Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
Moderator: anex
- samrichakk
#26 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
Ja oredlazem oftamolosku ordinaciju i opticki studio dr.Sefic! Izrsni su 
-
Karen
#27 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
gdje se nalazi? imaš br. ili nešto? i okvirno cijene određivanja dioptrije? nosim leće, trebam samo provjeriti dioptriju prije kupnje novihsamrichakk wrote:Ja oredlazem oftamolosku ordinaciju i opticki studio dr.Sefic! Izrsni su
udavih te pitanjima
-
Karen
#28 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
imam ja, na jedno oko, leća ista ko obična, čak na kraju dana malo udobnija (ciba vision air optix for astigmatism).test01 wrote:ko ima cilindar u socivima? iskustva?
-
Karen
#29 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
naručila se kod dr. sefića 
-
zemo_online
#30 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
pa da li vidis malo mutnije na to oko na kojem ti je cilindar u socivu? u odnosu na drugo oko?Karen wrote:imam ja, na jedno oko, leća ista ko obična, čak na kraju dana malo udobnija (ciba vision air optix for astigmatism).test01 wrote:ko ima cilindar u socivima? iskustva?
- Epitop
#31 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
Sve je to isto, imam ja cilindre na oba sociva.test01 wrote:ko ima cilindar u socivima? iskustva?
-
zemo_online
#32 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
koliko ja znam, nije isto. zato i pitam.Epitop wrote:Sve je to isto, imam ja cilindre na oba sociva.test01 wrote:ko ima cilindar u socivima? iskustva?
stvar je u tome da sa cilindrom u socivu ne vidis 100%. zasto?
zato sto cilindar ima svoju zakrivljenost( valjda se tako zove, nisam siguran) koja se krece od 0-180.
kada socivo stavljas u oko ne mozes podesiti tu zakrivljenost i zato ne vidis 100%.
za razliku od stakla gdje je ta zakrivljenost vec ubacena u staklo.
- sistem
#33 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
jeste isto. i socivo ima tu zakrivljenost, pod dobrim uglom, i nekom magijom (imaju balast u donjem dijelu sociva) stoji u ispravnom polozaju cijeli dan. provjereno - radi.test01 wrote:koliko ja znam, nije isto. zato i pitam.Epitop wrote:Sve je to isto, imam ja cilindre na oba sociva.test01 wrote:ko ima cilindar u socivima? iskustva?
stvar je u tome da sa cilindrom u socivu ne vidis 100%. zasto?
zato sto cilindar ima svoju zakrivljenost( valjda se tako zove, nisam siguran) koja se krece od 0-180.
kada socivo stavljas u oko ne mozes podesiti tu zakrivljenost i zato ne vidis 100%.
za razliku od stakla gdje je ta zakrivljenost vec ubacena u staklo.
evo link gdje ima neko grubo objasnjenje:
http://www.lensdesign.ca/toric.htm
-
zemo_online
#34 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
da li vidis 100% sa takvim socivom?
- sistem
#35 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
datest01 wrote:da li vidis 100% sa takvim socivom?
-
melb26sa
#36 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
I ja imam toricna sociva (cilindar). Apsolutno sve vidim 100%.
- Epitop
#37 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
sve isto kao i naočaletest01 wrote:da li vidis 100% sa takvim socivom?
-
Karen
#38 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
ma meni su bolja od naočala
a isto se vidi, vidno polje sasvim uredno, ne ispravlja mi 100 % jer su leće na -0,75 a meni je -0,50 cyl, ali to je do mene a ne do leća. prvi dan stavljanja mi je smetalo na 20 h, ali vrlo moguće da je do privikavanja, jer mi je ova sa cilindrom udobnija sad nego ova obična.
- Isaac
#39 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
Danas sam dobio nova sociva, B&L Purevision. Narucio na netu (http://hamerlik.com/) i platio 70 KM sa postarinom. Dvije kutije sa po sest sociva, koja se mogu nositi mjesec dana bez vadjena (iako ih ja planiram vaditi pred spavanje). Cijena me iznenadila vise nego prijatno.
Kod nas su oko 180-200 KM...
edit: evo sad pogledah, podigli su cijenu.
Kutija bila 71 zlot, sad je 117. 
edit: evo sad pogledah, podigli su cijenu.
