CITROEN C3

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

d2

#26 Re: CITROEN C3

Post by d2 »

ado-šampion wrote: A što se tiče potrošnje, računica ti je daleko od dobre. Kao prvo, C3 dizel će trošit 4,5 u prosjeku malo sutra.
stvarno trosi toliko ako je kombinovana gradska i van grada, vozio, gledao
strong69

#27 Re: CITROEN C3

Post by strong69 »

ado-šampion wrote: A što se tiče potrošnje, računica ti je daleko od dobre. Kao prvo, C3 dizel će trošit 4,5 u prosjeku malo sutra.
Sto malo sutra? Mislim da je moguce...

Ali da se vratimo na temu... Vozio sam VW i Audi i nekako sam sasvim slucajno dosao do toga da kupim Citroen. Na pocetku bio skeptican, zabrinut (gdje nece u Saraj´vu biti zabrinut vozac koji vozi nesto drugo osim BMW, Mercedes i presveti VW) ali je auto odlicno. Samo redovan servis i nema frke. Makar je tako dosada, ne ureklo se :-D
rolenc

#28 Re: CITROEN C3

Post by rolenc »

Nemam nista protiv citroena, cak mislim da su pezoovi dizel motori nabolji i ujedno najstedljiviji. Ako bude izbor kupovine, neka je sa srecom.
Evo kako vidim ovu “ustedu“ kupnjom ovog modela.
Trenutne cijene vozila na nasem trzistu za citroena C3 su:
Benzinac 1,4i (75 KS) je 17.845 KM (ovaj mocniji od 16 V (90 KS) je 18.450 KM.). Dizel 1,4 HDI (70 KS) 21.600KM. Razlika u kupovnoj cijeni 3755 KM.
Nije potreban komentar performansi gore spomenutih modela. Deklarisana tvornicka potrosnja za benzinca 1,4i (8,2/6,1/4,9), za dizela 1,4 HDi SX ( 5,1/4,1/3,6). Ako su ovi podaci netacni za benzinca, onda to vazi i za dizela.
Evo racunamo sa trenutnim cijenama goriva (dizel 1,66 KM, benzin 1,49 KM). Uzecemo eto i najnepovoljniji moguci slucaj, za prosjecnih 20000 km i neka je sve gradska voznja. Na 10000 benzin trosi 8,2 x 100 x 1,49 KM = 1222 KM, dizel 5,1 x 100 x 1,66 KM = 847 KM.
Usteda sa dizelom je 375 KM, na 20000 km je 750 KM. Ovo je najnepovoljniji slucaj. Rezon je da neko ko prelazi 20000 godisnje mora bar 25% voziti van grada, pa je realnije racunati sa potrosnjom 6,1/4,1 (Usteda u ovom slucaju je 228 KM, ili na 20000 456 KM).
Ako gledamo nepovoljniji slucaj, onaj ko vozi dizela mora voziti pet godina da ustedi 3750 KM koje je dao u startu kupovinom 1,4 HDi dizela. Ako gledamo drugi realniji slucaj onda je to nesto vise od 8 godina. Ili ako prelazis samo 10000 tek nakon 16 godina. Ima i dalje. Ako prelazis 20000 godisnje onda moras dvaput godisnje vrsiti izmjenu motornog ulja (to je nekih 9 litara). Za dizela moras sipati cisto sinteticko koje je za najmanje 8 KM skuplje od polusintetickog koje ide u ovog benzinca. I to je godisnje nekih najmanje 70 KM. Osim toga zna se kakav je mentalitet naseg naroda, auto se kupi i voza sest-sedam godina. Taman kada bi to auto trebalo da pocne da stedi u odnosu na benzinca, tebe povuce zelja za nekim drugim modelom, i opet se zavalis za nekog drugog dizelasa. I tako ukrug.
I za kraj neka nam Better Man da informaciju koliko je supruga njegovog prijatelja presla km za pet godina, bas me interesuje.
ovo_malo_duse

#29 Re: CITROEN C3

Post by ovo_malo_duse »

gaka wrote:planiram kupovinu CITROENA C3 1.4HDi full oprema!
Zanimaju me vasa iskustva sa ovim autom, koliko se kvari, koliko ste presli km, koliko ste zadovoljni itd?

Trenutacno je cijena 20 150KM, i predstavlja best buy u odnosu na konkurenciju!
Hvala unaprijed!
Samo jedan komentar na HDI..motore..

