srpski proizvod

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

callmethebreeeze

#26 Re: srpski proizvod

Post by callmethebreeeze »

evo jos jednom zelim da se zahvalim ahmedu i turcima. :D hvale vrijedan je i doprinos austrougarskog okupatora bh-kuhinji. ovdje prvenstveno mislim na raznorazne slatkise. obzirom da sam ja dijasporac u svedskoj zelim ovu priliku iskoristiti da se iskreno zahvalim i svedskim vlastima. zahvaljujuci krajnje liberalnim emigracionim zakonima koje su iste vlasti donijele ja danas, bez imalo preseravanja, mogu reci da su mi falafel i susi omiljena brza hrana. :D :D :D
i za kraj, molim sve okupatore i ostale, koje sam zaboravio pomenuti, da mi oproste.
:D :D :D
Ahmmed

#27 Re: srpski proizvod

Post by Ahmmed »

delightful wrote:pokusajte da ne zachatate bas svaku temu, molim vas.
sta mislite da se pasta-restorani prozovu kineskim ili da se pizzerije prozovu arapskim restoranima?!
ne trazite dlaku u jajetu, cistunstva vam...
kako bi bilo divno da se ovakva pedantnost i zelja za istinom prenose na sve ostalo.

A šta je ovdje začatavanje? To što se pri razgovoru o temi koja se odnosi na originalnost i "originalnost", iznose činjenice zbog čega je nešto zaista originalno, a zbog čega nešto ipak ne zaslužuje tu vrstu epiteta.... :-) :-)

I da, vama zaista jesu problem Turci :D
Ahmmed

#28 Re: srpski proizvod

Post by Ahmmed »

callmethebreeeze wrote:evo jos jednom zelim da se zahvalim ahmedu i turcima. :D hvale vrijedan je i doprinos austrougarskog okupatora bh-kuhinji. ovdje prvenstveno mislim na raznorazne slatkise. obzirom da sam ja dijasporac u svedskoj zelim ovu priliku iskoristiti da se iskreno zahvalim i svedskim vlastima. zahvaljujuci krajnje liberalnim emigracionim zakonima koje su iste vlasti donijele ja danas, bez imalo preseravanja, mogu reci da su mi falafel i susi omiljena brza hrana. :D :D :D
i za kraj, molim sve okupatore i ostale, koje sam zaboravio pomenuti, da mi oproste.
:D :D :D

Molim, molim ...i drugi put.... :D I u pravu si za bečke slastice.... ;-)
Lesli Eldridž

#29 Re: srpski proizvod

Post by Lesli Eldridž »

Arc_Angel wrote:
Ahmmed wrote:Ma slatki ste vi meni. :D Veći dio onog što ste nabrojali jeste došlo preko Osmanlija.I famozno "slatko", pride. :-) I da ste nabrajali stvari koje su došle preko Grka ili Austrijanaca, rado bih napisao da je nešto grčkog ili austrijskog porijekla. Svakako, ako potjeramo u prošlost, hoćemo doći do ameba i paramecijuma, ali to je već svakako srpsko, zar ne chuchumba? :D I ja zaista nisam kriv što su stvari koje ste nabrojali, na ove prostore došle preko Osmanlija, ma koliko da nije riječ o originalnim osmansko-turskim proizvodima. Recimo rakija. Nju su donijeli Osmanlije, a foru su pokupili od Arapa...Ups, izvinjavam se što pominjem Arape, znam da će se neki uvrijediti :D

I na kraju, zaista se izvinjavam svim forumašima koje vrijeđa samo pominjanje Osmanlija, odnosno Turaka....Žao mi je što sam povrijedio vaše emocije.... :run:

vidi ocigledno ne znas bas nesto puno o kulinarstvu i njegovom razvoju.

mnogo stvari je ovdje doslo od osmanlija ali nije ostalo u izvornom obliku, evo za primjer cu ti reci samo da kada su prvi turci dosli na prostore balkana ponijeli su i svoju kuhinju, medjutim zbog same udaljenosti od maticne zemlje poceli su da rzvijau i spremaju hranu sa onim sto su imali, posebno zbog toga sto su ovdje zime puno hladnije i izrazenije nego u njihovj drzvati , tako recimo kada se u istanbulu poceo koristiti puter, i maslinovo ulje ljudi su ovdje i dalje koristi maslo te se kroz vrijeme razvila citava jedna nova kuhinja koja je puno drugacija od originalne, ako cemo vec da cjepidlacimo u turskoj nepostoji burek kao sto ga mi ovdje znamo, kao ni ćevapi, niti kolači.

