Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
doktor78

#26 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by doktor78 »

Volim ga (izmedju ostalog) i zbog toga sto u "Nezavisnim novinama" jedini od kolumnista sa strane uziva da onako laganice prca Dodika i dodikovstinu. Skoro svaki njegov tekst u "Nezavisnim" je takav, za razliku od ostalih, ukljucujuci "uvazene " Bosnjake Filandru,Filipovica i starog komunjaru Fetahagica koji se samo nisu jos poceli u paksu uvlaciti Dodiku i Kopanji.
Udri guju na njenoj rupi, a ne u Sarajevu pricati jednu pricu, a u BL svrsavati pred genijalnoscu Vozda...
seln

#27 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by seln »

doktor78 wrote:Volim ga (izmedju ostalog) i zbog toga sto u "Nezavisnim novinama" jedini od kolumnista sa strane uziva da onako laganice prca Dodika i dodikovstinu. Skoro svaki njegov tekst u "Nezavisnim" je takav, za razliku od ostalih, ukljucujuci "uvazene " Bosnjake Filandru,Filipovica i starog komunjaru Fetahagica koji se samo nisu jos poceli u paksu uvlaciti Dodiku i Kopanji.
Udri guju na njenoj rupi, a ne u Sarajevu pricati jednu pricu, a u BL svrsavati pred genijalnoscu Vozda...
Fakat...ne mogu vjerovati da "Nezavisne" ono objavljuju...inace su dozvoljeni samo panegirici vozdu i kolumne tipa "mir, mir, niko nije kriv"...
dezulovic u srcu tame...
MoHiKaNaC

#28 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by MoHiKaNaC »

Ja ga pratim na e-novinama i jedan je od autora koje rado citam. A sto se njegovog komentara vezano za forum i forumase tice, shvatali ga mi ovako ili onako, to ne mijenja cinjenicu da Boris pise dobre tekstove...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#29 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by dr.gog »

seln wrote:
doktor78 wrote:Volim ga (izmedju ostalog) i zbog toga sto u "Nezavisnim novinama" jedini od kolumnista sa strane uziva da onako laganice prca Dodika i dodikovstinu. Skoro svaki njegov tekst u "Nezavisnim" je takav, za razliku od ostalih, ukljucujuci "uvazene " Bosnjake Filandru,Filipovica i starog komunjaru Fetahagica koji se samo nisu jos poceli u paksu uvlaciti Dodiku i Kopanji.
Fakat...ne mogu vjerovati da "Nezavisne" ono objavljuju...inace su dozvoljeni samo panegirici vozdu i kolumne tipa "mir, mir, niko nije kriv"...
dezulovic u srcu tame...
Pa pobogu Seln, čuj "vjerovati ne mogu" :D .Zaboli Boru i za Nezavisne i za naše poimanje istih, on ubire više nego pristojan honorar, a oni su ubrali nekoliko stotina novih konzumenata na račun njegovih kolumni.Glede kritike na nezavisne i rSSštampu, novinari stvaraju otrov koji ljudi traže i kupuju-kako bi opstali-sve u skladu sa trenutnim ordnung-om.
Ono malo jada koji mazohistički kritikuju Doddieja imaju sad svog Sv.Borisa kako rekoh, malo terapije na kašičicu da budu mirniji :D

I da, pokrećući temu , nisam uopšte mislio tabiriti zanatski kvalitet hrvatskog novinara Dežulovića, "zamišljenog i jagodicom lica naslonjenog na kažiprst , a bradom na palac ruke".Još uvijek je dobar.Ja više gotivim Ivančića ali šta sad to ima veze sa forumom....

Poenta moje dumine je potcjenjivanje i predrasude prema ljudima koji ulažu izniman trud bez ikakve naknade , prenoseći i analizirajući često i vrlo složene društvene pojave na nevjerovatno inteligentan način, mnogo bolje od brojnih novinara i umišljenih analitičara TV-a.

Mislim, evo primjer...da bidnem brutalan...zamisli sebe kako bi sasjekao jednog genijalca tipa Mladena Marića bin Ladena da slučajno baci koju nebulozu na Forumu.Očajan je, što likom, što spikom, što sadržajem tv nedjela koja autorizira.

Osim toga, ja poznajem nekoliko osoba od struke koji na osnovu istraživanja , i ličnog učešća, iz forumskih diskusija pažljivom selekcijom komponuju sjajne analize društvenih dešavanja.Iste tekstove prevode na par jezika, a informacije iz njih se, shodno razumnim razlozima, provjeravaju i u 90% slučajeva pokazuju frapantno tačnim ,a analize nekih naših forumaša se ocjenjuju kao vrsne i lucidne.

Poenta priče- mislim da ljudi koji se bave novinarstvom, pa i Dežulović , obično bivaju iznervirani tzv. trolovanjem i provalama bijesa, nacionalizma, šovinizma, najgorih uvreda i besmislica te notornog off-topica( koji je ipak neodvojiv od foruma zbog njegove "prirode").

Sa druge strane, postoje i ljudi koji su isfrustrirani i bezidejni u svom radu, trendovski kolumnisti i skribomani, koji u ovim besplatnim duminama vide razotkrivanje vlastite nemaštovitosti i manjka talenta, pa im to udara na sujetu :D .Oni obično citiraju trolovanja i off topice, i postove ljudi koji su zalutali na forum, kako bi "dokazali" da je ova platforma totalni promašaj.
Niko od njih ne pokušava da izazove jaču diskusiju niti da kreira temu, posmatrajući sa visine svojih redakcijskih stolova forum kao nešto nedolično i glupo.Veoma često se nakon posta ili dva , povuku bestraga glumeći aristokratsku uvrijeđenost -valjda očekujući naknadu za svojih par rečenica ili administracijski ban za svaki njima neprilagođen komentar.
To ja zovem pokondirenost u maloj bari punoj krokodila medijske scene.
vratnik

#30 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by vratnik »

dr.gog wrote:
seln wrote:
dezulovic u srcu tame...
Pa pobogu Seln, čuj "vjerovati ne mogu" :D .Zaboli Boru i za Nezavisne i za naše poimanje istih, on ubire više nego pristojan honorar, a oni su ubrali nekoliko stotina novih konzumenata na račun njegovih kolumni.Glede kritike na nezavisne i rSSštampu, novinari stvaraju otrov koji ljudi traže i kupuju-kako bi opstali-sve u skladu sa trenutnim ordnung-om.
Ono malo jada koji mazohistički kritikuju Doddieja imaju sad svog Sv.Borisa kako rekoh, malo terapije na kašičicu da budu mirniji :D

I da, pokrećući temu , nisam uopšte mislio tabiriti zanatski kvalitet hrvatskog novinara Dežulovića, "zamišljenog i jagodicom lica naslonjenog na kažiprst , a bradom na palac ruke".Još uvijek je dobar.Ja više gotivim Ivančića ali šta sad to ima veze sa forumom....

Poenta moje dumine je potcjenjivanje i predrasude prema ljudima koji ulažu izniman trud bez ikakve naknade , prenoseći i analizirajući često i vrlo složene društvene pojave na nevjerovatno inteligentan način, mnogo bolje od brojnih novinara i umišljenih analitičara TV-a.

Mislim, evo primjer...da bidnem brutalan...zamisli sebe kako bi sasjekao jednog genijalca tipa Mladena Marića bin Ladena da slučajno baci koju nebulozu na Forumu.Očajan je, što likom, što spikom, što sadržajem tv nedjela koja autorizira.

Osim toga, ja poznajem nekoliko osoba od struke koji na osnovu istraživanja , i ličnog učešća, iz forumskih diskusija pažljivom selekcijom komponuju sjajne analize društvenih dešavanja.Iste tekstove prevode na par jezika, a informacije iz njih se, shodno razumnim razlozima, provjeravaju i u 90% slučajeva pokazuju frapantno tačnim ,a analize nekih naših forumaša se ocjenjuju kao vrsne i lucidne.

