Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
- to sam ja
#26 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
E ako se fakat to desi ja sutra pakujem kofer i odoh!
-
fukara_tz
#27 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Zgrada o kojoj je rijec...

Stranica firme koja gradi http://almyeling.com/index.php?id=28
E-mail: [email protected]

Stranica firme koja gradi http://almyeling.com/index.php?id=28
E-mail: [email protected]
- ja.neron
#28 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
shuriken wrote:Bio prilog na BHT kako firma Almy u Zenici gradi zgradu u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani.
Ima desetak stanova, nisu jos svi prodani, cijena je 700 maraka grubi rohbau ako sam dobro cuo.
Gradjani u anketi u Zenici, neki su za, neki su protiv, gradonacelnik Zenice smatra da je to glupa ideja.
Meni licno je to neprihvatljivo, ali razumijem da se desava, uskoro ce se i teritorija etnicki podijelit, koliko vidim.
Uskoro cemo se cudit "mjesovitim" zgradama i naseljima
pa šta, nema derneka, nema proslava, novih godina garant te niko neće držati budnim do duboko u noć sa svojim slavljem raznih rođendana i slično
-
callmethebreeeze
#29 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
nakon dodika i ove vijesti, meni je drago sto nisam u bih sada.to sam ja wrote:E ako se fakat to desi ja sutra pakujem kofer i odoh!
-
fukara_tz
#30 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Birani (islamski) komšiluk
Zeničko preduzeće Almy Eling d.o.o gradi u zeničkom naselju Bilmišće stambenu zgradu zatvorenog tipa u kojoj stanove mogu da kupe samo aktivni vjernici. "Napomena: Ovaj projekt je u ponudi samo za vjerski orijentisane...", navodi se u oglasu na web siteu ovog preduzeća. Ključni razlozi za izgradnju zgrade za vjernike su sigurnost vjernika i biranje komšiluka: "U skladu sa sve većim potrebama i zahtjevima za sigurnijim okruženjem i življenjem, došli smo na ideju da izgradimo stambeni objekat za ljude koji žele znati s kim žive", kaže se na ovom web siteu. U reklami se stoga ističe da je u ovoj zgradi "biran komšiluk".
Direktor i vlasnik preduzeća Muhamed Tufekdžić nije želio da razgovora s novinarom Dana o ovoj poslovnoj inicijativi svog preduzeća. Naveo je dva razloga. "Nema razloga da se o tome piše jer sam to već objavio u SAFF-u", rekao je Tufekdžić. Na ponovljeni zahtjev novinara za razgovor, Tufekdžić je dodao da ne želi imati nikakvog posla s novinarom Dana jer ga je "gledao na Federalnoj TV" i "čuo je šta je ovaj novinar govorio na televiziji".
Novinarsko istraživanje pokazuje da Tufekdžić lažno predstavlja svoje preduzeće kao dio preduzeća Almy. Ismet Begić, vlasnik poznatog zeničkog preduzeća Almy i funkcioner SDA kaže da je Almy Eling potpuno odvojen pravni subjekt u vlasništvu Muhameda Tufekdžića: "To je potpuno drugo preduzeće. Oni rade za nas elektroinstalacije samo ako daju najpovoljniju ponudu na tenderu. Nemamo nikakve veze ni sa tim stambenim projektom." Preduzeće Almy dobija na tenderima brojne poslove iz državnog budžeta. Ismet Begić je zbog konflikta interesa prestao da bude poslanik SDA u ranijem sazivu Kantonalne skupštine u Zenici. Almy Eling učestvuje kao dio konzorcija Almy na izgradnji zgrada Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Zenici.
Potpuno suprotno od Begićevog objašnjenja, Tufekdžić objašnjava na web siteu da je "firma Almy Eling d.o.o. nastala kao posljedica stalnog rasta matične firme d.o.o. Almy, koja je utemeljena 1994. god. i koja upošljava oko 750 uposlenika raznih stručnih sprema". "Jedina veza između preduzeća Almy i Almy Eling jeste to što je Tufekdžić zet brata Ismeta Begića", objašnjavaju u preduzeću Almy.
