Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Kralj Tvrtko XXVIII

#26 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Porediti Andrica i Bregovica je presmijesno. Andric je svjetski priznati pisac, vise puta nagradjivan, Goran Bregovic je obicni muzikant koji prodaje svoju robu, nesto sto se zove kic (iskrivljena umjetnost) sirokim narodnim masama. U svijetu umjetnosti one jednostavno nema sta da trazi, a ti izgleda njega svrstavas u umjetnike, isto kao sto aktuelni ministar Kulture kantona Sa svrstava Halida Beslica u vodece umjetnike u BiH. Umjetnost jeste preopsiran pojam al po meni ono sto Bregovic radi je umjetnost isto koliko je umjetnost ono sto radi Ceca. Sta je Goran Bregovic uradio u svom zivotu: bio lider najpopularnijeg benda u bivsoj jugi, osnovao pastirski rok, prodavao selu ono sto je selo htjelo u to vrijeme. U ratu pobjegao iz Sarajeva, nije se oglasavao, niti je stajao javno u odbranu "svog" grada. Kada su bombardovali BG javno svirao u znak podrske protiv napada. Sto ce reci da i sam vise voli BG od Sarajeva.

Za Andrica i Preloga se potpuno slazem, to su velicine kojih se ne smijemo odricati ni po koju cijenu. Al molim te ne mijesaj babe i zabe, pa medju ova dva velikana da stavljas Bregovica ili Neleta, dvojicu balkansik prevaranata i muzikanata. Samim tim se odrices onoga dobrog sto ova zemlja posjeduje.
Alhemicarkaa

#27 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Alhemicarkaa »

Sta bi to Sarajevo konkretno dobilo time kad bi dokazalo da su Andric i Prelog sarajlije? Ili sta imaju Zagreb ili Beograd od toga sto ih svojataju? Mogli bi se ponositi njima? Je li nam ovako zabranjeno, je li nam ponos veci ako komsija zna da je to nase? I ovo razmisljanje nije bas to o cemu i pise sam autor, malogradjanstina?
Zna se o cemu je Andric pisao, i zna se za sta je dobio Nobelovu nagradu, i sad kao nekom trebam dokazati da je topla voda bas to - topla voda...
A Brega, Nele i Kusta nisu vrijedni komentara.
Kralj Tvrtko XXVIII

#28 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Alhemicarkaa wrote:Sta bi to Sarajevo konkretno dobilo time kad bi dokazalo da su Andric i Prelog sarajlije? Ili sta imaju Zagreb ili Beograd od toga sto ih svojataju? Mogli bi se ponositi njima? Je li nam ovako zabranjeno, je li nam ponos veci ako komsija zna da je to nase? I ovo razmisljanje nije bas to o cemu i pise sam autor, malogradjanstina?
Zna se o cemu je Andric pisao, i zna se za sta je dobio Nobelovu nagradu, i sad kao nekom trebam dokazati da je topla voda bas to - topla voda...
Andric je svojim rodjenjem bosanac, isto tako i svojim djelom. 90% tematike u njegovim djelima je vezano za bosnu, a dva najveca djela Na drini cuprija, i Travnicka hronika, upravo govoreo Bosni, njenoj historiji, previranjima unutar naroda i slicno. Andric je samo mali dio zivota zivio u Sarajevu, tako da ne vidim da ga pretjerano treba vezati za Sarajevo, al njega i njegovo djelo treba vezati za Bosnu. Mislim svaki stranac koji procita njegov roman odmah ce znati da ga prvo sa Bosnom identificira, a ne sa Srbijom ili Hrvatskom. Helem to sto ga svi prisvajaju govori zapravo o njegovom kvalitetu i vrijednosti.
Ko prisvaja Kustu, Neleta i Bregu. Njih vise ni u Srbiji ne mogu. To su likovi koji su svaki moralni kompas izgubili.
exliberal

#29 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by exliberal »

sarajevo je bio grad gdje se uspijeh nije cijenio i to svi znamo
da ostavimo na stranu bregu i tvrdjnje o plagijatu ( da se razumjemo jedno 90% uspjesnih svjetskih muzicara je kralo ili krade tudje idejezato vam ta prica nepije vode) ali znamo da su mnoge istaknute licnosti davno prije rata odlazile iz sarajeva . djelimicni razlog je bilo to omalovazavanje.....i dan danas pogledajte cim neko nesto pokrene, uspije u necemu odmah je ... jebo mater svoju sve je to pokrao ,mora da je peder,ma sigurno neciji agent,tudja sluga.....
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#30 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by horns&drums »

Sere ga Pejic. Nije tacno da se Sarajevo odricalo velicina, ali Sarajevo nikada nije voljelo nadmenost, u narodu poznatije kao kurcenje .