Poenta priče- mislim da ljudi koji se bave novinarstvom, pa i Dežulović , obično bivaju iznervirani tzv. trolovanjem i provalama bijesa, nacionalizma, šovinizma, najgorih uvreda i besmislica te notornog off-topica( koji je ipak neodvojiv od foruma zbog njegove "prirode").

Sa druge strane, postoje i ljudi koji su isfrustrirani i bezidejni u svom radu, trendovski kolumnisti i skribomani, koji u ovim besplatnim duminama vide razotkrivanje vlastite nemaštovitosti i manjka talenta, pa im to udara na sujetu :D .Oni obično citiraju trolovanja i off topice, i postove ljudi koji su zalutali na forum, kako bi "dokazali" da je ova platforma totalni promašaj.
Niko od njih ne pokušava da izazove jaču diskusiju niti da kreira temu, posmatrajući sa visine svojih redakcijskih stolova forum kao nešto nedolično i glupo.Veoma često se nakon posta ili dva , povuku bestraga glumeći aristokratsku uvrijeđenost -valjda očekujući naknadu za svojih par rečenica ili administracijski ban za svaki njima neprilagođen komentar.
ovo je predobar post. :thumbup: , da znam, isto bih to ovako napisao.
(fuck you Borise)
seln

#31 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by seln »

dr.gog wrote:
seln wrote:
dezulovic u srcu tame...

Ne bih se osvrtao na fight forum vs dezulovich, samo ono za "nezavisne":
kada je, prije dezulovice, bilo ko i bilo kako objavio tekst u kojem je handrio Dodika?
Caki nasi nacionalni "intelektualci" pisu dupeljubne kolumne, da ne govorim o medijskim kurvama tipa kuljis. i onda dodje boris i pise onako nesto...
ok, mozda jeste zasrao sa onim sto je napisao o forumasima...ali ovo tvoje pisanje...jebote, covjek ispade gori od gomile prononsiranih supaka i prodanih dusa.
I ne precjenjujmo forum, odnos korisnim informacija i preseravanja na forumu je 1:10
vratnik

#32 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by vratnik »

(a evo zasto ja vise volim forume od novina). Gog o novinarstvu, seln o politici.
I svi smo mi prodane duse, samo sto neki pisu za pare, neki za savjest, a neki sto vole...
seln

#33 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by seln »

vratnik wrote:(a evo zasto ja vise volim forume od novina). Gog o novinarstvu, seln o politici.
I svi smo mi prodane duse, samo sto neki pisu za pare, neki za savjest, a neki sto vole...
vratnik, moj post je bio upucen dr. gogu. ne bih ulazio u diskusiju jer bih i ja mogao pricati o forumu kao mjestu za one koje inace niko niti slusa niti cita.
ok, volis forum, primljeno na znanje. ali za to se ne mora dezavuirati cijela novinarska profesija.
vratnik

#34 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by vratnik »

seln wrote:
vratnik wrote:(a evo zasto ja vise volim forume od novina). Gog o novinarstvu, seln o politici.
vratnik, moj post je bio upucen dr. gogu. ne bih ulazio u diskusiju jer bih i ja mogao pricati o forumu kao mjestu za one koje inace niko niti slusa niti cita.
ok, volis forum, primljeno na znanje. ali za to se ne mora dezavuirati cijela novinarska profesija.
:)
volim novinare i postujem iste kad se bave svojim poslom.
seln

#35 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by seln »

vratnik wrote:
seln wrote:
:)
volim novinare i postujem iste kad se bave svojim poslom.
U redu. I ko je pozvan da ocijeni ko se od njih bavi svojim poslom?
Eto, kolumne su glupost. Znaci, Gojko Beric, Ante Tomic, Ljubomir Zivkov, Zija Dizdarevic....su supljatori?
vratnik

#36 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by vratnik »

volim novinare i postujem iste kad se bave svojim poslom.[/quote]

U redu. I ko je pozvan da ocijeni ko se od njih bavi svojim poslom? Citalac. Na osnovu tema koje odaberu.
Eto, kolumne su glupost. Znaci, Gojko Beric, Ante Tomic, Ljubomir Zivkov, Zija Dizdarevic....su supljatori?[/quote], Nisu svi novinari supljatori, daleko od toga. I to nikad nije nigdje receno. Jedino je malo iznenadjujuce da i novinari koji stvarno dobro pisu, imaju vremena / motivacije da sami sebe diskredituju losim osvrtima na forumasenje.. Siguran sam da postoje i osvrti na forume koji su wow. (ako ne postoje, vrijeme je da ih neko napise, nek' za pocetak procitaju temu peppa je uzburkala situaciju, i vide kakvu u stvari realnu drustvanu moc posjeduju). Mislim da "forumski novinari" ne zasluzuju da ih Sv. Boris pljuje, posto ni on u sustini nije bio daleko od recimo Stochara (u sali pa mu privali, sataratira!).. Jedina razlika je sto Stochar koristi "sprej" i pise parole besplatno, a gospodin Dezulovic je svoje znanje unovcio. (jos jedna Prodana dusa).
A problem jeste kad bezze novinari pocnu pljuvati po forumima, stavljajuci u isti kos NIN-a i ne znam istocnjaka, novinari tipa bazdulja. U nedostatku ideje valjda, i nerealnog straha od konkurencije (posto to forum stvarno nije).. Ili kvaziintelektualci tipa Sarana i ostalih riba.. A mogu lakse pljuvati posto im je neko dao mjesto na papiru, u aba3u ili na talasima 202ke od carsije do ilidze.. Nek' se fino prijave na forum, i neka ga sjebu iznutra, ako im je pero dovoljno ostro..
PS: nista protiv muzike gore navedenog, cak naprotiv, ali poluinteligentne izjave uz citiranja nakih mudrosti i umisljanje da je nesto, je za smajlikojipovraca...
doktor78

#37 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by doktor78 »

seln wrote: Eto, kolumne su glupost. Znaci, Gojko Beric, Ante Tomic, Ljubomir Zivkov, Zija Dizdarevic....su supljatori?
... Teofil Pancic, Miljenko Jergovic, Viktor Ivancic- ma nemaju oni pojma :D
Covjece, da nema gore pomenutih osoba, ne bih ni citao novine, dovoljan bi mi bio neki news portal
dr.gog

#38 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by dr.gog »

Seln pogresno si me shvatio .Napomenuh da ne nalazim nista lose niti oportunisticko u pisanju gorepomenutog novinara.Neke njegove umotvorine su mi bile putokaz za skolsko savladavanje problema kad sam poceo da radim, kao uostalom i cijeloj generaciji feralovih citatelja.
Procitaj post jos jednom ako imas nerava.Ne ciljam na unizavanje novinarstva u klasicnom obliku, vec na primjetnu upotrebljivost mnogih forumskih tekstova koju etablirani novinari cesto potcjenjuju, nekada iz nezainteresovanosti, nekad iz neznanja, a nekad iz ciste zavisti i sujete.

Normalna je reakcija da nekome ko dobro vlada zanatom pukne film kad cita trolovanja i konstrukcije, ali je po meni pogresno imati u startu uvredljiv ,palanacki gard.Ne mislim na Dezulovica jer on nije toliko plitak niti ima manjak instikta, on je odreagovao na diskusije i trolovanja na Forumu hr za koje je admine i modove doticnog foruma bolila neka stvar.Na nekoliko sjajnih diskusija se nakachilo nekoliko pacenickih dusa domoljublja i cudoredja koji su timski minirali teme cim bi Dezulovic odvojio malo vremena da foruma, i covjeku je doklincilo :D .Jesam li izmahalao sve do kraja? :D

O kolumnistima nasih magazina ne bih na ovoj temi jer bi to bio off.topic, a nisam toliko djubre da seciram necije tekstove bez prethodnog, nepristrasnog, iscitavanja i provjere vlastitog znanja o temama kolumni.Dakle, zelim u tim stvarima biti maximalno fer, jer se trenutno svo smece javne scene obrusilo na saku slobodoumnih novinara.
Isto tako ,ne dopustam ni da se kompletna jedna web zajednica i drustvena skupina proglasava diletantima za komentiranje i analizu,samo zato jer neki kriticari zapravo nikad nisu ni shvatili ili iskusili ovaj vid komunikacije.Govorim o natruhama palanackog duha tj.gledanja s visine, bar sto se Sarajeva tice.

