Recesija u svijetu i kod nas...

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jefferson

#26 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by jefferson »

Dozer wrote:Ti mene ocito ili ne razumijes ili neces da razumijes sta pricam...
Pa o tome ti i ja pricam. Mi imamo svega par velikih proizvodjaca, velika vecina novca koji je kod na u opticaju dolazi izvana, bilo kroz nasu dijasporu, bilo kroz raznorazne strane firme, predstavnistva, ambasade i sl.
Kako pada ekonomija vani, kako ljudi tamo gube posao, tako je i manje love kod nas. Istovremeno rapidno opadaju narudzbe izvana prema domacim izvoznim firmama, koje si i naveo, a to ce dovesti do otpustanja radnika. I to sam upravo i rekao. Medjutim, opet ce se otpustiti radnici iz ionako jadnih proizvodnih djelatnosti. Administracija ostaje ista (pri tome znam o cemu pricas jer i moja zena je na federalnom budzetu i znam sta je i kako je s platom), odnosno administracija se ne smanjuje ni za milimetar, iako ne spada u proizvodni dio ekonomije ni na koji nacin.

Apsolutno se ne vodim nicim sto kazu domaci politicari, reis, itd., cak sta vise vrlo dobro znam koliko lazu i petljaju.

Ali sta da se radi?
Po meni, prvo i pod hitno treba srezati administraciju na svim nivoima. Nedavno sam negdje opisivao slucaj parlamentarnog restorana, zgrada zajednickih institucija. Tamo sef restorana ima sekretaricu, zamjenika i dva nadredjena. Dakle - 5 ljudi obavlja posao jednog covjeka, i to bukvalno. I takva je situacija manje-vise u svim resorima. Kada udjes u ministarstvo prometa i komunikacija, kantonalno, ujutro u 10h, u kancelarijama ces zateci po 3-4-5 ljudi koji cak ni kompjutere nisu upalili, koji lezerno sjede u nekom cosku i ispijaju kafu, a samo ce se jedno od njih dici da te pita sta ti treba, i najcesce te uputiti u drugu kancelariju gdje zatices istu sliku.
Naravno da administracija nije jedini problem, ali se na tome definitivno mogu napraviti i te kakve ustede, a upravo radi tolike administracije jednostavno i nema dovoljno novca za bilo sta dalje.
Fabrike same ne mogu puno, limitirani su, a sada i degradirani upravo radi situacije van BiH.

Ali, u medjuvremenu, drzava, ako je uospte ima (a nema) jednostavno nema kompetentnih ljudi koji su u stanju i smisliti, a kamoli pokrenuti bil okakve korake ka saniranju tek nadolazeceg belaja...
O istom pricamo! Ekonomija u bih ce osjetiti recesiju vise nego razvijene ekonomije, ali ljudi nece jer ima hljeba (doduse sreanog) i igara.
Sve je ovo naprdjivanje, problem su izbori i cocekivanja naroda. Narod bira idiote a ocekuje od stranaca da rjese ono sto trebaju ti idioti da rjese, onda ti idioti optuze strance sto nerade njihov posao i tako u krug!
kustah

#27 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by kustah »

NY Stock Market 350+ ili 5% dole. Zlato gore, 960!

Hiperinfacija se smijesi! :)
Image

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end

Of our elaborate plans, the end
Of everything that stands, the end
No safety or surprise, the end
Ill never look into your eyes...again

Can you picture what will be
So limitless and free
Desperately in need...of some...strangers hand
In a...desperate land

Lost in a roman...wilderness of pain
And all the children are insane
All the children are insane
Waiting for the summer rain, yeah

Theres danger on the edge of town
Ride the kings highway, baby
Weird scenes inside the gold mine
Ride the highway west, baby

Ride the snake, ride the snake
To the lake, the ancient lake, baby
The snake is long, seven miles
Ride the snake...hes old, and his skin is cold

The west is the best
The west is the best
Get here, and well do the rest

The blue bus is callin us
The blue bus is callin us
Driver, where you taken us

The killer awoke before dawn, he put his boots on
He took a face from the ancient gallery
And he walked on down the hall
He went into the room where his sister lived, and...then he
Paid a visit to his brother, and then he
He walked on down the hall, and
And he came to a door...and he looked inside
Father, yes son, I want to kill you

Cmon baby, take a chance with us
And meet me at the back of the blue bus
Doin a blue rock
On a blue bus
Doin a blue rock
Cmon, yeah

Kill, kill, kill, kill, kill, kill

This is the end
Beautiful friend
This is the end
My only friend, the end

It hurts to set you free
But you'll never follow me
The end of laughter and soft lies
The end of nights we tried to die

This is the end
kustah

#28 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by kustah »

“The things that will destroy us are, politics without principle,
pleasure without conscience, wealth without work, knowledge without
character, business without morality, science without humanity,
and worship without sacrifice,” -- Mahatma Gandhi.
Dozer

#29 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by Dozer »

Tacno tako Jeffersone.
Medjutim, koliko god narod da je kriv i glup radi opetovanih izbornih gresaka u proteklih 12-13 godina, ipak neuporedivo veca krivica lezi na onima izabranima, jer oni su ti koji jesu izabrani da razmisljaju.

