Četrdeset posto građana na ivici gladi

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

uvjek dobar gost

#26 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by uvjek dobar gost »

Laura_21 wrote:Ma koji strah? Od cega strah? Cega se narod boji? Kakav je ovo narod?
Narod se boji policije, boji se ostanka bez posla, boji se reakcije komšije, boji se pritisaka, boji se drugog i drugačijeg, boji se posljedica, boji se da ga neko ne vidi na protestima... sve u svemu boji se jer naslijedio je logiku linije manjeg otpora i vazelinske jastučiće....

kakav je ovo narod.... narod plemenske zajednice, narod koji slijepo slijedi feud jer ima strah u sebi, narod koji slijepo slijedi svoje kvazi duhovne i moralne vođe.. narod je to koji šuti i trpi dok žrtvuje budućnost djece koja se još ni rodila nisu... e takav je narod ovo, slijep, gluh i nijem, kao ona tri majmuna sa pokrivenim ušima, ustima i očima...

Narod je na manjem stepenu evolutivnog razvoja od građana !
Laura_21

#27 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by Laura_21 »

Sve si u pravu, ali ne razumijem ovo PISANO negodovanje. Svi samo pisu, pisu prstima. Ali zato sute. Do kad???
uvjek dobar gost

#28 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Laura_21 wrote:Sve si u pravu, ali ne razumijem ovo PISANO negodovanje. Svi samo pisu, pisu prstima. Ali zato sute. Do kad???
Svako ima voj prag tolerancije ili prag pucanja, moj je pređen i ja sam na ulici, ja sam tamo gdje su protesti, ja sam svoje slobodno vrijeme posvetio nekoj vrsti otpora ! Nisam imao skoro slobodnog vikenda par godina... sve za neko imaginarno i opte dobro... svaki pojedinac treba da osjeti unutrašnji nemir koji treba da ga pokrene !

ja neću samo da trpim i hoću da poštujem osnovne zakone fizike... zakon akcije i reakcije ... !
Laura_21

#29 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by Laura_21 »

uvjek dobar gost wrote:
Laura_21 wrote:Sve si u pravu, ali ne razumijem ovo PISANO negodovanje. Svi samo pisu, pisu prstima. Ali zato sute. Do kad???
Svako ima voj prag tolerancije ili prag pucanja, moj je pređen i ja sam na ulici, ja sam tamo gdje su protesti, ja sam svoje slobodno vrijeme posvetio nekoj vrsti otpora ! Nisam imao skoro slobodnog vikenda par godina... sve za neko imaginarno i opte dobro... svaki pojedinac treba da osjeti unutrašnji nemir koji treba da ga pokrene !

ja neću samo da trpim i hoću da poštujem osnovne zakone fizike... zakon akcije i reakcije ... !

Pa i mei je pukao film , daaavno. Ali nema efekta, mi samo tonemo. Kako da se narod digne? Kako je Grcka ustala?
shuriken

#30 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by shuriken »

Laura_21 wrote:
uvjek dobar gost wrote:

Pa i mei je pukao film , daaavno. Ali nema efekta, mi samo tonemo. Kako da se narod digne? Kako je Grcka ustala?
Grcka? bore se s policijom i ljevicari i desnicari svake godine oduvijek
imaju tradiciju da se tuku s policijim
ove godine je eskaliralo jer je kriza i jer je djecak poginuo od policijskog metka
uvjek dobar gost

#31 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Laura_21 wrote:
uvjek dobar gost wrote:

Kod nas se gomila, i kod nas se moraju dići građani... kod nas se tek stvara kritična masa ljudi okja se odupire mašini za masovnu hipnozu, stvaraju se formalne i neformalne grupe u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru, Brčkom pa i u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu...
Analogija sa Grčkom.. nemoguća... zamislite samo kadqa bi se svi poljoprivrednici, invalidi, trudnice,štediše, radnici, raseljena lica, demobilisani borci i svi drugi prevareni i pokradeni okupili na jednom mjestu... to je cirka 1000 000 ljudi...

