Treba baš biti kreten pa psa proglasiti vukom..

A ovo je vuk..

Moderator: anex
Svi lovci su ubice jer je lov za njih sport tj. ubijanje im je sport i nije istina da love da bi jeli jer je bezobrazno reći da danas neko mora loviti da se prehrani pored tolike ponude hrane.horosko wrote:Cuj svi lovci ubice. U Bosni ide od ruke ova generalizacija pravo dobro. Ne sudite ljudima po postupcima pojedinaca.
Samo me interesuje kako dodje ono meso na nase stolove.... valjda negdje onako "rodi" odrezak na vrbi za nas kojima treba cista savjest.
Kako su molim te životinje živjele i hranile se prije? Nemoj mi reći da su ih lovci prehranili otkako postoje. To je samo šuplja priča kojom lovci opravdavaju svoje niske nagone za ugnjetavanjem slabijeg.horosko wrote:Pa ne moramo mi jesti meso!! Fino vegetarijanski meni i opleti.
I nije tacno da je lov samo sport. Fino se zavalimo za racunar i sudimo drugima, a de mi reci koliko si puta ovih dana odnio/la nesto sijena ili soli, ili bilo sta u nase drage planine da se ta divljac prehrani preko zime. Sada ima preko 50 cm snijega na svakom brdu i bogami samo su lovci ti koji upravo rade ovakve stvari. Zastita prirode i divljaci, uzgoj divljaci i uredjenje lovista, i naravno racionalno koristenje divljaci... to je lov.
A to se kao pomaže ubijanjem ionako istrijebljenih životinja? Po logici: nahranim ga pa ga ubijem.horosko wrote:Prije je bilo puno vise suma, mnogo vise nekoristenih livada i nedotaknute prirode... Sad kada smo umijesali prste u sve na ovom dunjaluku i naravno napravili .ranje u svemu, mislim da je red i pomoci gdje se moze. Ovo je presiroka tema za razglabanje na forumu, i ponavljam - ne donosite sud o onome sto samo povrsno poznajete.
Odgovori iskreno sebi samo na ovo pitanje: Je li humano progoniti (a time istraumirati) i pucati (i često ostaviti ranjenu životinju da se pati dok je dokrajčiš) na živo biće koje OSJETI BOL?horosko wrote:Rekao sam "presiroka" tema, barem za mene da kucam po forumu.
Kao sto si primjetila vrtimo se u krug, Nije tacno da nedostaje srnece i zecije divljaci ili bilo koje druge zbog djelovanja lovaca. Naprotiv, ta se divljac odrzava zahvaljujuci lovcima, da li lijecenjem ili reintrodukcijom, ali brigu su preuzeli LOVCI. Zecija divljac recimo "nestaje" zbog raznih bolesti koje su u prirodna stanista donijele ovce, odnosno covjek. Slicna situacija je i sa srnecom divljaci, mada postoji i mnogo krivolova. Ako cemo izjednaciti lovce i krivolovce, po formuli generalizuj, sve je to ista bagra, onda jesu lovci krivi... Sada u situaciji kada nema dovoljno divljaci, predatori (kojih usput ima sve vise) se okrecu prema domacim zivotinjama i ko je odgovoran? Sva steta koju prouzrokuje divljac se fakturise lovackim udruzenjima, naravno onda se planski prelazi na zastitu plemenite divljaci i domacih zivotinja. Joj, toliko siroko tema, ne mogu vise stvarno...
Drago mi je da na ovom forumu naucih da su lovci i rat poceli, nestade divljaci i sta cemo - ma ubij bliznjeg svog...
Kao prvo nije pošteno od tebe na pitanje odgovarati pitanjem..i ja ne kažem da treba zabraniti ubijanje životinja..takav je već ovaj svijet da moramo nekoga ubiti da preživimo..makar to bila i biljka..ali ako smo ljudi možemo barem biti dostojanstveni u tome pa poštedjeti bespotrebne patnje onoga koga ćemo ubiti - A LOV JE PROGONJENJE I MUČNO USMRĆIVANJE ŽIVOTINJA.horosko wrote:Odgovor: Je li licemjerno osudjivati ubijanje zivotinja dok u ruci drzis burger?
Eh, sad ulazimo u etiku lova.. i to je regulisano veoma precizno i zna se koja se divljac moze odstrijeliti a koja ne, na koji nacin, itd. Ukratko, sigurno niti jedan savjestan lovac nece dozvoliti da divljac pati odnosno "odnese" pogodak. Dakle, sve se svodi, kao i u zivotu, na savjest pojedinca i nazalost mi smo uvijek spremni osuditi cijelu grupu zbog nedjela onih kojih se svi mi stidimo.Phia wrote: poštedjeti bespotrebne patnje onoga koga ćemo ubiti
hahahamericak wrote:Avaz pisu upravo oni kojima su ovakve stvari krajnji intelektualni domet.
http://sos.ba/index.php?option=com_cont ... &Itemid=12...horosko wrote:Eh, sad ulazimo u etiku lova.. i to je regulisano veoma precizno i zna se koja se divljac moze odstrijeliti a koja ne, na koji nacin, itd. Ukratko, sigurno niti jedan savjestan lovac nece dozvoliti da divljac pati odnosno "odnese" pogodak. Dakle, sve se svodi, kao i u zivotu, na savjest pojedinca i nazalost mi smo uvijek spremni osuditi cijelu grupu zbog nedjela onih kojih se svi mi stidimo.Phia wrote: poštedjeti bespotrebne patnje onoga koga ćemo ubiti