I ko se god kurcio zaplatio je. Kasnije, kad papak misli da se emancipovao onda kaze da mu je Sarajevo pretijesno. Cudi se sto ga ne pozdravljaju. Pitajte ove starije zvijezde sa podrucja ex Yu, u Sarajevu su se osjecali najbolje. Cak i jedan cetnik kao Bora Djordjevic na vrhuncu karijere, kaze da mu je najbolje bilo u Sarajevu. Jer ga nisu gnjavili na ulici, mogao je pijan zaspati u kafani (ziva istina, u "Jagodi") i konobarica ga pokrije dekom i zovne mu taxi. Pa Dzoni, pa hrpa njih.

U novije vrijeme Bono Vox. Jeste li vidjeli slucajno hrpu obozavateljica i paparazza da trckaraju oko njega? Frajer normalno sjedi u Trasi i pije pivu. I ne zali se.

A Boga mi, ne stidimo se ni Tanovica ni Jasmile ni Zalice ni Hemona. Pitajte ih gdje se najbolje osjecaju? Koliko se sjecam nismo se odrekli ni Bijelog Dugmeta ni Nadrealista ( i sto neko rece ni Kusturicinih filmova - starih)

Ali stidimo se zato i Neleta i Kusturice. I ne trebaju oni Sarajevu. Ako tebi Pejicu trebaju vodaj ih ti po svijetu i predstavljaj ih kao svoje jarane, moji nisu.

Zivim u Svedskoj vec dvije godine skoro i niti jednom mi nisu ni pali na pamet da ih spomenem nekom strancu kada me pita nesto. Ja pricam o maloprije gore pobrojanim, hvala Bogu pa Sarajevo nije stalo na Kusti i Neletu.

U stvari, Pejicu, mrs u picku materinu, gadis mi se
Kralj Tvrtko XXVIII

#31 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

horns&drums wrote:Sere ga Pejic. Nije tacno da se Sarajevo odricalo velicina, ali Sarajevo nikada nije voljelo nadmenost, u narodu poznatije kao kurcenje .

I ko se god kurcio zaplatio je. Kasnije, kad papak misli da se emancipovao onda kaze da mu je Sarajevo pretijesno. Cudi se sto ga ne pozdravljaju. Pitajte ove starije zvijezde sa podrucja ex Yu, u Sarajevu su se osjecali najbolje. Cak i jedan cetnik kao Bora Djordjevic na vrhuncu karijere, kaze da mu je najbolje bilo u Sarajevu. Jer ga nisu gnjavili na ulici, mogao je pijan zaspati u kafani (ziva istina, u "Jagodi") i konobarica ga pokrije dekom i zovne mu taxi. Pa Dzoni, pa hrpa njih.

U novije vrijeme Bono Vox. Jeste li vidjeli slucajno hrpu obozavateljica i paparazza da trckaraju oko njega? Frajer normalno sjedi u Trasi i pije pivu. I ne zali se.

A Boga mi, ne stidimo se ni Tanovica ni Jasmile ni Zalice ni Hemona. Pitajte ih gdje se najbolje osjecaju? Koliko se sjecam nismo se odrekli ni Bijelog Dugmeta ni Nadrealista ( i sto neko rece ni Kusturicinih filmova - starih)

Ali stidimo se zato i Neleta i Kusturice. I ne trebaju oni Sarajevu. Ako tebi Pejicu trebaju vodaj ih ti po svijetu i predstavljaj ih kao svoje jarane, moji nisu.

Zivim u Svedskoj vec dvije godine skoro i niti jednom mi nisu ni pali na pamet da ih spomenem nekom strancu kada me pita nesto. Ja pricam o maloprije gore pobrojanim, hvala Bogu pa Sarajevo nije stalo na Kusti i Neletu.

