Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Moderator: anex
-
ajsela
#26 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Evo moje pismo koje saljem:
Sarajevo, 16.01.2009. godine
Poštovani,
U prilogu dopisa se nalazi pismo Udruženja građana „Pomoć životinjama – Help Animals“ objavljeno na web stranici http://www.sarajevo-x.com. Pismo je zaista nevjerovatno i da ne živim već 31 godinu u Sarajevu, možda i ne bih povjerovala u tekst. Međutim, s obzirom da se svakodnevno susrećem sa maltretiranjem jadnih životinja na ulicama našeg glavnog grada, što od strane građana, djece ili šintora koji na mučki način hvataju i ubijaju jadne pse, vjerujem u svaku riječ teksta, i ovom prilikom Vas molim da pomognete i da se odazovete ovom apelu da se ubijanje životinja pred očima građana i djece ovog grada i ove države konačno zaustavi. Prije par dana se ovako mučko ubijanje iz pušaka od strane lovaca desilo u Banovićima. Ne znam da li je to sad postalo „moderan način ubijanja“ koji treba da postane trend u svim gradovima Bosne i Hercegovine?! Da li naša dijeca trebaju da gledaju kako „bolesni“ ljudi ubijaju nedužna stvorenja, napuštena i nezaštićena?! Da gledaju i uče, da pogrešno tumače i shvate da tako trebaju da se ponašaju prema životinjama?!
Molilo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći da se ovo organizovano ubijanje spriječi!
S poštovanjem,
Ajsela Pašić
Stanovnik grada Sarajeva
Pismo Udruženja građana „Pomoć životinjama-Help Animals“:
Spriječite odstrel pasa na sarajevskim ulicama
Udruženje građana 'Pomoć životinjama-Help Animals' u petak je poslalo protestno pismo svim medijima u kojem obavještavaju javnost da će se u nedjelju u Sarajevu vršiti odstrel pasa lutalica. Prijatelji životinja zgroženi su ovom nehumanom akcijom i pozivaju građane da spriječe odstrel životinja. U protestnom pismu stoji:
'Tragom informacije da će lovačko društvo iz Starog grada Sarajevo dana 18.01.2009. godine (nedjelja) na padinskim dijelovima općine (Faletići, Hladivode, Gornje i Donje Biosko itd.) vršiti odstrel, odnosno brutalno ubijanje uličnih pasa, na očigled svih građana, ulazemo oštar protest i tražimo da se ta nehumana akcija hitno spriječi, te pristupi humanom načinu rješavanja problema pasa lutalica u skladu sa europskom praksom.
Pitamo se na osnovu kakvog i čijeg odobrenja će se to raditi te na osnovu kojeg zakonskog uporišta?
Smatramo da je ovo najužasniji način rješavanja problema velikog broja napuštenih i pasa lutalica u našem gradu, za koje opet mislimo da smo mi kao društvo isključivo krivi. Napuštene životinje i način na koji se rješavaju problemi u vezi sa njima ogledalo su stanja u društvu. Trebamo pristupiti sistematskom rješavanju ovog problema u skladu sa europskom praksom i principima Zakona o zaštiti životinja BiH, pri čemu životinje neće biti zlostavljane i ubijane.
Udruženje građana "Help Animals" Sarajevo se oštro protivi ovim metodama, tim više što smo mi tokom niza godina nakon rata, zbrinuli i udomili hiljade pasa lutalica. Takodjer smo zagovornici metode "uhvati - steriliši - pusti", čime bismo izbjegli nepotrebno ubijanje životinja, i nakon izvjesnog vremena riješili problem velikog broja napuštenih i pasa lutalica.
Pored toga, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine koji je u procesu usvajanja u Parlamentu BiH i koji će vrlo brzo, najdalje za mjesec dana, stupiti na snagu, kaže da se ovaj problem mora rješavati humanim metodama, tj. bez patnje, sterilizacijama i smještanjem pasa u skloništa, a nikako ubijanjem.
Stoga tražimo od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih ovlaštenja spriječe ovu akciju i učine sve kako bismo konačno počeli rješavati ove probleme kao ostali civilizirani svijet.
Molimo predstavnike ambasada da se uključe i svojim autoritetima pomognu pri rješavanju ovog problema.
Molimo sredstva javnog informiranja da objave ovaj protest i osude planiranu akciju ubijanja pasa lutalica, te da u narednom periodu detaljnije informiraju naše građane o zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja koji je u fazi usvajanja te da na taj način pomognu propagiranje ideje nenasilja nad životinjama i promjenu našeg odnosa prema nezaštićenim životinjama.