U samoj Zenici, brojni vjernici ismijavaju ovu stambeno-poslovnu inicijativu. Neki od njih misle da je graditelj mogao da probere komšiluk birajući kupce kojima će prodati stan kroz ponudu različitih uslova za kupovinu. Drugi misle da je to samo još jedan primjer vjerskog biznisa koji manipulira vjerskim osjećajima okrećući i stanove i zgrade prema Kibli. Za treće je besmisleno izdvajanje vjernika u većinski muslimanskoj sredini, jer je to više "getoizacija muslimana" od sekularista i drugih naroda. "Misionari se nikada nisu osamostaljivali nego su išli u narod", komentariše jedan musliman u Zenici. Ostaje pitanje čije potvrde o tome da je neko podoban za kupovinu stana prihvataju u preduzeću Almy Eling d.o.o. (E.H.)
http://www.bhdani.com/default.asp?kat=f ... tekst_rb=3
Zeničko preduzeće Almy Eling d.o.o gradi u zeničkom naselju Bilmišće stambenu zgradu zatvorenog tipa u kojoj stanove mogu da kupe samo aktivni vjernici. "Napomena: Ovaj projekt je u ponudi samo za vjerski orijentisane...", navodi se u oglasu na web siteu ovog preduzeća. Ključni razlozi za izgradnju zgrade za vjernike su sigurnost vjernika i biranje komšiluka: "U skladu sa sve većim potrebama i zahtjevima za sigurnijim okruženjem i življenjem, došli smo na ideju da izgradimo stambeni objekat za ljude koji žele znati s kim žive", kaže se na ovom web siteu. U reklami se stoga ističe da je u ovoj zgradi "biran komšiluk".
Direktor i vlasnik preduzeća Muhamed Tufekdžić nije želio da razgovora s novinarom Dana o ovoj poslovnoj inicijativi svog preduzeća. Naveo je dva razloga. "Nema razloga da se o tome piše jer sam to već objavio u SAFF-u", rekao je Tufekdžić. Na ponovljeni zahtjev novinara za razgovor, Tufekdžić je dodao da ne želi imati nikakvog posla s novinarom Dana jer ga je "gledao na Federalnoj TV" i "čuo je šta je ovaj novinar govorio na televiziji".
Novinarsko istraživanje pokazuje da Tufekdžić lažno predstavlja svoje preduzeće kao dio preduzeća Almy. Ismet Begić, vlasnik poznatog zeničkog preduzeća Almy i funkcioner SDA kaže da je Almy Eling potpuno odvojen pravni subjekt u vlasništvu Muhameda Tufekdžića: "To je potpuno drugo preduzeće. Oni rade za nas elektroinstalacije samo ako daju najpovoljniju ponudu na tenderu. Nemamo nikakve veze ni sa tim stambenim projektom." Preduzeće Almy dobija na tenderima brojne poslove iz državnog budžeta. Ismet Begić je zbog konflikta interesa prestao da bude poslanik SDA u ranijem sazivu Kantonalne skupštine u Zenici. Almy Eling učestvuje kao dio konzorcija Almy na izgradnji zgrada Pravnog i Ekonomskog fakulteta u Zenici.
Potpuno suprotno od Begićevog objašnjenja, Tufekdžić objašnjava na web siteu da je "firma Almy Eling d.o.o. nastala kao posljedica stalnog rasta matične firme d.o.o. Almy, koja je utemeljena 1994. god. i koja upošljava oko 750 uposlenika raznih stručnih sprema". "Jedina veza između preduzeća Almy i Almy Eling jeste to što je Tufekdžić zet brata Ismeta Begića", objašnjavaju u preduzeću Almy.
