Poslije deflacije hiperinflacija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

karanana

#26 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by karanana »

a fakat jeste u gorazdu?
a ja konto da ti pricas o sarajevu, pa mi ta cifra od 950 bila smijesna pa sam bio sarkastican i spomenuh gorazde jer se sjetih da se ranije spominjalo gorazde i 1.300.
to je moguce onda, ja sam stvarno mislio 950 u sarajevu.
BarbaDue

#27 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by BarbaDue »

Hamica wrote: Pa uopste nije nemoguce da federacija bankrotira. Sta onda?
@Hamice, Federacija nece nikad bankrotirati, jedino sto moze da se desi jeste promjena u sistemu drzavnog aparata, recimo da se ukinu kantoni, tako da bi tada dosli u pitanje neki kantonalni poslovi. ali opet tada bi se otvorila neka nova radna mjesta tako da za te ljude bi se i onako trazila nova radna mjesta.

@ karanana, ako znas gdje je 1.maj naselje, to su stare zgrade ali i danas je cijena stana 1200-1300 KM...jutros se raspitivao za jedan stan. covjek nece ni da cuje za snizavanje cijena
Hamica

#28 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by Hamica »

BarbaDue wrote:
@Hamice, Federacija nece nikad bankrotirati, jedino sto moze da se desi jeste promjena u sistemu drzavnog aparata, recimo da se ukinu kantoni, tako da bi tada dosli u pitanje neki kantonalni poslovi. ali opet tada bi se otvorila neka nova radna mjesta tako da za te ljude bi se i onako trazila nova radna mjesta.

@ karanana, ako znas gdje je 1.maj naselje, to su stare zgrade ali i danas je cijena stana 1200-1300 KM...jutros se raspitivao za jedan stan. covjek nece ni da cuje za snizavanje cijena
Mogu se place smanjit, kasnit, ne isplatit... Ne moze javni sektor ostat neokrznut
glavutan

#29 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by glavutan »

BarbaDue wrote:

:shock: :shock:

Moze li se malo protabiriti na osnovu cega ovako smjelo tvrdis da patrljak drzave nece nikad bankrotirati? Isto kao i sva drzava. To neka nova matematika u djiru kad cemo neproduktivne administrativce (jer ne zaboravimo da oni ne kreiraju bogastvo zemlje) reorganizacijom drzavnog (budzetskog) aparata samo drugacije imenovati.To po principu nije vrat nego je sija?
Sta znam, ono kako natucam 2 slova i na prste sabiram nikako mi nije jasno da jedan Island (a tek Argentina) bankrotiraju a mi jok.
Mora da znamo nesto sto oni nisu znali.
BarbaDue

#30 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by BarbaDue »

zasto bi bankrotirala pa nismo nesto previse zaduzeni, ako je kriza nije katastrofalno stanje.
druga stvar, ipak su nam stranci iznad glava i mislim da ne bi dozvolili takvo što.
mozes li ti nama reci razlog bankrota?
glavutan

#31 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by glavutan »

BarbaDue wrote:zasto bi bankrotirala pa nismo nesto previse zaduzeni, ako je kriza nije katastrofalno stanje.
druga stvar, ipak su nam stranci iznad glava i mislim da ne bi dozvolili takvo što.
Reci mi da se salis.
Na jednom postu kukas kako 140 miliona KM na uvezeno pivo je tuga a ovdje lafo sve milina.
Kontas li ti koliko je radno sposobnog stanovnistva nezaposleno? Koliko su niski prihodi i penzije? Koliko nam je sugav izvoz i koliko nam je golem uvoz? Kontas li ti da ni moneta nije nasa?
Pa jebem, cak i da nismo toliko zaduzeni koliko god da jesi - moras dug vratiti. Od cega ako si goljo?
Stranci nam nad glavom?
Konacno je vrijeme da se gone u pizdu materinu sa svojim Unicreditom, Intesa san polom i svim govnarijama koje su dovukli ovamo.
BarbaDue

#32 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by BarbaDue »

glavutan wrote:
BarbaDue wrote:zasto bi bankrotirala pa nismo nesto previse zaduzeni, ako je kriza nije katastrofalno stanje.
Reci mi da se salis.
Na jednom postu kukas kako 140 miliona KM na uvezeno pivo je tuga a ovdje lafo sve milina.
Kontas li ti koliko je radno sposobnog stanovnistva nezaposleno? Koliko su niski prihodi i penzije? Koliko nam je sugav izvoz i koliko nam je golem uvoz? Kontas li ti da ni moneta nije nasa?
Pa jebem, cak i da nismo toliko zaduzeni koliko god da jesi - moras dug vratiti. Od cega ako si goljo?
Stranci nam nad glavom?
Konacno je vrijeme da se gone u pizdu materinu sa svojim Unicreditom, Intesa san polom i svim govnarijama koje su dovukli ovamo.
glavatun, prvo smiri tenzije i nema potrebe da pises prostote ovdje sve se moze na finjaka...
ne mozes te dvije stvari porediti nikako, razocarao si me
jedno je to sto ja zelim za bacanjem 140 mil. na uvoz piva a imamo tolike pivare
a drugo je to sto ja kazem da nece biti bankrota i nigdje nisam rekao da je milina ali isto tako tvrdim da nije tako
katastrofalna situacija. nista nismo u tezoj situaciji od zemalja u okruzenju.