Svi zajedno to možemo!!!', stoji u pismu.
(Sarajevo-x.com)
Sarajevo, 16.01.2009. godine
Poštovani,
U prilogu dopisa se nalazi pismo Udruženja građana „Pomoć životinjama – Help Animals“ objavljeno na web stranici http://www.sarajevo-x.com. Pismo je zaista nevjerovatno i da ne živim već 31 godinu u Sarajevu, možda i ne bih povjerovala u tekst. Međutim, s obzirom da se svakodnevno susrećem sa maltretiranjem jadnih životinja na ulicama našeg glavnog grada, što od strane građana, djece ili šintora koji na mučki način hvataju i ubijaju jadne pse, vjerujem u svaku riječ teksta, i ovom prilikom Vas molim da pomognete i da se odazovete ovom apelu da se ubijanje životinja pred očima građana i djece ovog grada i ove države konačno zaustavi. Prije par dana se ovako mučko ubijanje iz pušaka od strane lovaca desilo u Banovićima. Ne znam da li je to sad postalo „moderan način ubijanja“ koji treba da postane trend u svim gradovima Bosne i Hercegovine?! Da li naša dijeca trebaju da gledaju kako „bolesni“ ljudi ubijaju nedužna stvorenja, napuštena i nezaštićena?! Da gledaju i uče, da pogrešno tumače i shvate da tako trebaju da se ponašaju prema životinjama?!
Molilo Vas da učinite sve što je u Vašoj moći da se ovo organizovano ubijanje spriječi!
S poštovanjem,
Ajsela Pašić
Stanovnik grada Sarajeva
Pismo Udruženja građana „Pomoć životinjama-Help Animals“:
Spriječite odstrel pasa na sarajevskim ulicama
Udruženje građana 'Pomoć životinjama-Help Animals' u petak je poslalo protestno pismo svim medijima u kojem obavještavaju javnost da će se u nedjelju u Sarajevu vršiti odstrel pasa lutalica. Prijatelji životinja zgroženi su ovom nehumanom akcijom i pozivaju građane da spriječe odstrel životinja. U protestnom pismu stoji:
'Tragom informacije da će lovačko društvo iz Starog grada Sarajevo dana 18.01.2009. godine (nedjelja) na padinskim dijelovima općine (Faletići, Hladivode, Gornje i Donje Biosko itd.) vršiti odstrel, odnosno brutalno ubijanje uličnih pasa, na očigled svih građana, ulazemo oštar protest i tražimo da se ta nehumana akcija hitno spriječi, te pristupi humanom načinu rješavanja problema pasa lutalica u skladu sa europskom praksom.
Pitamo se na osnovu kakvog i čijeg odobrenja će se to raditi te na osnovu kojeg zakonskog uporišta?
Smatramo da je ovo najužasniji način rješavanja problema velikog broja napuštenih i pasa lutalica u našem gradu, za koje opet mislimo da smo mi kao društvo isključivo krivi. Napuštene životinje i način na koji se rješavaju problemi u vezi sa njima ogledalo su stanja u društvu. Trebamo pristupiti sistematskom rješavanju ovog problema u skladu sa europskom praksom i principima Zakona o zaštiti životinja BiH, pri čemu životinje neće biti zlostavljane i ubijane.
Udruženje građana "Help Animals" Sarajevo se oštro protivi ovim metodama, tim više što smo mi tokom niza godina nakon rata, zbrinuli i udomili hiljade pasa lutalica. Takodjer smo zagovornici metode "uhvati - steriliši - pusti", čime bismo izbjegli nepotrebno ubijanje životinja, i nakon izvjesnog vremena riješili problem velikog broja napuštenih i pasa lutalica.
Pored toga, Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Bosne i Hercegovine koji je u procesu usvajanja u Parlamentu BiH i koji će vrlo brzo, najdalje za mjesec dana, stupiti na snagu, kaže da se ovaj problem mora rješavati humanim metodama, tj. bez patnje, sterilizacijama i smještanjem pasa u skloništa, a nikako ubijanjem.
Stoga tražimo od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih ovlaštenja spriječe ovu akciju i učine sve kako bismo konačno počeli rješavati ove probleme kao ostali civilizirani svijet.
Molimo predstavnike ambasada da se uključe i svojim autoritetima pomognu pri rješavanju ovog problema.
Molimo sredstva javnog informiranja da objave ovaj protest i osude planiranu akciju ubijanja pasa lutalica, te da u narednom periodu detaljnije informiraju naše građane o zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja koji je u fazi usvajanja te da na taj način pomognu propagiranje ideje nenasilja nad životinjama i promjenu našeg odnosa prema nezaštićenim životinjama.