S druge strane, nama i dalje sve ovo nista ne znaci jer definisanjem krivaca necemo rijesiti nikakav problem.
Po meni, hitne mjere koje se trebaju preduzeti jos danas jesu:
1. Kresanje drzavne administracije (svi nivoi - i entiteski i kantonalni), u smislu ukidanja nepotrebnih ministarstava, a toga imamo na izvoz.
2. Bukvalno polovljenje ministarskih, parlamentarnih i svih ostalih plata i priviledija koje se ticu profesionalnih politicara (oni bi i dalje sa onim sto im ostaje imali 3-4.000 primanja, sto im je i dalje previse, ali hajde...).
3. Reviziju porijekla imovine prethodno navedenih, i to po skracenom postupku - za sta istog momenta nemas papire kojima mozes dokazati porijeklo bilo koje vrste imovine (pokretne, nepokretne, novcane), ona se istog momenta oduzima, prodaje prvom kupcu koji je moze platiti (uz podnosenje dokaza o porijeklu imovine, naravno). U ovo bi usli i svi clanovi uze familije onih kojima bi se revizija radila, a prvenstveno se misli na politicare.

Mislim da bi samo ove tri mjere popravile stanje budzeta na mjesecnom nivou za nekih 10-20%, a to je, ako se zna da je federalni budzet 1,2 milijarde, bar 100 miliona KM, ako ne i vise.
Ovim sredstvima odmah injektirati najvece proizvodjace, opet na mjesecnom nivou, ali ih i usloviti klauzulama poput nemogucnosti otpustanja radnika, itd.

Primjer koji je uradila vlada Francuske je vise nego dobar. Odobrili su svojoj autoindustriji, konretno Pezou i Renou, kredit od 6 milijardi EUR, uz razne uslove koji ova dva proizvodjaca ogranicavaju u mogucim manipulacijama i ostvarenu extra profita od tog novca.
Naravno, Francuska vlada ima ova sredstva i moze ovo uraditi, a mi nemamo. Zato ih pod hitno moramo osloboditi tamo gdje se to moze, a kako je BH administracija najveci potrosac budzetskih sredstava, logicno je i gdje se moze najvise izvuci.
jefferson

#30 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by jefferson »

Dozer wrote:Tacno tako Jeffersone.
Medjutim, koliko god narod da je kriv i glup radi opetovanih izbornih gresaka u proteklih 12-13 godina, ipak neuporedivo veca krivica lezi na onima izabranima, jer oni su ti koji jesu izabrani da razmisljaju.

S druge strane, nama i dalje sve ovo nista ne znaci jer definisanjem krivaca necemo rijesiti nikakav problem.
1. Kresanje drzavne administracije (svi nivoi - i entiteski i kantonalni), u smislu ukidanja nepotrebnih ministarstava, a toga imamo na izvoz.
2. Bukvalno polovljenje ministarskih, parlamentarnih i svih ostalih plata i priviledija koje se ticu profesionalnih politicara (oni bi i dalje sa onim sto im ostaje imali 3-4.000 primanja, sto im je i dalje previse, ali hajde...).
3. Reviziju porijekla imovine prethodno navedenih, i to po skracenom postupku - za sta istog momenta nemas papire kojima mozes dokazati porijeklo bilo koje vrste imovine (pokretne, nepokretne, novcane), ona se istog momenta oduzima, prodaje prvom kupcu koji je moze platiti (uz podnosenje dokaza o porijeklu imovine, naravno). U ovo bi usli i svi clanovi uze familije onih kojima bi se revizija radila, a prvenstveno se misli na politicare.

Mislim da bi samo ove tri mjere popravile stanje budzeta na mjesecnom nivou za nekih 10-20%, a to je, ako se zna da je federalni budzet 1,2 milijarde, bar 100 miliona KM, ako ne i vise.
Ovim sredstvima odmah injektirati najvece proizvodjace, opet na mjesecnom nivou, ali ih i usloviti klauzulama poput nemogucnosti otpustanja radnika, itd.

