registrovo sam se
čekam aktivaciju
ali, na podforumu istorija, nisam vidio teme vezane za bosnu, u kojoj si ti učestvovao, da znam, da im ja koju kažem
Moderators: _BataZiv_0809, anex
registrovo sam se
hehe..evo jematrix_tz wrote:registrovo sam se
čekam aktivaciju
ali, na podforumu istorija, nisam vidio teme vezane za bosnu, u kojoj si ti učestvovao, da znam, da im ja koju kažem
Обавештење:
Боссена је попио бан.
Хвала Богу. То је очито био једини начин.
jebo ti ovaj njihov forum, napišeš post, a onda čekaš hoče li se svidjet moderatoru ili ne, pa ako mu se svidi on će ga "objavit" sranje

PA reko sam ti. Prve dvije tri stvari moderator mora odobriti, a kad se ustanovi da nisi provokator onda mozes pisati. Sudeci po tvojoj "ratobornosti" izgleda da si vec sa prvim prilozima ono pravo bahno tako da su sanse male da ce ti se postovi odobriti.matrix_tz wrote:jebo ti ovaj njihov forum, napišeš post, a onda čekaš hoče li se svidjet moderatoru ili ne, pa ako mu se svidi on će ga "objavit" sranje
nego "stručnjak", ne odgovori ti meni ništa vezano za bizantski ILIRIK, šta po tvom "stučnom" mišljenju on obuhvata, koju teritoriju
PA ETO TI BOLAN ZAKLJUČAKA, TE KARTEHrast wrote:
Sta hoces tacno da znas u vezi Ilirika? Obrazlozi mi prvo tvoje zakljucke i objasni kako do istih dolazis, pa cu ti naravno odgovoriti. A sto se "strucnjaka" tice, uistinu jesam, ali za razdoblje od 13. vijeka pa naovamo. Ako ti nisu jasne neke stvari u vezi sirenja islama u Bosni, bosnjacke etnogeneze, pa i bosanskog kraljevstva, tj. banovine, samo pitaj. Za ranije periode ne obecavam nista ali potrudicu se.

što se tiče turske okupacije bosne, interesuje me sljedeće:Hrast wrote:
A sto se "strucnjaka" tice, uistinu jesam, ali za razdoblje od 13. vijeka pa naovamo. Ako ti nisu jasne neke stvari u vezi sirenja islama u Bosni, bosnjacke etnogeneze, pa i bosanskog kraljevstva, tj. banovine, samo pitaj. Za ranije periode ne obecavam nista ali potrudicu se.
matrix_tz wrote:što se tiče turske okupacije bosne, interesuje me sljedeće:Hrast wrote:
A sto se "strucnjaka" tice, uistinu jesam, ali za razdoblje od 13. vijeka pa naovamo. Ako ti nisu jasne neke stvari u vezi sirenja islama u Bosni, bosnjacke etnogeneze, pa i bosanskog kraljevstva, tj. banovine, samo pitaj. Za ranije periode ne obecavam nista ali potrudicu se.
da li postoje provjereni podaci koliko je islamiziranih srba DOSELILO u bosnu poslije prvog/drugog srpskog ustanka, brojem i ako imaju podaci koja konkretno mjesta su naselili
i poi tvom mišljenju sa koliko procenata učestvuju u etnogenezi današnjih bosanaca
tj.kolii je UDIO "original" islamiziranih bošnjana, koji su dakle prije turske okupacije bosne živjeli u bosni i bili bogumilske ili katoličke religije
Na zalost ne postoje. Iz jednog sasvim jednostavnog razloga..Osmanski defteri, jedini relevantni izvori u vezi tog pitanja, se odnose u vecini slucajeva na cijelokupne porodice, i to samo one koje su bile duzne placati poreze. A upravo u kasnije doba, doba raspada osmanske drzave, pa i administrativnog aparata, defteri su obicno prepisivani. Ne bih govorio o islamiziranim Srbima vec Bosnjacima posto mislim da je islam glavni faktor bosnjacke etnogeneze, kako u Bosni, pa tako i sire.da li postoje provjereni podaci koliko je islamiziranih srba DOSELILO u bosnu poslije prvog/drugog srpskog ustanka,
čude me takvi tvoji "pristrasni" stavovi kao 2neutralnog" istoričaraHrast wrote:
Na zalost ne postoje. Iz jednog sasvim jednostavnog razloga..Osmanski defteri, jedini relevantni izvori u vezi tog pitanja, se odnose u vecini slucajeva na cijelokupne porodice, i to samo one koje su bile duzne placati poreze. A upravo u kasnije doba, doba raspada osmanske drzave, pa i administrativnog aparata, defteri su obicno prepisivani. Ne bih govorio o islamiziranim Srbima vec Bosnjacima posto mislim da je islam glavni faktor bosnjacke etnogeneze, kako u Bosni, pa tako i sire.
