Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
eddina

#26 Re: PITANJE A T E I S T I M A!!!

Post by eddina »

[Matrix] wrote:
:D :D :D :D

Edina sine nije bog "postar" nasih zelja.
Bravo, potukao si svaki argument. Bravo!!!
Ne mogu da vjerujem da si ti sam to uspjeo u samo jednoj rechenici. To mora da si imao neku pomotj sa one strane. :lol: :lol:
F.M.D.

#27 Re: Pitanje ateistima

Post by F.M.D. »

optimus prime zanima me gdje si našao knjigu the god delusion... tražim je vec duže vrijeme
Optimus Prime

#28 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

F.M.D. wrote:optimus prime zanima me gdje si našao knjigu the god delusion... tražim je vec duže vrijeme
Knjiga je genijalna.
Evo ti link. Nadam se da nije expired.
http://rapidshare.com/files/195537799/R ... _.pdf.html

Ako ne bude tu, mogu je i ja uploadovati.
Ateista

#29 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

muslim wrote:Pretpostavljam da ce svi koji procitaju naslov prvo pomisliti da se ovo pitanje trebalo postaviti u rubrici "religija". . No, posto je vecina (gotovo svi) filozofa ateisticki nastrojena, smatram da je ovo pitanje naslo bas ovdje svoje pravo mjesto.

Zapravo radi se o tome da cesto imamo priliku cuti, od ljudi koji se izjasnjavaju kao ateisti, kako oni za razliku od "vjernika" mogu argumentovati svoj svjetonazor i zivotnu filozofiju. Dok se vjernici povode za mitovima, pretpostavkama i drevnim vjerovanjima, mi se oslanjamo na nauku, cinjenice...- tvrde oni.

Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???

Nadam se da ce odgovarati ljudi koji su dugo promisljali o ovoj i slicnim temama. Hvala.
Kao sto je vec neko rekao, ne treba dokazivati da ne postoji, meni je dovoljan dokaz nedostatak dokaza da postoji. U principu se i ne moze dokazati da nesto ne postoji. Ono sto se moze, to je dokazati nelogicnosti tvrdnji religije koje sam ja dokazao na svojoj temi "pitanje za vjernike" jer mi apsolutno niko nije dao objasnjenje kako neko moze imati slobodu izbora na osnovu koje ga bog kaznjava, samo su skretali sa teme i ignorisali pitanja, a vjerujem da ih vecina nije ni shvatilo o cemu pricam. Ako ti imas odgovor - otidji na temu u rubrici religija i odgovori. Za mene je i to jedan od dokaza da bog ne postoji, barem ne onakav kako ga religije prikazuju (s tim sto je ne verujem ni u kakvu varijantu), da kaznjava i nagradjuje i slicno.

Sto se tice dokaza kao "dokaz je sve oko nas" i slicno ne smatram dokazima.

Jos jedan od dokaza je, gledano iz ugla nekog neutralnog, kako znati koji je bog pravi? Postoje tri vodece monoteisticke religije i jos puno manjih, kako monoteistickih tako i politeistickih. Hajde ti meni reci, kako pored toliko religija neko uopste moze misliti da je bilo koja prava? Postojanje toliko razlicitih religija samo pokazuje da su to sve ljudske izmisljotine nastale na istim korijenima, zbog cega i sve slicnosti.

To bi ti bio moj odgovor. Pozdrav.
callmethebreeeze

#30 Re: Pitanje ateistima

Post by callmethebreeeze »

F.M.D. wrote:optimus prime zanima me gdje si našao knjigu the god delusion... tražim je vec duže vrijeme
knjiga ima prevedena na srpski. ja sam je ljetos citao prilikom boravka u sa, ne znam da li ima u bujbuku uzeti. ali ja sam u bujbuku kupio jednu drugu, zanimljivu knjigu - "bog nije velik", koju je napisao kristofer hicens.
hepek071

#31 Re: Pitanje ateistima

Post by hepek071 »

muslim wrote: Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Ja lično ne želim niti pokušavam dokazati ni ne postojanje a ni postojanje Boga. Ja sam ateista i ne vjerujem da Bog postoji ali razumijem da ljudi vjeruju da Bog postoji. I jedno i drugo je stvar socijalne konstrukcije, bilo da je mi sami za sebe stvaramo ili preuzimamo ponuđeni model iz naše socijalne sredine. U skoro svim slučajevima je mješanje i jednog i drugog, i uvijek jedni vjeruju ili ne vjeruju iz raznoraznih razloga.

