nema vodeeee

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Pasiflora

#26 Re: nema vodeeee

Post by Pasiflora »

Danas u nekim dnevnim novinama bilo o vodomjerima: kao vlada KS razmislja da nabavi vodomjere i instalira - uz doplatu gradjana - naravno.
Mi svakako hocemo da kupimo vodomjer za stan jer nam je dosta da placamo vodu za komsije (u stanu zivi petero, a prijavljeno jedno i tako u 4 stana u ulazu)
Ima li neko vodomjer i koliki racuni dolaze za recimo 4-clanu porodicu?
Cholina_Lokica

#27 Re: nema vodeeee

Post by Cholina_Lokica »

ima kod mene vodomjer, i dvoje u stanu, dodje oko 10-12km racun....
nelo

#28 Re: nema vodeeee

Post by nelo »

http://www.sarajevo-x.com/clanak/090128054

ocito je rasprava uticala na ViK.
cini mi se malo glupim razlog da moj hidrofor je neispravan u nocnim satima, a ispravan u dnevnim satima. Ipak mislim da je glavni razlog nestanka vode smanjenje pritiska, a oni to ne mogu pravdati hidroforima..... :D
ali ako je cijena da svi imamo vodu, da meni zatvore po noci, izdeveracu i to........ :zoka:
skojotovski

#29 Re: nema vodeeee

Post by skojotovski »

kakve veze ima sinocnji kvar sa redukcijom vode? pa, ljudi moji, ova zajebancija sa vodom traje vec nekoliko mjeseci????
kisa pada, snijeg pada...akumulacija full...2009. godina, nije '92. - '95..
koji su razlozi???
ocito je i ovo po zakonu. mamu li vam lopovsku!
a ti ruljo SUTI I TRPI!
:x
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#30 Re: nema vodeeee

Post by PipiDugaDevetka »

U Pejtonu im je jedno od skladišta.

Rano, jutros, oko 12:00 izađe pun kamion plavo obojenih vodovodnih cijevi promjera Fi35cm (odokativno), pa vi vidite o čemu se radi.

Zašto VIK ne izađe sa tim planom zamjene azbestnocementnih cijevi? To su silne pare, pa izgleda, ko ima vezu i štelu, mijenjaju u njegovom naselju. Nema plana da se obznani narodu. Pejton je na redu krajem ovog stoljeća, to sam siguran.
Jara

#31 Re: nema vodeeee

Post by Jara »

U Sarajevskoj hronici "Oslobođenja" juče i danas ima spisak ulica u kojima neće biti vode, međutim, nema ni Otoke, ni Alipašonog, ni Dobrinje, ni Vojničkog... :-)
Nego, uvijek imam nešto vode u kanisterima...ne ponovilo se
alica.k

#32 Re: nema vodeeee

Post by alica.k »

tahoma wrote:Meni na Otoci SVAKE NOCI vec pola godine nestaje vode iza ponoci i dolazi tek u 5-6 ujutro. KAd dodjes s vana iza 12, slijedi ti loncicanje... :roll:
Evo bas da pitam ostale: desava li im se isto i sta da radim po tom pitanju?
ista stvar se desava u vogosci vec vise od godinu dana. posebno ako snijeg il kisa padaju, onda ranije nestane, iako je to mozda samo slucajnost, ali SVAKI PUT?
ja zvala, kazu kao nekakvi bazeni im se isprazne i napune ih tek oko 5-6 ujutro ponovo.
sijedi

#33 Re: nema vodeeee

Post by sijedi »

evo došao iz Banovićanakon, neznam, koliko dana
vode nema zato što se smanjuje(obara pritisak), jer pri manjem pritisku manje vode curi u zemlju i to noću kadje manja potreba zavodom
manji pritisak, manje vode na višim spratovim, i tako to
ako ste do 22 u kući, nema problema, kao što nema svom normalnom narodu koji je u 22i 10 u krevetu
a ViK sa je najbolja kjkp
sijedi

