Moj odgovor na ovo pitanje je: Naravno da moze.
Za pocetak, nisu portrebne nikakve radikalne mjere tipa revolucije i sl.
Neka svi oni koji su nezadovoljni, a nazalost ima nas i previse, izadju na izbore i neka ne glasaju za one politicke stranke koje izbacuju ljude na politicke funkcije sa kojih nista dobro ne rade nego samo gledaju kako da na slijedecim izborima obezbjede za sebe istu ili neku drugu funkciju.
Neka prije izlaska na izbore dobro se informisu o politickoj platformi stranke za koju ce da glasaju. Zatim neka dobro protabiri koje ljude ta politicka stranka ima i kakvi su do sada bili tj. sta su cinili a sta propustali ciniti.
Zasto nisu portrebne revolucije - pa jednostavno zato sto mi imamo mogucnost (ustavnu) demokratskog izjasnjavanja i biranja vlasti na svim nivoima.
Ipak ne treba zaboraviti da i ova vlast je izabrana DEMOKRATSKI. Nisu pali s neba, nisu ih neki drugi tamo doveli na vlast, no su izabrani od ljudi koji su izasli na glasanje.
A ono stoji da ovaj narod tj. gradjani ove zamlje imaju i druga demokratska sredstva: znaci javna okupljanja, udruzivanja, mogucnost iskazivana svoga nezadovoljstva, direktne komunikacije sa onima za koje smo glasali tj. koje smo odabrali da nas predstavljaju i da "igraju" za nas, ....
Pa bujrum, izadjimo na izbore, ali sa pamecu u glavi a ne sa usima naculjenim da cujemo gdje je onaj sto nosi zvonce oko vrata da ga mozemo slijediti!!!
A onda (tj. cijelo vrijeme) dok je taj neko na vlasti stalno ga posjecati da je tu gdje jeste zato sto smo mu to mi omogucili.
A ovaj forum je ipak dobra stvar. Iako nisam sa dugim stazom u vasem drustvu, i ovo malo vremena mi je bilo dovoljno da vidim da ovjde ima normalnih i pametnih ljudi. I darago mi je jer mi to samo govori da nisam usamljena (oprostite na subjektivnosti, ali ja sebe smatram noramlom) u ovom drustvu!
Znaci, podjimo od sebe samih: izadjimo na izbore, ponasajmo se kako bi trebali svi da se ponasamo, od noga kako se hoda/vozi ulicom, ponasa u svom naselju, baca smece kako treba, parkira auto gdje treba, ogaja svoje djete, druzi se i postuje druge, ........ (halo, zaustavite me), razgovarajmo sa ljudima koji su neodlucni kad su izbori u pitanju, otvorimo im oci i usi.... ..... i onad mozemo ocekivati neki rezultat.
A istina je da se i sistem cijeli mora promijeniti, ali dragi moji sistem nece moci preko noci da se promijeni. To je proces koji, nije nuzno da mora biti spor. Kad se nesto dobro desi u jednoj maloj sredini, dobre stvari i primjeri se brzo sire ... ...