Svi zajedno to možemo!!!', stoji u pismu.
(Sarajevo-x.com)
- to sam ja
#27 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Evo na njemacki ce prevesti moj brat...rijeseno...samo da mi cika Velja ili Cober daju zeleno svijetlo za ove linkove
- Cholina_Lokica
#28 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
ev na engleskom text, s obzirom da nemam puno vremena, samo sam ga preko nekog programa prevela i ispravila brzinski neke greske. ali sve u svemu vidi se poenta i texta.
-
Cober
#29 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Na njemački se već prevodi drugi dopis koji će svojoj i drugim ambasadama slati direktno njemački građani u svoje ime.
Ma ne treba ti nikakvo zeleno svjetlo ni od koga, samo šalji sve redom ali daj i adrese i prevod pa ćemo i mi to slati svako u svoju ime. Čujem da na facebooku ima grupa koja se sada okuplja oko ovog, ja facebook ne koristim čak nisam nikada ni otišao tamo pa može li neko pogledati i prenijeti šta se dešava i postoji li kod njih neka najava okupljanja da to spojimo. Ovo treba prenijeti i na diskusiju razno, ja pišem dopis da stigne z avrijeme radnog vremena pa neka neko sada osim samog linka postavi tu i citate iz tekstova, i n ezaboravite tv kuće i druge medije to je razorno oružije za vlast koja ovo dopušta i organizuje našim budžetskim parama
i postavljajte i ovdje te dopisa i adrese za masovni copy-paste
Ma ne treba ti nikakvo zeleno svjetlo ni od koga, samo šalji sve redom ali daj i adrese i prevod pa ćemo i mi to slati svako u svoju ime. Čujem da na facebooku ima grupa koja se sada okuplja oko ovog, ja facebook ne koristim čak nisam nikada ni otišao tamo pa može li neko pogledati i prenijeti šta se dešava i postoji li kod njih neka najava okupljanja da to spojimo. Ovo treba prenijeti i na diskusiju razno, ja pišem dopis da stigne z avrijeme radnog vremena pa neka neko sada osim samog linka postavi tu i citate iz tekstova, i n ezaboravite tv kuće i druge medije to je razorno oružije za vlast koja ovo dopušta i organizuje našim budžetskim parama
i postavljajte i ovdje te dopisa i adrese za masovni copy-paste
Last edited by Cober on 16/01/2009 14:45, edited 1 time in total.
- Baby
#30 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
ja imam facebook...sada cu pogledati..
-
ajsela
#31 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Ja sam stavila kod sebe na facebook, pogledacu pa stavljam ovdje. Neka neko posalje ili obavjesti poiciju, ja sam poslala mail na mup ks.
- simbabimba
#32 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
dajte link za facebook!
- to sam ja
#33 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
ne mogu da nadjem tu grupu
-
ajsela
#34 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
[email protected]
[email protected]
[email protected]
[email protected] (kabinet Komsica)
[email protected]
Evo nekih pa saljite i vi ponovo, neka dobiju par mailova, trebamo ih zatrpati
[email protected]
[email protected]
[email protected] (kabinet Komsica)
[email protected]
Evo nekih pa saljite i vi ponovo, neka dobiju par mailova, trebamo ih zatrpati
-
ajsela
-
ajsela
#36 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Evo sa facebook-a:
Odstrel pasa u Sarajevu
Članovima Prijatelji zivotinja u Bosni i Hercegovini
Maida Sabeta
Dodaj u prijatelje
Danas u 2:39 poslije podne
Odgovori
UG Help-Animals uputili su protestno pismo, koje je također stiglo i na našu adresu:
povodom najave odstrela uličnih pasa vatrenim oružjem na području
općine Stari grad dana 18.01.2009.
Tragom informacije da će lovačko društvo iz Starog grada Sarajevo dana
18.01.2009. godine (nedjelja) na padinskim dijelovima općine (Faletići,
Hladivode, Gornje i Donje Biosko itd.) vršiti odstrel, odnosno brutalno
ubijanje uličnih pasa, na očigled svih građana, ulazemo oštar protest i
tražimo da se ta nehumana akcija hitno spriječi, te pristupi humanom načinu
rješavanja problema pasa lutalica u skladu sa europskom praksom.
Udruženje građana "Help Animals" Sarajevo se oštro protivi ovim metodama, tim više što smo mi tokom niza godina nakon rata, zbrinuli i udomili hiljade pasa lutalica. Takodjer smo zagovornici metode "uhvati - steriliši- pusti", čime bismo izbjegli nepotrebno ubijanje životinja, i nakon izvjesnog vremena riješili problem velikog broja napuštenih i pasa lutalica.