#34 Re: nema vodeeee

Post by sijedi »

alica.k wrote:
tahoma wrote:Meni na Otoci SVAKE NOCI vec pola godine nestaje vode iza ponoci i dolazi tek u 5-6 ujutro. KAd dodjes s vana iza 12, slijedi ti loncicanje... :roll:
Evo bas da pitam ostale: desava li im se isto i sta da radim po tom pitanju?
ista stvar se desava u vogosci vec vise od godinu dana. posebno ako snijeg il kisa padaju, onda ranije nestane, iako je to mozda samo slucajnost, ali SVAKI PUT?
ja zvala, kazu kao nekakvi bazeni im se isprazne i napune ih tek oko 5-6 ujutro ponovo.
logično , dok se pune "bazeni ", nema vode kod potrošač.
nemogu se piniti bazeni ida imavode u potrošnji
Topla voda

#35 Re: nema vodeeee

Post by Topla voda »

ko one gore spomenu,da je gubitak,negdje oko 50%?

ja se nesto danas raspitivao,i doso do direktora vodovoda,preko neke raje....uglavnom ,kaze mi taj tip da je gubitak u cijevima,jel 64,jel 68 procenata,zaboravih.
uglavnom danas neki sastanak bio jp vik-a i kantonalnih vlasti,i kao vik posluje s gubitkom,treba se mijenjati mreza,voda se masovno gubi zbog dotrajale mreze,al nema love za kompletnu restauraciju.

nije mi jasno kako moze poslovati vodovod s gubitkom?
okej,kazu imaju visoke troskove prema elektroprivredi,pumpe i te stvari

al opet kad se skonta 150-200 hiljada domacinstava po 20 km mjesecno je skoro 50 miliona km godisnje.
samo za distribuciju .i opet u gubitku.i opet problem.
VR6

#36 Re: nema vodeeee

Post by VR6 »

Na M. Dvoru ne nestaje vode, uvijek je ima, evo i sad i pritisak je jak :)
slavkoimamodilera

#37 Re: nema vodeeee

Post by slavkoimamodilera »

sijedi wrote:evo došao iz Banovićanakon, neznam, koliko dana
vode nema zato što se smanjuje(obara pritisak), jer pri manjem pritisku manje vode curi u zemlju i to noću kadje manja potreba zavodom
manji pritisak, manje vode na višim spratovim, i tako to
ako ste do 22 u kući, nema problema, kao što nema svom normalnom narodu koji je u 22i 10 u krevetu
a ViK sa je najbolja kjkp
sijedi wrote:logično , dok se pune "bazeni ", nema vode kod potrošač.
nemogu se piniti bazeni ida imavode u potrošnji
Fahro jesi to ti?
Laura_21

#38 Re: nema vodeeee

Post by Laura_21 »

Cemu panika oko nestanka vode?
slavkoimamodilera

#39 Re: nema vodeeee

Laura_21 wrote:Cemu panika oko nestanka vode?
Pretpostavljam da iza ovog pitanja stoji jos jedna u nizu inteligentnih konstatacija tipa: "ako se moglo 4 godine u ratu, moze se i 1 dan bez vode."?? :run:
Laura_21

#40 Re: nema vodeeee

Post by Laura_21 »

slavkoimamodilera wrote:
Laura_21 wrote:Cemu panika oko nestanka vode?
Pretpostavljam da iza ovog pitanja stoji jos jedna u nizu inteligentnih konstatacija tipa: "ako se moglo 4 godine u ratu, moze se i 1 dan bez vode."?? :run:

Naravno. Stvarno ne razumijem paniku. Nestalo plina, panika. Kao da su svi rodili sa grijanjem na plin. Proglasit ce vanredno stanje. Radi cega? Nestalo plina. Ima struje. Vanredno stanje treba da se proglasi radi idiota koji nam vode drzavu.
slavkoimamodilera

