Masinski fakultet Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bachelor

#26 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Bachelor »

što se tiće zvanja nakon tro godišnjeg studija odnosno....BACHELOR....koliko sam stigao upratiti ti takozvani bachelori (raja koja je završila tri godine po bolonji)...ne mogu ili vrlo teško naleze posao u struci......koliko ja znam mogu raditi kao asistenti.....a termin magistar po bolonjskom sistemu ne postoji......odnosno nakon završenog postdiplomskog studija (3+2) stiče se zvanje mr.sci (master of science) dipl.ing.....................u Austriji i okolini ljudi s'tim zvanjem su priznati kao magistri po starom.....gdje mogu automatski upisati doktorski studij........... onima koji budu upisali mašinstvo ili bilo koji fax da se ne bi mučili tražeći posao nakon trogodišnjeg studija moj im je savjet da završe dodiplomski studij(3 godine) i post diplomski(2 godine)...........usput riječ Bachelor znači "Neženja".
Bolonjac

#27 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Bolonjac »

hmm ne bas

1. Mogu raditi kao inzenjeri. Recimo na elektotehnickom fakultetu sa 3 godine studija mozes bez problema naci posao kao programer i cak si VII stepen (mada eto nacuo sam da ce to opet vratiti na VI no jos se o tome raspravlja)
2. Sa tri godine teoretski mozes raditi ko asistent al u praksi nijedan te fakultet nece sa 3 godine kao asistenta primiti (Stepen VII opet ista prica)
3. nakon 3+2 si dipl. ing tj. magistar STRUKE !! ne magistar nauke(stari sistem)
4. U austriji si sa dipl.ing zapravo Master po novom pa mozes kao dipl.ing automatski upisati doktorski kao sto si i prije mogao jer vani ne postoje magistri nauka kao kod nas po starom sistemu vec se i prije odmah na doktorski studij islo
5. Mi zapravo nismo Bachelori vec baccalaureati il kako vec no na senatu univerziteta smo trazili da nas prevedu u bachelor. Bachelor je americki poja u europi se koristi baccalaureat mada konkretno kod nas se to zove Prvi ciklus studija i to je kao najkorektnije

Tako kazu sad ga prokontaj
cevapcinica

#28 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by cevapcinica »

Bachelor wrote:što se tiće zvanja nakon tro godišnjeg studija odnosno....BACHELOR....koliko sam stigao upratiti ti takozvani bachelori (raja koja je završila tri godine po bolonji)...ne mogu ili vrlo teško naleze posao u struci......koliko ja znam mogu raditi kao asistenti.....a termin magistar po bolonjskom sistemu ne postoji......odnosno nakon završenog postdiplomskog studija (3+2) stiče se zvanje mr.sci (master of science) dipl.ing.....................u Austriji i okolini ljudi s'tim zvanjem su priznati kao magistri po starom.....gdje mogu automatski upisati doktorski studij........... onima koji budu upisali mašinstvo ili bilo koji fax da se ne bi mučili tražeći posao nakon trogodišnjeg studija moj im je savjet da završe dodiplomski studij(3 godine) i post diplomski(2 godine)...........usput riječ Bachelor znači "Neženja".
To je samo jedan od prevoda te rijeci. "Bachelor" u akademskom svijetu znaci "kandidat".
cevapcinica

#29 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by cevapcinica »

Bolonjac wrote:hmm ne bas

1. Mogu raditi kao inzenjeri. Recimo na elektotehnickom fakultetu sa 3 godine studija mozes bez problema naci posao kao programer i cak si VII stepen (mada eto nacuo sam da ce to opet vratiti na VI no jos se o tome raspravlja)
2. Sa tri godine teoretski mozes raditi ko asistent al u praksi nijedan te fakultet nece sa 3 godine kao asistenta primiti (Stepen VII opet ista prica)
3. nakon 3+2 si dipl. ing tj. magistar STRUKE !! ne magistar nauke(stari sistem)
4. U austriji si sa dipl.ing zapravo Master po novom pa mozes kao dipl.ing automatski upisati doktorski kao sto si i prije mogao jer vani ne postoje magistri nauka kao kod nas po starom sistemu vec se i prije odmah na doktorski studij islo
5. Mi zapravo nismo Bachelori vec baccalaureati il kako vec no na senatu univerziteta smo trazili da nas prevedu u bachelor. Bachelor je americki poja u europi se koristi baccalaureat mada konkretno kod nas se to zove Prvi ciklus studija i to je kao najkorektnije