Kao što za mene je nepostojanje Boga stvarno isto tako za one što vjeruju postojanje Boga jeste stvarno, kao što je stvaran i ovaj post koji trenutno kucam, jer to njihovo uvjerenje utiče na njihove živote i kreira njihov odnos prema drugim ljudima, i uopšte njihovu interakciju sa okolinom.

Ja samo najviše od svega poštujem naučnu metodologiju. Do sada nisam nigdje našao da je neko pružio dokaze da Bog postoji. Isto tako empirijski, kroz život i životna iskustva, nisam zapazio postojanje Boga, tako da je i ova rasprava bezpredmetna. Nasuprot tome vidio sam kako ljudi uz pomoć materijalnih sredstava mijenjaju šta stignu (i stranke, i vlast i vjere, i prirodu, i sebe same) tako da sam ipak ostao vjeran onome što sam vidim i čujem i osjetim na leđima.

Za mene je glupa stvar uvjeravati bilo koga da vjeruje u ono što ja ne-vjerujem. Mislim bilo kakav oblik uvjeravanja bilo u ime vjere ili protiv vjere jeste PROPAGANDA. Nek svako vjeruje u šta hoće, samo nek to ne nameće drugima.

poz svima
vox-populi

#32 Re: Pitanje ateistima

Post by vox-populi »

muslim wrote: Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Po ovoj logici, sve za sto ne mozemo dokazati da ne postoji - postoji. Dakle, i orci, zmajevi, patuljci, vilenjaci, goblini. Cak postoji i dokaz da oni postoje: Lord of the Rings. Ako je za postojanje boga dovoljan Kur'an ili Biblija, onda je za postojanje gore navedenih dovoljna spomenuta knjiga.

Ako neko moze dokazati da oni ne postoje - bujrum.
Optimus Prime

#33 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

vox-populi wrote:
Po ovoj logici, sve za sto ne mozemo dokazati da ne postoji - postoji. Dakle, i orci, zmajevi, patuljci, vilenjaci, goblini. Cak postoji i dokaz da oni postoje: Lord of the Rings. Ako je za postojanje boga dovoljan Kur'an ili Biblija, onda je za postojanje gore navedenih dovoljna spomenuta knjiga.

Samo sto je vjerovatnoca da ta bica postoje veca od nebuloza tipa, bog je stvorio zemlju za sest dana, price o Adamu i Evi, te moje omiljene price o Nuhu i njegovoj barci.
Pogotovo onaj dio koji govori o tome da je za 40 dana nivo mora narastao nekih 8900 metara, ako pretpostavimo da je zemlja bila potpuno potopljena te impliciramo da je i Mount Everest bio potopljen.

Ono sto hocu da kazem je to da ne vidim potrebu da dokazujem nepostojanje boga. Dovoljno je da nadjem neistine u svetim knjigama.
Ako biblija i kuran tvrde da je bog napravio zemlju za sest dana, a mi danas mozemo dokazati da je to laz, onda nema razloga da ne budemo skepticni i za ostale tvrdnje.
boletus67

#34 Re: Pitanje ateistima

Post by boletus67 »

Pitanje je vrlo dobro, ali mislim da je pogresno formulisano.

Naime svi oni koji su protiv vjere i kazu da nema dokaza da Bog postoji
argumentiraju dokazima i teorijama nauke.

Sa jedne strane Islam nam nudi odgovore na sva pitanja: odakle smo dosli , gdje idemo , koji je smisao zivota, kako se ponasati ispravno za dobrobit cijelog umeta itd..

