Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kockica_kockica wrote:
Ja sam jutros umal poginula do autobuske stanice... i onda vratolomija da sidjem na cestu.... ako ovaj snijeg jos malo bude padao, ja cu iznajmit helkopter...hos ti sa mnom da dodjem u ulicu "ostali" po tebe i odhelikoptam te do posla...
hvala tebi, ali ne radim, moze do faxa
sto se tice ciscenja ulica i pred svojim vratima, mi cistimo, posto grtalica ovdje prodje svake prestupne, a i tad je pitanje
uvijek dobar post wrote:istina je da ulice nisu bas najcistije jer jednostavno zbog obilnosti padavina ih je nemoguće održati čistima.
što se trotoara tiče, tu se slažem. mišljenja sam da bi se i trotoari trebali prioretizirati.
ipak postoje trotari koji su u nadležnosti stanara zgrade pored koje trotar prolazi. evo nrp ulica skenderija - veći dio trotara prolazi pored zgrada i dužnost je stanara tih zgrada da očiste trotoare ispred svojih zgrada i to cijeli trotar u dužini svoje zgrade. pravljenjem rasporeda čišćenja, svi stanari (naravno koji fizički mogu) čiste.
i nije samo skenderija u pitanju i titovom su u pitanju trotari koji prolaze ispred stambenih zgrada. u ovakvim okolnostima, svaki građanin i građanka treba "odraditi" svoje pa tako i na ferhadiji, saračima i ostalim ulicama, pogotovo u padinskim dijelovima. ne samo stanari nego i vlasnici radnji i zaposleni u radnjama. a ne samo sjediti i čekati "rad" da odradi i palamauditi po forumu. kad bismo bili vrijedni (molim vas nemojte ovdje priče mi radimo, nemamo vremena i to jer sam več pričao o rasporedu) ja sam trotoar ispred svoje zgrade, cijelom dužinom zgrade čistio već tri puta u posljednjih nekoliko dana. posljednji put prije sat vremena. jedini čistim jer su ostali stanari penzići i nemoćni . dok sam čistio, gledam dužinom ulice, još samo jedan metar očišćeno jer se neko sjetio izači i očistiti ispred svoje zgrade. dignite guzice i čistite ispred svojih zgrada i ulaza. kad svi budemo ispred svoje avlije čistili one trotare koji idu uz cestu a nisu pored zgrada, "rad" će lakše i brže prioretizirati i redovno čistiti.
što se tiče vožnje cestama, pa vremenski uslovi i nedozvoljavaju vožnju bržu od 40-50 na sat po gradu. sve preko toga je bezobzirno i glupo. pogotovo ako ulice ne mogu biti čiste jer pada takvim tempom da ih je nemoguče čistiti.
Zivim na Alipasinom i ne pada mi na pamet da izadjem i da cistim trotoare.
Jer, kada ga ja ocistim, dici ce moje komsije papani i tu parkirati svoje golfove, kao sto rade i kada je bilo koje drugo godisnje doba.
Na stranu to sto sam van kuce 0800-2000.
Ne ocekujem nista ni od Rada, niti od policije, niti od eko redara, jer je u ovoj zemlji svako odavno prestao da radi svoj posao i izvrsava svoje osobe.
Jedva cekam da se proljepota i da djeca izadju na igraliste iza zgrade, a ja sa balkona da zovem policiju i pauka da sklanjaju debile koji parkiraju ispod tobogana i ljuljacki.
A kada zaradim malo para, u sopstvenoj cu reziji da kupio one niske betonske prepreke sto se fiksiraju za asfalt (kao u Titovoj) i da ih postavim oko svoje zgrade i djecjeg igralista, na svm prilaznim povrsinama, pa da vidim gdje ce onda debili i idioti da se parkiraju!
A parking poluprazan!
Odoh ja off topic.
Mozda ovo nije direktno uz temu "ćišćenje grada", ali 18. sam nazalost morao na sluzbeni put i usput sam susreo nebrojeno kamiona-grtalica koji voze i posipaju sol i pijsak, ali neće da spuste grtalicu , iako se vozi po dobrom sloju snijega, kao da im je zao da je ne "potroše" ili šta !!???
uvijek dobar post wrote:istina je da ulice nisu bas najcistije jer jednostavno zbog obilnosti padavina ih je nemoguće održati čistima.