Tako kazu sad ga prokontaj
"Baccaulérat" je kao sto si rekao samo Francuska verzija izraza "bachelor". Ko hoce da malo potrazi, moze naci jasno objasnjenje, u praksi nema nikakve razlike. Odakle ti to da se u Evropi generalno koristi baccaulerat? 3+2 daje naziv Master of Science. Dosta rijeci je potroseno oko toga sta je sta, da li to odgovara "starom" magistarskom ili ne, isto kao i diskusija oko toga kako 3 godine u novom nacinu studiranja mogu odjednom biti "ravnopravne" sa 4 godine u "starom" sistemu. Jedan od prijatelja koji se vratio u BiH je svoju diplomu sa tehnickog univerziteta vani (masinski inzinjer, smjer mehanika) nostrificirao i profesori sa fakulteta u BiH su bili iznenadeni predmetima koje je on imao jer su mahom svi u zadnje dvije godine bili najviseg stepena tezine tj. predmeti koji se kod nas navodno prate samo za vrijeme magistrata i doktorskih studija. Uz diplomu je imao prilozen prepis predmeta i opis svakog tako da je to uveliko olaksalo nostrifikaciju. Da je te predmete sa istim sadrzajem polagao kod nas po "starom" sistemu, trebalo bi mu po izjavama profesora oko 6-7 godina. Momak je na kraju dobio nasu diplomu magistra nauka. Sad ce se sigurno pojaviti neko ko ce diskutovati kako je u tom univerzitetu vani sigurno izostavljeno gradivo, kako je "stari sistem" bolji ili orbnuto, ali to nije poenta moje poruke i ja samo prenosim sta znam, bez ikakvog vrjednovanja cinjenica. Sta sam htio reci je da nije sve samo u broju godina vec i u tezini predmeta koji ti ulaze u studije.
Last edited by cevapcinica on 12/04/2009 17:31, edited 1 time in total.
Bolonjac

#30 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Bolonjac »

Pogledaj malo ovo:

http://portal.monks.ba/start/Default.aspx?tabid=69

sad ja tebe pitam gdje tu pishe Master of Science ?

iz zakona:
Ciklusi studija (ciklusi) predstavljaju nivoe, odnosno gradirane cjeline Bolonjskog visokoobrazovnog procesa identificirane kao prvi ciklus - dodiplomski (baccalaureate), drugi ciklus – magistarski studij i treći ciklus – doktorski studij ;

a sto je najgore u svemu:
(1) Skraćenica zvanja Bakalaureat/Bachelor označava se sa „BA“, a Magistar sa „MA“ i stavlja se iza imena i prezimena lica koje ga je steklo.

http://pokit.etf.ba/upload/?pokitf47122 ... 01df19.png

Dosta bi nas zeljelo da je tako kako ti kazes al zakon nesto drugo govori :( Pusti price svakao svasta prica pa cak i sami dekani al zakon je zakon

Evo jos jedan zanimljiv dokument:
25.03.2009. u 14:48
96. sjednica Vlade FBiH

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOJ SLUŽBI U FBiH

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH.
Predloženim dopunama omogućeno je osobama koje su stekle akademske kvalifikacije, nakon završenog prvog ciklusa studija u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, da ravnopravno konkurišu za radna mjesta u organima državne službe.

Drugom predloženom dopunom postojećeg zakona olakšava se njegova primjena u praksi jer se precizira da se namještenik koji, uz rad, stekne VII stepen stručne spreme ili prvi ciklus studija, može prijaviti na konkurs na upražnjena radna mjesta stručnog saradnika u državnoj službi, bez obaveze obavljanja pripravničkog staža.