?
ko govori o srbima, tj. o vlasima koje ti tako nazivašHrast wrote: Inace je veome tesko davati procjene u tom pravcu. Jedno je sigurno, onaj bosanski narod, cija etnogeneza je vec bila uveliko zaceta, ali nedovrsena, prije dolaska Osmanlija, pri cemu je glavnu ulogu u integrativnom smislu rijeci igrala Crkva bosanska kao neka vrsta duhovne nadgradnje bosanskoga drustva, je razdijeljen vjersko-civilizacijskom dionicom na dva dijela, na ehl-i mille (muslimani) i ehl-i zimme (nemuslimani). Ali ne samo to. Osmanlije su sprovodile vjestu politiku kolonizacije, tj. naseljavali su pravoslavne vlaske skupine (Vlasi su najvjerovatnije ostaci onog Ilirsko-romanskog stanovnistva koje je prezivjelo slavensku najezdu) u podrucja opustosena ratom. Tim potezom su postizali dva cilja:
Prvo, ozivljavali su ratom opustosena podrucja, vlaski stocari su se s vremenom sedentarizirali, pa i prelazili na islam.
Drugo, osmanlije naseljavanjem Vlaha medju tada vecinsko katolicko, slavensko stanovnistvo, dodatno razbijaju i vjersku ali i etnicku (iako je to igralo manju ulogu jer je identitet bio izricito vjerski) kompaktnost katolickog, slavenskog zivlja. Interpolacijom svjezih i za osmansku politiku dosta lojalnih vlaskih skupina stanovnistva unutar zupsko-ratarskog slavenskog zivlja, osmanska politika je smanjivala mogucnost eventualnog otpora stanovnistva.
Upravo taj slavensko-vlaski miks je podloga za etnogenezu danasnjih Bosnjaka, Srba i Hrvata, pri cemu je jedini kriterijum za pripadnost jednom od ova tri naroda bila vjeroispovjest.
?
jebiga nisi znači išao na forum.hr sve bi ti bilo jasnoHrast wrote: Da, kazes da je jedan Ilirik bio veci od drugog, samo ne kontam sta time zelis tacno reci?
da su hrvati naselili bosnu, jer Ilirik=bosna, eto to je njihova nebuloza na t6emelju koje tvrde da su kasniji bošnjani u stvari bili hrvati koji su se nazvali po bošnjani po političkoj tvorevini bosni??????????????????Od Hrvata, koji su došli u Dalmaciju, jedan se dio odvojio, i zaposjeo Ilirik (Illurikon) i Panoniju (Pannonian), oni su također imali svoga neovisnoga kneza, koji je održavao prijateljske sveze, i to samo putem poslanika, sa knezom Hrvatske.
matrix_tz wrote:čude me takvi tvoji "pristrasni" stavovi kao 2neutralnog" istoričaraHrast wrote:
Na zalost ne postoje. Iz jednog sasvim jednostavnog razloga..Osmanski defteri, jedini relevantni izvori u vezi tog pitanja, se odnose u vecini slucajeva na cijelokupne porodice, i to samo one koje su bile duzne placati poreze. A upravo u kasnije doba, doba raspada osmanske drzave, pa i administrativnog aparata, defteri su obicno prepisivani. Ne bih govorio o islamiziranim Srbima vec Bosnjacima posto mislim da je islam glavni faktor bosnjacke etnogeneze, kako u Bosni, pa tako i sire.
?
kakvi bolan bošnjaci u srbiji?????????????????
to fakat jesu srbi koji su prešli na islam, svi oni u i oko užica i šapca koji su protjerani poslije prvog/drugog srpskog ustanka, takođe su srbi muslimani svi oni koji su živjeli u gornjem podrinju i istočnoj hercegovini, kao i danas SANĐAKLIJE
možda se ovo neće nekome svidjeti, ali to JESTE FAKAT TAKO
ko govori o srbima, tj. o vlasima koje ti tako nazivašHrast wrote: Inace je veome tesko davati procjene u tom pravcu. Jedno je sigurno, onaj bosanski narod, cija etnogeneza je vec bila uveliko zaceta, ali nedovrsena, prije dolaska Osmanlija, pri cemu je glavnu ulogu u integrativnom smislu rijeci igrala Crkva bosanska kao neka vrsta duhovne nadgradnje bosanskoga drustva, je razdijeljen vjersko-civilizacijskom dionicom na dva dijela, na ehl-i mille (muslimani) i ehl-i zimme (nemuslimani). Ali ne samo to. Osmanlije su sprovodile vjestu politiku kolonizacije, tj. naseljavali su pravoslavne vlaske skupine (Vlasi su najvjerovatnije ostaci onog Ilirsko-romanskog stanovnistva koje je prezivjelo slavensku najezdu) u podrucja opustosena ratom. Tim potezom su postizali dva cilja:
Prvo, ozivljavali su ratom opustosena podrucja, vlaski stocari su se s vremenom sedentarizirali, pa i prelazili na islam.
