SDP definitivno odlazi sa političke scene!

JBT

Post by JBT »

Kampanja u znaku vjerskih lidera

Helsinski komitet za ljudska prava u BiH saopcio je kako je predizborna kampanja za lokalne izbore u BiH, koji ce se odrzati u subotu, protekla uglavnom, u demokratskoj atmosferi. Kampanju je, ocjenjuje Helsinski komitet, obiljezila korektnost i odsustvo znacajnijih incidenata koji bi mogli dovesti u pitanje valjanost izbora. Helsinski komitet u BiH naglasava kako osnovnu karakteristiku ove kampanje cini visok stepen ukljucenosti vjerskih lidera koji su, uglavnom, implicitno usmjeravali biracko tijelo ka tri nacionalne partije - SDS, SDA i HDZ. U tome su, dodaje se, prednjacili vodje Islamske vjerske zajednice reis Ceric i njegov zamjenik efendija Spahic. Na otvaranju dzamije u selu Miricina, kraj Gracanice, 6. septembra, naibu reis Ismet efendija Spahic je rekao “... da nece stati uz onoga koji se stidi da kaze da je musliman”, te dodao “da kao vjernik, ne smije stati iza onoga ko usvom programu nema laila ilallah”. Reis Ceric je na otvaranju jednog od tri vjerska objekta koji su inaugurisani na podrucju Zenice 4. septembra rekao: “U Bosni je ovog ljeta otvoreno pedesetak dzamija i to, uglavnom, gdje su nas klali, otvarali koncentracione logore. Porucujem rusiteljima dzamija da to nikada vise ne ucine. Svaki put napravimo bolje, vece i ljepse dzamije.” U Dobrunu, kraj Visegrada, 29. avgusta je otkriven spomenik srpskom vodji iz osamnaestog vijeka Karadjordju, a otvoren je i muzej Prvog srpskog ustanka na dvijestotu godisnjicu ovog dogadjaja vezanog za susjednu Srbiju. Srpski patrijarh Pavle je vodio vjersku svecanost. Manifestacija je bila u znaku snaznog prisustva predstavnika SDS koji su je iskoristili u svoje predizborne svrhe. Pocetkom septembra, kardinal i Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljic u nekoliko navrata je govorio o uroti protiv katolika u BiH otvoreno zatrazivsi pomoc Vatikana i R Hrvatske. Puljic je pozvao na okupljanje svih hrvatskih duznosnika, intelektualaca, predstavnika stranaka s hrvatskim predznakom. On se zalozio za osnivanje Foruma Hrvata koji bi trebao da osigura ravnopravnost Hrvata koji su “svakodnevno suoceni sa neravnopravnoscu u odnosu na ostala dva konstitutivna naroda”.

-Mali prilog temi. Tek onako, da vidimo sta Bog zeli.
Tito marshale, u tvoje vrijeme nije bilo bar turbo-religije. Sad se vise niko ni Boga ne boji.
manijak1

Post by manijak1 »

sto bi rekla moja draga tempora, kame, trunis k'o kokos
:D :D :D :D
pa dobro blizu je bio ali ne može frajer smisliti SDP zbog 60 minuta pa to ti je , nepravda ,
Kame truniš kao Kalimero :D 60 minuta :D u ponedjeljak 20 sati i 45 minuta :D
Naime, danas je jedna od perjanica SDP-a Selim Beslagic, pijanac koji je omrazen cak i u Tuzli u kojoj je nekoc bio omiljen. Doslo je do osipanja kadra SDP-a.
Taj pijanac je organizirao odbranu Tuzle '92 pa ti vidi kako su prošli oni kako mi :D .
Sto se tice mog stava o SDP-u (posto je to to tema ovog topica) mislim da su napravili katastrofalne greske za vrijeme vladavine.
Ali hreške su const. veličina kod skakača :D
Prije bih ih okvalifikovao kao nesposobnjakovice i neznalice. Lopove.
Ma dobar je Kame :D
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

kame wrote: Sto se tice SDA, zaista ne znam sta bih rekao. SDA je losa opcija. Jako losa. Ali smatram da je >zlo< pregruba kvalifikacija u bilo kom kontekstu.
Prije bih ih okvalifikovao kao nesposobnjakovice i neznalice. Lopove.
:) Losi su.
:) Jako su losi.
:) Nesposobnjakovici.
:) Neznalice.
:) Lopovi.
Ali ipak smatras da je zlo pregruba kvalifikacija. :roll:
Moj Kame, hajde sto nas foliras, ali sto samoga sebe foliras. :D
manijak1