a sto se tice leskovačkog rostilja ako nisi probao nemoj da komentarises o necemu sto je fantasticno i sto je nadaleko poznato, kao što je i njihova rakija puno drugacija od ove ovdje jer su recimo šljive drugacije sorte i na drugacijem zemljistu ai puno se vise paznje pridaje kalemljenju, i samoj obradi i zastiti vocki.

srpska kuhinja je podjednko originalna kao i bosanska

zato nemoj molim te da skrece temu i budi fin sagovornik
Ne slažem se baš sa svim što si napomenuo. Čevapčići su isti i u Turskoj. Burek postoji, samo što je češće polagani. Baklava može da bude polagana k'o u nas, ali ima i varijanta sa motanim tijestom (vrlo, vrlo tanko tijesto) i posuto zelenim i crvenim mirođijama. Pilav je isti k'o u nas, a što je tamo drugačije je da često u pilav ubacuju i cijeli paradajz i papriku (slično k'o kod nas u Hercegovini). A dobra je i srbijanska kuhinja. Sve je to izmiješano.
Ahmmed

#30 Re: srpski proizvod

Post by Ahmmed »

Arc_Angel wrote:
Ahmmed wrote:Ma slatki ste vi meni. :D Veći dio onog što ste nabrojali jeste došlo preko Osmanlija.I famozno "slatko", pride. :-) I da ste nabrajali stvari koje su došle preko Grka ili Austrijanaca, rado bih napisao da je nešto grčkog ili austrijskog porijekla. Svakako, ako potjeramo u prošlost, hoćemo doći do ameba i paramecijuma, ali to je već svakako srpsko, zar ne chuchumba? :D I ja zaista nisam kriv što su stvari koje ste nabrojali, na ove prostore došle preko Osmanlija, ma koliko da nije riječ o originalnim osmansko-turskim proizvodima. Recimo rakija. Nju su donijeli Osmanlije, a foru su pokupili od Arapa...Ups, izvinjavam se što pominjem Arape, znam da će se neki uvrijediti :D

I na kraju, zaista se izvinjavam svim forumašima koje vrijeđa samo pominjanje Osmanlija, odnosno Turaka....Žao mi je što sam povrijedio vaše emocije.... :run:

vidi ocigledno ne znas bas nesto puno o kulinarstvu i njegovom razvoju.

mnogo stvari je ovdje doslo od osmanlija ali nije ostalo u izvornom obliku, evo za primjer cu ti reci samo da kada su prvi turci dosli na prostore balkana ponijeli su i svoju kuhinju, medjutim zbog same udaljenosti od maticne zemlje poceli su da rzvijau i spremaju hranu sa onim sto su imali, posebno zbog toga sto su ovdje zime puno hladnije i izrazenije nego u njihovj drzvati , tako recimo kada se u istanbulu poceo koristiti puter, i maslinovo ulje ljudi su ovdje i dalje koristi maslo te se kroz vrijeme razvila citava jedna nova kuhinja koja je puno drugacija od originalne, ako cemo vec da cjepidlacimo u turskoj nepostoji burek kao sto ga mi ovdje znamo, kao ni ćevapi, niti kolači.

a sto se tice leskovačkog rostilja ako nisi probao nemoj da komentarises o necemu sto je fantasticno i sto je nadaleko poznato, kao što je i njihova rakija puno drugacija od ove ovdje jer su recimo šljive drugacije sorte i na drugacijem zemljistu ai puno se vise paznje pridaje kalemljenju, i samoj obradi i zastiti vocki.

srpska kuhinja je podjednko originalna kao i bosanska

zato nemoj molim te da skrece temu i budi fin sagovornik
U pravu si...ne znam puno o kulinarstvu...
Ali, ti znaš još manje od mene :-) Našao meni, Turčinu :-) , rođenom u Bosni, pričati o ćevapima, bureku i kolačima, te pride o maslu 8)
Last edited by Ahmmed on 06/02/2009 20:42, edited 1 time in total.
JThomas

#31 Re: srpski proizvod

Post by JThomas »

svaka vam čast, svaku temu uspijete okrenute na "to"...