U stvari, Pejicu, mrs u picku materinu, gadis mi se
Svaka cast na postu!!!
5ar5rovic

#32 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by 5ar5rovic »

Atrus wrote:OK za Andrica, a sto se tice Bregovica, lik je DOSLOVNO prepisao skoro sve svoje pjesme od Argenta, ELP u prvoj fazi Dugmeta. "Sta bi dao da si na mome mjestu" se u orginalu zove " I am the dance of ages". Pogledati i poslusati: http://www.youtube.com/watch?v=_GHEWcUdcD0
Dakle, Sarajevo moze slaviti Bregovica samo kao uspjesnog kompilatora ili vrhunskog plagijatora, tesko kao orginalnog kompozitora. Naravno, Sarajevo zna da prepozna ublehase, tako da mozemo bez Gorana. Valja li ova Gorane http://www.youtube.com/watch?v=1nUId91rPF4?
Molim te Atrus da mi kažeš o kome (grupi) se radi na drugom linku koji si priložio pošto iz nekih copyright razloga nije više dostupan na youtube.u.
Hvala unaprijed.
Mogly

#33 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Mogly »

Nenad Pejić 13.01.2009
...Mnoge velike Sarajlije su uvijek govorile da im je bilo lakše uspijeti u svijetu nego u gradu. Neko će uzrok potražiti u visokim sarajevskim kriterijumima, netko u maloj sredini koja zna sve tračeve i o poznatim ljudima, netko u ljubomori, netko u tome da sarajevski duh jednostavno ne dozvoljava poštovanje prema bilo kome - svako je bio i jeste predmet podsmijeha i predmet zafrkavanja. Čim bi nečiji uspjeh za glavu izvirio iznad mase, masa ga je odmah za toliko nemilosrdno kratila. Kao da je spuštanje velikana na nizak nivo svakodnevnice značilo sebe dići iznad te svakodnevnice - makar za trenutak...
Od svega toga pomalo i ja ga ne bih mjenjao ni za šta. Kome se ne sviđa ta specifičnost Sarajeva ne može reći da voli ovaj grad. Ovo Nanad pokušava da opere svoju savjest, nek mu je sa srećom.
...Uvijek me začudi količina omalovažavanja koju BiH i napose Sarajevo iskazuje prema svojim najuspješnijim ljudima. Izgleda da je to jedna od onih osobina koje ni rat nije uspio uništiti. Jedan se korisnik stranice Goranu obraća kao "sramnom izdajici i kolaborantu velikosrpske ideje", drugi kaže da je Bregović "sramota BiH", treći usput vrijeđa i sve Rome pa naziva Bregovića "ciganskim sviračem"; četvrti kaže da je on čovjek bez obraza i da mu je u genima "truba, šajkača, šljiva i gusle" i tako redom...
I sve su u pravu za Gorana, osim ovaj četvrti, što je očit šovinizam i budali koja je ovo izjavila nema pomoći. A ovaj treći ako je vrijeđao Rome, njegova glupost, ja ipak mislim da je mislio na činjenicu da je Bregović pokrao romsku muziku.
...Sarajevo je suviše mali grad da sebi može priuštiti luksuz da se odriče Bregovića, Nadrealista, Đure ili Neleta pa, čak ni Kusturice koji je u svom odijumu prema bivšem životu otišao najdalje. "Vidi, dobio kuću, a izgubio grad" - rekao je mudri Sidran na priču da je Kusturica dobio neku kuću u Crnoj Gori - ali to je Kustina osobna stvar...
Ako velikani pate od sujete da im se moramo klanjati, onda i nisu baš toliko veliki, zar ne? Nisam nikada pročitao kako je Andrić reagovao na ovo. U vrijeme SFF možete čuti od velikih da je super što ih u Sarajevu tretiraju kao normalne i da je to već svojevrsan brend koji se prepričava u struci.
Razmišljam ponekad o Kusti, koji mentalni sklop reaguje fašizmom kada ti suborci pobiju (ne volim riječ stradaju, strada se u nesretnom slučaju) 1700 malih sugrađana, a ti svim svojim bićem guraš prst u oko žrtvama, dojučerašnjim komšijama, gradu sa kojim si se poistovjećivao. Svako pominjanje ovoga kretena u bilo kojem kontekstu u meni izaziva strašan bijes. Jedino mi bude gore kada razmišljam o onim idiotima što spomenik pobijenoj djeci Sarajeva ubaciše ono opkoljenog, valjda djeca ubijena na Grbavici ili Ilidži su manje vrijedna pa treba iskoristiti priliku i to naglasiti :!: :?:
...U haškoj ćeliji sjedi čovjek kojeg mnogi od nas smatraju jednim od glavnih krivaca za zlo kroz koje je BiH i Sarajevo prolazilo. Njemu sude sudije u ime Ujedinjenih naroda i svaki put kad mu se obrate, obraćaju mu se sa "gospodine Karadžiću." Zločin i zločinci se najuspješnije tuku pravednim suđenjem, verbalna agresija se najuspješnije tuče sa pristojnošću...
To i jeste suština, za Nenada se ovo može svesti na verbalnu agresiju, mene pri samoj pomisli pucaju sasvim drugi filmovi. Pamtim Sidranov stih iz filma Savršeni krug meni više ništa lijepo a ni ružno ne može da se desi, sjećate li se tog osjećaja :?: I onda sam JA nepristojan :-x
Last edited by Mogly on 23/01/2009 18:20, edited 2 times in total.
Alhemicarkaa

