Usvajanje djeteta
- Bosanac sa dna kace
#26 Re: Usvajanje djeteta
Prije godinu dana je jedna moja rodica s muzem usvojila dijete staro par mjeseci...za one koji su ko neki muslimani bitan je nakav propis, eto kad mali poraste ili sta vec...za njih i njihove roditelje je pun pogodak....mali danas hoda i brblja na sve strane....kad su ga uzeli nije mogo drzat glave....uvijek ce bit takvih komentara upucenih tvom prijatelju, bitno je samo kako ces postavit prema takvim ljudima....
I ja bi volio usvojit dijete jednog dana....
I ja bi volio usvojit dijete jednog dana....
- ljubav_aha
#27 Re: Usvajanje djeteta
Luce wrote:Bilo bi dobro da ima vise ljudi kao sto je tvoj prijatelj. A sta ljudi govore u ovoj primitivnoj sredini, na to se ne treba obazirati.
zato djetetu treba reci na vrijeme da je usvojeno,i inace,fer je reci djetetu o njegovoj proslosti
usvajanje djetata je jedan od najhumanijih gestova
- mayab
#28 Re: Usvajanje djeteta
Podrzavam usvajanje djece, jer toplinu doma i ljubav roditelja- nebitno sto nisu biološki- im ne moze nista zamijeniti!
Moje duboko poštovanje svakome ko to ucini, a oni koji imaju zlonamjerne i sumnjičave komentare mogu jedino poruciti da crknu u svom primitivizmu i nečovječnosti!
Moje duboko poštovanje svakome ko to ucini, a oni koji imaju zlonamjerne i sumnjičave komentare mogu jedino poruciti da crknu u svom primitivizmu i nečovječnosti!
-
almin-78
#29 Re: Usvajanje djeteta
u islamu je usvajanje haram,ustvari smijes usvojiti ali da te to dijete ne zove ocem ili majkom,to je islamski stav i zbog toga ja nikada nebi usvoijo jer ja zelim ako vec imam djete da to djete mene smatra roditeljom
medjutim,to je svakako plemenit cin i oni koji ne drze do vjere to naravno treba da cine ako zele
medjutim,to je svakako plemenit cin i oni koji ne drze do vjere to naravno treba da cine ako zele
-
Esma_saida
#30 Re: Usvajanje djeteta
daj ba kako ce biti haram kada je i sam poslanik Muhammed a.s bio usvoijo sina?
kada je Ali r.a usvoijo ebu Bekrovog r.a sina Muhameda?
kada je Ali r.a usvoijo ebu Bekrovog r.a sina Muhameda?
-
Esma_saida
#31 Re: Usvajanje djeteta
eh da to,,pa djeca obicno kada odrastu zele da stupe u kontakt s svojim bioloskim roditeljima,,islam im na to daje pravo,pa zahtjeva od roditelja da ako postoji mogucnost nikada i ne prekidaju djetetovu vezu s bioloskim roditeljima.Ne vidim nista lose tu? zasto bi sutra uskratila djetetu da upozna one koji su ga rodili ako bii kada usvojila?
i jos bih dodala,ne znam da li se ovo pravilo odnosi na one roditelje koji djete tek tako ostave,mislim da tada nismo duzni da ih trazimo,,tada je dovoljno da djete zna da ima roditelje tamo negdje koji su ga ostavili
to je meni humano pravilo,i za roditelje,i za djete,i ako ima losih roditelja ipak vecina djete ostavlja jer moraju,a znam za jedan slucaj kada je zena iz Sandzaka svojoj kcerki rekla da je usvojena tek pred smrt,nakon toga je cura imala pakao,stalno je plakala,,gubitak majke i saznanje da joj nije bila bioloska mati-tesko je to podnjela.Mislim da je majka ucinila nepravdu prema njoj sto joj to nije rekla prije.
i jos bih dodala,ne znam da li se ovo pravilo odnosi na one roditelje koji djete tek tako ostave,mislim da tada nismo duzni da ih trazimo,,tada je dovoljno da djete zna da ima roditelje tamo negdje koji su ga ostavili
to je meni humano pravilo,i za roditelje,i za djete,i ako ima losih roditelja ipak vecina djete ostavlja jer moraju,a znam za jedan slucaj kada je zena iz Sandzaka svojoj kcerki rekla da je usvojena tek pred smrt,nakon toga je cura imala pakao,stalno je plakala,,gubitak majke i saznanje da joj nije bila bioloska mati-tesko je to podnjela.Mislim da je majka ucinila nepravdu prema njoj sto joj to nije rekla prije.