Primjer koji je uradila vlada Francuske je vise nego dobar. Odobrili su svojoj autoindustriji, konretno Pezou i Renou, kredit od 6 milijardi EUR, uz razne uslove koji ova dva proizvodjaca ogranicavaju u mogucim manipulacijama i ostvarenu extra profita od tog novca.
Naravno, Francuska vlada ima ova sredstva i moze ovo uraditi, a mi nemamo. Zato ih pod hitno moramo osloboditi tamo gdje se to moze, a kako je BH administracija najveci potrosac budzetskih sredstava, logicno je i gdje se moze najvise izvuci.
SDP je predlozio davno, dva puta, donosenje zakona o dokazivanju porjekla imovine od 1992 ali "Zastitinici" svih mogucih nacionalnih interesa su bili protiv. Tako da to mozes zaboraviti.
Kresanje takodje mozes zaboraviti jer ti isto koji su glasali protiv dokazivanja porjekla trebaju sebi skresat platu?
Narod je kriv, jer bira iste stranke i iste ljude vec 18 godina. Znalo se da ce Brankovic biti Premijer FBiH pa je opet stoka poletila da glasa za SDA. Stoga, uzivajte u blagodatima!
Dozer

#31 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by Dozer »

Naravno. Ja sam samo rekao sta bi se trebalo, i na koji nacin bi se najbrze doslo do svjezeg novca koji bi se mogao prebaciti ekonomiji, a potpuno sam svjestan da do ovoga nema teroije da ce doci. :)
Znam i za zakon, koji je , da tragedija bude veca, i usvojen, medjutim niko ga ni izbliza ne postuje i nema namjeru primijeniti.
voajer

#32 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by voajer »

Ovo sto se trenutno deshava je kriza finansiskog sektora, koja sa sobom gura druge probleme jer jedan od najvecih djelova potroshackog novca vishe ne ide u privredu, ili ide u znatno smanjenom obimu- krediti.

Osnova "blagosanja" (relativnog) onog mrshavog srednjeg sloja kod nas, kao i djelomichno finansiska osnova proizvodnih kapaciteta se zasniva na kreditima i stranim ulaganjima druge vrste. Toga vishe u BiH skoro da nece biti.

Ima li neko pismen da prevede ovo na konkretne posljedice?
Pomeshce nas kao kuga.
kustah

#33 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by kustah »

voajer wrote:Ovo sto se trenutno deshava je kriza finansiskog sektora, koja sa sobom gura druge probleme jer jedan od najvecih djelova potroshackog novca vishe ne ide u privredu, ili ide u znatno smanjenom obimu- krediti.

Osnova "blagosanja" (relativnog) onog mrshavog srednjeg sloja kod nas, kao i djelomichno finansiska osnova proizvodnih kapaciteta se zasniva na kreditima i stranim ulaganjima druge vrste. Toga vishe u BiH skoro da nece biti.

Ima li neko pismen da prevede ovo na konkretne posljedice?
Pomeshce nas kao kuga.
Za SAD, znaci ovo dole. Slika je jos i gora, ovo su zvanicni podaci Vlade SAD, a oni uvijek lazu. Kada god vidite vladine podatke o: inflaciji, nezaposlenosti i sve ono sto narusava PR, pomnozite sa dva.

Za BiH, jos i gore. "Failed State" koja se nalazi u stanju permanentne opste drustvene krize, prepustena je na nemilost "investitorima" koji su nelikvidni. Pa, na primjer, vrijednost zloglasnog Mittal pala je sa neki $50 milijardi, na ispod $15 milijardi. Dobra strana je, smrt globalizacije, za sada.

Image
voajer

#34 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by voajer »

Ne brinem se ja za Ameriku dobri moj.

Da pojasnim lanac posljedica za nas iz perspektive jedne osobe kao jedne tachke od milion:
Safet radi u VW servisu. VW zbog nedostatka bonitetnih stranaka za banke ne moze da proda dovoljan broj vozila na kredit ili leasing (zapravo prodaja se urushava) i naravno da onda dolazi do otpustanja.
Safet je hranioc porodice, musterija u merkatoru, musterija kod brice, rado jede “jami” gotove proizvode i i pare koje zaradjuje troshi na milionna sitnih i krupnih mjesta. Izmedju ostalog ima i kredit za stan kod jedne austriske banke.
Safeta biva otpusten.