Drugo, osmanlije naseljavanjem Vlaha medju tada vecinsko katolicko, slavensko stanovnistvo, dodatno razbijaju i vjersku ali i etnicku (iako je to igralo manju ulogu jer je identitet bio izricito vjerski) kompaktnost katolickog, slavenskog zivlja. Interpolacijom svjezih i za osmansku politiku dosta lojalnih vlaskih skupina stanovnistva unutar zupsko-ratarskog slavenskog zivlja, osmanska politika je smanjivala mogucnost eventualnog otpora stanovnistva.
Upravo taj slavensko-vlaski miks je podloga za etnogenezu danasnjih Bosnjaka, Srba i Hrvata, pri cemu je jedini kriterijum za pripadnost jednom od ova tri naroda bila vjeroispovjest.
?
za njih je poznato da ih je u bosnu doveo patrijarh crnojević u poznatoj seobi srba, i oni se i nisu miješali sa bošnjanima
tj.ostali su autohtoni do dana današnjeg, iako je zanimljivo da početkom 19tog vijeka sama matica srpska u bosni NE VIDI SRBE nego samo bošnjake sa tri vjere
jebiga nisi znači išao na forum.hr sve bi ti bilo jasnoHrast wrote:
Da, kazes da je jedan Ilirik bio veci od drugog, samo ne kontam sta time zelis tacno reci?
ali, ukratko, budale tamo tvrde samo na osnovu ove rečenice iu DAIda su hrvati naselili bosnu, jer Ilirik=bosna, eto to je njihova nebuloza na t6emelju koje tvrde da su kasniji bošnjani u stvari bili hrvati koji su se nazvali po bošnjani po političkoj tvorevini bosni??????????????????Od Hrvata, koji su došli u Dalmaciju, jedan se dio odvojio, i zaposjeo Ilirik (Illurikon) i Panoniju (Pannonian), oni su također imali svoga neovisnoga kneza, koji je održavao prijateljske sveze, i to samo putem poslanika, sa knezom Hrvatske.
zamisli budala i tih teza
Poznati su mi donekle neprijateljski stavovi "bosanskih starosjedioca" naprema Bosnjacima Sandzaka koji su se doselili neposredno prije agresije na BiH, a i nakon zavrsetka rata, samo to ne znaci da cu se i ja pridruziti tom novokomponovanom trendu. Bosnjacka etnogeneza je zapocela dolaskom islama. Kada kazem bosnjacka, onda mislim na etnogenezu danasnjih muslimana slavenskog porijekla na prostorima bivse Jugoslavije. Ona jeste najvecim dijelom sprovedena na teritoriji ukinutog bosanskog kraljevstva, ali je obuhvatala i dijelove Crne Gore i Srbije koji su se nakon osmanskog zaposjedanja nasih prostora nasli unutar granica bosanskog vilajeta. Ako cemo islam posmatrati kao glavnu komponentu stasavanja juznoslavenskih muslimana u narod, a uz islam i diferenciranje domacih ljudi koji su cinili dio osmanske feudalne klase od osmanskog poretka (zahtijevi za drugaciji polozaj spahija i zaima u Bosni koji se javljaju od kraja 16. vijeka, dok pravi proces pocinje u 18. vijeku kada se pojacanim citlucenjem stvara domaca feudalna klasa i mijenja polozaj muslimankih seljaka u odnosu na hriscanske seljake), onda ne mozemo posmatrati razvoj u granicama danasnje BiH odvojeno od razvoja u dijelovima Srbije i Crne Gore koji su vecinski naseljeni muslimanskim zivljem.čude me takvi tvoji "pristrasni" stavovi kao 2neutralnog" istoričara
kakvi bolan bošnjaci u srbiji?????????????????