Šta bi se desilo ?
ins

#32 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by ins »

Vertigo wrote:"prosle godine uvoz vode u BiH iznosio je 120 miliona KM " :roll:
Jovicic Slavuj u Temi dana
40 miliona KM, ne 120...
ins

#33 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by ins »

Lesli Eldridž wrote:
firebird wrote:
BiH: Četrdeset posto građana na ivici gladi

11.02.2009

Udruženje za zaštitu interesa potrošaća saopćilo je danas da bi prosječan budžet četveročlane porodice u BiH trebalo da bude 1.651 KM(oko 800 eura)dodajući da je oko 40 posto gradjana na ivici gladi. Prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 771 KM (otprilike 385 eura) u Republici Srpskoj 819(oko 410 eura), a penzioneri u prosjeku primaju 350 maraka ili 175 eura.

http://www.slobodnaevropa.org/Content/News/1491281.html
Obratite pažnju na prosječne plate u FBiH i u RS-u. Prestigli nas. branković baš dobro "radi" :x
U prosjecnu platu u FBiH nije uracunat topli obrok + prijevoz, sto je u prosjeku u novembru bilo cca 285 KM, dok u RS jeste u ovih 819 KM :thumbup:
ins

#34 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by ins »

firebird wrote:

11.02.2009

Udruženje za zaštitu interesa potrošaća saopćilo je danas da bi prosječan budžet četveročlane porodice u BiH trebalo da bude 1.651 KM(oko 800 eura)dodajući da je oko 40 posto gradjana na ivici gladi. Prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 771 KM (otprilike 385 eura) u Republici Srpskoj 819(oko 410 eura), a penzioneri u prosjeku primaju 350 maraka ili 175 eura.

A ovo je smijesno. Racunaju prosječan budžet četveročlane porodice po prosjecnoj plati jedne zaposlene osobe?! I po njima znaci 40% stanovnika zivi u porodicama gdje samo jedna osoba radi i pri tome ima platu ispod prosjecne?!

Get real.... Statistikom se treba baviti neko ko zna o tome nesto...
Lesli Eldridž

#35 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by Lesli Eldridž »

uvjek dobar gost wrote:
Laura_21 wrote:Ma koji strah? Od cega strah? Cega se narod boji? Kakav je ovo narod?
Narod se boji policije, boji se ostanka bez posla, boji se reakcije komšije, boji se pritisaka, boji se drugog i drugačijeg, boji se posljedica, boji se da ga neko ne vidi na protestima... sve u svemu boji se jer naslijedio je logiku linije manjeg otpora i vazelinske jastučiće....

kakav je ovo narod.... narod plemenske zajednice, narod koji slijepo slijedi feud jer ima strah u sebi, narod koji slijepo slijedi svoje kvazi duhovne i moralne vođe.. narod je to koji šuti i trpi dok žrtvuje budućnost djece koja se još ni rodila nisu... e takav je narod ovo, slijep, gluh i nijem, kao ona tri majmuna sa pokrivenim ušima, ustima i očima...

Narod je na manjem stepenu evolutivnog razvoja od građana !
:thumbup:
Master.DKP

#36 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by Master.DKP »

Vi ne razumijete da je BH narodu dobro, on se "zali" i "kuka" onako na kafi da ga zelja prode ! Ima i koji izadu na proteste pred izbore i protestuju dok ne ogladne ili pokusnu i onda odu kucama i tamo se dalje zale.... Sta to prosijecan priradnik BH pucanstva mozda da promijeni , nista moze da kuka dok je grlat i dok ima glasa, i dok ne ogladni. Kada ogladi nesto pojede i zaspi onako sit nabreklog stomaka i svoje bolesne i lude podsvijesti.
:sax: :bih: :run:
Lesli Eldridž

#37 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by Lesli Eldridž »

Nemoj tako, po tebi ko se buni na protestima ima bolesnu podsvijest. Da se svi pridruže protestima, vlast bi morala pasti. Onda bi mogli na čelna mjesta firmi i države doći istinski pametni i dobri ljudi, koji su uz to i stručnjaci u svom poslu, koji nisu stranački poslušnici i ne ližu guzicu nacionalističkih stranaka. Tada bi nam bilo bolje svima, a dok ima narod ovakav stav većinski (ja ću čekati da drugi sve riješe, pa ća i meni biti dobro) neće se nikad ovo stanje lobotomije promijeniti. Narode osvijesti se uzmi svoju sudbinu u svoje ruke i gradi ekonomiju i politički sistem na zdravim osnovama. Ovako se neće nisšta zadugo promijeniti... :bih:
LETICH

#38 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by LETICH »

firebird wrote:

11.02.2009

Udruženje za zaštitu interesa potrošaća saopćilo je danas da bi prosječan budžet četveročlane porodice u BiH trebalo da bude 1.651 KM(oko 800 eura)dodajući da je oko 40 posto gradjana na ivici gladi. (Prosječna plaća u Federaciji BiH iznosi 771KM otprilike 385 eura) u Republici Srpskoj 819(oko 410 eura), a penzioneri u prosjeku primaju 350 maraka ili 175 eura.

