ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Moderator: anex
-
las-t
#26 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
NAROD JE STOKA a politicari to debelo koriste
voda je zivot, a narod sve vise umire
voda je zivot, a narod sve vise umire
-
las-t
#27 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
zapitaj mo se kuda idu divlje svinje 
- uvjek dobar gost
#28 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
PipiDugaDevetka wrote:Kad bi neko zavirio u predolimpijske ekološke studije u vezi sa izgradnjom olimpijskih objekata Igman-Bjelašnica. Koliko se ja sjećam bilo je rečeno da pošto je svo to područje vodozaštitna zona (Ne znam da li rekoše Nulte ili 1., 2., treće kategorije), tamo će biti samo neki manji objekti i tereni za upražnjavanje sportova tokom ljeta. Turisti bi boravili u Gradu, a skijanje i ostale sportove upražnjavli bi na planinama uz prevoz,...I stvarno, u početku, tamo niti jedne vikendice nije bilo, ali dodje rat i sve ostalo svima poznato, pa sada tamo imamo Alipašino D - faza = vodozaštitna zona!?
Djeca, unuci,...Ma, već sada nas mogu proklinjati što im ukradosmo njihovo jer sva čista okolina je samo posudjena od budućih generacija i istu takvu im trebamo predati - čistu!
Ovo je ključ, Indijanci imaju divnu poslovicu na konto ovoga, mi nismo naslijedili planetu (okolinu) od predaka nego smo je posudili od naše djece.... tako nekako malo me glava boli pa sam možda fulio malo.
Nakon toga oko dizanja glasa i svega ostalog.... ko da digne glas, gdje da ga digne, misli se na glas.... ispred JKP Vodovod i Kanalizacija...Kanton, Opština Trnovo, Gradsko vijeće... Državni parlament, Federalni dom naroda.... gdje i onda KO ?
Doveli su podobne a izbacili su sposobne, mi sada kusamo poparu u svim segmentima života, problem je veliki što se u ovom segmentu radi o životu i zdravlju ljudi, radi se o budućnosti jer u njoj će fokus biti na vodi a ne na nafti....
Inspekcije su ključ, a pritisak je način, javnost i mediji se moraju udružiti pod hitno, treba ostaviti po strani stranačke boje i šare... jer imamo zajednički interes !
Živili !
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#29 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Evo josh malo relevantnih diskusija @alhemicharke, @sapat i ostalih sa slične stare teme na pdf. Sarajevo:
Diskutanti na ovoj staroj temi su spomenuli veliki projekat Crna rijeka. Ja bih ga nazvao višestoljetni gdje bi se sa Treskavice i okoline dovele vode u Sa.
To je sve ok, ali izgovor za masovnu gradnju na VODOZAŠTITNOJ ZONI IGMAN-BJELAŠNICA je bio ovaj upitni projekat Crna rijeka koji sigurno neće biti ni započet za naših života.
Ukrali su našoj djeci, unucima i praunucima vodu, Igman-Bjelašnicu,...Neprijatelj prelazi rijeku,.........!!! Neprijatelj prelazi rijeku! Neprijatelj prelazi rijeku!
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=31827Šapat wrote:Evo vam par info iz prve ruke. Nekad sa mnegdje ovdje davno pisao vec o tome, pa cu samo ponoviti one bitne stvari.
Svi znate da u Butilama postoji precistac otpadne vode kji je izgradjen tamo neke '84, a onda je malo radio, pa malo nije, pa malo jeste i sve tako nekih 2-3 godine, radi raznoraznihi kvarova i sl., da bi pred rat skroz stao sa procesom prerase i samo je par dijelova procesa radilo kako u Bosnu ne bi isle bas 100% ciste fekalije.
U ratu je postrojenje opustoseno, ne tolio granatama koliko rukama, tako da su sve masine i oprema odneseni, a sto se nije moglo odnijeti to je devastirano i bilo je neupotrebljivo. Nakon reintegracije nasi (JKPVK) ponovo preuzimaju postrojenje i zaticu situaciju u kojoj je sve poplavljeno cistim fekalijama, jer su protoci bili zatvoreni pa se sve natalozilo na nekih 50cm debljine preko cijele livade oko, ali u samom postrojenju. Mozete zamisliti na sta je to licilo...
Kako bi se ovo bar djelimicno rijesilo, dakle rjesenje za pvu ruku, ljudi prave preljev na dovodnoj cijevi fekalija iz grada i preko tog preljeva preusmjeravaju sve gradske fekalije direktno u Miljacku, koja se nakon cijelih 80m ulijeva u Bosnu. Kome nije mrsko neka ode dolei sve ce mu biti jasno. Radi se o betonskoj cijevi precnika 1m, a iz nje konstantno kulja 100%-tna zaraza, a tu se nemojte odvaziti i prici bez zastitne maske preko lica jer vec na 50m odatle cete poceti osjecati nagon na povracanje. A na uscu Miljacke i Bosne je tek hit i tu se jos bolje vidi sve...
I sta se desava? Nasi, znajuci da se to mora rijesiti, traze od Japanske vlade 20.000.000 $ donacije kako bi popravili postrojenje, i po dogovoru Japanci salju tim inzinjera (11 ljudi) kako bi se napravila studija izvodljivosti. To sve traje nekih 4-5 mjeseci i japanci (k'o japanci...) zavrsavaju studiju koja podrazumijeva reparaciju svega sto se moze reparirati, te zamjenu novim elementima i nadogradnju postojecih. Rezultat toga bi bilo postrojenje kakvo niko do tada nije imao u Europi, i na cijem kraju, znaci nakon zavrsenog procesa preciscavanja, izlazna voda bi se mogla bukvalno piti.