Pasa moj...Ako ces ga voziti samo na kratke relacije...I brzinama koje ne prelaze 80 km. na sat moj savjet ti je da ga ne uzimas...HDI motor je za duze relacije ekonomican i funga...Ja sam imao Pezoa sa HDI motorom. Dok sam vozio na dalje relacije i vecim brzinam sve bilo ok..Udobnost, usteda...
Kad sam presao na gradsku voznju poceli problemi...

U cemu je problem...HDI motor ima partikl filter( imaju svi novi dizeli..ili vecina)...Koji se napuni nakon odredzenog vremena...E kad se napuni.. Auto se mora voziti preko 100 km/h 10 do 15 minuta konstantno, da bi se to sprzilo na nekoj temperaturi (neznam tacno koja da nelupam).
U mom slucaju ja sam auto vozio u gradskoj bez da odem negdje van da ga nacepim otprilike mjesec dana..i tu su problemi poceli..Prvo otakazao senzor za temperaturu jedan pa drugi...i tako redom na kraju doslo do samog filitera..Sam motor je prva liga i principu je dobar ali elektronika i prikljucni elementi su mu je sranje i kad pocne da se kvari naj.... si . Ja promjenio na benzinca nemam problema...Nije velika razlika..Osjeti se naravno ali ne toliko...

to je moje iskustvo...nemora znacit da je pravilo...
Better Man

#30 Re: CITROEN C3

Post by Better Man »

Ne znam, ali mogu pitati prijatelja kad ga vidim. Ona s autom ide na posao i dnevno je prelazila 60 km, dok nisu promjenili mjesto stanovanja. I da dodam da je riječ o benzincu, samo ne znam koja je kubikaža i koliko ima KS.
madner

#31 Re: CITROEN C3

Post by madner »

ovo_malo_duse wrote:
Zanimaju me vasa iskustva sa ovim autom, koliko se kvari, koliko ste presli km, koliko ste zadovoljni itd?

Hvala unaprijed!

Pasa moj...Ako ces ga voziti samo na kratke relacije...I brzinama koje ne prelaze 80 km. na sat moj savjet ti je da ga ne uzimas...HDI motor je za duze relacije ekonomican i funga...Ja sam imao Pezoa sa HDI motorom. Dok sam vozio na dalje relacije i vecim brzinam sve bilo ok..Udobnost, usteda...

U cemu je problem...HDI motor ima partikl filter( imaju svi novi dizeli..ili vecina)...Koji se napuni nakon odredzenog vremena...E kad se napuni.. Auto se mora voziti preko 100 km/h 10 do 15 minuta konstantno, da bi se to sprzilo na nekoj temperaturi (neznam tacno koja da nelupam).
U mom slucaju ja sam auto vozio u gradskoj bez da odem negdje van da ga nacepim otprilike mjesec dana..i tu su problemi poceli..Prvo otakazao senzor za temperaturu jedan pa drugi...i tako redom na kraju doslo do samog filitera..Sam motor je prva liga i principu je dobar ali elektronika i prikljucni elementi su mu je sranje i kad pocne da se kvari naj.... si . Ja promjenio na benzinca nemam problema...Nije velika razlika..Osjeti se naravno ali ne toliko...

ILI promjenis filter.
madner

#32 Re: CITROEN C3

Post by madner »

