za ovaj se grad itekako vrijedi boriti, i za svakog čovjeka u njemu, pa i za onog koji nam baš nije po volji
država ne postoji i zato nam je ovako
kad kažem država, mislim funkcionalan sistem
vodovod je fantastičan primer
gradili bi elektrane vrijedne milijarde eura
a nisu u stanju glavni grad opskrbiti vodom
reformirali bi ustav, a nisu GRAS u stanju regulirati
kao, odjednom, preko noći je došlo do 70 posto gubitka vode
sve cijevi odjednom pukle, šta li?
dok direktora vodovoda ne objese za muda, i cijeli upravni i nadzorni odbor, skupa sa svim onima koji su ih tamo postavili, nema tu lijeka
istina, to bi nas koštalo glava 1/5 političara, ali vrijedilo bi truda
no, revolucija i krvoproliće nisu baš neko rješenje, kaže nam historija, jer u pravilu još veći (autocenzura) dođu na vlast
dakle, ostaje nam jedino da krenemo od samih sebe i od svojih porodica i djece
jer su i ove političare odgojili neki roditelji, jer su i oni rasli u nekoj sredini, gdje se baš očito i nisu naučili plašiti za posljedice svojih djelovanja
o stidu da i ne govorimo
danas raja često govori kako je u jugi sve bilo super
pa jest bilo super, u smislu funkcioniranja države, tamo 70-ih i 80-ih
ali morao je neko dobro guzove oderat i izgradit tu državu, da bi se rezultati vidjeli tek koju deceniju poslije
tako je i nama, danas sijemo i teško da ćemo dočekati rezultate svoga rada u našem životnom vijeku
a bome, kako sijemo, teško da će i naša djeca šta lijepo žeti
samo dakle od sebe treba krenuti
od svoje kuće
svog komšiluka i haustora
pa do mjesne zajednice da se dođe, i općine i kantona
eh, ne može se uletjet u odjelo iz jaslica, i pravit kuću od krova, tj. od kantona naniže
(više razine vlasti namjerno preskačem, jer je tek tamo *!mrgh)
mora se proći kućni i komšijski odgoj
danas jedni druge ljudi po haustorima više i ne poznaju a kamoli pozdravljaju
šta onda možemo očekivati od direktora vodovoda, da ga je nešto briga?
elem
raspisah se ne htijući
da zaključim
kakav narod, takva vlast...
uvjek dobar gost wrote:Tom logikom nastupiti će suša... !Callahan44 wrote:kakav narod, takva vlast
kakva vlast, takav vodovod
obično izbjegavam generalizaciju.. onda se nekad uhvatim da baš to i činim generaliziram, posmatram nas sve generalno kao marvu neku, kao cjepanice ili bukove daske jer tolerišemo sve ovo oko nas što se zbiva..., onda upoznam nekog ili čujem za nešto i uvjerim se da ispod svog blata i hamelja postoji zlato.. da postoji nešto što mi ulije dodatnu snagu i motiviše me, da ima nešto što me demantuje i razuvjeri moju generalizaciju...
Za ovaj grad se vrijedi boriti !