- Michun
#32 Re: Usvajanje djeteta
Lijep cin - sto iz potrebe da dvoje imaju djecu sto iz zelje da nekog usrecis.
To kakvo je dijete i kakve gene nosi...nikad ne mozes 100% znati. Kakvo provjeravanje roditelja! Pa moze od cukundjeda genetski naslijediti neku bolest ili maHanu ili zelene oci. U svijetu je sad praxa da se i djeca sa potrebnim potrebama ili djeca rodjena kao ovisnici daju na usvajanje - i njima je potrebna ljubav i paznja. Daleko smo mi jos od toga
Sto se tice zakona u nas, neko je pitao za jednog roditelja...moze zenska osoba usvojiti. E sad ne znam zasto, mislim da je ograniceno na zenske osobe - ali da ne lupam, moze se provjeriti.
I komentari na neciju zelju da usvoji a ne radja - zaboga kad ce primitivci shvatiti da je pravo izbora i slobodne volje ono sto je svima zagarantovano kad su se rodili. Hoces roditi, usvojiti, pokupiti sa ulice, umjetnom oplodnjom, single mama, single tata...mnoge su opcije. Nek' radi kako ko zeli, samo da su namjere plemenite.
To kakvo je dijete i kakve gene nosi...nikad ne mozes 100% znati. Kakvo provjeravanje roditelja! Pa moze od cukundjeda genetski naslijediti neku bolest ili maHanu ili zelene oci. U svijetu je sad praxa da se i djeca sa potrebnim potrebama ili djeca rodjena kao ovisnici daju na usvajanje - i njima je potrebna ljubav i paznja. Daleko smo mi jos od toga
Sto se tice zakona u nas, neko je pitao za jednog roditelja...moze zenska osoba usvojiti. E sad ne znam zasto, mislim da je ograniceno na zenske osobe - ali da ne lupam, moze se provjeriti.
I komentari na neciju zelju da usvoji a ne radja - zaboga kad ce primitivci shvatiti da je pravo izbora i slobodne volje ono sto je svima zagarantovano kad su se rodili. Hoces roditi, usvojiti, pokupiti sa ulice, umjetnom oplodnjom, single mama, single tata...mnoge su opcije. Nek' radi kako ko zeli, samo da su namjere plemenite.
- South Blue Mama
#33 Re: Usvajanje djeteta
Po meni je usvajanje jako plemenito i mislim da tako nesto mogu uraditi samo veliki ljudi. Moja jako dobra prijateljica je usvojena kao beba, citav zivot zna da su je ti ljudi usvojili, poznaje svoje bioloske roditelje, zahvaljujuci usvojiteljima ih je pronasla. Kada joj je mama (usvojiteljica) poginula u toku rata to je bio pravi sok za nju, a njena djeca danas kada spominju tu zenu koju fakticki nisu ni upoznali, spominju je kao baku. Smatram da ljudi kojima nije omoguceno da postanu bioloski roditelji a financije im dozvoljavaju cine pravu stvar i za to nevino bice a Boga mi i za sebe jer tim cinom ispunjavaju svoj zivot. I sama sam razmisljala o usvajanju jer sam duugo cekala da postanem majka ali sam ipak nagradjena jednim malenim cudovistem. (nadam se da ce uskoro stici i drugo)
- kockica_kockica
#34 Re: Usvajanje djeteta
Da zakon dovoljava iako nisam udata odmah bi usvojila dijete... to je jedan predivan gest humanosti... onaj ko to vidi drugacije po meni ili je primitivan ili nema srca... ta djeca nisu trazila da budu rodjena, i zasluzuju dom i ljubav i njeznost i sretno djetinjstvo... mene nista ne moze smiriti i popraviti raspolozenje kao djeca... kad sam jako tuzna odem kod prijatlejice da se druzim s njenom jednogodisnjom kcerkom, ili kod druge sa njenim necakom... to me smiruje.. njen i njegov nevini i iskreni osmijeh i ljubav su moj najbolji lijek za sve.... jos malo pa cu biti i tetka .. malisa se nije ni rodio a ja ga vec sad jako volim...