Sa druge strane se ovo sve pobija argumentima nauke.
Zato vas sada pitam:
-kako je nastao svijet? ok big Bang ali kako je doslo do njega , sta je bilo prije Big Banga, kako je uopste doslo do uslova za big Bang, odgovora milion ali su sve same teorije odgovora znaci nema jer se na moze DOKAZATI. Ali uprkos svemu vi vjerujete u to.
- kako je nastao zivot ? je li nauka dokazala kako nastaje ziva materija? nije i ne moze! ali vi opet u to vjerujete
- kako je nastao covjek ? jeli nauka dokazala da postoji lanac razvoja od jednocelijskog bica do covjeka? ne mora, hajde recimo od jednog glodara slicnom misu koji je navodno predak svim sisarima pa do covjeka. NIJE ! ali vi u to vjerujete.

itd.itd.
Znaci vi pobijate sve argumente vjere ali nemate DOKAZA. Mislite li stvarno da ce nauka jednog dana sve objasniti? Makrokosmosu je granica BIG BANG, mikrokosmosu je granica Heiseberg .

jedan poznati njemacki astrofizicar je rekao (otprilike):
Mi mozemo da spoznamo slova kojima je pisna knjiga naseg postojanja , ali mi necemo biti nikad u stanju sloziti recenicu od njih, a pogotovo shvatiti smisao citave knjige. Tamo gdje prestaje nauka , nastavlja religija.

sto se tice dokaza u Islamu , ne mogu da odolim.
Mi imamo do sada dovoljno dokaza. Ko se islamom pozabavio, osjeti ce da to nije mogao izmisliti covjek. Pa i ako citate bibliju osjeticete da takva univerzalna poruka nije mogla da nastane od jednog covjeka. Jer je savrsena.

Zamislite da svi dobiju neki dokaz da Bog postoji. koliko bi od vas pomislilo da je to neki trik ? recimo 20%, u slijedecoj generaciji bi jos 20 % odbilo dokaz jer nisu vidjeli svojim ocima.itd. dosli bi u principu do sadasnjeg stanja. Bog je svemoguc i sveznajuci, ali nam je ostavio mogucnost IZBORA. Pa izvolite
alijadzigibau

#35 Re: Pitanje ateistima

Post by alijadzigibau »

Religija je donijela puno dobrog covjecanstvu.....................................doduse bilo je i manjih lokalnih sukoba s minornim poljedicama :D
Optimus Prime

#36 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

boletus67 wrote:Pitanje je vrlo dobro, ali mislim da je pogresno formulisano.

Sa jedne strane Islam nam nudi odgovore na sva pitanja: odakle smo dosli , gdje idemo , koji je smisao zivota, kako se ponasati ispravno za dobrobit cijelog umeta itd..

Zato vas sada pitam:
-kako je nastao svijet? ok big Bang ali kako je doslo do njega , sta je bilo prije Big Banga, kako je uopste doslo do uslova za big Bang, odgovora milion ali su sve same teorije odgovora znaci nema jer se na moze DOKAZATI. Ali uprkos svemu vi vjerujete u to.
- kako je nastao zivot ? je li nauka dokazala kako nastaje ziva materija? nije i ne moze! ali vi opet u to vjerujete
- kako je nastao covjek ? jeli nauka dokazala da postoji lanac razvoja od jednocelijskog bica do covjeka? ne mora, hajde recimo od jednog glodara slicnom misu koji je navodno predak svim sisarima pa do covjeka. NIJE ! ali vi u to vjerujete.

itd.itd.
Znaci vi pobijate sve argumente vjere ali nemate DOKAZA. Mislite li stvarno da ce nauka jednog dana sve objasniti? Makrokosmosu je granica BIG BANG, mikrokosmosu je granica Heiseberg .

Mi mozemo da spoznamo slova kojima je pisna knjiga naseg postojanja , ali mi necemo biti nikad u stanju sloziti recenicu od njih, a pogotovo shvatiti smisao citave knjige. Tamo gdje prestaje nauka , nastavlja religija.

Mi imamo do sada dovoljno dokaza. Ko se islamom pozabavio, osjeti ce da to nije mogao izmisliti covjek. Pa i ako citate bibliju osjeticete da takva univerzalna poruka nije mogla da nastane od jednog covjeka. Jer je savrsena.