rolenc wrote:Nemam nista protiv citroena, cak mislim da su pezoovi dizel motori nabolji i ujedno najstedljiviji. Ako bude izbor kupovine, neka je sa srecom.
Evo kako vidim ovu “ustedu“ kupnjom ovog modela.
Trenutne cijene vozila na nasem trzistu za citroena C3 su:
Benzinac 1,4i (75 KS) je 17.845 KM (ovaj mocniji od 16 V (90 KS) je 18.450 KM.). Dizel 1,4 HDI (70 KS) 21.600KM. Razlika u kupovnoj cijeni 3755 KM.
Nije potreban komentar performansi gore spomenutih modela. Deklarisana tvornicka potrosnja za benzinca 1,4i (8,2/6,1/4,9), za dizela 1,4 HDi SX ( 5,1/4,1/3,6). Ako su ovi podaci netacni za benzinca, onda to vazi i za dizela.
Evo racunamo sa trenutnim cijenama goriva (dizel 1,66 KM, benzin 1,49 KM). Uzecemo eto i najnepovoljniji moguci slucaj, za prosjecnih 20000 km i neka je sve gradska voznja. Na 10000 benzin trosi 8,2 x 100 x 1,49 KM = 1222 KM, dizel 5,1 x 100 x 1,66 KM = 847 KM.
Usteda sa dizelom je 375 KM, na 20000 km je 750 KM. Ovo je najnepovoljniji slucaj. Rezon je da neko ko prelazi 20000 godisnje mora bar 25% voziti van grada, pa je realnije racunati sa potrosnjom 6,1/4,1 (Usteda u ovom slucaju je 228 KM, ili na 20000 456 KM).
Ako gledamo nepovoljniji slucaj, onaj ko vozi dizela mora voziti pet godina da ustedi 3750 KM koje je dao u startu kupovinom 1,4 HDi dizela. Ako gledamo drugi realniji slucaj onda je to nesto vise od 8 godina. Ili ako prelazis samo 10000 tek nakon 16 godina. Ima i dalje. Ako prelazis 20000 godisnje onda moras dvaput godisnje vrsiti izmjenu motornog ulja (to je nekih 9 litara). Za dizela moras sipati cisto sinteticko koje je za najmanje 8 KM skuplje od polusintetickog koje ide u ovog benzinca. I to je godisnje nekih najmanje 70 KM. Osim toga zna se kakav je mentalitet naseg naroda, auto se kupi i voza sest-sedam godina. Taman kada bi to auto trebalo da pocne da stedi u odnosu na benzinca, tebe povuce zelja za nekim drugim modelom, i opet se zavalis za nekog drugog dizelasa. I tako ukrug.
I za kraj neka nam Better Man da informaciju koliko je supruga njegovog prijatelja presla km za pet godina, bas me interesuje.
Otkud ti ideja da se mora sipati cisto sinteticko?

Imam HDI motor i moze polusinteticko.
Karabaja

#33 Re: CITROEN C3

Post by Karabaja »

corsa i Qler, predstavite nam vaš rodbinski odnos i auto koje posjedujete da znamo ubuduće koliko vas realno možemo shvatati :D
corsa

#34 Re: CITROEN C3

Post by corsa »

Karabaja wrote:corsa i Qler, predstavite nam vaš rodbinski odnos i auto koje posjedujete da znamo ubuduće koliko vas realno možemo shvatati :D
Znaci kada bi ti napisao da je mercedes dobar, to bi bilo nerealno!? :-) Pa bas to sto vozis neki auto treba da ti bude argument da pricas o njemu, tj. to bi trebalo da znaci da znas nesto o tom autu!
P.S. Ja ne vozim nista, nemam para! ;-)
ovo_malo_duse

#35 Re: CITROEN C3

Post by ovo_malo_duse »

madner wrote:
ovo_malo_duse wrote:

Hvala unaprijed!

ILI promjenis filter.

Na kraju sam ga promijenio haveru kostalo me 4500 maruna...Nije to uljni filter pa da ga zamjenis, to je citav sklop posebnih dijelova, a tuga je sto ih ni autorizovani servisi nemaju..nego ih naruce a ti cekas i do 2 sedmice...
madner

#36 Re: CITROEN C3

Post by madner »

Za 4500 mozes kupit motor :roll:

Kolki je interval za doticno izgaranje?
rolenc

#37 Re: CITROEN C3

Post by rolenc »

Madneru, vezano za vrstu ulja, ono bi trebalo biti prema CF/B3 specf. Proizvodjac je naveo da se moze koristiti i polusinteticko, ali je preporuka upotreba sintetickog. Npr. mobil je izdvojio ovaj motor 1.4 HDi i za njega preporucuje Mobil Sint. S 5W-40, dok za ostale verzije HDi-motora navodi Mobil Super 10W-40.
HAVANA

#38 Re: CITROEN C3

Post by HAVANA »

ovo_malo_duse wrote:
madner wrote:planiram kupovinu CITROENA C3 1.4HDi full oprema!

Hvala unaprijed!

ILI promjenis filter.[/quote]

Na kraju sam ga promijenio haveru kostalo me 4500 maruna...Nije to uljni filter pa da ga zamjenis, to je citav sklop posebnih dijelova, a tuga je sto ih ni autorizovani servisi nemaju..nego ih naruce a ti cekas i do 2 sedmice...[/quote]