#41 Re: nema vodeeee

Laura_21 wrote:Naravno. Stvarno ne razumijem paniku. Nestalo plina, panika. Kao da su svi rodili sa grijanjem na plin. Proglasit ce vanredno stanje. Radi cega? Nestalo plina. Ima struje. Vanredno stanje treba da se proglasi radi idiota koji nam vode drzavu.
Koja naopaka logika... :-) naravno da je panika, zelim zivjeti sa svim komoditetima koje zasluzujem 2009. godine... ne zelim imati u glavi rezervu da se ipak moze zivjeti kao pecinski covjek...
A za to zadnje se ne proglasava vanredno stanje, vec se izadje na izbore i glasa za neke druge...
to sam ja

#42 Re: nema vodeeee

Post by to sam ja »

@slavisa
Evo, ja maksuz ostala jucer budna do 00:30h :D I IMAM VODE! :D TITA MI :D
x0z0y0

#43 Re: nema vodeeee

Post by x0z0y0 »

u starom gradu takodjer vec bar dvije sedmice vodu iskljucuju od 12-5...
zvala vodovod i kazu da im je dotok nedostatan i da ..koliko shvatih..pune rezervoar nocu..
uzas :(
slavkoimamodilera

#44 Re: nema vodeeee

to sam ja wrote:@slavisa
Evo, ja maksuz ostala jucer budna do 00:30h :D I IMAM VODE! :D TITA MI :D
Bilo je i kod mene, ali na kapaljku... :-) toliko da je vodokotlicu trebalo jedno pet minuta da se napuni... :lol:
Laura_21

#45 Re: nema vodeeee

Post by Laura_21 »

slavkoimamodilera wrote:
Laura_21 wrote:Naravno. Stvarno ne razumijem paniku. Nestalo plina, panika. Kao da su svi rodili sa grijanjem na plin. Proglasit ce vanredno stanje. Radi cega? Nestalo plina. Ima struje. Vanredno stanje treba da se proglasi radi idiota koji nam vode drzavu.
Koja naopaka logika... :-) naravno da je panika, zelim zivjeti sa svim komoditetima koje zasluzujem 2009. godine... ne zelim imati u glavi rezervu da se ipak moze zivjeti kao pecinski covjek...
A za to zadnje se ne proglasava vanredno stanje, vec se izadje na izbore i glasa za neke druge...

Nece nikad narod glasat za neke druge. I zato treba da nam iskljucuju i vodu i gas i struju. Narod suti, na forumima se lupa u prazno. Jesi vidjeo francuza jucer?
cocochanel

#46 Re: nema vodeeee

Post by cocochanel »

laura, avatar ti je bas annoying..a vidim ni postovi nece nista biti bolji
Skyfox

#47 Re: nema vodeeee

Post by Skyfox »

cocochanel wrote:laura, avatar ti je bas annoying..a vidim ni postovi nece nista biti bolji
zar ti vidis avatare :?

ja imam vode :D zasad :zzzz:
Laura_21

#48 Re: nema vodeeee

Post by Laura_21 »

cocochanel wrote:laura, avatar ti je bas annoying..a vidim ni postovi nece nista biti bolji

Super mi je avatar. Jel da?
atom62

#49 Re: nema vodeeee

Post by atom62 »

ko ti je avatar?
je l radi on u komunalnom na uplatama?
privremeni

#50 Re: nema vodeeee

Post by privremeni »

Otvorite stranicu Vodovoda. Ima i revizorski izvjestaj. Uglavnom, zahvataju 85 miliona m3 vode godisnje. Isporucuju potrosacima oko 30 miliona. Kod domacinstava sa zajednickim vodomjerima, obracun je 12 m3 vode po clanu domacinstva. Za pretpostaviti je da to racunaju bez obzira na stvarnu potrosnju, odnosno kada je ista i manja.
Evropska potrosnja je negdje oko 4 m3 po osobi i ima tendenciju opadanja zbog racionalizacije i stednje.
Planiraju uvesti taksu na svaki vodomjer, a sto se tice ugradnji vodomjera, to se moze i sada, ali na vlastiti trosak. Problem je sto uz to u principu ide sanacija starih instalacija.
To sam ucinio prije nekoliko godina i ulozeno (bez tih dodatnih radova i troskova)mi se vratilo za godinu dana , jer mi je potrosnja prosjecno 4 m3 po clanu.
Post Reply