to fakat jesu srbi koji su prešli na islam, svi oni u i oko užica i šapca koji su protjerani poslije prvog/drugog srpskog ustanka, takođe su srbi muslimani svi oni koji su živjeli u gornjem podrinju i istočnoj hercegovini, kao i danas SANĐAKLIJE
možda se ovo neće nekome svidjeti, ali to JESTE FAKAT TAKO
Moras napraviti razliku izmedju Vlaha i Srba. Nisu svi pravoslavci neposredno nakon ukidanja bosanske feudalne drzave bili slavenskog porijekla, jedan dio su bili i Vlasi. Ne mogu sad previse da se upustam u opsirno objasnjavanje vlaskog fenomena (procitaj djela Nedima Filipovica, Muhameda Filipovica, Snjezane Buzov ili Medzide Selmanbegovic) ali ti mogu nakratko dati nekoliko podataka iz najstarijeg sacuvanog opisa Bosne: Putopis Benedikta Kuripesica.ko govori o srbima, tj. o vlasima koje ti tako nazivaš
za njih je poznato da ih je u bosnu doveo patrijarh crnojević u poznatoj seobi srba, i oni se i nisu miješali sa bošnjanima
tj.ostali su autohtoni do dana današnjeg, iako je zanimljivo da početkom 19tog vijeka sama matica srpska u bosni NE VIDI SRBE nego samo bošnjake sa tri vjere
Posto se radi o prilicno arhaicnoj formi njemackog jezika preveo sam onako kako bi to zvucalo danas:Item wir haben im berürtem khünigreich Wossen dreyerley nation und glaubens völkher gefunden. Die ersten sein die alten Wossner, die sein des Römischen Christlichen glaubens, die hat der Türgg in eroberung des khünigreichs Wossen in irem glauben angenommen und darinnen beleiben lassen.
Die anderen sein Surffen, die nenen sie Wallachen und wir nenens Zigen oder Martholosen. Die khamen von dem ort Smederevo und Khriechisch Weissenburg und haben Sandt Pauls glauben. Die achten wir auch für guet Christen, dann wir finden khlain unnderschaidt von dem Römischen glauben. Die drit nation sein die rechten Turggen, dieselben und sonderlich, so khriegsleut und ambtdleut sein, herschen mit grosser tiraney über baid vorgemelt nation Chrsiten und unterthanen.
A evo i bosanskog prijevoda:In dem erreichten Königreich Bosnien haben wir dreierlei Nationen, Glauben und Völker gefunden.
Die ersten sind die alten Bosnier, die sind des Römisch Christlichen Glaubens. Nachdem der Türke das Königreich Bosnien erobert hatte, ließ er ihnen ihren Glauben.
Die anderen sind Surffen, die nennen sie Walachen und wir nennen sie Zigeuner oder Martholosen. Die kamen aus dem Ort Smederevo und griechisch Weißenburg und haben den Glauben des Sankt Paulus. Die achten wir auch für gute Christen denn wir finden nur kleinen Unterschied zum Rhömischen Glauben.
Die dritten sind die Türken, die besonders Krieger und Beamte sind, sie herrschen mit großer Tyrannei über die vorher erwähnten christlichen Nationen und Untertanen.
U Kraljevstvu Bosna sreli smo tri nacije, vjere i naroda. Prvi su stari Bosanci, oni su Rimsko Krscanske vjere, njih je Turcin akceptirao i ostavio u njihovoj vjeri.
Drugi su Srbi, zovu ih Vlasima, a mi ih zovemo Ciganima i Martolozima. Oni su dosli iz mjesta Smedereva i grckog Beograda, a vjera im je Svetog Paulusa. I njih smatramo za dobre Krscane jer smo nasli samo male razlike u odnosu na Rimsku vjeru.
Treca nacija su Turci koji su cesto ratnici i sluzbenici. Oni vladaju veoma tiranski nad ove dvije nacije Krscana koje smo spomenuli maloprije.
Hrast wrote:jebiga nisi znači išao na forum.hr sve bi ti bilo jasno
ali, ukratko, budale tamo tvrde samo na osnovu ove rečenice iu DAIOd Hrvata, koji su došli u Dalmaciju, jedan se dio odvojio, i zaposjeo Ilirik (Illurikon) i Panoniju (Pannonian), oni su također imali svoga neovisnoga kneza, koji je održavao prijateljske sveze, i to samo putem poslanika, sa knezom Hrvatske.da su hrvati naselili bosnu, jer Ilirik=bosna, eto to je njihova nebuloza na t6emelju koje tvrde da su kasniji bošnjani u stvari bili hrvati koji su se nazvali po bošnjani po političkoj tvorevini bosni??????????????????
zamisli budala i tih teza
prvo, uopšte to nisu neprijateljski stavovi jarane, jednostavno je TO ISTORIJSKI FAKAT, da današnje bošnjake, a ja volim reći bosance čine neke TRI KOMPONENTE, a to suHrast wrote: Poznati su mi donekle neprijateljski stavovi "bosanskih starosjedioca" naprema Bosnjacima Sandzaka koji su se doselili neposredno prije agresije na BiH, a i nakon zavrsetka rata, samo to ne znaci da cu se i ja pridruziti tom novokomponovanom trendu..