Uzeli su te lopatom a ti si vjerovatno vozio hdi 2,0 sa fap filterom.Normalna cijena novog filtera je 600eura a litar aditiva je 147 km e sad to se mijenja normalno na 100000km ali možeš i očistiti.Skineš fap filter,nalazi se odmah do katalizatora,rastaviš ga naspeš neki produkt za ćiščenje gareži i masti i ispereš ga vodom pod pritiskom.Sve to lijepo sastaviš i kupiš 2 litra aditiva,dospeš a zatim odeš na diagnostiku i poništiš greške,provozaš ga malo brže i ubuduće nikad nemoj previše gušiti auto sa stalnom vožnjom u niskim obrtajima,nekad malo pritisni gas :D To sve te košta oko 400km
a to ti mogu uraditi i u Peugeotu u privatnom aranžmanu al onda je 1000km.Normalno da će ti oni reći kupi nov,al 4500km :? :-) U najgoroj varijanti može ti otići i senzor koji određuje količinu brizganja aditiva a i on je nov 170km a nalazi se pored kočionog trombla.I ako sve to ne možeš sam daš milju opet je bolje nego 4500km.
Drvosjeca iz Dejcica

#39 Re: CITROEN C3

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

HAVANA wrote:
ovo_malo_duse wrote:
madner wrote:planiram kupovinu CITROENA C3 1.4HDi full oprema!

Hvala unaprijed!

ILI promjenis filter.

Na kraju sam ga promijenio haveru kostalo me 4500 maruna...Nije to uljni filter pa da ga zamjenis, to je citav sklop posebnih dijelova, a tuga je sto ih ni autorizovani servisi nemaju..nego ih naruce a ti cekas i do 2 sedmice...

Uzeli su te lopatom a ti si vjerovatno vozio hdi 2,0 sa fap filterom.Normalna cijena novog filtera je 600eura a litar aditiva je 147 km e sad to se mijenja normalno na 100000km ali možeš i očistiti.Skineš fap filter,nalazi se odmah do katalizatora,rastaviš ga naspeš neki produkt za ćiščenje gareži i masti i ispereš ga vodom pod pritiskom.Sve to lijepo sastaviš i kupiš 2 litra aditiva,dospeš a zatim odeš na diagnostiku i poništiš greške,provozaš ga malo brže i ubuduće nikad nemoj previše gušiti auto sa stalnom vožnjom u niskim obrtajima,nekad malo pritisni gas :D To sve te košta oko 400km
a to ti mogu uraditi i u Peugeotu u privatnom aranžmanu al onda je 1000km.Normalno da će ti oni reći kupi nov,al 4500km :? :-) U najgoroj varijanti može ti otići i senzor koji određuje količinu brizganja aditiva a i on je nov 170km a nalazi se pored kočionog trombla.I ako sve to ne možeš sam daš milju opet je bolje nego 4500km.
Je li vi govorite o EGR ventilu (exhaust gas recirculation)? Znam recimo da se kod pojedinih modela motora EGR ventil ne smije cistiti jer strada MAF (Mass Air Flow Sensor). Ili ako se ociti mora se raditi kalibracija EGR venitla u ovlastenom servisu. Zamjena EGR-a konkrento kod Volvo modela je oko 300-500€. Preporuka ovlastenog serivsa je da se kod diesel motora svaki tri-cetvrti put doda Valvoline aditiv za ciscenje dizni i EGR-a na pun rezervoar i problemi sa talozenjem garezi zbog loseg kvaliteta goriva u BiH mogu biti rijesini ili umnogome minimizirani.
HAVANA

#40 Re: CITROEN C3

Post by HAVANA »

Nije EGR
ovo_malo_duse

#41 Re: CITROEN C3

Post by ovo_malo_duse »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
HAVANA wrote:
ovo_malo_duse wrote:

ILI promjenis filter.

Je li vi govorite o EGR ventilu (exhaust gas recirculation)? Znam recimo da se kod pojedinih modela motora EGR ventil ne smije cistiti jer strada MAF (Mass Air Flow Sensor). Ili ako se ociti mora se raditi kalibracija EGR venitla u ovlastenom servisu. Zamjena EGR-a konkrento kod Volvo modela je oko 300-500€. Preporuka ovlastenog serivsa je da se kod diesel motora svaki tri-cetvrti put doda Valvoline aditiv za ciscenje dizni i EGR-a na pun rezervoar i problemi sa talozenjem garezi zbog loseg kvaliteta goriva u BiH mogu biti rijesini ili umnogome minimizirani.

Nemam pojma sta je izmjenjali nakik ventila i senzora i filter i neznam sve sta jos...samo znam da me handrilo 2-3 mjeseca svako malo...Isao 2 gorine bez problema dok je garancija vazila ali kad je pocelo svako 7 dana crkavalo nesto drugo... Nakraju fino promjenio na benzica...Mazda 3. Ide ko luda na novcaniku nisam ni osjetio...
Životinjić

#42 Re: CITROEN C3

Post by Životinjić »

Ja sam Citroen fun pa ću se truditi biti objektivan.