#34 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Alhemicarkaa »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
Alhemicarkaa wrote:Sta bi to Sarajevo konkretno dobilo time kad bi dokazalo da su Andric i Prelog sarajlije? Ili sta imaju Zagreb ili Beograd od toga sto ih svojataju? Mogli bi se ponositi njima? Je li nam ovako zabranjeno, je li nam ponos veci ako komsija zna da je to nase? I ovo razmisljanje nije bas to o cemu i pise sam autor, malogradjanstina?
Andric je svojim rodjenjem bosanac, isto tako i svojim djelom. 90% tematike u njegovim djelima je vezano za bosnu, a dva najveca djela Na drini cuprija, i Travnicka hronika, upravo govoreo Bosni, njenoj historiji, previranjima unutar naroda i slicno. Andric je samo mali dio zivota zivio u Sarajevu, tako da ne vidim da ga pretjerano treba vezati za Sarajevo, al njega i njegovo djelo treba vezati za Bosnu. Mislim svaki stranac koji procita njegov roman odmah ce znati da ga prvo sa Bosnom identificira, a ne sa Srbijom ili Hrvatskom. Helem to sto ga svi prisvajaju govori zapravo o njegovom kvalitetu i vrijednosti.
Upravo je to bila moja poenta. I Selimoviceva najpoznatija djela su vezana za Bosnu, opisuje Bosanski mentalitet a zivio je u Beogradu i sad ja trebam ici okolo i govoriti, halo, on je Bosanac. Svojim djelima su rekli sve. :wink:

p.s. Mislim da se mislilo na Sarajevo kao predstavnistvo BiH, Bg Srbije i Zg Hrvatske...
horns&drums
Location: Quaff a cup to the dead already and hooray for the next to die

#35 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by horns&drums »

Mislim da ako je ovo istina za Andrica da se samo nasmijao. Meni je to bas tipicno Sarajevo. I tacno je ovo, u Svedskoj su mnogi culi za njega i svi znaju da je bosanac.

Ali da cujete ovdje srba i hrvata kako se oko Tesle kolju, pamet da ti stane... :lol: :lol:
Atrus

#36 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Atrus »

@ 5ar5rovic
Pjesma se zove "From the Beginning", a grupa je ELP. http://en.wikipedia.org/wiki/From_the_B ... Lake_song). A, ima i ova "Ne spavaj mala moja muzika dok svira": http://www.youtube.com/watch?v=Ioiv2IGRcVY
Grim_Reaper

#37 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Grim_Reaper »

HALID BEŠLIĆ To je čovjek i po, LJUDINA i svaka mu čast!!! Nikada nijedan trač se nije vezao za njega, a to što je bio cuger je njegova stvar, ali se za njega nije nikada lijepio nitijedan skandal, a pomogao je raji i pomaže i dan danas i nema mjesta u gradu gdje on nije dobrodošao i gdje mu neće prostrijeti i crveni i ljubičasti i šućmurasti tepih!!!
Borej

#38 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Borej »