- zgembo_sa
#35 Re: Usvajanje djeteta
Jako lijep cin. Nek se prijatelj ne obazire na budale. Zaradio je veliki sevap, a sve probleme na koje nailazi i sve sto je prosao da dodje do ovoga, ce ponistiti uzvracena djecija ljubav.
A sto se tice mogucnosti usvajanja, tj. kome dozvoliti, a kome ne... Ja recimo nikada ne bih dozvolio nekome ko ne zeli da radja da usvoji djecu. Ako mozes, a neces, onda u stvari po meni pokazujes da nisi spremna na trud i odricanja koja sa sobom nosi pozicija roditelja odnosno usvojitelja. Meni zelja takvih osoba za usvajanjem djeteta vise lici na neki hir, kao da kupujes neku igracku, a ko zna koliko ce ti dugo ta igracka biti zanimljiva... Takodje samci ne bi trebali usvajati djecu jer dijete bi, ako ga se vec hoce davati na usvajanje, otici u pravu porodicu, gdje bi imalo oba roditelja i obezbjedjenu egzistenciju, a ne da opet ide u nesto nepotpuno.
A sto se tice mogucnosti usvajanja, tj. kome dozvoliti, a kome ne... Ja recimo nikada ne bih dozvolio nekome ko ne zeli da radja da usvoji djecu. Ako mozes, a neces, onda u stvari po meni pokazujes da nisi spremna na trud i odricanja koja sa sobom nosi pozicija roditelja odnosno usvojitelja. Meni zelja takvih osoba za usvajanjem djeteta vise lici na neki hir, kao da kupujes neku igracku, a ko zna koliko ce ti dugo ta igracka biti zanimljiva... Takodje samci ne bi trebali usvajati djecu jer dijete bi, ako ga se vec hoce davati na usvajanje, otici u pravu porodicu, gdje bi imalo oba roditelja i obezbjedjenu egzistenciju, a ne da opet ide u nesto nepotpuno.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#36 Re: Usvajanje djeteta
Da li ti razmisljas svojom glavom? Izvini sto ovako pitam, ali ukljuci malo logiku. Roditi i napraviti bebu moze svako, odgojiti i pruziti ljubav moze roditelj. Roditelj ne mora biti donator sperme ili jajne celije, roditelj je onaj koji pere usranu guzu, koji dezura dok rastu zubici i koji je spreman raditi i najteze poslove da bi malom bicu pruzio potrebnu njegu.almin-78 wrote:u islamu je usvajanje haram,ustvari smijes usvojiti ali da te to dijete ne zove ocem ili majkom,to je islamski stav i zbog toga ja nikada nebi usvoijo jer ja zelim ako vec imam djete da to djete mene smatra roditeljom
Da, to rade i tetke, ali valjda kontas poentu?
Ljudi koji drze do vjere, makar do islama, znaju da jedino sto Allah nikada ne oprasta jeste nijekanje Njega. Sve ostalo moze proci nekako.
Moj dajdza ima jednu kcerku. Mala je njegova kopija. NIKAD ga nije zovnula Oce, Tata, Babo, Stari...uvijek ga je zvala imenom. A ljubav koju njih dvoje imaju nije vidjena ni u filmovima!!!
Usvojiti dijete iz Doma i pruziti mu ljubav i toplinu je nesto sveto...