U samoj Zenici, brojni vjernici ismijavaju ovu stambeno-poslovnu inicijativu. Neki od njih misle da je graditelj mogao da probere komšiluk birajući kupce kojima će prodati stan kroz ponudu različitih uslova za kupovinu. Drugi misle da je to samo još jedan primjer vjerskog biznisa koji manipulira vjerskim osjećajima okrećući i stanove i zgrade prema Kibli. Za treće je besmisleno izdvajanje vjernika u većinski muslimanskoj sredini, jer je to više "getoizacija muslimana" od sekularista i drugih naroda. "Misionari se nikada nisu osamostaljivali nego su išli u narod", komentariše jedan musliman u Zenici. Ostaje pitanje čije potvrde o tome da je neko podoban za kupovinu stana prihvataju u preduzeću Almy Eling d.o.o. (E.H.)
- HAVANA
#31 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Iz sveg srca im želim da ih ekonomska kriza pomete sa tržišta BiH.
- Dioda
#32 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
pa ja,i mozda budes imao cast da ti komsija bude imam iz g.bukoviceja.neron wrote:shuriken wrote:Bio prilog na BHT kako firma Almy u Zenici gradi zgradu u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani.
Ima desetak stanova, nisu jos svi prodani, cijena je 700 maraka grubi rohbau ako sam dobro cuo.
Gradjani u anketi u Zenici, neki su za, neki su protiv, gradonacelnik Zenice smatra da je to glupa ideja.
Meni licno je to neprihvatljivo, ali razumijem da se desava, uskoro ce se i teritorija etnicki podijelit, koliko vidim.
pa šta, nema derneka, nema proslava, novih godina garant te niko neće držati budnim do duboko u noć sa svojim slavljem raznih rođendana i slično
po kojem principu ce se birati budeci stanari?
-
callmethebreeeze
#33 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
zvrsena mektebska obuka, diploma iz medrese, obavljen hadz...Dioda wrote:pa ja,i mozda budes imao cast da ti komsija bude imam iz g.bukoviceja.neron wrote:shuriken wrote:Bio prilog na BHT kako firma Almy u Zenici gradi zgradu u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani.
pa šta, nema derneka, nema proslava, novih godina garant te niko neće držati budnim do duboko u noć sa svojim slavljem raznih rođendana i slično![]()
po kojem principu ce se birati budeci stanari?
- JThomas
#34 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
jest, baš sam razmišljao kako nam je malo podjela u državi, pa hajmo i zgrade podijeliti po vjeri, i ne samo po vjeri, nego i po tome koliko si aktivan i savjestan vjernik...šta će, organizovati nekakav prijemni ispit za kupovinu stana, na kojem ćeš dokazati koliki si vjernik, ili možda probni rok uz nadzor?vjecnobordo wrote:Ne mogu ni svi muslimani, nego samo VJERNICI. Oni koji klanjaju, koji upražnjavaju Islam i praktično. U stanu je posebna prostorija za namaz. Kada neko odluči prodati stan, uslov je da se ostali stanari slože s tim. Ja ne vidim ništa toliko kritično u ovoj ideji, čak mi se sviđa. Šta više, čovjek je rekoa da može tako nekad napraviti stanove samo i za katolike, pravoslavce i sl.
- Ahmmed
#35 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Da mi je samo znati kako se stanovi i zgrade okreću prema kiblifukara_tz wrote:Birani (islamski) komšiluk
Doduše i u Titovom vaktu, u stanovima pojedinih zgrada u Sarajevu, wc je bio pozicioniran tako, da osoba nije okrenuta prema Kibli,dok obavlja nuždu.....
A glede teme....Ma, meni je samo gori naš ibret
- beautyfool
#36 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Ta firma jel privatna ili drzavna ? Ko finansira to, ako finansira privatnik ne kontam cemu rasprava onda? Gradi od svojih para i prodaje kome hoce, end of story 
A ako cemo o "vjerskim sobama" u Istanbulu - Turskoj (sekularnoj drzavi) gotovo u svakom javnom objektu ima mesdzid, dakle, od restorana, hotela pa sve do aerodroma svaki objekat ima mesdzid i to nikome tamo ne smeta a iskreno receno ne vidim razloga zasto bi to nekome i smetalo !
A ako cemo o "vjerskim sobama" u Istanbulu - Turskoj (sekularnoj drzavi) gotovo u svakom javnom objektu ima mesdzid, dakle, od restorana, hotela pa sve do aerodroma svaki objekat ima mesdzid i to nikome tamo ne smeta a iskreno receno ne vidim razloga zasto bi to nekome i smetalo !
