Sto sam radio radio
Ponedeljak 02.03. radni dan
- bpsang
#26 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
Kako kome, meni je neradni i ovako i onako
Sto sam radio radio
Sto sam radio radio
- fatality
#27 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
kakve veze ima to sto praznik pada u nedjelju a biva premjesten ,sto jos nisam nigdje drugo cuo nego kod nas , u ponedjeljak , sa postovanjem istog ??mIRCerka wrote:Moj sef, Amerikanac, je jos sredinom septembra odredio da je ponedeljak neradni.
![]()
Jadi moji na sta smo spali, da stranac postuje, a domaci se premislja...
jesu to praznici koji padaju na neradne dane manje vrijedni
najveci problem je sto to ljudi i ne dozivljavaju kako treba , jer ko bi se nedjeljom sjetio uopste da je dan nezavisnosti , al opet u ponedjeljak , ono oko 13h kada bi trebao bit na poslu zapitas se u po frke " a sto ja danas ne radim " , i na zalost i ovdje se mnogi nece sjetiti zasto ne rade , al et ima i onih koji ce reci " a jaaa pa danas je onaj dan , jes jes , aj super . . . " , dok npr. ovdje u austriji je prosle godine njihov dan drzavnosti isto pao na subotu i izlozili tenkove, avione , helikoptere ,ma nema cega nije bilo , i ljudi dolazili , pitali vojnike sto ih interesuje , ulazili u neke od tih vozilica , ma mnogi koncerti im po posjecenosti nisu bili ravni , i sto je najbitnije odvojili su od svog slobodnog vremena da nauce nesto vise o svojoj drzavi , a nije drzava odvojila za njih da bi je se sjetili na par sekundi . . .
- Topla voda
#28 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
a sta je s nedjeljom,jel to praznik i kako ga slavimo?
hocel prenijet il nece,to veze s praznikom nema.jedino s lendohanjem.
da je pameti radili bi po 12 sati i to bi u zakon uveli.
hocel prenijet il nece,to veze s praznikom nema.jedino s lendohanjem.
da je pameti radili bi po 12 sati i to bi u zakon uveli.
- amrica
#29 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
I da je ovdje "isto pao na subotu" ne bi se prenosio na ponedeljak, ali posto je" pao na nedelju", prenosi sefatality wrote:kakve veze ima to sto praznik pada u nedjelju a biva premjesten ,sto jos nisam nigdje drugo cuo nego kod nas , u ponedjeljak , sa postovanjem istog ??mIRCerka wrote:Moj sef, Amerikanac, je jos sredinom septembra odredio da je ponedeljak neradni.
![]()
najveci problem je sto to ljudi i ne dozivljavaju kako treba , jer ko bi se nedjeljom sjetio uopste da je dan nezavisnosti , al opet u ponedjeljak , ono oko 13h kada bi trebao bit na poslu zapitas se u po frke " a sto ja danas ne radim " , i na zalost i ovdje se mnogi nece sjetiti zasto ne rade , al et ima i onih koji ce reci " a jaaa pa danas je onaj dan , jes jes , aj super . . . " , dok npr. ovdje u austriji je prosle godine njihov dan drzavnosti isto pao na subotu i izlozili tenkove, avione , helikoptere ,ma nema cega nije bilo , i ljudi dolazili , pitali vojnike sto ih interesuje , ulazili u neke od tih vozilica , ma mnogi koncerti im po posjecenosti nisu bili ravni , i sto je najbitnije odvojili su od svog slobodnog vremena da nauce nesto vise o svojoj drzavi , a nije drzava odvojila za njih da bi je se sjetili na par sekundi . . .
- fatality
#30 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
amrica wrote:I da je ovdje "isto pao na subotu" ne bi se prenosio na ponedeljak, ali posto je" pao na nedelju", prenosi sefatality wrote:mIRCerka wrote:Moj sef, Amerikanac, je jos sredinom septembra odredio da je ponedeljak neradni.
![]()
kakve veze ima to sto praznik pada u nedjelju a biva premjesten ,sto jos nisam nigdje drugo cuo nego kod nas , u ponedjeljak , sa postovanjem istog ??
e jos me ubijedi da ga ne bi na petak prenijeli i ja ti cokoladu posaljem
ah ja i ovo "isto " jer vidim da ti je to zapalo za oko , mislio sam isto neradni dan , a nisam poredio subotu i nedjelju
- amrica
#31 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
Po zakonu o praznicima, ako drzavni (necu da ulazim u tu formulaciju
) praznik pada u nedelju prenosi se na prvi naredni radni dan, ali ako pada u subotu, ne prenosi se.
Moze li cokolada aako se ne prenosi na petak?
- fatality
#32 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
e u to ne ulazim , jer nisam pravnik , al ako tako kaze zakon onda je moja greska , iako opet ljudi prave zakon pa tako da . . . , al necemo ulazit u to , zasluzila si cokoladu za trud , posalji adresu na pmamrica wrote:Po zakonu o praznicima, ako drzavni (necu da ulazim u tu formulaciju) praznik pada u nedelju prenosi se na prvi naredni radni dan, ali ako pada u subotu, ne prenosi se.
- zgembo_sa
#33 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
Da malo razjasnimo ovo pitanje. Evo sta kaze Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (http://fmrsp.gov.ba/s/index.php?option= ... view&id=88):fatality wrote:e u to ne ulazim , jer nisam pravnik , al ako tako kaze zakon onda je moja greska , iako opet ljudi prave zakon pa tako da . . . , al necemo ulazit u to , zasluzila si cokoladu za trud , posalji adresu na pmamrica wrote:Po zakonu o praznicima, ako drzavni (necu da ulazim u tu formulaciju) praznik pada u nedelju prenosi se na prvi naredni radni dan, ali ako pada u subotu, ne prenosi se.