A o Nezavisnim i ubacivanju B.Dezulovica u njihov opus , zaista ne bih trosio energiju jer mislim da u sadasnjoj sceni RS njegovo pisanje predstavlja nevaznu anomaliju.Naravno, drago mi je ako dobija zasluzeno visok honorar, jer mu i pripada po svim mjerilima.
Abacija

#39 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by Abacija »

dr.gog wrote: Pa pobogu Seln, čuj "vjerovati ne mogu" :D .Zaboli Boru i za Nezavisne i za naše poimanje istih, on ubire više nego pristojan honorar, a oni su ubrali nekoliko stotina novih konzumenata na račun njegovih kolumni.Glede kritike na nezavisne i rSSštampu, novinari stvaraju otrov koji ljudi traže i kupuju-kako bi opstali-sve u skladu sa trenutnim ordnung-om.

Neka gosp. Dezulovic slobodno dodje na SA-X, ima nas forumasa koji cemo se pobrinuti za trollove i salonce. :dance: Image
Abacija

#40 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by Abacija »

Poslije sedamnaest godina

Piše: Muharem Bazdulj
23/06/09 02:44
http://oslobodjenje.ba/index.php?id=1172

Centralne informativne emisije bosanskohercegovačkih televizija u nedjelju su uvečer počele na gotovo identičan način: najprije red reakcija na odluku visokog predstavnika Valentina Inzka kojom se poništavaju zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, a zatim izvještaji povezani sa obilježavanjem ne-ke godišnjice. Ipak, makar su i sarajevski i banjalučki televizijski dnevnici izvještavali o sedamnaestoj godišnjici, nije se radilo o godišnjici istog događaja. Sedamnaesta godišnjica o kojoj su izvijestili sarajevski mediji bila je godišnjica stradanja Bošnjaka iz kalinovačkog kraja. Sedamnaesta godišnjica o kojoj su izvijestili banjolučki mediji bila je godišnjica probijanja koridora kroz Posavinu. Obilježavanje tužne godišnjice u Kalinoviku organiziralo je udruženje "Istina - Kalinovik '92", a među prisutnima su bili i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić te visoki predstavnik Valentin Inzko; obilježavanje posavske godišnjice (na Dugoj Njivi kod Modriče) organizirao je Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, a među prisutnima su bili ministar rada i boračko-invalidske zaštite u vlasti RS-a Rade Ristović, predsjednik Boračke organizacije RS-a Pantelija Ćurguz, penzionisani generali Manojlo Milovanović i Novica Simić te vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda.

Tako su se gledaoci sarajevskih televizija mogli prisjetiti patnji nevinih civila, čuti ispovijest djevojčice koja je, makar je imala jedva pet godina, bila zatočena u logoru, vidjeti lokalitet na kojem su mučili ljude. Gledaoci banjalučkih televizija su pak informirani kako je proboj posavskog koridora bio "najsvjetliji i najhumaniji ratni podvig srpskog naroda", kako je prije proboja koridora, a uslijed nedostatka kisika čije se zalihe zbog blokade nisu mogle dopuniti, u banjolučkom Kliničkom centru umrlo dvanaest beba te kako je upravo probijanje koridora spasilo "milion i po Srba u tadašnjim krajinama".

Nedjelja, dvadeset i prvi jun 2009. godine, samo je jedan primjer ovakvog obilježavanja ratnih godišnjica. Gotovo svakog dana s proljeća i u ljeto 1992. godine desili su se događaji čije se godišnjice obilježavaju. Dva gore navedena događaja, osim što vremenski koincidiraju, baš i nisu za poređenja. U Posavini su borile neke vojske, kakve god bile i kakva god disproporcija u naoružanju i opremi postojala. U Kalinoviku su pak bili zatočeni i mučeni te naposljetku ubijeni ili protjerani isključivo civili. A ipak, ne samo kad je riječ o obilježavanju godišnjica, nego i kad se radi o pukoj informaciji da su neke godišnjice obilježene, na djelu imamo primjere "udešene percepcije". Ako stvar pojednostavimo do kraja, ispada da svi obilježavaju samo "svoje" godišnjice. Najeklatantniji primjer je činjenica da će, kako stvari stoje, 11. juli biti obilježen kao Dan sjećanja u (skoro) cijeloj Evropi i tek u pola Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje samo "svojih" godišnjica, sjećanje samo na "svoje" žrtve i sedamnaest godina od početka rata dijeli Bosnu i Hercegovinu. Sedamnaest je godina prošlo od događaja oko kojih ni danas ne postoji minimum konsenzusa. Nema konsenzusa čak ni oko onoga što bi moralo biti neupitno, čak ni o osudi stradanja djece. Fjodor Mihajlovič Dostojevski, jedan od najvećih svjetskih pisaca, itekako nadahnut (i) pravoslavljem, napisao je jedanput da ni raj nije vrijedan niti jedne dječije suze. Zar ni poslije sedamnaest godina nema nikoga u vlasti Republike Srpske ko bi makar protokolarno stao pred preživjele kalinovačke Bošnjake, pred onu djevojčicu koja je s jedva pet godina prošla kroz logor, ko bi priznao da ni Republike Srpska, makar bila "trajna kategorija"i "bolji dio BiH", nije bolja od raja pa da bude vrijedna tolikih dječijih suza. Također, zar su se u Sarajevu, kad je podizan spomenik ubijenoj djeci, djeca morala dijeliti u zavisnosti od činjenice od čijeg su metka ili gelera poginula? Ni priča o dvanaest banjolučkih beba nije mogla ostati lišena sličnih zloupotreba. I pojedini mediji i odbrana Radoslava Brđanina pred Tribunalom u Haagu pozivali su se na "dvanaest srpskih beba".

Makar je Richard Dawkins u pravu kad kaže da je odvratno djeci automatski pripisivati identitet njihovih roditelja, čak i ako prihvatimo taj bizarni lokalni običaj, po imenima majki umrle djece se može zaključiti kako se tu teško može govoriti o (etnički) "srpskim bebama". Smrt iste te djece, međutim, na sarajevskim internetskim forumima, toj nadaleko najsmrdljivijoj kloaci javnog govora, naziva se "ratnom propagandom", a sjećanje na njih "jeftinom patetikom". Ako su stradanja drugih tek "ratna propaganda", a "bol drugih" (Susan Sontag) samo "jeftina patetika", tada i zaklinjanje u vječni nezaborav "svojih" žrtava, odnosno sve lirske evokacije veličine vlastite patnje zvuče šuplje poput slova "o" u riječi "bog".
Ne smrt tih neduznih bica, gospodine Bazdulj, nego pokusaj velikosrpskih medija da zloupotrijebi tu tragediju je okarakterisan kao propaganda i patetika. Da ste malo pazljivije citali ovu nasu "kanalizaciju" (ili kako Vi to nazivate kloak) vidjeli bi da je izrazena zelja za ispitivanjem i otkrivanjem uzroka zasto se nije pomoglo tim bebama. Znaci postavljena su logicna pitanja na koja jos niko nije dao odgovor. Nadam se da cete Vi pokusati pronaci odgovore na ta pitanja i u sljedecem komentaru na stranicama Oslobodjenja predociti sta ste otkrili.