E NEMOJ MISLIT na prostor bivše SFRJ, jer odmah dolaziš u kontradikciju, kakvi bošnjaci (koji su etnogenski vezani za prostor srednjovjekovne bosne) veze imaju sa muslimanima na području SFRJHrast wrote: Bosnjacka etnogeneza je zapocela dolaskom islama. Kada kazem bosnjacka, onda mislim na etnogenezu danasnjih muslimana slavenskog porijekla na prostorima bivse Jugoslavije.
..
pa nisam đaba i otvorio ovu temu da pokažem gdje je MATIČNI PROSTOR BOŠNJANAHrast wrote: Ona jeste najvecim dijelom sprovedena na teritoriji ukinutog bosanskog kraljevstva, ali je obuhvatala i dijelove Crne Gore i Srbije koji su se nakon osmanskog zaposjedanja nasih prostora nasli unutar granica bosanskog vilajeta.
..

e NEMOJ ISLAM posmatrati kao komponentu stasavanja muslimana u narodHrast wrote: Ako cemo islam posmatrati kao glavnu komponentu stasavanja juznoslavenskih muslimana u narod, a uz islam i diferenciranje domacih ljudi koji su cinili dio osmanske feudalne klase od osmanskog poretka (zahtijevi za drugaciji polozaj spahija i zaima u Bosni koji se javljaju od kraja 16. vijeka, dok pravi proces pocinje u 18. vijeku kada se pojacanim citlucenjem stvara domaca feudalna klasa i mijenja polozaj muslimankih seljaka u odnosu na hriscanske seljake), onda ne mozemo posmatrati razvoj u granicama danasnje BiH odvojeno od razvoja u dijelovima Srbije i Crne Gore koji su vecinski naseljeni muslimanskim zivljem...
čudime za tebe "stručnjaka" da kao kakav amater ne razlikuješ pojmove nacionalnog/narodnog i vjerskog, jer si ovdje upotrijebio DUPLO VJERSKI TERMIN "islam diferencirao muslimane" kakve bolan muslimane, šta su ti muslimani KAO NAROD.....BOŠNJANI BOLAN NE BIO.......bošnjani(narodnosni termin) kao muslimani, katolici, bogumili(vjerski termin) pravoslavnih bošnjana nema......iamju samo srbi(narod)Hrast wrote: Dakle, glavni razlozi za bosnjacku etnogenezu:
- Islam koji je muslimane diferencirao naprema katolicima i pravoslavcima, a i jevrejima (logicno).
...
veže ih samo vjerska pripadnost, a ne narodnosnaHrast wrote: Obadvije komponente mozemo naci i kod Bosnjaka iz Bosne i kod Bosnjaka iz Crne Gore i jugozapadne Srbije. A naravno tu je i cinjenica da se dosta muslimana iz Bosne nakon tromjesecnog rata sa Austrougarskom iselilo na ona podrucja koja su jos bila "pod polumjesecom" - a Sandzak je kao sto znamo bio najblizi pa su tamo mnogi ostali..drugi su opet otisli dalje za Tursku.
...
nema tu nikakvog nacionalizma, ponavljam ti TO SU ISTORIJSKI FAKTI a što se to nekome ne sviđa, a bogami ni tebi, (da nisi slučajno sanđaklija) pa NEGIRA KONTINUITET BOŠNJANA koji samo vjeru mjenjaju, to je njihov lični problemHrast wrote: Prema tome, meni je veoma jasno da bosnjacki nacionalisti koji - slicno srpskim i hrvatskim nacionalistima - zele da dokazu toboznji kontinuitet danasnjih Bosnjaka sa onim "dobrim Bosnjanima" iz predosmanskog doba, i tu opet ne pase svojatanje muslimanskog zivlja koje zivi na teritoriji van granica nekadasnjeg bosanskog kraljevstva, ali ja ne podrzavam takve stavove. Nit smo mi naslijednici Bosnjana, nit Bosnjacni Srbije i Crne Gore imaju manje prava da se zovu Bosnjacima od muslimana, tj. Bosnjaka iz BiH. Nasa propala elita, i pseudointelektualci kojih danas ima mnogo, nisu u stanju da shvate da gore opisan stav ustvari samo dijeli bosnjacki narod dok velikosrpske i velikohrvatske teznje kojima je cilj dokazivanje kontinuiteta izmedju srpske i hrvatske nacije u BiH s jedne, i bosanskog srednjovnekovlja s druge strane, ustvari igraju integrirajucu ulogu ujedinjavanja srpskog i hrvatskog zivlja na prostorima bivse Jugoslavije.
...
