Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
-
Abacija
#26 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
U Ruandi opet sranje.
http://allafrica.com/stories/200901120655.html
-
sjever76
#27 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
tema
nedavno sam na rtv srbije gledao serijal putopisa iz bivsih sovjetskih republika tipa uzbekistan,turkmenistan i jos kamaru nekakvih stanova i za sve se moze naci nekoliko poveznica.uglavnom su na vlasti autokrati ali narod se nesto plaho ne sekira jer im sloboda i demokratija i nisu nesto posebno bitne stavke u zivotu
plin i gorivo su haman djabe (u jednom od tih stanova je plin 100% besplatan) sve i jedan glavni grad izgledaju isto: ogromni trgovi u centru sa jos vecim mauzolejima.
zanimljivosti:turkmenistan je postojbina oraha i jedino u toj zemlji postoji citava suma orahovih stabala u kojoj se nesmije zanociti ni pod razno
.
u jednom od tih stanova su smjestene i ruske i americke vojne baze jedna do druge i po tome je jedinstven u svijetu.
kosmodrom u bajkonoru (kazahstan) je exteritorijalno podrucje rusije.
za mongoliju nemam pojma a ako neko zna nesto interesantno nek podijeli sa nama.
nedavno sam na rtv srbije gledao serijal putopisa iz bivsih sovjetskih republika tipa uzbekistan,turkmenistan i jos kamaru nekakvih stanova i za sve se moze naci nekoliko poveznica.uglavnom su na vlasti autokrati ali narod se nesto plaho ne sekira jer im sloboda i demokratija i nisu nesto posebno bitne stavke u zivotu
zanimljivosti:turkmenistan je postojbina oraha i jedino u toj zemlji postoji citava suma orahovih stabala u kojoj se nesmije zanociti ni pod razno
u jednom od tih stanova su smjestene i ruske i americke vojne baze jedna do druge i po tome je jedinstven u svijetu.
kosmodrom u bajkonoru (kazahstan) je exteritorijalno podrucje rusije.
za mongoliju nemam pojma a ako neko zna nesto interesantno nek podijeli sa nama.
-
sjever76
#28 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
boga mi ima sranja i u mongoliji
doduse vijest je od ljetos ali bolje ista nego nista.
Izborno povjerenstvo objavilo je u četvrtak da su bivši komunisti premoćno pobijedili na parlamentarnim izborima u Mongoliji. Nakon žestokih prosvjeda u kojima je u utorak smrtno stradalo pet osoba u zemlji i dalje vlada izvanredno stanje. Mongolska revolucionarna narodna stranka (MRPR) osvojila je 47 mjesta od 76, koliko ih ima u parlamentu. Glavni suparnik je dobio 26 mjesta, priopćilo je izborno povjerenstvo ocjenjujući glasanje "poštenim" usprkos optužbama o nepravilnostima. Oporbeni demokrati kažu da su izbori namješteni. Bivši komunisti trebali bi izvesti zemlju iz statusa quo glavnih političkih formacija koji stvara nestabilnost već četiri godine. Na parlamentarnim izborima 2004. obje stranke ostvarile su gotovo isti rezultat. U Mongoliji, prostranoj zemlji s oko tri milijuna stanovnika, trećina stanovništva živi s manje od 1,30 eura na dan.
Izborno povjerenstvo objavilo je u četvrtak da su bivši komunisti premoćno pobijedili na parlamentarnim izborima u Mongoliji. Nakon žestokih prosvjeda u kojima je u utorak smrtno stradalo pet osoba u zemlji i dalje vlada izvanredno stanje. Mongolska revolucionarna narodna stranka (MRPR) osvojila je 47 mjesta od 76, koliko ih ima u parlamentu. Glavni suparnik je dobio 26 mjesta, priopćilo je izborno povjerenstvo ocjenjujući glasanje "poštenim" usprkos optužbama o nepravilnostima. Oporbeni demokrati kažu da su izbori namješteni. Bivši komunisti trebali bi izvesti zemlju iz statusa quo glavnih političkih formacija koji stvara nestabilnost već četiri godine. Na parlamentarnim izborima 2004. obje stranke ostvarile su gotovo isti rezultat. U Mongoliji, prostranoj zemlji s oko tri milijuna stanovnika, trećina stanovništva živi s manje od 1,30 eura na dan.