Post by manijak1 »

Mislim da se termin zlo odnosi na period '92 - '95 .
Tu se slažem s Kametom da :D nije Supermen :D
Qwert

Post by Qwert »

Ocito da mnogi ne vide razliku izmedju opstinskih i parlamentarnih izbora :-)
Nacionalno srce
Gordana SANDIĆ-HADŽIHASANOVIĆ
“Pogledajte slogan Srpske demokratske stranke. Kaže: ’Srpsko srce’. I srcu smo počeli da dajemo pridjev nacionalnog”, komentira jedan građanin kampanju za lokalne izbore u BiH. Analitičari ocjenjuju da ovu kampanju karakteriziraju, između ostalog, nacionalistička retorika, involviranost vjerskih lidera - i “visoka politika”
Političke partije u BiH su predizbornu kampanju vodile kao da je riječ o opštim a ne lokalnim izborima, smatraju analitičari. Razlog tome je, kako tvrde u Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije iz Ljubljane, što naročito nacionalne partije na vlasti nemaju pravog rješenja za unapređenje rada i razvoja lokalnih zajednica. To ih, tvrdi se u posljednjoj analizi Instituta, svrstava u političku grupaciju koja godinama na izbore izlazi s retorikom nacionalističkog, emotovinog stava o navodnoj ugroženosti svakog naroda pojedinačno. To primjećuju i građani, naprimjer, Banje Luke:
“Pogledajte slogan Srpske demokratske stranke. Kaže: ’Srpsko srce’. Je li to i srcu smo počeli da dajemo pridjev nacionalnog? Srce je srce, imate ili ga nemate, ono je dobro ili nije dobro.”

Političke partije su, umjesto svakodnevnih životnih problema, u centar pažnje stavljale, uslovno kazano, visoku politiku, navodi se u analizi Helsinškog komiteta za ljudska prava. Predsjednik Srđan Dizdarević:

“Kandidati su, uglavnom, bježali u više sfere, u teze o ugroženosti sopstvenog naroda, u neke velike teme, kao što su pristup evropskim integracijama, tržišna ekonomija itd. Mnogo manje se, dakle, govorilo o svakodnevnim temama, bliskim građaninu, što je također indikator u kojoj mjeri korespondira biračko tijelo sa svojim predstavnicima u lokalnim skupštinama.”

Predizborna kampanja protekla je, uglavnom, korektno i nije bilo incidenata, ocjena je Helsinškog komiteta. Najveći udar na tu korektnost, međutim, bio je predizborni skup Srpske radikalne stranke u Bijeljini, kada je zamjenik predsjednika ove partije, sa sjedištem u Srbiji, Tomislav Nikolić održao govor prožet mržnjom, navodi Srđan Dizdarević:

“Taj govor i taj miting su imali huškački karakter i izražavali su teritorijalne pretenzije prema BiH. Ostali dio kampanje je, uglavnom, protekao mirno i može se kazati da je omogućio svim strankama da iskažu svoja opredjeljenja, da predstave svoje kandidate i programe. Ono što je druga bitna značajka je velika involviranost vjerskih lidera u kampanju, odnosno njihovo implicitno zalaganje za tri nacionalističke stranke. To je nešto što je bila posebnost ove predizborne kampanje za lokalne izbore.”

Besim Spahić, profesor Univerziteta u Sarajevu, ima ozbiljne zamjerke na još uvijek nerazvijenu političku propagandu, u kojoj se pretežno ne razvijaju vlastite nego napadaju tuđe ideje. On također zamjera da glavni akteri narednih izbora nisu pokazali zavidan politički bonton:

“Kod nas je politika postala politika radi politike. I osnovni problem, koji apsolutno ne jenjava, ko se sve bavi politikom. Dakle, bave se ljudi koji su se po 10, 15 godina školovali za različite profesije. Dakle, politikom se može sve riješiti i očito da nije cilj da politika obavlja onu svoju pravu funkciju, nego da se dočepamo funkcija, da riješimo sebi, svojim ljudima, svojoj obitelji - i to je katastrofa. Jasno je da je i nestruktuirana naša politička scena i taj sam broj partija, a već bi trebalo, recimo, da od onih početnih izbora se smanjuje broj partija i stranaka, dakle da se profiliriju neke centralne - i ljudi koji, kada ih slušate na televiziji, ne znaju šta je kultura govora, štite tzv., neki, vitalne nacionalne interese, ne znaju razliku između naroda, nacije i entiteta.”

