- -Velika akcija sarajevo-x forumasa prikupljanje odjece- -
- Lace
ne zelim vas obeshrabriti ali sam upravo dobila nezvanicnu informaciju da u domu bjelave bas i nisu "najsretniji" s tim donacijama (u par slucajeva kada su pojedinci zeljeli donirat neki stvari...nije bas bilo najbolje prihvaceno)...ne bi bilo lose da ih se nazove i pita sta im treba, cisto da se izbjegne nevoljko prihvatanje doniranih stvari i da se osigura da ce ovo sto radimo naici na odobravanje od domskog menadzmenta kao i da ih se pripremi na to....ako neko moze neka ih kontaktira...telefoni su: 209-045, 212-783
-
clone033
ja cu dogovoriti sastanak za ponedeljak sa managmentom Doma, posto znam da gore nisu bas susretljivi, ukoliko ne budu htjeli primiti nasu donaciju, preusmjerit cemo donaciju u Zavod za mentalno oboljele u Pazaricu, kako sam ja s njima vec radio neke stvari imam i neke kontakte dole, preuzet cu na sebe da se sastanem i s njima. Uglavnom saznat cemo sve do utorka sljedece sedmice. Hvala Lace na brojevima i svidja mi se kako razmisljasLace wrote:ne zelim vas obeshrabriti ali sam upravo dobila nezvanicnu informaciju da u domu bjelave bas i nisu "najsretniji" s tim donacijama (u par slucajeva kada su pojedinci zeljeli donirat neki stvari...nije bas bilo najbolje prihvaceno)...ne bi bilo lose da ih se nazove i pita sta im treba, cisto da se izbjegne nevoljko prihvatanje doniranih stvari i da se osigura da ce ovo sto radimo naici na odobravanje od domskog menadzmenta kao i da ih se pripremi na to....ako neko moze neka ih kontaktira...telefoni su: 209-045, 212-783
- Lace
done i to je jako vazno za pravilo odrastanje...ako dom bjelave ne bude zainteresovan mozemo ponuditi domu za specijalno obrazovanje u mjedenici koji je internatskog tipa znaci i boravak i skolovanje...to mogu ja preuzet na sebe i kontaktirati jednog od nastavnika a oni dalje.maraDONa wrote:ja sam tanak sa starom garderobom
al nesto kontam poklonio bi svoju djeciju biblioteku (sestra nece da cita![]()
) mozda bi bilo intersantno
(sta mislis sutra neki novi tolstoj kaze ja sam prvu knjigi procitao zahavljujuci x-ovcima)
da ne bude zabune to je dom za djecu sa laksim psihofizickim poteskocama...tj oni mogu pratiti tu djeciju literaturu bez problema...dosta ih je vec spremno za inkluziju u redovan skolski sistem...tako da donacija moze naici na odobravanje.
-
privremeni
Prikljucujem se akciji.
Naravno, ako nisu zainteresirani u Domu Bjelave, a lako je moguce, ima i drugih kojima treba.
Ja bih to ovako formulisao, skupljamo odjecu i obucu (naravno cistu i popeglanu, po mogucnosti sortiranu po tipu i velicini i da nije bas iznosana jer joj je u tom slucaju i upotrebljivost minimalna), igracke i sportsku opremu, skolski pribor i knjige za uzrast od predskolskog pa dalje.
Mislim da je to sustina. Dan akcije Subota, 30.oktobar u objektu L, ugao ulica Gabelin i Kosevo (bivsa Kralja Tomislava), dvije kuce prije Ambasade Saudijske Arabije.
Naravno, ako nisu zainteresirani u Domu Bjelave, a lako je moguce, ima i drugih kojima treba.
Ja bih to ovako formulisao, skupljamo odjecu i obucu (naravno cistu i popeglanu, po mogucnosti sortiranu po tipu i velicini i da nije bas iznosana jer joj je u tom slucaju i upotrebljivost minimalna), igracke i sportsku opremu, skolski pribor i knjige za uzrast od predskolskog pa dalje.
Mislim da je to sustina. Dan akcije Subota, 30.oktobar u objektu L, ugao ulica Gabelin i Kosevo (bivsa Kralja Tomislava), dvije kuce prije Ambasade Saudijske Arabije.
-
Lajka
...nisam redom čitala, ali žašto mislite da su u domu LJI rezervisani po pitanju donacija
recimo, ja imam predivno iskustvo sa njima,
možda bi bilo zgodno prvo pripremiti i pažljivo klasirati poklpne, a zatim pozvati njih iz doma da preuzme ono što njima treba
ostatak predati na Mjedenicu itd...
vidimo se 30.tog
recimo, ja imam predivno iskustvo sa njima,
možda bi bilo zgodno prvo pripremiti i pažljivo klasirati poklpne, a zatim pozvati njih iz doma da preuzme ono što njima treba
ostatak predati na Mjedenicu itd...
vidimo se 30.tog
- manijak1
Lajka , stvarno nemaš granica.
Tebi je svaki vakat taki.
Tebi je svaki vakat taki.
- Soul_Sista
De vidite ako se mogu kako pare dati..nisam bogata
ali bolje ista nego nista.. 