Unaprijed hvala i pozdrav od @Abacije

P.S. Ako ste zaboravili pitanja slobodno mi se obratite na pp, rado cu Vam ih ponoviti.
dr.gog

#41 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by dr.gog »

Sv.Muharem Bazdulj vs. forumski heretici
seln

#42 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by seln »

Evo prekjucerasnje Borisove kolumne u "Nezavisnim" (navodnici su u smislu ironije)....
pogledajte, pa recite koliko se ovo razlikuje od dupeljubnih Tunjinih, Sacirovih, Ivankovicevih....kolumni.
Normalizacija

Datum: 24.06.2009 21:05
Autor: Boris Dežulović

Prije petnaestak godina - malo tko više pamti, a i ne treba - bio je to u Hrvatskoj lijep komad afere: predsjednik države Franjo Tuđman iskoristio je ustavne ovlasti i vlastoručnim potpisom blagoslovio optužnicu javnog tužitelja da podigne tužbu protiv nas u "Feral Tribuneu" zbog toga što smo ga nazvali sljedbenikom španjolskog fašističkog diktatora, generalissimusa Francisca Franca.

Spektakularan filmski proces, sve sa rječitim advokatima, televizijskim kamerama, demonstracijama pred sudnicom i historijskim završnim riječima, završio je - da ne dužim priču - oslobađajućom presudom. Javnost je bila malo zatečena, Tuđmanov režim konsterniran, ali sudac ni uz najbolju volju drugačije nije mogao presuditi. Ne nakon što smo pokazali intervju predsjednika Tuđmana u kojemu se izrijekom deklarira kao - sljedbenik generalissimusa Francisca Franca.

Zašto sam se sada sjetio tog davno zaboravljenog procesa i jednog od najefektnijih autogolova u karijeri legendarnog hrvatskog autogolgetera?

Pretpostavimo da ja sad u kolumni u "Nezavisnim novinama" napišem da premijer Republike Srpske Milorad Dodik, recimo, šta ja znam, nije normalan. Napišem, dakle, točno tako: Milorad Dodik nije normalan. Pa onda dalje razvijem tezu oko te zadate premise, nešto o tome kako samo nenormalan čovjek može zadržati vlast u nenormalnoj državi, pa mu je u interesu da ništa tu normalno ne bude, ni država ni on, i sve tako. Pretpostavimo onda da Milorad Dodik, s obzirom na to da nije normalan, pobjesni, a kako me ne može izvesti pred sud - s obzirom na to da nisam državljanin BiH, malo živim u Hrvatskoj, malo u Srbiji, a ugovora o izručenju nema - odgovori mi onako kako on to već zna, vješto, analitički i temeljito, nazivajući me budalom, kretenom, pederom, ili, kao u nedavnoj, rijetko lapidarnoj polemici s Raffijem Gregorianom, smrdljivcem.

Činjenica je, međutim, da Milorad Dodik nije normalan. I nije nenormalan zbog toga što neistomišljenike naziva budalama, kretenima, pederima i smrdljivcima, već - upravo obrnuto - neistomišljenike naziva budalama, kretenima, pederima i smrdljivcima zbog toga što nije normalan. Je li onda nenormalan zbog toga što bi, po toj analogiji, za razliku od neistomišljenika, smrdljivih pederskih budala, on bio mirišljavi heteroseksualni genije, što bi u njegovom svijetu valjda bilo nenormalno? Hm. Za tu tezu trebalo bi njegovo priznanje da kao takav, dakle drugačiji od smrdljivih pederskih budala, nije normalan. Nema problema, na to će Dodik.

"Politička moć Republike Srpske jača je nego ikad. Mnogima se ne sviđa, ali u BiH se ništa ne može desiti ako mi to nećemo. To nije bilo lako izgraditi", reći će tako u jednom od svojih ukazanja na televiziji premijer Dodik. "Prije samo tri godine mi smo bili podanici raznih ideja, koje su ovdje dolazile i odlazile. Moram da priznam da sam u nekoj prošlosti i ja razmišljao o tome da treba da se normalizujemo, možda i nisam razumio neke stvari. U međuvremenu sam narastao i odrastao, shvatio da postoji podvala koja se zove "isprazni Republiku Srpsku nadležnostima", i onda će doći stranci i reći: "Evo vam, ništa od nadležnosti".

I eto Milorada Dodika kako, poput Franje Tuđmana, ničim neizazvan javno priznaje da nije normalan. Nekad je, eto, mlad i naivan mislio da treba biti normalan, "u nekoj prošlosti i ja sam razmišljao o tome da treba da se normalizujemo", možda i "nije razumio neke stvari", ali je "u međuvremenu narastao i odrastao". Danas, kao narastao i odrastao čovjek, Dodik razumije neke stvari, sve zapravo razumije, sve shvaća i sve mu je jasno: ne treba da se normaliziramo i nikad nije trebalo. Najbolje nam je ovako nenormalnima.

Tek onda, tek dakle kad je shvatio da niti je normalan, niti je ikad trebalo da bude normalan, Dodika je krenulo u životu. Otada, on nenormalan udara lijevo i desno, tko god mu se nađe na putu u svijetlu nenormalnu budućnost, on ga proglašava budalom, kretenom, pederom i smrdljivcem, dakle normalnim. Jer samo takav Milorad Dodik, dakle nenormalan, može biti nadležan u Republici Srpskoj: da li zbog toga što Republika Srpska nije normalna, pa joj nadležnosti trebaju biti u rukama nenormalnih, ili odrastao čovjek mora biti nenormalan da bi shvatio kako je normalizacija tek "ispražnjivanje od nadležnosti" - kako bilo, otad je u Republici Srpskoj sve lijepo normalno nenormalno.

Kad si, naime, nenormalan, slobodan si od svake sumnje i pitanja. Zašto bi te netko tebi nenormalan, dakle formalno normalan, "praznio" od nadležnosti dok si bio normalan kao on, prije dakle nego si shvatio podvalu? I zašto bi to onda uopće bila podvala? Jer, ako je to bila podvala, ako je podvala bila u tome da se normalni, prije nego narastu i odrastu, "isprazne" od nadležnosti, zašto bi itko normalan - sad sam se malo zapetljao, ovo "itko normalan" shvatite retorički - "praznio" Dodikovu Republiku Srpsku od nadležnosti i sad, kad je premijer narastao i odrastao, shvatio neke stvari i postao nenormalan? Zašto?! Koga briga? Neka se time bave normalni.

Kome je, uostalom, normalizacija ikad išta dobra donijela? U takozvanom normalnom svijetu, svijetu budala, kretena, pedera i smrdljivaca, ne možeš čovjeku reći da je budala, kreten, peder ili smrdljivac. Milorad Dodik tako je javno, mada nezapaženo, započeo proces nenormalizacije Bosne i Hercegovine. Nije u početku bilo lako, nije bilo jednostavno nenormalizirati Bosnu: lako je Berlusconiju nenormalizirati jednu normalnu Italiju, u kojoj je nenormalno već imati nenormalnog premijera, koji će okupljati strane premijere i gole manekenke na privatnom imanju. Hajde ti, međutim, nenormaliziraj zemlju u kojoj baš ništa nije nenormalno. Pa čak ni nenormalni premijeri.

I eto premijera Dodika već sutradan na sastanku nenormalne prudske trojke, koju u nenormalnoj Bosni i Hercegovini zovu "lud, zbunjen i normalan". Tko je lud, tko je zbunjen, a tko normalan, ne zna se. Zna se, međutim, tko nije. Milorad Dodik, recimo, nije normalan - da podsjetim, "moram da priznam da sam u nekoj prošlosti i ja razmišljao o tome da treba da se normalizujemo" - a bogami nije ni zbunjen: "Možda i nisam razumio neke stvari, ali u međuvremenu sam narastao, odrastao i shvatio".
dr.gog

#43 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by dr.gog »

Prejako..jučer sam je čitao ne vjerujući da je isti napon teksta kao u najboljim danima :D :thumbup:

razlika između "kolumnista" i kolumnista je ogromna.Isto i kritike naspram istih.Kao kritika jednog YUGE 45 i Porschea.