-
cocochanel
#37 Re: Usvajanje djeteta
mircerka..odlicno sroceno
-
nelo
#38 Re: Usvajanje djeteta
usvajanje djeteta je uistinu vrijedno i pohvalno djelo, i zaslužuje svako poštovanje.......
za to treba bogme imati muda, ipak smo mi čudna sredina........
off topic:
iako to nije tema, i ne želim da se odluta daleko, i po islamskim propisima je zbrinjavanje siročeta zaista pohvalno djelo i posebna pravila se moraju ispoštovati, a ko o tome želi da priča...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=47256
za to treba bogme imati muda, ipak smo mi čudna sredina........
off topic:
iako to nije tema, i ne želim da se odluta daleko, i po islamskim propisima je zbrinjavanje siročeta zaista pohvalno djelo i posebna pravila se moraju ispoštovati, a ko o tome želi da priča...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =6&t=47256
-
shalaedin
#39 Re: Usvajanje djeteta
Moj stav je proistekao iz malo iz mog iskustva, malo posmatrajuci tudja i skupljajuci pouke, malo iz moga znanja malo iz moje religioznosti, tako da te ne cudi ono sto zelim reci.Blue room wrote:Neki dan sretnem prijatelja koji mi suznih ociju u povjerenju kaze da je usvojio dijete . Kazem mu "svaka ti cast "a on meni na to "hvala, mnogi me ne razumiju". Isprica mi potom da su neki prijatelji i clanovi porodice imali vrlo sumljicave stavove i zlocaste komentare. Sokiran sam. Ja nisam vjernik ali mislim da ne postoji veci sevap od pruzanja topline i ljubavi napustenom djetetu. Takodjer ne razumijem se u genetski inzenjering ali mislim da se svako malo bice bez obzira na porijeklo moze odgojiti u dobrog covjeka. Isto tako znam iz prica djeda da su bogatije porodice u Bosni obicno pored svoje djece znale odhraniti i neko siroto.Ja imam svoje , hvala Bogu , ali mi je zelja da pored svoje djece, ako mi prilike budu dozvoljavale , usvojim dijete. Moj prijatelj nema djece , prosao je golgotu lijecenja i bezuspjesnih pokusaja kao i proces usvajanja koji nije lak (hvala Bogu da je tako i da se provjeravaju potencijalni usvojitelji) i sada umjesto da ga podrze u sreci koju zasluzuje neki ljudi se nadju sa komentarima tipa : Nekakvo je ruzno . Da li si provjerio roditelje? Jel normalno ? Hoces li ga voljeti kao svoje ? Jesi li siguran .... i sl. Bas me zanima vase misljenje.
U vjeri je cak dopusteno da onaj koji ne moze da izdrzava dijete, a dobije ga moze da ga da onome ko se zeli starati o njemu. Tim pravom se vodi briga o samim roditeljima jer treba napomenuti da mnogi ne mogu pruziti sve ono sto mu treba. E sada kontra tome su ljudi koji imaju nacina imaju zelju da odgajaju dijete a nemogu da dobiju dijete npr. jedna od mojih sestara. Ljudi su se trudili i trudili
trazili nacina ali nikada nisu mogli da imaju svoju dijecu. Doduse hvala bogu pa u porodici ima masallah dosta potomaka, pa joj je briga o njima zamjenila zelju za usvajanjem i podizanjem svoga dijeteta koje ne moze imati. Svakako svima nama bi bilo draze kada bi rodila i kada bi imala svoje dijete, ali niko od nas nikada joj nebi zamjerio i da usvoji jedno tudje. Normalno je da ljudi postavljaju pitanja i cude se, kada se jedna takva odluka donese i desi, ali sa tim se treba nositi. Moj otac prvi put se ozenio zenom koja je imala vec 4 dijece sa njom je dobio jos dvoje, kada je ona umrla ozenio je moju majku i dobio jos dvoje dijece. E sad zamislite sta su njemu njegovi govorili kada se zenio prvi put. A takodje kada se zenio drugi put tj mojom majkom.