Medjutim, cijena svega toga je 76.000.000 $, i tu se dolazi do problema. Ljudi u JKPVK (direktori Pilavdzic, Drekovic, Drace, njihovi inzinjeri i tehnicari...) su svjesni da inicijalnih 20.000.000 koje je Vlada Kantona trazila nisu dovoljni za bilo sta, a pogotovo ne za popracku cijelog postrojenja, i oni se apsolutno slazu da se ovo radi i po ovom iznosu. A problem je taj sto japanska vlada, po svojim pravilima, moze dati max. 20 miliona $ kao donaciju, a sve preko toga ide kao kredit. Ovdje se railo o 76 miliona, tako da se moglo pricati samo o kreditu, ali ne bilo kakvom kreditu. Japanci, svjesni stanja, mogucnosti i svega ostalog, nasoj vladi nude kreditne uslove kakve nikad niko do tada nije, niti ce ikad iko ponuditi ni u buducnosti. Kredit je podrazumijevao 10 godina grace perioda sa 1% kamate, a zatim 30 godina otplate i opet sa 1% kamate, s jasnom porukom da ce se nakon 15 godina ostatak duga otpisati. Na taj nacin su Japanci,u stvari, nasoj kantonalnoj vladi poklonili i vise od 20 miliona $...
Ali, ne bi mi bili sto jesmo kada se sve to ne bi usralo, a usralo se tako sto tadasnji guverner kantona, Mujezinovic,nije htjeo ni da cuje za to jer se, bukvalno, nije mogao u svemu naci licno! A nije sem ogao naci licno jer je znao da kada Japnaci daju i jedan $ donacije, oni taj dolar prate do zadnjeg momenta, bilo kroz implementaciju bilo kroz monitoring, ali ga prate i on se ne moze ukrasti ni na koji nacin.
I, da ne detaljisem vise, tako je projekat obnove postrojenja za preciscavanje otpadnih voda - propao.
O pitkoj vodi u Sarajevu mogu isto tako reci svasta, jer su ti isti japanci radili i te analize...ali, mislim da cete poceti povracati od muke...pa neka. Sljedeci put...
Diskutanti na ovoj staroj temi su spomenuli veliki projekat Crna rijeka. Ja bih ga nazvao višestoljetni gdje bi se sa Treskavice i okoline dovele vode u Sa.
To je sve ok, ali izgovor za masovnu gradnju na VODOZAŠTITNOJ ZONI IGMAN-BJELAŠNICA je bio ovaj upitni projekat Crna rijeka koji sigurno neće biti ni započet za naših života.
Ukrali su našoj djeci, unucima i praunucima vodu, Igman-Bjelašnicu,...Neprijatelj prelazi rijeku,.........!!! Neprijatelj prelazi rijeku! Neprijatelj prelazi rijeku!
Last edited by PipiDugaDevetka on 13/02/2009 09:33, edited 2 times in total.
-
soraya1
#30 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
I, da ne detaljisem vise, tako je projekat obnove postrojenja za preciscavanje otpadnih voda - propao.
O pitkoj vodi u Sarajevu mogu isto tako reci svasta, jer su ti isti japanci radili i te analize...ali, mislim da cete poceti povracati od muke...pa neka. Sljedeci put...
[Diskutanti na ovoj staroj temi su spomenuli veliki projekat Crna rijeka. Ja bih ga nazvao višestoljetni gdje bi se sa Treskavice i okoline dovele vode u Sa.
Ukrali su našoj djeci, unucima i praunucima vodu, Igman-Bjelašnicu,...Neprijatelj prelazi rijeku,.........!!! Neprijatelj prelazi rijeku! Neprijatelj prelazi rijeku![/quote]
Mnogo ti hvala na ovoj iscrpnoj prici ovdje ima podataka koje prvi put cujem, ako mogu da te zamolim ako vec baratas informacijom da su japanci radili analizu vode da nam napises i rezultate te analize, naravno ako nasi nisu i taj podatak frizirali, jer ja mislim da nasi nesmiju ni da izadu spravim podacima i analizama jer je stanje katastrofalno, e pobogu narode sta nam rade !
[Diskutanti na ovoj staroj temi su spomenuli veliki projekat Crna rijeka. Ja bih ga nazvao višestoljetni gdje bi se sa Treskavice i okoline dovele vode u Sa.
Ukrali su našoj djeci, unucima i praunucima vodu, Igman-Bjelašnicu,...Neprijatelj prelazi rijeku,.........!!! Neprijatelj prelazi rijeku! Neprijatelj prelazi rijeku![/quote]
Mnogo ti hvala na ovoj iscrpnoj prici ovdje ima podataka koje prvi put cujem, ako mogu da te zamolim ako vec baratas informacijom da su japanci radili analizu vode da nam napises i rezultate te analize, naravno ako nasi nisu i taj podatak frizirali, jer ja mislim da nasi nesmiju ni da izadu spravim podacima i analizama jer je stanje katastrofalno, e pobogu narode sta nam rade !
-
las-t
#31 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
http://www.sarajevo-x.com/forum/posting ... &p=1739617PipiDugaDevetka wrote: II, da ne detaljisem vise, tako je projekat obnove postrojenja za preciscavanje otpadnih voda - propao.