Yugo je odron odrona i kritika je zapravo jedino smislena ako se svodi na parodiranje, dok za Porsche treba sačekati par godina da bi se pokazala bar i jedna pogreška u bilo čemu.

Sv.Borise ,moli za nas..u porscheu :D ..i naplati zlatom i draguljima antibiotike koje daješ inficiranoj sceni Medija U Republike Srpske..

Tvoji mrszki heretici :D
seln

#44 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by seln »

dr.gog wrote:Prejako..jučer sam je čitao ne vjerujući da je isti napon teksta kao u najboljim danima :D :thumbup:

razlika između "kolumnista" i kolumnista je ogromna.Isto i kritike naspram istih.Kao kritika jednog YUGE 45 i Porschea.

Yugo je odron odrona i kritika je zapravo jedino smislena ako se svodi na parodiranje, dok za Porsche treba sačekati par godina da bi se pokazala bar i jedna pogreška u bilo čemu.

Sv.Borise ,moli za nas..u porscheu :D ..i naplati zlatom i draguljima antibiotike koje daješ inficiranoj sceni Medija U Republike Srpske..

Tvoji mrszki heretici :D
Najbolji su najbolju upravo zato jer ih kritikujemo. :D
Uhljupi su neosjetljivi na kritiku. U tom smislu, sv. Borise Dalmatinski, pisi za nas....
dr.gog

#45 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by dr.gog »

http://i108.photobucket.com/albums/n35/ ... a/avaz.jpg

Sv.Sanja Vlaisavljević vs.Forumski heretici :D ukradeno drsko sa druge teme , a sve u duhu kontinuiteta okršaja Pravih i Krivovjernih :zzzz:
seln

#46 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by seln »

dr.gog wrote:http://i108.photobucket.com/albums/n35/ ... a/avaz.jpg

Sv.Sanja Vlaisavljević vs.Forumski heretici :D ukradeno drsko sa druge teme , a sve u duhu kontinuiteta okršaja Pravih i Krivovjernih :zzzz:
Sto je pametna, rodila je majka...mi, mir, Ratko nije kriv...kriv je sa-x koji kaze da je ratko kriv.
Fair Life

#47 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by Fair Life »

MoHiKaNaC wrote:Ja ga pratim na e-novinama i jedan je od autora koje rado citam. A sto se njegovog komentara vezano za forum i forumase tice, shvatali ga mi ovako ili onako, to ne mijenja cinjenicu da Boris pise dobre tekstove...
http://www.helsinki.org.yu/serbian/doc/dezulovic.doc
dr.gog

#48 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by dr.gog »

Fair kvragu ko će kliktat na Word i tako to :D ..ev vako..
Hrvat u emigraciji

e-novine, 18. 04. 2009.

JESU LI SRBI MORALNI TALOG BALKANA?

Piše: Boris Dežulović

Mogu li ja, kao Hrvat, u srpskom mediju – makar na srpskom internet portalu, dakle „svetskom, a njihovom“ – napisati da su Srbi narod luđaka, ubojica, pljačkaša, silovatelja i lažova, niža vrsta ili, šta ja znam, socijalni, politički i moralni talog tribalnog, barbarskog Balkana, koji uzima Rusiju za saveznika u borbi protiv najdemokratskijeg, najciviliziranijeg i najprosvjećenijeg europskog naroda – hrvatskog naroda?

Za potrebe ovog ogleda, koliko god to zbunjujuće izgledalo, zanemarit ćemo moje privatno mišljenje o Srbima i Hrvatima. Ne bi to, naime, bilo zbunjujuće samo zbog toga što ja privatno uopće ne mislim da su Srbi socijalni, politički i moralni talog Balkana, a Hrvati socijalna, politička i moralna krema Europe, nego već i zbog toga što za potrebe ovog ogleda uopće nije važno što ja o njima mislim, javno ili u sebi. Mene zanima, podsjećam vas, što ja o Hrvatima i Srbima mogu misliti, odnosno što o njima mogu misliti javno, u srpskim novinama. Mogu li dakle javno, usred Srbije, misliti i napisati da su Srbi „narod luđaka, ubojica, pljačkaša, silovatelja i lažova“, ili, kako ono, ah da – „socijalni, politički i moralni talog tribalnog, barbarskog Balkana“?

Civiliziraniji i prosvjećeniji čitatelji ovog teksta - čak i autor, ako je njegovo mišljenje uopće važno - misle recimo da se tako nešto napisati ne može i ne smije, ni u srpskim, ni u hrvatskim, ni u bilo kojim drugim novinama, naročito ne nakon svega, 2009. godine. Teorija da su „Hrvati najdemokratskiji, najciviliziraniji i najprosvjećeniji europski narod“ ne može, jer je kolosalna budalaština, a ona da su Srbi „narod luđaka, ubojica, pljačkaša, silovatelja i lažova“, odnosno „socijalni, politički i moralni talog Balkana“ ne smije, jer je fašistička, rasistička i šovinistička. Štoviše, za ove potonje svaki bi od spomenutih civiliziranijih i prosvjećenijih čitatelja ovog teksta – uključujući i samog autora – sankcije zbog „izazivanja međunacionalne, vjerske ili rasne mržnje“ po članu tom-i-tom zatražio i na sudu.

Iz nekog razloga, međutim, u srpskim se novinama sve se to može i smije. Ne samo da se tako slobodno može napisati i objaviti kako su „Srbi moralni talog Balkana“ – evo već peti put u tekstu – i ne samo da vam zbog toga u Srbiji neće pasti dlaka s glave, nego će u obranu vašeg prava da Hrvate nazivate europskom créme de la créme, a Srbe balkanskim talogom (šesti put), ustati upravo - najveći od svih Srba!

Tako, naime, ispada na kraju – točnije, ako računamo sud, na početku – afere sa sada već glasovitom rečenicom Dobrice Ćosića iz njegove najnovije knjige „Vreme zmija“ - u izdanju državne kuće „Službeni glasnik“ - gdje na 211. stranici srpski nacionalni vrač ovako piše o Albancima: „Taj socijalni, politički i moralni talog tribalnog, varvarskog Balkana, uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju u borbi protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda – srpskog naroda.“

Kada su oni što bi ih autor ovog teksta nazvao civiliziranijim i prosvjećenijim čitateljima prepoznali u Ćosićevoj rečenici čistu esenciju fašizma i šovinizma, a dvije od njih – Biljana Kovačević Vučo i Sonja Biserko – protiv autora podigle i tužbu zbog „izazivanja međunacionalne, vjerske i rasne mržnje“, u obranu Oca nacije ustala je cijela službena misleća Srbija, od izdavača knjige, državnog „Službenog glasnika“, preko državnih intelektualaca, pisaca, novinara i državnog režisera Emira Kusturice, do samog državnog Oca, socijalne, političke i moralne vertikale Srbije, akademika i barda Dobrice Ćosića.

Strategija obrane, međutim i zanimljivo, nije bila postavljena tako da dokazuje kako su Albanci moralni talog varvarskog Balkana: lukavi Ćosićev odvjetnički tim pozvao se na sveto pismo slobodnomisleće inteligencije – pravo na slobodu govora i onu finu, neuhvatljivu maglicu „pesničke slobode“. Od tog trenutka, eto - ako već nije moglo ranije – može se u srpskim novinama napisati da su Srbi socijalni, politički i moralni talog tribalnog, barbarskog Balkana, koji uzima Rusiju za saveznika u borbi protiv najdemokratskijeg, najciviliziranijeg i najprosvjećenijeg europskog naroda – hrvatskog naroda.

