Zdravstveno osiguranje studenata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

vjestica_bez_metle

#26 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by vjestica_bez_metle »

Hvala puno na trudu, ali ja sam to sve telefonom saznala i da ti ustedim slatke nogice da ne tabanas u Zavodu ce ti reci da mozes samo dobrovoljno koje kosta 60 KM mjesecno, pa ko voli nek izvoli.

Nista od ovoga uopste nije logicno jer se ovim krse osnovna ljudska prava, al koga briga?!

Nasla sam Zakon o zdravstvenom osiguranju u kome staoji da je za to odgovoran nadlezni organ kantona, eksplicitno navedeno ministarstvo obrazovanja...

Postoji jedno rjesenje koje nisam spominjala iz prostog razloga sto je gotovo nemoguce, a to je da se udam za nekoga ko je u stalnom radnom odnosu, pa da me osigura kao svoju suprugu... Svasta!

:run:
Daphna

#27 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by Daphna »

vjestica_bez_metle wrote:Hvala puno na trudu, ali ja sam to sve telefonom saznala i da ti ustedim slatke nogice da ne tabanas u Zavodu ce ti reci da mozes samo dobrovoljno koje kosta 60 KM mjesecno, pa ko voli nek izvoli.

Nista od ovoga uopste nije logicno jer se ovim krse osnovna ljudska prava, al koga briga?!

Nasla sam Zakon o zdravstvenom osiguranju u kome staoji da je za to odgovoran nadlezni organ kantona, eksplicitno navedeno ministarstvo obrazovanja...

Postoji jedno rjesenje koje nisam spominjala iz prostog razloga sto je gotovo nemoguce, a to je da se udam za nekoga ko je u stalnom radnom odnosu, pa da me osigura kao svoju suprugu... Svasta!

:run:
Ok, hvala ti :mrgreen:

A taj zakon koji si čitala mislim da je stari, pošto su donijeli nnovi prije mjesec i pol čini mi se... Nego, čuvajte se studenti i završavajte fakultete "u roku" :roll:
ajde_vise

#28 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by ajde_vise »

cuj ukinuli... imam 28 i preko ministarstva mi traje do oktobra ove..
ono .. promijenila prebivaliste i odobrili mi molbu .. to tad nekad prije 2 god :)
kako ovo nekom cccc ni fax zavrsen ni udata :lol:
x0z0y0

#29 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by x0z0y0 »

..pas im mater :x :x :x :x
nigdje studenti nemaju manje povlastica i prava nego ovdje
bljak :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
eto sad ni zdravstveno...
pa halo prosjek studiranja na "tezim" fakultetima i u famoznoj eVropi je 6-7 god.
uh iznervirah se
:x
FrozenCastle

#30 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by FrozenCastle »

Možete li mi molim vas pojasniti oko zdravstvenog osiguranja i studiranja,da li osiguranje prestaje do 26 godine u smislu čim se napuni 26 godina s rođendanom ili i tu 26 godinu može se imati osiguranje?
DON_eARL

#31 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by DON_eARL »

FrozenCastle wrote:Možete li mi molim vas pojasniti oko zdravstvenog osiguranja i studiranja,da li osiguranje prestaje do 26 godine u smislu čim se napuni 26 godina s rođendanom ili i tu 26 godinu može se imati osiguranje?
Jeste da malo kasni odgovor, ali nekome će koristiti...
"13a. djeca od rođenja, kao i djeca za vrijeme redovnog školovanja u osnovnim i srednjim školama odnosno studiranja na višim i visokim škol
ama te fakultetima, koja su državljani Bosne i Hercegovine sa prebivalištem na teritoriji Federacije, a nisu zdravstveno osigurana kao članovi porodice osiguranika, ali najduže do navršene 26. godine života,

Stranica 47
http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... _70_08.pdf
Ako je neko imao iskustva sa ovom problematikom u ovoj i prošloj godini, neka napiše kakva je trenutno situacija sa ostvarivanjem zdravstvenog osiguranja za redovne studente nakon navršene 26. godine života.
zeina

#32 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by zeina »

Bez obzira sto je prosao rok od mjesec dana od isteka statusa redovnog studenta, najbolje je da pokusas preko biroa za zaposljavanje, mozda ces samo morati pisati neku izjavu, molbu i sl., ako mogu progledati kroz prste kad se kasni mjesec dana sa obicnom prijavom na biro, moguce da ce i u ovom slucaju imati razumjevanja...naravno ako bas ne kasnis godinu dana sa prijavom
TRANCE

