Bravo, potukao si svaki argument. Bravo!!![Matrix] wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Edina sine nije bog "postar" nasih zelja.
Ne mogu da vjerujem da si ti sam to uspjeo u samo jednoj rechenici. To mora da si imao neku pomotj sa one strane.
Bravo, potukao si svaki argument. Bravo!!![Matrix] wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Knjiga je genijalna.F.M.D. wrote:optimus prime zanima me gdje si našao knjigu the god delusion... tražim je vec duže vrijeme
Kao sto je vec neko rekao, ne treba dokazivati da ne postoji, meni je dovoljan dokaz nedostatak dokaza da postoji. U principu se i ne moze dokazati da nesto ne postoji. Ono sto se moze, to je dokazati nelogicnosti tvrdnji religije koje sam ja dokazao na svojoj temi "pitanje za vjernike" jer mi apsolutno niko nije dao objasnjenje kako neko moze imati slobodu izbora na osnovu koje ga bog kaznjava, samo su skretali sa teme i ignorisali pitanja, a vjerujem da ih vecina nije ni shvatilo o cemu pricam. Ako ti imas odgovor - otidji na temu u rubrici religija i odgovori. Za mene je i to jedan od dokaza da bog ne postoji, barem ne onakav kako ga religije prikazuju (s tim sto je ne verujem ni u kakvu varijantu), da kaznjava i nagradjuje i slicno.muslim wrote:Pretpostavljam da ce svi koji procitaju naslov prvo pomisliti da se ovo pitanje trebalo postaviti u rubrici "religija". . No, posto je vecina (gotovo svi) filozofa ateisticki nastrojena, smatram da je ovo pitanje naslo bas ovdje svoje pravo mjesto.
Zapravo radi se o tome da cesto imamo priliku cuti, od ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, kako oni za razliku od "vjernika" mogu argumentovati svoj svjetonazor i zivotnu filozofiju. Dok se vjernici povode za mitovima, pretpostavkama i drevnim vjerovanjima, mi se oslanjamo na nauku, cinjenice...- tvrde oni.
Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Nadam se da ce odgovarati ljudi koji su dugo promisljali o ovoj i slicnim temama. Hvala.
knjiga ima prevedena na srpski. ja sam je ljetos citao prilikom boravka u sa, ne znam da li ima u bujbuku uzeti. ali ja sam u bujbuku kupio jednu drugu, zanimljivu knjigu - "bog nije velik", koju je napisao kristofer hicens.F.M.D. wrote:optimus prime zanima me gdje si našao knjigu the god delusion... tražim je vec duže vrijeme
Ja lično ne želim niti pokušavam dokazati ni ne postojanje a ni postojanje Boga. Ja sam ateista i ne vjerujem da Bog postoji ali razumijem da ljudi vjeruju da Bog postoji. I jedno i drugo je stvar socijalne konstrukcije, bilo da je mi sami za sebe stvaramo ili preuzimamo ponuđeni model iz naše socijalne sredine. U skoro svim slučajevima je mješanje i jednog i drugog, i uvijek jedni vjeruju ili ne vjeruju iz raznoraznih razloga.muslim wrote: Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Po ovoj logici, sve za sto ne mozemo dokazati da ne postoji - postoji. Dakle, i orci, zmajevi, patuljci, vilenjaci, goblini. Cak postoji i dokaz da oni postoje: Lord of the Rings. Ako je za postojanje boga dovoljan Kur'an ili Biblija, onda je za postojanje gore navedenih dovoljna spomenuta knjiga.muslim wrote: Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Samo sto je vjerovatnoca da ta bica postoje veca od nebuloza tipa, bog je stvorio zemlju za sest dana, price o Adamu i Evi, te moje omiljene price o Nuhu i njegovoj barci.vox-populi wrote:Po ovoj logici, sve za sto ne mozemo dokazati da ne postoji - postoji. Dakle, i orci, zmajevi, patuljci, vilenjaci, goblini. Cak postoji i dokaz da oni postoje: Lord of the Rings. Ako je za postojanje boga dovoljan Kur'an ili Biblija, onda je za postojanje gore navedenih dovoljna spomenuta knjiga.muslim wrote: Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Ako neko moze dokazati da oni ne postoje - bujrum.
Opet ponavljam.boletus67 wrote:Pitanje je vrlo dobro, ali mislim da je pogresno formulisano.
Naime svi oni koji su protiv vjere i kazu da nema dokaza da Bog postoji
argumentiraju dokazima i teorijama nauke.
Sa jedne strane Islam nam nudi odgovore na sva pitanja: odakle smo dosli , gdje idemo , koji je smisao zivota, kako se ponasati ispravno za dobrobit cijelog umeta itd..
