O istom pricamo! Ekonomija u bih ce osjetiti recesiju vise nego razvijene ekonomije, ali ljudi nece jer ima hljeba (doduse sreanog) i igara.Dozer wrote:Ti mene ocito ili ne razumijes ili neces da razumijes sta pricam...
Pa o tome ti i ja pricam. Mi imamo svega par velikih proizvodjaca, velika vecina novca koji je kod na u opticaju dolazi izvana, bilo kroz nasu dijasporu, bilo kroz raznorazne strane firme, predstavnistva, ambasade i sl.
Kako pada ekonomija vani, kako ljudi tamo gube posao, tako je i manje love kod nas. Istovremeno rapidno opadaju narudzbe izvana prema domacim izvoznim firmama, koje si i naveo, a to ce dovesti do otpustanja radnika. I to sam upravo i rekao. Medjutim, opet ce se otpustiti radnici iz ionako jadnih proizvodnih djelatnosti. Administracija ostaje ista (pri tome znam o cemu pricas jer i moja zena je na federalnom budzetu i znam sta je i kako je s platom), odnosno administracija se ne smanjuje ni za milimetar, iako ne spada u proizvodni dio ekonomije ni na koji nacin.
Apsolutno se ne vodim nicim sto kazu domaci politicari, reis, itd., cak sta vise vrlo dobro znam koliko lazu i petljaju.
Ali sta da se radi?
Po meni, prvo i pod hitno treba srezati administraciju na svim nivoima. Nedavno sam negdje opisivao slucaj parlamentarnog restorana, zgrada zajednickih institucija. Tamo sef restorana ima sekretaricu, zamjenika i dva nadredjena. Dakle - 5 ljudi obavlja posao jednog covjeka, i to bukvalno. I takva je situacija manje-vise u svim resorima. Kada udjes u ministarstvo prometa i komunikacija, kantonalno, ujutro u 10h, u kancelarijama ces zateci po 3-4-5 ljudi koji cak ni kompjutere nisu upalili, koji lezerno sjede u nekom cosku i ispijaju kafu, a samo ce se jedno od njih dici da te pita sta ti treba, i najcesce te uputiti u drugu kancelariju gdje zatices istu sliku.
Naravno da administracija nije jedini problem, ali se na tome definitivno mogu napraviti i te kakve ustede, a upravo radi tolike administracije jednostavno i nema dovoljno novca za bilo sta dalje.
Fabrike same ne mogu puno, limitirani su, a sada i degradirani upravo radi situacije van BiH.
Ali, u medjuvremenu, drzava, ako je uospte ima (a nema) jednostavno nema kompetentnih ljudi koji su u stanju i smisliti, a kamoli pokrenuti bil okakve korake ka saniranju tek nadolazeceg belaja...
Sve je ovo naprdjivanje, problem su izbori i cocekivanja naroda. Narod bira idiote a ocekuje od stranaca da rjese ono sto trebaju ti idioti da rjese, onda ti idioti optuze strance sto nerade njihov posao i tako u krug!