otherside wrote:pa dobro ljudi sta je ovo?king kong wrote:mislim da su odgovori na pitanja postavljena u ovoj temi jako subjektivne prirode i gotovo 100% ovise o individui...objašenjenje nećeš naći niti u medicini, niti u psihologiji niti u bilo kojoj drugoj nama poznatoj znanosti...zašto? zato što je svaki ljudski organizam, koliko god ličio jedan na drugi sa svim svojim "elementima", ipak jedinka za sebe...
ili još jednostavnije....kako neko ko je pušio i pio cijeli život, doživi 100 godina, a neko dobije rak pluća ili doživi infarktu 40-toj godini ? kako neko ko živi zdravo i hrani se zdravo, bavi se sportom itd. umre od posljedica iznenadnog moždanog udara?
...kad odgovoriš na ova pitanja možda ćeš biti bliže odgovorima na pitanja "kakav efekat ima propuh na ljudski organizam" ili "da li se upala uha može dobiti od kapljice vode koja je zalutala u slušni kanal"...
do tada savjetujem ti da se ne zamaraš time da li je zdravo izaći na hladnoću mokre kose ili hodati bos po hladnom asfaltu...radi onako kako misliš da tebi paše, a priroda će već odraditi svoje...![]()
mislim fakat....zatjeraste medicinu u parapsihologiju, zonu sumraka i x files![]()
rak pluca se ne dobija SAMO od konzumacije cigareta, infarkt i mozdani udar nisu posljedica SAMO nezdravog zivota.
vecina malignim oboljenja imaju u svojoj etiologiji i nasljednu komponentu, aerozagadjenje je takodje rizikofaktor za karcinom bronha/pluca, srcane mane uzrokuju mozdani udar, urodjene malformacije mozda i srca mogu imati za posljedicu infarkt. ne zavaravajte se da je ljudski organizam jednostavna masinerija cije se reakcije mogu predvidjeti...
o ne, nije tako....ni blizu....jer da jeste, dosad bi se svakoj bolesti naslo lijeka, tj. ne bi ljudi ni bolovali, sve bi se to preveniralo na vrijeme.
...imam osjećaj da nisi dobro pročitao/la ovo što sam napisao...gdje sam naveo da je organizam jednostavna mašinerija? gdje da se rak dobija isključivo od cigareta? da ne spominjem upitnu riječ KAKO, u kojoj je sadržano sve ovo navedeno u tvom postu...
bez obzira, mislim da se suvišno zamarati se time šta će se desiti ako izađeš napolje mokre glave i slično....ako ti se izlazi izađi, ako ti se puši puši, ako ti se pije pij, ako ti se jede masno jedi, ako ti se sjedi u kući sjedi....priroda će već obaviti svoje a posljedice trpi svako ponaosob...