Pored citavog niza domacih i stranih proizvoda koje Safet vishe nece kupovati, izgubice i stan- banka ce biti na gubitku i poslje mnogih slichnih poslova ili ce se potpuno povuci sa BiH trzista ili ce potpuno stopirati izdavanje kredita- klupko se zatvara i generishe novi krug otpustanja, slabe prodaje proizvoda itd.

Svi ljudi koji rade u proizvodnji ili prodaji proizvoda koji se kod nas nabavljaju na kredit (namjestaj, tehnika, auti, nekretnine itd.) su ugrozeni od gore navedenog scenarija, svi ljudi koji rade u bilo kojoj grani koja zaradjuje od ljudi iz gore pomenutih „kreditiranih“ grana su takodje ugrozeni- itd u nedogled.

Dale, nova radna mjesta se uopste vishe nece otvarati jer nema ni kredita ni stranog kapitala koji bi se ulivao u zemlju. Drzava znamo kakva nam je, ne samo da nemaju nikakav plan, nego se chak prave da krize nema. Mozda i zato da i kad bi se bavili tim problemom ne bi puno postigli jer su frontalni kokuzi.

Austrija je pokushala juche da progura evropsku inicijativu za sanaciju „istochnih“ banaka- niko nije zainteresovan naravno i svi kesh hoce da koriste na saniranje sopstvenog finansiskog sistema. Presushice ubrzo svi donaciski izvori, samo ce kapi iz te pipe da kaplju.
Drzavni i ini sluzbenici ce platu od aprila dobijati u septembru i nakon moguce inflacije u tom periodu ce ona biti taman da kupish shibica da se zapalish.

US ce uloziti svote u sanaciju finansija i privrede koje se graniche sa nauchnom fantastikom, svote koje niko drugi ni priblizno nema. Osim toga, oni ce u sluchaju da neke mjere ne budu funkcionisale puno lakshe zatvarati bankrot firme nego bilo koja evropska zemlja. Na kraju ce se u US kriza najmanje osjetiti i najkrace ce trajati, bez obzira na svemirsku rupu u budgetu. Na kraju krajeva, citav svijet ce ih gurati da isplivaju (prije svih Kina), jer bez potroshacke US nema privrede na svijetu koja moze na zelenu granu.

A mi?
Pocrkacemo ko pacovi, jeshcemo travu ko u ratu. Pita od zare, chokolada od graha, ko je pametan jednom heftichno zechetina iz pdruma na stolu.

Zaboravicemo i Dodu i lijepog Hareta, samo ce nam piletina na pameti bit.

Sta nam se valja ljudi moji,
kustah

#35 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by kustah »

Nema apsolutno nikakvog optimizma sto se US tice i to izgleda ovako:

Jedna stvaj je zajednicka svim drustvima, a to je da ljudi, stranke i politicki sistemi
koji su doveli do ove katastrofe ne mogu smisliti izvuci nikoga iz ove depresije.
Trebaju novi, progresivni ljudi

Image

Image
nonca

#36 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by nonca »

pazi,

70% naroda u BiH je na ovu temu nepismeno, jos uvijek ne znaju ni kako je kriza nastala, ni sta to znaci, niti kakve su posljedice,,,ono razmisljaju kao 92' ---"...nece ba biti rata, samo hrvatska i slovenija ce nagrebusit, nas ce to zaobici..."
25% je to skontalo prije jedno 2 mjeseca sta se to u svijetu desava, alii dalje ne zna sta to tacno znaci za nas

a samo NEKOLIKO njih imas koji su skontali u kakvo sranje smo zapali,,,i znaju da marku treba sad drzati u steku.

politicari su naravno navece ovce u svemu ovome, misle da su se spasili sto su sebi povecali plate, kao "nece biti zime za nas",,,dok je bilo para u budzetu, sve su pokrali, a sada prihoda od carina nema, PDV prihodi se smanjuju, i da bi to sve nadoknadili,hoce da za mizerne pare prodaju telekom, da bi imali paara u budzetu, a prodati telekom u dubokoj krizi moze uraditi samo glupo bosansko hajvance ili neko ko ce od buduceg kupca primiti masnu lovu u svoj privatni dzep.

sve u svemu, ponekad stvarno shvatim da ovaj narod zahvaljujuci svojoj tvrdoglavoj gluposti i nedostatku inteligencije zasluzuje sva ova sranja i ovakvo stanje u drustvu.
nonca

#37 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by nonca »

interesantan mi je jos podatak, da ce kriza njemacku i austriju udariti najintenzivnije u trecem/cetvrtom kvartalu 2009.

