Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Amazonka27

#26 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by Amazonka27 »

hehehe prje 2-3 godine u vf-u su bili neki likovi koji pomoci spravica odredjuju idealno mjesto za postavljanje kreveta u spavacoj sobi. uglavnom stavljaju se prstici na neku spravicu i odredjuju se vrijednosti ....hehehe prepala sam ljude :D uglavnom kazaljka je otisla fijuuu....kazu oni meni: ti ko da zivis na nuklearnoj bombi....reko slicno nesto...u hadzicima...nisu htejli vise da pricaju samnom... :D
hakazvaka

#27 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by hakazvaka »

Amazonka27 wrote:hehehe prje 2-3 godine u vf-u su bili neki likovi koji pomoci spravica odredjuju idealno mjesto za postavljanje kreveta u spavacoj sobi. uglavnom stavljaju se prstici na neku spravicu i odredjuju se vrijednosti ....hehehe prepala sam ljude :D uglavnom kazaljka je otisla fijuuu....kazu oni meni: ti ko da zivis na nuklearnoj bombi....reko slicno nesto...u hadzicima...nisu htejli vise da pricaju samnom... :D
odoh te blokirat na msn :D cisto preventivno :D :D
Amazonka27

#28 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by Amazonka27 »

:lol: :lol:
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#29 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by PipiDugaDevetka »

MJERIM RADIJACIJU PO KUĆAMA! :D

Gaj-ger i Mile-rov brijač sam dobio prije nekoliko dana od vrlog forumaša @vratnika.

U potrazi sam za znanjem, odnosno, zna li neko kako se ovo koristi, na kojem principu radi?
Vidi sliku!
Image
vratnik

#30 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by vratnik »

Sta je Pipi, nije valjda da se niko ne javlja? (ja znam da ti za povetak trebaju one dvije velike 1,5 V baterije). Hajde valjda ce se neko javiti.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#31 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

vratnik wrote:Sta je Pipi, nije valjda da se niko ne javlja? (ja znam da ti za povetak trebaju one dvije velike 1,5 V baterije). Hajde valjda ce se neko javiti.
Šta bi sa uputstvom, evo ga na slici, nisi ga valjda, nakon slikovanja zijanio negdje. Muči me ovo što na ovim papirima skladišnim piše da je REKALIBRIRANO 1995.g. To znači, da kada jednom sa ovim ''penkalom'' izmjeriš, moraš nositi negdje na ponovnu kalibraciju, ne možeš resetovati sam.
Poslao sam poruku @Centurionu, on ima poznanike stručne da objasne i pomognu.
Takodje, ovih dana ću do jarana iz Civilne zaštite, jer po istom sistemu su bili naši uredjaji u CZ prije rata. Nosalo se ovo ''penkalo'' da se mjeri nivo radijacije.
zijancer

#32 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by zijancer »

:zoka: moze li neko ukratko objasniti sta se desilo :? (osim uobicajenog)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#33 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by Toto »

PipiDugaDevetka wrote:Image
Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

U McDonaldsu cim ga otvore u Sa.
PipiDugaDevetka

#34 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

zijancer wrote::zoka: moze li neko ukratko objasniti sta se desilo :? (osim uobicajenog)
@vratnik kupio u Njemačkoj polovni NATO gajger-milerov brojač, ali nema uputstva. Donio ga i meni dao, sada je aparat u Sarajevu. Ne znamo šta sa njim, a mogli bi smo prokrstariti širom domovine da prekontrolišemo ono što država ne radi, a trebala bi. Krenuti od Hadžića i Igmana/Bjelašnice, pa dalje,...Ne znamo ni da li je uopšte moguće sa ovom spravom ono kako smo zamislili. Rado bih prekontrolisao i brašno iz Ukrajine, slovenačke EVROSADOVE jabuke (Rastu odmah do Krškog-ograda ih dijeli),...Jednostavno, ne znamo upotrijebiti aparaturu.
Amazonka27

#35 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by Amazonka27 »

@PipiDugaDevetka pa de sad promjeni naslov u kako koristiti...mozda neko i zna gdje se moze naci upustvo
PipiDugaDevetka

#36 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Amazonka27 wrote:@PipiDugaDevetka pa de sad promjeni naslov u kako koristiti...mozda neko i zna gdje se moze naci upustvo
Promijenio.
semir007

#37 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Post by semir007 »

Ja imam jedan, kao uspomena iz Ukraine dok sam zivio tamo. Prodo bi ga, ali crkla mu je totalno namjenska baterija - pojma nemam gdje to kupiti.