Nisi shvatio sustinu onoga sto sam napisao. Objasnio sam ti sta je to sto Bosnjake cini Bosnjacima, a sve tri komponente su primjetljive i kod muslimana Sandzaka i kod muslimana u BiH.prvo, uopšte to nisu neprijateljski stavovi jarane, jednostavno je TO ISTORIJSKI FAKAT, da današnje bošnjake, a ja volim reći bosance čine neke TRI KOMPONENTE, a to su
1- "original" bošnjani, jarane, koji postoje prije turaka, pod tim nazivom BOŠNJANI kao narod, a koji su primili islam dolaskom turaka, i po mojoj procjeni oni danas čine cca 60 bošnjaka
2-doseljene islamizirane narode iz zapadnog dijela balkana turkse imperije, gdje prvenstveno mislim na područje hravtske, mađarske, dalmacije, slavonije
3-doseljene islamizirane SRBE, jarane, sviđalo se to nekome ili ne, to jesu srbi koji su primili islam, a koji su živjeli na teritoriji srbije, istočne hercegovine, gornjeg podrinja. poslije 1./2. srpskog ustanka oni su protjerani sa teritorije srbije, uglavnom sjeverne srbije od užica do šapca, i doeljavaju u bosnu, jedan dio na području sanđaka+ sjeverni dio crne gore nije diran, i oni tamo žive do dan danas. I KAKVE VEZE ONI IMAJU SA BOSNOM I BOŠNJACIMA oni se mogu nazvati samo srbi islamske vjere ili ako već to nečeš bar južnoslavenski muslimani, ali je FAKAT da veze s BOSNOM NEMAJU
Bosnjaci kao narod, mislim na danasnje Bosnjake, nisu vezani samo za prostore srednjovjekovne bosanske drzave. Da to nije tako onda npr. dvjesto hiljada Bosnjaka Cazinske krajine nebi bili Bosnjaci vec, ako cemo po tvome, "islamizirani Hrvati". Veoma dobro znamo da je bihacki okrug tek 1592. godine po prvi put usao u sastav Bosne, tj. bosanskog ejaleta.E NEMOJ MISLIT na prostor bivše SFRJ, jer odmah dolaziš u kontradikciju, kakvi bošnjaci (koji su etnogenski vezani za prostor srednjovjekovne bosne) veze imaju sa muslimanima na području SFRJ
Ne kapiram.jebiga jarane, dijelovi crne gore i sanđaka, iako su bili pod vlašću bosanske kraljevine, su naseljeni srbima, jer ako se ne slažeš sa ovom tezom, baš i ti, onda zagovaraš srpsko/hrvatski nacionalizam po kojem nekom njihovom logikom, područja koja su bila POVREMENO pod vlašću srba ili hrvata, nekim njihovim automatizmom i narodi koji žive na tim područjima postaju srbi ili hrvati?????
dakle, to što je bosna imala vlast nad dijelom srbije, crne gore, hercegovine, dalmacije NE ZNAČI da su srbi, zahumljani, dalmatinci POSTALI BOŠNJANI, ostaju ono što jesu
Nije tacno. Da su postojali kao narod sa izgradjenim identitetom, nebi prelazili na islam. Moras jedno shvatiti, a to je da su identiteti u to doba gradjeni izricito po religijskoj osnovi. Da je Crkva bosanska kojim slucajem opstala, a znamo da nije, da je uspjela da ujedini zitelje bosanske feudalne drzave kao sto je to npr. ucinila SPC u Srbiji, onda bi islamizacija veceg dijela stanovnistva izostala. Posto to nije bio slucaj, znamo da je C.b. u predvecerje ukidanja bosanskog kraljevstva vec uveliko bila protjerana od strane Kralja Stjepana Tomasa, a druge dvije crkve nisu uspjele da ispune u duhovno-ideoloskom smislu rijeci vakuum koji je ostavila C.b., narod je masovno prihvacao novu vjeru, novi identitet odbacivajuci stari.e NEMOJ ISLAM posmatrati kao komponentu stasavanja muslimana u narod
jer BOŠNJANI postoje kao narod i prije turaka i islama JARANE
Islam je diferencirao muslimane naprema katolicima i pravoslavcima. To je valjda logicno.čudime za tebe "stručnjaka" da kao kakav amater ne razlikuješ pojmove nacionalnog/narodnog i vjerskog, jer si ovdje upotrijebio DUPLO VJERSKI TERMIN "islam diferencirao muslimane" kakve bolan muslimane, šta su ti muslimani KAO NAROD.....BOŠNJANI BOLAN NE BIO.......bošnjani(narodnosni termin) kao muslimani, katolici, bogumili(vjerski termin) pravoslavnih bošnjana nema......iamju samo srbi(narod)
