UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

A) OTISAO RADITI NA CRNO I STEKAO LOVU
7
5%
B) OTISAO RADITI NA CRNO I TRAZIO MOGUCNOST ZA DRZAVLJANSTVOM
20
15%
C) OTISAO BIH SAMO UKOLIKO CE MI ZIVOTNI STANDARD BITI VECI
63
47%
D) NI POD KOJU CIJENU NE BIH NAPUSTIO BIH
45
33%

Total votes: 135

muha_sa

#26 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by muha_sa »

missko @-----otiso si vani na spajanje porodice--sve u redu i nikakav problem--drzava ti dozvolila da udjes i budes uz svoju suprugu al fol je sto nasa raja jedva cekaju bezvizni rezim ne bil se "ispalili" :-)
cesto pricam na tu temu i uvijek ih pitam--gdje i kod koga bi se "ispalili"--od cega ce zivjet-gdje ce stanovat---gdje ce se krit od murije i ko ce ih zaposlit i gdje :-) :? nagledo sam se rumuna u Svedskoj kako harmonikicu sviraju i sanduce drze ispred ne bil ko koju krunu ubacio :-) jasta ce- :D
ne kontam--mozda je do mene :?
Maraschino

#27 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by Maraschino »

muha_sa,

sve dobro pises al haj ti to nekome objasni... :-)
sasa_t

#28 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by sasa_t »

Bolje biti sirotinja u Svedskoj nego sirotinja u Bosni....
muha_sa

#29 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by muha_sa »

sasa_t wrote:Bolje biti sirotinja u Svedskoj nego sirotinja u Bosni....
hajde ti meni reci kako doc do svedske :? i ostat u njoj :? :D pojasni cika Muhi :D
muha_sa

#30 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by muha_sa »

Maraschino wrote:muha_sa,

sve dobro pises al haj ti to nekome objasni... :-)
razumio bih ja kad bi rekli---jedva cekam da se ukine vizni rezim pa da skoknem do rodjaka u svedski il sta ti ja znam :D il da se ukine vizni rezim pa da skokne do italije u soping :D al zivjet u laznoj nadi i "ispaljenju" :-) nema toga---nema rata-nema izbjeglica--endeeee :D
palermo

#31 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by palermo »

MELBOURNE_SARAJEVO wrote:[
Pa bolan takvi kao ti ni vani nisu uspijeli a ti takodje ne bi uspio...Samo kukas ko curica neka ..Ti znas engleski pa takvih kao ti ima u europskoj uniji na milione ..I ti kontas znas eng i ti ces naci posao dobar :D :D ...Bolje bi ti bilo da tu svu negativnu energiju pretvoris u pozitivu pa mozda i ovde uspijes a ne da samo kukas..Cuj on zna eng :D i naci ce posao :D :D izvini nisam te prepoznao mora da si ga naucio u skoli pa kontas znam jezik..Kao vecina ljudi kod nas svi znaju jezik a kad treba konverzaciju voditi problem..Pun mi je vise vas negativaca ko babe ovde sjedite i kukate ..Dobro ti je frajer rekao vezano za vize...Neces ti dobiti radnu dozvolu ako dobijes olaksicu za ulazak u tu zemlju a ako te ufate da radis na crno dobijas zabranu i to puno godina,, ...Zato ti kazem takvi kao ti ni ovde se nemogu snaci a nece ni vani ..Za tebe i jeste sisanje ovaca druze...pozz
Tako je jarane, to je suština, onaj ko se zna snaći i hoće raditi, može i ovdje. Al, zapravo ne bi bilo loše da svako ode na jednu godinu dvije u inostranstvo da vidi kako tamo fercera, nekima bi se oči otvorile, a poneko bi možda i uspio (al da ga jebeš, opet da ponovim,taj koji tamo uspije, uspio bi i ovdje)
sasa_t

#32 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by sasa_t »

muha_sa wrote:
hajde ti meni reci kako doc do svedske :? i ostat u njoj :? :D pojasni cika Muhi :D
Uzmem Hr pasos i na autobus ili avion....
Luke Perry

#33 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by Luke Perry »

Odlazak je jedan proces. Nije to samo otici i prati sudje. Potrajace to neko vrijeme da stvarno vise nisi u Bosni. Svako to drugacije dozivljava.
muha_sa

