Ko su Albanci?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Jazz_Junkie
#26 Re: Ko su Albanci?
Bukura na albanskom znaci ljepotica. Rumunjski spada medju romanske jezike sto znaci one jezike koji su proizasli iz latinskog, a to su francuski, talijanski, spanski, katalanski, portugalski, retoromanski i naravno rumunjski. Albanski i rumunjski nemaju nikakve veze i ako postoji neke zajednicke rijeci, onda je rijec o pozajmicama iz nekog drugog jezika.
-
RealFairplayer
#27 Re: Ko su Albanci?
I ja sam donedavno bila ubijedjena da su oni najvećim dijelom samo slastičari i pekari, a onda kad sam otišla na koncert Jose Carrerasa i Inve Mule u Sarajevu prije par godina, i saznala da je Inva Mula, jedna od najačih operteta u svijetu danas i pratilja legendarnog Jose Carrerasa Albanka, malo samo promijenila stereotip. Prijatelj moga oca, inače savjetnik Ministarstva za kulturu u hrvatskoj je Zef Mirdita, takodjer Albanac, a tamo ih ima daleko daleko više nego kod nas.
Inače, prije par godina sam pisala esej o Albanskoj kulturi.
Tu mi je moram priznati najviše pomogao jedan mladi Sarajlija, inače porijeklom Albanac i akadamski grajdanin čije ime nemam dozvolu ovdje iznjijeti. Kad sam rekla da nisam znala da je Albanac, ispravio me je i rekao da je on Bosanac albanskog porijekla, jer je rodjen i odrastao ovdje, pa mu je logično da se osjeća bosancem, ali je dodao de se na veliku žalost mnogo Bosanaca koji nisu "konstitutivnog" porijekla "vratilo korijenima" (uključujući i neke Albance) jer su im u tome "pomogli" ovi konstitutivni smatrajući ih strancima, iako su ti nekonstitutivni Bosanci i Hercegovi rodjeni u BiH i osjećali je svojom jedinom domovinom. Eto šta radi taj povratak plemenskom uredjenju države.
No vratimo se temi.
Napomenuo je da kod nas uglavnom dolaze Albanci ugostitelji i zanatlije ,a ovi obrazovaniji Albanci uglavnom migriraju u zapadnije zemlje. Kaže da ih u hrvatskoj ima definitivno više nego kod nas.
Mi primijetimo ove slastičare i pekare jer se oni sporije integrišu u društva od onih malo prosvjećenijih albanaca, koji se čak i u prvim generacijama integrišu. Upravo zbog toga mi ne primjetimo one pismene Albance, pogotovo kad isti "ukinu" tipične samoglasnike-završetke na svojjim preziminima , pa mi onda nabraja neke ugledne porodice za koje tvrdi da su albanskog porijekla, tipa "Karkini" >Karkin, Korkuti>Korkut, Ibrulji>Ibrulj, Gojani>Gojan, Ibrulji>Ibrulj, Bušati>Bušatlić, Gaši> Gašić, i koji su danas integrisani u sve konstitutivne narode itd.
Inače kod nas "Šiptar" zvuči pogrdno, tj. u najmanju ruku kao neki zanat ( kao i svaka druga riječ koja završava na "ar": pekar, mesar, tesar, mljekar, pitar, sitar, itd.) ali na njihovom jeziku taj nastavak ima sasvim drugo značenje.
Na njihovom jeziku "Šiptar" (što dolazi zapravo od Šćiptar ali ovi na sjeveru gutaju ovo "ć") doslovno znači "Onaj koji pokliče orlovskim krikom" ( mada mi je dao i druga objašnjenja) i oni sebe zapravo zovu "Šiptar" ali ih mi zovemo Albanci ( navodno po imenu jednog ilirskog plebena Albanoi i njogovog grada Albanopolisa po kojem je čitava Albanija dobila naziv.Svi drugi ih takodjer zovou imenom koje sadrži korijen "Alb" ( Albanians, Albaner, Albaneze). Smatra se da su ih prije turaka slaveni zvali Arbanasi, pa dan danas u Zadru postoji predgradje koje se zvoe Arbanasi jer su ga naselili Albanci katolici u bijegu od osmanskih turaka. Takodjer postoji selo Arbanasi u Bugarskoj, ali su to selo naselili Albanci pravoslavne vjeroispovijesti.
Riječ Šćiponia ili Šiponia znači orao, a sam orao je dobio naziv od rijeći "Šip" sa dugim i, što je po njemu zapravo imitacija pokliča orla. Samim tim "šćitpj" znači "pokličem" ili "ispuštam zvuk">govorim. ( Ovo je verzija ovog čovjeka, ali sam čitala i o drugim verzijama)
Vrlo interesantan ( i zgodan tip, za neudate cure
...samo je izgleda oženjen
)
Uglavno evo knjiga koje mi je preporučio i koje sam koristila u svom eseju:
1. "A Dictionary of Albanian Religion, Mythology, and Folk Culture" autor je Robert Elsie, a može se čitati i na internetu na :
http://books.google.ba/books?id=N_IXHrX ... lt#PPP1,M1
Druga interesantna knjiga koju sam sam našla je:
2. "Kosovo: A Short Histroy" koju je napisao Noel Malkolm a prevedena je i na našem jeziku kao "Kosovo-Kratka Povijest".
Treća knjiga koju mi je preporučio je zapravo knjiga koja identifikuje BiH porodice albanskig porijekla a zove se "
3. "Porijeklo i pripadnost stanovništva Bosne i Hercegovine", a napisao ju je naš profesor Enver Imamović.
Stvarno sam bila iznenadjena koliko je BiH porodica albanskog porijekla, i to ne samo muslimanskih, već i katoličkih i pravoslavnih ( jer kod njih postoje sve tri religije, ali oni daju izgleda prioritet njihovom etničkom identitetu_ kod njih muslimani u kućama drže i kuran i bibliju na albanskim, i Muhamed Aliju-guvernera Egipta koji je bio albanskog porijekla i majku Terezu...njima je, kako mi objašnjava ovaj mladi čovjek bitnija ta etnička odrednica)...