tendeciozan i licemjeran tekst.....
staviti u istu recenicu Ivu Andrica, Preloga u istu ravan sa bregovicem je neprimjereno, i onako da bi svi lakse progutali stavi i Djuru, licemjerno.
kusturica u svakoj prilici popljuje Sarajevo, sta bi trebalo Sarajevo, voljet ga mozda, nek ga pejic voli ocito uziva u toj ljubavi!!!
ne radi sarajevo nista da zadrzi svoje zvijezde, nema dileme ali da bi radilo prvo mora pocet radit cijela drzava, nije samo do sarajeva. pa ova sarajevska varijanta pusenja radi u zagrebu i to im niko ne zamjeri, jer ovdje uslovi ne postoje, cudi me da autor ovog teksta i njih nije ubacio u ovu pricu.
specificna sredina jeste, ali postovanje su ovdje imali mnogi od Davorina, Mirze, Bebeka, Susica, Meshe, Osima, Pasica, itd. mogao bi ovako nabrajat hrpu zvijezda i zvjezdica, niko za njima nije trcao ali to ne znaci da ih nisu postovali, sto su bregu uvijek u ovom gradu dozivljali kao supka je vishe njegov problem, i pored toga svi cijenili rezultete koje imao s dugmetom i to se ni danas nije promijenilo. mnogi od nabrojanih su odlazili iz grada i vracali se i to im Sarajevo nikad nije zamjerilo, cak se uvijek Sarajevo voljelo hvalit rezultatima sugradjana u svijetu i to se vjerovanto nikad nece promjenit. koliko smo se samo kurcili Danisovim Oskarom, ali nije to sustina, nego ko voli Sarajevo uvijek mu se vraca ili ne ide iz Sarajeva, ko voli Sarajevo ne pljuje ga, ko voli Sarajevo ponosan je na svoju ljubav, a takvih zvijezda ima Osim, Pasic, Monteno, Danis, Jasmila, Dzeko, Djuro, Zenit, neki koji nazalost nisu vishe s nama, itd. ja bi volio kada bi Sarajevo ovim i svim zvijezdama koje vole ovaj grad stvorilo uslove da vishe vremena u godini provode u Sarajevu, svi oni su svjesni mana i nedostataka Sarajeva, neki zato i odlaze ali svejedno vole Sarajevo, i Sarajevo im ne zamjeri sto odlaze ali im se uvijek raduje kad se vrate, isto kao sto se raduje uspjehu i povratku svakog sarajlije koji voli svoj grad, bio on zvijezda ili ne, samo sto Sarajevo nema naviku da postavlja crveni tepih i to uopste ne cini sarajevske zvijezde manjima, pravim sarajevskim zvijezdama to imponuje zato sto prave zvijezde nemaju taj kompleks sjaja i bljestavila. neko je gore spomenuo raju i trik....
Para

#39 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Para »

Nele je prava sarajevska raja mnogi su srali i seru po njemu kada se samo sjetim montaze i pjesme ono ko ne voli radovana smijesno stvarno sta su sve izmisljali da mu napakoste...
legendo_moja

#40 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by legendo_moja »

Para wrote:Nele je prava sarajevska raja mnogi su srali i seru po njemu kada se samo sjetim montaze i pjesme ono ko ne voli radovana smijesno stvarno sta su sve izmisljali da mu napakoste...
I onda se Nele našao jadan uvrijeđen što su mu tako "smjestili", i snimi http://www.youtube.com/watch?v=Q5AIt3zZpGA
Para

#41 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Para »

legendo_moja wrote:
Para wrote:Nele je prava sarajevska raja mnogi su srali i seru po njemu kada se samo sjetim montaze i pjesme ono ko ne voli radovana smijesno stvarno sta su sve izmisljali da mu napakoste...
I onda se Nele našao jadan uvrijeđen što su mu tako "smjestili", i snimi http://www.youtube.com/watch?v=Q5AIt3zZpGA
daj mi neki video zapis kada je to rekao koliko se sjecam novinari kada su ga pitali je li to pjevao ostro je to demantovao i rekao da se radi o obicnoj montazi
Atrus

#42 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Atrus »

Para wrote: daj mi neki video zapis kada je to rekao koliko se sjecam novinari kada su ga pitali je li to pjevao ostro je to demantovao i rekao da se radi o obicnoj montazi
Image
Kralj Tvrtko XXVIII

#43 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Para wrote: daj mi neki video zapis kada je to rekao koliko se sjecam novinari kada su ga pitali je li to pjevao ostro je to demantovao i rekao da se radi o obicnoj montazi
http://www.youtube.com/watch?v=WQDk7UhxmyQ
Evo ga divi se liku i djelu Vojislava Seselja. Nadam se da nisi slijep.
I majke ti postedi nas svojih gluposti, i gluposti ovoga cetnika!!! Ovo nije sarajevska raja, on je mozda nekad bio sad je propali muzikant.
Para

#44 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Para »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=WQDk7UhxmyQ
Evo ga divi se liku i djelu Vojislava Seselja. Nadam se da nisi slijep.
I majke ti postedi nas svojih gluposti, i gluposti ovoga cetnika!!! Ovo nije sarajevska raja, on je mozda nekad bio sad je propali muzikant.
ja opet nisam primjetio gdje on to daje ikakvu podrsku seselju osim ovog huskackog naziva ove snimke, ne budi smijesan.
Hunkar

#45 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Hunkar »

djes' nele ... mislim @para ... :D
shalaedin

#46 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by shalaedin »

maxima wrote:13.01.2009
Nenad Pejić
Zašto Sarajevo ne voli svoje zvijezde i kome će prostirati crvene tepihe? Velika imena Sarajeva i BiH su uvijek bila bolje predstavljena u Zagrebu i Beogradu nego u Sarajevu. Tamo su ih više mazili i mamili, a Sarajevo ih je imalo i omalovažavalo.
Kažu da je jednom Ivo Andrić, nakon što je dobio Nobelovu nagradu za književnost, prolazio pored kavane "Park" u centru Sarajeva i da je netko iz kavane dobacio: "Halo pisac! Napišel'l se šta?"