Sa druge strane se ovo sve pobija argumentima nauke.
Zato vas sada pitam:
-kako je nastao svijet? ok big Bang ali kako je doslo do njega , sta je bilo prije Big Banga, kako je uopste doslo do uslova za big Bang, odgovora milion ali su sve same teorije odgovora znaci nema jer se na moze DOKAZATI. Ali uprkos svemu vi vjerujete u to.
- kako je nastao zivot ? je li nauka dokazala kako nastaje ziva materija? nije i ne moze! ali vi opet u to vjerujete
- kako je nastao covjek ? jeli nauka dokazala da postoji lanac razvoja od jednocelijskog bica do covjeka? ne mora, hajde recimo od jednog glodara slicnom misu koji je navodno predak svim sisarima pa do covjeka. NIJE ! ali vi u to vjerujete.
itd.itd.
Znaci vi pobijate sve argumente vjere ali nemate DOKAZA. Mislite li stvarno da ce nauka jednog dana sve objasniti? Makrokosmosu je granica BIG BANG, mikrokosmosu je granica Heiseberg .
jedan poznati njemacki astrofizicar je rekao (otprilike):
Mi mozemo da spoznamo slova kojima je pisna knjiga naseg postojanja , ali mi necemo biti nikad u stanju sloziti recenicu od njih, a pogotovo shvatiti smisao citave knjige. Tamo gdje prestaje nauka , nastavlja religija.
sto se tice dokaza u Islamu , ne mogu da odolim.
Mi imamo do sada dovoljno dokaza. Ko se islamom pozabavio, osjeti ce da to nije mogao izmisliti covjek. Pa i ako citate bibliju osjeticete da takva univerzalna poruka nije mogla da nastane od jednog covjeka. Jer je savrsena.
Zamislite da svi dobiju neki dokaz da Bog postoji. koliko bi od vas pomislilo da je to neki trik ? recimo 20%, u slijedecoj generaciji bi jos 20 % odbilo dokaz jer nisu vidjeli svojim ocima.itd. dosli bi u principu do sadasnjeg stanja. Bog je svemoguc i sveznajuci, ali nam je ostavio mogucnost IZBORA. Pa izvolite
Nema sta da se argumentuje.Pozivas se na sebe,obicna izamstavanja i mnenja,cist subjektivizam.Pozovi se na literaturu,pa cemo argumentirati,akoeddina wrote:Bravo, potukao si svaki argument. Bravo!!![Matrix] wrote:
![]()
![]()
![]()
![]()
Ne mogu da vjerujem da si ti sam to uspjeo u samo jednoj rechenici. To mora da si imao neku pomotj sa one strane.![]()
Optimus Prime wrote:Samo sto je vjerovatnoca da ta bica postoje veca od nebuloza tipa, bog je stvorio zemlju za sest dana, price o Adamu i Evi, te moje omiljene price o Nuhu i njegovoj barci.vox-populi wrote:Po ovoj logici, sve za sto ne mozemo dokazati da ne postoji - postoji. Dakle, i orci, zmajevi, patuljci, vilenjaci, goblini. Cak postoji i dokaz da oni postoje: Lord of the Rings. Ako je za postojanje boga dovoljan Kur'an ili Biblija, onda je za postojanje gore navedenih dovoljna spomenuta knjiga.muslim wrote: Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Ako neko moze dokazati da oni ne postoje - bujrum.
Pogotovo onaj dio koji govori o tome da je za 40 dana nivo mora narastao nekih 8900 metara, ako pretpostavimo da je zemlja bila potpuno potopljena te impliciramo da je i Mount Everest bio potopljen.
Ono sto hocu da kazem je to da ne vidim potrebu da dokazujem nepostojanje boga. Dovoljno je da nadjem neistine u svetim knjigama.
Ako biblija i kuran tvrde da je bog napravio zemlju za sest dana, a mi danas mozemo dokazati da je to laz, onda nema razloga da ne budemo skepticni i za ostale tvrdnje.
Ima jedna ogromna razlika izmedju naucnih i vvjerskih tvrdnji:boletus67 wrote:Pitanje je vrlo dobro, ali mislim da je pogresno formulisano.
Naime svi oni koji su protiv vjere i kazu da nema dokaza da Bog postoji
argumentiraju dokazima i teorijama nauke.
Sa jedne strane Islam nam nudi odgovore na sva pitanja: odakle smo dosli , gdje idemo , koji je smisao zivota, kako se ponasati ispravno za dobrobit cijelog umeta itd..
Sa druge strane se ovo sve pobija argumentima nauke.