Dakle da zaključim, ima tu "sigurno" mnogo više od slastičara i pekara...dovoljno je prisjetiti se šta je američki senator Jozef Diogardi ( inače Zef Diogardi) , koji za sebe sam kaže da je Albanac porijeklom, učinio za kosovske Albance
Dakle, dobor je nkead proširiti vidike jer živjeti u mraku brzo postaje tegoba
Tu mi je moram priznati najviše pomogao jedan mladi Sarajlija, inače porijeklom Albanac i akadamski grajdanin čije ime nemam dozvolu ovdje iznjijeti. Kad sam rekla da nisam znala da je Albanac, ispravio me je i rekao da je on Bosanac albanskog porijekla, jer je rodjen i odrastao ovdje, pa mu je logično da se osjeća bosancem, ali je dodao de se na veliku žalost mnogo Bosanaca koji nisu "konstitutivnog" porijekla "vratilo korijenima" (uključujući i neke Albance) jer su im u tome "pomogli" ovi konstitutivni smatrajući ih strancima, iako su ti nekonstitutivni Bosanci i Hercegovi rodjeni u BiH i osjećali je svojom jedinom domovinom. Eto šta radi taj povratak plemenskom uredjenju države.
No vratimo se temi.
Napomenuo je da kod nas uglavnom dolaze Albanci ugostitelji i zanatlije ,a ovi obrazovaniji Albanci uglavnom migriraju u zapadnije zemlje. Kaže da ih u hrvatskoj ima definitivno više nego kod nas.
Mi primijetimo ove slastičare i pekare jer se oni sporije integrišu u društva od onih malo prosvjećenijih albanaca, koji se čak i u prvim generacijama integrišu. Upravo zbog toga mi ne primjetimo one pismene Albance, pogotovo kad isti "ukinu" tipične samoglasnike-završetke na svojjim preziminima , pa mi onda nabraja neke ugledne porodice za koje tvrdi da su albanskog porijekla, tipa "Karkini" >Karkin, Korkuti>Korkut, Ibrulji>Ibrulj, Gojani>Gojan, Ibrulji>Ibrulj, Bušati>Bušatlić, Gaši> Gašić, i koji su danas integrisani u sve konstitutivne narode itd.
Inače kod nas "Šiptar" zvuči pogrdno, tj. u najmanju ruku kao neki zanat ( kao i svaka druga riječ koja završava na "ar": pekar, mesar, tesar, mljekar, pitar, sitar, itd.) ali na njihovom jeziku taj nastavak ima sasvim drugo značenje.
Na njihovom jeziku "Šiptar" (što dolazi zapravo od Šćiptar ali ovi na sjeveru gutaju ovo "ć") doslovno znači "Onaj koji pokliče orlovskim krikom" ( mada mi je dao i druga objašnjenja) i oni sebe zapravo zovu "Šiptar" ali ih mi zovemo Albanci ( navodno po imenu jednog ilirskog plebena Albanoi i njogovog grada Albanopolisa po kojem je čitava Albanija dobila naziv.Svi drugi ih takodjer zovou imenom koje sadrži korijen "Alb" ( Albanians, Albaner, Albaneze). Smatra se da su ih prije turaka slaveni zvali Arbanasi, pa dan danas u Zadru postoji predgradje koje se zvoe Arbanasi jer su ga naselili Albanci katolici u bijegu od osmanskih turaka. Takodjer postoji selo Arbanasi u Bugarskoj, ali su to selo naselili Albanci pravoslavne vjeroispovijesti.
Riječ Šćiponia ili Šiponia znači orao, a sam orao je dobio naziv od rijeći "Šip" sa dugim i, što je po njemu zapravo imitacija pokliča orla. Samim tim "šćitpj" znači "pokličem" ili "ispuštam zvuk">govorim. ( Ovo je verzija ovog čovjeka, ali sam čitala i o drugim verzijama)
Vrlo interesantan ( i zgodan tip, za neudate cure
1. "A Dictionary of Albanian Religion, Mythology, and Folk Culture" autor je Robert Elsie, a može se čitati i na internetu na :
2. "Kosovo: A Short Histroy" koju je napisao Noel Malkolm a prevedena je i na našem jeziku kao "Kosovo-Kratka Povijest".
Treća knjiga koju mi je preporučio je zapravo knjiga koja identifikuje BiH porodice albanskig porijekla a zove se "
3. "Porijeklo i pripadnost stanovništva Bosne i Hercegovine", a napisao ju je naš profesor Enver Imamović.
Stvarno sam bila iznenadjena koliko je BiH porodica albanskog porijekla, i to ne samo muslimanskih, već i katoličkih i pravoslavnih ( jer kod njih postoje sve tri religije, ali oni daju izgleda prioritet njihovom etničkom identitetu_ kod njih muslimani u kućama drže i kuran i bibliju na albanskim, i Muhamed Aliju-guvernera Egipta koji je bio albanskog porijekla i majku Terezu...njima je, kako mi objašnjava ovaj mladi čovjek bitnija ta etnička odrednica)...
Dakle da zaključim, ima tu "sigurno" mnogo više od slastičara i pekara...dovoljno je prisjetiti se šta je američki senator Jozef Diogardi ( inače Zef Diogardi) , koji za sebe sam kaže da je Albanac porijeklom, učinio za kosovske Albance
splavar šime wrote:Albanci su dobri slastičari i pekari,a niko nemože bolje napraviti sljadoljed od Albanca.
-
RealFairplayer
#28 Re: Ko su Albanci?
ja sam naša objašnjenje jednog medjunarodnog jezičara po imenu Adrian Room za neretvu (i mnoge mnoge druge riječi).
Ovaj autor smatra da drevni naziv za neretvu 8 Narenta) dolazi od Iberijanske riječi " Nar" što znači " Rijeka" ili "tok".
Naravno zna se da je postojalo ilirsko pleme po imenu "Narensi" po kojem je kasnije nazvan drevni gradić " Narona" ( današnji "Vid" u dolini Neretve), ali je moguće da su iliri preuzeli to ime od drevnih Iberijanaca, sa kojima su trgovali li ko zna zašto.
Knjiga je super a zove se:
"Brewer's Dictionary of Names: People and Places and Things" a autor je kako rekoh Adrina Room. Ima stvarno svega a našla sam je u British Council-u.
Ovaj autor smatra da drevni naziv za neretvu 8 Narenta) dolazi od Iberijanske riječi " Nar" što znači " Rijeka" ili "tok".
Naravno zna se da je postojalo ilirsko pleme po imenu "Narensi" po kojem je kasnije nazvan drevni gradić " Narona" ( današnji "Vid" u dolini Neretve), ali je moguće da su iliri preuzeli to ime od drevnih Iberijanaca, sa kojima su trgovali li ko zna zašto.