Nije to, jasno, toliko zanimljivo da bi se vidjelo kako takva imbecilna rečenica izgleda i zvuči, već kako nakon nje zvuče „borci za slobodu javne reči“ i „gerilci umetničkih sloboda“ s Dobricom Ćosićem na čelu – dobro, začelju – braneći moje pravo da Srbe nazivam moralnim talogom Balkana (osmi put). Evo što u tako postavljenoj igri kažu neki od njih. Citati su doslovni, samo su neka imena neznatno zamijenjena.

„Bezrezervno podržavamo čin objavljivanja rečenice da su ’Srbi moralni talog Balkana’“, reći će, na primjer, Gojko Tešić, urednik državnog Službenog glasnika, i direktor Slobodan Gavrilović. „Sigurni smo da u toj rečenici nema potpirivanja nikakve mržnje. U njoj pisac Boris Dežulović, naprotiv, traga za pravednim rešenjem hrvatsko-srpskog problema i uspeva da ga ponudi. Urednik e-novina Petar Luković ima punu podršku nas iz Službenog glasnika, koji takođe, moralno i u svakom drugom smislu podržavamo autora rečenice.“

Njihov kolega Jagoš Đuretić, direktor izdavačke kuće Albatros plus, okomit će se na sve one spomenute „civiliziranije i prosvjećenije čitatelje, čak i autora ovog članka“, što bi zbog rečenice o „Srbima kao moralnom talogu Balkana“ podigli neviđenu medijsku halabuku, pa čak sudsku tužbu: „Pokretačima halabuke nije dovoljno da sa tom Dežulovićevom rečenicom pokušaju javno da polemišu u okviru prava na slobodu javnog govora, jer presuda treba da krivicu definitivno ovekoveči i kruniše višedecenijske napore da se dokaže nešto što se nije moglo dokazati, i da đavo doista postane definitivno crn!“

Ugledni srpski redatelj Emir Kusturica, recimo, poručit će najprije da su očito „krivolovci Dežuloviću namenili odstrel“, a onda te krivolovce detektirati rendžerskim iskustvom čitanja tragova: „U podloj kampanji protiv Dežulovića učestvuju isti ljudi i mediji koji za neprijatelje nepogrešivo biraju one koji su učinili dobro i veliko za Srbiju (...) To je policija. Ozbiljne kancelarije zapisuju ko je šta i kad rekao. Ovo je intelektualni pogrom!“
To nije sve, Emir je sad baš ljut: „Ne znam zašto oni koji tuže Dežulovića za to što je napisao ne zamole šefove da zakupe deo Beograda pa da se ljudi poput Borisa tamo spaljuju, da se raščovečuju, čereče! Ovo što rade Dežuloviću je dželatski posao...!“
Pa nastavlja u dahu: „Ajde da je napadnut neko drugi, sporniji, konzervativniji, ali Boris, koji je simbol socijalne demokratije u Hrvatskoj... Siguran sam da on nije nacionalista, po uverenju i delovanju je socijaldemokrata!“

Nacionalni filozof Svetozar Stojanović jedini neće podleći slobodarskoj euforiji i na neviđeno braniti autora sporne rečenice o Srbima, već će – onako znastveno i empirijski – najprije pažljivo pročitati cijeli članak: „Ako se pogleda celi tekst, Dežulović ne govori o srpskoj naciji, nego o jednom delu Srba koji su takvi kakvim ih je on opisao". Književnik Dobrilo Nenadić, pak, neće se previše zamarati kontekstom rečenice, već će konstatirati kratko i jasno: „Pisac je uvek u pravu, pa makar i ne bio.“

Konačno, u obranu Dežulovićevog prava na rečenicu da su „Srbi socijalni, politički i moralni talog tribalnog, barbarskog Balkana“ ustat će i sam otac srpske nacije, bard srpske akademije Dobrica Ćosić:
„Dežulovićevi kritičari izveli su čitalački podvig: u dvadeset šest tekstova u e-novinama u kojima je pisao o hrvatsko-srpskim odnosima, pronašli su jednu rečenicu u kojoj, po njihovom mišljenju, Boris Dežulović širi rasnu, međunacionalnu i vjersku mržnju prema srpskom narodu, i čudi se zašto je Rusija stala na stranu jednog balkanskog plemenskog društva u njegovoj velikosrpskoj i genocidnoj agresiji protiv Hrvata, koje smatra najdemokratskijim, najslobodarskijim i najprosvećenijim narodom u Evropi. Loši čitatelji tako sasvim nekompetentno, ali tendenciozno udariše na pravo slobode mišljenja i izražavanja za koje se Dežulović borio kada su neki od njih bili u obavještajnim službama, a drugi članovi Titove partije.“

Skromnom autoru teksta sad je već pomalo neugodno, ali živahni Dobrica Ćosić ne posustaje:
„I Dežulović je ispunio sudbinu: u stotinama svojih tekstova nije napisao nijednu jedinu rečenicu mržnje, ni protiv ratnih neprijatelja hrvatskog naroda, a napisao je baš mnogo rečenica, pokuda, kritika, uvreda ljudske nedostojnosti, ruženja hrvatskog naroda. Dežulovićevi čitaoci iscrpeše sve te hrvatske negativnosti, ruženja i zločinstva, ali ’borci za ljudska prava’ digoše halabuku na jednog Hrvata koji se dvadeset godina zalaže za pravedno i trajno rešenje hrvatsko-srpskih odnosa.“

Nije pisac ovih redaka - skroman kakvog ga je već dao hrvatski narod, najdemokratskiji, najciviliziraniji i najprosvjećeniji u Europi - postiđen samo zbog osobnog angažmana jednog Dobrice Ćosića, Hodajućeg Nacionalog Uma koji posve nezasluženo nosi i ime i prezime u deminutivu, umjesto da se zove Dobrota, Dobričina. Posramljen je autor ovog teksta, eto, i zbog toga što je, u žaru rečenica, pokuda i kritika proteklih dvadeset godina mladenački naivno i sâm znao „udariti na pravo slobode mišljenja i izražavanja“. Ako mu išta može biti uzeto za olakšavajuću okolnost, neka to bude činjenica da su ljudi, na čije je slobode izražavanja udarao, svoje antropološke studije o Srbima objavljivali u hrvatskim novinama. Evo zgodne prilike da se ispravi historijska nepravda prema toj zaboravljenoj aristoteladi nove srpske političke misli.

„Da su Srbi narod brojnih luđaka, ubojica, pljačkaša, silovatelja i lažova, to je za nas već zamorno obično iskustvo.“ Aha, sad znamo da to nije moja rečenica. Da nije... Gojko Tešić? Ne, hrvatski novinar Joško Čelan, u Slobodnoj Dalmaciji prije petnaest godina. Ili: „Što je to u Srbima, te svaku ljudsku djelatnost koje se prihvate pretvore u smeće?“ Slobodan Gavrilović? Ne, glasovita hrvatska kolumnistica Maja Freundlich, iste godine, u Hrvatskom slovu. Ili: „Crnci su niža vrsta, iako ih ja smještam više od Srba.“ Jagoš Đuretić? Ne, Theo M. Ljubić, tada predsjednik splitskog ogranka Nove hrvatske desnice.

Hoćete još? „Srbijanerima se ne može vjerovati ni kad istinu govore. Nema te ludnice koja bi ih sve primila pod isti krov.“ Dobrilo Nenadić? Ne, Vladimir Reinhofer, u Hrvatskom slovu 1996. godine.
Može i na empirijskoj osnovi: „Grci su inače poznati po tome da se vole guziti, karati u dupe, pa su tome naučili i Srbe.Svetozar Stojanović? Ne, pokušajte ponovo: „Područje koje smatraju svojim Srbi obilježavaju izmetom, po principu – gdje je srpsko govno, tu je srpska zemlja.“ Ne, nije Stojanović. Stanoviti Lobel, u Hrvatskom vjesniku 1997. godine. Ili: „Srpski narod je gamad.“ Emir Kusturica? Ne, Zvonimir Šekulin, urednik Hrvatskog vjesnika 1994. godine. Ili: „Srbi su socijalni, politički i moralni talog tribal...“ Pardon, to je sad ipak Dežulović, nešto kasnije, 2009.