I mene zivo interesuju rezultati analize koju su japanci uradil,daj ako imas podataka ???
-
maxima
#32 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
hvala na informacijama zaista mi je drago kad vidim da ima svijeta upucenog u ovu vrstu problematike, mislim da je vecina svijeta ne informisano i apsulutno nezna sto se desava, svijet se zabavio o pukoj egzistenciji i prezivljavanju (vecina) tako da i ne razmislja ni sta jede ni sta pije samo nek se prezivi,PipiDugaDevetka wrote:Evo josh malo relevantnih diskusija @alhemicharke, @sapat i ostalih sa slične stare teme na pdf. Sarajevo:http://www.sarajevo-x.com/forum/posting ... &p=1739617Šapat wrote:Evo vam par info iz prve ruke. Nekad sa mnegdje ovdje davno pisao vec o tome, pa cu samo ponoviti one bitne stvari.
Svi znate da u Butilama postoji precistac otpadne vode kji je izgradjen tamo neke '84, a onda je malo radio, pa malo nije, pa malo jeste i sve tako nekih 2-3 godine, radi raznoraznihi kvarova i sl., da bi pred rat skroz stao sa procesom prerase i samo je par dijelova procesa radilo kako u Bosnu ne bi isle bas 100% ciste fekalije.
U ratu je postrojenje opustoseno, ne tolio granatama koliko rukama, tako da su sve masine i oprema odneseni, a sto se nije moglo odnijeti to je devastirano i bilo je neupotrebljivo. Nakon reintegracije nasi (JKPVK) ponovo preuzimaju postrojenje i zaticu situaciju u kojoj je sve poplavljeno cistim fekalijama, jer su protoci bili zatvoreni pa se sve natalozilo na nekih 50cm debljine preko cijele livade oko, ali u samom postrojenju. Mozete zamisliti na sta je to licilo...
Kako bi se ovo bar djelimicno rijesilo, dakle rjesenje za pvu ruku, ljudi prave preljev na dovodnoj cijevi fekalija iz grada i preko tog preljeva preusmjeravaju sve gradske fekalije direktno u Miljacku, koja se nakon cijelih 80m ulijeva u Bosnu. Kome nije mrsko neka ode dolei sve ce mu biti jasno. Radi se o betonskoj cijevi precnika 1m, a iz nje konstantno kulja 100%-tna zaraza, a tu se nemojte odvaziti i prici bez zastitne maske preko lica jer vec na 50m odatle cete poceti osjecati nagon na povracanje. A na uscu Miljacke i Bosne je tek hit i tu se jos bolje vidi sve...
I sta se desava? Nasi, znajuci da se to mora rijesiti, traze od Japanske vlade 20.000.000 $ donacije kako bi popravili postrojenje, i po dogovoru Japanci salju tim inzinjera (11 ljudi) kako bi se napravila studija izvodljivosti. To sve traje nekih 4-5 mjeseci i japanci (k'o japanci...) zavrsavaju studiju koja podrazumijeva reparaciju svega sto se moze reparirati, te zamjenu novim elementima i nadogradnju postojecih. Rezultat toga bi bilo postrojenje kakvo niko do tada nije imao u Europi, i na cijem kraju, znaci nakon zavrsenog procesa preciscavanja, izlazna voda bi se mogla bukvalno piti.
Medjutim, cijena svega toga je 76.000.000 $, i tu se dolazi do problema. Ljudi u JKPVK (direktori Pilavdzic, Drekovic, Drace, njihovi inzinjeri i tehnicari...) su svjesni da inicijalnih 20.000.000 koje je Vlada Kantona trazila nisu dovoljni za bilo sta, a pogotovo ne za popracku cijelog postrojenja, i oni se apsolutno slazu da se ovo radi i po ovom iznosu. A problem je taj sto japanska vlada, po svojim pravilima, moze dati max. 20 miliona $ kao donaciju, a sve preko toga ide kao kredit. Ovdje se railo o 76 miliona, tako da se moglo pricati samo o kreditu, ali ne bilo kakvom kreditu. Japanci, svjesni stanja, mogucnosti i svega ostalog, nasoj vladi nude kreditne uslove kakve nikad niko do tada nije, niti ce ikad iko ponuditi ni u buducnosti. Kredit je podrazumijevao 10 godina grace perioda sa 1% kamate, a zatim 30 godina otplate i opet sa 1% kamate, s jasnom porukom da ce se nakon 15 godina ostatak duga otpisati. Na taj nacin su Japanci,u stvari, nasoj kantonalnoj vladi poklonili i vise od 20 miliona $...
Ali, ne bi mi bili sto jesmo kada se sve to ne bi usralo, a usralo se tako sto tadasnji guverner kantona, Mujezinovic,nije htjeo ni da cuje za to jer se, bukvalno, nije mogao u svemu naci licno! A nije sem ogao naci licno jer je znao da kada Japnaci daju i jedan $ donacije, oni taj dolar prate do zadnjeg momenta, bilo kroz implementaciju bilo kroz monitoring, ali ga prate i on se ne moze ukrasti ni na koji nacin.
bolo bi interesantno ako neko ima jos podataka o pitkosti vode u Sarajevskom kantonu
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#33 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
@soraya-1, @las-t,@maxima,
Nemam ja podatke i više o svemu ovom, vidite staru temu na linku jer je tamo neko i oponirao @šapatu.
Dakle, nisam ja pisao o Japancima,nego @šapat.
