Nauka vs Religija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
avicena

#26 Re: Nauka vs Religija

Post by avicena »

Chmoljo wrote: ...i što je najbitnije, svoje teorije iznijeti u javnost staviti se na milost i nemilost kritičarima :)
I još je u nemilosti i on i oni koji dokazuju tu teoriju. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27 Re: Nauka vs Religija

Post by Chmoljo »

avicena wrote:
Chmoljo wrote: ...i što je najbitnije, svoje teorije iznijeti u javnost staviti se na milost i nemilost kritičarima :)
:D šta ćeš... valja dokazati konstitutivnost ameba :D
zaratustra

#28 Re: Nauka vs Religija

Post by zaratustra »

avicena wrote:
A tek kad se u potpunosti obave i objave naučne analize i dobiju potvrde sa otočja Palau. :-)
Liberalism

#29 Re: Nauka vs Religija

Post by Liberalism »

Chmoljo wrote:
Liberalism wrote:Cudno je nema komentara tipa, Bog je stvorio Univerzum, bog se nalazi izvan granica naseg univerzuma i slicno. Ispade da svi poginju glavu pred naukom.
:roll: u Islamu se Bogu ne određuje mjesto ;-)

a zašto bi priznavanje nauke za vjernika bilo "pognuće glave"?! :? zbog teorije evolucije?
Pa ko je stvorio ovaj Univerzum? Jel nije Bog?
Chmoljo

#30 Re: Nauka vs Religija

Post by Chmoljo »

Liberalism wrote:
Chmoljo wrote:
Liberalism wrote:Cudno je nema komentara tipa, Bog je stvorio Univerzum, bog se nalazi izvan granica naseg univerzuma i slicno. Ispade da svi poginju glavu pred naukom.

a zašto bi priznavanje nauke za vjernika bilo "pognuće glave"?! :? zbog teorije evolucije?
jeste.
Liberalism

#31 Re: Nauka vs Religija

Post by Liberalism »

Epitop wrote:
Zašto si siguran da je naš univerzum i naša stvarnost jedina stvarnost i jedini univerzum?
Nisam ja ni u sta siguran, nit sam toliko naivan da u bilo sta budem potpuno siguran sto bi rekao Kurt Godel :)

Vezano za ovu stvarnost i ovo prostor-vrijeme, drago mi je sto koristis naucna saznanja dobivena rjesavanjem anstajnovih jednacina po kojima vjerovatno postoji bezbroj stvarnosti. nauka je dokazala da su sve akcije u ovom Univerzumu definisane prirodnim zakonima i da niko ne može izbjeci njihovo djelovanje. Cak tvrde i to da ako i Bog zivi unutar ovog Univerzuma na njega mora djelovati sila gravitacije na primjer (da se razumijemo ovu tvrdnja je opste prihvacena (bar u obrazovnim krugovima) nakon Njutnovih Principa. Da bi izbjegli otvoreni sukob sa naukom, danas religija govori, ok slazemo se da su ti zakoni nepromjenjivu u Univerzumu, ali Bog je izvan univerzuma (kao sto Kaku fino objasni na primjeru ribe u akvarijumu i covjeka koji je posmatra).

A obzirom da je tesko predpostaviti koji zakoni vaze izvan ovog naseg Univerzuma tako da religijski argumenti o tome sta se desava izvan univerzuma nema nikakvog smisla i najblaze bi se to moglo nazvati religijska-fantastika.
Chmoljo

#32 Re: Nauka vs Religija

Post by Chmoljo »

Liberalism wrote: Nisam ja ni u sta siguran, nit sam toliko naivan da u bilo sta budem potpuno siguran sto bi rekao Kurt Godel :)

Vezano za ovu stvarnost i ovo prostor-vrijeme, drago mi je sto koristis naucna saznanja dobivena rjesavanjem anstajnovih jednacina po kojima vjerovatno postoji bezbroj stvarnosti. nauka je dokazala da su sve akcije u ovom Univerzumu definisane prirodnim zakonima i da niko ne može izbjeci njihovo djelovanje. Cak tvrde i to da ako i Bog zivi unutar ovog Univerzuma na njega mora djelovati sila gravitacije na primjer (da se razumijemo ovu tvrdnja je opste prihvacena (bar u obrazovnim krugovima) nakon Njutnovih Principa. Da bi izbjegli otvoreni sukob sa naukom, danas religija govori, ok slazemo se da su ti zakoni nepromjenjivu u Univerzumu, ali Bog je izvan univerzuma (kao sto Kaku fino objasni na primjeru ribe u akvarijumu i covjeka koji je posmatra).