"Brewer's Dictionary of Names: People and Places and Things" a autor je kako rekoh Adrina Room. Ima stvarno svega a našla sam je u British Council-u.
osa wrote:ne znam za ostala imena ali ime neretva postoji i u ukrajini, kolega mi se oženio iz ukrajine te je sa suprugom bio u ukrajinskim karpatima na raftingu, on mi je rekao da je naišao na ime rijeke neretva, te na selo jamnica i još neke iste ili jako slične kao u hrvatskoj i bih. dakle ili je slavensko ili su iliri živjeli i u ukrajini.Van Halen wrote:Tačno je to da je veliki broj ilirskih plemena koja su stalno međusobno ratovala, živio u Bosni i Hercegovini. Situacija ni danas
u BiH nije puno drugačija. I danas imamo razne lokalne plemenske vođe, i maltene države u državi. Od plemena Breuci koje je živjelo u sjeveroistočnoj Bosni potiče ime grada Brčko. Zatim od Autarijanta potiče ime rijeke Tara. Ime Bosna je ilirskog porijekla (Bosona). Neretva od plemena Narentii i slično. Albanci jesu jednim dijelom porijeklom Iliri, ali bitno je naglasiti da sami oni nemaju ekskluzivno pravo na to.
-
RealFairplayer
#29 Re: Ko su Albanci?
Ja sam našla objašnjenje naziva Neretva (i mnoge mnoge druge riječi) od strane jednog medjunarodnog jezičara po imenu Adrian Room
Ovaj autor smatra da drevni naziv za neretvu (Narenta) dolazi od Iberijanske riječi " Nar" što znači " rijeka" ili "tok".
"Brewer's Dictionary of Names: People and Places and Things" a autor je kako rekoh Adrian Room. Ima stvarno svega a našla sam je u British Council-u.
Ovaj autor smatra da drevni naziv za neretvu (Narenta) dolazi od Iberijanske riječi " Nar" što znači " rijeka" ili "tok".
"Brewer's Dictionary of Names: People and Places and Things" a autor je kako rekoh Adrian Room. Ima stvarno svega a našla sam je u British Council-u.
osa wrote:ne znam za ostala imena ali ime neretva postoji i u ukrajini, kolega mi se oženio iz ukrajine te je sa suprugom bio u ukrajinskim karpatima na raftingu, on mi je rekao da je naišao na ime rijeke neretva, te na selo jamnica i još neke iste ili jako slične kao u hrvatskoj i bih. dakle ili je slavensko ili su iliri živjeli i u ukrajini.Van Halen wrote:Tačno je to da je veliki broj ilirskih plemena koja su stalno međusobno ratovala, živio u Bosni i Hercegovini. Situacija ni danas
u BiH nije puno drugačija. I danas imamo razne lokalne plemenske vođe, i maltene države u državi. Od plemena Breuci koje je živjelo u sjeveroistočnoj Bosni potiče ime grada Brčko. Zatim od Autarijanta potiče ime rijeke Tara. Ime Bosna je ilirskog porijekla (Bosona). Neretva od plemena Narentii i slično. Albanci jesu jednim dijelom porijeklom Iliri, ali bitno je naglasiti da sami oni nemaju ekskluzivno pravo na to.
- bach
#30 Re: Ko su Albanci?
Ja sam upoznao jednu prelijepu Albanku prije nekolko godina u Njemačkoj. Tada mi je rekla da se njena najbolja jaranica u Tirani zove DRINA.
A ja kažem to je jedna lijepa i krvava rijeka u mojoj zemlji. A ona kaže to je uobičajeno žensko ime kod nas.
A ja kažem to je jedna lijepa i krvava rijeka u mojoj zemlji. A ona kaže to je uobičajeno žensko ime kod nas.
-
RealFairplayer
#31 Re: Ko su Albanci?
Na osnovu literature koju sam proučila za esej, došla sam do zaključka da se ilirska teza o prijeklu Albanaca bazira na teti da Albanci nastali od ostataka Ilira, ali se mimoilaze od te tačke pa nadalje, tj. po pitanju da li su Albanci ostaci ilirskog plemstva i njihovog stanovništva koje je živjelo u gradovima, ili su zapravo potomci ilira stočara. postoji i teza po kojoj su se iliri iz gradova povukli u planine pod najezdom Rimljana i postali gorštaci ( nešto slično Škotima gorštacima), a oslalo je ostavljeno čitaocima da zaključe sami.
Ja nisam pobornik ove zadnje teorije( povlačenje u planine) a i ako jeste tako bilo, onda ni sami ti gorštaci nisu mogli biti čisti Iliri ako su došli iz ilirskih gradova koji su pripadali ilirskim kraljevstvima, jer se u kraljevstvima narodi miješaju .
Po meni, ilirsko plemstvo se stopilo u Rimsko stanovništvo, čak i pod uslovom da su pojedinim ilirskim kraljevima Rimljani dali neke oblike autonomije.
Dakle, moja verzija je da je ilirsko plemstvo (potomci ilirskih kraljevstva Ardijejaca, Mollossa, Liburna, Delmata i drugih) vremenom neminovno asimilirano u Rimsko društvo jer je to bila svjetski dominantna civilizacija, nešto ala SAD danas, dok su manje romanizovani ostali upravo oni iliri stočari koji su sačuvali jezik, i vremenom se razmnožili toliko da su popunili sjevernu Albaniju, planine na Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori, jer su bili mobilni i niko ih nije mogao popisati niti kontrolisati. Razvijena ilirska elita ( plemstvo i urbano stanovništvo) po meni nije imalo šanse ostati etnički čisto. Moralo se asiminlirati u Rimljane.
Jedini neintegrisani (neasimilirani) iliri su mogli biti iliri stočari (nomadski iliri).
Po ovoj teoriji, Albanci su potomci ilirskih nomadskih (stočarskih) zajednica koje su obitavale na daleko većim nadmorskim visinama od svojih kraljeva i plemstva pa tako sačuvali jezik i (seoske) ilirske običaje.
U drugom slučaju, ako Albanci nisu Iliri, mogli bi biti Tračani, a smatra se da su u nekim predjelima mješanci Ilira i Tračana. Ima i treća teorija, tj. da su Dačani, čime bi bili u srodstvu sa današnjim Ruminima, ako su ovi potonji potomci Dačana.