Ne znam da li je priča istinita ali liči na Sarajevo i Sarajlije. "Uspjeh je opasan" - neko je jednom rekao. Sve bi zemlje svijeta ispred nobelovca prostirali crvene tepihe, a u Sarajevu su Ivu Andrića u najmanju ruku ne primjećivali, nikom ne pada na pamet da se pohvali kako je Vladimir Prelog, nobelovac za kemiju rođen u BiH, ali se zato drugi hvale pa se na stranicama hrvatskog sveučilišta Andrić i Prelog definiraju kao - hrvatski nobelovci. Mnoge velike Sarajlije su uvijek govorile da im je bilo lakše uspijeti u svijetu nego u gradu. Neko će uzrok potražiti u visokim sarajevskim kriterijumima, netko u maloj sredini koja zna sve tračeve i o poznatim ljudima, netko u ljubomori, netko u tome da sarajevski duh jednostavno ne dozvoljava poštovanje prema bilo kome - svako je bio i jeste predmet podsmijeha i predmet zafrkavanja. Čim bi nečiji uspjeh za glavu izvirio iznad mase, masa ga je odmah za toliko nemilosrdno kratila. Kao da je spuštanje velikana na nizak nivo svakodnevnice značilo sebe dići iznad te svakodnevnice - makar za trenutak.

Ne umiju ni sarajevski mediji promovirati svoje veličine. Uvijek je bilo interesantnije napraviti intervju sa zvijezdama iz drugih gradova nego bosanskohercegovačkih. Vrlo često, vrijednost tih zvijezda je bila manja od onih u BiH. Rekao bih čak, da su velika imena Sarajeva i BiH bila bolje predstavljena u Zagrebu i Beogradu nego u Sarajevu. Tamo su ih više mazili i mamili, a Sarajevo ih je imalo i omalovažavalo.

Mi smo sebe uvijek podcjenjivali i uvijek bili skloni precjenjivati druge, uvijek smo se lako odricali velikih ljudi koji su nam širili skučene prostore. Kao da je bolje biti čaršija nego grad. Kad je neko odlazio zato što je tamo, dalje, bilo boljih koncertnih dvorana, više novaca za snimanje filmova, ili više gledalaca na nogometnim utakmicama - Sarajevo nije gradilo bolje koncertne dvorane ili bolja muzička studija, nije ulagalo u svoje stadione i u svoje klubove nego je bilo uvrijeđeno kad je neko odlazio. Kao da se radilo o onoj vrsti najtežih razvoda kad jedan bračni partner još uvijek voli, a drugi je već krenuo nekim novim putem pa jedno drugo nikako da razumiju. Sarajevo je htjelo da voli na svoj način i nije prihvatalo realnost da se može voljeti i drugačije i drugdje.

Na razmišljanje o ovoj temi me navela korespondencija koju su sa Goranom Bregovićem na internet stranici radija Slobodna Evropa naumili da vode neke Saralije i nesarajlije. Kada je Goran pristao da bude on-line gost počela su da pljuštaju pitanja ovoj sarajevskoj zvijezdi koja je već odavno zasjalila van prostora i Sarajeva i BiH i bivše nam zajedničke države. U najavi je redakcija dala najmanje dva nova i direktna povoda za razgovor sa Goranom Bregovićem - novi album i privatni problem da se ide na operaciju leđa. Od svih onih koji su se javili ama baš niko se nije stigao pozabaviti ponuđenim temama već se razgovor pretvorio u plebiscit - za i protiv Gorana Bregovića. Takav plebiscit nije bio potreban ni Goranu ni redakciji nego, očigledno, korisnicima stranice.

Količina žuči koja se istresla na sada već slabašna Goranova leđa i način na koji su se korisnici njemu obraćali je navelo redakciju da pismeno objavi kako "uvredljivi komentari i pitanja neće biti objavljeni."