Zlih jezika nikada malo. Iskreno i sam sam hiljadu puta razmisljao o nekoj vanbracnoj zajednici muskarca i zene u kojoj bi ja bio otac nekome usvojenom dijetetu pored vlastite dijece koje abd planiram imati. Medjutim opet mislim da se takvo dijete treba paziti vise nego svoje i netreba mu se stavljati akcenat kao da je tudjinac. Medjutim treba mu se istina reci cim prije da bi se lakse mogao nositi sa njom i kako bi dijete znalo svoje pravo porijeklo i vrednovalo osobu i karakter onoga koji ga je usvojio. Procitao sam da je neko rekao da je usvajanje dijece u Islamu haram. Ne, nije. Haram je i nepravda prema tome dijetetu kada se ono usvoji a podigne se na nacin da nezna nista o svome porijeklu prezimenu ili necemu sto bi ga vezalo za njegove prave roditelje i bude omalovazavano i vrijedjano radi toga.
Evo teksta o tome koji govori o tome:
Islam o usvajanju djece (adopciji)
'Allah nijednom covjeku dva srca u njedrima njegovim nije dao, a ni zene vase, od kojih se ziharom rastavljate, materama vasim nije ucinio,niti je posinke vase sinovima vasim ucinio. To su samo vase rijeci, iz vasih usta, a Allah istinu govori i na pravi put izvodi.
"Zovite ih po ocevima njihovim, to je kod Allaha ispravnije. A ako ne znate imena oceva njihovih, pa, braca su vasa po vjeri, i sticenici su vasi. Nije grijeh ako u tome pogrijesite, grijeh je ako to namjerno ucinite ; a Allah prasta i samilostan je." (Al Ahzab 4-5)
Kako god je haram čovjeku da poriče dijete koje mu je rodila vjenčana žena, isto tako je haram da on pravno posini dijete kome nije prirodni otac. Kao i drugi narodi u povijesnom toku, Arabljani su u doba džahilijjeta znali da pridodaju svojoj lozi i familiji koga god su željeli kroz instituciju adopcije. Čovjek bi usvojio (tebenna, učiniti nekoga sinom) dječaka koji mu se sviđao za sina (mutebenna), izjasnivši se javno o tome, i dječak bi njemu postajao kao sin, dijeleći obaveze i prava famijle koja ga je usvojila i uzimajući njezino ime. Posinjenje je bilo pravomoćno uprkos tome što je usvojeni sin mogao imati poznatog oca i što je dolazio is poznate loze.
Ovakva praksa bila je raširena u arabljanskome društvu u vrijeme kad je došao islam. Prije nego je primio poslanički poziv, Resulullah – alejhi’s-selam – lično je bio usvojio Zejda ibni Harisa, koji je bio zarobljen kao dijete prilikom jednog napada na njegovo pleme, što je bila svakodnevna pojava u vrijeme džahilijjeta. Hakim ibni Hizam kupio ga je svojoj tetki po ocu Hatidži, a kad se ona udala za Resulullaha – alejhi’s-Selam –, Hatidža mu je poklonila Zejda. Kada su Zejdov otac i rođak saznali gdje se on nalazi, došli su Resulullahu – alejhi’s-selam – i tražili da se Zejd vrati. Resulullah – alejhi’s-Selam – prepusti Zejdu da sam izabere kuda će. Zejd nije mogao da, pred ocem i amidžom, ne da prednost Muhammedu – alejhi’s-selam -, nakon čega ga on oslobodi i usvoji kao sina u prisustvu ostalih. On se već zvao Zejd ibni Muhammed i postao je prvi slobodni rob koji je primio islam.
I kakvo je sada islamsko gledište na ovakav džahilijjetski sistem usvajanja ?