Prošle godine u proljeće zapalila se trava i žbunje u vodozaštitnoj zoni Energoinvest na autoputu prema Blažuju, a kod Otesa i Pejtona. Vodovod tu čuva svoje neke materijale, da li su neke cijevi ili nešto drugo, uglavnom ima i pvc pokrivača te opreme/materijala, pa vatra načela i to. Crni se dim bio izvio, te umalo nije ugrozio slijetanje aviona. Kada gori pvc, svi znamo, oslobađaju se dioksini. Ne znam koliko treba vremena da uz pomoć kiše, požarom nastali, otrovi dodju do vode koja se crpi, ali će doći kad-tad.
Nemam ja podatke i više o svemu ovom, vidite staru temu na linku jer je tamo neko i oponirao @šapatu.
Prošle godine u proljeće zapalila se trava i žbunje u vodozaštitnoj zoni Energoinvest na autoputu prema Blažuju, a kod Otesa i Pejtona. Vodovod tu čuva svoje neke materijale, da li su neke cijevi ili nešto drugo, uglavnom ima i pvc pokrivača te opreme/materijala, pa vatra načela i to. Crni se dim bio izvio, te umalo nije ugrozio slijetanje aviona. Kada gori pvc, svi znamo, oslobađaju se dioksini. Ne znam koliko treba vremena da uz pomoć kiše, požarom nastali, otrovi dodju do vode koja se crpi, ali će doći kad-tad.
- potpuni stranac
#34 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
to ti je kap u moru sta romi rade u vodozastitnoj zoni butmir, černobil je mala maca za njih.PipiDugaDevetka wrote:@soraya-1, @las-t,@maxima,
- PipiDugaDevetka
#35 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Ja mislim da nema više Roma kod Stojčevca, ali ima legalizovanih novoizgradjenih kuća, ima i novi asfalt prema Stojčevcu ispod kojega su neke nove kanalizacione cijevi, ali je problem to što u nultoj vodozaštitnoj zoni NE SMIJE POSTOJATI NIKAKVA LJUDSKA AKTIVNOST, osim možda, košenja trave i sličnih radnji pod nadzorom ljudi iz ViK.potpuni stranac wrote:to ti je kap u moru sta romi rade u vodozastitnoj zoni butmir, černobil je mala maca za njih.PipiDugaDevetka wrote:@soraya-1, @las-t,@maxima,
Još jednom, evo linka stare slične teme, pa kliknite na nj:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=31827
Šapat wrote:Alhemicarka, pa nisam ja ni napisao da je u bButilama nesto drugo. Poenta je bila prikazati kako i sta se radi oko toga...
A hocete o pitkoj vodi, iz iste te studije? Nema problema.
Dakle, u sklopu iste studije izvodljivosti Japanci su vrsili testira i PITKE vode na podrucju cijelog grada, a u nastavku cete shvatiti i zasto.
Rezultati ovih analiza (obavljane sa japanskom opremom koju su donijeli iz Japana) su pokazali da pijemo skoro pa - otrov.
Prvo su se ljudi upoznali sa cijelom vodovodnom mrezom grada, izvorima, pumpama i sl, a onda su krenuli po gradu, redom. Uzimali uzorke iz Starog grada, Centra, N. Sarajeva, N.Grada, svih padinskih dijelova grada, i sa cijevi pod zemljom a i iz kuca i stanova, sto ce reci - sa pipe.
Prvo su nepogrijesivo ustanovili da su gubitci PITKE vode u vodovodnom sistemu grada skoro 50%. Drugim rijecima, voda koja se pumpa sa Baceva do krajnjih korisnika dolazi u samo 50%-tnoj kolicini, dok se ostatak rasipa u zemlju radi dotrajalih i ostecenih instalacija, tj. cijevi (koje su, usput receno, dobrim dijelom olovne, pogotovo u SG, a to znaci i otrovne), a onda se ta voda slijeva u Miljacku i bespovratno odlazi. Ovo objasnjava zasto nam je cijena vode kakva jeste, jer ni danas situacija nije nimalo bolja sto se ovoga tice.
Nakon ovoga, japanci se uputise da vide Ilidzu, vrelo Bosne, Bacevo, postrojenje i sl. I tu je doslo do soka s kojim su, mislim, otisli i nazad u Japan, ne uspjevsi ni sami sebi razjasniti enigmu...
Ovo je sada informacija za neupucene po ovom pitaju (a ovakvih je mnogo).
Sarajlije piju podzemne vode koje se crpe pumpama iz Igmana. Bar ovaj dio koji je zakacen na Bacevo, a to je, cini mi se, sve od Ilidze pa do Centra.
I ovo je nesto sto japanci nisu mogli nikako da svare i shvate. A zasto? Pa jednostavno zato sto se postrojenje Bacevo nalazi na cijelih 200m od vrela Bosne, i ljudi su fino uzeli na analizu vodu iz Bacevskih bazena, pa nakon filtera, i na kraju na izlazu iz postrojenja.
Naravno, uzeli su i vodu iz pecine vrela Bosne.
Rezultat - voda iz vrela Bosne je duplo kvalitetnija za pice onakva kakva jeste, znaci sa izvora i nepreciscena, od vode koja dolazi sa Baceva odmah iza filtera, a da ne govorimo o onoj na cesmama u gradu.