Teška situacija u BiH izaziva kod građana sumnju u iskrene namjere kandidata:

“Nema ništa slađe od vlasti. Odbornik u selu biti veliko je, a ne biti načelnik u gradu. A dok se bore ljudi, treba da se bore.”

Posebno razočarani zbog Izbornog zakona, koji nije na vrijeme izmijenjen, su pripadnici nacionalnih manjina, jer neće birati svoje predstavnike u vlasti. Nisu zadovoljne ni bh. žene u politici, jer među 809 kandidata za načelnike opština njih su samo 32, kaže Tuzlanka Mevlida Kunosić - Vlajić:

“Žene se samo stavljaju na one pozicije gdje treba izvući deblji kraj. I te stranke koje su nominirale žene, one su nominirale žene zato što znaju da neće proći. Mislim, i ako su nominirale, to su sigurno bili oni koji su mislili da one neće dobiti tu poziciju.”

Za ove izbore je bh. dijaspora pokazala najmanje interesovanje do sada - samo 27 hiljada je prijavljenih, za razliku od prethodnih kada je taj broj iznosio oko 250 hiljada.

Građani u BiH su različitog raspoloženja pred izlazak na izbore. Primjer prvi:

“Ništa ne očekujem. Ja nisam dobio ni od jedne države, a od ove... ma ni jednu lisku što padne odozgo.”

Primjer drugi:

“Pa, na izbore treba izaći, dati glas za onoga koga smatraš da zaslužuje.”

“Izići ćemo, ja šta ćemo. Samo ako bude bolje.”

Slobodna Evropa
kame

Post by kame »

:D

Manijak, iz vremena kada sam pratio 60 minuta bili su isti kao Slobodna Bosna.

Nije osnovni problem u 60 minuta.

Manijak, mislim da si pogresno shvatio moju poentu. Bas kao i Pape. Ja ne favorizujem ni SDA ni SDP.

Ne volim ni jedne ni druge. I nikad vise necu glasati ni za jedne ni za druge.

Obje stranke smatram najlosijom opcijom.

Samo oni koji ce glasati za SDP moj stav vide kao priklanjanje SDA. 8-) :D

Ali to je vase pravo. Ja ne govorim, za koga treba glasati. Samo iznosim svoje vidjenje stvari.

Moj je stav da se treba iseliti.
Equinox

Post by Equinox »

Kad bi bila neka stranka sa jevrejom na celu te stranke onda bi bilo najbolje da takva stranka pobjedi. Ako nista jevreji su dobri u biznisu pa bi nam razvili zemlju brze i sigurnije. Na taj nacin nacionalisti (BIG-3) nebi mogli da se prepucavaju pa bi ljudi vise razmisljali o poslu a manje o nacionalizmu.
missA

Post by missA »

orkan wrote:SDP - ovo vrijeme TEK sad DOLAZI :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Njihovo vrijeme je proslo, neznam kako da nisi svjestan toga?!
Danguba

Post by Danguba »

Citat:
Naime, danas je jedna od perjanica SDP-a Selim Beslagic, pijanac koji je omrazen cak i u Tuzli u kojoj je nekoc bio omiljen. Doslo je do osipanja kadra SDP-a.

Taj pijanac je organizirao odbranu Tuzle '92 pa ti vidi kako su prošli oni kako mi .

