pčela u jurećem automobilu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Skyfox

#26 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Skyfox »

malo off

sta raditi kad primjestis insekta u voznji pri vecoj brzini a alergican si na njega :shock:
anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#27 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by anjusha »

otvoris prozor i molis boga da ce da izleti van? :D
valter.ba

#28 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by valter.ba »

trebao si ovo postaviti na forum priroda i ekologija podforum pcelarstvo :lol: :lol: :lol:
harisl

#29 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by harisl »

cyprus wrote:Uh, vazda sam mrzio fiziku :D . Kao mali nakon saznanja da se Zemlja okreće i mi sa njom, čudio sam se kako ona ne proleti ispod mene kad ja skočim, tj. ona se nastavi okretat a ja prestanem :D . Nekako kontam da odgovor na ovu moju nedoumicu iz djetinjstva je sličan kao i odgovor na ovaj "problem" oko čvele u avtu. Ako sam fulio puno, ne zamjerite, jer kako rekoh mrzim fiziku :D .
Prije nekih 20-ak godina u drugoj (gimnaziji) je fiziku predavala profesorica Cinara koja bi imala obicaj reci 'Fizika je muzika - muzika je fizika', misleci valjda na akustiku... ko ce mu ga znati. Sve je to nekako povezano sa zivotom.
A sto se tice skakanja, nisi se dovoljno zaskocio da postanes Zemljin satelit :D
mirzasila

#30 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by mirzasila »

evo jos jedan slucaj... ako se recimo neki covjek nalazi u padajucem liftu i trenutak prije udara o zemlju skoci u vis.Pod uslovom da je lift dovoljno visok i cvrst da se sav ne smrska sta bi bilo sa tim covjekom...
Lesli Eldridž

#31 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Lesli Eldridž »

mirzasila wrote:evo jos jedan slucaj... ako se recimo neki covjek nalazi u padajucem liftu i trenutak prije udara o zemlju skoci u vis.Pod uslovom da je lift dovoljno visok i cvrst da se sav ne smrska sta bi bilo sa tim covjekom...
Razbio bi se k'o jaje, jer bi spuc'o u zemlju istom brzinom k'o i lift.
seshat

#32 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by seshat »

apsolutna brzina pčele je 150 km/sat, a relativna je 0 km/sat u odnosu na vozača.
ili npr. nalaziš se u autobusu koji se kreće 80 km/sat. ušao si na zadnja vrata i od sećije ideš ka vozaču da kupiš kartu (recimo da se ne šveraš) brzinom 4 km/sat , pa se krećeš 84 km/sat u odnosu na cestu (apsolutna brzina), a relativna je 4km/sat (tvoja brzina u tom trenutku minus brzina autobusa)
Kadija

#33 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Kadija »

jeste vi danas popili neke lose tablete ili sta :D
a sta ste navalili na pcele i liftove grom vas ne ubio :lol:
Skyfox

#34 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Skyfox »

i meni je ovo bilo zanimljivo prije 5-6godina, pogotovo ovo kretanje kroz autobus...
arzuhal

#35 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by arzuhal »

cyprus wrote:Uh, vazda sam mrzio fiziku :D . Kao mali nakon saznanja da se Zemlja okreće i mi sa njom, čudio sam se kako ona ne proleti ispod mene kad ja skočim, tj. ona se nastavi okretat a ja prestanem :D . Nekako kontam da odgovor na ovu moju nedoumicu iz djetinjstva je sličan kao i odgovor na ovaj "problem" oko čvele u avtu. Ako sam fulio puno, ne zamjerite, jer kako rekoh mrzim fiziku :D .
Nemoj tako. Fizika voli tebe! I hemija :D
black

#36 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by black »

shta ba zna chpela :mrgreen: shta je 150km/h, sjedne i vozi se :mrgreen:
legendo_moja

#37 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by legendo_moja »

U svakom slučaju, pčela u autu je belaj. :D
jel_u_vinklo

#38 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by jel_u_vinklo »

The Nightwatchman wrote:ma onaj stari fazon. auto ide sto pedeset na sat. unutra, u autu dosadna pčela lebdi u mjestu ispred vozačevog lica.

ide li pčela sto pedeset na sat? ili stoji u mjestu?

:-D :-D
Ides 150 km/h,a stavio si pcelu u auto,kako te nije stid,gdje ti je savjest?! :D :mrgreen: :D :mrgreen:
slavkoimamodilera

#39 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by slavkoimamodilera »

anjusha wrote:otvoris prozor i molis boga da ce da izleti van? :D
Nece, jer je na 150 km/h strujanje zraka oko otvorenog prozora tako jako da pcela nema ni teoretske sanse da izadje... :mrgreen:
Ateista

#40 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Ateista »

Ima jos jedan zanimljiv slucaj, hipoteticki, naravno. :-D

Nalazite se u svemirskom brodu koji ide brzinom svjetlosti, pri tome cemo zanemariti sta bi bilo sa nama kad bismo putovali tom brzinom.
Ispred sebe drzite ogledalo.