#34 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by muha_sa »

sasa_t wrote:
muha_sa wrote:
Uzmem Hr pasos i na autobus ili avion....
da-i molis na granici da ti ne spucaju muhur u pasos :? jer u suprotnom ces se morat vratit za 3. mjeseca :D
kad dodjes u svedsku, svedi ti odmah ponude stan i da biras naselje u kojem zelis stanovat :D o poslu da ne govorim-samo proberi :D
ma nema--sve ko po loju :D uspjeh zagarantovan :D
bpsang

#35 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by bpsang »

Nigdje mi necemo otici, ko sto nisu otisli mnogi a i da su otisli ubrzo bi se vratili jer ni tamo nije bajno, a usput,mozda jedino odemo u shoping,i brze bolje se uhvatimo noge, jer mi smo Balkanci koji smo naucili na nerad,a da lova kaplje, e nece moci to tako ko sto mislite u EU, tamo moras raditi da bi zaradio a taj rad se ne svodi na cjelodnevno ispijanje kafa i tracanja o kome ili kojem...
zbog tih svih razloga, jedino sto ce nam valjati je ta da ce mo biti dio Dame koja se naziva EVROPA, a za ostalo se moramo pobrinuti u svojoj sopstvenoj kuci ( Drzavi ), a boga mi sa ovima koji je kroje da bog da da i ostanemo BiH
and

#36 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by and »

ne bih nigdje otišao,ali bi se osjećao kao normalan i slobodan čovjek.ako mi danas padne na pamet da bih sutra mogao otići recimo na utakmicu u maribor da gledam bih da sjednem u auto i odem,a ne da moram mjesec ranije planirati nešto i skupljati milion papira,stajati u redu i gospodu moliti da me puste na 2 dana u njihovu zemlju da trošim pare.
onaj ko hoće da ide vani da radi i živi uvijek nađe neku foru i ode.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#37 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by ladyblue18 »

Samo da kazem da jeste smijesno misliti da ako nam ukinu vize da cemo moci ici zivjeti u druge zemlje i raditi u njima, jes al ilegalno i to dok te ne uhvate, a onda... :-)
Mislim da obicnom svijetu (ne)ukidanje veze ne znaci puno, osim sto ce se izbjeci silne visemjesecne procedure, opet velikiiiii procenat gradjana BiH jedva sklapa kraj sa krajem, tako da mu to ne znaci apsolutno nista.
100_KA wrote:Nigdje mi necemo otici, ko sto nisu otisli mnogi a i da su otisli ubrzo bi se vratili jer ni tamo nije bajno, a usput,mozda jedino odemo u shoping,i brze bolje se uhvatimo noge, jer mi smo Balkanci koji smo naucili na nerad,a da lova kaplje, e nece moci to tako ko sto mislite u EU, tamo moras raditi da bi zaradio a taj rad se ne svodi na cjelodnevno ispijanje kafa i tracanja o kome ili kojem...
zbog tih svih razloga, jedino sto ce nam valjati je ta da ce mo biti dio Dame koja se naziva EVROPA, a za ostalo se moramo pobrinuti u svojoj sopstvenoj kuci ( Drzavi ), a boga mi sa ovima koji je kroje da bog da da i ostanemo BiH
Samo bih molila, bez generalizovanja :)
Jesam sa Balkana (daj Boze da nisam, ali sta je tu je), nerad mi je zaista nepoznanica, lova mi nikada nije padala se neba, tj.mojim roditeljima jer me jos uvijek oni izdrzavaju.
Maraton ispijanja kafa i tracanja me nikada nesto posebno nije interesovao, cak sta vise ta nasa karakteristika mi je uvijek poprilicno nekako bila odvratna.
Iskreno, mene nase drustvo ugusi, ovolika apatija, nezainteresovanost, ljenost, se rijetko gdje vidja, a ja nisam zainteresovana da cijeli zivot ostanem u tom drustvu, lezihljebovica (cast izuzecima).
Tako da, ja cu radije oprobati sunce tudjeg neba, nego se smrzavati pod nasim, pa makar se opet vratila pod nase, ali bolje i probati nego se tjesiti kako nema bolje od zaostalog Balkana.
A svoju BiH cu uvijek voljeti kao nista :bih: , ali ipak malo vise volim sebe.