:lol: :lol:

taj kad nas organizuje, :D isto bih to pozelio i nasim neprijateljima :D :D

helem nejse ko je sta organizovao,nesto smo ipak i uspjeli :D nije sve tako crno :( izuzev ovog poratnog perioda gdje je sve lopov do lopova :( veci ili manji ,u ovoj ili onoj stranci :roll: a mi se glodjemo ko je manji lopov :roll:

nemamo mi jos pravu alternativu :sad: jedino manje zlo izabrati a to i nije bas neki izbor 8)

zivjeli slobodni izbori i neka pobijedi onaj kome narod vise vjeruje :D
Qwert

Post by Qwert »

Ako je velika 'trojka' sve ove godine vladala na racun nacionalizma, onda se moze zakljuciti da kod vecine ljudi postoji nezadovoljstvo po tom pitanju. SDA-SDS-HDZ je samo produkat tog nezadovoljstva, ali ocito, nisu u stanju ga rijesiti. Bjezati od toga je nezdravo i opasno, ako ne za nas onda za potomke. Nadam se da ce izaci neki pokret, stranka, opcija...sta li vec, koja ce ici na to dok se svi ne zadovolje u okviru ove drzave.
kame

Post by kame »

Qwert wrote:Ako je velika 'trojka' sve ove godine vladala na racun nacionalizma, onda se moze zakljuciti da kod vecine ljudi postoji nezadovoljstvo po tom pitanju. SDA-SDS-HDZ je samo produkat tog nezadovoljstva, ali ocito, nisu u stanju ga rijesiti. Bjezati od toga je nezdravo i opasno, ako ne za nas onda za potomke. Nadam se da ce izaci neki pokret, stranka, opcija...sta li vec, koja ce ici na to dok se svi ne zadovolje u okviru ove drzave.
Dobro receno. SDP je te probleme gurnuo u stranu i tu je i bio osnovni problem.

U trenutku u kojem se mogla donijeti sustinska promjena oni su postupili kao SNSD ili PDP najblaze receno. :(

Zaboravili su ko ih je doveo na vlast. Koje i kakvo biracko tijelo.

I tada kada je cak i jedan HDZ bio ZA ono za sta je bila i Stranka ZA BiH SDP je bio protiv i sklopio dogovor sa citaj->cetnikolozima i OHR-om.

Tu je bio i kraj SDP-u.

I ne, SDA ne bih okarakkterisao kao >zlo<. Oni jesu beskrupulozni gadovi, smradovi, lopovi. Ali nisu >zlo<. >Zlo< su samo za one koji se dusevno hrane Slobodnom Bosnom. :P :D

Zlo koje nam je donijelo tragediju kroz koju i danas prolazimo stacionirano je u Beogradu i Zagrebu. Sijede glave. Neke vec ukopane. Neki su vec i opjevani u narodu. U narodu s kojim nama valja zivjeti. Dok opet ne dodje do kurslusa.

A kao saucesnici u nasoj tragediji mogu se ubrojati i sijede glave u Parizu, Londonu, Becu, Cikagu, Torontu, Montrealu, Sidneju, Buenos Airesu, Moskvi. Neki vec ukopani.

A nasi su bili samo nesposbni da urade nesto vise od onoga sto jesu. Ne moze ih se zbog toga okarakterisati kao zlo.

Moze ih se okarakterisati kao konzistentne lopove ako govorimo o poslijeratnom periodu.
Qwert

Post by Qwert »

Meni se cini da SDA operise u pogrjesnom vremenu. Kako vise ne skontaju da je vrijeme Gradascevica davno-proslo i svrseno vrijeme. :-)
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

hajde da se malo igramo sportske kladionice

Moguce da ce SDA u globalu imati najvise glasova

Ali sa velikom vjerovatnocom mogu reci da ce, iako je naselivsi gomilu sandzaklija i ostalih seljacina pokusala promijeniti izbornu sliku, u Sarajevu dobiti najvise bijednih 10-12% glasova (kao i obicno), i uz jedno 10 % njihovih uvlacoguzaca iz SBIH sa 20% moci mahati usima :razz: SDP ce recimo sam dobiti oko 25 do 30 % sto ce mu biti dovoljno da zadrzi vecinu u gradskoj skupstini i nacelnicka mjesta u makar 4 gradske opcine.

U Tuzli ce SDA opet krahirati kao i obicno, moguce u Zenici, a, ovo ne mogu tvrditi ,jednom ce im doci kraj i u Bihacu.