- sesalmir
#29 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
Treba ici u mongoliju, hem ima prostora hem si sa 500 kermi hadzija glavni, poucna tema nema sta.
- Ridjobrki
#30 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
Trivia:
Mongolska valuta se naziva tögrög.
Mongolija je potpisnica UN Konvencije o moru.
Mongolska valuta se naziva tögrög.
Mongolija je potpisnica UN Konvencije o moru.
- sesalmir
#31 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
Vidim prati se situacija, moze li info, treba li nam viza? I ako ima ko iz mongolije da javi koji je grad najbolji za zivot, ili trebam posebnu temu o tome da otvorim?
- sheilak
#32 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
Ma, daaaaaaaaj! To su amateri za nas!Ridjobrki wrote:Пазите, ово су alt+shift im glavne današnje vijesti!!! U Mongoliji jače porcije za studente (garant i Ekrem leti iz kuhinje, ako se k'o sjeti...), popis stoke, proslava rođendana glavnog grada, planovi obnove svjetske flore njihovim biljkama... U Kanadi nestali neki na snowmobilu, negdje kupuju neki školski bus, handre se sa plastičnim vrećema... U Kazahstanu шикiзат дәуiрi аяқталды, ешкiнi бақшаға жiберу i cыбайлас жемқорлықпен күресу үшiн жоғарғы билiк алдымен «қолын жуғаны» дұрыс...
A kod nas:
Sarajevo: nova eksplozija gasa
Branković: Novinari Pećanin i Imamović prave ambijent protiv mene
Ukidanje carine i dalje bez efekata
Pretučen bivši dugogodišnji predsjednik OO SDP Teslić
Doboj: Preminuo od posljedica smrzavanja
I mi se pitamo što ih nema u vijestima!!!
![]()
![]()
![]()
- karanana
#33 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
idi na podforum dijaspora i otvori temu zivot u mongoliji. naseg svijeta ima svugdje, ne bih se zacudio da ti se neko i otamo ne javi.sesalmir wrote:Vidim prati se situacija, moze li info, treba li nam viza? I ako ima ko iz mongolije da javi koji je grad najbolji za zivot, ili trebam posebnu temu o tome da otvorim?
- sesalmir
#34 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
dobra ideja, bas cu se razocarat ako nema tamo nasih izbjeglica, kakva je to onda drzavakaranana wrote:idi na podforum dijaspora i otvori temu zivot u mongoliji. naseg svijeta ima svugdje, ne bih se zacudio da ti se neko i otamo ne javi.sesalmir wrote:Vidim prati se situacija, moze li info, treba li nam viza? I ako ima ko iz mongolije da javi koji je grad najbolji za zivot, ili trebam posebnu temu o tome da otvorim?
btw. ja vec himnu ucim, mozda me prime ako im to zapjevam.evo ako je jos ko zainteresovan:
Darkhan manai tusgaar uls
Dayar Mongolyn ariun golomt
Dalai ikh deedsiin gegeen üils
Dandaa enkhjij, üürd mönkhöjnö
Khamag delkhiin shudarga ulstai
Khamtran negdsen evee bekhjüülj
Khatan zorig, bukhii l chadlaaraa
Khairtai Mongol ornoo manduulya
Öndör töriin mini suld iveej
Örgön tümnii mini zaya tüshij
Ündes yazguur, khel soyoloo
Üriin ürdee övlön badraaya
Erelkheg Mongolyn zoltoi arduud
Erkh chölöö jargalyg edlev
Jargalyn tülkhüür, khögjliin tulguur
Javkhlant manai oron mandtugai
- 1941.
#35 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
@sjever76,dobre informacije.Nisam ni znao da su tamo ikada komunisti bili na vlasti.Doduše između Kine i Rusije morali su biti,nije im lako
Južna Amerika -uvijek se nešto haotično događa i vijesti stižu (izuzetak je možda Peru).
Evopa -pokrivena vijestima u cijelosti,malo kaskaju Portgal i zapadne zemlje bivšeg SSSR-a,ali tu i tamo bude koja vijest.
Afrika - vijesti stižu,iz centralnog dijela malo manje ali uglavnom iz opravdanih razloga
Azija-izuzev malih država i već spomenutih zemalja,znamo šta se dešava
Australija & okolina -manje više OK.Novi Zeland je također misterija
SAD - ...