A obzirom da je tesko predpostaviti koji zakoni vaze izvan ovog naseg Univerzuma tako da religijski argumenti o tome sta se desava izvan univerzuma nema nikakvog smisla i najblaze bi se to moglo nazvati religijska-fantastika.
ček malo. ovako ko laik da te pitam... kad ni ti ne znaš kakvi zakoni vrijede van Univerzuma, kako onda možeš nešto nazvati fantastikom :?
ono ako ne znaš nešto o nečemu, kako to da ga opet definišeš?
Liberalism

#33 Re: Nauka vs Religija

Post by Liberalism »

Chmoljo wrote:
Liberalism wrote:
Chmoljo wrote:

jeste.
A sta ako se utvrdi da nije... Tada ces vjerovatno govoriti kako si znao da nije i da je sve to bilo zapisano u Svetim knjigama ... Mislim nista posebno, tako je religija tvrdila i korigovala svoje dogme hiljadama godina.
Liberalism

#34 Re: Nauka vs Religija

Post by Liberalism »

Chmoljo wrote:
Liberalism wrote: Nisam ja ni u sta siguran, nit sam toliko naivan da u bilo sta budem potpuno siguran sto bi rekao Kurt Godel :)

ček malo. ovako ko laik da te pitam... kad ni ti ne znaš kakvi zakoni vrijede van Univerzuma, kako onda možeš nešto nazvati fantastikom :?
ono ako ne znaš nešto o nečemu, kako to da ga opet definišeš?
Ne moras se obracati licno, strogo govoreci, vodeci se matematicarem Godelom nemoguce je dokazati bilo koje istinito tvrđenje, grubo receno cak ni da je 1+1=2.

To sta se desava izvan naseg univerzima reci ce nauka a ne religija. Zbog toga naucnici za trazenje odgovora na ovo pitanje ne idu na Bugarijeva predavanja vec salju LISA (5 miliona kilometara dug teleskop) u svemir.
Chmoljo

#35 Re: Nauka vs Religija

Post by Chmoljo »

Liberalism wrote:
A sta ako se utvrdi da nije... Tada ces vjerovatno govoriti kako si znao da nije i da je sve to bilo zapisano u Svetim knjigama ... Mislim nista posebno, tako je religija tvrdila i korigovala svoje dogme hiljadama godina.
:lol: :lol: :lol: a otkud TI znaš šta ću ja govoriti? :lol: :lol: :lol:

vidiš, ja zazirem od ovakvih rasprava jer je 95% učesnika tendeciozno u ocjenjivanju sagovornika. kao ti evo.
možda sam ja jedan od onih koji priznaju svoje greške i neko ko je otvoren za sve normalne i argumentovane ideje.
a možda sam i jedan od onih kojeg ništa ne može ubijediti u drugačije...
nemoj me ofrlje ocjenjivati, molim te... ovdje sam da pričamo, da diskutujemo. da naučim nešto.

ali evo, šta ako se dokaže da jeste? šta onda? hoćeš li ti pružiti ruku vjerniku i iskreno reći: Kajem se.
Chmoljo

#36 Re: Nauka vs Religija

Post by Chmoljo »

Liberalism wrote:
Ne moras se obracati licno, strogo govoreci, vodeci se matematicarem Godelom nemoguce je dokazati bilo koje istinito tvrđenje, grubo receno cak ni da je 1+1=2.