U svakom slučaju se domovina Albanaca veže za Balkan u pred-slavenskom periodu, bilo da su iliri, bilo da su Tračani ili njihovi bliski rodjaci Dačani. Do ovog zaključka nauka je došla tako što nigdje u istojij nije zabilježen "dolazak" Albanaca na Balkan, pa čak ni njihove migracije iz jednog kraja Balkana na drugi, na osnovu sličnosti izmedju ilirskih i albanskih riječi, na osnovu sličnosti izmedju albanske i ilirske materijalne kulture ( nošnja, dezeni/cik-cak dezen i koncentrični krugovi su najdominantniji medju pronadjenim ilirskim ostacima a dominiraju kod sjevernih Albanaca, pojedinih bošnjačkih i hrvatskih sela u BiH, sa posebnim naglaskom na sličnost dizajna tetovaža žena starosjedilaca doline rijeke Lašve u BiH).
Dakle, nije isključivo da se radi o jednoj etničkoj skupini koja se sastojala od više naroda, kap npr. Slaveni, koji se sastoje od južnih slavena (Srba, Hrvata, Bošnjaka, Crnogoraca itd.), Zapdanih slavena ( Čeha, Slovaka...), Isotčnih slavena ( Rusa, Bjelorusa, ukrainaca itd itd.) i da su neki od tih ilirskih naroda bolje opstali od drugih, konkretno stočarske zajednice iliti SAMO JEDAN SLOJ društva koje je činimo ilirska kraljevstva koja su nestala (Možda je pokoji ilirski "asfaltaš" i pobjego iz grada u planinu i pridružio se braći "stočarima"
)
Samim tim, albanski intelektualci, sa kojima sam lično razgovarala, opravdano smatraju da i mnogi drugi narodi na balkanu imaju apsolutno pravo na ilirsko kulturno i duhovno nasljedje, a pogotovo narodi BiH, za koji se priča da ima najviše ilirske DNK od svih naroda koji postoje danas.
Ovaj Sarajlija albanskog porijekla smatra (pravino) da ne postoji " etnički čist narod", pa samim tim i Albanci imaju primjesa različitih naroda i narodnosti, možda nešto malo manje od drugih balkanaca jer su bili izolovaniji od drugih, ali ipak nisu " etnički čisti", i kaže " fala Bogu pa nisu, jer mi taj pojam ( "etnički čist") ulijeva neku jezu".
Uh, ja se sita napričala, ko da ću opet branit disertaciju
Ja nisam pobornik ove zadnje teorije( povlačenje u planine) a i ako jeste tako bilo, onda ni sami ti gorštaci nisu mogli biti čisti Iliri ako su došli iz ilirskih gradova koji su pripadali ilirskim kraljevstvima, jer se u kraljevstvima narodi miješaju .
Po meni, ilirsko plemstvo se stopilo u Rimsko stanovništvo, čak i pod uslovom da su pojedinim ilirskim kraljevima Rimljani dali neke oblike autonomije.
Dakle, moja verzija je da je ilirsko plemstvo (potomci ilirskih kraljevstva Ardijejaca, Mollossa, Liburna, Delmata i drugih) vremenom neminovno asimilirano u Rimsko društvo jer je to bila svjetski dominantna civilizacija, nešto ala SAD danas, dok su manje romanizovani ostali upravo oni iliri stočari koji su sačuvali jezik, i vremenom se razmnožili toliko da su popunili sjevernu Albaniju, planine na Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori, jer su bili mobilni i niko ih nije mogao popisati niti kontrolisati. Razvijena ilirska elita ( plemstvo i urbano stanovništvo) po meni nije imalo šanse ostati etnički čisto. Moralo se asiminlirati u Rimljane.
Jedini neintegrisani (neasimilirani) iliri su mogli biti iliri stočari (nomadski iliri).
Po ovoj teoriji, Albanci su potomci ilirskih nomadskih (stočarskih) zajednica koje su obitavale na daleko većim nadmorskim visinama od svojih kraljeva i plemstva pa tako sačuvali jezik i (seoske) ilirske običaje.
U drugom slučaju, ako Albanci nisu Iliri, mogli bi biti Tračani, a smatra se da su u nekim predjelima mješanci Ilira i Tračana. Ima i treća teorija, tj. da su Dačani, čime bi bili u srodstvu sa današnjim Ruminima, ako su ovi potonji potomci Dačana.
U svakom slučaju se domovina Albanaca veže za Balkan u pred-slavenskom periodu, bilo da su iliri, bilo da su Tračani ili njihovi bliski rodjaci Dačani. Do ovog zaključka nauka je došla tako što nigdje u istojij nije zabilježen "dolazak" Albanaca na Balkan, pa čak ni njihove migracije iz jednog kraja Balkana na drugi, na osnovu sličnosti izmedju ilirskih i albanskih riječi, na osnovu sličnosti izmedju albanske i ilirske materijalne kulture ( nošnja, dezeni/cik-cak dezen i koncentrični krugovi su najdominantniji medju pronadjenim ilirskim ostacima a dominiraju kod sjevernih Albanaca, pojedinih bošnjačkih i hrvatskih sela u BiH, sa posebnim naglaskom na sličnost dizajna tetovaža žena starosjedilaca doline rijeke Lašve u BiH).
Dakle, nije isključivo da se radi o jednoj etničkoj skupini koja se sastojala od više naroda, kap npr. Slaveni, koji se sastoje od južnih slavena (Srba, Hrvata, Bošnjaka, Crnogoraca itd.), Zapdanih slavena ( Čeha, Slovaka...), Isotčnih slavena ( Rusa, Bjelorusa, ukrainaca itd itd.) i da su neki od tih ilirskih naroda bolje opstali od drugih, konkretno stočarske zajednice iliti SAMO JEDAN SLOJ društva koje je činimo ilirska kraljevstva koja su nestala (Možda je pokoji ilirski "asfaltaš" i pobjego iz grada u planinu i pridružio se braći "stočarima"
Samim tim, albanski intelektualci, sa kojima sam lično razgovarala, opravdano smatraju da i mnogi drugi narodi na balkanu imaju apsolutno pravo na ilirsko kulturno i duhovno nasljedje, a pogotovo narodi BiH, za koji se priča da ima najviše ilirske DNK od svih naroda koji postoje danas.