Jedino ako neko zeli kao fetish da ga ima, onako u regalu. :D

EDIT: naknadno sam vidio da se naziv topica promjenio.

Ja neznam koliko je star taj mjerac, ali moj dok je radio bio je krajnje jednostavan.
Napunis baterije, aktiviras i malo sacekas da se stabilizira, na mom je bila skala osjetljivosti
od nekoliko podioka, zaboravio sam matematicke odnose ali to je u sutini to.

Mozda da napomenem, taj moj mjerac je u isto vrijeme alarmirao za : Alfa + Beta + Gama zracenje
ali samo je Gama opasno a ostala dva nisu. Medjutim to vristi ko ludo i na ostala zracenja, cisto
da se ne isprepadas kao ja nekada :-D

Gama prolazi kroz covjeka i ostecuje celije, tkiva, dok alfa i beta nemaju takvu propusnost.
Pazi da ti ne ispadne, lako moze da se osteti - to je jako osjetljivo ko i kakv foto digitalac.
Jara

#38 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Post by Jara »

semir007 wrote:Ja imam jedan, kao uspomena iz Ukraine dok sam zivio tamo. Prodo bi ga, ali crkla mu je totalno namjenska baterija - pojma nemam gdje to kupiti.

Ja neznam koliko je star taj mjerac, ali moj dok je radio bio je krajnje jednostavan.
Napunis baterije, aktiviras i malo sacekas da se stabilizira, na mom je bila skala osjetljivosti

Mozda da napomenem, taj moj mjerac je u isto vrijeme alarmirao za : Alfa + Beta + Gama zracenje
ali samo je Gama opasno a ostala dva nisu. Medjutim to vristi ko ludo i na ostala zracenja, cisto

Gama prolazi kroz covjeka i ostecuje celije, tkiva, dok alfa i beta nemaju takvu propusnost.
Pazi da ti ne ispadne, lako moze da se osteti - to je jako osjetljivo ko i kakv foto digitalac.
zanimljivo...kakvi su bili rezultati mjerenja gama zraka? gdje si bio u Ukrajini?
semir007

#39 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Post by semir007 »

Jara wrote:
semir007 wrote:Ja imam jedan, kao uspomena iz Ukraine dok sam zivio tamo. Prodo bi ga, ali crkla mu je totalno namjenska baterija - pojma nemam gdje to kupiti.

zanimljivo...kakvi su bili rezultati mjerenja gama zraka? gdje si bio u Ukrajini?
Lugansk, Archijevsk, Donjeck uglavnom taj region. Kraci period u Mariupolju na moru.
Zracenje je u tom dijelu Ukraine sasvim ok. To je ipak krajnji istok / jugo-istok Ukraine.
Hocu rec daleko od Cernobila :-D

Ponosan na jednu stvar - bio jednom LIVE u popularno nazvanoj Zoni.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#40 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Post by Toto »

semir007 wrote:J Medjutim to vristi ko ludo i na ostala zracenja, cisto
Bilo ih je sto su zalijegali kad gajger zastekce. :lol: :lol:
primus-sa

#41 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Post by primus-sa »

Da koju prozborim...cisto informativno...

Postoji Drzavna agencija za zastitu od zracenja u koju osim naravno lijevih politicara,koji su se uhljebili,postoji i vrlo dobra ekipa strucnjaka,koju su morali zaposliti,jer za vratom im ozbiljno puse svjetska agencija za zastitu od zracenja(IAEA) i koja je donirala metar opreme za drzavu i koja je stavljena u funkciju(na svakom sluzbenom granicnom prelazu sad imaju kontrole za prevoz robe i materijala).Jest da su nasi razvlacili s montazom te opreme ali kad je skoro dolazio Veliki Sef(Baradei,Tito u IAEA),sve su postavili i sad to fercera.
Ove male Gajgere u padje i mjerite ovo sitno,sto je dozvoljeno(????),monitore pred kojima sjedite,mobitele,predajnike za TV,GSm mreze,gromobrane i slicne stvari...
zijancer

