godine 1999. japanci preuzimaju, naravno, uz puno afera, netransparentnosti, velikog protivljenja javnosti, ( neki cak spominju i mafijaski pritisak na porodicu kojoj je pivara nacionalizacijom ponovo vracena) tradicionalnu, najpoznatiju cesku pivaru u plzenu. cesi tvrde da od tog trenutka to pivo vise nikad nije bilo isto! mislis da se to odrazilo na profit, udio u trzistu, ili na navike ceha?Rambo-Amadeus wrote:Bagra je svugdje bagra, ali kako sam rekao maloprije - mene licno interesuje određeni kvalitet. Nije da ja sad kupujem nekakvu ekskluzivu, ali ako za istu cijenu ili mali razliku mogu kupiti bolji proizvod onda cu tako i uciniti. Ne trazim ja ni od domacih proizvođača da sad moraju doseći odmah nekakve vrhove u kvalitetu, ali i do sada je vise nego sigurno bilo dovoljno vremena da se uvedu određeni standardi kvaliteta, a ne da mi savaka druga boca pive ima drugaciji okus. Umjesto sto dobit skrece u svoje džepove neka malo poradi na standardima. Naravno ovo govorim generalno, ne mislim iskljucivo na pivaru. Ali ne umjesto toga, nas narod ce konstantno pod motom "Kupujmo domace" puniti đepove lokalnim moćnicima koji će im zauzvrat vraćati lošom kvalitetom i zimovanjem po evropskim mondenskim skijalištima i ljetovanjima po kojekakvim Dubajiima (dok se narodu bez para prezentiraju ljepote Bosne i vaznost podrzavanja domaćeg turizma).
140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Moderator: anex
-
fixer
#26 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
-
VjecitiStudent
#27 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Kad se piva kupuje treba obavezno pogledati zemlju proizvodnje. Ove "brend" pive sto se u zadnje vrijeme prave u komsiluku, osim ambalaze, slabo da su i u kakvoj vezi sa originalima.slavkoimamodilera wrote:Kenjate k'o foke... Sarajevskom (pa ni Nektaru, cisto da se zna!) puno, puno svjetskih piva nije ni do koljena okusom i kvalitetom... heineken na koji se svi skorojevici furaju je razvodnjeno smece zadnje vrste, becks, carlsberg, stela i ostali lageri su jednostavno daleko ispod, nekakvi tanki... jedina prava konkurencija mogu biti pive druge vrste, teska i tamna piva, poput Erdingera ili Guinessa...
A sarajevsko, jel' jos uvijek medju deset najboljih piva u svijetu????
-
Rambo-Amadeus
#28 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
tipično razmišljanje ljudi sa foruma - popljuj tuđe mišljenje i budi oportunist po svaku cijenu.teAMICA wrote:tipično razmišljanje ljudi s ovih prostora... ne vide dalje od nosaRambo-Amadeus wrote:Bagra je svugdje bagra, ali kako sam rekao maloprije - mene licno interesuje određeni kvalitet. Nije da ja sad kupujem nekakvu ekskluzivu, ali ako za istu cijenu ili mali razliku mogu kupiti bolji proizvod onda cu tako i uciniti. Ne trazim ja ni od domacih proizvođača da sad moraju doseći odmah nekakve vrhove u kvalitetu, ali i do sada je vise nego sigurno bilo dovoljno vremena da se uvedu određeni standardi kvaliteta, a ne da mi savaka druga boca pive ima drugaciji okus. Umjesto sto dobit skrece u svoje džepove neka malo poradi na standardima. Naravno ovo govorim generalno, ne mislim iskljucivo na pivaru. Ali ne umjesto toga, nas narod ce konstantno pod motom "Kupujmo domace" puniti đepove lokalnim moćnicima koji će im zauzvrat vraćati lošom kvalitetom i zimovanjem po evropskim mondenskim skijalištima i ljetovanjima po kojekakvim Dubajiima (dok se narodu bez para prezentiraju ljepote Bosne i vaznost podrzavanja domaćeg turizma).![]()
ne dam "našima" da idu u Dubai, a kome punim džepove kupujući uvozno????
ma šta me briga, nek nije naše...
a zašto li su nam ceste ovako loše, bolnice katastrofa?
zašto li je velika nezaposlenost, a plate i penzije kasne?
ma ko bi ga znao, kod nas su ionako sve sami lopovi i tačka!
idem u to ime popiti jedno Karlovačko, neću im sad iz inata nikad više Sarajevsku kupiti!