trenutna nezaposlenost u tim drzavama iznosi oko 7%, a prognoza govori da ce se do 2011 taj postotak duplo povecati ....na ca.15% a kad slijedi oporavak, ne zna se precizno...
Lesli Eldridž

#38 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by Lesli Eldridž »

Ti stvarno misliš da su ljudi u svijetu nešto obavješteniji i pametniji od ovih naših ovdje? Evo i da vidiš šta se sprema, šta kao jedinka možeš uraditi? I val katastrofalnog pesimizma se kod nas bezrazložno širi. OK, tačno je da neće biti bolje, ali neće biti ni puno lošije. Šta je kod nas i do sad funkcionisalo? Tako strašno kako se najavljuje neće biti. A i kad bi bilo šta ćeš uraditi? Zaštekačeš nešto od 1000 KM plate? Na takve nebuloze štekanja love mogu samo ovo da uradim :lol: :lol: :lol:
nonca

#39 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by nonca »

Lesli Eldridž wrote:Ti stvarno misliš da su ljudi u svijetu nešto obavješteniji i pametniji od ovih naših ovdje? Evo i da vidiš šta se sprema, šta kao jedinka možeš uraditi? I val katastrofalnog pesimizma se kod nas bezrazložno širi. OK, tačno je da neće biti bolje, ali neće biti ni puno lošije. Šta je kod nas i do sad funkcionisalo? Tako strašno kako se najavljuje neće biti. A i kad bi bilo šta ćeš uraditi? Zaštekačeš nešto od 1000 KM plate? Na takve nebuloze štekanja love mogu samo ovo da uradim :lol: :lol: :lol:

dobro optimisto nas veliki, cijela prica je bez razloga :-D

vidim i ti volis tvrdoglavo da gledas sve sa svog gledista, a za malo sire posmatranje situacije, nisi opredijeljen/a...

s toga, na ovo tvoje Na takve nebuloze štekanja love mogu samo ovo da uradim :lol: :lol: :lol: mogu ti samo reci, da ce ti kroz 10 ili 15 mjeseci doci da kazes: "mogu samo da uradim ovo: :cry: :cry: :cry:

ps: i da, ljudi u svijetu jesu mnogo vise obavijesteni od nas, nasi su inteligentni za pokrast, popit, kupit sebi golfa 2, brinut se o tudjim privatnim zivotima, i tu inteligencija staje za 97% drzavljana ove zemlje,,,,3% casni izuzeci :d
voajer

#40 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by voajer »

Lesli Eldridž wrote:Ti stvarno misliš da su ljudi u svijetu nešto obavješteniji i pametniji od ovih naših ovdje? Evo i da vidiš šta se sprema, šta kao jedinka možeš uraditi? I val katastrofalnog pesimizma se kod nas bezrazložno širi. OK, tačno je da neće biti bolje, ali neće biti ni puno lošije. Šta je kod nas i do sad funkcionisalo? Tako strašno kako se najavljuje neće biti. A i kad bi bilo šta ćeš uraditi? Zaštekačeš nešto od 1000 KM plate? Na takve nebuloze štekanja love mogu samo ovo da uradim :lol: :lol: :lol:
Spavajte mirno, dok se ne probudite... od gladi.
jefferson

#41 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by jefferson »

Konkretno u USA mediji svakih 7 sekundi spomenu recesiju, otkaze, paket mjra, enzaposlenost itd. Danas su oni iz banaka se preznojavali u kongreesu dok su ih rostiljali. Ali danas je proguran i paket mjera od 789 milijardi dolara, od toga 150 milijardi za infrastrukturu, oko 300 milijardi poreskih olaksica itd.
Za to vrijeme Nedzad Braknovic hoce da proda telekom i tako ublazi krizu! Aferim. Opet glasajte za SDA, ni u kom slucaju za SDP ili Nasu Stranku!
nonca

#42 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by nonca »

e tako u postu koji si citirao razmislja ovih 95% ljudi koji sam ti naveo,,,,u sustini sve izgubljene neznalice,,,

i zbog nedostatka inteligencije SDA uvijek uzme glasove, a isti ti glasaci nemaju pojma da ih SDA, tihic,brankovic, izdaje i pljacka godinama....

samo mi zao sto ce prodati BH Telecom, u sustini to nece biti prodaja,nego pljacka i otimacina,,,i onda kad i te pare potrose, onda ce izmisljat nove razloge sto su drzavni budzeti prazni,,,sve gola pljacka,,,,
jefferson