Kad čovjek ne bi znao da je riječ o „pravu na slobodu mišljenja i izražavanja“, ovako „istrgnute iz konteksta“ i sve nabačene na jednom mjestu, citirane rečenice zaista mogu izgledati kao najgore uvrede Srba, šovenski proljevi Tuđmanove medijske pukovnije, tog - ako mi je dopušteno parafrazirati - socijalnog, političkog i moralnog taloga hrvatskog naroda.

Pa ipak, to su, shvatili ste do sad, samo „pokušaji da se javno polemiše u okviru prava na slobodu javnog govora“. Čak i kad bi bile uvrede Srba, ne bi bile najgore. „Najgora uvreda Srbinu je kada mu kažeš – Srbine jedan!“ Dobrica Ćosić u „Vremenu zmija“? Ne, stanoviti Zdravko Horvat u Slobodnoj Dalmaciji, slavne 1995. godine.

Ne misle, međutim, svi kako je rečenica o Albancima kao „moralnom talogu tribalnog Balkana“ lepršava, prpošna polemička riječ u okviru prava na slobodu izražavanja. Evo jednog pravog pravcatog Srbina, pisca, glasa razuma koji ne misli da je psovački, mrzilački rječnik oznaka rodoljublja, i da se prostačkim vrijeđanjem Albanaca štite nacionalni interesi i prava ugroženih kosovskih Srba. Riječi koje slijede izvadak su iz njegovog potresnog otvorenog pisma srpskoj javnosti. (Mala pomoć: nisu ni Sonja Biserko, ni Biljana Kovačević Vučo, ni Nataša Kandić, ni Vesna Pešić, ni Borka Pavićević. Ni Bora Ćosić, ni Filip David, ni Mirko Kovač, ni Vlada Arsenijević.)

I mene su mnogo puta uvredili i ponizili ljudi moga jezika. Podnosio sam to zato što sam pisac, pa me je to pozvanje pozivalo na trpljenje sebične, i prostačke, i zle ljudske prirode. Pri tom, kao pisac svojim savremenicima praštao sam mnoga neznanja i nemoći, i pravdao česta nerazumevanja sebe i drugih. Ali u svojim knjigama nisam prećutao mane, gluposti i zla dela ljudi moga jezika. Morao sam sve ovo da kažem da biste me bolje razumeli. Zaprepastio me ovaj događaj. Ponizilo me kao Srbina i kao pisca to prostačko, mrzilačko, ’srpsko’, ’pravoslavno’ vređanje. Postoje pravna sredstva i državni organi da se zaštite prava ugroženih građana, ali nije ljudski, nije časno, nije domaćinski da se vređa i ruži.“

Svaka riječ je na svom mjestu, pisac progovara kao savjest društva, srpski Emile Zola koji ispisuje svoje javno „Optužujem!“ prostačkim psovačima. Još niste pogodili tko je? Evo onda još:

„Takvi psovači vređaju i sve srpske građane koji drže do kolektivnog dostojanstva srpske države. Prostački ponižavaju i svoje pretke i sramote svoje sugrađane. Ja javno molim Emira Kusturicu da istraje u svojim plemenitim i patriotskim ciljevima.“

Ups, čekaj, otkud sad Emir Kusturica? Nije valjda sad odjednom i Albanac? Nije, naravno. Jer da jest, ne bi ga ovim dirljivim riječima od „mrzilačkog, ’srpskog’, ’pravoslavnog’ vređanja“ branio sam Otac nacije – Dobrica Ćosić.

Da, gore citirano pismo napisala je ista ruka koja je zapisala i humanističku misao o Albancima kao „socijalnom i moralnom talogu Balkana“: svoja zanimljiva zapažanja o „glupostima i zlim delima ljudi negova jezika“, kao i vulkanski gnjev zbog „prostačkog vređanja i ponižavanja svojih predaka i sugrađana“, Dobrica Ćosić nije, naravno, iznio „zaprepašćen“ vlastitom mrzilačkom uvredom Albanaca – nije baš u toliko dobrim odnosima sam sa sobom – već nedavnim mrzilačkim i šovinističkim uvredama koje su slavnom režiseru, u slobodno vrijeme rendžer-paši Mokre Gore, uputili stanovnici Kremne.

Vrlo je zanimljiva ta pojava: quod licet Iovi, non licet bovi. Što je dopušteno Jupiterici Ćosiću, Ocu nacije, nije njegovoj djeci, prostodušnim seljacima s Mokre Gore, čiji je šovinizam - za razliku od Ćosićevog - primitivan, divlji i neosviješten. U kojemu nema „traganja za pravednim rešenjem“, nema „polemisanja u okviru prava na slobodu javnog govora“, nema socijaldemokratskog, slobodarskog konteksta iz kojega bi „balija Emir“ bio istrgnut. Nema one fine, neuhvatljive maglice „pesničke slobode“ kao, recimo, u Kusturičinim pjesmama s Karadžićem Rašom i kitom našom. Nema, najzad, „slobode mišljenja i izražavanja“ kao u hrvatskim izdanjima „Vremena zmija“, onima o Srbima kao „narodu luđaka, ubojica, pljačkaša, silovatelja i lažova“, „nižom vrstom“ i „gamadi“ koja se „kara u dupe“ i „svoja područja obilježava izmetom“.

Ja se, naravno, privatno ne moram slagati s takvim opservacijama, mogu ja sve odavde do Prvog opštinskog suda misliti da je to gnjusni, rasistički govor mržnje - da se pita mene, ovako nedemokratskog, neciviliziranog i neprosvijećenog, ja bih tu stoku, što se mrzilačkim psovkama na račun Srba razotkriva upravo kao gamad i niža vrsta, tužio sudu - ali tko sam ja da proturiječim Ocu srpske nacije, Ocu dakle „najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg balkanskog naroda – srpskog naroda“?

U mom dekontekstualiziranom svijetu Dobrica Ćosić - sa svojom rečenicom-esejom o Albancima – jest kulturni, historijski, politički i moralni talog srpskog naroda. Problem je, naravno, kad talog nije tamo gdje mu je mjesto, dakle na dnu, već na vrhu. Ali to je očito moj problem.
Moj i onih Srba koji ne misle da je društveno poželjno u srpskim novinama u okviru prava na slobodu javnog govora polemizirati o Srbima kao narodu ubojica i pljačkaša, i pitati se kakav je to „najprosvećeniji balkanski narod“ kad mu je moralna vertikala takav – moralni talog. Jer, kako je ispravno primijetio filozof Svetozar Stojanović, „ako se pogleda celi tekst, Dežulović ne govori o srpskoj naciji, nego o jednom delu Srba koji su takvi kakvim ih je on opisao.“
dr.gog

#49 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by dr.gog »

Seciranje uz visoku hiruršku umješnost primjenjivo na današnje kolumniste u službi javnog morala, građanskih i inih opcija :oops:
Abacija

#50 Re: Sv.Dežulović Boris i forumski heretici

Post by Abacija »

Bijeli SCH-engen

Piše: Muharem Bazdulj
22/07/09 11:37
http://oslobodjenje.ba/index.php?id=1657

Nezanemariv je broj državljana Bosne i Hercegovine koji imaju samo bosanskohercegovačko državljanstvo, a koji se ne smatraju Bošnjacima. Ovakva odluka diskriminira upravo državljane Bosne i Hercegovine bez dvojnog državljanstva, a ne tobožnji metafizički bošnjački kolektivitet

Postoji zanimljiv psihološki eksperiment, poznat u nekoliko varijacija, no s jednakom suštinom. Mogao bi se ovako sažeti: u jednoj kancelariji radi petero ljudi i svi imaju platu od po hiljadu maraka. Pred bilo koga od njih postavlja se sljedeća dilema: ili će svima u kancelariji, osim upitanog, plata porasti na hiljadu i po maraka, s tim što njemu u tom slučaju plata ostaje na hiljadarki, ili će pak svima u kancelariji, uključujući i upitanog, plata biti smanjena na petsto maraka. Psiholozi tvrde da bi se u slučaju takve dileme ogromna većina ispitanika odlučila za drugu varijantu.