Bacevska voda je, po ovoj analizi, cisca samo sto se tice bakterija, ali to su neke "normalne" bakterije koje obitavaju u vodi i nisu stetne za zdravlje, dok je situacija sa kemencem neuporedivo bolja u korist vrela Bosne. Zakljucak je bio da bi voda sa vrela bila nesto skoro pa savrseno nakon preciscavanja.
Ali, na zbunjeno pitanje japanaca zasto se ne koristi voda sa vrela, odgovor koji je uslijedio je bio vise nego smijesan - da se ne narusi tok i vodostaj rijeke Bosne!
Japanci nisu mogli vjerovati sta su culi pa pokusase objasniti da se to rijesi vecim predbazenima i sl., ali jok - sta japanci znaju, nasi su pametniji...
I onda, opet vezano za Butile i otpadne vode, dolazi se do Mujezinovica i sastanka na kojem on odbija kredit za popravku u Butilama, i trazi od japanaca da mu daju 100 miliona $ za projekat Crna rijeka (pitka voda), s rijecima da bi to odmah prihvatio kao kredit u punom iznosu. Ako procitate prvi post bice vam odmah i jasno zasto "kredit u punom iznosu", bez ijednog dijela donacije.
A odgovor koji dobija je da japanska vlada vec dvije godine ceka na odgovor upravo od njega, tj . vlade KS, a po ovom pitanju Crne rijeke, jer je vlada KS jos prije dvije godine ovo trazila od Japana, ali se ni nakon 4 dopisa nije udostojila da odgovori da projekat ide ili ne. I japanci se fino pokupise, a KS i BiH ostadose i bez novog postrojenja za pitku vodu koje bi podmirilo Stari grad i centar i rasteretilo Bacevo, ali i bez postrojenja otpadnih voda bez kojeg, pazite sad - BiH NE moze uci u EU, jer postrojenje postoji i mora biti 100% funkcionalno. Ovo je samo jedan od ekoloskih kriterija koji moraju biti ispunjeni. A Butile ce se vjerovatno praviti, ali sada po neuporedivo losijim kreditnim uslovima nego sto japanci ponudise....
A mi locemo hlor/klor u neogranicenim kolicinama, pogotovo padinski dijelovi grada. Cik pogodite zasto...
- potpuni stranac
#36 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
rekoh u butmiru, gdje ih ima na stotine, a koji je također vodozaštitna zona jer se preko puta (200m vazdušne linije) u s. koloniji nalaze crpilišta vode (polje između hrasnice, kolonije i vojkovića).PipiDugaDevetka wrote:Ja mislim da nema više Roma kod Stojčevca, ali ima legalizovanih novoizgradjenih kuća, ima i novi asfalt prema Stojčevcu ispod kojega su neke nove kanalizacione cijevi, ali je problem to što u nultoj vodozaštitnoj zoni NE SMIJE POSTOJATI NIKAKVA LJUDSKA AKTIVNOST, osim možda, košenja trave i sličnih radnji pod nadzorom ljudi iz ViK.potpuni stranac wrote:to ti je kap u moru sta romi rade u vodozastitnoj zoni butmir, černobil je mala maca za njih.PipiDugaDevetka wrote:@soraya-1, @las-t,@maxima,
Još jednom, evo linka stare slične teme, pa kliknite na nj:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 25&t=31827
- PipiDugaDevetka
#37 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Za Butmir ne znam, izvini molim te, @potpuni-stranče, nisam bio pažljivo pročitao.
Ko od čitalaca ove teme hoće akciju, neka se obrati @Prenju na ovom linku:
http://www.ekoakcija.com/content/igman- ... e-skakavci
Vijest od 6.2. 2009. g. o ViK Sarajevo:
Prenj wrote:Najvecu opasnost po pitku vodu Sarajeva nije precistac u Butilama, on utice samo na kvalitet otpadnih voda koje idu u rijeku Bosnu (sto je naravno krupan problem sam po sebi), vec stanje vodozastitne zone u Bacevu odakle Sarajevo dobiva preko 80% vode.
I tu imamo dvije ekoloske bombe koje svaki cas treba da eksplodiraju:
1. Prosle godine je iz samo njima znanih razloga opstina Ilidza dozvolila legalizaciju bespravno izgradjenih kuca u vodozastitnoj zoni. Sta mislite kako su kvalitetno napravljene kanalizacione instalacije bespravno izgradjenih kuca?
2. Veci dio otpada kojeg naprave stanovnici apartmana (u prosjeku 5m3 po osobi za mjesec dana) na Bjelasnici zavrsi u vodama Vrela Bosne i Baceva.
Pocetkom osamdesetih napravljena je kanalizacija od Babinog Dola do Hadzica. Medjutim, ta kanalizacija je sada u ocajnom stanju, jer napravljena je metodom cijev u cijev za daleko manji broj korisnika, na kraskom terenu koji vremenom mjestimicno tone sto je dovelo do toga da ta mreza na mnogim mjestima pusta i kroz vodopropusne krecnjacke stijene se pojavljuje direktno na Vrelu Bosne i Bacevu.
Detaljnije objasnjenje mozete procitati ovdje
Vijest od 6.2. 2009. g. o ViK Sarajevo:
http://www.ekoakcija.com wrote:Postoji rizik zagađenja vode u izvorištima
Nakon što je vijećnik Mujo Hošić na tematskoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža izrazio zabrinutost tvrdeći kako postoji mogućnost da Sarajlije za 10 do 20 godina više neće moći piti vodu iz česme, iz "Vodovoda" potvrđuju kako postoji mogućnost da Sarajevo jednog dana ostane bez kvalitetne vode po kojoj je poznato.