I na kraju,kad znamo dnevni raspored vršenja nužde Angeline Jolie,Brada Pitta,Amy Winehouse i ostalih valjda možemo nešto doznati i od spomenutih zemalja
Što jest jest,malo nas je ali imamo vijesti i likova za izvoz
Pa gledaj ovako,karanana wrote:ne kontam pitanje i temu. na svijetu ima 190 zemalja. o koliko zemalja cemo danas cuti vijesti? mozda 10 najvise. sta je sa ostalih 180?
vijesti uvijek ima, samo ih moras potraziti ako te bas interesuju. imas internet pa trazi vijesti iz mongolije ako te bas interesuju.
Južna Amerika -uvijek se nešto haotično događa i vijesti stižu (izuzetak je možda Peru).
Evopa -pokrivena vijestima u cijelosti,malo kaskaju Portgal i zapadne zemlje bivšeg SSSR-a,ali tu i tamo bude koja vijest.
Afrika - vijesti stižu,iz centralnog dijela malo manje ali uglavnom iz opravdanih razloga
Azija-izuzev malih država i već spomenutih zemalja,znamo šta se dešava
Australija & okolina -manje više OK.Novi Zeland je također misterija
SAD - ...
I na kraju,kad znamo dnevni raspored vršenja nužde Angeline Jolie,Brada Pitta,Amy Winehouse i ostalih valjda možemo nešto doznati i od spomenutih zemalja
Ridjobrki wrote: A kod nas:
Sarajevo: nova eksplozija gasa
Branković: Novinari Pećanin i Imamović prave ambijent protiv mene
Ukidanje carine i dalje bez efekata
Pretučen bivši dugogodišnji predsjednik OO SDP Teslić
Doboj: Preminuo od posljedica smrzavanja
I mi se pitamo što ih nema u vijestima!!!
![]()
![]()
![]()
Što jest jest,malo nas je ali imamo vijesti i likova za izvoz
Last edited by 1941. on 12/01/2009 18:24, edited 1 time in total.
- Ridjobrki
#36 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
Nego, hoće li neko reći odgovor na moje pitanje sa prve strane? Halo, švedska dijasporo? Ima li tamo "Šta djeca znaju o zavičaju" i neki čika Duško Trifunsson?

- Luke Perry
#37 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
Mongoli su valjda jedini koji se iz gradova vracaju na selo da uzgajaju stoku i zive kao nomadi. Piju i neku rakiju od kobiljeg mlijeka 
- Luke Perry
#38 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
A sta ce u Svedskoj. Gledaju na dnevniku jel princezi ispala sisaRidjobrki wrote:Nego, hoće li neko reći odgovor na moje pitanje sa prve strane? Halo, švedska dijasporo? Ima li tamo "Šta djeca znaju o zavičaju" i neki čika Duško Trifunsson?![]()
![]()
- sesalmir
#39 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
pa kako oni za taj 1,3 euro na dan kupuju ove terence, posto je to kod njihsjever76 wrote:boga mi ima sranja i u mongolijidoduse vijest je od ljetos ali bolje ista nego nista.
- karanana
#40 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
kolika je ova mongolija, nemam predstavu? moze li je neko uporediti sa velicinom bosne. koliko bosni a bogami i hercegovina moze stati u mongoliju?
- sesalmir
#41 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
Javio mi se covjek koji je bio u mongolij, na podforumu dijaspora, ne mogu da vjerujemkaranana wrote:kolika je ova mongolija, nemam predstavu? moze li je neko uporediti sa velicinom bosne. koliko bosni a bogami i hercegovina moze stati u mongoliju?
- Topla voda
#42 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
ko 5 dojclanda haman
-
klif
- karanana
#44 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
hahaha, nije to cudo. ja ocekujem nekog da ti se i otamo javi.sesalmir wrote:Javio mi se covjek koji je bio u mongolij, na podforumu dijaspora, ne mogu da vjerujemkaranana wrote:kolika je ova mongolija, nemam predstavu? moze li je neko uporediti sa velicinom bosne. koliko bosni a bogami i hercegovina moze stati u mongoliju?sve kontam da me zaj..ava.
jebote, mongolija je ogromna a samo 3 miliona stanovnika.