Naravno Vlada moze donjeti odluku, kao sto je to sad uradila, da se neki praznik prenese sa nedjelje na ponedjeljak. Eto.Praznici u Federaciji Bosne i Hercegovine
Zakonom o praznicima (“Službeni list R BiH”, broj 2/92 i 13/94) koji je preuzet i koji se u skladu sa Ustavom Federacije BiH primjenjuje kao federalni zakon, određeno je da su međunarodni praznici koji se slave u Federaciji Bosni i Hercegovini Nova Godina, Prvi svibanj i Dan pobjede nad fašizmom.
Prema Zakonu Nova godina se slavi 1. i 2. siječanj,
Prvi svibanj - Praznik rada se slavi 1. i 2. svibanj.
Ako jedan od dana u koje se slavi Nova Godina i Prvi svibanj padaju u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.
Deveti svibanj – Dan pobjede nad fašizmom se proslavlja radno.
Zakonom o proglašenju 1. ožujka Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 1. ožujak Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine praznik i na taj dan državni organi, poduzeća i druga pravna lica ne rade.
Zakonom o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 25. studeni Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da na taj dan državni organi, poduzeća i druga pravna lica ne rade.
U smislu gore iznesenog, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – 1. ožujak i dan državnosti Bosne i Hercegovine – 25. studeni, se slave samo jedan dan i to na dan samog praznika.
Pored praznika koji se u Federaciji Bosne i Hercegovine proslavljaju kao državni praznici, Zakonom o radu (“Službene novine Federacije BiH”,broj 43/99, 32/00 i 29/03) utvrđeno je pravo zaposlenika da odsustvuje sa posla četiri radna dana tijekom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće - kao plaćeno odsustvo, a dva dana kao neplaćeno odsustvo.
- fatality
#34 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
e amrice onda nista od cokolade , na "suho" si pricala , tj.ni ti se u to ne razumijes kao ni jazgembo_sa wrote:Da malo razjasnimo ovo pitanje. Evo sta kaze Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (http://fmrsp.gov.ba/s/index.php?option= ... view&id=88):fatality wrote:e u to ne ulazim , jer nisam pravnik , al ako tako kaze zakon onda je moja greska , iako opet ljudi prave zakon pa tako da . . . , al necemo ulazit u to , zasluzila si cokoladu za trud , posalji adresu na pmamrica wrote:Po zakonu o praznicima, ako drzavni (necu da ulazim u tu formulaciju) praznik pada u nedelju prenosi se na prvi naredni radni dan, ali ako pada u subotu, ne prenosi se.
Naravno Vlada moze donjeti odluku, kao sto je to sad uradila, da se neki praznik prenese sa nedjelje na ponedjeljak. Eto.Praznici u Federaciji Bosne i Hercegovine
Zakonom o praznicima (“Službeni list R BiH”, broj 2/92 i 13/94) koji je preuzet i koji se u skladu sa Ustavom Federacije BiH primjenjuje kao federalni zakon, određeno je da su međunarodni praznici koji se slave u Federaciji Bosni i Hercegovini Nova Godina, Prvi svibanj i Dan pobjede nad fašizmom.
Prema Zakonu Nova godina se slavi 1. i 2. siječanj,
Prvi svibanj - Praznik rada se slavi 1. i 2. svibanj.
Ako jedan od dana u koje se slavi Nova Godina i Prvi svibanj padaju u nedjelju, praznikom se smatra prvi naredni dan poslije ta dva dana.
Deveti svibanj – Dan pobjede nad fašizmom se proslavlja radno.
Zakonom o proglašenju 1. ožujka Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 1. ožujak Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine praznik i na taj dan državni organi, poduzeća i druga pravna lica ne rade.
Zakonom o proglašenju 25. studenog Danom državnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 25. studeni Dan državnosti Bosne i Hercegovine i da na taj dan državni organi, poduzeća i druga pravna lica ne rade.
U smislu gore iznesenog, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine – 1. ožujak i dan državnosti Bosne i Hercegovine – 25. studeni, se slave samo jedan dan i to na dan samog praznika.
Pored praznika koji se u Federaciji Bosne i Hercegovine proslavljaju kao državni praznici, Zakonom o radu (“Službene novine Federacije BiH”,broj 43/99, 32/00 i 29/03) utvrđeno je pravo zaposlenika da odsustvuje sa posla četiri radna dana tijekom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja njegovih vjerskih odnosno tradicijskih potreba, s tim da se odsustvo od dva dana koristi uz naknadu plaće - kao plaćeno odsustvo, a dva dana kao neplaćeno odsustvo.
- amrica
#35 Re: Ponedeljak 02.03. radni dan
e amrice onda nista od cokolade , na "suho" si pricala , tj.ni ti se u to ne razumijes kao ni jafatality wrote:Naravno Vlada moze donjeti odluku, kao sto je to sad uradila, da se neki praznik prenese sa nedjelje na ponedjeljak. Eto.zgembo_sa wrote:
Pa ovo bi bilo u zakonu da se moze dogovoriti sa nepostojecim trecim entitetom, ali posto ne moze zvanicno, ovo donosenje odluke o 01.03. je praksa vec 17 godina, iliti obicaj, na ovom dijelu BIh, sto dobija automatizmom vaznost kao da je 'zakon"
Znam da su skole jos ljetos racunale da je 02.03 neradni, cak i min Keso to javno objavio. Znaci, banana drzava na djelu