to sto prosjecna placa u FBiH iznosi 771KM to je zato sto su politicari povecali sebi place za oko 50% tako da mislim da je realna prosjecna placa bez tih lopova oko 400KM...i kako da covjek sa porodicom zivi sa 400KM kad je jedan hljeb 1KM, rezije poskupile jos ako je neko u kreditu i puno ostalih stvari dok su politicari naravno sebe obezbjedili...ali slazem se da i dijelom gradjani snose odgovornost zato sto vecina ne izlazi na izbore (i oni koji glasaju vec su u jednoj od vodecih stranki i zato su nam uvijek isti na vlasti), gradjani ne izlaze na proteste sto je najgore ne zele da se bune to mi fkt nije jasno...ali policari su krivi oko 70% za ovakvu drzavu...
splavar šime

#39 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by splavar šime »

;-) I ovo 40% je malo, treba da bude 90% pa tek onda da shvate da su te obećane "Zlatne kašike " kod pojedinaca koi su opljačkali ovu Državu, koi su nacionalno hipnotisali ovaj naivni narod samo zato da bi mogli manipulisati sa njima i da im vjeruju dok ti isti manipulatori opljačkaše što god ima u ovoj državi a da i šta vrjedilo.Ovima lopovima na vlasti nije u interesu da uđemo u EU jer bi onda morali oni da uđu u zatvore ali po europskim zakonima a ne po ovim našim.Oni su radosniji što ima više građana na ivici gladi jer onda ih lako mogu potkupljivati za izbore sa kilo riže i kilo hurmi.Toliko su naši političari hrabri da se čak plaše jednoga grafita na zidu,o tome oni raspravljaju a ne o ovim gladnim građanima. :x
BarbaDue

#40 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by BarbaDue »

LETICH wrote: to sto prosjecna placa u FBiH iznosi 771KM to je zato sto su politicari povecali sebi place za oko 50% tako da mislim da je realna prosjecna placa bez tih lopova oko 400KM...i kako da covjek sa porodicom zivi sa 400KM kad je jedan hljeb 1KM, rezije poskupile jos ako je neko u kreditu i puno ostalih stvari dok su politicari naravno sebe obezbjedili...ali slazem se da i dijelom gradjani snose odgovornost zato sto vecina ne izlazi na izbore (i oni koji glasaju vec su u jednoj od vodecih stranki i zato su nam uvijek isti na vlasti), gradjani ne izlaze na proteste sto je najgore ne zele da se bune to mi fkt nije jasno...ali policari su krivi oko 70% za ovakvu drzavu...
ma ne mogu nikako da se slozim sa vama da se na izborima određuje kako cemo zivjeti naradene cetiri godine.
evo po meni, ja izlazim redovno na izbore...i ne glasam uvjek za jednu stranku ili za jedne kandidate iz te stranke.
na primjer na zadnjim opcinskim izborima glasao sam za nacelnika jedne stranke a za vijecnike iz potpuno druge stranke.
sto znaci da nisam stranacki opredjeljen. jednostavno od dva zla biram ono manje ili ako znam ljude licno dajem im
povjerenje i svoj glas. uzmimo kandidate na svim listama i uporedimo ih, da se ja pitam pola mi nebi mogli biti
na listi za skolski odbor a da ne govorimo o opcinskom vijecu ili kantonalnoj skupstini...

sorry odoh previse od teme, ali samo da bih vam kako nije sve u izborima i odabiru koji politicar ce nas predstavljati...Ne!
u nama samima je rješenje, mi smo ti koji trebamo da zasucemo rukave i da mjenjamo svijest, prvo svoju pa onda i onih
ljudi koji nas predstavljaju.
LETICH

#41 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by LETICH »

BarbaDue slazem se s tobom da treba da zasucemo rukave i da uradimo nesto...ali u ovoj drzavi politicari ne sluze narodu nego narod njima sto je pogresno...i narod je izabrao ove ljude koji su u pola ek. krize sebi povecali place, kupili sebi audia q7 od 500.000 KM i druga luksuzna auta a narodu dali kitu u somunu...zato mislim da ipak treba vise gledati koga birati...to sto ti glasas uvijek za druge to je ok i ja sam za to...ali sta ces kad vecinom glasaju oni koji su vec u nekim jakim strankama dok gradjani za vrijeme izbora ispijaju kafe i puse cigare ne zele ni da pomisle da izadju na izbore...kazu: koda ce se nesto promjeniti... :bih:
glavutan

#42 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by glavutan »

Kakva svijest i kakvi izbori? Samo toljaga moze promijeniti stanje.
Revolucija ovdje treba.
Sto krvavija - to efikasnija.
Cisti reset.
BarbaDue

#43 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by BarbaDue »

glavutan, nemoj bogati krvi, dosta nam je toga...ako moze kako na civilizovan nacin!
glavutan

#44 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by glavutan »