što se trotoara tiče, tu se slažem. mišljenja sam da bi se i trotoari trebali prioretizirati.
ipak postoje trotari koji su u nadležnosti stanara zgrade pored koje trotar prolazi. evo nrp ulica skenderija - veći dio trotara prolazi pored zgrada i dužnost je stanara tih zgrada da očiste trotoare ispred svojih zgrada i to cijeli trotar u dužini svoje zgrade. pravljenjem rasporeda čišćenja, svi stanari (naravno koji fizički mogu) čiste.
i nije samo skenderija u pitanju i titovom su u pitanju trotari koji prolaze ispred stambenih zgrada. u ovakvim okolnostima, svaki građanin i građanka treba "odraditi" svoje pa tako i na ferhadiji, saračima i ostalim ulicama, pogotovo u padinskim dijelovima. ne samo stanari nego i vlasnici radnji i zaposleni u radnjama. a ne samo sjediti i čekati "rad" da odradi i palamauditi po forumu. kad bismo bili vrijedni (molim vas nemojte ovdje priče mi radimo, nemamo vremena i to jer sam več pričao o rasporedu) ja sam trotoar ispred svoje zgrade, cijelom dužinom zgrade čistio već tri puta u posljednjih nekoliko dana. posljednji put prije sat vremena. jedini čistim jer su ostali stanari penzići i nemoćni . dok sam čistio, gledam dužinom ulice, još samo jedan metar očišćeno jer se neko sjetio izači i očistiti ispred svoje zgrade. dignite guzice i čistite ispred svojih zgrada i ulaza. kad svi budemo ispred svoje avlije čistili one trotare koji idu uz cestu a nisu pored zgrada, "rad" će lakše i brže prioretizirati i redovno čistiti.
što se tiče vožnje cestama, pa vremenski uslovi i nedozvoljavaju vožnju bržu od 40-50 na sat po gradu. sve preko toga je bezobzirno i glupo. pogotovo ako ulice ne mogu biti čiste jer pada takvim tempom da ih je nemoguče čistiti.
Zivim na Alipasinom i ne pada mi na pamet da izadjem i da cistim trotoare.
Jer, kada ga ja ocistim, dici ce moje komsije papani i tu parkirati svoje golfove, kao sto rade i kada je bilo koje drugo godisnje doba.
Na stranu to sto sam van kuce 0800-2000.
Ne ocekujem nista ni od Rada, niti od policije, niti od eko redara, jer je u ovoj zemlji svako odavno prestao da radi svoj posao i izvrsava svoje osobe.
Jedva cekam da se proljepota i da djeca izadju na igraliste iza zgrade, a ja sa balkona da zovem policiju i pauka da sklanjaju debile koji parkiraju ispod tobogana i ljuljacki. A kada zaradim malo para, u sopstvenoj cu reziji da kupio one niske betonske prepreke sto se fiksiraju za asfalt (kao u Titovoj) i da ih postavim oko svoje zgrade i djecjeg igralista, na svm prilaznim povrsinama, pa da vidim gdje ce onda debili i idioti da se parkiraju!
A parking poluprazan!
Odoh ja off topic.
Tesko ces to ostvariti, debili postavili isto na ciglani one stubove i lance da sprijece nedozvoljeno parkiranje jos znak stavili. Cigani potrgali lance da prodaju u zeljezo a poneki auto razvali stub kad ne vidi i tako ostalo ih je jos par tako da to nije dugorocno rjesenje. Sem toga koliko se sjecam i znak su iscupali za zabranu parkiranja, lafo ne mozes im pisat kaznu nema zabrane...
Da su pametni ovi iz policije pa da stalno imaju 24h patrolna kola koja ce samo dizati auta i pisat kazne, da vidis kako bi se napunila drzavna kasa. Nas narod je najslabiji na novcaniku, samo ga nemoj po dzepu udarati.
A ovi iz RAD-a kakav potparol tako se i cisti. Dobro sigurno se oni trude da ociste ulice 1 i 2 prioriteta a ovo ostalo kad sunce otopi, ili kad stanu padavine taman brdo napadalo na tim lokacijama. Vise je postalo debilno i retardirano da Đipa prica da ih je snijeg iznenadio. Mos mislit snijeg u februaru kad temperatura treba biti preko 40C.
Znači, ispred Svjetlosti to je Ulica Muhameda Kantardžića u opićini Centar i oni neće brazdati ploče.
Ispred Ekonomije, to je Trg oslobodjenja Alija Izetbegović, općnina Stari Grad i oni hoće brazdati ploče.
Tendera, tendera,...
Sa ovom temom se zapocelo kad je padao snijg. Medjutim, nase ulice i trotoari, opcenito cistoca grada bi trebala biti tem vrlo cesto u meimim, na forumima i na svim mjestima gdje se moze apelovti za cisci i sredjeniji grad.
Naj jednostavnije receno nas grad je uvijek prljav. Ili je zameten snijegom ili zetrpan smecen ili je prljav od prasine i zemlje koja se nanese na ulice i trotoare sa zelenih povrsina.