Naravno ne mislim nigdje ici ilegalno :mrgreen: Ali ko ima petlje, bujrum, ako misli da ce mu se isplatiti. Ali do tada, tj. ako taj dan kada dodje, pfff, ko ziv ko mrtav do tad' :mrgreen:
bpsang

#38 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by bpsang »

Mi da smo htjeli, a nismo , za ovih 15 godina od rata pa na ovamo, stvorili bi realno drustvo i radili i zaradili ko normalni svijet ,a ne bi zivjeli od donacija sa svih strana, a pokopali industriju koja je okosnica u svim razvijenim zemljama oko nas, da smo uradili to sad ne bi razmisljali o viznom rezimu ,nego bi se pozabavili da sto vise uradimo i zaradimo...

Sad nam je jedino u glavi da dobijemo bezvizni rezim da bi se sto prije uhvatili noge.
Nije to rijesenje, rijesenje je u nama,a ne u bezviznom sistemu
ladyblue18

#39 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by ladyblue18 »

100_KA wrote:Mi da smo htjeli, a nismo , za ovih 15 godina od rata pa na ovamo, stvorili bi realno drustvo i radili i zaradili ko normalni svijet ,a ne bi zivjeli od donacija sa svih strana, a pokopali industriju koja je okosnica u svim razvijenim zemljama oko nas, da smo uradili to sad ne bi razmisljali o viznom rezimu ,nego bi se pozabavili da sto vise uradimo i zaradimo...

Sad nam je jedino u glavi da dobijemo bezvizni rezim da bi se sto prije uhvatili noge.
Nije to rijesenje, rijesenje je u nama,a ne u bezviznom sistemu
Ama narod treba da shvati da time sto ce dobiti bezvizni rezim nece dobiti npr. drzavljanost SAD-a, Australije, Njemacke, vec samo mogucnost da putuje bez viza!
Opet, ko je dovoljno lud pokusat ce na crno da radi i zivi, ali to ne bih nikome preporucila nikada.

I upravo "mi da smo htjeli", u nasem drustvu postoje pojedinci, ali oni sami ne mogu nista uraditi.
I narodu nije dobro, cak sta vise, ali time sto se ne micu i ne zele nista, ni promjene, ni dici svoj glas pa onda izgleda da je kod nas prosperitet samo takav, a u sustini smo zadnja rupa na svirali.
I ovdje na forumu svi se zale, kukaju, ali kada se spomene nesto konkretno, svi usute...
kako i na forumu tako i u drzavi.
Meni je zao mene i ostalih normalnih ljudi, koji zbog naroda u cjelini ostaju negdje dole i moraju da zive u ovom cudu zvanom drzava, a rado bi nesto promjenili. Sami ne mozemo...

Ali to nije tema ove teme :mrgreen:
nudis verbis

#40 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by nudis verbis »

ne razumijem u kojoj evropskoj zemlji mozes raditi 'na crno' :?:

niti jedna firma, niti jedan poslodavac nece riskirati goleme kazne ukoliko zaposli radnike bez dozvole za rad.

a buduci da su rumunija, slovacka, ceska, madjarska, poljska, bugarska u eu i njihovi drzavljani mogu u

zapadne bogate evropske zemlje slobodno, te im ne treba radna dozvola - europa je prezasicena radnom snagom.

privredna kriza ostavlja duboki trag u vidu sve veceg broja nezaposlenih i na bogatom zapadu.
missko

#41 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by missko »

Bezvizni rezim za zivot i rad u inostranstvu ne pomaze puno. Sta dodjes npr u Njemacku i haj spavas u parku ili pojma nemam gdje i sta kad te uhvate sta kad se razbolis gdje otic kome se obratit, ti legalno boravis tu al od drzave ne dobijas nista jer si tu samo u prolaazu niko se o tebi nece brinuti. Za bjezaniju iz BiH treba puno vise od ukidanja viza.
MELBOURNE_SARAJEVO

#42 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by MELBOURNE_SARAJEVO »

missko wrote:Bezvizni rezim za zivot i rad u inostranstvu ne pomaze puno. Sta dodjes npr u Njemacku i haj spavas u parku ili pojma nemam gdje i sta kad te uhvate sta kad se razbolis gdje otic kome se obratit, ti legalno boravis tu al od drzave ne dobijas nista jer si tu samo u prolaazu niko se o tebi nece brinuti. Za bjezaniju iz BiH treba puno vise od ukidanja viza.
Nemoj tako Her Flick zna engleski :D :D lako je naci posao kad znas engleski :D boze dragi kako kod nad ljudi razmisljaju wow..Kao sto rekoh takvih ima mali milion a plus imaju radne dozvole a zeljni rada i sad ce neko naseg bosnju da zaposli a ni radne dozvole ni nista :lol: :lol: ali dobro nas bosnjo zna engleski :D :D
ladyblue18