Ovu vrstu adopcije islam de facto smatra potiranjem prirodnog reda i stvarnosti. Uvođenje stranca u familiju kao njezina člana i dopuštenje da on bude u blizini žena koje mu nisu muharremât, tj. ne postoji šeri’atska smetnja da ih on uzme za ženu, je, ustvari, prijevara – jer čovjekova žena nije majka usvojenom, niti je njegova kćerka tome dječaku sestra, niti je njegova sestra tome dječaku tetka – pošto sve one njemu nisu muharremat; za sve njih on je samo stranac. Štaviše, usvojeni sin tražit će pravo na nasljedstvo čovjeka ili njegove žene lišavajući time istinske nasljednike u njihovom punom pravu na nasljedstvo. Takva situacija izaziva ljutnju pravih nasljednika protiv stranca koji ih je zloupotrijebio i uzurpirao njihova prava tako što ih je lišio cjelokupnog nasljedstva, miraza. Takve česte ljutnje vode u svađe i kidaju srodstvo i rodbinske veze. To je razlog što je Kur’an ukinuo ovaj džahilijjetski sistem zabranivši ga u potpunosti i iskorijenivši sve njegove posljedice. Allah dželle šanuhu kaže:
"… niti je posinke vaše sinovima vašim učinio. To su samo vaše riječi, iz vaših usta, a Allah istinu govori i na pravi put izvodi. Zovite ih po očevima njihovim, to je kod Allaha ispravnije. A ako ne znate imena očeva njihovih, pa, braća su vaša po vjeri i štićenici su vaši …
(El-Ahzab 5-6)
Razmislimo o kur’anskim ajetima "niti je posine vaše sinovima vašim učinio. To su samo vaše riječi, iz vaših usta … " To znači da je izjava o adopciji sastavljena od riječi koje ne korespondiraju sa stvarnošću. Puka izjava ne može promijeniti stvarnost niti činjenice, ne može stranca učiniti ni rodbinom ni nasljednikom, niti nekog pojedinca sinom. Puko usmeno isražavanje ili nekakav simbolički govor ne može nečiju krv ubrizgati u vene usvojenoga sina, niti može proizvesti osjećanja očinske naklonosti u ljudskome srcu a ni sinovska osjećanja u srcu usvojenoga djeteta, kao što ne može prenijeti genetske, fizičke, duševne ili mentalne crte.
Islam je također ukinuo sve posljedice ovog sistema usvajanja koje se odnose na nasljeđivanje i na zabranu braka sa hudovicom ili razvedenicom usvojenog sina. U pogledu nasljeđivanja, Kur’an nije uzeo u obzir nijedan dokaz osim onog koji se temelji na srodstvo po krvi i braku: "A rođaci su, prema Allahovoj knjizi, jedni drugima preči. Allah, zaista, sve zna … "(Et-Tewbe 75).
U pogledu braka, Kur’an ustvrđuje da su samo žene « rođenih sinova » (En-Nisa’ : 23), a ne žene usvojenih sinova, zauvijek zabranjene za brak onome ko je usvojio dijete (sina). Prema tome, dozvoljeno je čovjeku da se oženi razvedenom ženom njegova usvojenog sina – pošto je ona, ustvari, bila žena stranca, onoga koji s njim nije u krvnom srodstvu.
Adopcija radi odgajanja i obrazovanja
Kao što je prethodno objašnjeno, islam je ukinuo onu vrstu adopcije koja od usvojenoga dječaka čini člana familije sa svim pravima u nasljedstvu, gdje mu je (u familiji) dopušteno da se slobodno miješa sa ostalim članovima domaćinstva, adopcija u kojoj se zabranjuje ženidba itd.
Ali riječ posinjavanje (tebnijje, adopcija) upotrebljava se i u drukčijem smislu, što islam nije zabranio, a to je: kada čovjek u kuću primi siroče ili nahoče da bi ga odgajao ili obrazovao i da ga tretira kao svoje dijete: štiti ga, hrani, odijeva, podučava i pazi kao i svoje rođeno dijete. Međutim, on to dijete ne pripisuje sebi niti mu daje prava koja je šeri’at rezervirao za rođenu djecu. Ovo je izuzetno lijep čin u Allahovoj dželle šanuhu vjeri, i onaj ko ga izvrši bit će nagrađen Džennetom. Resulullah – alejhi’s-selam – je rekao: "Ja i onaj ko zbrinjava siroče bit ćemo kao ova dvojica u Džennetu", pokazavši svoj srednji prst i kažiprst s nezantnom razdaljinom (El-Buhari, Et-Termizi i Ebu Davud).