- Sigurno je da postoji rizik zagađenja vode u podzemnim izvorištima i bunarima na području Sarajevskog polja. To pokazuju i naše analize, jer bilježimo veće količine mineralnih ulja i drugih štetnih materija u uzorcima snijega koji uzimamo sa mjesta oko izvorišta. Zato je potrebno da se i sa preostalih 300 hektara u prvoj vodozaštitnoj zoni uklone svi objekti i zabrani pristup - kazao je za "Dnevni avaz" Munib Kučuk, rukovodilac Službe za sanitarnu zaštitu i kontrolu vode u ViK-u.
Naglašava da "izvorišta ne priznaju odgovor da nemamo novca za otkup preostalog zemljišta", jer odlaganje nas može nekada skupo koštati.
- Kada bi Sarajevo moglo ostati bez kvalitetne pitke vode, teško je kazati, ali u svakom slučaju, ne treba gubiti vrijeme. Prva zona ne trpi urbanizaciju, gradnju kuća, infrastrukturu, pa i egzistiranje ljudi. Ona mora biti izolovana i što je moguće više zaštićena od vanjskog utjecaja - ističe Kučuk te dodaje da zbog toga treba što prije nastaviti provoditi odluku koja je predviđala završetak otkupa parcela iz prve zone do 1995. godine.
Mali vodovodi 1461. godine
Razvoj modernog vodovodnog sistema u Sarajevu počeo je od 1889. godine, mada su prvi mali vodovodi izgrađeni još 1461. Vodovodni sistem danas podmiruje potrebe skoro 400.000 stanovnika, odnosno raspolaže sa 51.450 priključaka na vodovodnu mrežu.
Glavni resursi
- Glavni resursi vode su podzemne akumulacije na lokalitetu Sarajevskog polja, odnosno naselja Bačeva, Sokolovića i Stupa, sa kojih se obezbjeđuje skoro 90 posto od ukupne količine vode koja je potrebna gradu - kaže Kučuk.
Mreža duga 988 kilometara
Raspoložive količine vode su od 3.180 do 3.440 litara u sekundi i za sada su dovoljne za normalno snabdijevanje. Dužina vodovodne mreže je 988, a priključne 320 kilometara.
- Raspolažemo sa 43 zone snabdijevanja, 35 bunara, 52 rezervoara i 93.000 kvadratnih metara rezervoarskog prostora te 26 pumpnih stanica. Kvalitet vode koja se zahvati iz dubine bunara odgovara kvalitetu flaširane, pa ju je potrebno zaštititi - rekao je Kučuk.
Autor: L. KAVAZOVIĆ
06/02/2009 Dnevni Avaz
Last edited by PipiDugaDevetka on 13/02/2009 10:32, edited 1 time in total.
- potpuni stranac
#38 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
ne sekiraj, nego, vec sam to negdje napisao za kanalizaciju igmana i bjelasnice. to su i neki poslanici u skupstini kantona i federalnom parlamentu pokusali potencirati, ali.............PipiDugaDevetka wrote:Za Butmir ne znam, izvini molim te, @potpuni-stranče, nisam bio pažljivo pročitao.
Prenj wrote:Najvecu opasnost po pitku vodu Sarajeva nije precistac u Butilama, on utice samo na kvalitet otpadnih voda koje idu u rijeku Bosnu (sto je naravno krupan problem sam po sebi), vec stanje vodozastitne zone u Bacevu odakle Sarajevo dobiva preko 80% vode.
I tu imamo dvije ekoloske bombe koje svaki cas treba da eksplodiraju:
1. Prosle godine je iz samo njima znanih razloga opstina Ilidza dozvolila legalizaciju bespravno izgradjenih kuca u vodozastitnoj zoni. Sta mislite kako su kvalitetno napravljene kanalizacione instalacije bespravno izgradjenih kuca?
2. Veci dio otpada kojeg naprave stanovnici apartmana (u prosjeku 5m3 po osobi za mjesec dana) na Bjelasnici zavrsi u vodama Vrela Bosne i Baceva.
Pocetkom osamdesetih napravljena je kanalizacija od Babinog Dola do Hadzica. Medjutim, ta kanalizacija je sada u ocajnom stanju, jer napravljena je metodom cijev u cijev za daleko manji broj korisnika, na kraskom terenu koji vremenom mjestimicno tone sto je dovelo do toga da ta mreza na mnogim mjestima pusta i kroz vodopropusne krecnjacke stijene se pojavljuje direktno na Vrelu Bosne i Bacevu.
Detaljnije objasnjenje mozete procitati ovdje
- PipiDugaDevetka
#39 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Oslobodjenje, 02. 03. 2009. g.

- Skyfox
#40 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
shit, nekad je bolje zivit u neznanju...
-
musac
#41 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Ja odavno kupujem vodu, iako ni za kupovnu nisam siguran da je bez bakterija... ali je cista koliko-toliko od cesmovace.PipiDugaDevetka wrote:Oslobodjenje, 02. 03. 2009. g.
- PipiDugaDevetka
#42 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Ne paniči Skyfox-e,...ovi nalazi su radjeni još dok je GECONSFOR bio u Rajlovcu i oni su u odnosu na pitku vodu.Skyfox wrote:shit, nekad je bolje zivit u neznanju...