Stoga tražimo od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih ovlaštenjaspriječe ovu akciju i učine sve kako bismo konačno počeli rješavati ove probleme kao ostali civilizirani svijet.
Molimo i predstavnike ambasada da se uključe i svojim autoritetima pomognu prirješavanju ovog problema. Molimo sredstva javnog informiranja da objave ovaj protest i osude planiranuakciju ubijanja pasa lutalica, te da u narednom periodu detaljnije informirajunaše građane o zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja koji je u faziusvajanja te da na taj način pomognu propagiranje ideje nenasilja nadživotinjama i promjenu našeg odnosa prema nezaštićenim životinjama.
Svi zajedno to možemo!!!
Odstrel pasa u Sarajevu
Članovima Prijatelji zivotinja u Bosni i Hercegovini
Maida Sabeta
Dodaj u prijatelje
Danas u 2:39 poslije podne
Odgovori
UG Help-Animals uputili su protestno pismo, koje je također stiglo i na našu adresu:
povodom najave odstrela uličnih pasa vatrenim oružjem na području
općine Stari grad dana 18.01.2009.
Tragom informacije da će lovačko društvo iz Starog grada Sarajevo dana
18.01.2009. godine (nedjelja) na padinskim dijelovima općine (Faletići,
Hladivode, Gornje i Donje Biosko itd.) vršiti odstrel, odnosno brutalno
ubijanje uličnih pasa, na očigled svih građana, ulazemo oštar protest i
tražimo da se ta nehumana akcija hitno spriječi, te pristupi humanom načinu
rješavanja problema pasa lutalica u skladu sa europskom praksom.
Udruženje građana "Help Animals" Sarajevo se oštro protivi ovim metodama, tim više što smo mi tokom niza godina nakon rata, zbrinuli i udomili hiljade pasa lutalica. Takodjer smo zagovornici metode "uhvati - steriliši- pusti", čime bismo izbjegli nepotrebno ubijanje životinja, i nakon izvjesnog vremena riješili problem velikog broja napuštenih i pasa lutalica.
Stoga tražimo od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih ovlaštenjaspriječe ovu akciju i učine sve kako bismo konačno počeli rješavati ove probleme kao ostali civilizirani svijet.
Molimo i predstavnike ambasada da se uključe i svojim autoritetima pomognu prirješavanju ovog problema. Molimo sredstva javnog informiranja da objave ovaj protest i osude planiranuakciju ubijanja pasa lutalica, te da u narednom periodu detaljnije informirajunaše građane o zakonu o zaštiti i dobrobiti životinja koji je u faziusvajanja te da na taj način pomognu propagiranje ideje nenasilja nadživotinjama i promjenu našeg odnosa prema nezaštićenim životinjama.
Svi zajedno to možemo!!!
- simbabimba
#37 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
grupa na facebook-u je?
- to sam ja
#38 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Kako se grupa zove??? ja ne mogu da nadjemajsela wrote:http://www.facebook.com
-
ajsela
#39 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Mozes li Cober samo policiju nekako obavjestiti ? Ipak su oni bitni u ovome svemu. Dajte da dogovorimo mjesto i vrijeme skupljanja , da se organizujemo na vrijeme i pozovemo sto vise ljudi
-
ajsela
#40 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Grupa Prijatelji zivotinja u Bosni i Hercegovini
- Cholina_Lokica
- simbabimba
#42 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Gdje drze cuke, mozda tamo pa da ih se omete u odstrelu? Ili u Faleticima gdje ih misle tamaniti? Ili gdje da se okupljamo a da ima efekta?
- waterfall
#43 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Grupa Prijatelji zivotinja BiH
http://www.facebook.com/home.php?#/grou ... 7750793400
SOS Sarajevo
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 4743098077
stranica Prijatelji zivotinja BiH
http://www.prijatelji-zivotinja-bih.com/
http://www.facebook.com/home.php?#/grou ... 7750793400
SOS Sarajevo
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 4743098077
stranica Prijatelji zivotinja BiH
http://www.prijatelji-zivotinja-bih.com/
Last edited by waterfall on 16/01/2009 15:13, edited 1 time in total.
-
csejla
-
ajsela
#45 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Evo kontakt od PETA:
501 Front St., Norfolk, VA 23510
757-622-PETA (7382)
757-622-0457 (fax)
501 Front St., Norfolk, VA 23510
757-622-PETA (7382)
757-622-0457 (fax)
-
Cober
#46 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Adrese iz ureda SOS-a će stići malo kasnije
-
sajosarajlija
#47 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
GDJE I KAD JE OKUPLJANJE?
