Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
Moderator: anex
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#26 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
Meni su lopovi iz Hypo Alpe al te odra bank digli kamatu za 0,5% i pod argumentacijom da je Euribor skocio strasno u zadnje vrijeme. Evo sad Euribor pada a oni namjeru nemaju da ga vrate na staro. Toplo svima preporucujem da se ne zalijecete i ne trazite kredit u toj banci, jer se radi o prevarantima.
- BarbaDue
#27 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
Moj rođak je imao orocenu neku malo vecu sumu novca u Fajzenu i kaze, malo malo pa mu spuste kamatu na oroceni novac.
Zadnji put mu spustili za citav 1.5% ili 2% ne znam tacno jer to oni stalno mjenjaju cas ti spusti 1.5% cas 2%, i njemu pukne film
uzme novac i stavi ga u drugu banku i to ugovor sa nepromjenjljivom kamatom. I da, razgovor sa direktorom je bio ko na pijaci,
kao pokusavao se nagađati...stvarno su zaista...oholo se ponasaju.
Zadnji put mu spustili za citav 1.5% ili 2% ne znam tacno jer to oni stalno mjenjaju cas ti spusti 1.5% cas 2%, i njemu pukne film
uzme novac i stavi ga u drugu banku i to ugovor sa nepromjenjljivom kamatom. I da, razgovor sa direktorom je bio ko na pijaci,
- _aja_
#28 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
Ja zapravo nisam čula da i u jednoj banci daju kredite za fizička lica a da se kamata temlji na EURIBOR + ?%, za razliku od firmi koje dobiju takve kredite i gdje se prati porast i povećanje istog. Kod Volkbank je moja firma uzela kredit sa zadnjom promjenom je rata sa 26.000KM pala na ~ 23.000KM.
Samostalnost CB treba biti poštovana i niko ne može bespravno tražiti da se utječe na bilo kojeg člana tijela CB koje donosi odluke u izvršavanju njegovih dužnosti prema CB niti da se miješa u djelatnost CB.
U okviru svojih ovlaštenja utvrđenih Zakonom CB je potpuno nezavisna od Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, te bilo kojeg javne agencije i organa, a u cilju objektivnog sprovođenja svojih zadataka, osim ako nije drugačije određeno zakonom, CB neće primati instrukcoje od bilo kojeg drugog lica.dakle vlasnik postavlja upravu. vlasnik cbbih je drzava bih.
Samostalnost CB treba biti poštovana i niko ne može bespravno tražiti da se utječe na bilo kojeg člana tijela CB koje donosi odluke u izvršavanju njegovih dužnosti prema CB niti da se miješa u djelatnost CB.
-
Biznis
#29 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
Mislim da je bobar banka jedna od rijetkih u BiH gdje se moze dobiti kredit po principu euribor+4.3%. Kako ostale ukalkulisu euribor u ukupnu kamatnu stopu to valjda zavisi od njihovih unutrasnjih procjena i analiza.
Inace, sve dok imamo parlamente i vlade koji se ponasaju kako se ponasaju stvari se nece puno promjeniti. Bez donosenja novih zakona, reforme javne uprave, jacanja sudske vlasti, pravovremenog provodjenja odluka i dalje cemo imati ovaj kreditni rejting kakav i sad imamo. Radi ove rashomonijade u vlasti od nas i bjeze svi normalni investitori a mi to najbolje osjetimo.
offtopic:Nezavisnost CB je osnovni preduslov za dobar rad. To je napisano u mojim prethodnim postovima. Ali smo do toga dosli kad se spominjalo da je to privatna ustanova i sl i sl. Moji postovi su samo pokusaj da se sugovornicima nabrzinu pokusa objasniti nacin funkcionisanja jer dominira neshvatanje funkcionisanja monetarnih tokova i fiskalne politike koje se onda najbolje moze objasniti teorijom zavjere. Ekonomija je malo slozenija materija, zato valjda i postoje visokoskolske institucije za obrazovanje na tom polju. Razlika izmedju njemackog i novozelandskog modela organizacije CB, fiskalna politika, upravljanje protokom novcane mase su malo slozenije teme koje nadilaze dnevnopoliticka prepucavanja toliko omiljena na ovom forumu.