Ali naravno tu su uvijek stabilni SDA Buzim i Kalesija pa nece biti frke :lol:

Dakle bice vlasti za sve :-?
kame

Post by kame »

valterbranisarajevo wrote:hajde da se malo igramo sportske kladionice

Moguce da ce SDA u globalu imati najvise glasova

Ali sa velikom vjerovatnocom mogu reci da ce, iako je naselivsi gomilu sandzaklija i ostalih seljacina pokusala promijeniti izbornu sliku, u Sarajevu dobiti najvise bijednih 10-12% glasova (kao i obicno), i uz jedno 10 % njihovih uvlacoguzaca iz SBIH sa 20% moci mahati usima :razz: SDP ce recimo sam dobiti oko 25 do 30 % sto ce mu biti dovoljno da zadrzi vecinu u gradskoj skupstini i nacelnicka mjesta u makar 4 gradske opcine.

U Tuzli ce SDA opet krahirati kao i obicno, moguce u Zenici, a, ovo ne mogu tvrditi ,jednom ce im doci kraj i u Bihacu.

Ali naravno tu su uvijek stabilni SDA Buzim i Kalesija pa nece biti frke :lol:

Dakle bice vlasti za sve :-?
Tipicna SDP prica. :D
glasnost

Post by glasnost »

jahaci apokalipse 8)

:D SDA = SDS = HDZ

prosta racunica :oops:
winetou

Post by winetou »

SDP će pobijediti, ali bitnijih promjena neće biti :(
Fair Life

Post by Fair Life »

Bilo kako bilo meni se cini da ce za godinu-dvije proraditi narodni bunt i da ce narod poceti "palijati" gdje koga stigne od politicara, a posto ce svakom njegov biti najblizi biti ce "ko ce koga ako nece svoj svoga".

Najbolje bi im bilo da poslije izbora pobjednici nabave dobru HTZ opremu, na primjer zastitne kacige...
valterbranisarajevo

Post by valterbranisarajevo »

Evo i jedna tipicna SDP-ovska zelja. :lol:

Drug Nermin Pecanac Gradonacelnik Sarajeva! :P
FaceOff

Post by FaceOff »

Razmisljajte vi kako cete otjerati SDA, HDZ i SDS sa politicke scene.
Nadam se da SDP sutra pobjedjuje.
U Bihacu se svi nadamo da ce SDP tjesno pobjediti i napokon otjerati s 10ogodisnje vlasti SDA.
frupi

Post by frupi »

Ovdje su se veceras iznijele razne ocjene stanja i bogami izlupalo svasta.
Moj stav je da su izbori u vecini demokratskih zemalja obicna farsa, jer u osnovi legitimiraju neku grupu na vlasti da tamo bude i ostane.

Izborima se rijetko ili nikada ne moze popraviti individualno stanje covjeka.
Ovdje ljudi jos vrlo realsocijalsticki razmisljaju i ocekuju da ce im drzava dati posao i buducnost i da je to drzava po njima duzna.
Posao i buducnost gradi svako sebi individualno, svojim obrazovanjem, radom i ulaganjem u sebe i svoju porodicu.
Ko vlada nije vazno, odn. samo je vazno da je pripadnik tvog naroda i da nisi progonjen kao Jevrej ili musliman danas.

Gdje god da zivis suocavas se sa istim izazovima, u SAD ili u BiH na primjer.

Kojeg god Japanca iz bilo koje partije da izaberes on ce vrijedno graditi svoj Japan i braniti svoj narod.

Meni je samo bitno da je na vlasti Bosnjak, a on ili ona meni ionako nemogu i nece pomoci ako ja sebi ne pomognem. Nasi bosnjcki politicari nama nemogu pomoci jer je nasa zemlja okupirana na 75% teritorija, i ostala 2 naroda cine sve sto mogu protiv BiH.

GLOBALNO: MI BOSNJACI nemamo svoje drzave (na barem 30000 km2) i nemamo svojih institucija i instrumenata koji bi nam mogli pomoci kao narodu. Sve sto mozemo je izabrati grupu ljudi koji ce nas predstavljati, pobrinuti se da budu 100% Bosnjaci i nadati se da nece globalno povuci koji potez koji bi nas mogao ugroziti.
LOKALNO: Uzdaj se u se i u svoje kljuse.