Idi popij Sarajevsku i vozaj se jos narednih 1000 godina po rupama i kaldrmama.
-
Rambo-Amadeus
#29 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
pazi ja sam ekonomista i ja kazem: ako neki proizvod vise ne odgovara standardima i zeljama kupaca propasce i neka propadne (a sumnjam da je to interes japanskih kupaca). Ako oni uvode neka svoja pravila i nacine proizvodnje, onda ce svakako prpoasti, a posto trziste i dalje trazi kvalitetno pivo kakvo je bilo ranije kapitala ima dovoljno da se pokrene proizvodnja koja bi popunila datu potraznju (u krajnjoj liniji - to se moze uraditi i kaptalom koji je dobiven prvobitnom prodajom pivare).fixer wrote:godine 1999. japanci preuzimaju, naravno, uz puno afera, netransparentnosti, velikog protivljenja javnosti, ( neki cak spominju i mafijaski pritisak na porodicu kojoj je pivara nacionalizacijom ponovo vracena) tradicionalnu, najpoznatiju cesku pivaru u plzenu. cesi tvrde da od tog trenutka to pivo vise nikad nije bilo isto! mislis da se to odrazilo na profit, udio u trzistu, ili na navike ceha?Rambo-Amadeus wrote:Bagra je svugdje bagra, ali kako sam rekao maloprije - mene licno interesuje određeni kvalitet. Nije da ja sad kupujem nekakvu ekskluzivu, ali ako za istu cijenu ili mali razliku mogu kupiti bolji proizvod onda cu tako i uciniti. Ne trazim ja ni od domacih proizvođača da sad moraju doseći odmah nekakve vrhove u kvalitetu, ali i do sada je vise nego sigurno bilo dovoljno vremena da se uvedu određeni standardi kvaliteta, a ne da mi savaka druga boca pive ima drugaciji okus. Umjesto sto dobit skrece u svoje džepove neka malo poradi na standardima. Naravno ovo govorim generalno, ne mislim iskljucivo na pivaru. Ali ne umjesto toga, nas narod ce konstantno pod motom "Kupujmo domace" puniti đepove lokalnim moćnicima koji će im zauzvrat vraćati lošom kvalitetom i zimovanjem po evropskim mondenskim skijalištima i ljetovanjima po kojekakvim Dubajiima (dok se narodu bez para prezentiraju ljepote Bosne i vaznost podrzavanja domaćeg turizma).
Ali kako rekoh, nisam ja ovdje govorio iskljucivo o pivari, da ne bude zabune. Ali Sarajevsko pivo od 2 litra se ne moze porediti sa Niksickim u istom dvolitarskom pakovanju
- BarbaDue
#30 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Rambo-Amadeus wrote: mene licno interesuje određeni kvalitet. Nije da ja sad kupujem nekakvu ekskluzivu, ali ako za istu cijenu ili mali razliku mogu kupiti bolji proizvod onda cu tako i uciniti.
Rambo, kada je pitanje o kvalitetu valjda ti nesto znaci ovo 10 mjesto na svijetu?VjecitiStudent wrote:A sarajevsko, jel' jos uvijek medju deset najboljih piva u svijetu????![]()
![]()
Ali eto i bez toga valjda mozes u svojoj glavi skontati da ulozeni novac u sarajevsku pivu kad tad ce ti se vratiti ali ulozeni novac u Tuborg nece NIKAD!
-
VjecitiStudent
#31 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
BarbaDue wrote:Rambo-Amadeus wrote: mene licno interesuje određeni kvalitet. Nije da ja sad kupujem nekakvu ekskluzivu, ali ako za istu cijenu ili mali razliku mogu kupiti bolji proizvod onda cu tako i uciniti.Rambo, kada je pitanje o kvalitetu valjda ti nesto znaci ovo 10 mjesto na svijetu?VjecitiStudent wrote:A sarajevsko, jel' jos uvijek medju deset najboljih piva u svijetu????![]()
![]()
Ali eto i bez toga valjda mozes u svojoj glavi skontati da ulozeni novac u sarajevsku pivu kad tad ce ti se vratiti ali ulozeni novac u Tuborg nece NIKAD!
Jel'ti ovo o 'prvih deset' zaista ozbiljno?