Opet kazem Master of Science (Sto vishe stavili su MA il ti ga MAster of Arts svima!!! kao bi izbjegli da daju skracenicu MSc da se ne bi izjednacilos a starim magistrima (ipak i ministar je jos uvijek magistar!!!)) se nigdje ne spominje pa ni magistar nauka za Master studij vec samo magistar. Mozes ti reci da je to Master of Science al kod nas to izjednacavaju sa Magistar nauka a sa 5 godina studija si Magistar struke to sam cak i od rektora cuo mada se to stalno mjenja znaci nista dok to zakon ne rijesi.
To kako ce te vani priznati je skrooozz druga stvar
cevapcinica

#31 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by cevapcinica »

Bolonjac wrote:Pogledaj malo ovo:

http://portal.monks.ba/start/Default.aspx?tabid=69

sad ja tebe pitam gdje tu pishe Master of Science ?

iz zakona:
Ciklusi studija (ciklusi) predstavljaju nivoe, odnosno gradirane cjeline Bolonjskog visokoobrazovnog procesa identificirane kao prvi ciklus - dodiplomski (baccalaureate), drugi ciklus – magistarski studij i treći ciklus – doktorski studij ;

a sto je najgore u svemu:
(1) Skraćenica zvanja Bakalaureat/Bachelor označava se sa „BA“, a Magistar sa „MA“ i stavlja se iza imena i prezimena lica koje ga je steklo.

http://pokit.etf.ba/upload/?pokitf47122 ... 01df19.png

Dosta bi nas zeljelo da je tako kako ti kazes al zakon nesto drugo govori :( Pusti price svakao svasta prica pa cak i sami dekani al zakon je zakon

Evo jos jedan zanimljiv dokument:
25.03.2009. u 14:48
96. sjednica Vlade FBiH

UTVRĐEN PRIJEDLOG ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNOJ SLUŽBI U FBiH

Na današnjoj sjednici Vlada FBiH je utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u Federaciji BiH.
Predloženim dopunama omogućeno je osobama koje su stekle akademske kvalifikacije, nakon završenog prvog ciklusa studija u skladu sa Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju u BiH, da ravnopravno konkurišu za radna mjesta u organima državne službe.

Drugom predloženom dopunom postojećeg zakona olakšava se njegova primjena u praksi jer se precizira da se namještenik koji, uz rad, stekne VII stepen stručne spreme ili prvi ciklus studija, može prijaviti na konkurs na upražnjena radna mjesta stručnog saradnika u državnoj službi, bez obaveze obavljanja pripravničkog staža.

Opet kazem Master of Science (Sto vishe stavili su MA il ti ga MAster of Arts svima!!! kao bi izbjegli da daju skracenicu MSc da se ne bi izjednacilos a starim magistrima (ipak i ministar je jos uvijek magistar!!!)) se nigdje ne spominje pa ni magistar nauka za Master studij vec samo magistar. Mozes ti reci da je to Master of Science al kod nas to izjednacavaju sa Magistar nauka a sa 5 godina studija si Magistar struke to sam cak i od rektora cuo mada se to stalno mjenja znaci nista dok to zakon ne rijesi.
To kako ce te vani priznati je skrooozz druga stvar
Mozda sam trebao biti jasan i naglasiti da se moja poruka odnosi na 3+2 obrazovanje vani. Ni na koji nacin nisam htio diskutovati o tome sta 3+2 kod nas znaci u poredenju sa "starim" magistarskim. Nemam ama nas nikakvog znanja oko toga pitanja i nisam ni na kakav nacin obuhvacen promjenama sistema skolovanja u BiH tako da stvarno nisam "kvalifikovan" za ikakvu diskusiju po tom pitanju. Samo sam izlozio sta se "desilo" mom prijatelju koji je sada magistar nauka a ne magistar struke.
Hvala ti na kratkom obrazovanju u oblasti MA, MSc i 3+2 obrazovanja u BiH, izgleda jako jednostavno gradivo. :-)
studentina1