Zamislite da svi dobiju neki dokaz da Bog postoji. koliko bi od vas pomislilo da je to neki trik ? recimo 20%, u slijedecoj generaciji bi jos 20 % odbilo dokaz jer nisu vidjeli svojim ocima.itd. dosli bi u principu do sadasnjeg stanja. Bog je svemoguc i sveznajuci, ali nam je ostavio mogucnost IZBORA. Pa izvolite
Opet ponavljam.
Nema dokaza da ne postoji neka veca sila koja je utjecala na stvaranje prostora, materije i vremena prije 15 milijardi godina te stvaranja organskog , inteligentnog zivota na zemlji 13 milijardi godina nakon velikog praska. Postoji odredjena vjerovatnoca da takva visa sila postoji.
Ali to ni u kom slucaju ne implicira da je to bice poslalo objavu kurana preko ahrandjela Djibrila te da postoji raj i pakao to jest sistem nagrade i kazne i da religiozni rituali imaju ikakve veze sa tim nazovimo ga bogom. Sve sto znamo o objavi, znamo od ljudi koji su zivjeli prije 1400 godina. Iz danasnje perspektive ne mozemo biti ni sigurni da su ustvari i postojali. Samo znamo da su se mitovi prenosili sa koljena na koljeno i citavu religiju baziramo na tim tesko provjerljivim cinjenicama.
Optimus Prime

#37 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

I da dodam.
Kuran je sigurno napisan od ljudi posto jedno sveznajuce bice sigurno nebi tvrdilo da je zemlja napravljena za 6 dana.

Sura As-Sagda(32)
Ajet 4 :4. Allah je nebesa i Zemlju i ono sto je izmedju njih u sest dana stvorio, a onda svemirom zagospodario; vi, osim Njega, ni zastitinika ni posrednika nemate, pa zasto se ne urazumite?
[Matrix]

#38 Re: PITANJE A T E I S T I M A!!!

Post by [Matrix] »

eddina wrote:
[Matrix] wrote:
:D :D :D :D

Edina sine nije bog "postar" nasih zelja.
Bravo, potukao si svaki argument. Bravo!!!
Ne mogu da vjerujem da si ti sam to uspjeo u samo jednoj rechenici. To mora da si imao neku pomotj sa one strane. :lol: :lol:
Nema sta da se argumentuje.Pozivas se na sebe,obicna izamstavanja i mnenja,cist subjektivizam.Pozovi se na literaturu,pa cemo argumentirati,ako
budem znao i procitao to što si navela,ovako gubis zivce ,a nema potrebe.Smiri se ,u afektu si. :D
Ateista

#39 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Optimus Prime wrote:
vox-populi wrote:

Samo sto je vjerovatnoca da ta bica postoje veca od nebuloza tipa, bog je stvorio zemlju za sest dana, price o Adamu i Evi, te moje omiljene price o Nuhu i njegovoj barci.
Pogotovo onaj dio koji govori o tome da je za 40 dana nivo mora narastao nekih 8900 metara, ako pretpostavimo da je zemlja bila potpuno potopljena te impliciramo da je i Mount Everest bio potopljen.

Ono sto hocu da kazem je to da ne vidim potrebu da dokazujem nepostojanje boga. Dovoljno je da nadjem neistine u svetim knjigama.
Ako biblija i kuran tvrde da je bog napravio zemlju za sest dana, a mi danas mozemo dokazati da je to laz, onda nema razloga da ne budemo skepticni i za ostale tvrdnje.
:thumbup: Upravo tako!

Jako je jos puno lazi u vjerskim knjigama, kako im onda ista mozete vjerovati?
Epitop

#40 Re: Pitanje ateistima

Post by Epitop »

Svemir je nastao u velikom prasku za manje od sekunde, a zašto zemlja nije mogla nastati za 6 dana? Ti vjerovatno misliš na zemlju u današnjem obliku sa istovjetnom florom i faunom, pa ti je teško da to zamisliš?
Kada se govori o potopu nigdje se ne spominje čitava zemlja, sigurno ne u Kur'anu. Zašto ne razmisliš da je potop bio samo i njima poznatom dijelu planete Zemlje. Ako si na jednom mjestu i ne znaš za više onda je to tebi čitava Zemlja.
Ateista

#41 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

boletus67 wrote:Pitanje je vrlo dobro, ali mislim da je pogresno formulisano.

Zato vas sada pitam:

itd.itd.