#43 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by ladyblue18 »

nudis verbis wrote:ne razumijem u kojoj evropskoj zemlji mozes raditi 'na crno' :?:

niti jedna firma, niti jedan poslodavac nece riskirati goleme kazne ukoliko zaposli radnike bez dozvole za rad.

a buduci da su rumunija, slovacka, ceska, madjarska, poljska, bugarska u eu i njihovi drzavljani mogu u

zapadne bogate evropske zemlje slobodno, te im ne treba radna dozvola - europa je prezasicena radnom snagom.

privredna kriza ostavlja duboki trag u vidu sve veceg broja nezaposlenih i na bogatom zapadu.
evo ja ti iz prve ruke kazem, u Svedskoj
Bodkin

#44 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by Bodkin »

stanite malo a kako ovi nasi rade po inostranstvu?ako poslodavac hoce da te zaposli zar ne dobijes radnu dozvolu onda?
nudis verbis

#45 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by nudis verbis »

ne moze te zaposliti. njemacka, austrija, svicarska, francuska, italija dozvoljavaju mali broj useljenika svake godine.

i to je tzv quota spajanja familija, te specijalna zanimanja - vrlo, vrlo mali broj.

radnu dozvolu, makar u njemackoj, austriji i svicarskoj dobijas od vlasti, poslodavac te onda na osnovu te dozvole moze

zaposliti. djeca, supruznici drzavljana ovih zemalja cekaju izmedju jedne i dvije godine da udju u quotu i dobiju radne

papire. tezak, frustrirajuci i mukotrpan proces :sad:
TheSpy

#46 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by TheSpy »

Al' ga i vi zakuhaste jbte :-) :lol:

Dajte narode, pricajmo o bezviznom rezimu laganini :) ne pratim mnogo tv kao ni palamudjenje vlasti tako da nisam posebno upucena u ovu problematiku. Znam da su nesto govorili da ce od ljeta biti biometrijski pasosi (haj fino)
a kakve su sanse da bezvizni rezim? kad se ocekuje, sta, kako, koje su sanse?

Bilo bi dobro, onda se ne bi peglali sa procedurama da odemo vanka u posjet svojim najmilijim :wink:
JThomas

#47 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by JThomas »

and wrote:ne bih nigdje otišao,ali bi se osjećao kao normalan i slobodan čovjek.ako mi danas padne na pamet da bih sutra mogao otići recimo na utakmicu u maribor da gledam bih da sjednem u auto i odem,a ne da moram mjesec ranije planirati nešto i skupljati milion papira,stajati u redu i gospodu moliti da me puste na 2 dana u njihovu zemlju da trošim pare.
e ovo... :thumbup:
costacurta

#48 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by costacurta »

Nemoj tako Her Flick zna engleski lako je naci posao kad znas engleski boze dragi kako kod nad ljudi razmisljaju wow..Kao sto rekoh takvih ima mali milion a plus imaju radne dozvole a zeljni rada i sad ce neko naseg bosnju da zaposli a ni radne dozvole ni nista ali dobro nas bosnjo zna engleski
ccccccc........Vela Havle!
SARKAZAM...bljak, fuj, tresh, dno-dna,smrad!
Ti rodjace ako se nisi snasao, to je tvoj problem! Ja kako znam nasa dijaspora broji OVER milion ljudi. Zar ti cinjenica da se OVER milion ljudi (BOSNJA) snaslo i da ne pomislja da se vrati ne govori nista?! Zasto se samo isticu primjeri BAUSTELACA i PERACA SUDJA (iako u tim poslovima ne vidim nista lose)? Ja znam ljude koji rade u bankama, imaju svoje (OWN) firme, rade za npr BMW, profesori na U.S univerzitetima i masu drugih NESLJAKERA!
Nevjerni Tomo, mnogo ti primjera mogu navesti da ti pokazem koliko su nasi ljudi cijenjeni, pametni, vrijedni i sposobni... ne bi mi vjerovao! Na svim kontinentima, meridijanima od Grenlada do Antarktika!
A sta mislis, recimo da se sutra ukinu vize i ja recimo odlucim da se ISPALIM i naletim (ned'o Bog) na tebe, nemam gdje, treba mi pomoc i to, pa ti si upravo jedan od onih hinja koji su spremni iz tople sobe, kroz prozor gledati mene na snijegu kako se mrznem i komentarisati: VIDI GLUPOG BOSNJE, misli da je zapad med i mlijeko!
Pruzi ruku, pomozi jadan! Ako neces ili ne mozes iskuchi se i mozes makar cutati a ne bacati u blato i omalovazavti!
Cuj NAS BOSNJO ZNA ENGLESKI :shock: :? :? ! Ne mogu da vjerujem!
kijameta