čovjek pitao šta se u srbiji jede, šta se smatra specijalitetima, dobio nekoliko normalnih odgovora...a evo nas još malo do kosovske bitke nakon nepune dvije stranice jebote...
Ahmmed

#32 Re: srpski proizvod

Post by Ahmmed »

JThomas wrote:svaka vam čast, svaku temu uspijete okrenute na "to"...

čovjek pitao šta se u srbiji jede, šta se smatra specijalitetima, dobio nekoliko normalnih odgovora...a evo nas još malo do kosovske bitke nakon nepune dvije stranice jebote...

Čovjek nije pitao šta se u Srbiji jede, već je pitao šta je u Srbiji trademark....A to je , zaista vaš problem ako ukazivanje na činjenicu da je nešto u ove krajeve stiglo preko Osmanlija,smatrate okretanjem teme na "to"....
Majjah

#33 Re: srpski proizvod

Post by Majjah »

IBM wrote:Po cemu je Srbija poznata, u smislu hrane, pica? na internetu gledam kazu cevapi, jasta radi, to je bosansko! ali fakat da li Srbija ima neki trademark kao npr. u turskoj "turkish delight"...???
War Criminals im je najbolji izvozni brend :D
Ahmmed

#34 Re: srpski proizvod

Post by Ahmmed »

Majjah wrote:
IBM wrote:Po cemu je Srbija poznata, u smislu hrane, pica? na internetu gledam kazu cevapi, jasta radi, to je bosansko! ali fakat da li Srbija ima neki trademark kao npr. u turskoj "turkish delight"...???
War Criminals im je najbolji izvozni brend :D

Neka, ba....smiri....Naljutit će se oni koji drugima prigovaraju izostanak osjećaja za čistunstvo na drugim temama.... :D
JThomas

#35 Re: srpski proizvod

Post by JThomas »

Ahmmed wrote:

Čovjek nije pitao šta se u Srbiji jede, već je pitao šta je u Srbiji trademark....A to je , zaista vaš problem ako ukazivanje na činjenicu da je nešto u ove krajeve stiglo preko Osmanlija,smatrate okretanjem teme na "to"....
kao što si i sam rekao, ako bi tako gledali na stvar, na cijelom svijetu ne bi bilo bogzna koliko trademarkova...ipak kad bi te neko pitao po čemu je bosanska kuhinja poznata, čisto sumnjam da bi odgovorio samo po bosanskom loncu.
callmethebreeeze

#36 Re: srpski proizvod

ja mislim da ce srbi imati jos vise proizvoda na internacionalnoj sceni zato sto je beograd sve popularnija i popularnija turisticka destinacija.
;)
callmethebreeeze

#37 Re: srpski proizvod

samo da dodam. ja mislim da bi i srbijanci i bosanci mogli dobro hajrovati od ekoloskog turizma i ponude zdrave, domace hrane. znam da je sve to kod nas pocelo, ali je jos u povojima.

hrvati su uspjeli fino ukombinovati prirodu, tj more, i hranu pa 'ladno uzimaju sto maraka za kilo fine ribe.
:D
Maraschino

#38 Re: srpski proizvod

Post by Maraschino »

callmethebreeeze wrote:ja mislim da ce srbi imati jos vise proizvoda na internacionalnoj sceni zato sto je beograd sve popularnija i popularnija turisticka destinacija.
;)
ovo si apsolutno u pravu, rade promocije, vade certifikate za brendove...

ali ja im zamjerim sto kradu tudje brendove kada imaju dovoljno svojih, medutim, ko prvi registruje brend, njegov je
callmethebreeeze

#39 Re: srpski proizvod

Maraschino wrote:
callmethebreeeze wrote:ja mislim da ce srbi imati jos vise proizvoda na internacionalnoj sceni zato sto je beograd sve popularnija i popularnija turisticka destinacija.
;)
ovo si apsolutno u pravu, rade promocije, vade certifikate za brendove...

ali ja im zamjerim sto kradu tudje brendove kada imaju dovoljno svojih, medutim, ko prvi registruje brend, njegov je
pa kad su slovenci registrovali sulju i muju ( ili kako vec bi s tim vicevima) sto srbi ne bi cevape, kad ih i oni prave. sta briga mlade turiste iz evrope koji dolaze u beograd u provod da li jedu bosanske ili srpske cevape.
:-) :-) :D
Ahmmed