#32 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by studentina1 »

evo vidim da ima tema maš fak,a baš sam negde prosledio ovo vezano za trogodišnje i četverogodišnje studije.
J e li fbih svejedno gde češ završiti mašinstvo?
U rs je to četverogodišnji studij i daje dipl inž.maš.
Asana

#33 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Asana »

Evo da ja upadnem iz neba pa u rebra sa jednim pitanjem :)

Ne razumijem koncept "magistriranja" po "Bolonji"
moze li neko ko je zavrsio Masinstvo "po Bolonji", nastaviti magisterija na - ekonomiji ili politickim naukama?
Po nekoj mojoj "starinskoj logici" to ne bi bilo moguce, ali kakve su mogucnosti danas?
veljaca

#34 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by veljaca »

Asana wrote:Evo da ja upadnem iz neba pa u rebra sa jednim pitanjem :)

Ne razumijem koncept "magistriranja" po "Bolonji"
moze li neko ko je zavrsio Masinstvo "po Bolonji", nastaviti magisterija na - ekonomiji ili politickim naukama?
Po nekoj mojoj "starinskoj logici" to ne bi bilo moguce, ali kakve su mogucnosti danas?
Da si mi ziva i zdrava Asana, prije 5-6 godina ( znam 100% ) nekolicina kolega koja su zavrsila Masinstvo odbranila magisterij na ekonomiji ..... ( valjda im tamo bilo lakse ili mozda imali stelu - ko ce ga znati ....)
Asana

#35 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Asana »

I sad neka mi neko kaze, za sta su tvoje kolege postali specijalisti?
Kako neko moze postati "master of science" specijalist u nekom podrucju nauke, ako nije za obvladao osnovu... a ako ti nije potreban taj fakultet kao osnova da bi nadogradio znanje, onda takav magisterij moze odbraniti i neko ko uopce nije isao na fakultet.... pa kakav je to uopce onda "master of science.."

ili je to samo moja logika :)
veljaca

#36 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by veljaca »

Asana wrote:I sad neka mi neko kaze, za sta su tvoje kolege postali specijalisti?
Kako neko moze postati "master of science" specijalist u nekom podrucju nauke, ako nije za obvladao osnovu... a ako ti nije potreban taj fakultet kao osnova da bi nadogradio znanje, onda takav magisterij moze odbraniti i neko ko uopce nije isao na fakultet.... pa kakav je to uopce onda "master of science.."

ili je to samo moja logika :)
Evo reci cu ti ja :

Postali su specijalisti - po stranackoj duznosti - da budu direktori JAVNIH firmi ..... i to vazne civije ....
madner

#37 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by madner »

Bachelor wrote:što se tiće zvanja nakon tro godišnjeg studija odnosno....BACHELOR....koliko sam stigao upratiti ti takozvani bachelori (raja koja je završila tri godine po bolonji)...ne mogu ili vrlo teško naleze posao u struci......koliko ja znam mogu raditi kao asistenti.....a termin magistar po bolonjskom sistemu ne postoji......odnosno nakon završenog postdiplomskog studija (3+2) stiče se zvanje mr.sci (master of science) dipl.ing.....................u Austriji i okolini ljudi s'tim zvanjem su priznati kao magistri po starom.....gdje mogu automatski upisati doktorski studij........... onima koji budu upisali mašinstvo ili bilo koji fax da se ne bi mučili tražeći posao nakon trogodišnjeg studija moj im je savjet da završe dodiplomski studij(3 godine) i post diplomski(2 godine)...........usput riječ Bachelor znači "Neženja".
Pogresno si informisan.
U Njemackoj i Austriji magistriji kao tituala se dodjeluju za diplomski studij na drustvenim naukama. (dakle poslje 8-10 semestara). Njihovi diplomci (bilo dipl. ili magistri) nisu nikad imali magisterij nego su uvijek direktno upisavali doktorske studije.
studentina1