Glasam za onu stranku u kojoj ce Bosnjaci biti zastupljeni sa 90 - 100% odn. onu koja je najmanje nastetila mom narodu dosada.

Hvala !
supersonic

Post by supersonic »

SDA odu po selima obecaju bosnjacima im asfalt i noviju dzamiju i pokupe glasove
SDS obecava srbima RS u zajednici sa Srbijom
HDZ se cupa na popravljanje statusa hrvata u odnosu na ostala 2 konstitutivna naroda;
bosnjaci,srbi, hrvati samo majku mu nigdje bosanaca i hercegovaca.
sto se tice nacionalnog predznaka najbolji je SDP, ali nisam bas siguran u njihov moral.
tako da necu izaci na izbore. kako god jebavace te u zdrav mozak, sve dok ne budemo u mogucnosti da kloniramo tita :D . jedino bi on mogao da nam ocita bukvicu. samo malo smo pretjerali, pa bi mozda trebali razmisliti o nekom "zescem". to bi mozda trebalo postaviti kao topic.
koji bi diktator bio u stanju da "sredi" bih?
dado77

Post by dado77 »

Frupi svaka cast na tekstu , samo bez onoga kako su jevreji ugrozeni please.

Kame ja tebe smatram nekim ko misli svojom glavom a ti si ocigledno ili si clan ili ti je babo sta u stranci.

Iskreno svima ! Da, tesko je glasati za SDA ja imam zamjerki bar jedno 200 , ali kao i u svakoj prici, ali alternative nema . Najbolji primjer su danasnji DANI . Zar nije sramota da onako neko na naslovnici pise o jednom vjerskom vodji , zamislite samo da je neko papu onako uvrijedio . to je SDP i njihove metodame . Oni se furaju na socijaldemokratiju , a u stvari su komunisti nepopravljivi. Sto se tice stranke za bih , cast izuzetcima kao sto je fehim skaljic , ali nazalost nemate kame takvih ljudi vise . Takodjer nema ni huseina mahmutovica vise od jednog da ga kloniramo mozda .

Neko ce mozda reci evo jos jednog nacionaliste , da ja jesam nacionalista jer je to u ovom trenutku za bosnjacku naciju koja je jos u povoju od presudnog znacaja. razmislite malo.
kame

Post by kame »

dado77 wrote:Frupi svaka cast na tekstu , samo bez onoga kako su jevreji ugrozeni please.

Kame ja tebe smatram nekim ko misli svojom glavom a ti si ocigledno ili si clan ili ti je babo sta u stranci.

Iskreno svima ! Da, tesko je glasati za SDA ja imam zamjerki bar jedno 200 , ali kao i u svakoj prici, ali alternative nema . Najbolji primjer su danasnji DANI . Zar nije sramota da onako neko na naslovnici pise o jednom vjerskom vodji , zamislite samo da je neko papu onako uvrijedio . to je SDP i njihove metodame . Oni se furaju na socijaldemokratiju , a u stvari su komunisti nepopravljivi. Sto se tice stranke za bih , cast izuzetcima kao sto je fehim skaljic , ali nazalost nemate kame takvih ljudi vise . Takodjer nema ni huseina mahmutovica vise od jednog da ga kloniramo mozda .

Neko ce mozda reci evo jos jednog nacionaliste , da ja jesam nacionalista jer je to u ovom trenutku za bosnjacku naciju koja je jos u povoju od presudnog znacaja. razmislite malo.
Nisam u stranci i niko moj nije u stranci!
missA

Post by missA »

winetou wrote:SDP će pobijediti, ali bitnijih promjena neće biti :(
nerealna izjava :lol:
nineac

Post by nineac »

Eto danas sa glasanja i glaso sam za SDP!
međutim kada pročitam postove tipa, mi bošnjaci, ugroženi, SDA mora pobjediti itd, stvara se u meni želja da u svim općinama i gradovima pobjedi SDA-HDZ-SDS-SBiH-PDP pa da narod nakon nekoliko godina počne glođati asfalt od gladi, i kad do toga dođe tada će se promjene napraviti, a ove morbidne idiote poput Tihića, Paravca,Čovića proglasiti personom non grata i istjerat iz zemlje!
Post Reply