Uvijek me začudi količina omalovažavanja koju BiH i napose Sarajevo iskazuje prema svojim najuspješnijim ljudima. Izgleda da je to jedna od onih osobina koje ni rat nije uspio uništiti. Jedan se korisnik stranice Goranu obraća kao "sramnom izdajici i kolaborantu velikosrpske ideje", drugi kaže da je Bregović "sramota BiH", treći usput vrijeđa i sve Rome pa naziva Bregovića "ciganskim sviračem"; četvrti kaže da je on čovjek bez obraza i da mu je u genima "truba, šajkača, šljiva i gusle" i tako redom.

Svako od nas koji je i ostao i otišao ima svoju osobnu priču i svoju osobnu odluku. Sve su nas natjerali da se svrstavamo u nacionalne torove i svi koji to nisu htjeli su bili nečiji neprijatelji. Goran Bregović je tako donio svoju odluku kao i svako od nas. To se nekom može dopadati, a nekom ne ali te odluke nemaju veze sa srpstvom niti imaju bilo kakve konotacije protiv Sarajeva. To su pojedinačne odluke i one nemaju ništa sa nacionalnim torovima.

Sarajevo je suviše mali grad da sebi može priuštiti luksuz da se odriče Bregovića, Nadrealista, Đure ili Neleta pa, čak ni Kusturice koji je u svom odijumu prema bivšem životu otišao najdalje. "Vidi, dobio kuću, a izgubio grad" - rekao je mudri Sidran na priču da je Kusturica dobio neku kuću u Crnoj Gori - ali to je Kustina osobna stvar. Bilo kako bilo, ovakvi se biseri bosanskohercegovačke kulture moraju čuvati i prihvatati čak i onda kad se neki od njih sami odriču BiH. Umjesto da Sarajevo kaže šta treba uraditi da svoje zvijezde vrati ili da se zapita zašto nam toliki odoše - Sarajevo i mnogi građani BiH ne umiju ni - da razgovaraju. I onda se sa istom količinom netolerancije priključe oni sa one druge strane i eto nama Balkana do koljena.

U haškoj ćeliji sjedi čovjek kojeg mnogi od nas smatraju jednim od glavnih krivaca za zlo kroz koje je BiH i Sarajevo prolazilo. Njemu sude sudije u ime Ujedinjenih naroda i svaki put kad mu se obrate, obraćaju mu se sa "gospodine Karadžiću." Zločin i zločinci se najuspješnije tuku pravednim suđenjem, verbalna agresija se najuspješnije tuče sa pristojnošću.

Dijalog podrazumjeva razuman razgovor i pristojnost, da i ne pominjem sposobnost slušanja drugog. Svako onaj koji koristi govor mržnje, prostački riječnik, uvrede.... sam pristaje da ne bude ni slušan ni saslušan. Tamo gdje dominira uvreda nema dijaloga; gdje nema dijaloga ostaje samo monolog; gdje se ustali monolog počinje mržnja; gdje vlada mržnja začinje se rat. A dok se grade novi zidovi i preduvjeti za taj novi rat, sadašnje i buduće velike Sarajlije odoše - sve dalje.

Kažu da se jedino Židovi i Bosanci umiju šaliti na svoj račun. Šaliti se na svoj račun i na račun svoje gluposti mogu samo veliki gradovi u svijetu gdje se veličina ne mjeri kvadratima. Grad koji je iznjedrio ljude koji su se "okitili" venecijanskim Lavovima, berlinskim Medvjedima, američkim Oskarom, koji ima nobelovca za književnost i za kemiju, koji je imao vice-prvaka svijeta u šahu, ili prvaka Evrope u košarci.....sigurno nije završio svoj popis velikih i slavnih.

Ali veliki gradovi ne vrijeđaju svoje velikane nego im prostru prostirke. Šta će ti grad ako nećeš "crven tepih i pred svoju zvijezdu bacit' "?

Sarajevo je upravo od obicnih ljudi pravilo zvijezde. Sarajevo ima svoje kriterije, norme. Sarajevo neda ljudima da polete visoko pa da nisko padnu. Uvijek ih stavlja na njihovo istinsko mjesto. Sarajevo cini svakoga covjekom istim bez obzira na njegov uspjeh. Razlika je bila i ostala samo u tome ili si covjek ili necovjek ili si raja ili si papak. U Sarajevu nikada nije bilo nekih nadljudi i zvijezda. Koga je Sarajevo primilo, primilo ga je zauvijek i pozeljni su u njemu i danas. Sarajevo je bilo i ostalo osnovna mjera za kvalitetu nekome umjetniku i covjeku uopste. Sarajevo promatra covjeka onako kako i treba. Ne zastire mu cilime pod noge, ne vode i ne zive za njihove privatne trenutke, kada ih sretnu na ulici ne uzimaju im autograme, nesalijecu ih i neprave im neugodnosti... itd. Sarajlije idu iz Sarajeva jer ih Sarajevo nemoze hraniti kao prije... To nije do kulture ljudi vec cisto egzistencijalno pitanje. Mnogi su otisli pred sami rat, neki u njemu, neki poslje njega...al to je sve pitanje egzistencije koju svako od nas trazi a ne stvar sarajlija i njihovog ophodjenja prema zvijezdama...
Abacija