#43 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by jefferson »

nonca wrote:e tako u postu koji si citirao razmislja ovih 95% ljudi koji sam ti naveo,,,,u sustini sve izgubljene neznalice,,,

i zbog nedostatka inteligencije SDA uvijek uzme glasove, a isti ti glasaci nemaju pojma da ih SDA, tihic,brankovic, izdaje i pljacka godinama....

samo mi zao sto ce prodati BH Telecom, u sustini to nece biti prodaja,nego pljacka i otimacina,,,i onda kad i te pare potrose, onda ce izmisljat nove razloge sto su drzavni budzeti prazni,,,sve gola pljacka,,,,
Ma jok, znas sta ce biti vrhunac price? Kada Brankovic postane Predsjednik Vijeca Ministara 2010, to ce biti vrhunac bosanske gluposti!
nonca

#44 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by nonca »

da,

samo da suljo tihic ne isjecka zemlju na tri dijela do tad,,,gnjida uhata! :D
Topla voda

#45 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by Topla voda »

sam sebe prehraniti,ugrijati i obezbijediti struju i vodu.
i ne biti u kreditu.
=
proizvesti hrane za sebe i hrane za profit od kojeg ces platiti struju,vodu i grijanje.
=
selidba na selo
:D
Hamica

#46 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by Hamica »

voajer wrote:Ne brinem se ja za Ameriku dobri moj.

Da pojasnim lanac posljedica za nas iz perspektive jedne osobe kao jedne tachke od milion:
Safet radi u VW servisu. VW zbog nedostatka bonitetnih stranaka za banke ne moze da proda dovoljan broj vozila na kredit ili leasing (zapravo prodaja se urushava) i naravno da onda dolazi do otpustanja.
Safet je hranioc porodice, musterija u merkatoru, musterija kod brice, rado jede “jami” gotove proizvode i i pare koje zaradjuje troshi na milionna sitnih i krupnih mjesta. Izmedju ostalog ima i kredit za stan kod jedne austriske banke.
Safeta biva otpusten.

Pored citavog niza domacih i stranih proizvoda koje Safet vishe nece kupovati, izgubice i stan- banka ce biti na gubitku i poslje mnogih slichnih poslova ili ce se potpuno povuci sa BiH trzista ili ce potpuno stopirati izdavanje kredita- klupko se zatvara i generishe novi krug otpustanja, slabe prodaje proizvoda itd.

Svi ljudi koji rade u proizvodnji ili prodaji proizvoda koji se kod nas nabavljaju na kredit (namjestaj, tehnika, auti, nekretnine itd.) su ugrozeni od gore navedenog scenarija, svi ljudi koji rade u bilo kojoj grani koja zaradjuje od ljudi iz gore pomenutih „kreditiranih“ grana su takodje ugrozeni- itd u nedogled.

Dale, nova radna mjesta se uopste vishe nece otvarati jer nema ni kredita ni stranog kapitala koji bi se ulivao u zemlju. Drzava znamo kakva nam je, ne samo da nemaju nikakav plan, nego se chak prave da krize nema. Mozda i zato da i kad bi se bavili tim problemom ne bi puno postigli jer su frontalni kokuzi.

Austrija je pokushala juche da progura evropsku inicijativu za sanaciju „istochnih“ banaka- niko nije zainteresovan naravno i svi kesh hoce da koriste na saniranje sopstvenog finansiskog sistema. Presushice ubrzo svi donaciski izvori, samo ce kapi iz te pipe da kaplju.
Drzavni i ini sluzbenici ce platu od aprila dobijati u septembru i nakon moguce inflacije u tom periodu ce ona biti taman da kupish shibica da se zapalish.

US ce uloziti svote u sanaciju finansija i privrede koje se graniche sa nauchnom fantastikom, svote koje niko drugi ni priblizno nema. Osim toga, oni ce u sluchaju da neke mjere ne budu funkcionisale puno lakshe zatvarati bankrot firme nego bilo koja evropska zemlja. Na kraju ce se u US kriza najmanje osjetiti i najkrace ce trajati, bez obzira na svemirsku rupu u budgetu. Na kraju krajeva, citav svijet ce ih gurati da isplivaju (prije svih Kina), jer bez potroshacke US nema privrede na svijetu koja moze na zelenu granu.

A mi?
Pocrkacemo ko pacovi, jeshcemo travu ko u ratu. Pita od zare, chokolada od graha, ko je pametan jednom heftichno zechetina iz pdruma na stolu.

Realno, prva prava prilika koju je BiH imala od rata naovamo. Ono bas da nas kriza gruhne nogom u prsa i da se trznemo. Drukcije ocito ne moze
ins

#47 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by ins »

voajer wrote:Ne brinem se ja za Ameriku dobri moj.