Ovaj Sarajlija albanskog porijekla smatra (pravino) da ne postoji " etnički čist narod", pa samim tim i Albanci imaju primjesa različitih naroda i narodnosti, možda nešto malo manje od drugih balkanaca jer su bili izolovaniji od drugih, ali ipak nisu " etnički čisti", i kaže " fala Bogu pa nisu, jer mi taj pojam ( "etnički čist") ulijeva neku jezu".
Uh, ja se sita napričala, ko da ću opet branit disertaciju
Jazz_Junkie wrote:Uopce nije tocno. Ime Brckog ima slavenski korijen i spominje se tek u 15. stoljecu kada je Gorjanski vladao vecim dijelom Bosanske Posavine. Tokom anticke epohe kada su u jugoistocnoj Evropi zivjeli mahom Iliri je na tlu Brckog bila rimska utvrda Saldae. Nikakvi Breuci.Van Halen wrote:Tačno je to da je veliki broj ilirskih plemena koja su stalno međusobno ratovala, živio u Bosni i Hercegovini. Situacija ni danas
Kada smo kod Albanaca, ostaje nerazrijeseno da li su Iliri. Posto Iliri nisu poznavali pismo i posto nam iza njih nista nije ostalo sto bi nam pomoglo u rasvjetljenju njihovog jezika osim nekoliko ilirskih imena. Osim toga poznajemo jedan veoma ogranicen rijecnik ilirskog iz grckih i rimskih izvora i sto definitivno znamo jeste, da je ilirski jedan od indogermanskih jezika. Posto je i albanski jezik indogermanski, postoji mogucnost da su Albanci u nekakvom kontinuitetu sa Ilirima, ali cisto sumnjam da su samo Iliri ostavili tragove na albanski etnos.
- Feliks
#32 Re: Ko su Albanci?
Priznajem da nisam cuo dosad izraz "indogermanski" ali ako ti kazes da se to koristi na njemackom govornom podrucju nema razloga da sumnjam.Jazz_Junkie wrote:Indoevropski naziv je nastao u doba kada se nije znalo kojoj skupini jezika pripadaju keltski (gelski) jezici, pa i npr. madjarski. U nauci se ipak izborio naziv indogermanski, upravo zato sto ne pripadaju svi evropski jezici ovoj grupi. Kada se kaze indogermanski, misli se na najistocniji (Hindu) i najzapadniji (germanski u Islandu) jezik ove velike obitelji. Indoevropski je ipak vise geografski pojam, ali nisi u krivu posto se upotrebljava sirom svijeta dok se indogermansko ime ipak najvise upotrebljava na njemackom govornom prostoru, osim tada u Istocnoj Njemackoj koja se po uzoru na SSSR takodjer sluzila indoevropskim nazivom. Obadva naziva su korektna. Inace kako i sam kazes, u Evropi imamo nekoliko jezika koji ne pripadaju ovim jezicima: baskijski (porijeklo nepoznato), madjarski, finski, estonski, laponski i turski. Dakle, madjarski, finski, estonski i laponski pripadaju fino-ugarskim jezicima, a turski oguzijskim.Feliks wrote:Ispravka: radi se o indoevropskim a ne indogermanskim jezicima. Indoevropski su gotovo svi danasnji jezici u Evropi (osim baskijskog, madjarskog, finskog, turskog i jos nekih), tako da to nije specificno vezano samo za albanski.Jazz_Junkie wrote: Osim toga poznajemo jedan veoma ogranicen rijecnik ilirskog iz grckih i rimskih izvora i sto definitivno znamo jeste, da je ilirski jedan od indogermanskih jezika. Posto je i albanski jezik indogermanski, postoji mogucnost da su Albanci u nekakvom kontinuitetu sa Ilirima, ali cisto sumnjam da su samo Iliri ostavili tragove na albanski etnos.
Interesantno je da su ugro-finski jezici (finski, madjarski) srodniji sa uralo-altajskim (razni turski jezici), nego sto su ijedni sa ostalim "indogermanskim", bar tako je dugo bilo klasificirano u lingvistici.
Pored baskijskog i neki kavkaski jezici (gruzijski, cecenski) su izolovani i ne zna im se porijeklo.
- Discball
#33 Re: Ko su Albanci?
Evo da kažem, par riječi na ovu temu, neki spomenuše da korijeni naroda bivše juge, izuzev Albanaca nemaju nikakve DNK sličnosti s Rusima.
E pa fino imate Human Genom Project koji nije još u potpunosti gotov, ali ipak ima dosta rezultata koji nisu nimalo oprječni. Može ovdje bilo ko pričati što hoće, ali to je najbolji dokaz ko smo mi u stvari...Veza svih Slavenskih plemena je neosporna!
Pratim teme ovog tipa već par mjeseci i mogu reći samo da redovno lupaju razno razne gluposti @Pietje Bel i @Van Halen, pročitali par stvari na netu i misle da nešto znaju...Često su to napisi koji apsolutno nemaju nikakve logike, a kamoli da o njima ima nekih istoriskih podataka...
Jedna interesantnost - Baski svi imaju jednu te istu krvnu grupu (mislim da je B+ ako se dobro sjećam) i genom isti kao starosjedioci Rapa Nui (na drugom kraju svijeta). Tako i dan danas nije jasno ko od koga i dali upošte potiče, niti koja je veza između njih.
Što se tiče analize ilira, ponajbolje je dala @RealFairplayer, i koja ima veze sa logikom i historijskim činjenicama...mada mislim da su Ilire potamanili južni Slaveni svojim bijegom ispred Huna jer su morali napraviti sebi novi životni prostor, a za ovu tezu ima i pisanih dokaza. Jedna interesantna činjenica je i da su tada narodi u okruženju bili tehnološki napredni i pismo je bilo veoma razvijeno, dok su Iliri sigurno bili marginalni tako da su i nestali zajedno s Keltima s ovih prostora. Dali su Albanci zaista potomci Ilira danas je to nemoguće dokazati, ali jedno je sigurno Albanija je najmlađa država u Europi koja je formirana na osnovu plemenske zajednice...
E pa fino imate Human Genom Project koji nije još u potpunosti gotov, ali ipak ima dosta rezultata koji nisu nimalo oprječni. Može ovdje bilo ko pričati što hoće, ali to je najbolji dokaz ko smo mi u stvari...Veza svih Slavenskih plemena je neosporna!