BarbaDue wrote:glavutan, nemoj bogati krvi, dosta nam je toga...ako moze kako na civilizovan nacin!
Ne moze jarane na civilizovan nacin.
Ovo je ili oni ili mi. A pod ovim oni se podrazumijeva ta samozvana elita koja je u zadnjih 20 godina upropastila ne samo nasu proslost, sadasnjost i buducnost vec buducnost nase djece i djece koja tek treba da se rodi.
Popljackali nas, ponizili nas, prodali nas strancu za male pare.
Nema jarane, dok im se mame ne dokacimo i dok im glave ne pootfikarimo nista se promijeniti nece.
Cista i brutalna sila ce ih skinuti iz njihovih fotelja.
Demokratija i ublehe o izborima su samo sarena obojena laza gdje njih 5% guzi citavu jednu zemlju.

Zato mocugu u ruke i vjesala po banderama.
Cisti reset.
BarbaDue

#45 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by BarbaDue »

E hajde mi samo reci ko ce doci umjesto tih kojima cemo kako ti rece pootfikariti glave, i ako mi kazes ko ce doci na njihova mjesta reci mi ko
ce postaviti te nove snage na vlast?
5ar5rovic

#46 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by 5ar5rovic »

glavutan wrote:
BarbaDue wrote:glavutan, nemoj bogati krvi, dosta nam je toga...ako moze kako na civilizovan nacin!
Ne moze jarane na civilizovan nacin.
Ovo je ili oni ili mi. A pod ovim oni se podrazumijeva ta samozvana elita koja je u zadnjih 20 godina upropastila ne samo nasu proslost, sadasnjost i buducnost vec buducnost nase djece i djece koja tek treba da se rodi.
Popljackali nas, ponizili nas, prodali nas strancu za male pare.
Nema jarane, dok im se mame ne dokacimo i dok im glave ne pootfikarimo nista se promijeniti nece.
Cista i brutalna sila ce ih skinuti iz njihovih fotelja.
Demokratija i ublehe o izborima su samo sarena obojena laza gdje njih 5% guzi citavu jednu zemlju.

Zato mocugu u ruke i vjesala po banderama.
Cisti reset.
Ne može se demokratskim sredstvima postiči ništa kod ogrezlih kriminalaca. Glavutan je 100% u pravu, treba ih istjerati na ulicu, nisam za bandere ali sam za to da iskišu svaku ukradenu marku i ono najvažnije, oduzeti svu popljačkanu imovinu, kako bi se poništili rezultati višegodišnje pljačke. Jedino to može biti satisfakcija prevarenom narodu za političare koje je izabrao, a oni ne žele da ga čuju do slijedečih izbora, kao i upozorenje onima koji se misle baviti politikom da ničija nije do zore gorila.
glavutan

#47 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by glavutan »

BarbaDue wrote:E hajde mi samo reci ko ce doci umjesto tih kojima cemo kako ti rece pootfikariti glave, i ako mi kazes ko ce doci na njihova mjesta reci mi ko
ce postaviti te nove snage na vlast?
Glad.

Bice k'o sto je onomad u Argentini bilo. I jos gore, jer Argentina makar nesto ima pa moze necemu da se nada. Nece biti dovoljno pendreka kad se masa izlije na ulice. Treba samo sacekati da postane kriticna. Kasnije ce se stvari u hodu rjesavati. Bez stranaca i njihovih savjeta.
A ko ce doci umjesto ovih sada?
Sigurno drugi lopovi kao i uvijek do sada samo sto ce morati malo vise racuna voditi o narodnim guzicama a ne samo svojom.
Na to ce ih potsjecati oni otfikarenih glava prije njih.
Pa nek odvazu sta im se isplati.
BarbaDue

#48 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by BarbaDue »

Daj boze, al' opet mi nisi odgovorio ko ce ih postaviti, ako je tvoj odgovor Glad, ne kontam?
Klodovik

#49 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by Klodovik »

Ama, možeš organizirati deset revolucija i dovesti vrhunske i poštene stručnjake na vlast koji će voditi zemlju za 500 KM mjesečno, ali ostaje ključni problem: prosječan stanovnik BiH je lijen i neće raditi, lijen je da bilo šta mijenja. To vrijedi za sve (uz izuzetke kojih je očito jako malo), od vrha do dna. Ovakav "sistem" koji sada imamo jednostavno odgovara odviše velikom broju ljudi.
BarbaDue

#50 Re: Četrdeset posto građana na ivici gladi

Post by BarbaDue »

Upravo to citavo vrijeme govorim Klodovice, sam sistem je problem. Uredivsi sistem, komplet drzavni aparat...
sve bi se ostalo samo po sebi uredilo...Zakoni su zakon!
Post Reply