#49 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by kijameta »

JThomas wrote:
and wrote:ne bih nigdje otišao,ali bi se osjećao kao normalan i slobodan čovjek.ako mi danas padne na pamet da bih sutra mogao otići recimo na utakmicu u maribor da gledam bih da sjednem u auto i odem,a ne da moram mjesec ranije planirati nešto i skupljati milion papira,stajati u redu i gospodu moliti da me puste na 2 dana u njihovu zemlju da trošim pare.
e ovo... :thumbup:
Ovo bi bio jedini dobitak od ukidanja viza.Znaci neka sloboda putovanja,uglavnom turisticko-rekreativnih,bez nepotrebnih planiranja,neugodnosti i ponizavanja.
Dovoljno dugo sam zivio u Jugoslaviji,gdje niko nikad nije cuo za vize i isao sam raditi na crno po 3 mjeseca.Bio sam momcic i nije mi trebalo previse para a i zahvaljujuci ondasnjoj ogromnoj razlici u standardu,to mi nije bilo lose za dobru zajebanciju ali na takvom poslu graditi buducnost ili izdrzavati porodicu ,posebno danas kada je razlika u standardu daleko manja je neozbiljno,glupo i djetinjasto.
Drugo svi ljudi koji danas hoce da idu raditi na crno ili regularno u Evropu,oni i idu,sa svim vizama.Jer da bi ti se isplatilo ici raditi,moras imati nekoga ko ce ti pomoci pri zaposljavanju i nekoga kod koga ces boraviti.Znaci moras vec imati vani porodicu ili rodbinu a svi ljudi koji je imaju a zele ili moraju raditi vani idu ionako i sada sa vizama.
Vizni rezim EU prema BiH je primanjem Slovenije u Shengen pukao kao lubenica.Braca Slovenci su prosle godine izdali 60 000 radnih viza i preko 150 000 tranzitnih i turistickih Shengen viza i svaki bosnjo koji stvarno zeli ili mora da ide po Evropi to i radi.
Vize su samo vid politickog pritiska EU na BiH i nemaju nikakvog realnog ekonomskog,sigurnonosnog ili demografskoga osnova.
Ali kad ih ukinu jednog dana,niko odavde nece otici a ko prije nije isao.Jer svako ko ovdje ima posao,bolje mu je nego tamo a ko nema posao,radice samo toliko dugo vani da ovdje stvori ili kupi posao,ne zato sto je ovdje ludo dobro,nego zato sto nam je ovo domovina.A nije domovina,neka uzvisena svetinja nego jednostavno su to hiljade stvari koje nam ona predstavlja kao; roditelji,braca,sestre,rodbina,prijatelji,ljubavnice,draga mjesta,dragi ljudi,nacin zivota,hiljadu nekih sitnica koje normalan covjek mjenja samo pod prisilom ili u slucaju da mu je drugdje puno-puno bolje a to u vecini slucajeva u Evropi nece biti slucaj.
daddy_cool

#50 Re: UKOLIKO SE UKINE VIZNI REZIM?

Post by daddy_cool »

Inače nisam pesimista, ali ipak ne vidim da će u BiH doći do nekih brzih i pozitivnih promjena (prije svega političkih, a potom i ekonomskih). Zbog toga za mene ne postoji pitanje hoće li se ukinuti vizni režim i kada, odnosno šta bih uradio kada bi se to desilo - i bez toga razmišljam o opcijama za "ispaljivanje", a ponajviše o tome kako ne želim da moje dijete odrasta i (eventualno) radi u zemlji kakva je BiH sada. Možda ja i ne napustim ovu zemlju (da li je kasno za mene?), ali ću sasvim sigurno raditi na tome da pružim svome djetetu mogućnost takvog izbora.

Znam da nisam jedini koji razmišlja na ovaj način i pitam se kakva je budućnost BiH zbog toga? Da li neko od političara koji nas *ebu sve ove godine postavi sebi to pitanje i da li ga je briga za odgovor?
Post Reply