- Dioda
#37 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
"Kome ba da se mi prilagodjavamo? Nek se sad oni malo nama prilagodjavaju..."
Ja se vala ne mogu prilagodit,da ga jebes
Ja se vala ne mogu prilagodit,da ga jebes
-
callmethebreeeze
#38 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
i na aredromu u londonu postoji soba za molitvu, gdje se, izmedju ostalog, moze i klanjati, ali ja to shvatam vise kao znak dobre volje prema vjernicima i mjesto gdje se ljudi mogu upoznavati. ovo je cista segregacija i baliluk. i nista vise.beautyfool wrote:Ta firma jel privatna ili drzavna ? Ko finansira to, ako finansira privatnik ne kontam cemu rasprava onda? Gradi od svojih para i prodaje kome hoce, end of story
- travar
#39 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Spakuješ se u mekteb, pa malo medresa, aBd i hadž, i eto ti stana, u čemu je problem, čovjek vam sve servira i opet se bunitecallmethebreeeze wrote: zvrsena mektebska obuka, diploma iz medrese, obavljen hadz...
![]()
![]()
- ProbuseniDolar
#40 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Jos malo cemo u granap sa dzamijskom iskaznicom ... nemas iskaznicu, nema hljeba za tebe ... 
- to sam ja
#41 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Daleko odavLekakavdanakneiskustvu wrote:to sam ja wrote:E ako se fakat to desi ja sutra pakujem kofer i odoh!
gdje,u tu zgradu ili iz države
- Advanced
#42 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
U Bosni i Hercegovini je sve veći broj onih koji svoj život ispunjavaju vjerskim obredima, i naravno vole da se u njihovoj svakodnevnici nalaze ljudi koji su sličnih razmišljanja. Danas je zaista težak vakat, i ne vidim ništa loše u tome što ljudi sami sebi organiziraju komšiluk. Iako je Zenica po mnogima muslimanski grad, što i ja mislim, nije kupovina stanova ograđena samo pod uslovom da su muslimani, već da su muslimani koji prakticiraju vjeru u svom životu. Ako stvari okrenemo naopako, vidjećemo da i oni imaju argument da kažu, kako nemaju mira da sami sebi organiziraju prostor u kojem će, pa možda i cijeli život živiti. Što se tiče firme Almy, klasični poslovni potez, čovjek izvršio jednostavnu segmentaciju tržišta, odredio se na ciljnu skupinu, i čeka poslovni rezultat. Ovakav potez je u Holandiji i Engleskoj sasvim ok i ljudi nemaju nikakvih društvenih problema, niti ih iko u tome sprečeva i osuđujuje. Na ovim primjerima se polažu evropski ispiti, koje na žalost mnogi još dugo neće položiti.
-
callmethebreeeze
#43 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
odkuda znas da ja vec ne ispunjavam sve uslove za taj stan?travar wrote:Spakuješ se u mekteb, pa malo medresa, aBd i hadž, i eto ti stana, u čemu je problem, čovjek vam sve servira i opet se bunitecallmethebreeeze wrote: zvrsena mektebska obuka, diploma iz medrese, obavljen hadz...
![]()
![]()
- to sam ja
#44 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Znaci ako privatnik finansira to je okcallmethebreeeze wrote:i na aredromu u londonu postoji soba za molitvu, gdje se, izmedju ostalog, moze i klanjati, ali ja to shvatam vise kao znak dobre volje prema vjernicima i mjesto gdje se ljudi mogu upoznavati. ovo je cista segregacija i baliluk. i nista vise.beautyfool wrote:Ta firma jel privatna ili drzavna ? Ko finansira to, ako finansira privatnik ne kontam cemu rasprava onda? Gradi od svojih para i prodaje kome hoce, end of story
-
neutral
#45 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
mozdaje to tako i postenije napisati nego... npr. zgarad na Stupu (sarena) ima od 250 do 300 stanova a samo 7 je hriscanskih obitelji... tako da... neko javno kaze neko zamota u celofan...