Pratim teme ovog tipa već par mjeseci i mogu reći samo da redovno lupaju razno razne gluposti @Pietje Bel i @Van Halen, pročitali par stvari na netu i misle da nešto znaju...Često su to napisi koji apsolutno nemaju nikakve logike, a kamoli da o njima ima nekih istoriskih podataka...
Jedna interesantnost - Baski svi imaju jednu te istu krvnu grupu (mislim da je B+ ako se dobro sjećam) i genom isti kao starosjedioci Rapa Nui (na drugom kraju svijeta). Tako i dan danas nije jasno ko od koga i dali upošte potiče, niti koja je veza između njih.
Što se tiče analize ilira, ponajbolje je dala @RealFairplayer, i koja ima veze sa logikom i historijskim činjenicama...mada mislim da su Ilire potamanili južni Slaveni svojim bijegom ispred Huna jer su morali napraviti sebi novi životni prostor, a za ovu tezu ima i pisanih dokaza. Jedna interesantna činjenica je i da su tada narodi u okruženju bili tehnološki napredni i pismo je bilo veoma razvijeno, dok su Iliri sigurno bili marginalni tako da su i nestali zajedno s Keltima s ovih prostora. Dali su Albanci zaista potomci Ilira danas je to nemoguće dokazati, ali jedno je sigurno Albanija je najmlađa država u Europi koja je formirana na osnovu plemenske zajednice...
- Luke Perry
#34 Re: Ko su Albanci?
Meni je bas drago sto su albanci autohtoni narod na balkanu. trebali bi oni to vise isticati.
- Jazz_Junkie
#35 Re: Ko su Albanci?
Teorija o navodnom genetskom srodstvu fino-ugarskih jezika sa altajskim je davno pala u vodu. Veoma mali broj ljudi je nekada (primjerice u 19. stoljecu, u doba revolucije od 1848 i madjarskog nacionalizma) zastupao tu teoriju, pozivajuci se na samoglasnike i tzv. aglutinativne jezike u koje npr. spadaju finski, madjarski, turski i japanski. Radi se o jednom procesu kreiranja terminusa kombinacijom morfema, dakle jednom polju gramatike. Zbog toga si upotrijebio jednu pogresnu klasifikaciju spominjanjem "uralo-altajskih" jezika sto ne postoji, jer uralski i altajski jezici su dvije separatne skupine jezika.Feliks wrote:
Priznajem da nisam cuo dosad izraz "indogermanski" ali ako ti kazes da se to koristi na njemackom govornom podrucju nema razloga da sumnjam.
Interesantno je da su ugro-finski jezici (finski, madjarski) srodniji sa uralo-altajskim (razni turski jezici), nego sto su ijedni sa ostalim "indogermanskim", bar tako je dugo bilo klasificirano u lingvistici.
Pored baskijskog i neki kavkaski jezici (gruzijski, cecenski) su izolovani i ne zna im se porijeklo.
Sto se tice gruzijskog, on pripada kartvelskim jezicima koji se govore u juznom Kavkazu. Inace je postojala i teorija o genetskoj bliskosti baskijskog i jezika Kavkaza sto dosad nije dokazano.
- Van Halen
#37 Re: Ko su Albanci?
Kolko god ti mislio da neko lupa gluposti, mislim da jedan cjelokupan narod nije kompletno mogao nestati,ispariti,biti u potpunosti zbrisan sa zemlje. Spojiti se s drugim narodima da,ali potpuno nestati sigurno ne.Discball wrote:Evo da kažem, par riječi na ovu temu, neki spomenuše da korijeni naroda bivše juge, izuzev Albanaca nemaju nikakve DNK sličnosti s Rusima.
- jedna
#38 Re: Ko su Albanci?
neki poznati Albanci: Jim i John Belushi, Ekrem bardha (vlasnik nekoliko desetaka McDonaldsa u SAD), Ana Oxa, naravno Majka Tereza...
A evo i neki link koji sam našla http://www.arheologija.fr.gd/KAKO-SU-SE ... -ILIRE.htm
A evo i neki link koji sam našla http://www.arheologija.fr.gd/KAKO-SU-SE ... -ILIRE.htm
- Bosanac sa dna kace
#39 Re: Ko su Albanci?
projekat istrazivanja i usporedbe oba jezika psotoji vec odavno.Jazz_Junkie wrote:Bukura na albanskom znaci ljepotica. Rumunjski spada medju romanske jezike sto znaci one jezike koji su proizasli iz latinskog, a to su francuski, talijanski, spanski, katalanski, portugalski, retoromanski i naravno rumunjski. Albanski i rumunjski nemaju nikakve veze i ako postoji neke zajednicke rijeci, onda je rijec o pozajmicama iz nekog drugog jezika.
Skoro su usporedili mnoge rijeci za koje su mislili da su originalne albanske/rumunske, medjtum otkriveno je da imaju iste rijeci i u rumunskom/albanskom, projekat se nastavlja...
-
Valbon_1
#40 Re: Ko su Albanci?
RealFairplayer wrote:I ja sam donedavno bila ubijedjena da su oni najvećim dijelom samo slastičari i pekari, a onda kad sam otišla na koncert Jose Carrerasa i Inve Mule u Sarajevu prije par godina, i saznala da je Inva Mula, jedna od najačih operteta u svijetu danas i pratilja legendarnog Jose Carrerasa Albanka, malo samo promijenila stereotip. Prijatelj moga oca, inače savjetnik Ministarstva za kulturu u hrvatskoj je Zef Mirdita, takodjer Albanac, a tamo ih ima daleko daleko više nego kod nas.
No vratimo se temi.
Vrlo interesantan ( i zgodan tip, za neudate cure...samo je izgleda oženjen
)
- Feliks
#41 Re: Ko su Albanci?
Hvala za update informacija. Ovo sto sam ja naveo je onako kako sam nekad davno prije 20-tak i vise godina citao po referentnoj literaturi. Znanost napreduje...Jazz_Junkie wrote:Teorija o navodnom genetskom srodstvu fino-ugarskih jezika sa altajskim je davno pala u vodu. Veoma mali broj ljudi je nekada (primjerice u 19. stoljecu, u doba revolucije od 1848 i madjarskog nacionalizma) zastupao tu teoriju, pozivajuci se na samoglasnike i tzv. aglutinativne jezike u koje npr. spadaju finski, madjarski, turski i japanski. Radi se o jednom procesu kreiranja terminusa kombinacijom morfema, dakle jednom polju gramatike. Zbog toga si upotrijebio jednu pogresnu klasifikaciju spominjanjem "uralo-altajskih" jezika sto ne postoji, jer uralski i altajski jezici su dvije separatne skupine jezika.Feliks wrote:
Priznajem da nisam cuo dosad izraz "indogermanski" ali ako ti kazes da se to koristi na njemackom govornom podrucju nema razloga da sumnjam.