#42 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by zijancer »

PipiDugaDevetka wrote:
zijancer wrote::zoka: moze li neko ukratko objasniti sta se desilo :? (osim uobicajenog)
@vratnik kupio u Njemačkoj polovni NATO gajger-milerov brojač, ali nema uputstva. Donio ga i meni dao, sada je aparat u Sarajevu. Ne znamo šta sa njim, a mogli bi smo prokrstariti širom domovine da prekontrolišemo ono što država ne radi, a trebala bi. Krenuti od Hadžića i Igmana/Bjelašnice, pa dalje,...Ne znamo ni da li je uopšte moguće sa ovom spravom ono kako smo zamislili. Rado bih prekontrolisao i brašno iz Ukrajine, slovenačke EVROSADOVE jabuke (Rastu odmah do Krškog-ograda ih dijeli),...Jednostavno, ne znamo upotrijebiti aparaturu.
oooooooooooooo :shock: I'm begiNNing to like this :razz: podsjeca na neke od horora stivena kinga :razz:
treba li vam zapisnicar? eto, ja bih dobrovoljno da se PRIjafim :P
ladyada

#43 Re: Gdje kupiti Gajger-Milerov brojač ?

Post by ladyada »

PipiDugaDevetka wrote:
Amazonka27 wrote:@PipiDugaDevetka pa de sad promjeni naslov u kako koristiti...mozda neko i zna gdje se moze naci upustvo
Promijenio.
posto nisi stavila kakav je to model i ko ga proizvodi .........tesko da ce se sta pametno naci ...........
evo ti par linkova ............
http://local.ans.org/mi/Teacher_CD/Acti ... iemnts.pdf
http://www.remm.nlm.gov/civilian.htm
http://home.clara.net/darvill/nucrad/detect.htm
http://icecube.wisc.edu/~tmontaruli/801/lect13.pdf
PipiDugaDevetka

#44 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

http://cgi.ebay.fr/Messgerat-Gammastrah ... 0144708796
To je ovaj model što se prodaje na E-bay u....Kupio sam baterije i očistio baterijske kontakte, ništa ne svijetli,...Kako sam vidio u uputstvu za upotrebu u ovom očitavaču je nekakav oscilator,...Nisam htio ništa otvarati,...Jer uopšte ne znam princip rada, pa ako se neko javi ko zna znanje sa ovim, uz dogovor sa @vratnikom, predam mu isti.

P.S.
Sj.Koreja vs. USA i ostali
Ponosan sam na sebe i svoje vizionarstvo! :D
ladyada

#45 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Post by ladyada »

malo sam po google davala ovaj uredjaj koliko vidim da to ima na licitaciji kod njemacke armije ..........znaci da je jako tesko naci da netu nesto sto u detalj opisuje taj uredjaj .......raspitaj se da nezna ko od oni vojnika u rajlovcu ......... :D
PipiDugaDevetka

#46 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

AVAZ wrote:Dva šlepera vraćena u Busovaču

U dokumentaciji kompanije stoji da su u Italiju krenula tri kamiona...

03.06.2009. 10:40

Dva kamiona koje su italijanske vlasti vratile u BiH nakon što su utvrdile da prevoze radioaktivni materijal, sa Carinskog terminala u Zenici vraćena su u matičnu kompaniju u Busovači.

Iako je iz Granične policije BiH dan ranije saopćeno da se radi o jednom kamionu, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević izjavio je za "Dnevni avaz" da su u pitanju dva šlepera.

Iz GP-a je saopćeno da su italijanske vlasti naložile povrat ovog materijala u BiH, jer su registrirale manji stepen radioaktivnosti. Međutim, u obrazloženju koje su iz kompanije u čijem su vlasništvu kamioni uputili UIO-u, kaže se da je teret vraćen vlasniku jer italijanski kupac nije zadovoljan kvalitetom robe.

Kako je kazao Kovačević, radi se o željeznom otpadu. U dokumentaciji kompanije stoji da su u Italiju krenula tri kamiona, ali se ne navodi zašto je jedan ostao, a dva su vraćena.