Džaba racionalnost, džaba teoretski savršeno razumijevanje činjenice da je bolje u džepu imati duplo veći iznos, a ne obazirati se na to koliki je iznos u džepovima bližnjih, ljudska je psiha odveć iracionalna i često joj je bliži koncept uravnilovke od nagrađivanja prema zaslugama. Psihološki i ljudski je, dakle, lako razumljivo osjećanje povrijeđenosti u Bosni i Hercegovini nakon što je postalo izvjesno da će državljani Crne Gore, Makedonije i Srbije od prvog dana iduće godine u EU putovati bez viza, dok će za državljane BiH vize i dalje biti potrebne. Iako za bh. državljane ne dolazi ni do kakve promjene, takva situacija pada teže uz svijest da se oni koji su doskoro bili u istoj gabuli polako iz nje izvlače. Racionalno gledajući, dobro je da u EU postoji poliička volja da se građanima ovog balkanskog "džepa" između Mađarske i Grčke postepeno omogući da slobodno putuju "svojim" kontinentom i da se ta politička volja i na konkretan način manifestira.

Naravno, za bosanskohercegovačke državljane bolje bi bilo da su i oni u "prvoj turi" ali je pogrešno ljudski razumljivu frustraciju tumačiti različitim paranoidnim konstrukcijama. Makar sve peticije i otvorena protestna pisma dužnosnicima EU u ovom slučaju liče na proteste fudbalera koji se sudiji žale da je neka njegova odluka nepravedna (je li se ikad u povijesti fudbala ijedan sudija poslije igračkih protesta predomislio?), usporedba dviju na prvi pogled sličnih peticija je vrlo indikativna. Peticija koju je inicirao Dnevni avaz pod sloganom "Nismo zaslužili geto želimo slobodu!" ističe stavda Evropska komisija "nema civilizacijsko pravo Bosnu i Hercegovinu te sve njene građane, a naročito Bošnjake kao najveće žrtve genocida i agresije, zatvarati u geto i nametati im izolaciju koju nisu zaslužili, a istovremeno sva evropska vrata otvarati za države i režime koji su provodili najstrašnije ratne zločine, genocid i urbicid." Imajući u vidu i višednevnu Avazovu kampanju, čija je perjanica nezaobilazni Muhamed Filipović, a koja u odluci Evropske komisije prvenstveno vidi antibošnjačku i antimuslimansku ujdurmu, ova peticija zapravo poručuje kako je građanima BiH ("naročito Bošnjacima") bezvizni režim trebalo dati već i zbog same činjenice da su bili "najveće žrtve genocida i agresije".

Po ovoj logici su bezvizni režim s još većim pravom zaslužili i građani Ruande (Da se sad ne bavimo činjenicom da su i u BiH i u Ruandi i izvršioci i žrtve genocida bili zapravo najčešće građani iste zemlje.) Isto tako, u Avazu očito misle da pojedini "države i režimi" nisu zaslužili bezvizni režim, barem ne prije Bosne i Hercegovine, i to jer su "provodili najstrašnije ratne zločine, genocid i urbicid". Pošto su "države" ovdje u množini, pretpostavljam da se misli na Crnu Goru i Srbiju, no nije mi jasno na koje se "režime" misli.

Tadićev režim definitivno nije provodio nikakav genocid
, tako da eventualno preostaje onaj Đukanovićev, makar mi u tom slučaju nije najjasnije da li se to Avaz "odmiče" od svog omiijenog "državnika". Peticija Fondacije „Heinrich Boll" izbjegava Avazove greške. Ona najprije, s pravom, izražava podršku odluci o ukidanju viza građanima Srbije, Cme Gore i Makedonije, a zatim izražava zabrinutost zbog izostavljanja Bosne i Hercegovine iz ovog procesa te ističe da ovakva odluka diskriminira građane i građanke BiH "koji imaju jedno, bosanskohercegovačko državljanstvo".

Prva peticija istrajava na "psihozi ratnog stanja" priziva animozitet među susjednfm državama prfrodno upućenfm jedne na druge, a Bošnjake tjera u paranoju namećući fatamorganu islamofobije kao univerzafno tumačenje svega što fm ne prija. Uostalom, stotine hiljada Bošnjaka su državljani Srbije i Crne Gore, a stotine hiljada (muslimanskih) Albanaca su državljani Makedonije te će zbog ove odluke oni profitirati jednako kao i njihovi zemljaci drukčijeg etničkog određenja. Isto tako, nezanemariv je broj državljana Bosne i Hercegovine koji imaju samo to (bosanskohercegovačko) državljanstvo, a koji se ne smatraju Bošnjacima. Ovakva odluka diskriminira upravo državljane Bosne i Hercegovine bez dvojnog državljanstva, a ne tobožnji metafizički bošnjački kolektivitet.

Prečesto su u (novijoj) historiji Bošnjaci stradali zarad dušebrižnika koji su preferirali da po svaku cijenu govore u ime (organske) bošnjačke nacije i marginaliziraju (političku) bosanskohercegovačku naciju. Također, ne treba minimizirati još neke potencijalne posljedice njegovanja ovakvog šizofrenog odnosa prema Evropi. Ako je Evropa, naime, takva "kurva" te nas iz čiste zlobe diskriminira, zašto uopće želimo da joj se pridružimo? Treba jasno reći, krivicu za ovakvu odluku treba najprije fakturisati ovdašnjfm vlastima koje neoprostivo kasne sa izdavanjem biometrijskih pasoša. Znamo li da će čak i za građane država koje dobiju bezvizni režim ovaj važiti isključivo za nosioce biometrijskih pasoša, postaje jasno da bi se čak i da je BiH dobila bezvizni režim u ovom "paketu" teško iko odavde prvog januara 2010. mogao uputiti preko šengenske granice. Za razliku od primanja u Vijeće Evrope ili potpisivanja SSP-a, BiH ovoga puta nije ništa dobila "na lijepe oči" (da ne kažem "na guzove"), nego je tretirana kao "normalna država".

Prilično je ironično što to toliko smeta prvenstveno onima koje se ubiše od zalaganja za "normalnu državu".
Dobra je ova kolumna i Muharem Bazdulj je iznio vise jako dobrih argumenata ali zasmetalo mi ovo boldirano: "Tadićev režim definitivno nije provodio nikakav genocid."

Tadicev rezim jos uvijek podrzava stanje u BiH koje je nastalo upotrebom raznih metoda (medju kojima spada i genocid) i svakodnevno i dalje agituje na ovu nasu drzavu podizanjem kojekakvih optuznica i direktnom podrskom Dodikovom rezimu, kao i sto i dalje skriva i stiti ratne zlocince (vidi pod Ratko Mladic) ili im placa plate i penzije (vidi http://www.e-novine.com/srbija/srbija-t ... zloin.html). Ako Muharem Bazdulj nije upoznat s ovim sto sam upravo naveo nek procita temu o Srbiji - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=45518
Nadam se da ce tamo naci sto direktnih dokaza sto logickih argumenata iz kojih se moze zakljuciti da je Tadicev rezim saucesnik u genocidu.
Post Reply