Ima jedna ogromna razlika izmedju naucnih i vvjerskih tvrdnji:

-Religija svoje tvrdnje uzima kao apsolutnu istinu koja se ne smije dovoditi u pitanje i koja se ne treba dokazivati. Pri tome, ima ih jako puno nelogicnih i naucno pobijenih.

-Nauka postavlja teorije, u skladu sa nivoom znanja i tehnoloskih dostignuca. Nauka apsolutno nista ne uzima kao apsolutnu istinu, vec daje teorije koje dokazuje. Ako neko postavi bolju teoriju i da dovoljno dokaza i argumenata za to - ona se prihvata.

Znaci, niko od naucnika ne tvrrdi 100% kako je nastao svijet, vjerovatno to nikad necemo ni saznati. Istina je da nemamo dokaze za sve, ali je istina i da nema nista u sta SLIJEPO VJERUJEMO KAO VJERNICI. Mi samo vjerujemo u ono sto ima vise logike, za sta imamo vise dokaza, a trenutno je nauka dogurala puno iznad religije i nije tacno da religija pocicnje tamo gdje nauka zavrsava, cak sta vise, odavno je dokazala da puno stvari nije tacno iz biblije/kurana.

Nadam se da razumijes sta hocu da kazem. Nije tacno da i mi u nesto "vjerujemo" i ako nema dokaza, na nacin na koji vi vjerujete. Ogromna je razlika izmedju vaseg slijepog vjerovanja i naseg "kritickog".
Optimus Prime

#42 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Epitop wrote:Svemir je nastao u velikom prasku za manje od sekunde, a zašto zemlja nije mogla nastati za 6 dana? Ti vjerovatno misliš na zemlju u današnjem obliku sa istovjetnom florom i faunom, pa ti je teško da to zamisliš?
Kada se govori o potopu nigdje se ne spominje čitava zemlja, sigurno ne u Kur'anu. Zašto ne razmisliš da je potop bio samo i njima poznatom dijelu planete Zemlje. Ako si na jednom mjestu i ne znaš za više onda je to tebi čitava Zemlja.
Pa necemo valjda raspravljat na nivou vrtica.

U biti je problem taj da zemlja ustvari nije jos napravljena nego da taj proces jos traje. Jezgra se postepeno hladi, a na povrsini dolazi do raznih promjena usljed pomicanja tektonskih ploca, vulkana i raznoraznih spoljnjih utjecaja. Taj proces traje vec preko 3 milijarde godina. Ukoliko te ova tema interesuje preporucujem:
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Earth
ako ne znas engleski onda malo krace objasnjeno
http://sh.wikipedia.org/wiki/Starost_Zemlje

A sto se tice Nuha, tu je sve jasno. Zemlja je bila potpuno potopljena, pa onda onda po nekoj logici i Mount Everest.
Jer da nije onda bi se ljudi i zivotinje spasili tako sto bi se penjali na vise predjele. U prevodu : boziji genocid nad ljudima i zivotinjama nebi uspio.
Epitop

#43 Re: Pitanje ateistima

Post by Epitop »

Optimus Prime wrote:
Epitop wrote:Svemir je nastao u velikom prasku za manje od sekunde, a zašto zemlja nije mogla nastati za 6 dana? Ti vjerovatno misliš na zemlju u današnjem obliku sa istovjetnom florom i faunom, pa ti je teško da to zamisliš?

U biti je problem taj da zemlja ustvari nije jos napravljena nego da taj proces jos traje. Jezgra se postepeno hladi, a na povrsini dolazi do raznih promjena usljed pomicanja tektonskih ploca, vulkana i raznoraznih spoljnjih utjecaja. Taj proces traje vec preko 3 milijarde godina. Ukoliko te ova tema interesuje preporucujem:

A sto se tice Nuha, tu je sve jasno. Zemlja je bila potpuno potopljena, pa onda onda po nekoj logici i Mount Everest.
Jer da nije onda bi se ljudi i zivotinje spasili tako sto bi se penjali na vise predjele. U prevodu : boziji genocid nad ljudima i zivotinjama nebi uspio.
Ako ti je arogancija jedini argument onda si upravu.
Ako ti sam kažeš da zemlja još nije formirana što je i logično zašto ne možeš da shvatiš da se možda i govori o stvaranju zemlje u 6 dana, ali ne u današnjem obliku nego u nekom skroz drugačijem okruženju.
Što se tiče potopa ja ti opet kažem da u Kura'nu nigdje ne piše da je cijela planeta Zemlja bila potopljena.
Optimus Prime