#38 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by studentina1 »

madner wrote:
Pogresno si informisan.
U Njemackoj i Austriji magistriji kao tituala se dodjeluju za diplomski studij na drustvenim naukama. (dakle poslje 8-10 semestara). Njihovi diplomci (bilo dipl. ili magistri) nisu nikad imali magisterij nego su uvijek direktno upisavali doktorske studije.
Pošto nema apsolvenata mašinaca,a pameti ima evo zašto i kako će proči sada bolonjski inženjeri.
U ozbiljnijim tehničkim školama educiraju nadarene,na dodatnoj nastavi da rešavaju probleme koje bolonjci (bar za sada nemaju ni na vežbama-tehnički)

" Misirlija je napisao/la:
digital je napisao/la:
Vozdra svima!

Radim u jednoj firmi kojoj su potrebna najmanje 2 masinska inzinjera (diplomirani ili ne, nije bitno) za rad u konstrukcionom birou.

Dakle, vase je da nacrtate 3d model i napravite program za glodanje istog, a sve to uz koristenje softverskog paketa - topsolid.

Obuku za gore pomenuti softver pruzila bi firma naravno.

Poznavanje engleskog ili njemackog je ogroman plus ali nije i neophodno.

Dodatna pogodnost: radili bi samnom

Zainteresovani neka se jave na PP za detaljnije informacije...
Evo ja se javljam, nisam nikad cuo za topsolid, ali ako je to ba bazi Solidworks ili Solidedge onda nema problema tu sam dobar. Ali da bi se uradio program za frezu, odnosno cnc glodalicu treba neki CAD program tipa Mastercam, SolidCam, Gibs, nema ni tu problema, o kojoj se kompaniji radi?
P.S. Moze na PM

Samo malo da editujem ovaj svoj post, meni se cini da tebi vise treba CNC programner nego inzenjer.
Topsolid je izgleda nesto novo i jako ''powerful tool'', integrated CAD/CAM zajedno, ali onaj ko ''zanat''
njemu ne treba ovo, G codovi se mogu uraditi i na samoj masini

ne pali se i polako...tip je levat u vezi neceg,ali da ga provjerimo...

sto ce mu VSS,pored nas sa SSS koji to rijesavamo...mislim,ne svatljivo za mene.

a usput da pitam,da li neko zna od nas za leguru nikl-aluminij

hemijska formula je CUAL10FENI5..."

Pa studiraj prvostupniče-trogodišnji !!!
veljaca

#39 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by veljaca »

Koji je tvoj PROBLEM studentina1 ???? Ali onako POSTENO odgovori.
studentina1

#40 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by studentina1 »

veljaca wrote:Koji je tvoj PROBLEM studentina1 ???? Ali onako POSTENO odgovori.
evo,ali posteno.pa ko ko.....
pitali su me to i na pp
Veruj nekada imam vremena na poslu (radim nešto interesantno i dinamično u privatnoj firmi,elektrotehničar(završio u Buća potoku za upučene) kojeg je zanimalo i marketing,nabava pr,isl (ko rodjak privatnik)pa kad sam prazan preletim po netu,a ovdje mi se dopalo jer imam dvojicu "fakultetlija" koji moraju raditi po proceduri koju sam ja napisao,a gazda odobrio,tj.ja sam tumač iste i oni me kao nevole,ali moraju uraditi kako kažem (uz to su stariji od mene,pa ko misle pametni-završili su studij po starom-četverogodišnji,a ja ko hoću nešto da upišem,ali mi se neda (trebam se ženiti,kučiti.a za ovo se raspitujem.
Zato ovako malo ...znaš...a ja znam da ću kupiti diplomu,dok se usaglase koja zvanja,kako,gde,i za koje novce,tek toliko,neka se nađe.
Eto,nagodan sam pred praznik(rođak muslim,pa nećemo raditi petak i subotu)pa da novinarima kažem "koji mi je",ali sam odgojen pa neću.
ETO GA
veljaca