Minus su im loišiji materijali izrade u unutrašnjosti, otkazivanje sitnica vezanih uz struju, nekvalitetna servisna mreža na razini BiH.

Plus je ekonomičnost u svakom smislu (potrošnja, održavanje), kompatibilnost dijelova s Peugeot-ima, nezanimljivost lopovima.

To bi bilo objektivno, tri minusa i tri plusa.

A sad ću onako iz duše. Tko jednom Citroen ima teško da će se za neki drugi odlučiti. Posebno ove iz više klase. Citroen ima imidž, ima karizmu, ima svoju povijest. I sadašnjost (Loeb). A tek kako lijepo stoji C3 uz zgodnu djevojku. Uh, to samo mi muški znamo.

Uzmi crveni ili metalik plavi!
Drvosjeca iz Dejcica

#43 Re: CITROEN C3

ovo_malo_duse wrote:
Nemam pojma sta je izmjenjali nakik ventila i senzora i filter i neznam sve sta jos...samo znam da me handrilo 2-3 mjeseca svako malo...Isao 2 gorine bez problema dok je garancija vazila ali kad je pocelo svako 7 dana crkavalo nesto drugo... Nakraju fino promjenio na benzica...Mazda 3. Ide ko luda na novcaniku nisam ni osjetio...
Vjerovanto je mijenjano sve, EGR, MAF, FAP...etc, zbog toga je razmuljivo zbog cega je cijena bila 4.500KM. To sve opet zavisi od auta do auta, ja recimo nemam takvih problema a radi se isto o HDI motoru iz PSA grupacije a motor je presao 152.000km. :)
gaka

#44 Re: CITROEN C3

Post by gaka »

Ove je poprilicno opširan test i daje jednu okvirnu sliku odredjenih modela, njihovoj pouzdanosti itd.! Namjerno sam ubacio accenta i golfa, jer su cesti na nasim cestama, i da imam okvirnu sliku.
E sad oni koji bi pametovali valja ovo valja ono, golf je zakon, mojne - ovo je test koji daje okvirnu sliku o kvalitetu i zanima me samo citroen C3.
izvor :http://www.anusedcar.com
Najinteresantnija mi je usporedba sa peugeot-om i cliom, prema ovome je C3 bar nesto kvalitetniji. Za C3 najpozitivnija je potrosnja - to sam saznao od drugih korisnika - nekoliko njih da sa punim rezervoarom predju do 1000km, i to im zaista vjerujum. Mene brine elektronika, pouzdanost...itd. Do sada koliko sam upratio od nekoliko vlasnika C3 nemaju nekih ozbiljnih zamjerki!
ps: i vidim da je napisano peugot umjesto peugeot....mojne ni to komentarisat!

Image
beka_mo

#45 Re: CITROEN C3

Post by beka_mo »

.
Last edited by beka_mo on 20/09/2009 23:48, edited 1 time in total.
rolenc

#46 Re: CITROEN C3

Post by rolenc »

Koliko se samo stvarni rezultati o potrosnji goriva razlikuju od onih koje proizvodjaci navode, kako za dizele, tako i benzince, moze se najbolje vidjeti na primjeru testa C4 1.6 HDi (vidjeti u dnu potrosnja goriva, tvornicki podatak i podatak sa testa), kao i benzinca C3 1.4i za koje je napravljen test.
Nazalost model C3 1.4 HDi nije testiran.

http://www.autonet.hr/default.aspx?id=1454 (1.6 HDi)
http://www.autonet.hr/default.aspx?id=567 (1.4i)
d2

#47 Re: CITROEN C3

Post by d2 »

za moje auto u papirima pise 8.7 u stvarnosti po zimi to je 12...
Drvosjeca iz Dejcica

#48 Re: CITROEN C3

d2 wrote:za moje auto u papirima pise 8.7 u stvarnosti po zimi to je 12...
:shock: Jel' ono ti imas diesel Skodu Octavia-u?
Better Man

#49 Re: CITROEN C3

Post by Better Man »

d2 ti vozi Forda Focusa, benzinac.
d2

#50 Re: CITROEN C3

Post by d2 »

evo rece Betterman, FF 1.6 B 100 KS, zadnjih dana cak je dolazio i do 12.5 pa se spusti na 12 kod duze voznje :roll:
otvoricu svoju benzinsku...

definitivno cu probati nasuti negdje drugo, moze biti i do Ine vjerovatno ...
Post Reply