#44 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Epitop wrote:
Optimus Prime wrote:

Ako ti je arogancija jedini argument onda si upravu.
Ako ti sam kažeš da zemlja još nije formirana što je i logično zašto ne možeš da shvatiš da se možda i govori o stvaranju zemlje u 6 dana, ali ne u današnjem obliku nego u nekom skroz drugačijem okruženju.
Što se tiče potopa ja ti opet kažem da u Kura'nu nigdje ne piše da je cijela planeta Zemlja bila potopljena.
Ne nisam arogantan. Samo iznosim cinjenice.
U kuramo eksplicitno stoji da je bog napravio zemlju za 6 dana(sa biljkama i zivotinjama i ostalim stvarima) sto nikako ne odgovara cinjenicnom stanju.

Proces stvaranja zemlje je usko povezan sa stvaranjem suncevog sistema, to jest koncentraciji gasne materije usljed gravitacije u ovom djelu galaksije i taj proces stvaranja planeta suncevog sisma je trajao stotine miliona godina. Cak nakon sto je zemljin oblik bio kako tako formiran ,proces formiranja cvrstog tla to jest hladjenjenje zemljine kore trajalo je dodatno nekih 100 miliona godina. A prva ziva bica su se pojavila mnogo kasnije.

A sto se tice nuha u kuranu explicitno stoji da se nakon potopa njegova barka nasukala na brdu Ararat koje je visoko nekih 5200 metara.
PeroKosoric

#45 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

muslim wrote:Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
Hmm... Ovo me podsjeca na argument Semira Piramidiota o dokazivanju nepostojanja "piramide" u Visokom.
velaxsa

#46 Re: Pitanje ateistima

Post by velaxsa »

Ne znam samo koja je sustina ovih tema i rasprava. Nakon svega , mislim da ce vjernici i dalje vjerovati a ateisti i dalje biti ateisti.U sustini, iz ugla Islama, Allah dz.s. je stvoritelj svega i dao je svakome mogucnost izbora. S jedne strane dokazi o postojanju Stvoritelja i uputa na pravi put i sa druge strane razna iskusenja koja vode s tog puta.Vjernicima dokazi nisu potrebni, a oni koji ne vjeruju nece vjerovati da im se donese bilo kakav dokaz. Pravi vjernici su uvijek pobjednici, bilo da im se desava lijepo ili ruzno. Ako dozive lijepo, uzivaju u tome, a ako dozive ruzno i strpe se, slijedi olaksanje i nagrada od Gospodara.Bog da je htio, svi bi bili vjernici ili da je htio ne bi bilo tuge, bolesti....Medjutim, Bog je sve ovo dao ljudima da bi ih iskusao i vidio kako ce da se ponasaju u svim tim situacijama. S jedne strane jaki,imucni,sve im ide lako.....s druge strane bijeda, jad,tuga.....ali u sustini i jedni i drugi na kraju umru i vrate se na pocetak. I bogatas i siromah na kraju ne ponesu nista sa sobom kad umru, samo ono sto su radili...Ne zelim da solim nikome pamet ovdje , a ni da nekog vrijedjam, samo pokusavam dati svoj odgovor na temu i povuci tezu izmedju teizma i ateizma.
velaxsa

#47 Re: Pitanje ateistima

Post by velaxsa »

Ova tema je isto kao otici na koncerAT Kemala Malovcica i pitati publiku sto ne slusaju Stones-e... :D
Optimus Prime