Prema tome, opasno je napiti se Bosne u Visokom, Kaknju...Znaju ovi naši i svakog ljeta dojave da su sve rijeke u sarajevskom polju zatrovane i nisu za kupanje, ali nikada ne kažu koje bakterije, koji paraziti,...Koje hemikalije,...
Pošto i ja kupujem vodu odaaavnooo i prije nego li su se kod nas u trgovinama pojavile flaše sa vodom od 5 litara, putem ovog foruma, a i od komšije sam saznao da jedan od proizvođača puni običnu vodu ''sa pipe'' u te flaše i onda, ja to kupujem.
Bio bih zahvalan kada bi mi neko putem PP dojavio o kojem proizvođaču se radi?
- Skyfox
#43 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
PipiDugaDevetka wrote:Ne paniči Skyfox-e,...ovi nalazi su radjeni još dok je GECONSFOR bio u Rajlovcu i oni su u odnosu na pitku vodu.Skyfox wrote:shit, nekad je bolje zivit u neznanju...
...
ma ne panicim, valjda bi do sada bilo nekih vidljivih posljedica po zdravlje. Kao i vecina nas odrastao sam u uvjerenju kako je nasa chesmusha kvalitetna voda, i jos uvijek ne pijem iskljucivo flasiranu, vec kombinujem.
ako saznas javi i meni, zivo me zanima!PipiDugaDevetka wrote:... sam saznao da jedan od proizvođača puni običnu vodu ''sa pipe'' u te flaše i onda, ja to kupujem.
- ja_cura_
#44 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
zna li iko, kako mogu doci do onog clanka iz novina, koji je bio postavljen na jednoj starijoj temi, gdje su navedene sve ulice sya azbestnim cijevima??? evo trazim po forumu, ali ne mogu da nadjem, stalno mi pokazuje samo ovaj jedan link koji je napisao neko sa foruma.
hvala!
hvala!
-
zonbirile
#45 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
voda je samo jedan od sjebanih resursa grada.Stoka se sada prepucava na nivou Kanton-Grad,odnosno SDA,SBiH-SDP.Jedne davne godine Temišvar je to lijepo riješio-mislim teror politike.Otpor,stoko,otpor.
-
VjecitiStudent
#46 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Ja bi na tvom mjestu ustedio pare i vratio se pipi.PipiDugaDevetka wrote:Ne paniči Skyfox-e,...ovi nalazi su radjeni još dok je GECONSFOR bio u Rajlovcu i oni su u odnosu na pitku vodu.Skyfox wrote:shit, nekad je bolje zivit u neznanju...
Prema tome, opasno je napiti se Bosne u Visokom, Kaknju...Znaju ovi naši i svakog ljeta dojave da su sve rijeke u sarajevskom polju zatrovane i nisu za kupanje, ali nikada ne kažu koje bakterije, koji paraziti,...Koje hemikalije,...
Pošto i ja kupujem vodu odaaavnooo i prije nego li su se kod nas u trgovinama pojavile flaše sa vodom od 5 litara, putem ovog foruma, a i od komšije sam saznao da jedan od proizvođača puni običnu vodu ''sa pipe'' u te flaše i onda, ja to kupujem.
Coca - Cola Admits That Dasani is Nothing But Tap Water
by Trevor Datson
LONDON - It made for great headlines, but the fact that the UK version of Coca-Cola's Dasani brand bottled water comes out of the London public supply should hardly have come as a surprise.
Also See:
Despite the Hype, Bottled Water is Neither Cleaner nor Greener than Tap Water
Coca Cola's Plan: Just Say No - To Drinking Tap Water
"Coke's in hot water," "Eau dear" and "The real sting" were three good examples of the newspaper headline writer's art, but the only real difference between Dasani and many other bottled waters is that the humble origin of the product is firmly in the spotlight.
Figures from independent beverage research company Canadean show that at least two out of every five bottles of water sold around the world are, like Dasani, "purified" waters, rather than "source" waters which originate from a spring.
Most of the supermarket own-label bottled waters consist of treated mains water. They may be dechlorinated, filtered further, purified using ultraviolet light and have minerals either added or subtracted. They may also be carbonated.
In short, they are subjected to many of the same treatments that source waters undergo to satisfy public health requirements after being pumped up from the ground.
Alongside flagship brands such as Evian, Perrier, and Malvern, most of the big-name water producers market several purified water lines, often in countries where the safety of the public water supply is a concern.
Nestle's Pure Life is one such leading brand and PepsiCo's Aquafina is another, while Danone's Sparkletts and Alhambra marques are top sellers in the United States, where mains water purity is not usually an issue.
You also have mixed source waters, like Nestle's Aquarel, which comes from seven different springs. Such spring water is cheaper to produce and therefore to sell, and has proved a big hit with consumers in Europe and elsewhere.
But generally speaking, anything that doesn't say "source" or "spring" on the label is just fancy tap water.
http://www.commondreams.org/headlines04/0304-04.htm
-
vratnik
#47 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
/ mi se sjecamo kakva je voda bila, pa smo tuzni. Politicari svakako piju flasiranu vodu, a sirotinja ce se kad tad naviknuti i na fekalije. Vidi na primjer u Africi: i tamo ljudi piju vodu iz lokve pa im nista ne bude. Tako ce biti i kod nas. Jedino sto mi ide na zivce je kad mi afrikanci pocnu tuliti kako je njihova voda u stvari najcistija na svijetu.. Mi smo fala bogu za razliku od njih svjesni da je nasa voda necista, ali mi znam da vlada radi na rjesenju tog problema, treba im samo dati malo vremena. Ja vjerujem svojoj vladi, i znam da nedjad nikad ne bi otrovao moje dijete.