- Ridjobrki
#45 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
U Mongoliju može stati 30 BiH (31 ako ćeš baš nagurati), a stanovnika ima za milion manje od BiH (oko 3 mil, procjenjuje se da u BiH danas živi oko 4 mil Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih). Džipovi na slici su vjerovatno vladini, tako se i Mogoli pitaju otkud nama onoliki Audiji. 
Dobra sisa u one švedske princeze...
Dobra sisa u one švedske princeze...
- sesalmir
#46 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
To je pravo, nece me niko zbog zemlje i podjele ganjati da me ubije, vjerovatno je zemljiste za izgradnju jeftino. Daleko od mora je tako da globalno zagrijavanje i rast nivoa mora ne zabrinjavaju, divota.karanana wrote:hahaha, nije to cudo. ja ocekujem nekog da ti se i otamo javi.sesalmir wrote:Javio mi se covjek koji je bio u mongolij, na podforumu dijaspora, ne mogu da vjerujemkaranana wrote:kolika je ova mongolija, nemam predstavu? moze li je neko uporediti sa velicinom bosne. koliko bosni a bogami i hercegovina moze stati u mongoliju?sve kontam da me zaj..ava.
jebote, mongolija je ogromna a samo 3 miliona stanovnika.
- _veleposlanik
#47 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
pa normalno, i Mongolija ima zgrade, ceste, i sve to, naravno nisu sve stepske prashumesjever76 wrote:boga mi ima sranja i u mongolijidoduse vijest je od ljetos ali bolje ista nego nista.
ali, ja se pitam, ta nomadska plemena koji su cini mi se vecina tamo, koliko njih zabrinjava cinjenica da su pobijedili komunisti, jos namjesteno... ili sto imaju manje od 2€ na dan... ljudi zive sa prirodom, i nadam se da ce tako i opstati, kao mnoga razna plemena Afrike i Latinoamerike. iskreno se nadam da globalizacija i kapitalizam nece unistiti i ono malo prirode i harmonije tim ljudima, prvenstveno zato sto oni to ne zele.
@sesalmir, ne kontam tvoj sarkazam. zasto tako govoris?
- 1941.
#48 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
Izgleda da je do prije desetak godina postojao neki oblik diktature.Dobro,ovo više spada u "Kuduz" vijesti
http://www.media.ba/mcsonline/bs/tekst/ ... ja-glasina

http://www.media.ba/mcsonline/bs/tekst/ ... ja-glasina
- cyprus
#49 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
Pa ne znači ako nema vjesti da im je krasno. Kad ste zadnji put čuli za vijest iz DR Konga (bivši Zair) ili Ugande? Otkad nema Mobuta Seseseka i Idi Amin Dade. Biće da žive u blagostanju i izobilju

- spreca
#50 Re: Zašto nikad nema vijesti iz Kanade,Mongolije,Kazahstana...
sesalmir wrote:pa kako oni za taj 1,3 euro na dan kupuju ove terence, posto je to kod njihsjever76 wrote:boga mi ima sranja i u mongolijidoduse vijest je od ljetos ali bolje ista nego nista.
Izborno povjerenstvo objavilo je u četvrtak da su bivši komunisti premoćno pobijedili na parlamentarnim izborima u Mongoliji. Nakon žestokih prosvjeda u kojima je u utorak smrtno stradalo pet osoba u zemlji i dalje vlada izvanredno stanje. Mongolska revolucionarna narodna stranka (MRPR) osvojila je 47 mjesta od 76, koliko ih ima u parlamentu. Glavni suparnik je dobio 26 mjesta, priopćilo je izborno povjerenstvo ocjenjujući glasanje "poštenim" usprkos optužbama o nepravilnostima. Oporbeni demokrati kažu da su izbori namješteni. Bivši komunisti trebali bi izvesti zemlju iz statusa quo glavnih političkih formacija koji stvara nestabilnost već četiri godine. Na parlamentarnim izborima 2004. obje stranke ostvarile su gotovo isti rezultat. U Mongoliji, prostranoj zemlji s oko tri milijuna stanovnika, trećina stanovništva živi s manje od 1,30 eura na dan.![]()
Mongoli veoma vole konje i to im je prakticno sveto kao u Indiji krava.U Mongoliji na svako Auto dolazi 10 konja sto znaci 1 auto =10 konja(kobila)