Juce i danas je grad prljav, mokar ne uredjen, jednostavno da ne pozelis da izidjes na ulici jer ces se isprljati.
Sve ulice su prljave od sljeke koja je posuta kad je bila poledica. Nigdje, skoro nigdje, nije pometena. Trotoari se ne vide od blata, a gdje su suhi, ne vide se od prasine. Bijele ploce koje su postavjene po Carsiji od prljavstine se ne vide da su bijele. Takve su bile, nepometene i neoprane i prosloga ljeta. Vilsonovim setalistem ne moze da se prodje od blata. Sa svake saobracajnice vam prijeti opasnst da budete "okupani" od zaostale vode. Ni na novoasvaltiranim ulicama nije rijeseno pitanje odvoda vode, a niko je ne mete, dok sam ne izlapi
Stajalista GRAS-a su prljeva, devastirana. Metalni okviri su zahrdjali kao da su postavljeni priaje rata. Ko je uzeo velike pare od Kantona, a da posao nije uradio kako treba? Vrlo brzo ce se to morati raditi ponovo, ako se bude zeljelo da to izgleda, iole, dolicno glavnom gradu.
Izlozi i natpisi za firme ili radnje su,uglavnom, zapusteni. Neki se godinama nisu oprali. Ispred prodavnica se u sred dana prosipa voda.
Kao vrlo prljave i rijetko ciscene treba pomenuti trotoare na Titovoj ulici, uvijek su prasnjavi, bez boje, a dodatnu "ljepotu" im daju zvakace gume koje papci izbacuju iz usta. Ulaz u kino "Romanija" je katastrofa, zapravo to kao da je ulaz u neko svratiste na kraju grada, a ne sami centar koji je ogledalo cijelog grada.
Rijecju, nas grad izgleda kao zapustena ili napustena provincija, u kojoj, stvarno, zive bivsi provincijalci. Ljudima u ovom nasem Sarajevu cistoca i ljepota ne znace nista. Gradjani koji zive u sarajevu ne znaju sta je kultura zivljenja, a i oni koji bi se, profesionalno trebali brinu o lijepo uredjenom i cistom gradu, su takodje, sa niskim ili nikakvim stepenom kulture. To su ljudi koji su se zivotu i zivotnim navikama ucili na selu ili po mahalaam, a onda tako ne izgradjeni, bez volje za prilagodjavanjem, dosli u civilizaciju i poceli da zive i rade kakosu navikli.
Ono sto dodatno daje ruznu sliku nasem Sarajevu su razliciti trotoari. Duz dvije ulice ne mogu se naci isti trotoari. U cijelom gradu su razliciti. Valjda su se namjestali poslovi odredjenim firmama, a niko ih nje uslovlajvao da rade po obrascu, po planu, kojeg uzgred budi receno, niko nije ni ustanovio jos od komunisticke vladavine, nego su radili sto gore i jeftinije, to bolje za njih.
Mogla bih do sutra nabrajati sta ne valja, sta je ruzno i prljavo u nasem gradu. Recimo fasade. Sa novoobnovljenih otpada zbuka, sa krovova lije voda jer su se oluci iskrivili. Koliko je proslih godina Gradska uprava potrosila para, da li neko zna? Enormno puno, a vecinom su uradjene lose, nestrucno sa losim materijalom. Opet je neko uzeo pare da bi namjestio posao odredjenoj firmi.
Hamajlija...to sto si opisao...to je slika i prilika cijele BiH....
I to se definitvno nece promjeniti bar jos 4-5 generacija....
Zato ili to prihvatis ili jednostavno odes iz bosanskog blata...
pita wrote:Hamajlija...to sto si opisao...to je slika i prilika cijele BiH....
Da, ali to ne znači da ne treba ništa raditi da se sve iz korijena promijeni, pa ako započnemo sada, za 6 generacija biće ''nekih pomaka'' ili mic po mic = 2 mica,...
pita wrote:Hamajlija...to sto si opisao...to je slika i prilika cijele BiH....
Da, ali to ne znači da ne treba ništa raditi da se sve iz korijena promijeni, pa ako započnemo sada, za 6 generacija biće ''nekih pomaka'' ili mic po mic = 2 mica,...
Svaki dan mi posalju u firmi bar 10x mailova na racun naseg ciganluka...i zato ne zelim nikome reci da ide u BiH kao turist..i ovi sto odlaze u Sarajevo...samo jos prodube predrasude....da smo fakat ortodoksni chobani i da je srednji vijek u bosni...