slazem se za strance, ali je ocigledno da jos nismo sposobni sami da se brinemo o sebi.
beka_mo

#33 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by beka_mo »

Hiperinflacija (engl. hyperinflation, njem. die extreme Geldentwertung, Hyperinflation) je ekstremno visoka inflacija pri kojoj cijene rastu 1000% ili više na godinu. U uvjetima hiperinflacije svatko se želi riješiti domaćeg novca i zamijeniti ga za strani ili pak za neka dobra. Hiperinflacija je samo posljedica gospodarskog i političkog rasula u nekoj zemlji. Primjer hiperinflacije je bivša Jugoslavija osamdesetih i devedesetih godina.

Evo definicija,ako neko ne zna.
Hamica

#34 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by Hamica »

BarbaDue wrote:
glavutan wrote:
Reci mi da se salis.
Stranci nam nad glavom?
glavatun, prvo smiri tenzije i nema potrebe da pises prostote ovdje sve se moze na finjaka...
ne mozes te dvije stvari porediti nikako, razocarao si me
jedno je to sto ja zelim za bacanjem 140 mil. na uvoz piva a imamo tolike pivare
a drugo je to sto ja kazem da nece biti bankrota i nigdje nisam rekao da je milina ali isto tako tvrdim da nije tako
katastrofalna situacija. nista nismo u tezoj situaciji od zemalja u okruzenju.

slazem se za strance, ali je ocigledno da jos nismo sposobni sami da se brinemo o sebi.
Bolan ne bio normalno ti covjek reko, kakve prostote
BarbaDue

#35 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by BarbaDue »

Hamica wrote: Bolan ne bio normalno ti covjek reko, kakve prostote
sta, sad ti mene treba da naucis kako nekoga poslati u PM nije prostacko izrazavanje?
glavutan

#36 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by glavutan »

BarbaDue wrote:
sta, sad ti mene treba da naucis kako nekoga poslati u PM nije prostacko izrazavanje?
Jesam li ja to tebe licno posl'o u PM. Ili bilo kojeg od diskutanata ovdje?
Koliko mi se cini nisam.
A strance ne samo da cu da saljem u tri lijepe picke materine vec cu i mame da im pomenem. Krv nam isisase i ja sad treba sa bontonom da ih tretiram.
Meni se cini da si ti malo loncice polup'o.
BarbaDue

#37 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by BarbaDue »

glavutan wrote:
BarbaDue wrote:
Jesam li ja to tebe licno posl'o u PM. Ili bilo kojeg od diskutanata ovdje?
Koliko mi se cini nisam.
A strance ne samo da cu da saljem u tri lijepe picke materine vec cu i mame da im pomenem. Krv nam isisase i ja sad treba sa bontonom da ih tretiram.
Meni se cini da si ti malo loncice polup'o.
Sad si stvarno pretjero, covjek sa tobom ne moze fino razgovarati.
Na fin nacin sam pokusao da ti skrenem paznju, i da nema potrebe razgovarati na takav nacin
slanje u PM i spominjanje necije majke nije ni za ulice a kamoli za foruma, međutim vidim da ne ide.

@glavutan, opomena ti je pred ban
glavutan

#38 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by glavutan »

BarbaDue wrote:
Sad si stvarno pretjero, covjek sa tobom ne moze fino razgovarati.
Na fin nacin sam pokusao da ti skrenem paznju, i da nema potrebe razgovarati na takav nacin
slanje u PM i spominjanje necije majke nije ni za ulice a kamoli za foruma, međutim vidim da ne ide.

@glavutan, opomena ti je pred ban
Ma jebote stranac gdje god koji ima. Krv nam popise, djeci nam buducnost zajebali a ti mi seres o bontonu.
Boli me kita za banom, slobodno ga udari.
beka_mo

#39 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by beka_mo »

Stvarno,zasto ovakav govor? Bolje da se lijepo razgovara,tema je ozbiljna i interesantna,steta sto zacatavate !
BarbaDue

#40 Re: Poslije deflacije hiperinflacija

Post by BarbaDue »

Banned user for reason “Vrijedjanje sagovornika, ignorisanje opomene moderatora”
» glavutan

2 sedmice
Post Reply