-
legendo_moja
#32 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Jes, al preko internetaVjecitiStudent wrote:![]()
- kiky
#33 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
nek je piva !! ja volim sarajevsko i tuzlansko i kad su dobro urađena nema ih boljih al često bude krš u ambalaži tako da čovjek nemože bit pametan. ono što me iznenađuje je pad kvaliteta vojvođanskih piva ( jelen i lav ) to smeče se više nemože pit. hrvatska i slovenska su dobra ali su i skuplja pa ih rjeđe pijem. karlovačko točeno je super. ona neka evropska nevolim ni vidjet. 
- stochar
#34 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
do prije godinu i pol Sarajevsko mi je bilo default (pa cak i ako se zadesim na nekim dzabalesku pizdarijama gdje svi odjednom piju Beck's i kojekakve novotarije). onda sam primijetio da je Sarajevsko nekako 'prorjedjeno', imam osjecaj da ne mogu osvojiti potraznju (bez obzira na sve ove cifre, s jedne strane su uvozne pive a s druge je 95 posto Sarajevsko) i da pive salju u prodaju prije nego sto dovoljno odstoje.
otad uglavnom pijem Tuborg Green koji je jako dobar (prezirem limenke, ali onaj 0,5 nije los dod+bro rashladjen), a Sarajku ponekad 'mlatnem' cisto iz navike. trenutno pijuckam Krombacher, nije los, ali ne moze protiv Tuborga... dobar je bio i Preminger, cesto sam ga pio, ali je izgleda i njega pogodio isti sindrom.
p.s. ko ono rece da pije Tuzlansko? to je nesto najgore sto sam pio jos otkako sam up'o u mutan bunar kod komsije Asima 1988...
otad uglavnom pijem Tuborg Green koji je jako dobar (prezirem limenke, ali onaj 0,5 nije los dod+bro rashladjen), a Sarajku ponekad 'mlatnem' cisto iz navike. trenutno pijuckam Krombacher, nije los, ali ne moze protiv Tuborga... dobar je bio i Preminger, cesto sam ga pio, ali je izgleda i njega pogodio isti sindrom.
p.s. ko ono rece da pije Tuzlansko? to je nesto najgore sto sam pio jos otkako sam up'o u mutan bunar kod komsije Asima 1988...
- black
#35 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
ja bijem Bavariju, ali bezalkoholnu 
-
ePegasus
#36 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 15:12, edited 1 time in total.
-
teAMICA
#37 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
1.čuuuj osim srba, hrvata, muslimana, kineza, jevreja i ostalih postoje i "forumaši"Rambo-Amadeus wrote:tipično razmišljanje ljudi sa foruma - popljuj tuđe mišljenje i budi oportunist po svaku cijenu.teAMICA wrote:tipično razmišljanje ljudi s ovih prostora... ne vide dalje od nosaRambo-Amadeus wrote:Bagra je svugdje bagra, ali kako sam rekao maloprije - mene licno interesuje određeni kvalitet. Nije da ja sad kupujem nekakvu ekskluzivu, ali ako za istu cijenu ili mali razliku mogu kupiti bolji proizvod onda cu tako i uciniti. Ne trazim ja ni od domacih proizvođača da sad moraju doseći odmah nekakve vrhove u kvalitetu, ali i do sada je vise nego sigurno bilo dovoljno vremena da se uvedu određeni standardi kvaliteta, a ne da mi savaka druga boca pive ima drugaciji okus. Umjesto sto dobit skrece u svoje džepove neka malo poradi na standardima. Naravno ovo govorim generalno, ne mislim iskljucivo na pivaru. Ali ne umjesto toga, nas narod ce konstantno pod motom "Kupujmo domace" puniti đepove lokalnim moćnicima koji će im zauzvrat vraćati lošom kvalitetom i zimovanjem po evropskim mondenskim skijalištima i ljetovanjima po kojekakvim Dubajiima (dok se narodu bez para prezentiraju ljepote Bosne i vaznost podrzavanja domaćeg turizma).![]()
ne dam "našima" da idu u Dubai, a kome punim džepove kupujući uvozno????
ma šta me briga, nek nije naše...
a zašto li su nam ceste ovako loše, bolnice katastrofa?
zašto li je velika nezaposlenost, a plate i penzije kasne?
ma ko bi ga znao, kod nas su ionako sve sami lopovi i tačka!
idem u to ime popiti jedno Karlovačko, neću im sad iz inata nikad više Sarajevsku kupiti!