Zato vas sada pitam:
-kako je nastao svijet? ok big Bang ali kako je doslo do njega , sta je bilo prije Big Banga, kako je uopste doslo do uslova za big Bang, odgovora milion ali su sve same teorije odgovora znaci nema jer se na moze DOKAZATI. Ali uprkos svemu vi vjerujete u to.
- kako je nastao zivot ? je li nauka dokazala kako nastaje ziva materija? nije i ne moze! ali vi opet u to vjerujete
- kako je nastao covjek ? jeli nauka dokazala da postoji lanac razvoja od jednocelijskog bica do covjeka? ne mora, hajde recimo od jednog glodara slicnom misu koji je navodno predak svim sisarima pa do covjeka. NIJE ! ali vi u to vjerujete.
itd.itd.
Znaci vi pobijate sve argumente vjere ali nemate DOKAZA. Mislite li stvarno da ce nauka jednog dana sve objasniti? Makrokosmosu je granica BIG BANG, mikrokosmosu je granica Heiseberg .
jedan poznati njemacki astrofizicar je rekao (otprilike):
Mi mozemo da spoznamo slova kojima je pisna knjiga naseg postojanja , ali mi necemo biti nikad u stanju sloziti recenicu od njih, a pogotovo shvatiti smisao citave knjige. Tamo gdje prestaje nauka , nastavlja religija.
sto se tice dokaza u Islamu , ne mogu da odolim.
Mi imamo do sada dovoljno dokaza. Ko se islamom pozabavio, osjeti ce da to nije mogao izmisliti covjek. Pa i ako citate bibliju osjeticete da takva univerzalna poruka nije mogla da nastane od jednog covjeka. Jer je savrsena.
Zamislite da svi dobiju neki dokaz da Bog postoji. koliko bi od vas pomislilo da je to neki trik ? recimo 20%, u slijedecoj generaciji bi jos 20 % odbilo dokaz jer nisu vidjeli svojim ocima.itd. dosli bi u principu do sadasnjeg stanja. Bog je svemoguc i sveznajuci, ali nam je ostavio mogucnost IZBORA. Pa izvolite
Pa necemo valjda raspravljat na nivou vrtica.Epitop wrote:Svemir je nastao u velikom prasku za manje od sekunde, a zašto zemlja nije mogla nastati za 6 dana? Ti vjerovatno misliš na zemlju u današnjem obliku sa istovjetnom florom i faunom, pa ti je teško da to zamisliš?
Kada se govori o potopu nigdje se ne spominje čitava zemlja, sigurno ne u Kur'anu. Zašto ne razmisliš da je potop bio samo i njima poznatom dijelu planete Zemlje. Ako si na jednom mjestu i ne znaš za više onda je to tebi čitava Zemlja.
Ako ti je arogancija jedini argument onda si upravu.Optimus Prime wrote:Pa necemo valjda raspravljat na nivou vrtica.Epitop wrote:Svemir je nastao u velikom prasku za manje od sekunde, a zašto zemlja nije mogla nastati za 6 dana? Ti vjerovatno misliš na zemlju u današnjem obliku sa istovjetnom florom i faunom, pa ti je teško da to zamisliš?
Kada se govori o potopu nigdje se ne spominje čitava zemlja, sigurno ne u Kur'anu. Zašto ne razmisliš da je potop bio samo i njima poznatom dijelu planete Zemlje. Ako si na jednom mjestu i ne znaš za više onda je to tebi čitava Zemlja.
U biti je problem taj da zemlja ustvari nije jos napravljena nego da taj proces jos traje. Jezgra se postepeno hladi, a na povrsini dolazi do raznih promjena usljed pomicanja tektonskih ploca, vulkana i raznoraznih spoljnjih utjecaja. Taj proces traje vec preko 3 milijarde godina. Ukoliko te ova tema interesuje preporucujem:
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Earth
ako ne znas engleski onda malo krace objasnjeno
http://sh.wikipedia.org/wiki/Starost_Zemlje
A sto se tice Nuha, tu je sve jasno. Zemlja je bila potpuno potopljena, pa onda onda po nekoj logici i Mount Everest.
Jer da nije onda bi se ljudi i zivotinje spasili tako sto bi se penjali na vise predjele. U prevodu : boziji genocid nad ljudima i zivotinjama nebi uspio.
Ne nisam arogantan. Samo iznosim cinjenice.Epitop wrote:Ako ti je arogancija jedini argument onda si upravu.Optimus Prime wrote:Pa necemo valjda raspravljat na nivou vrtica.Epitop wrote:Svemir je nastao u velikom prasku za manje od sekunde, a zašto zemlja nije mogla nastati za 6 dana? Ti vjerovatno misliš na zemlju u današnjem obliku sa istovjetnom florom i faunom, pa ti je teško da to zamisliš?