#33 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by TRANCE »

DON_eARL wrote:
FrozenCastle wrote:Možete li mi molim vas pojasniti oko zdravstvenog osiguranja i studiranja,da li osiguranje prestaje do 26 godine u smislu čim se napuni 26 godina s rođendanom ili i tu 26 godinu može se imati osiguranje?
Jeste da malo kasni odgovor, ali nekome će koristiti...
"13a. djeca od rođenja, kao i djeca za vrijeme redovnog školovanja u osnovnim i srednjim školama odnosno studiranja na višim i visokim škol
ama te fakultetima, koja su državljani Bosne i Hercegovine sa prebivalištem na teritoriji Federacije, a nisu zdravstveno osigurana kao članovi porodice osiguranika, ali najduže do navršene 26. godine života,

Stranica 47
http://mon.ks.gov.ba/sites/mon.ks.gov.b ... _70_08.pdf
Ako je neko imao iskustva sa ovom problematikom u ovoj i prošloj godini, neka napiše kakva je trenutno situacija sa ostvarivanjem zdravstvenog osiguranja za redovne studente nakon navršene 26. godine života.
Iz ličnog iskustva, situacija je da moraš sam sebi plaćati zdravstveno 20 KM mjesečno za Kanton Sarajevo. Procedura je da se prvo moraš odjaviti s postojećeg osiguranja, pa napisati molbu Zavodu zdravstvenog osiguranja da te prebace na to dobrovoljno osiguranje za studente iznad 26. godine, pa kad ti stigne potvrdno rješenje od zavoda, kupuješ novu knjižicu (2 KM) koju ti ispune u zavodu, pa s rješenjem ideš u Poreznu upravu FBiH gdje predaješ rješenje i popunjen JS3110 obrazac koji prije toga skineš i ispuniš s njihove web stranice (obratiti pažnju da gospoda u poreznoj rade sa strankama samo od 10 do 14 sati), pa kad ti to sve prođe u njihovom sistemu, onda uplaćuješ 20 KM, pa kad prođe uplata nakon par dana, onda ti šalteruša u Zavodu stavi pečat za osiguranje.
Kad završiš studij i hoćeš osiguranje preko biroa, opet moraš odjaviti postojeće istom procedurom.
U normalnoj državi bi se ovo sve moglo završiti s dobrim informacionim sistemom za minut s dva klika mišem, ali da je tako, šta bi onda radilo desetine hiljada službenika? Također, u većini normalnih europskih država su svi zdravstveno osigurani bez obzira radili, ne radili, studirali, ne studirali, jedino u BiH imamo neosigurane radnike i studente.
DON_eARL

#34 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by DON_eARL »

@TRANCE Hvala!

Znaš li možda da li je moguće unaprijed uplatiti veći iznos da se izbjegne uplaćivanje svaki mjesec?
TRANCE

#35 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by TRANCE »

DON_eARL wrote:@TRANCE Hvala!

Znaš li možda da li je moguće unaprijed uplatiti veći iznos da se izbjegne uplaćivanje svaki mjesec?
Jeste. Naravno moraš uplatiti tačan iznos za više mjeseci, tipa 40, 60, 80 KM i sl. I treba ti potvrda od faksa svake školske godine za zdravstveno osiguranje, to sam zaboravio.
FrozenCastle

#36 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by FrozenCastle »

TRANCE wrote:
DON_eARL wrote:@TRANCE Hvala!

Jeste. Naravno moraš uplatiti tačan iznos za više mjeseci, tipa 40, 60, 80 KM i sl. I treba ti potvrda od faksa svake školske godine za zdravstveno osiguranje, to sam zaboravio.
Da vrijedi ona uplata od 20 KM pri predaji zahtjeva ili treba opet uplatiti 20 KM nakon što se dobije rješenje?
Da li treba svaki mjesec uplaćivati ili možeš preskočiti koji mjesec bez retroaktivnog plaćanja?
Da l postoji rok za uplatu tipa do 10-og u mjesecu?
Da li se ide s knjižicom u poresku da opečate šta?
Kinaski

#37 Re: Zdravstveno osiguranje studenata

Post by Kinaski »

joj sranja :D
Post Reply