To sta se desava izvan naseg univerzima reci ce nauka a ne religija. Zbog toga naucnici za trazenje odgovora na ovo pitanje ne idu na Bugarijeva predavanja vec salju LISA (5 miliona kilometara dug teleskop) u svemir.
:lol: :lol: :lol: pa naravno...

a zašto nauka ne bi potvrdila ono što religija tvrdi? :)
avicena

#37 Re: Nauka vs Religija

Post by avicena »

Liberalism wrote:
Slali su i Jurija Gagarina koji pri povratku ponosno izjavi: "Ja nigdje gore nisam vidio Boga!" :mrgreen:
Liberalism

#38 Re: Nauka vs Religija

Post by Liberalism »

Chmoljo wrote:
Liberalism wrote:

:lol: :lol: :lol: pa naravno...

a zašto nauka ne bi potvrdila ono što religija tvrdi? :)
Da se nasalim

Religija je tvrdila da je Bog na nebu, a Njutn je nastojeci to dokazati, utvrdio da Boga nema gore ...

malo ozbiljnije

Nauka nije motivisana dokazivanjem religijskih dogmi, vec zeljom da se razumije svjet u kojem zivimo.

Razlozi za negativan stav religije prema toj zelji, svima je ocigledan zar ne? Da je religija iskrena u svojim namjerama, valjda bi oni bili najzainteresovaniji da se LISA posalje u svemir
Chmoljo

#39 Re: Nauka vs Religija

Post by Chmoljo »

Liberalism wrote: Da se nasalim

Religija je tvrdila da je Bog na nebu, a Njutn je nastojeci to dokazati, utvrdio da Boga nema gore ...

malo ozbiljnije

Nauka nije motivisana dokazivanjem religijskih dogmi, vec zeljom da se razumije svjet u kojem zivimo.

Razlozi za negativan stav religije prema toj zelji, svima je ocigledan zar ne? Da je religija iskrena u svojim namjerama, valjda bi oni bili najzainteresovaniji da se LISA posalje u svemir
daaaaaaaaa, naravno. najlakše je vladati u neznanju.

ali vidi (opet se ja pozivam na Islam, ali kako sam pripadnik te religije daje mi za pravo da govorim :) ) Islam kao religija nikad nije branio razvitak nauke. pa zar više ptice na grani ne znaju kako je antičko promišljanje sačuvano upravo zahvaljujući Arapima tj. muslimanima? i pazi, sačuvana su djela ljudi koji nisu uopšte pripadali monoteizmu, a kamoli bili muslimani. :) tako da ti to pada u vodu.

ali, druga je stvar kad neki levati (čitaj talibani) ne znaju sačuvati moć svojoj zemlji/zemljama nego zaglupljivanjem naroda.

i zato ne treba religije izjednačavati sa glupošću njenih sljedbenika ili institucija koje ih zloupotrebljavaju :)

i da dodam, nauka treba učiniti naš život lakšim i lagodnijim. ali, milijardu je primjera njene zloupotrebe (civilizacija je put od pećine do atomskog skloništa :D ), pa tako ako neki ateista doće do revolucionarnog otkrića, naravno da će ga svi koristiti a neće niko ulaziti u njegove motive...

znatiželja nam je svima zajednička: muslimanima, krščanima, jevrejima, ateistima, agnosticima ju nejm it. ;-)
Liberalism

#40 Re: Nauka vs Religija

Post by Liberalism »

Chmoljo wrote:
Liberalism wrote:

vidiš, ja zazirem od ovakvih rasprava jer je 95% učesnika tendeciozno u ocjenjivanju sagovornika. kao ti evo.
možda sam ja jedan od onih koji priznaju svoje greške i neko ko je otvoren za sve normalne i argumentovane ideje.
nemoj me ofrlje ocjenjivati, molim te... ovdje sam da pričamo, da diskutujemo. da naučim nešto.

ali evo, šta ako se dokaže da jeste? šta onda? hoćeš li ti pružiti ruku vjerniku i iskreno reći: Kajem se.
Pa zar vjernik ne bi trebao pasti na koljena onome koji se priblizio Bogu? Sta se to ima neko izvinjavati ako je vidio nesto u sto drugi vjeruje? Mislim samo a skrecemo sa teme
Chmoljo

#41 Re: Nauka vs Religija

Post by Chmoljo »

Liberalism wrote:
Chmoljo wrote:
Liberalism wrote:

Pa zar vjernik ne bi trebao pasti na koljena onome koji se priblizio Bogu? Sta se to ima neko izvinjavati ako je vidio nesto u sto drugi vjeruje? Mislim samo a skrecemo sa teme
:lol: :lol: :lol: i to dobro... evo samo da ti odgovorim... TO nemožeš vidjeti. probali su i oni koji vjeruju, ali nisu mogli. (Musa a.s.) :)
Liberalism

#42 Re: Nauka vs Religija

Post by Liberalism »

Chmoljo wrote:
Liberalism wrote:
Chmoljo wrote:

:lol: :lol: :lol: i to dobro... evo samo da ti odgovorim... TO nemožeš vidjeti. probali su i oni koji vjeruju, ali nisu mogli. (Musa a.s.) :)
Opet govorimo o nauci. A sta to nauka ne moze vidjeti?
Chmoljo

#43 Re: Nauka vs Religija

Post by Chmoljo »

Liberalism wrote:
Opet govorimo o nauci. A sta to nauka ne moze vidjeti?
:lol: ono što nije moguće :) čuj, ako se ne varam (neka me ispravi ko bolje zna) Musa a.s. je zatražio od Allaha dž.š. da ga vidi. na to se Allah ukazao brdu samo na tren koje se pretvorilo u prah.
prema Gazaliju bit će određena grupa ljudi koja će Ga vidjeti. ali teko iza Sudnjeg dana :) znači ništa prije preseljenja na ahiret.

nemoj biti toliko uskogrudan. ti stvari posmatraš samo sa naučnog stanovišta. zar ne reče Sun Tzu, parafraziram "upoznaj neprijatelja da ga lakše poraziš". stavi se u kožu vjernika i probaj malo razmišljati na njegov način... ako te uistinu interesuje.

ako te ne interesuje, onda je to drugi par opanaka ;-)
Bolonjac

#44 Re: Nauka vs Religija

Post by Bolonjac »

Epitop wrote:Nada umire posljednja. :lol:
Nauka nikada neće osporiti Boga, a nikada neće ni dokazati da postoji. Religija se ne mjeri i ne dokazuje kroz eksperimente tako da naučni metod u obaranju religije nema smisla.
Naravno da nikad nece dokazati da postoji kad ne postoji :)
Chmoljo

#45 Re: Nauka vs Religija

Post by Chmoljo »

Bolonjac wrote:
Nauka nikada neće osporiti Boga, a nikada neće ni dokazati da postoji. Religija se ne mjeri i ne dokazuje kroz eksperimente tako da naučni metod u obaranju religije nema smisla.
dokaži! :)
biolog

#46 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

Ko je to reko da se Bog nalazi na nebu, možda neki otac sveštenik u filmu dok je davao savjete populaciji griješnika! :D

P.S. Zaista ljudi nemaju opravdanje da budu nevjernici, pa čak ni agnostici...ali dobro svako mora da radi svoj posao, sve dok se ne dobije otkaz i dobije novi bolji ili gori job! 8-)
madner

#47 Re: Nauka vs Religija

Post by madner »

Chmoljo wrote:
Bolonjac wrote:
dokaži! :)
Da bi se dokazalo nepostojanje prvo bi se morale definisati karakteristike. Sta je, kakve moci ima, kada se pojavaljuje itd...

Posto to vjernici nikad nece uraditi, nema potrebe ni da se dokazuje.
biolog

#48 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

Allah s.v.t. ima moć da stvori živo iz neživog i On izaziva ljude da to urade kako bi ljudi imali opravdanje da budu nevjernici...ali to je začaran krug! 8-)

P.S. Doktore haj sad da te čujem... :D
madner

#49 Re: Nauka vs Religija

Post by madner »

:zzzz:

Kada i kad to radi? Hoces reci da je bog hemijska reakcija?
Onda postoji.
biolog

#50 Re: Nauka vs Religija

Post by biolog »

madner wrote::zzzz:

Kada i kad to radi? Hoces reci da je bog hemijska reakcija?
Onda postoji.
Bog je odgovoran za uspostavljanje svih zakona, koje bi ti trebao proučiti, pouku uzeti ili nastaviti oholo lutati po operacijskim salama, dezinformacije širiti i sebi i drugima život upropaštavati! ;-)
Last edited by biolog on 08/02/2009 10:48, edited 1 time in total.
Post Reply