- sistem
#40 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
nije mudro dijeli savjete, ali evo ja cu da rizikujem: skidaj svako vece i nosi ih duze nego sto proizvodjac preporucuje. ja sam znao svoja zaboraviti promijeniti po 3-4 mjesecaIsaac wrote:Danas sam dobio nova sociva, B&L Purevision. Narucio na netu (http://hamerlik.com/) i platio 70 KM sa postarinom. Dvije kutije sa po sest sociva, koja se mogu nositi mjesec dana bez vadjena (iako ih ja planiram vaditi pred spavanje). Cijena me iznenadila vise nego prijatno.Kod nas su oko 180-200 KM...
edit: evo sad pogledah, podigli su cijenu.Kutija bila 71 zlot, sad je 117.
- lav miko
#41 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
Nosim sociva vec 15 godina. Silikonska. Prve sam nabavio jos u ratu iz Zagreba (Optocentar). Kasnije sam nabavljao od drugih proizvodjaca, ali nisam bio zadovoljan. Mislim da mnoge opticarske radnje u BiH nabavljaju iz Optocentra npr. Ghetaldus. Bitno je navece redovno skidati sociva!
- *RF*
#42 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
To su Air Optix sočiva i ja njih koristimwendy wrote:e, ja sam kupila neka luda nova sociva kod barosa. propustaju nesto vise kisika nego obicna i jako su dobra, dugo traju. ako trebas nositi meka sociva, preporucujem ova, a mogu ti jos napisati kako se tacno zovu. uglavnom, 3 para ( 3 mjeseca, a moze malo i duze) 100 km. ja ih skidam tek pred spavanje, a nekad ni tada, jer ih uopce ne osjetim, pa zaboravimu jako zadimljenom prostoru malo osjetim da se suse, ali to je neznatno. toplo preporucujem, jer i ja sam do nedavno nosila samo naocale, i nisam mogla vjerovati koliko se slobodnije osjecas sa socivima. bas kao da nemas dioptriju:)
Koristi li neko možda fiziološku otopinu za pranje leće kao uštedu za vodicu?
Meni je doktorica preporucila da uzemem, oko 2KM od 0.5l u apoteci i to koristim samo za pranje, a vodicu sipam u kutijicu, tako da eto ako hoćete da uštedite na nečemu, uštedite na vodici i ispirajte fiziološkom otopinom
-
wendy
#43 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
koja ti je doktorica svega ti da je i ja posjetim 
- *RF*
#44 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
Doktorica se zove Ilvana Šehović, mislim da radi i u Domu Zdravlja u Centru,a radi i privatno, prije je bila u onoj optici na Skenderiji, a sada ima svoju ordinaciju u Velešićima. Ako želiš ja ti mogu dati broj da se naručiš, žena je apsolutno genijalnawendy wrote:koja ti je doktorica svega ti da je i ja posjetim
-
wendy
#45 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
ma ne, zelim samo da kupim lece air optix kod nje ako su jeftinije...daj broj telefona 
- mericak
#46 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
Mogu li i ja dobiti broj dr. Sehovic, molim vas? Isla sam u Vrazovu kod nje? Interesuju me iskustva sa njom. Djeluje jako ljubazno, al imam nedoumica jer mi je dala sociva i nisam zadovoljna sa vidom. inace, imam male cilindre, za koje mi je rekla da su premali i da mi ne trebaju naocale sa cilindrom....
U svakom sl., otisla bih kod nje....Ako moze i cijena pregleda koja je?
- *RF*
#47 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
Meni je također rekla da imam mali cilindar i da zbog toga nekad osjetim da slabije vidim sa sočivima na lijevo oko, ali da mi ne trebaju naocale niti sociva sa cilindrom, bolje je ne nositi ako se moze bez njegamericak wrote:Mogu li i ja dobiti broj dr. Sehovic, molim vas? Isla sam u Vrazovu kod nje? Interesuju me iskustva sa njom. Djeluje jako ljubazno, al imam nedoumica jer mi je dala sociva i nisam zadovoljna sa vidom. inace, imam male cilindre, za koje mi je rekla da su premali i da mi ne trebaju naocale sa cilindrom....
Mislim da sam jednom pregled platila 10 KM, ali nisam sigurna jer joj idem samo kad mi trebaju nove leće a onda nista ne naplacuje. Broj vam saljem u pp
- mericak
#48 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
Hvala....10 km? To je bas jeftino, sumnjam da je jos toliko, al vidjet cu...
-
debela
#49 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
da li je neko u medjuvremenu otkrio neku optiku sto jeftino prodaje sociva?
-
Hasharijast
#50 Re: Sočiva ili leće...gdje kupiti i vaša iskustva sa nošenjem ..
kupio cijeli set i to najbolji (nesto 80% vode) i bez reazloga bacio 200 km... nikako ih ne nosim... Srklet nekakav... Lijepe naocale