi trebali smijeniti sve tužioce i sudije, i osuditi te lopove na vlasti i direktore komunalnih preduzeća. A najbolji im je izgovor da nemaju para, da se eto ne može ništa uraditi. OK, onda ne valjaju kao menadžeri i rukovodioci i ako neće da sami daju otkaz treba ih smijeniti. Evo ja znam kako bih popravio stanje u Vodovodu, a ima još sposobnih i stručnih ljudi. Ali ne možemo isplivati od mediokriteta i idiote koje oni postavljaju na ključna mjesta. Treba mijenjati svijest ovih ljudi koji žive na ovim prokletim prostorima.
Last edited by Lesli Eldridž on 09/04/2009 19:36, edited 1 time in total.
Lesli Eldridž

#28 Re: šta je ba ovo, zašto nema vode?

Post by Lesli Eldridž »

sheilak wrote:
Qler wrote:hebo te nestane vode dva sata odmah ko da je smak svijeta. Odmah cesto nestajanje svih energenata, a zadnji put nestalo prije 5 godina... nije mi jasno kako ste takvi. ili je ovdje mladja (ali bas mladja) generacija pa se ne sjeca rata nikako pa im sad svaka dlaka smeta?
Kada vode nema u ratu, za to postoji opravdanje. Kada je ovako cesto nestaje u miru ( kakav god da je ), nema opravdanja, pogotovo ne kada ovako cesto nestaje. Nikada se necu navici na to da moram strahovati da li ce vode biti navecer, da li cu se uspijeti okupati, itd. , dakle da li ce se desiti nesto nepredvidjeno. Narocito je to izrazeno u ljetnom periodu, kada su temperature oko 40 stepeni, a vode nema. Niti se zelim na tako nesto naviknuti. U ratu si prinudjen, u normalnim uslovima nikako! Zanima me samo da li iskljucuju vodu, radi mjera stednje, vrlim funkcionerima, politicarima, estradnim zvijezdama ili samo " obicni" narod mora podmetnuti ledja da bi se deficit vode izjednacio .

uvijek dobar gost je u pravu kada se pita da li ce iko odgovarati za onakav javasluk u kojem se pri prijenosu gubi 70 % vode te za cinjenicu da su sve te donacije za obnovu vodovoda - nestale. Sramota! Jedino sto znaju je - restrikcija i uvijek im je odgovor " nema se para" dok im direktori i ostali dizu dvorce i kupuju bijesne automobile. Zaista, sve drzavne kompanije, komunalna preduzeca, itd. su prave crne rupe koje nas mogu stajati i zivota, a mi ih placamo.
Hajde da malo ponovim. Najbolji im je izgovor da nemaju para, da se eto ne može ništa uraditi. OK, onda ne valjaju kao menadžeri i rukovodioci i ako neće da sami daju otkaz treba ih smijeniti. Evo ja znam kako bih popravio stanje u Vodovodu, a ima još sposobnih i stručnih ljudi. Ali ne možemo isplivati od mediokriteta i idiote koje oni postavljaju na ključna mjesta. Treba mijenjati svijest ovih ljudi koji žive na ovim prokletim prostorima.
uvjek dobar gost

#29 Re: šta je ba ovo, zašto nema vode?

Post by uvjek dobar gost »

Lesli i Callahan su skroz u pravu...

Evolucija uma pojedica, promjena koncepta ponašanja i načina razmišljanja...

Nama pod hitno trebaju pobjede, nešto kao u fudbalu samo u smislu pravne države, neko treba golem da probije led i završi u zatvoru... da ulije nadu običnim ljudima .,... a isti ti obični ljudi treba da se na neki način vrate svojim korijenima da u sebi probude one osobine koje su pod pritiskom dekadentne i nazadne sredine sami u sebi ugušili..

Vrijeme je da se krene !
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: šta je ba ovo, zašto nema vode?

Post by PipiDugaDevetka »

VIK odokativno procijeni imovno stanje neplatiše, raskopaju priključak i ukinu imućnijem gazdi - neplatiši vodu.
Prethodno ponude nagodbe, rate,...itd.
VIK optužen da to radi samo u Hrasnici što su demantovali putem novina.
Kako to rade u zgradama, ne znam.

Ima li ko više informacija iz svog komšiluka ili od prijatelja, poznanika,...?

PDF 1107 KB: Program sanacija u 2009.godini, te plan istih za period 2010.-2018.g.:
http://www.viksa.ba/aktivnosti/Sanacija ... -2018).pdf
http://www.viksa.ba wrote:Poštovani građani,

Tokom 2008. godine u okviru Službe naplate pokrenuta ja Akcija pod nazivom "Povećajmo naplatu – smanjimo broj tužbi". Sam cilj ove akcije je upoznavanje korisnika naših usluga sa neizmirenim obavezama - neplaćenim računima za vodu, te dogovor o izmirenju istih ( pravljenje protokola o izmirenju duga na rate ).

Ujedno ovim načinom dogovaranja pokušavamo smanjiti broj predmeta po kojima se vode sudski procesi na nadležnim sudovima. Uposlenici Službe naplate su telefonskim pozivima u vremenskom terminu od 16.00 – 19.00 sati, kontaktirali sa građanima, a kao rezultat toga je izuzetan odziv naših korisnika.

Obzirom da se ova aktivnost nastavlja i u 2009 godini, molimo naše cjenjene sugrađane da sva dodatna pitanja vezano za ovu akciju, mogu dobiti u Centaru za potrošače ( ul.Jaroslava Černija br. 8 );
-- na telefon broj 033 237 – 655 lokal 136 i 137,
-- putem e-mail reklamacija ili
-- putem elektronskog obrasca za reklamacije.
Post Reply