U biti je problem taj da zemlja ustvari nije jos napravljena nego da taj proces jos traje. Jezgra se postepeno hladi, a na povrsini dolazi do raznih promjena usljed pomicanja tektonskih ploca, vulkana i raznoraznih spoljnjih utjecaja. Taj proces traje vec preko 3 milijarde godina. Ukoliko te ova tema interesuje preporucujem:
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Earth
ako ne znas engleski onda malo krace objasnjeno
http://sh.wikipedia.org/wiki/Starost_Zemlje
A sto se tice Nuha, tu je sve jasno. Zemlja je bila potpuno potopljena, pa onda onda po nekoj logici i Mount Everest.
Jer da nije onda bi se ljudi i zivotinje spasili tako sto bi se penjali na vise predjele. U prevodu : boziji genocid nad ljudima i zivotinjama nebi uspio.
Ako ti sam kažeš da zemlja još nije formirana što je i logično zašto ne možeš da shvatiš da se možda i govori o stvaranju zemlje u 6 dana, ali ne u današnjem obliku nego u nekom skroz drugačijem okruženju.
Što se tiče potopa ja ti opet kažem da u Kura'nu nigdje ne piše da je cijela planeta Zemlja bila potopljena.
Hmm... Ovo me podsjeca na argument Semira Piramidiota o dokazivanju nepostojanja "piramide" u Visokom.muslim wrote:Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Ima samo jedan problem u tvojoj logici.velaxsa wrote:Ne znam samo koja je sustina ovih tema i rasprava. Nakon svega , mislim da ce vjernici i dalje vjerovati a ateisti i dalje biti ateisti.U sustini, iz ugla Islama, Allah dz.s. je stvoritelj svega i dao je svakome mogucnost izbora. S jedne strane dokazi o postojanju Stvoritelja i uputa na pravi put i sa druge strane razna iskusenja koja vode s tog puta.Vjernicima dokazi nisu potrebni, a oni koji ne vjeruju nece vjerovati da im se donese bilo kakav dokaz. Pravi vjernici su uvijek pobjednici, bilo da im se desava lijepo ili ruzno. Ako dozive lijepo, uzivaju u tome, a ako dozive ruzno i strpe se, slijedi olaksanje i nagrada od Gospodara.Bog da je htio, svi bi bili vjernici ili da je htio ne bi bilo tuge, bolesti....Medjutim, Bog je sve ovo dao ljudima da bi ih iskusao i vidio kako ce da se ponasaju u svim tim situacijama. S jedne strane jaki,imucni,sve im ide lako.....s druge strane bijeda, jad,tuga.....ali u sustini i jedni i drugi na kraju umru i vrate se na pocetak. I bogatas i siromah na kraju ne ponesu nista sa sobom kad umru, samo ono sto su radili...Ne zelim da solim nikome pamet ovdje , a ni da nekog vrijedjam, samo pokusavam dati svoj odgovor na temu i povuci tezu izmedju teizma i ateizma.
Upravo...Optimus Prime wrote:
Opet ponavljam.
Nema dokaza da ne postoji neka veca sila koja je utjecala na stvaranje prostora, materije i vremena prije 15 milijardi godina te stvaranja organskog , inteligentnog zivota na zemlji 13 milijardi godina nakon velikog praska. Postoji odredjena vjerovatnoca da takva visa sila postoji.
Ali to ni u kom slucaju ne implicira da je to bice poslalo objavu kurana preko ahrandjela Djibrila te da postoji raj i pakao to jest sistem nagrade i kazne i da religiozni rituali imaju ikakve veze sa tim nazovimo ga bogom. Sve sto znamo o objavi, znamo od ljudi koji su zivjeli prije 1400 godina. Iz danasnje perspektive ne mozemo biti ni sigurni da su ustvari i postojali. Samo znamo da su se mitovi prenosili sa koljena na koljeno i citavu religiju baziramo na tim tesko provjerljivim cinjenicama.
A cime ti dokazujes da on/o postoji..... I sta je njega stvorilo. Pitanje koje je postavljeno toliiko puta... Vjere, odnosno religije kakave ih danas znamo su vjerovatno stvorene iz neznanja covjeka da objasni fenomene, zatim radi vlasti... razni kraljevi ovo ono, su slabijoj klasi zatucali u glavu kako ce oni biti na onome svijetu kao kraljevi, a da je sad njihov "red".. i tako to...... Helem ja mogu ovdje svega napisat sto je napisano toliko putamuslim wrote:Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
sta to fali stonsima ????velaxsa wrote:Ova tema je isto kao otici na koncerAT Kemala Malovcica i pitati publiku sto ne slusaju Stones-e...