- uvjek dobar gost
#48 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
.... Ljeti niti jedna od nekad sedam čistih sarajevskih rijeka nije za kupanje... veliki broj izvora u okolini grada doveden je u opasnost zbog divlje gradnje i divljih deponija, kantonalna, gradska, opštinska i federalna vlast nema pojma i ne zna kako da se nosi sa ovim problemom koji bi u narednim godinama mogao da eskalira. Gradnja na Bjelašnici, objekti sa septičkim jamama, silna divlja gradnja pa i u vodozaštitnim zonama će dugoročno donijeti nesagledivu štetu.
Kakvu vodu pijemo... iskreno niko od nas to ne zna, kad ovo kažem mislim na sljedeće... sve dok ispitivanje vode ne radi neka nezavisna komisija il ekipa ljudi a ne fol sam vodovod.. mi ćemo se nadati da sa vodom sve je ok.
No svi oni koji su u miru pili sarajevsku vodu primjećuju da sve i nije tako sjajno, nivo hlora je veći, voda zna biti promijenjivog ukusa... da ne kažem boje i mirisa...
Vlast je kriva a ljudi (njihova glupost) su odgovorni, ova kotlina ima svoje limite i kapacitete... i po svoj prilici (ako se ništa ne promijeni u pristupu) mi ostajemo bez pitke vode sa česme u roku od recimo pet godina...!!!
Kakvu vodu pijemo... iskreno niko od nas to ne zna, kad ovo kažem mislim na sljedeće... sve dok ispitivanje vode ne radi neka nezavisna komisija il ekipa ljudi a ne fol sam vodovod.. mi ćemo se nadati da sa vodom sve je ok.
No svi oni koji su u miru pili sarajevsku vodu primjećuju da sve i nije tako sjajno, nivo hlora je veći, voda zna biti promijenjivog ukusa... da ne kažem boje i mirisa...
Vlast je kriva a ljudi (njihova glupost) su odgovorni, ova kotlina ima svoje limite i kapacitete... i po svoj prilici (ako se ništa ne promijeni u pristupu) mi ostajemo bez pitke vode sa česme u roku od recimo pet godina...!!!
-
vratnik
#49 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Mi vec sada nemamo pitke vode! To sto mi ova govna pijemo ne znaci da su u redu. Pogledaj ovo gore sto su napisali u Oslobodjenju, saberi s tim da filtera nema i budi iskren prema sebi. (makar ti). Ali nema nista od toga dok nekome dijete dokazano ne umre od posljedica konzumiranja iste.. Moji braticna i bratic: nonstop bolesni, stomak, povracanje, bolesljivi. Prestanu piti vodu iz cesme (a zive na Butmiru, koja ironija...) vec sad piju vodu koju neki lik dovlaci iz Istocne Bosne (provjereno!). Sve super. Milina ti se napiti te vode, kao Moscanica nekad... Djeca zdrava. (a prije; ili ih stomak boli, ili imaju nake bubuljice po licu, stomaku, ocima..). Ali ponavljam, kad prvo dijete umre od "opjevane" sarajevske vode, onda ce se sigurno neko poceti brinuti. Dotad, jedite, pardon, pijte govna!uvjek dobar gost wrote:.... Vlast je kriva a ljudi (njihova glupost) su odgovorni, ova kotlina ima svoje limite i kapacitete... i po svoj prilici (ako se ništa ne promijeni u pristupu) mi ostajemo bez pitke vode sa česme u roku od recimo pet godina...!!!
- uvjek dobar gost
#50 Re: ZAGADENOST VODE U SARAJEVSKOM KANTONU
Ja se slažem čak i mene skoro je bolio stomak i rekli mi da je neka bakterija u pitanju... no nisam htio da fol dižem neku paniku... no svjestan sam problema.. i jeste recimo Bačevo je dovedeno u pitanje a iz Bačeva se snabdijeva oko 60% grada Sarajeva... nisam htio da me gledaju kao dežurnog gunđala !vratnik wrote:Mi vec sada nemamo pitke vode! To sto mi ova govna pijemo ne znaci da su u redu. Pogledaj ovo gore sto su napisali u Oslobodjenju, saberi s tim da filtera nema i budi iskren prema sebi. (makar ti). Ali nema nista od toga dok nekome dijete dokazano ne umre od posljedica konzumiranja iste.. Moji braticna i bratic: nonstop bolesni, stomak, povracanje, bolesljivi. Prestanu piti vodu iz cesme (a zive na Butmiru, koja ironija...) vec sad piju vodu koju neki lik dovlaci iz Istocne Bosne (provjereno!). Sve super. Milina ti se napiti te vode, kao Moscanica nekad... Djeca zdrava. (a prije; ili ih stomak boli, ili imaju nake bubuljice po licu, stomaku, ocima..). Ali ponavljam, kad prvo dijete umre od "opjevane" sarajevske vode, onda ce se sigurno neko poceti brinuti. Dotad, jedite, pardon, pijte govna!uvjek dobar gost wrote:.... Vlast je kriva a ljudi (njihova glupost) su odgovorni, ova kotlina ima svoje limite i kapacitete... i po svoj prilici (ako se ništa ne promijeni u pristupu) mi ostajemo bez pitke vode sa česme u roku od recimo pet godina...!!!
Šta nam je raditi jer djeca će nas proklinjati jer ne ostavismo im ništa !