Safeta biva otpusten.

A mi?

Nije lose, al los primjer :-D

U vremenu krize Safet koji radi u servisu nikada nece biti otpusten, jer samom manjom kupovinom novih auta dolazi do povecanje izdavanja za servisiranje postojecih auta, vec ce otpustena biti Amela koja radi na salteru banke...
ins

#48 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by ins »

Evo novosti u komsiluku:
Krah ekonomskog modela
10. februar 2009. | Piše: Nebojša Katić | Izvor: Politika
Srbija je danas suočena sa krahom ekonomskog modela koji je funkcionisao poslednjih osam godina. Jedna, ne i jedina manifestacija tog kraha je velika kriza likvidnosti u kojoj se prezadužena srpska privreda guši. Narodna banka Srbije, uz blagoslov svih dosadašnjih vlada, godinama je indirektno subvencionisala kredite građana i privrede. Održavajući nerealni kurs dinara, veštački je umanjivana visina deviznih kredita i stvaran je privid održivosti ekonomskog modela. Bankama je omogućavano da naplaćuju najveće kamate i provizije u Evropi, a privredi i građanima, da se uprkos tome, ubrzano zadužuju uz ogroman valutni rizik.

Ekonomski problemi su se nagomilavali i prepuštali budućnosti, a onda je budućnost došla, prerušena u globalnu finansijsku krizu. Prezadužena privreda, dominantno okrenuta domaćem tržištu i uvozu, mogla je da funkcioniše samo u uslovima neke vrste piramidalne šeme, dakle uz neprekidni priliv deviznih kredita i rast zaduženosti. Kada je priliv kapitala stao, dinar je potonuo, a sa njim i model na kome je počivala domaća ekonomija.

„Tražimo stabilan kurs”, kodirani je poklič kojim se zahteva nastavljanje politike precenjenog dinara. Kako privreda više ne može da dođe do kredita, trebalo bi da se zaduži država, a i da proda sve što je preostalo. Tako bi se pribavile devize i nastavila stara politika subvencionisanja kredita uz pomoć nerealnog kursa – do poslednjeg evra deviznih rezervi, do poslednjeg javnog preduzeća.

Sve i da to želi, država sada ne može naći dovoljno sredstava za nastavljanje stare politike. Sve i da sredstva nađe, država tim novcem ne može bitno da popravi sadašnjost, ali može sasvim uspešno da (dodatno) potkopa budućnost zemlje.

Svaki uzeti evro kredita koji država ne upotrebi produktivno, pre svega za infrastrukturu, biće teg okačen o ekonomsku budućnost. Ako se propali ekonomski model ne promeni, izgubiće se bar još jedna decenija, a Srbija će permanentno biti u stanju ekonomske krize.

Zadužena preduzeća svoje probleme moraju rešavati sa bankama kreditorima, jer je ta muka zajednička. To država mora jasno i glasno da kaže. Privreda i banke moraju odmah ući u proces reprogramiranja dugova i finansijske konsolidacije.

Bankarske marže su toliko visoke da banke imaju dovoljno prostora da kroz sniženje kamata i reprogram dugova olakšaju teret privredi (i građanima), a time pomognu i sebi. Od mrtvog dužnika slaba je vajda.

Neka preduzeća će nestati, a neka će samo promeniti vlasnike i nastaviti da rade kako to tržište bude diktiralo. Banke će pretrpeti gubitke, neki vlasnici kompanija takođe, prodajući svoja preduzeća ispod cene ili u bescenje – kako su ih često i kupovali. To je zakon tržišne privrede i jedini efikasan način, kako za izlazak iz krize, tako i za promenu modela poslovanja. Depresijacija dinara je nezamenjiv instrument u ovom procesu.

Kako će se veliki broj kompanija (građana takođe) suočiti sa problemima istovremeno, likvidnost banaka će verovatno biti ugrožena, a finansijski sistem destabilizovan. Stabilnost se može uspostaviti novim prilivom kapitala koji će obezbediti inostrani vlasnici domaćih banaka. Ako se to ne dogodi, država će morati da interveniše.

U tom slučaju, država bi morala postati suvlasnik banaka koje sanira, proporcionalno novcu koji u banke uloži. Tada je novac koji država daje pokriven imovinom banke koja se sanira. To je racionalan model u kome država ne daje nešto za ništa, kao što je slučaj sa programom koji se sada predlaže.