#41 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by veljaca »

studentina1 wrote:
pitali su me to i na pp
Veruj nekada imam vremena na poslu (radim nešto interesantno i dinamično u privatnoj firmi,elektrotehničar(završio u Buća potoku za upučene) kojeg je zanimalo i marketing,nabava pr,isl (ko rodjak privatnik)pa kad sam prazan preletim po netu,a ovdje mi se dopalo jer imam dvojicu "fakultetlija" koji moraju raditi po proceduri koju sam ja napisao,a gazda odobrio,tj.ja sam tumač iste i oni me kao nevole,ali moraju uraditi kako kažem (uz to su stariji od mene,pa ko misle pametni-završili su studij po starom-četverogodišnji,a ja ko hoću nešto da upišem,ali mi se neda (trebam se ženiti,kučiti.a za ovo se raspitujem.
Zato ovako malo ...znaš...a ja znam da ću kupiti diplomu,dok se usaglase koja zvanja,kako,gde,i za koje novce,tek toliko,neka se nađe.
Eto,nagodan sam pred praznik(rođak muslim,pa nećemo raditi petak i subotu)pa da novinarima kažem "koji mi je",ali sam odgojen pa neću.
ETO GA
Padas u istu zamku kao oni koje napadas. Nije bitna DIPLOMA - bitno je ZNANJE ..... To ti kaze covjek koji je u privredi 30-tak godina i koji je prosao sito i reseto .... I ne daji dzaba pare za diplomu .... docices u situaciju da pokazes svoje kupljeno "znanje" a onda nastaju problemi ... vjeruj mi .... dobronamjerno ....
studentina1

#42 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by studentina1 »

veljaca wrote:
studentina1 wrote:
pitali su me to i na pp
ETO GA
Padas u istu zamku kao oni koje napadas. Nije bitna DIPLOMA - bitno je ZNANJE ..... To ti kaze covjek koji je u privredi 30-tak godina i koji je prosao sito i reseto .... I ne daji dzaba pare za diplomu .... docices u situaciju da pokazes svoje kupljeno "znanje" a onda nastaju problemi ... vjeruj mi .... dobronamjerno ....
Znam da je dobronamjerno,ali..
ovdje ništa nije sigurno.
Ovaj posao koji radim je prosečan,treba biti poverljiv i to je to.
Međutim sutra (rođo je stranački orjentisan,a ja ga gledam kao Titu)kad zatreba vidim da se šicaju pr,dr,mr.inž itd,a gledam kako je to dobro.
Postave te za nekog koordinatora koji treba da koordimnira nešto za nekoga (ustvari magla).
To su ovi novi menađerski fakulteti,ima ih u Bl-trogodišnji,a daju zvanje.
Lepo daš 2.500 godišnje,pristupiš i ....
Gledam ovu moju dvojicu (crtaju,rade sve osim da voze viljuškar-neda gazda)momci nemaju gde,a i ovdje mogu raditi pet godina a konkurisati nemaju gde,jer ko god ih upita šta znaju,to je praktično naučeno znanje jedenog srednjoškolca (ali imaju dipl.i trebaju zbog potpisa-projekti u građevinarstvu-struja,grijanje,dizalice,instalacije niskog napona,gromobrani itd...)
Samostalni su u radu,ali propadaju (neki dan nam otišao dipl.inž.građ,imao položen stručni ispit,a neki dan ga izabrali za sudskog veštaka,pa nemože sve ,a obaveza napretek.
Odmah je uletio jedan sa višom,pa kad sve uradisa ovim smo dogovorili potpis za ugovor o delu,a on otišao u srednju školu raditi.
Zato i znam da ovi sa višom ,a i trogodišnji bolonjci ,neće moći piti vode sa izvora,nego gde ujagmi.
U bih znanja ima napretek,samo je jeftino i kod pogrešnih osoba.
Am_yy