Idi popij Sarajevsku i vozaj se jos narednih 1000 godina po rupama i kaldrmama.
2.popih Sarajevsku, a zbog tebi sličnih ćemo se vozati još 1000 godina...
- BarbaDue
#38 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Pa ne znam bas jel deseto ali prije nekoliko godina izasla je neka lista 100 svjetskih piva tako nesto, na kojoj je Sarajevsko pivo imalo zavidnu poziciju.VjecitiStudent wrote:BarbaDue wrote:Rambo-Amadeus wrote: mene licno interesuje određeni kvalitet. Nije da ja sad kupujem nekakvu ekskluzivu, ali ako za istu cijenu ili mali razliku mogu kupiti bolji proizvod onda cu tako i uciniti.Rambo, kada je pitanje o kvalitetu valjda ti nesto znaci ovo 10 mjesto na svijetu?VjecitiStudent wrote:A sarajevsko, jel' jos uvijek medju deset najboljih piva u svijetu????![]()
![]()
Ali eto i bez toga valjda mozes u svojoj glavi skontati da ulozeni novac u sarajevsku pivu kad tad ce ti se vratiti ali ulozeni novac u Tuborg nece NIKAD!![]()
Znam samo da je bilo rangirano u prvih deset, i tada je mislim iza sebe ostavila ove kako vi kazete kvalitetne pive. Hrvatskih i sloveskih nije bilo ni na mapi,
tek u drugoj polovini liste.
-
VjecitiStudent
#39 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Evo te listeBarbaDue wrote:VjecitiStudent wrote: Pa ne znam bas jel deseto ali prije nekoliko godina izasla je neka lista 100 svjetskih piva tako nesto, na kojoj je Sarajevsko pivo imalo zavidnu poziciju.
Znam samo da je bilo rangirano u prvih deset, i tada je mislim iza sebe ostavila ove kako vi kazete kvalitetne pive. Hrvatskih i sloveskih nije bilo ni na mapi,
tek u drugoj polovini liste.
http://beer.trash.net/topten.php
Ovo je za plakati, a ne za reklame.
- Luke Perry
#40 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
dzaba ti. ta prica kruzi uokolo 
- BarbaDue
#41 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
slobodno pogledaj kompletnu listu...
http://www.beer.trash.net/topten.php?to_list=all
i samo ne znam sta je ovdje smjesno, odnosno za plakati?
-
legendo_moja
#42 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Smiješno je to što ćemo ja i ti, i vječni, i njegova tetka, i mali od njegove tetke, i njegov jaran iz škole,... otići na stranicu i u ime lokalpatriotizma glasati za Sarajevsko, i još to razglastiti svima na internetu. I onda neko postavi link na ovu stranicu kao dokaz svjetske kvalitete Sarajevskog piva.BarbaDue wrote:slobodno pogledaj kompletnu listu...
- BarbaDue
#43 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
moja tetka garant nece, nece ni njen sin niti njen unuk, glasace vjerovatno onaj ko je ikada probao sarajevsko pivo.
upoznao sam puno ljudi iz inostranstva koji su rekli da je to dobro pivo, jedno od boljih. u ostalom i sam sam ga pio
i upoređivao sam ga sa ostalim, meni je najbolje lezao jednostavno mi je bilo najpitkije pivo bez ikakvih šmekova,
cisto pivo ko suza. sada pivo ne pijem nikako i bas nemam nikakvog interesa da nesto guram sa. pivo ili neko drugo.
mislim, znam o ukusima ne vrijedi raspravljati ali mi ovdje treba da raspravljamo o jednoj drugoj stvari, a to je:
ovo je za bogu plakati!!!
upoznao sam puno ljudi iz inostranstva koji su rekli da je to dobro pivo, jedno od boljih. u ostalom i sam sam ga pio
i upoređivao sam ga sa ostalim, meni je najbolje lezao jednostavno mi je bilo najpitkije pivo bez ikakvih šmekova,
cisto pivo ko suza. sada pivo ne pijem nikako i bas nemam nikakvog interesa da nesto guram sa. pivo ili neko drugo.
mislim, znam o ukusima ne vrijedi raspravljati ali mi ovdje treba da raspravljamo o jednoj drugoj stvari, a to je:
ovo je za bogu plakati!!!