Nahoče (leqît) se također smatra siročetom (jetim), također se termin "onaj koga se nađe na putu" (ibni sebil) odnosi na onog o kome se mora starati.
Ako čovjek nema vlastito dijete, a želi da ovakvo dijete pomogne svojim materijalnim sredstvima, on mu može darovati šta hoće dok je živ, a može mu ostavititi u nasljedstvo jednu trećinu svoje ostavštine prije nego što umre.
Sejh Jusuf El Qaradavi: Halal i haram u islamu
- Loulou
#40 Re: Usvajanje djeteta
Nisam upratila, da li je neko odgovorio na pitanje da li samo jedna osoba (bilo musko ili žensko) može usvojiti dijete ili moraju biti braku (dakle, ne "samo" par nego i u braku)?
I, postoji li u našem zakonu gornja dobna granica osobe za usvajanje? (npr. da žena ne moze biti starija od XX godina, mozda čak i muškarac)?
Zna li neko kako to ide?
I, postoji li u našem zakonu gornja dobna granica osobe za usvajanje? (npr. da žena ne moze biti starija od XX godina, mozda čak i muškarac)?
Zna li neko kako to ide?
- Cholina_Lokica
#41 Re: Usvajanje djeteta
za potpuno usvojenje, partneri moraju biti u braku, ili u vanbracnoj zajednici duzoj od 5 god. sto se starosti tice, potrebno je da usvojioci imaju izmedju 25 i 45 godina, ili samo da jedan usvojioc ispunjava taj uvjet. usvojioc mora biti stariji od djeteta 18. god, ali ne smije biti stariji od 45 god.Loulou wrote:Nisam upratila, da li je neko odgovorio na pitanje da li samo jedna osoba (bilo musko ili žensko) može usvojiti dijete ili moraju biti braku (dakle, ne "samo" par nego i u braku)?
Zna li neko kako to ide?
- burekodsira
#42 Re: Usvajanje djeteta
znaci samac nebi mogao usvojiti djete iako ispunjava sve uslove osim partnera?
- ljubav_aha
#43 Re: Usvajanje djeteta
vanbracnoj zajednici duzoj od 5 godinaDile wrote:za potpuno usvojenje, partneri moraju biti u braku, ili u vanbracnoj zajednici duzoj od 5 god. sto se starosti tice, potrebno je da usvojioci imaju izmedju 25 i 45 godina, ili samo da jedan usvojioc ispunjava taj uvjet. usvojioc mora biti stariji od djeteta 18. god, ali ne smije biti stariji od 45 god.Loulou wrote:Nisam upratila, da li je neko odgovorio na pitanje da li samo jedna osoba (bilo musko ili žensko) može usvojiti dijete ili moraju biti braku (dakle, ne "samo" par nego i u braku)?
Zna li neko kako to ide?
plus,osobe koje nisu u braku,a ispunjavaju uslove za usvajanje,n emogu usvojiti dijete,to je diskriminacija
- Cholina_Lokica
#44 Re: Usvajanje djeteta
@ burekodsira
da. samac moze jedino da usvoji dijete bracnog partnera, a ovako da usvoj idijete ne moze. moze jedino da bude hranioc...
@ljubav-aha
mozda jeste diskriminacija, ali u zakonu se tezi stvaranju "prirodne" porodice sa oba roditelja...
da. samac moze jedino da usvoji dijete bracnog partnera, a ovako da usvoj idijete ne moze. moze jedino da bude hranioc...
@ljubav-aha
mozda jeste diskriminacija, ali u zakonu se tezi stvaranju "prirodne" porodice sa oba roditelja...
- ljubav_aha
#45 Re: Usvajanje djeteta
Dile,pa zar nije dovoljan dokaz da su djeca odrasla sa jednim rodteljem sasvim zdrava djecaDile wrote:@ burekodsira
@ljubav-aha
ovjde se bore za pravo usvajanje djece homo-parova,izgleda da i oni imaju veca prava od osoba koje su samci
- dalmatinka
#46 Re: Usvajanje djeteta
Moram vam ispričati nešto što me najviše raznježilo u životu.