#43 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Am_yy »

zavrsila sam srednju masinsku,prije 2 sedmice, imam zelju da upisem masinstvo ali me je strah :?,moze li mi neko dati savjet,i da li je sigurno to ako imas 16 ili veci prosjek ocjena iz matematike da ne polazes prijemni...hvala unaprijed
Compact

#44 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Compact »

Am_yy wrote:zavrsila sam srednju masinsku,prije 2 sedmice, imam zelju da upisem masinstvo ali me je strah :?,moze li mi neko dati savjet,i da li je sigurno to ako imas 16 ili veci prosjek ocjena iz matematike da ne polazes prijemni...hvala unaprijed
Bolje ti je da upišeš kurs iz Autocad-a, a što se tiče faksa ganjaj ekonomiju!
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#45 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Toto »

Asana wrote: ili je to samo moja logika :)
najbolji odgovor na tvoja pitanja
Toto

#46 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Toto »

Uz sve ove price o bolonjcima, bosancia, laHkocama i tsHkocama ja bih ti, esnafski, savjetovo da napravis dobru strategiju protrcavanja kroz te cetri godine svoga profesionalnog zivot.
Pitanje izbora si rijesio. Tehnicki fakulteti su konkurentni na trzistu rada i kod nas u na dunjalucima. Ne znam hoce li te zakacit "bolonja" ali predbolonjski tehnicki faksovi su priznati i u svijetu, dok stare medicine, ekonmije, prava, pedagogoje nisu bile nigdje priznate osim u Jugi i ljudi su, nazalost, morali sve ispocetka ako bi se zaticali na stranom trzistu rada.

Obami bankari sjebali drzavu, naciju, sefa i stanicu i on -da bi izvukao naciju iz bule- gradi: hiljade kilometara superbrzih pruga, saobracajnica, solarnih i vjetro generatora itd. Ima filozofa, managera, bankara na pasja preskakala, ali ne moze nafacat inzenjerije koliko mu treba.

Daklem: strategije.
Prvo je da moras dat prvu godinu. Ne zato sto je najeteza vec zato jer je prva - a najteza je druga. Ako vec dodjes u situaciju da padas - onda padaj drugu godinu.
Prelazak na faks je velika promjena i gledaj da se aklimatizjujes u sto kracem roku. Brucoskinje ostavi za drugi semestar. Zima i jest, nigdje romantike i ostalih zenskih radosti. Ionako ces imati prvi megdan u januaru pa ce ti tek tad doboro doci neka zenska dusa za vidanje rana; a i skinuces njufer indeksu pa ti nece moci nabijati na nos da je varas sa nekom. Ulazis u prvu ligu i igras kup sistem. Imaj na umu starobosanku mudrost od Zabranjenog pusenja: "ko zanemri taktiku zavrsi u drugorazrednom vratniku".

Osim predmeta trebas studirati profesore i asistente. Vrlo vazna disciplina. Iz pocetka ides na sva predavanja dok ne "prokontas" naucno-nastavnu populacijeu. Ako cujes da profa kaze: "e ovo ja smatram jako vaznim u nasem esnafu i to vas obavezno pitam" - onda se isplati svaki njegov minut predavanja. Podvuces i ti crvenom ono sto je profa podvukao i to razigravas u prvom kolu. Ako su profe tipa Copy/Paste: njih mozes i zaobici - jer ih mozes naci na internetima, knjigama i u kasne sate kad odradis neki randes. Neke su profe karizmate pa ce ste sami obandjijat da im dolazis na predavanja. Predmeti im i nisu nesto In ali su oni ko ljudi vrijedni drugovanja i ljudovanja. Ima i onih sa genetskom modifikacijom neprimjerenih ljuskom rodu ali su i oni dio paketa koje se trebas kutarisati. I za njih moras imat pencilin.