- Cholina_Lokica
#48 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
PETA Europe Ltd.
PO Box 36668
London SE1 1WA
United Kingdom
+44 (0)20 7357 9229
+44 (0)20 7357 0901 (fax)
[email protected] (general enquiries)
Media Department
If you are from the media, call 020 7357 9229 and select option 2, or e-mail
[email protected]. Please include the following in your message:
* First and last name
* Name of media organisation
* Location (city, country)
* Telephone number
* Topic
* Deadline
United States
PETA US
501 Front St.
Norfolk, VA 23510
USA
+1-757-622-7382
+1-757-622-0457 (fax)
Germany
PETA Deutschland e.V.
Dieselstr. 21
70839 Gerlingen
Germany
+49 (0)7156 178 280
+49 (0)7156 178 2810 (fax)
http://www.peta.org.uk/about/contact.asp
PO Box 36668
London SE1 1WA
United Kingdom
+44 (0)20 7357 9229
+44 (0)20 7357 0901 (fax)
[email protected] (general enquiries)
Media Department
If you are from the media, call 020 7357 9229 and select option 2, or e-mail
[email protected]. Please include the following in your message:
* First and last name
* Name of media organisation
* Location (city, country)
* Telephone number
* Topic
* Deadline
United States
PETA US
501 Front St.
Norfolk, VA 23510
USA
+1-757-622-7382
+1-757-622-0457 (fax)
Germany
PETA Deutschland e.V.
Dieselstr. 21
70839 Gerlingen
Germany
+49 (0)7156 178 280
+49 (0)7156 178 2810 (fax)
http://www.peta.org.uk/about/contact.asp
- waterfall
#49 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Vijest je najlakse prosiriti preko facebook-a, preko grupa za zastitu ili individualno. Peta ima svoju grupu, tekst jedino treba na engleski prevesti.
-
DS9
#50 Re: Sprijecite odstrel pasa na Sarajevskim ulicama u nedjelju
Da malo pomognem sa informacijom. Udruzenja gradjana "Help Animals" je doticni dopis jutros rano VEC uputilo ne samo relevantnim medijima, nego svim nadleznim organima Nacelniku Starog grada, Gradonacelnici, nadleznom Kantolanlom Ministarstvu privrede, Kantonalnoj veterinarskoj stanici, ambasadama USA, Njemacke, Ceske. Od njih se sada ocekuje reakcija tj obustave svake inicijative u pravcu nezakonitog odstrela pasa. Naravno da sto vise podrske od strane gradjana ovom protestu dodje tj zahtjeva u pravcu nadleznih to bolje.
Inace, da ne bude zabune ili cudjenja, odstrel pasa lutalice, JESTE metoda "rjesavanja" problema pasa lutalica u GOTOVO SVIM opcinama i gradovima BiH GODINAMA, to nije nista novo, dakle npr u Zenici se desava svaki dan, u nekim drugim gradovima uz najave 1 ili 2 puta mjesecno, drugdje 3-4 puta godisnje, i desava se nazalost uz odobrenje vlasti, na ocigled i sutnju veterinarske zajednice, i gradjana. Odstrel pasa je nezakonita mjera kontrole populacije, da ne kazem nehumana i stravicno brutalna, osudjena u ostatku civiliziranog svijeta. Nakon sto drzavni Zakon o zastiti i dobrobiti zivotinja bude usvojen dobicemo napokon dodatni neophopdni okvir borbe protiv ovakve prakse u cijeloj BiH. Za pocetak, dizuci svoj glas zaustavimo najavljene planirane akcije odstrela pasa!
Inace, da ne bude zabune ili cudjenja, odstrel pasa lutalice, JESTE metoda "rjesavanja" problema pasa lutalica u GOTOVO SVIM opcinama i gradovima BiH GODINAMA, to nije nista novo, dakle npr u Zenici se desava svaki dan, u nekim drugim gradovima uz najave 1 ili 2 puta mjesecno, drugdje 3-4 puta godisnje, i desava se nazalost uz odobrenje vlasti, na ocigled i sutnju veterinarske zajednice, i gradjana. Odstrel pasa je nezakonita mjera kontrole populacije, da ne kazem nehumana i stravicno brutalna, osudjena u ostatku civiliziranog svijeta. Nakon sto drzavni Zakon o zastiti i dobrobiti zivotinja bude usvojen dobicemo napokon dodatni neophopdni okvir borbe protiv ovakve prakse u cijeloj BiH. Za pocetak, dizuci svoj glas zaustavimo najavljene planirane akcije odstrela pasa!