#40 Re: srpski proizvod

Post by Ahmmed »

JThomas wrote:
Ahmmed wrote:

kao što si i sam rekao, ako bi tako gledali na stvar, na cijelom svijetu ne bi bilo bogzna koliko trademarkova...ipak kad bi te neko pitao po čemu je bosanska kuhinja poznata, čisto sumnjam da bi odgovorio samo po bosanskom loncu.
Uh, majka mu stara....ja u prva dva posta na ovoj temi naredah smajlija i smajlija....sve kontam, znamo se godinama :-)

Ali, ljudi se onda prime,ko da im zdrav zub vadiš....Pa i mene huja uhvati :)

I naravno, u pravu si, ne bih sigurno rekao da je bosanska kuhinja poznata samo po bosanskom loncu....Nema "čistunstva" ni u čemu, pa ni u kuhinji....Bez želje da začatavam, ali ima na ovom forumu nekoliko tema o prezimenima....Sticajem okolnosti, moga interesa te nekih porodičnih ćitaba,bio sam u prilici da saznam porijeklo značajnog broja porodica u BiH....Tek se tu vidi koliko "čistunstva" nema i koliko je, što bi čika Anderson rekao, nacija zamišljena zajednica....Tako je u svemu....Pa i u slučaju ćevapa, tufahija, amper čorbe i srnećih leđa.....I kad ozbiljno pričamo, onda ćemo se složiti da je to dobro....Ja sam samo želio reći da čistunstva, između ostalog nema, i zbog tih veselih Osmanlija....
tamara*

#41 Re: srpski proizvod

Post by tamara* »

Burek sa sirom :oops:
turban

#42 Re: srpski proizvod

Post by turban »

U Pirotu imaju najbolje cvarke...sto kila svinja dvjesta kila cvaraka... :-)
x generation

#43 Re: srpski proizvod

Post by x generation »

Meni nije bitno odakle je, vazno je samo da je dobro i ukusno :D
U Srbiji inace malo teza i masnija hrana,sto ima malo teze i gore posljedice za zdravlje na duge staze (opet kako za koga),vise preferiram mediteransku ishranu,sta cu kada sam navikao :mrgreen:
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#44 Re: srpski proizvod

Post by mIRCerka »

legendo_moja wrote:
JThomas wrote:leskovačka mućkalica, punjene pljeskavice, leskovački uštipci (od mesa :D ), urnebes salata, karađorđeva šnicla, čvarci i kavurma (mada opet sličnih stvari ima širom svijeta), u vojvodini paprikaši (al to je opet mađarsko...)
Ovu karađorđevu šniclu u Zagrebu zovu zagrebački odrezak, a u Mostaru Karađozbegova šnicla.

(čvarci i kavurma)
:D
s tim da u Karadjozbegovoj nema svinjetine, a u Karadjordjevoj ima, a zajednicko ime im je DJEVOJACKI SAN...
lordi

#45 Re: srpski proizvod

Post by lordi »

Sjenički sir i punjene (kajmakom) paprike :D
IBM

#46 Re: srpski proizvod

Post by IBM »

joj :D nema me 2 sata i odmah belaj.
Ovako @ahmede, znam na sta mislis, cevap-kebab sve to stoji....ja sam pitao za neki specijalitet gdje mogu dobiti na kutiji da pise "Serbian specialty " koji oni smatraju svojim najznacajnijom markom, kao npr. mi i cevapi ili burek odnosno kako si ti podsjetio bosanski lonac.
Dakle plz. ljudi dajte link ili postavite sliku nekog srpskog specijaliteta al' da na proizvodu pise da je izvorni srpski :D
Edin H.

#47 Re: srpski proizvod

Post by Edin H. »

Leskovacka muckalica :-) :skoljka:
Edin H.

#48 Re: srpski proizvod

Post by Edin H. »

tamara* wrote:Burek sa sirom :oops:
Burek sa mesom :-)
IBM

#49 Re: srpski proizvod

Post by IBM »

Nesta na fazon ovoga kuzite? :D

Image
b_stulic

#50 Re: srpski proizvod

Post by b_stulic »

Pa uglavnom je poznata po kiselom kupusu i cetnicima... trece ne znam.
Post Reply