#48 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

velaxsa wrote:Ne znam samo koja je sustina ovih tema i rasprava. Nakon svega , mislim da ce vjernici i dalje vjerovati a ateisti i dalje biti ateisti.U sustini, iz ugla Islama, Allah dz.s. je stvoritelj svega i dao je svakome mogucnost izbora. S jedne strane dokazi o postojanju Stvoritelja i uputa na pravi put i sa druge strane razna iskusenja koja vode s tog puta.Vjernicima dokazi nisu potrebni, a oni koji ne vjeruju nece vjerovati da im se donese bilo kakav dokaz. Pravi vjernici su uvijek pobjednici, bilo da im se desava lijepo ili ruzno. Ako dozive lijepo, uzivaju u tome, a ako dozive ruzno i strpe se, slijedi olaksanje i nagrada od Gospodara.Bog da je htio, svi bi bili vjernici ili da je htio ne bi bilo tuge, bolesti....Medjutim, Bog je sve ovo dao ljudima da bi ih iskusao i vidio kako ce da se ponasaju u svim tim situacijama. S jedne strane jaki,imucni,sve im ide lako.....s druge strane bijeda, jad,tuga.....ali u sustini i jedni i drugi na kraju umru i vrate se na pocetak. I bogatas i siromah na kraju ne ponesu nista sa sobom kad umru, samo ono sto su radili...Ne zelim da solim nikome pamet ovdje , a ni da nekog vrijedjam, samo pokusavam dati svoj odgovor na temu i povuci tezu izmedju teizma i ateizma.
Ima samo jedan problem u tvojoj logici.
Evo recimo da pretpostavimo da postoji bog i da ce nagradjivati i kaznjavati ljude nakon smrti.
Kako ti znas da nije rijec o hinduistickom bogu koje ce te kazniti zato sto nisi izvrsavala hindusiticke obrede.
I Hindusima ne trebaju dokazi o postojanju njihovih bogova i vjeruju sa istim intenzitetom u njih kao i ti u Allaha.
Po tvom, te stotine miliona Indijaca zive u kolektivnoj zabludi kao i milioni hriscana kojima se Isus ukazuje makar jednom sedmicno.

A u principu oni vjeruju da si ti u zabludi i nije im jasno kako ne spoznas da je Brahma svuda oko nas posto su dokazi o njagovom postojanju svuda.

A sto se tice mene, ja sam ubjedjen da vi svi zajedno halucinirate.
Last edited by Optimus Prime on 12/02/2009 23:02, edited 1 time in total.
armin_tz

#49 Re: Pitanje ateistima

Post by armin_tz »

Optimus Prime wrote:
Opet ponavljam.
Nema dokaza da ne postoji neka veca sila koja je utjecala na stvaranje prostora, materije i vremena prije 15 milijardi godina te stvaranja organskog , inteligentnog zivota na zemlji 13 milijardi godina nakon velikog praska. Postoji odredjena vjerovatnoca da takva visa sila postoji.
Ali to ni u kom slucaju ne implicira da je to bice poslalo objavu kurana preko ahrandjela Djibrila te da postoji raj i pakao to jest sistem nagrade i kazne i da religiozni rituali imaju ikakve veze sa tim nazovimo ga bogom. Sve sto znamo o objavi, znamo od ljudi koji su zivjeli prije 1400 godina. Iz danasnje perspektive ne mozemo biti ni sigurni da su ustvari i postojali. Samo znamo da su se mitovi prenosili sa koljena na koljeno i citavu religiju baziramo na tim tesko provjerljivim cinjenicama.
Upravo...
muslim wrote:Pitanje glasi: na koji nacin ateisti dokazuju nepostojanje Boga, ili da Bog nije stvorio svijet i covjeka, ili da nije Bog taj koji upravlja svime...???
A cime ti dokazujes da on/o postoji..... I sta je njega stvorilo. Pitanje koje je postavljeno toliiko puta... Vjere, odnosno religije kakave ih danas znamo su vjerovatno stvorene iz neznanja covjeka da objasni fenomene, zatim radi vlasti... razni kraljevi ovo ono, su slabijoj klasi zatucali u glavu kako ce oni biti na onome svijetu kao kraljevi, a da je sad njihov "red".. i tako to...... Helem ja mogu ovdje svega napisat sto je napisano toliko puta :D
sffovac

#50 Re: Pitanje ateistima

Post by sffovac »

velaxsa wrote:Ova tema je isto kao otici na koncerAT Kemala Malovcica i pitati publiku sto ne slusaju Stones-e... :D
sta to fali stonsima ???? :D
Locked