- HAVANA
#44 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
legendo_moja wrote:Smiješno je to što ćemo ja i ti, i vječni, i njegova tetka, i mali od njegove tetke, i njegov jaran iz škole,... otići na stranicu i u ime lokalpatriotizma glasati za Sarajevsko, i još to razglastiti svima na internetu. I onda neko postavi link na ovu stranicu kao dokaz svjetske kvalitete Sarajevskog piva.BarbaDue wrote:slobodno pogledaj kompletnu listu...
Ako je tako što onda nisu isto uradili i ovi iz Hrvatske i Slovenije.
-
VjecitiStudent
#45 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Na situ http://beer.trash.net/beerpage?beernum=931 mozes glasati koliko god puta pozelis. Pa onda nije ni cudo da je pivo iz pivske "velesile" - Madjarske na prvom mjestu ili da je famozna poljska kiselica Zywiec na osmom. Ako Sarajevsko nastavi sa nezadrzivim napredovanjem, ni peto mjesto, na kojem se trenutno nalazi "cuveni" Regab, iz zemlja u kojoj je izmisljeno pivo, GabonaHAVANA wrote:Ako je tako što onda nisu isto uradili i ovi iz Hrvatske i Slovenije.legendo_moja wrote:Smiješno je to što ćemo ja i ti, i vječni, i njegova tetka, i mali od njegove tetke, i njegov jaran iz škole,... otići na stranicu i u ime lokalpatriotizma glasati za Sarajevsko, i još to razglastiti svima na internetu. I onda neko postavi link na ovu stranicu kao dokaz svjetske kvalitete Sarajevskog piva.
Ukratko, sramota je biti na ovoj listi u 'top ten'.
- HAVANA
#46 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Ma ne interesuje me uopšte ko je na kojem mjestu ali svaki gutljaj domaće pive,vode,mlijeka... u zemlji sa ovako jadnom privredom i ovako jakim uvoznim lobijem mi je slađi od svega iz uvoza i opet kažem suvišno je objašnjavati zašto.
-
ePegasus
#47 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
..
Last edited by ePegasus on 16/06/2010 15:12, edited 1 time in total.
- Thinker
#48 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Kada bi samo znao koliko poreza uplate, koliko ljudi zapošljavaju vjerujem da bi drugačije govorio. Kada bi njihova porpast značila da će ljudi prestati pušiti i piti ja bih isto poželio, međutim to se neće desiti negop će pušiti ronhil i piti MB.Luke Perry wrote:pozdravljam propast duhanske i pivarske industrije(ili kako vole reci prehrambene industrije)
-
Rambo-Amadeus
#49 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Upravo kako i spomenuh: da sam ja slucajno pomenuo neku od narodnosti sa ovog prostora bio bih popljuvan isto kao sto sam i sada, zato sto sam bez ikakvih nacionalnih predznaka za vecinu forumasa kazao da im je cilj samo blaćenje tuđeg razmišljanja (dakle, ne nužno mišljenja, nego uopće razmišljanja)teAMICA wrote:
1.čuuuj osim srba, hrvata, muslimana, kineza, jevreja i ostalih postoje i "forumaši"![]()
2.popih Sarajevsku, a zbog tebi sličnih ćemo se vozati još 1000 godina...
Šta hoćeš da kažeš: da sam ja zavidan prema "uspješnim" ljudima?ePegasus wrote:
he..he...naš mentalitet..sasvim je prihvatljivo da Englez ide u Dubai..ali moj komšija ili neko ko ima neku direktnu ili indirektnu vezu sa mnom..uh boli...Kako je Bono iz U2 reko - kada komšija ima dobru kuću u Evropi kažu - srediću tog gada a u Americi - nadam se da ču i ja jednog dana imati onako i produže.
Kad krene Selimović naredni put na kakvu egzotičnu destinaciju, ustani da ga ispratiš mahanjem sa aerodroma...nemoj mi molim te predratnih direktora, a sadašnjih vlasnika - feudalaca, vodi ih kući ako su ti dragi...
- Mister Talibean
#50 Re: 140 miliona KM na uvoz piva u BiH !
Imamo najmanje 5-6 pivara, a uvozimo pivo. Ne kontam, zasto onda se uvozimo pivo kada imamo najmanje 5-6 pivara.