Nisam sandzaklija, iz Gorazda sam. A ti ocigledno ne baratas osnovnim pojmovima tako da ti je veoma tesko objasniti neke stvari.nema tu nikakvog nacionalizma, ponavljam ti TO SU ISTORIJSKI FAKTI a što se to nekome ne sviđa, a bogami ni tebi, (da nisi slučajno sanđaklija) pa NEGIRA KONTINUITET BOŠNJANA koji samo vjeru mjenjaju, to je njihov lični problem
pa ja ovu temu i otvorio, a na forumu.hr "potrošio" 650 postova razglabajući s budalama DA DOKAŽEM UPRAVO TAJ KONTINUITET bošnjana, a oni upravo tvrde to što i ti, da postoje samo JUŽNOSLVENSKI MUSLIMANI nastali od svih naroda kojisu primili islam????????????? i da nemaju veze ss bošnjanima bosanske kraljevine, čime mogu tvrditi zajedno s tobom, da i nemaju ISTORIJSKO PRAVO na bosnu, a to zanči da sve muslimane onda možeš "preseliti" i u sanđak, jebiga nemaju svoju zemlju niti istoriju, ili u tursku
eto gdje vode te tvoje nebuloze, jarane, na istom si kursu kao i srpsko/hrvatski nacionalisti
mogu te jedino razumjeti, ako si sanđaklija, ili znaš da tovji vode porijeklom iz srbije, pa se žestoko onda protive ovim JEDINIM ISTORIJSKIM FAKTIMA koji su istiniti
matrix_tz
kakvi bolan DUHOVNI nasljednici, haloHrast wrote:
Nisi shvatio sustinu onoga sto sam napisao. Objasnio sam ti sta je to sto Bosnjake cini Bosnjacima, a sve tri komponente su primjetljive i kod muslimana Sandzaka i kod muslimana u BiH.
Bosnjaci nisu duhovni naslijednici stanovnistva predosmanske Bosne.
.
čudiš me , koli ti dade diplomuHrast wrote: Bosnjaci kao narod, mislim na danasnje Bosnjake, nisu vezani samo za prostore srednjovjekovne bosanske drzave. Da to nije tako onda npr. dvjesto hiljada Bosnjaka Cazinske krajine nebi bili Bosnjaci vec, ako cemo po tvome, "islamizirani Hrvati". Veoma dobro znamo da je bihacki okrug tek 1592. godine po prvi put usao u sastav Bosne, tj. bosanskog ejaleta.
Prema tome, nema u tom pogledu razlike izmedju Bosnjaka Cazinske krajine i Bosnjaka Sandzaka.
.
ko li tebi dade diplomuHrast wrote: Nije tacno. Da su postojali kao narod sa izgradjenim identitetom, nebi prelazili na islam. Moras jedno shvatiti, a to je da su identiteti u to doba gradjeni izricito po religijskoj osnovi. Da je Crkva bosanska kojim slucajem opstala, a znamo da nije, da je uspjela da ujedini zitelje bosanske feudalne drzave kao sto je to npr. ucinila SPC u Srbiji, onda bi islamizacija veceg dijela stanovnistva izostala. Posto to nije bio slucaj, znamo da je C.b. u predvecerje ukidanja bosanskog kraljevstva vec uveliko bila protjerana od strane Kralja Stjepana Tomasa, a druge dvije crkve nisu uspjele da ispune u duhovno-ideoloskom smislu rijeci vakuum koji je ostavila C.b., narod je masovno prihvacao novu vjeru, novi identitet odbacivajuci stari.
.
KOGA JE diferencirao? afrikance, njemce, ruse, kineze.........halo..KOJI NAROD je diferencirao po VJERSKOJ OSNOVIHrast wrote:
Islam je diferencirao muslimane naprema katolicima i pravoslavcima. To je valjda logicno.
.
tako mi reci jarane, sad si mi jasanHrast wrote: Nisam sandzaklija, iz Gorazda sam. A ti ocigledno ne baratas osnovnim pojmovima tako da ti je veoma tesko objasniti neke stvari..

kak'a bolan vjerska prirodaHrast wrote:Jedina vrsta identiteta u srednjem vijeku je bila vjerske prirode. To je poznat fakt i nepoznavanje istog covjeka diskvalificira za ozbiljnije rasprave. Objasnicu ti to jednom prilikom mozda malo opsirnije, trenutno mi se neda. A te tvoje "krvne teorije" se krecu na granicama rasizma.
matrix_tz wrote:kak'a bolan vjerska prirodaHrast wrote:Jedina vrsta identiteta u srednjem vijeku je bila vjerske prirode. To je poznat fakt i nepoznavanje istog covjeka diskvalificira za ozbiljnije rasprave. Objasnicu ti to jednom prilikom mozda malo opsirnije, trenutno mi se neda. A te tvoje "krvne teorije" se krecu na granicama rasizma.