#47 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Abacija »

to sam ja wrote:Ja ovaj tekst nisam shvatila tako, al' opet mozda je do mene...ne bi bilo prvi put da grijesim :D Istina je da Sarajevo ne priznaje uspjeh i da se najteze dokazati u ovom gradu...ne govorim o Neletu, Kusti, Bregi...ratu i svemu onome sto jesu i nisu...Dajte navedite jednog umjetnika (slikara, kipara, knjizevnika, glumca, etc.) a da se svi sloze da je stvarno "ljudina"...
Tekst se upravo radi o Karajlicu i Kusturici, samo je to profesionalno i skoro perfektno umotano i ofarbano da se to tesko skonta. Mogao je autor komotno napisati clanak o "tall poppy" sindromu u Sarajevu gradu, ali u tom slucaju bi morao opisati taj sindrom i u ostalim glavnim gradovima bivse Jugoslavije i onda ih medjusobno usporediti.

P.S. A evo mog komentara na tekst:

Je li to opet Karajlic i Kusturica cmizdre zato sto im Sarajlije nanose dusevnu bol nazivajuci ih cetnicima? Image Image
scorpion7

#48 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by scorpion7 »

...jednom kad sve ovo bude juce kad zora svane a svanut ce,nemoj da ti bol gruzdi sreze sto nisi bio tu kad je bilo najteze.....
Ahmmed

#49 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by Ahmmed »

muha_sa wrote:Nenade Pejicu recider nam sta treba da radimo da nam se zvijezde ne uvrijede :? :D da im svakodnevno autogram trazimo--da ih u ruku ljubimo-da im klimoglav iliti sto drugo svakodnevno damo :? :? sta-recider nam :? :?
Svako ima pravo na izbor-moze zivjet gdje mu volja i neka ga tamo gdje mu je bolje i ljepse al nije lijepo pljuvat u serpu iz koje si jeo :D
Sarajevo je bilo( moze bit da si zaboravio ) u hiljaduipodnevnoj opsadi--tuceno svakodnevno iz raznoraznih orudza i oruzja--ubijani su nam sugradjani svakodnevo--blizu 1700.( hiljadusedamsto ) djece je ubijeno-sto granatama sto snajperom :(
--more bit bidne da nisi znao Nenade Pejicu--ako nisi neces nikad ni znat.
Nista meni manja bol i patnja ne bi bila da je moj komsija Brega bio sa mnom u rovu--lik otiso i svaka mu cast-njegov izbor---al govorit" Nije ovo moj rat--(jok-moj je :D )-imam strica na Palama " i kojekakve budalastine :-) :-) eeeeeeee--ne ide to tako.Moj sin da se popeo-Nenade Pejicu- na brdo i da je granatiro moj i svoj grad ja bih ga se odreko i borio bih se protiv njega.
uostalom kao da ces ti ovo i procitat a ja,idiot, iz bolesnicke postelje ustadoh da procitam sta nam to ko zamjeras :-)
:thumbup: I da nam ozdraviš,čim-čim prije ;-)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#50 Re: Eto nama Balkana - do koljena - samo za sarajlije

Post by PipiDugaDevetka »

-Mrš tamo, hebo te Kusturica!
(Kad ti prosjak pridje u bašti za sto).
Sve antologije psovke će uvrstiti ovu psovku!

Ovaj drugi, sam sebi nabio kokardu,...Dalje,...nema priče!

Image
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090125020 wrote: Bh. nauka

Sarajevski profesor među vodećim fizičarima

Prof.dr. Dejan Milošević, profesor sarajevskog Prirodno-matematičkog fakulteta relativno je nepoznato ime u domaćoj javnosti, a mnogo više poznat u svijetu. Od početka angažmana na matičnom fakultetu, pokrenuo je snažan razvoj u istraživanju teorijske fizike, osnivajući posebnu naučnu grupu Samophys koja je postala poznata širom svijeta. Jednako onako kao i sam prof. Milošević. Klikni na link da pročitaš do kraja.
Istinska, trajna vrijednost,....Sarajlija - naučnik!
Post Reply