Prije nekoliko mjeseci dođe kolegica iz susjednog ureda i pita me da li sam čula za XY - poslovnog partnera firme u kojoj radimo? Rekla sam joj da ga nisam dugo ni vidjela ni čula i pitam što mu se dogodilo.
Pa, znaš on i supruga nisu dugo mogli imati djece, pa su konačno došli na red za usvojenje, pa kad su došli u dom pokupiti bebu, saznali su da beba ima još starijeg brata i sestru ( 3 i 5 godina ) pa su posvojiti svo troje.
Ja sam samo u tom trenutku osjetila kako mi nekontrolirano suze teku niz lice od ganutosti. Nevjerojatan osjećaj.
Nakon nekoliko tjedana druga ga kolegica sretne na plaži dok je šetao ovo dvoje starijih, osmjeh mu je od uha do uha, kaže da je konačno otac s punim radnim vremenom.
Prije nekoliko mjeseci dođe kolegica iz susjednog ureda i pita me da li sam čula za XY - poslovnog partnera firme u kojoj radimo? Rekla sam joj da ga nisam dugo ni vidjela ni čula i pitam što mu se dogodilo.
Pa, znaš on i supruga nisu dugo mogli imati djece, pa su konačno došli na red za usvojenje, pa kad su došli u dom pokupiti bebu, saznali su da beba ima još starijeg brata i sestru ( 3 i 5 godina ) pa su posvojiti svo troje.
Ja sam samo u tom trenutku osjetila kako mi nekontrolirano suze teku niz lice od ganutosti. Nevjerojatan osjećaj.
Nakon nekoliko tjedana druga ga kolegica sretne na plaži dok je šetao ovo dvoje starijih, osmjeh mu je od uha do uha, kaže da je konačno otac s punim radnim vremenom.
- bez_ideje
#47 Re: Usvajanje djeteta
Ta mi je "zakonska porodica" kojoj se tezi (sa oba roditelja) najveca glupost!
Znaci bolje je ostaviti djete u ustanovama,domovima,sirotistima neego ga dati nekome ko je spreman da bude samohrani roditelj
Slazem se da se treba dobro provjeriti kome idu djeca ,ali mi se ovo nikako ne poklapa sa interesima djeteta!
Koliko je meni poznato i samohrani roditelj i dijete(djeca) su porodica !

Znaci bolje je ostaviti djete u ustanovama,domovima,sirotistima neego ga dati nekome ko je spreman da bude samohrani roditelj
Slazem se da se treba dobro provjeriti kome idu djeca ,ali mi se ovo nikako ne poklapa sa interesima djeteta!
Koliko je meni poznato i samohrani roditelj i dijete(djeca) su porodica !
- Cholina_Lokica
#48 Re: Usvajanje djeteta
sve to stoji, ali je tako u zakonu, a ja sam vama to samo prepricala... ja stvarno nisam zakon pisala niti imam ikakve veze sa doticnim...ljubav_aha wrote:Dile,pa zar nije dovoljan dokaz da su djeca odrasla sa jednim rodteljem sasvim zdrava djecaDile wrote:@ burekodsira
@ljubav-aha
ovjde se bore za pravo usvajanje djece homo-parova,izgleda da i oni imaju veca prava od osoba koje su samci
- Loulou
#49 Re: Usvajanje djeteta
Hvala @DileDile wrote:za potpuno usvojenje, partneri moraju biti u braku, ili u vanbracnoj zajednici duzoj od 5 god. sto se starosti tice, potrebno je da usvojioci imaju izmedju 25 i 45 godina, ili samo da jedan usvojioc ispunjava taj uvjet. usvojioc mora biti stariji od djeteta 18. god, ali ne smije biti stariji od 45 god.Loulou wrote:Nisam upratila, da li je neko odgovorio na pitanje da li samo jedna osoba (bilo musko ili žensko) može usvojiti dijete ili moraju biti braku (dakle, ne "samo" par nego i u braku)?
Zna li neko kako to ide?
-
Esma_saida
#50 Re: Usvajanje djeteta
shaeledin,hvala na tom textu,,zanimljivo