Inace, sve dok imamo parlamente i vlade koji se ponasaju kako se ponasaju stvari se nece puno promjeniti. Bez donosenja novih zakona, reforme javne uprave, jacanja sudske vlasti, pravovremenog provodjenja odluka i dalje cemo imati ovaj kreditni rejting kakav i sad imamo. Radi ove rashomonijade u vlasti od nas i bjeze svi normalni investitori a mi to najbolje osjetimo.
offtopic:Nezavisnost CB je osnovni preduslov za dobar rad. To je napisano u mojim prethodnim postovima. Ali smo do toga dosli kad se spominjalo da je to privatna ustanova i sl i sl. Moji postovi su samo pokusaj da se sugovornicima nabrzinu pokusa objasniti nacin funkcionisanja jer dominira neshvatanje funkcionisanja monetarnih tokova i fiskalne politike koje se onda najbolje moze objasniti teorijom zavjere. Ekonomija je malo slozenija materija, zato valjda i postoje visokoskolske institucije za obrazovanje na tom polju. Razlika izmedju njemackog i novozelandskog modela organizacije CB, fiskalna politika, upravljanje protokom novcane mase su malo slozenije teme koje nadilaze dnevnopoliticka prepucavanja toliko omiljena na ovom forumu.
-
Kralj Tvrtko XXVIII
#30 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
Da cuo sam i ja od prijatelja da je Raiffaisen katastrofa banka. Tako da i njega ne preporucujem kao i Hypo Alpe.BarbaDue wrote:Moj rođak je imao orocenu neku malo vecu sumu novca u Fajzenu i kaze, malo malo pa mu spuste kamatu na oroceni novac.
- The Nightwatchman
#31 euribor
gdje na internetu naći dnevno ažurnu vrijednost tog famoznog euribora?
- BarbaDue
#32 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
The Nightwatchman, tvoja tema spojena sa vec postojecom.
-
beka_mo
#33 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
Kod potpisivanja kredita,niko ne cita sta potpisuje. Moji priajelji sada placaju nekih 40KM vise jer nisu citali sta potpisuju.
- BarbaDue
#34 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
Da li vi mislite da ce ove kamate i dalje da rastu?
Ovih dana sam planirao uzeti stambeni kredit, dal da ga uzmem il' da cekam neki period?
Kako sam cuo na ovom Samitu koji se odrzao u Davosu, rekli su "kriza ce trajati najmanje 3-4 godine".
Bas sam u dilemi
Ovih dana sam planirao uzeti stambeni kredit, dal da ga uzmem il' da cekam neki period?
Kako sam cuo na ovom Samitu koji se odrzao u Davosu, rekli su "kriza ce trajati najmanje 3-4 godine".
Bas sam u dilemi
-
tahoma
#35 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
I ja sam u istoj situaciji...BarbaDue wrote:Da li vi mislite da ce ove kamate i dalje da rastu?
Bas sam u dilemi
Od nekih ljudi sam cula da se moze ocekivati pad kamata...
Cula sam to cak i od bankara, al ja njima nista ne vjerujem, tako da...
-
mikilauda76
#36 Re: Euribor 2,615 a u BiH hipotekarni krediti i dalje preko 9%
Dame i gospodo, EURIBOR je pao na nevjerovatnih 1,993%.
Sutra ce Centralna Evropska Banka spustiti kamatu na 1,5%. Znaci da bi EURIBOR mogao pasti na 1,7%....
Ima li ko informaciju da li ijedna banka u BiH nudi hipotekarni kredit ispod 9%?? Koliko ja znam, NE.
Bravo Kemo, bravo....
Sutra ce Centralna Evropska Banka spustiti kamatu na 1,5%. Znaci da bi EURIBOR mogao pasti na 1,7%....
Ima li ko informaciju da li ijedna banka u BiH nudi hipotekarni kredit ispod 9%?? Koliko ja znam, NE.
Bravo Kemo, bravo....
-
ePegasus