Sto se tice gruzijskog, on pripada kartvelskim jezicima koji se govore u juznom Kavkazu. Inace je postojala i teorija o genetskoj bliskosti baskijskog i jezika Kavkaza sto dosad nije dokazano.
-
sarajevonekad
#42 Re: Ko su Albanci?
Budući da sam i ja načuo da mi imamo najviše gena tih Ilira ( čak više nego i Albanci) može li neko dobaciti rezultate ( i po mogućnosti interpretaciju) tih najnoviji DNK rezultata pa da vidimo kakvo je stanje, ALI
moram napomenuti da je to kod mene čisto iz kurioziteta i stvarno ni u snu me ne interesuje upotreba tih analiza u političke svrhe.
I drugo, šta znači ovo " Albanci jedini domaći" Ja to ne kontam, izvinjavam se.
moram napomenuti da je to kod mene čisto iz kurioziteta i stvarno ni u snu me ne interesuje upotreba tih analiza u političke svrhe.
I drugo, šta znači ovo " Albanci jedini domaći" Ja to ne kontam, izvinjavam se.
madner wrote:Albanci jedini domaci![]()
- madner
#43 Re: Ko su Albanci?
Kakvih Ilira?
U posljednom ledenom dobu samo male grupe ljudi su prezivjele. (Recimo Skandinavija nije imala ljudi).
Ovdje je izgleda bilo jedna od tih oaza, koje su opet naselile Evropu. Nakon toga, doslo je de selidbi raznih naroda i plemena, ali zbog relativno lose prohodnosti izgleda da je malo koji narod zalazio u ove djelove.
Tako da prica o Albancima kao starosjediocima pada u vodu. Ljudi koji su ovdje zivjeli rade to jako dugo, bez da su se previse mjesali sa drugim grupama, s tim da su primali razlicite kulture.
U posljednom ledenom dobu samo male grupe ljudi su prezivjele. (Recimo Skandinavija nije imala ljudi).
Ovdje je izgleda bilo jedna od tih oaza, koje su opet naselile Evropu. Nakon toga, doslo je de selidbi raznih naroda i plemena, ali zbog relativno lose prohodnosti izgleda da je malo koji narod zalazio u ove djelove.
Tako da prica o Albancima kao starosjediocima pada u vodu. Ljudi koji su ovdje zivjeli rade to jako dugo, bez da su se previse mjesali sa drugim grupama, s tim da su primali razlicite kulture.
- Luke Perry
#44 Re: Ko su Albanci?
meni dovoljno da su u albanci tu gdje jesu od antickog doba i da su zadrzali jezik i kulturu. drugo me ne interesuje.
-
RealFairplayer
#45 Re: Ko su Albanci?
RealFairplayer wrote:I ja sam donedavno bila ubijedjena da su oni najvećim dijelom samo slastičari i pekari, a onda kad sam otišla na koncert Jose Carrerasa i Inve Mule u Sarajevu prije par godina, i saznala da je Inva Mula, jedna od najačih operteta u svijetu danas i pratilja legendarnog Jose Carrerasa Albanka, malo samo promijenila stereotip. Savjetnik u Ministarstvu za kulturu u Hrvatskoj je Zef Mirdita, takodjer Albanac, a tamo ih ima daleko daleko više nego kod nas.
Tu mi je moram priznati najviše pomogao jedan mladi Sarajlija, inače porijeklom Albanac i akadamski grajdanin čije ime nemam dozvolu ovdje iznijeti (Inače vrlo interesantan i zgodan tip, za neudate cure...samo je izgleda oženjen
). Kad sam rekla da nisam znala da je Albanac, ispravio me je i rekao da je on Bosanac albanskog porijekla, jer je rodjen i odrastao ovdje, pa mu je logično da se osjeća Bosancem, ali je dodao de se mnogo Bosanaca koji nisu "konstitutivnog" porijekla nažalost "vratilo korijenima" (uključujući i neke Albance) ali ne svojevoljno već zato što su ih mnogi konstitutivni uvijek smatrali strancima, iako su ti "nekonstitutivni" Bosanci i Hercegovi rodjeni u BiH i osjećali je svojom jedinom domovinom. Eto šta radi taj plemenski način razmišljanja.
No vratimo se temi.
Moj uvaženi sagovornik bio je mišljenja da kod nas (u BiH) tradicionalno uglavnom dolaze Albanci ugostitelji i zanatlije ( samim tim što mi tradicionalno kultivišemo neka stara esnafska osmanlijska zanimanja koja još uvijek žive i kod njih, za razliku od naših komšija),a ovi obrazovaniji Albanci uglavnom migriraju u zapadnije zemlje. Kaže da ih u Hrvatskoj ima definitivno više nego kod nas.
Stoga smatra da mi možemo primijetiti samo ove Albance slastičare i pekare jer se oni sporije integrišu u društva od onih malo prosvjećenijih Albanaca, koji se čak i u prvim generacijama integrišu. Oni prvi teže savladaju naš jezik od ovih drugih. Upravo zbog toga mi ne primjetimo one pismene Albance, pogotovo kad isti "ukinu" tipične samoglasnike-završetke na svojim prezimenima , pa mi onda nabraja neke ugledne porodice za koje tvrdi da su albanskog porijekla, čini mi se "Karkini" >Karkin, Korkuti>Korkut, Bušati>Bušatlić, itd. koji su danas integrisani u sve konstitutivne narode itd.
Inače kod nas "Šiptar" zvuči pogrdno, tj. u najmanju ruku kao neki zanat ( kao i svaka druga riječ koja završava na "ar": pekar, mesar, tesar, mljekar, pitar, sitar, itd.) ali na njihovom jeziku taj nastavak ima sasvim drugo značenje, navodno.