-
Mobile_Disco
#46 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Obicna glupost, i pokusaj da se dodje do para na sve moguce nacine pa i na ovaj! Jos veca glupost je ova izjava: "Zenica je odavno muslimanski grad".. Nesto poput srne 93´ce.. Jos samo fali konc. logor na stadionu i slicne nebuloze..
- beautyfool
#47 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Pa eto jako lijepo i drago mi je cuti da i u Londonu ima takva soba za molitvu i pretpostavljam da postoji i u drugim drzavama gdje se ukaze potreba za postojanje takvih prostorija, ja licno ne vidim ovo kao neki tip "segregacije" to je isto kao da ti licno imas novca napravis sebi malu zgradicu i hoces stanove u toj zgradi da prodas samo svojoj rodbini i najblizim prijateljima, ko smo mi da se bunimo i da se mjesamo u tvoj licni izbor icallmethebreeeze wrote:i na aredromu u londonu postoji soba za molitvu, gdje se, izmedju ostalog, moze i klanjati, ali ja to shvatam vise kao znak dobre volje prema vjernicima i mjesto gdje se ljudi mogu upoznavati. ovo je cista segregacija i baliluk. i nista vise.beautyfool wrote:Ta firma jel privatna ili drzavna ? Ko finansira to, ako finansira privatnik ne kontam cemu rasprava onda? Gradi od svojih para i prodaje kome hoce, end of story
- to sam ja
#48 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
HEIL HITLERAdvanced wrote:U Bosni i Hercegovini je sve veći broj onih koji svoj život ispunjavaju vjerskim obredima, i naravno vole da se u njihovoj svakodnevnici nalaze ljudi koji su sličnih razmišljanja. Danas je zaista težak vakat, i ne vidim ništa loše u tome što ljudi sami sebi organiziraju komšiluk. Iako je Zenica po mnogima muslimanski grad, što i ja mislim, nije kupovina stanova ograđena samo pod uslovom da su muslimani, već da su muslimani koji prakticiraju vjeru u svom životu. Ako stvari okrenemo naopako, vidjećemo da i oni imaju argument da kažu, kako nemaju mira da sami sebi organiziraju prostor u kojem će, pa možda i cijeli život živiti. Što se tiče firme Almy, klasični poslovni potez, čovjek izvršio jednostavnu segmentaciju tržišta, odredio se na ciljnu skupinu, i čeka poslovni rezultat. Ovakav potez je u Holandiji i Engleskoj sasvim ok i ljudi nemaju nikakvih društvenih problema, niti ih iko u tome sprečeva i osuđujuje. Na ovim primjerima se polažu evropski ispiti, koje na žalost mnogi još dugo neće položiti.
-
BaileyS
#49 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Srazmjerno zastupljenosti u Armiji BiH. Pravis li se lud ili ne znas da je zgrada na Stupu pravljena za boracku populaciju??neutral wrote:mozdaje to tako i postenije napisati nego... npr. zgarad na Stupu (sarena) ima od 250 do 300 stanova a samo 7 je hriscanskih obitelji... tako da... neko javno kaze neko zamota u celofan...
- SiSaJuMe
#50 Re: Zgrada u kojoj stanove mogu kupiti samo muslimani
Odlican komentar!beautyfool wrote:Ta firma jel privatna ili drzavna ? Ko finansira to, ako finansira privatnik ne kontam cemu rasprava onda? Gradi od svojih para i prodaje kome hoce, end of story!
Isto tako klub pedera kad se pojavi i finansira koji objekat nema razloga za raspravu. Pa onda kad se pojavi koja sekta takodje ce mo odobrit. Drogerasi dileri ionako su puni love pa sto da ne , Zgrada samo za narkose, Kriminalci vec odavno imaju svoje zgrade , njih preskocimo, Zatim prostitutke, .opa vesela zgrada,. itd itd., Kad pomislim da smo na dnu dna uvjek se zajebem ,. Mozemo mi jos i gore,. Hebes ti ovako drustvo i ovaku drzavu,..........