Znaš šta @pita,
Ja dugo pamtim, pa se sjećam natpisa u recimo, domovima zdravlja ili čekaonicama kakvim, NE PLJUJ PO PODU, - Bila kampanja borbe protiv TBC, pa na parkovskim prostorima, NE BUDI KAO ON, a nacrtan SLON kako gazi travu,...
Pa, bila ona fantastična reklama, GOSPODJO/GOSPODINE ISPALO VAM JE NEŠTO, TREBA LI VAM? On/Ona odovori da NE TREBA, pa opet onaj prvi NE TREBA NI OVOM GRADU.
Ako smo chobani, a jesmo, znam po mojoj komšinici što kroz prozor baca tupfere nakon što skine neku kremu sa lica protiv bubuljica nejebica,...Ti isti chobani, rade ono što majmun vidi putem tv. Neograničene mogućnosti da se utječe na nekoga.
Zvao ja eko policiju, slikaju, zapisnik, izjave i...nikom ništa.
PipiDugaDevetka wrote:
Pa, bila ona fantastična reklama, GOSPODJO/GOSPODINE ISPALO VAM JE NEŠTO, TREBA LI VAM? On/Ona odovori da NE TREBA, pa opet onaj prvi NE TREBA NI OVOM GRADU.
ovo je super trebali bi ih poljepiti po gradu, ne bi li se makar jedan zacrvenio.
Najgore mi je kad naidem ispred neke pekare a ono more zvaka zaljepljeno za beton
PipiDugaDevetka wrote:
nadrealisti i radio primus..za djevojku koja je izgubila nevinost
djevojko, djevojko neshto ste izgubili ali to meni vishe ne treba ali ne treba ni ovom gradu
Nije losa fora...samo za nas cigunluk to mozda i nije najbolja fora...
Nekada se pitam da li ima vecih primitivaca od nas...i ljudi kojim je svejedno gdje zive..ali je lijepo, ruzno, hrpetina smeca, neuredjenost nam je u krvi..
Kada udjem iz HR u BIH kao da mijenjam planet...
Zadnji put sam isao poslovno preko Neuma u HR i jos jedan sodelavec i tip me pita kad je vidio da je jos uvjek da je rat...da li sam siguran da se rat zavrsio
black wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
nadrealisti i radio primus..za djevojku koja je izgubila nevinost
djevojko, djevojko neshto ste izgubili ali to meni vishe ne treba ali ne treba ni ovom gradu
Općenito su Bosanci obični neotesanci, koji umom žive u 15. stoljeću. Đaba, novi auti, mobiteli, računari,... kad su ulice upljuvane, usrane, upišane, neočišćene, blatnjave, neokrpljenog asfalta. Primitivne prodavačice usred grada prosipaju kante prljave vode na pločnik, u autobus i tramvaj ne smiješ sjesti, jer su sjedala upišana i nikad očišćena, smetlje na svakom koraku... Ja kao autohtoni Bosanac i Sarajlija koji ne spada u ovakvu primitivnu bagru se stidim što je to tako, stidim se kad mi dođu prijatelji iz inostranstva, jer Bosanci kao civilizacijski najzapušteniji narod u Europi, zaista nisu nigdje prispjeli sa ovakvim načinom "života". Pa jbt jesenas da uđem u auto, a pored vrata ugazih u govno... Gdje to još ima? Samo još u glavnom gradu Sarajevu, gdje se zna ko vlada i kako... Kažu da postoji kult vode u bosanskoj tradiciji... A fekalije na svakom koraku po ulicama glavnog grada. Jedno veliko FUJ. I da se vratim na temu snijega. Zašto se bacaju ogromne količine šodera na ulice Sarajeva svake zime? Fino nam to pjeskari i uništava aute, prlja ulice, postaje klizavo baš zbog šodera. Ma sjajna nam je kultura. Još jednom jedno veliko FUUUJ za vlasti u Sarajevu i za većinu "građana" Sarajeva. Čast izuzecima...
Znate sta mi je jos grozno, sto u one male plave kante za otpatke ljudi bacaju kese velike sa smecem. Valjda im mrsko otici do kontejnera, mjesta predvidjenog za odlaganje kesa za smeca, pa fiiik u plavu kantu. A da ne govorim kako jedu cips, pa kesu praznu na ulicu, pa jedu bananu, pa kad pojedu fiiik na ulicu. Ja kada sam bila mala, mama me naucila da ne bacam nista po ulici, nego u dzep, pa da bacim u prvu kantu, ili kod kuce
Danas me samo refleksi ninđe spasiše kupanja blatnjavom emulzijom na Titovoj. Rupe oko tramvajskih šina i žuti taxi protiv ninđe. U hiljaditom djeliću sekunde izračunao sam gdje će prljavština završiti. Haragei me upozori, kao i uvijek i prođoh bez pranja odjeće.