ČITAJ bar DAI
spominju se fakat NEKRŠTENI srbi i hrvati
kakva bolan vjera i kurac, vjera i pokrštavanje se javljaju tek kasnije, a o islamu da i ne govorim
konkretno mi odgovori
KOJE PLEME/NAROD su bili TVOJI PRETCI prije dolaska turaka, i ne odgovaraj mi vjerskom terminologijom, vjeru zanemari
kakav rasizam bolan ne bio, ETNOGENEZA veze nema sa religijom, jebo religiju, reko sam ti mogli su bošnjani biti i jehovini svjedoci, ne mjenja ništa njihovu ETNOGENEZU, možeš li ti to skontat
druže, mogu shvatit tvoju ogorčenost, međutim ISTROIJA je neumoljivaHrast wrote: [
Moje prvo pleme su bili majmuni...za dalje ne znam.
Tvoja teorija se sustinski nimalo ne razlikuje od, npr. teorija srpskih nacionalista po kojima se srpstvo Bosne pokusava da dokaze time sto su nekada davno nekakva plemena koje je vizantski car tristo godina kasnije nazvao srpskim plemenima naselila otprilike nekakva podrucja na Balkanu. Ti si to jednostavno preokrenuo, i to je sve.
1.SKREĆEM pažnju moderaciji na ovo vrijeđanjeDiscball wrote:Koji si ti idiot Matrix_TZ, za tvoju info znaš li ti idiote jedan da imaš zajedničkog genetskog koda slavenskih plemena otprilike 30-35% sa jednim Ukraincem...gl....e gl..i i još napišeš kako si ti amater istoričar, malo si guglao na wikipediji na kojoj može bilo ko i bilo šta da napiše, kao uostalom i na čitavom internetu i da to smatra vjerodostojnom informacijom, fuj zgadio si mi se....
matrix_tz wrote:1.SKREĆEM pažnju moderaciji na ovo vrijeđanjeDiscball wrote:Koji si ti idiot Matrix_TZ, za tvoju info znaš li ti idiote jedan da imaš zajedničkog genetskog koda slavenskih plemena otprilike 30-35% sa jednim Ukraincem...gl....e gl..i i još napišeš kako si ti amater istoričar, malo si guglao na wikipediji na kojoj može bilo ko i bilo šta da napiše, kao uostalom i na čitavom internetu i da to smatra vjerodostojnom informacijom, fuj zgadio si mi se....
2.baš zbog tog što si isfrustriran, govori o tebi da si:
ili sanđaklija koji su takođe isalmizirani srbi
ili su tvoji porijeklom "došlje" iz srbije poslije srpskih ustanaka, a što znači da STE ISLAMIZIRANI SRBI
pa te sva ova priča o bošnjanima frustrira, jer TI NISI BOSANAC nego islamizirani SRBIN
živio
matrix_tz wrote:1.SKREĆEM pažnju moderaciji na ovo vrijeđanjeDiscball wrote:Koji si ti idiot Matrix_TZ, za tvoju info znaš li ti idiote jedan da imaš zajedničkog genetskog koda slavenskih plemena otprilike 30-35% sa jednim Ukraincem...gl....e gl..i i još napišeš kako si ti amater istoričar, malo si guglao na wikipediji na kojoj može bilo ko i bilo šta da napiše, kao uostalom i na čitavom internetu i da to smatra vjerodostojnom informacijom, fuj zgadio si mi se....
ili su tvoji porijeklom "došlje" iz srbije poslije srpskih ustanaka, a što znači da STE ISLAMIZIRANI SRBI
pa te sva ova priča o bošnjanima frustrira, jer TI NISI BOSANAC nego islamizirani SRBIN
živio
Prestanite molim vasmatrix_tz wrote:1.SKREĆEM pažnju moderaciji na ovo vrijeđanjeDiscball wrote:Koji si ti idiot Matrix_TZ, za tvoju info znaš li ti idiote jedan da imaš zajedničkog genetskog koda slavenskih plemena otprilike 30-35% sa jednim Ukraincem...gl....e gl..i i još napišeš kako si ti amater istoričar, malo si guglao na wikipediji na kojoj može bilo ko i bilo šta da napiše, kao uostalom i na čitavom internetu i da to smatra vjerodostojnom informacijom, fuj zgadio si mi se....
živio
lijepo ti kažem istorijaje nemilosrdna i neumoljiva, ali je NIKO NE MOŽE POBITIHrast wrote:
Boze dragi ..ali ti si izgleda stvarno glup. Zvucis u svakom slucaju ko pravi cetnikizirani Srbo koji si je okacio ljijane na avatar da bi mogao nesmetano da provocira. Dakle, il si glup ili ti je cilj jasan: provokacija. Sa historijom kao naukom, koju ne znas ni hairli da napises, ovo sto ti predes nema nikakve veze.