Vlada pravi veliku grešku što najavljenim subvencijama odlaže proces nužne finansijske konsolidacije. Intervencije u domenu kamatnih stopa nisu zadatak fiskalne politike. To je posao monetarne politike i u krizama je uvek usmeren ka obaranju opšteg nivoa kamatnih stopa.

Kada država plaća deo kamata odabranim preduzećima, ona omogućava bankama da nastave sa politikom neodrživo visokih kamatnih stopa. U tom modelu, neka preduzeća plaćaju niže kamate, a za većinu drugih one ostaju astronomske.

Istu grešku država pravi i subvencijom stambenih kredita ili najavljenom subvencijom kredita za kupovinu ,,fijata punto”. Ako je logika države ispravna, zbog čega država ne subvencioniše sve – odeću, obuću, hranu, struju, grejanje?

Protivrečne izjave različitih ministarstava iste vlade govore o tome da se sa nekim inicijativama izašlo bez ikakve analize i da je u vladi organizacioni haos na ivici rasula. Još gore, umesto koherentne politike, pod pritiskom krize ali i raznih lobija, na brzinu se prepisuju tuđa rešenja.

Mere koje planiraju Nemačka ili Italija, na primer, ne mogu se primeniti u Srbiji. Uzroci krize i struktura privrede bitno su drugačiji, a sredstva na raspolaganju su groteskno mala.

Lečenje ekonomskih, kao i svih drugih bolesti, mora otpočeti ispravnom dijagnozom. Finansijski sistem je rak-rana Srbije. U ovome trenutku vlada nema hrabrosti da dijagnozu saopšti, još manje da se sa njom suoči.
PS: za neupucene - nije primjenjivo na BiH, jer mi imamo fiksni kurs valute, i samim tim nismo zrtva igranja sopstvenom valutom
ins

#49 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by ins »

Moje misljenje:
Dozer wrote:
Tacke 1. i 2. su jedne od osnovnih i najboljih mjera koje vlade u BiH mogu uciniti.
Rezovi u broju uposlenika, broju auta, broju m2 koje koriste i pogotovo u hiljadama KM koje se isplacuju za "rad" u nebrojenim komisijama, nekih posebnih naknada i slicno, su sustinski i doslovno stede xx.000.000 cifre godisnje. Za pocetak bi vrlo koristilo odrediti da niti jedan drzavni sluzbenik na bilo kojem nivou ne moze na ime naknada dobiti vise od 999 KM/mjesecno, pa makar bio clan 24 komisije!

Tacku 3. si potpuno promasio, jer to treba biti obaveza poreskih organa on daily basis, ili ako oni to ne rade, onda anti-korupcionog tima.

Ja dopunjavam sa:

4. Rezovi u nacinu dodjele socijalne pomoci svim kategorijama, koja mora biti ciljana, segmentirana, bez uduplavanja, i visestepena, s tim da se odmah ukine ublehe tipa "nakanada nezaposlenim demobilisanim borcima" (14 godina nakon rata?!!!!!!!!!), i da pomoc ima svega nekoliko kategorija:

1. roditelji/djeca sehida i poginulih boraca
2. invalidi paraplegicari bez obzira na "porijeklo" povrede
3. invalidi sa 100% invalidnosti bez obzira na "porijeklo" povrede
4. slabe i bespomocne osobe u starosti
5. svi socijalni slucajevi po kriteriju dohodka bez obzira na "porijeklo" (dakle isto za penzonere sa 250 KM, izbjeglice ili porodice nezaposlenih sa 7 djece), ali koji svi moraju ispunjavati dodatne eliminacione kriterije (da nemaju auto, veliki stan, poslovni prostor, zemlju kod Rogatice i sl)
Time bi pomoc bila dostavljena onima koji je trebaju, a ne da naknadu za "nezaposlene demobilisane borce" prima moj komsija koji vec 10-ak godina izdaje dvije kuce i jedan poslovni prostor, i vozi Toyotu 4Runner iz 1999., i ima vise para od mene koji radim! A ovim bi samo FBiH utedila barem 100.000.000 KM godisnje.

Sve ovo u vremenu informacionih tehnologija je moguce provesti u rokuod mjsec/dva...
zonbirile

#50 Re: Recesija u svijetu i kod nas...

Post by zonbirile »

pa naš fiksni kurs valute je bio sreća zato,što je karenci bord sa Nikolom bio garancija,inače nije bilo logike ga držati ovoliki niz godina.S obzirom koji lopovi,primitivci vode zemlju,sreća je da je bilo ovako ,jer bi sada 1000KM vrijedilo nekih bilion bosanskih dinara.
Post Reply