Sarayman wrote:Procitaj jos jednom njen prvi odgovor. Ja je ne poznajem kao sto je ti poznajes, i jedini zakljucak koji sam mogao zakljuciti je da se radi o osobi kojoj je karijera na prvom mjestu. Pa to su joj i poznanici govorili nekad (fino stoji)..Prolaznik wrote:@tempora![]()
Žalosno je kako pojedinci donose brze i paušalne zaključke i mahom negativna mišljenja o drugima i to samo na osnovu nekoliko rečenica. Možete li shvatiti, vi koji ste negativni i ocjenjivački, da iza svakog našeg nicka postoji jedna živa i kompleksna osoba sa svojim životom i svijetom? Kako možete na osnovu samo nekoliko fraza te osobe trpati ih u neke kategorije i stereotipe?
Isto tako, jedno dijete ni u kom slucaju nije obaveza kao kad imas dvoje djece. Ovo govorim i tebi i tempori i svima koji imaju jedno ili nijedno dijete: jedno k'o nijedno, dvoje je vec nesto.
Zao mi je sto se diskusija svela na mene i moju licnost. Necu vratiti niti jednu rijec koju sam rekla, jer stojim iza sve i jedne, ali apsolutno mi nije bila namjera ni zvucati pateticno ili prikazivati neke svoje odabire kao nesto vrijedno hvale. Svi mi imamo svoje "zrtve" i svi mi mislimo da niko nikada nije prosao nasim putem i da niko ne zna kako je nama. I naravno, ne znam ja kako je tebi s dvoje djece, kao sto ti mozda ne znas kako je zivjeti bez primanja kada ti se rodi to jedno dijete i kako je odgajati novorodjence kada si bukvalno invalid. I sve to, tvoja tezina ili moja, ne moze i ne smije biti stavljena na vagu, pa da sa iste neko kaze i okarakterise koliko si ti ljudina ili ja i koliko je tvoje vrijedno hvale ili moje. Apsolutno i krajnje nebitna stvar. Moja cijela poenta u diskusiji je bila naglasiti koliko je obrazovanje bitno za covjeka. U mom licnom slucaju, ono je skoro da kazem na nivou primarne potrebe. I ja zasigurno nisam od ljudi koji postignutim obrazovanjem masu kao licnom kartom. Koliko postujem zelju za obrazovanjem toliko se i gnusam sujete i zelje da covjek titulom osigura karakter.
I obrazovanje nema nekakvo isticanje roka. Naravno nije covjek samo ono sto je obrazovanjem stekao, vec puno vise od toga.
No ja iskreno i svim svojim bicem, vjerujem u snagu volje i vjerujem u to, da tvoji prijatelji bez obzira na sve njihove prepreke i tezinu odgoja koju nosi dvoje djece, znaju da se nose s tezinom i znaju koji su im ciljevi. I iz tog aspekta, ja mogu samo da ih podrzim, aplaudiram i kazem: naprijed momci!
A ono sto su moji poznanici govorili oko mene, sto sam ja iznijela kao komentare a ti okarakterisao kao "karijeristu" nema veze sa mojom zeljom za uspjesnom karijerom vec ima jako puno veze s primitivizmom. A takva vrsta primitivizma vidi zenu iza sporeta i sa troje djece u 25 godini. Nista lose ni u tome, ako je stvar licnog izbora. I naravno i naravno mogucnosti. To sto sam ja uspjela osnovati porodicu van svih "normi" koje nalaze primitivno drustvo je neka druga, intimnija prica. Primitivan covjek strahuje od obrazovanja i kroz isto recenica "poludjet ces od tolikog ucenja"- ja isto drukcije i ne mogu prevesti do primitivizam. Stoga, nije sve bas onako kako se cita, vec i onako kako se razumije procitano. A da bi se razumjelo procitano, mislim da nam mimo pojasnjavanja uvijek moze pomoci i jos malo vise obrazovanja.
P.S.
Naravno, bez teskih osjecanja jer moja namjera nije da bilo koga uvrijedim niti da nametnem svoje misljenje. Za diskusiju, ipak moramo biti otvoreni.