Na njihovom jeziku "Šiptar" (što dolazi zapravo od albanske riječi Šćiptar, piše se "Shqiptar", ali ovi na sjeveru gutaju ovo "ć") doslovno znači "Onaj koji pokliče orlovskim krikom" . Riječ Šćiponia ili Šiponia (piše se "Shqiponja") znači orao, a sam orao je dobio naziv od rijeći "Šip" ( "Shqip") sa dugim "i", što bi onda zapravo bio glas koji imitira poklič orla. Samim tim "šćiptoj" ( piše se "Shqiptoj") znači "pokličem" ili "ispuštam zvuk", u prenesenom smislu= "govorim". ( Ovo je verzija ovog čovjeka, ali sam čitala i o drugim verzijama).
Dakle oni sebe zovu "Šiptar" (Shqiptar) a Albaniju zovu " Shqiperia", bukvalno nešto kao " Zemlja Orlova" ili "Zemlja orlovskih pokliča" a u prenesenom smislu " Zemlja Albanaca". Uff prilično komplikovano al skontala sam.
Mi ih zovemo "Albanci" , a to smo vjerovatno preuzeli od nekog drugog naroda jer korijen riječi "Alb" na južnoslavenskim jezicima ne znači ništa ( Na latinskom znači " Bijelo", ali ima i drugih značenja, tipa "visoko", pa otud i "Alpi" -autor: Adrian Room-knjiga : "Brewer's Dictionary of Things: people and Places"). Navodno je postojalo jedno maleno ilirsko kraljevstvo po imenu Albanoi, sa glavnim gradom Albanopolisom, po kojem je čitava današnja Albanija dobila naziv.Svi drugi ih takodjer zovu imenom koje sadrži korijen "Alb" , npr. Albanians, Albaner, Albaneze itd. Smatra se da su ih prije turaka slaveni zvali Arbanasi, pa dan danas u Zadru postoji predgradje koje se zove Arbanasi jer su ga naselili Albanci katolici u bijegu od osmanskih turaka. Takodjer postoji selo Arbanasi u Bugarskoj, ali su to selo naselili Albanci pravoslavne vjeroispovijesti. Interesantno da oni sve pripadnike svog naroda, bez obzira odakle su (Albanija, Kosovo, Makedonija, Crna Gora, Grčka, Italija) zovu "Shqiptar" ( Šiptari).
Uglavnom evo knjiga koje mi je preporučio i koje sam koristila u svom eseju:
2. "Kosovo: A Short Histroy" koju je napisao Noel Malcolm a prevedena je i na našem jeziku kao "Kosovo-Kratka Povijest".
Stvarno sam bila iznenadjena koliko je BiH porodica albanskog porijekla, i to ne samo muslimanskih, već i katoličkih i pravoslavnih. Kod njih postoje sve tri religije, ali oni izgleda daju prioritet njihovom etničkom identitetu. Kod njih muslimani u kućama drže i kuran i bibliju na albanskom jeziku, i Muhamed Aliju-guvernera Egipta koji je bio albanskog porijekla i majku Terezu istovremeno...njima je, kako mi objašnjava ovaj mladi čovjek bitnija ta etnička odrednica, koja kako on sam kaže kod onih manje obrazovanijih vrlo lako može izrasti u klasični nacionalizam...
Dakle da zaključim, ima tu "sigurno" mnogo više od slastičara i pekara...dovoljno je prisjetiti se šta je američki senator Jozef Diogardi ( inače navodno Zef Diogardi) , koji za sebe sam kaže da je Albanac porijeklom, učinio za kosovske Albance
Dakle, dobro je nekad proširiti vidike jer živjeti u mraku brzo postaje tegoba
Peace
Realfairplayer
splavar šime wrote:Albanci su dobri slastičari i pekari,a niko nemože bolje napraviti sljadoljed od Albanca.
-
Valbon_1
#46 Re: Ko su Albanci?
madner wrote:Kakvih Ilira?
@madner, samo si zaboravio da kazes da su srbi tu bili prije albanaca i da su se albanci stvorili tu tako od nicega, i da su se poceli mnoziti kao zecevi, pa da dobijes pocasno clanstvo u srpsku akademiju nauka i umjetnosti
- madner
#47 Re: Ko su Albanci?
Nisi skontao, te mitologije da su ovi ili oni stariji stariji mozete zaboravit. I Albanci i Srbi imaju ogroman % pomjesanog stanovnistva, kako je koji osvajac dolazio i prolazio ostavio je svoj trag. Srbi se furaju da su Slaveni, a mogli bi isto tako da su Turci.Valbon_1 wrote:madner wrote:Kakvih Ilira?
Tako da prica o Albancima kao starosjediocima pada u vodu. Ljudi koji su ovdje zivjeli rade to jako dugo, bez da su se previse mjesali sa drugim grupama, s tim da su primali razlicite kulture.![]()
![]()
![]()
@madner, samo si zaboravio da kazes da su srbi tu bili prije albanaca i da su se albanci stvorili tu tako od nicega, i da su se poceli mnoziti kao zecevi, pa da dobijes pocasno clanstvo u srpsku akademiju nauka i umjetnosti
Plemena su se mijesala, odlazila, dolazila, a ideja o nacijima iz plemana je rodjena u 19 stoljecu.
BiH je jedna od rijetkih drzava koja ima ovako visok procenat jednog genoma.
- Jazz_Junkie
#48 Re: Ko su Albanci?
Ovo je prilicno primitivna optuzba, Valbon. Madner to uopce nije implicirao. Jos uvijek je upitno da li su Albanci uopce Iliri, a po trenutnoj logici albanskih nacionalista bi citava jugoistocna Evropa trebala pripasti Albancima. Jedna interesantna paradigma modernog albanskog nacionalizma se moze u nesto ogranicenom kontekstu zapaziti u slucaju Kosova gdje se pozivaju na anticku Dardaniju.Valbon_1 wrote:madner wrote:Kakvih Ilira?
Tako da prica o Albancima kao starosjediocima pada u vodu. Ljudi koji su ovdje zivjeli rade to jako dugo, bez da su se previse mjesali sa drugim grupama, s tim da su primali razlicite kulture.![]()
![]()
![]()
- Luke Perry
#49 Re: Ko su Albanci?
srbi su slaveni jer im je kultura slavenska pa taman bili crnci.Srbi se furaju da su Slaveni, a mogli bi isto tako da su Turci.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#50 Re: Ko su Albanci?
Dostaaa