Sto se ispita tice? Koristi postulat da uvjek imas priliku da upanes u nepriliku i da zbog naprijed pomenutog nikad ne smijes propustiti ni jedan jedini ispitni rok. Ni jedan jedini! Samo te, ne daj Boze, velika ljudska i nebeska nevolja moze sprijeciti da izadjes na ispitni rok.
Taman da si i mahmuro pola hefte: onu drugu polu hefte jami knjigu i uci makar parne strane i izdji na rok. Sljedesi rok citas neparne i prolazis. Cak iako nisi knjige ni primiriso izadje na rok radi onog principa da nijedan ne porpustis a usputno "studiraj" asistente i profesore.
Kod ispitne strategije podji od zivotnog posulata koji glasi: Studenti na raspustu ganjaju raspustenice. Prevedeno na jezik ispita znaci: na prvoj godini do raspusta moras dati matematikE, statiku, nacrtnu geometriju, cvrstocu ..... Ostatak prosaraj i sve skargaj u septemabarski rok i imat ces prilike i za raspustenice i za odradit godinu u septembarskom roku. Ako ovu "elitu" ostavis za septembar: odmah u junu se opredjeli izmedju raspustenica i ponavljanja godine.

Dok si na faksu bit ces u prilici da se dvojis izmedju toga da se posvetis znanju ili da se posvetis diplomi. Ako nemas ambicije da se odmah, po zavrsetku, faksa posvetis znanju, onda prioritet dadni diplomi. Po svaku cijenu. Na pos'o moras doci sa diplomom a znanje koje si u deficitu se jako brzo nauci na poslu. Cak je to u opisu poslova. Racunica je jednostavna. Ti ces na vecini predmeta imati kombinaciju od 30 sati teoretske nastave plus 30 sati vjezabe, sto je 60 sati. Jos toliko bi ti trebalo priprema za ispit, tj. 120 sati total. To je sve 15 radnih dana sa stanovista posla.
Mnogo vise ces uciti na poslu nego na fakultetu.
Fakultet je samo jedan od mogucih projekcija tvoje poslovne buducnosti.

Prije nego krocis na bilo koji tehnicki fakultet detaljno prouci sta sve znaci rijec inzenjer i izgradi neki svoj stav o toj rijeci. Ja sam prihvatio da je ingenium snalazljiv covjek.
Toto

#47 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Toto »

Am_yy wrote:zavrsila sam srednju masinsku,prije 2 sedmice, imam zelju da upisem masinstvo ali me je strah :?,moze li mi neko dati savjet,i da li je sigurno to ako imas 16 ili veci prosjek ocjena iz matematike da ne polazes prijemni...hvala unaprijed
ne mogu nikako skontat kako prosjek ocjena moze biti 16 :shock:
mi ni na faksu nismo mogli imat prosjek ocjena 16 iako se ocjenjivalo od 5-10
veljaca

#48 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by veljaca »

Compact wrote:
Na svu srecu, to je samo TVOJE misljenje :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Compact

#49 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Compact »

veljaca wrote:
Compact wrote:
Na svu srecu, to je samo TVOJE misljenje :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Bogami bojim se da nisi u pravu.

Mašinski fakultet je primjer na drugim visokoškolskim ustanovama, kako razvoj novih tehnologija može ugroziti obrazovanje čovjeka.

Imam primjer u nekoliko svojih prijatelja, koji su završili mašinski fakultet. :)
veljaca

#50 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by veljaca »

Compact wrote:
veljaca wrote:
Compact wrote:
Bogami bojim se da nisi u pravu.

Mašinski fakultet je primjer na drugim visokoškolskim ustanovama, kako razvoj novih tehnologija može ugroziti obrazovanje čovjeka.

Imam primjer u nekoliko svojih prijatelja, koji su završili mašinski fakultet. :)
JA sam zavrsio Masinstvo ... Znam iz licnog iskustva ( a ne rekla kazala .... ). A to da poredis kurs sa fakultetom - govori o tvojoj kompetentnosti ... a da " razvoj novih tehnologija može ugroziti obrazovanje čovjeka..... " je NAJVECA glupost ikad recena ... :? :? :? :? :? :?
Post Reply