Kovačević je istakao da je poseban slučaj kamion s radioaktivnim materijalom, također iz BiH, koji je zaustavljen na hrvatsko-slovenskoj granici. UIO o tom kamionu nema nikakvih podataka osim da se još nalazi u Sloveniji.

- Procedura je takva da kada na granici utvrde vozilo s radioaktivnim materijalom, taj tovar mora biti vraćen u zemlju iz koje je došao u identičnom obliku. Budući da su Slovenci iz tereta na ovom kamionu izvadili jedan dio, on još ne može krenuti u BiH - kazao je Kovačević.
Autor: G. M.
Eh, da znam koristiti i popraviti ovog gajgera,...
PipiDugaDevetka

#47 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090611099 wrote:
Krnica kod Srebrenice

Otkrivena burad s radioaktivnim materijalom?

Na lokaciji Krnica u neposrednoj blizini naselja Podravanje kod Srebrenice otkrivena su dva metalna bureta za koje postoji sumnja da se u njima nalazi deponovan radioaktivni materijal.

Na toj lokaciji nalaze se policijski i službenici općinske civilne zaštite. Mještani Podravanja pričaju da je prije nekoliko godina tu primijećen kamion s buradima i pretpostavlja se da su ta burad tu zakopana.

Burad je slučajno otkrio tuzlanski ekspertni tim Instituta za traženje nestalih osoba jer je imao dojavu da je tu masovna grobnica.

Prilikom radova članovi ekspertnog tima naišli su na burad, a nije bilo naznaka o masovnoj grobnici.

Esmir Ahmetović, općinski stručni saradnik za Civilnu zaštitu, izjavio je da je nakon vizuelnog pregleda nemoguće ustanoviti da li se radi o radioaktivnom materijalu. Zbog toga će se odmah stupiti u kontakt s Ministarstvom zdravlja kako bi se utvrdio sadržaj i način njihovog uništenja.

(FENA)
Prvo nepoznati hljeb u GŽ, pa ovo u Srebrenici,...Ljudi javljajte se koji znaju ovo koristiti i popravljati da kontrolišemo onako nasumice,...Cijela BiH je na neki način ugrožena jer su i danas granice porozne,...Granična policija ima svoje područje, a sve izmedju je šuplje,...IMA LI KOGA DA SE RAZUMIJE KAKO SE KORISTI OVAJ DOZIMETAR GAMA-ZRAČENJA, VIDI RANIJE POSTOVE I LINKOVE,...?
Image
Haris.ba

#48 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Post by Haris.ba »

PipiDugaDevetka wrote:IMA LI KOGA DA SE RAZUMIJE KAKO SE KORISTI OVAJ DOZIMETAR GAMA-ZRAČENJA, VIDI RANIJE POSTOVE I LINKOVE,...?
Ovo ti je dozimetar radijacije na ljudima. Koliko znam vojnici(to je vojna oprema) nose onu "olovku", i ona kutija provjerava radijaciju na "olovci". Nije ti to detektor radijacije prostora i stvari.
PipiDugaDevetka

#49 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Haris.ba wrote:
PipiDugaDevetka wrote:IMA LI KOGA DA SE RAZUMIJE KAKO SE KORISTI OVAJ DOZIMETAR GAMA-ZRAČENJA, VIDI RANIJE POSTOVE I LINKOVE,...?
Ovo ti je dozimetar radijacije na ljudima. Koliko znam vojnici(to je vojna oprema) nose onu "olovku", i ona kutija provjerava radijaciju na "olovci". Nije ti to detektor radijacije prostora i stvari.
Ali, ako ja apliciram ''penkalo'' u GŽ štrucu obogaćenog hljeba, pa odredjeno vrijeme (Meni nepoznato-nema uputstva) stoji u nj, hoće li makar malo pokazati one Roentgene (Kada se pogleda u ''penkalo'' vidi se skala sa natpisom Roentgen-Valjda neka stara jedinica za radijaciju. Kako nakon toga ''resetovati''?

Meni ne treba precizno koliko je štruca hljeba radio-aktivna, nego samo DA ili NE, pa neka nadležni dalje mjere precizno.
zijancer

#50 Re: Kako koristiti gajger-milerov brojač ?

Post by zijancer »

u koja ste doba :-)
Post Reply