Pitanje je: da li cete vidjeti svoj odraz u ogledalu ili necete, ako svjetlost putuje istom brzinom kao ogledalo i ne moze da dodje do njega?

Cini mi se da je Einstein tvrdio da je brzina svjetlosti konstanta u smislu da u odnosu na sve predmete putuje istom brzinom, ako sam dobro shvatio, nisam bas neki fizicar.
Epitop

#41 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Epitop »

Ateista wrote:Ima jos jedan zanimljiv slucaj, hipoteticki, naravno. :-D

Nalazite se u svemirskom brodu koji ide brzinom svjetlosti, pri tome cemo zanemariti sta bi bilo sa nama kad bismo putovali tom brzinom.

Pitanje je: da li cete vidjeti svoj odraz u ogledalu ili necete, ako svjetlost putuje istom brzinom kao ogledalo i ne moze da dodje do njega?

Cini mi se da je Einstein tvrdio da je brzina svjetlosti konstanta u smislu da u odnosu na sve predmete putuje istom brzinom, ako sam dobro shvatio, nisam bas neki fizicar.
Vidjet ćemo jer smo u brodu i mi u odnosu na brod mirujemo i nama je nebitna brzina broda, a brod se kreće u odnosu na neke druge objekte tipa planeta i zvijezda.
Ateista

#42 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Ateista »

Epitop wrote:

Vidjet ćemo jer smo u brodu i mi u odnosu na brod mirujemo i nama je nebitna brzina broda, a brod se kreće u odnosu na neke druge objekte tipa planeta i zvijezda.
Ali to bi, na prvi pogled, znacilo da svjetlost u odnosu na neku panetu putuje duplo brze, a ne vidim razlog zasto bi. Ovo je malo previse slozena tema, bar za moje znanje iz fizike, toliko je nekih paradoksa, izgubim se sam u svojim razmisljanjima... :?
Epitop

#43 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Epitop »

Bila bi bitna naša brzina kad bi išli kao Supermen :lol: odnosno letili mi sami u plavo.crvenom odijelu brznom svjetlosti i gledali se u ogledalo, onda bi to bilo moguće.
Druga je situacija u brodu, jer smo mi tada stacionirani i mi u odnosu na brod mirujemo i tada bi se ogledali normalno jer je je za nas brzina broda nebitna.
Kadija

#44 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Kadija »

kakvom svemirskom brodu :D moras i to navesti :lol:
jeli iz star track ili iz Ridica :skoljka:
karanana

#45 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by karanana »

USS Enterprise, Warp 6

E interesuje me ako auto ide tom brzinom, kako se ta pcela ne zabije u zadnje staklo?
Kadija

#46 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Kadija »

karanana wrote:USS Enterprise, Warp 6

E interesuje me ako auto ide tom brzinom, kako se ta pcela ne zabije u zadnje staklo?
zavezala pojas :D
sffovac

#47 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by sffovac »

ma mnogo realnije izgleda ono sto su na galactici uradili
"skorovi" savijanje vremena i prostora, nego to da ides tam nekom brzinom svjetlosti, valja zakocit na vrijeme :D
convict

#48 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by convict »

Sve je relativno osim apsolutnog :-D
indigo whisper

#49 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by indigo whisper »

u odnosu na koji sustav?? Automobil promatrajući kao jedan sustav- pčela se ne kreće. Automobil u odnosu na prostor u kojem se nalazi- pčela se kreće brzinom 150 km na sat. To je relativnost! :D:D
Sunrise00

#50 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Sunrise00 »

The Nightwatchman wrote:ma onaj stari fazon. auto ide sto pedeset na sat. unutra, u autu dosadna pčela lebdi u mjestu ispred vozačevog lica.

ide li pčela sto pedeset na sat? ili stoji u mjestu?

:-D :-D
Sve unutar auta ide 150 na sat. Ako se auto krece ravnomjerno pravolinijski, kretanje auta nema nikakvog utjecaja na pcelu.
Neko je pitao kako se pcela ne zabije u staklo. Zabit ce se u staklo ako auto naglo ubrza do 150 na sat zbog zakona inercije (svako tijelo ce ostati u stanju mirovanja ili ravnomjernog pravolinijskog kretanja dok to ne bude promijenjeno dejstvom neke sile :D ). Ovdje nemamo navedeno kako je auto pocelo da se krece, pa se valjda to ne uzima u obzir.
Ako ti treba formula, to je ona regularna formula... znaci, posmatranje kretanja pcele u odnosu na sistem koji se krece ravnomjero pravolinijski (a ako tako posmatramo, to je isto kao da sistem stoji u mjestu).

I da, pcela moze stajati i kretati se 150 km/h, zavisi kako to posmatras, ako posmatras auto kao cjelinu sve u tom autu se krece 150 km/h, a ako iz auta posmatras pcelu, ona miruje.

P.S. To ti je isto kao da pitas da li zgrada stoji. Ako je posmatras sa zemlje stoji. Ali ako je posmatras zajedno sa Zemljom, ona se krece :D

Jesam genije za ovu fiziku, ocam' :D :D
Post Reply