- Ivy
Tokom proljetnog semestra International Club na mom fakultetu, na celu sa mnom, skupio je donaciju u skolskom priboru za potrebe Doma Bjelave. PROBLEM je kako to prebaciti do Sarajeva [ja sam u USA]. To je jedna velika kutija sa sveskama, bojicama, kreonima itd. a ja nemam para da to posaljem u BiH, nazalost. Trazili smo donacije za postarinu ali niko se nazalost nije odazvao. Pa eto ako je DIJASPORA voljna, mozemo poslat ovaj veliki paket skolskog pribora koji je vec prikupljen ovdje na Floridi
HVALA

HVALA
- Soul_Sista
Vidis ni to nije losa ideja...da se pare iskupe za taj paket pa da se posalje...jeli jos ko za to??? Mislim kad ste vec sve spremili..zasto da ne??
- Ivy
Takodje trebali bi razmisliti o donacijama za djecu ciji su roditelji nezaposleni [ili djecu jednog ili bez ijednog roditelja] i ne mogu im priustiti skolski pribor. DOM BJELAVE ima stalne sponzore kao sto su Merkator i drugi privatni sponzori. Nista im u principu ne fali. Mislim da ima precih mjesta kojima treba donacija!
CLANAK IZ NEZAVISNIH NOVINA:
Blizanci Asim i Juso Sadiković iz Sarajeva, učenici šestog razreda Osnovne škole "Behaudin Selmanović", ove godine dio knjiga su posudili iz školske biblioteke ili su dobili od rodbine. Takođe, Elvira Šestić iz Banje Luke, učenik Osnovne škole "Branko Radičević", moći će redovno da prati nastavu zahvaljujući besplatnim udžbenicima koje je dobila od Gradske uprave.
Nažalost, ovi mališani nisu izuzetak, jer u BiH ima nekoliko hiljada djece kojima roditelji zbog teškog socijalnog stanja ne mogu obezbijediti potrebne udžbenike i školski pribor.
"Teško mi je što svojim sinovima, koji su dobri učenici, ne možemo obezbijediti sve što je potrebno za školu. Suprug je sezonski radnik u GP 'Put', ali plate gotovo da nema, dok ja ne radim. A školovanje ne čine samo udžbenici, tu je pribor, odjeća, obuća, torbe, što nije nimalo jeftino", tužno priča Azra Sadiković.
NIJE LAKO OPREMITI ĐAKA
I Sarajka Sejdefa Mršo priznaje da je sa teškom mukom svoju kćerku, prvačića, opremila za školu.
"Bez pomoći rodbine i prijatelja to ne bih uspjela, jer smo i muž i ja na Birou za zapošljavanje. U današnje vrijeme, kada je veći dio stanovništva nezaposlen, teže je nego ikada živjeti", kaže Mršo.
Darko Tešić, otac učenika petog razreda, objašnjava da je samo za sinovljev polazak u školu izdvojio 300 KM.
"Samo komplet udžbenika je preko 60 KM, plus još toliko za školski pribor. Sinu sam morao kupiti i patike, jaknu za jesen i još nešto odjeće, što je pokazalo da sam više od pola plate potrošio na opremanje školarca", kaže Tešić.
Međutim, on ipak ističe da ima stalno zaposlenje i da se ne treba žaliti jer je, kaže, svjestan da mnogi roditelji zbog siromaštva ne mogu djeci obezbijediti pristojno školovanje.
U entitetskim ministarstvima obrazovanja nemaju podataka koliko je djece u stanju socijalne potrebe, ali ipak potvrđuju da je njihov broj u porastu.
"Prošle godine smo za kupovinu udžbenika određena sredstva izdvojili za Orašje i Goražde, i to ćemo uraditi ponovo, ali će se pomoći i Zeničko-dobojskom kantonu. Još nemamo podatke koliko je djece u teškom socijalnom stanju, ali prema dosadašnjim pokazateljima taj broj raste", rekli su u Federalnom ministarstvu obrazovanja.
Marin Ivić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Livanjskog kantona, uputio je takođe preporuku kantonalnoj vladi za dodjelu besplatnih udžbenika učenicima iz najsiromašnijih porodica.
KOPIRANJE I POSUĐIVANJE UDŽBENIKA
U Osnovnoj školi "Hasim Spahić" u Sarajevu ima 217 djece kod kojih nijedan roditelj ne radi, 373 djece živi u tuđem, a 230 je učenika bez jednog ili oba roditelja.
"Da bismo djeci, koja su u teškoj situaciji obezbijedili knjige, snalazimo se na razne načine, a jedan od njih je kopiranje udžbenika", rekao je Mirsad Kustura, direktor škole.
Situacija je alarmantna i u Osnovnoj školi "Behaudin Selmanović" u Sarajevu.
"Nažalost, veliki je broj roditelja koji svakodnevno dolaze kod nas i traže pomoć. Imamo 268 djece kod kojih nijedan roditelj ne radi, a nije ni mali broj onih kod kojih je samo jedan zaposlen", kaže Safet Velić, direktor ove škole.

CLANAK IZ NEZAVISNIH NOVINA:
Blizanci Asim i Juso Sadiković iz Sarajeva, učenici šestog razreda Osnovne škole "Behaudin Selmanović", ove godine dio knjiga su posudili iz školske biblioteke ili su dobili od rodbine. Takođe, Elvira Šestić iz Banje Luke, učenik Osnovne škole "Branko Radičević", moći će redovno da prati nastavu zahvaljujući besplatnim udžbenicima koje je dobila od Gradske uprave.
Nažalost, ovi mališani nisu izuzetak, jer u BiH ima nekoliko hiljada djece kojima roditelji zbog teškog socijalnog stanja ne mogu obezbijediti potrebne udžbenike i školski pribor.
"Teško mi je što svojim sinovima, koji su dobri učenici, ne možemo obezbijediti sve što je potrebno za školu. Suprug je sezonski radnik u GP 'Put', ali plate gotovo da nema, dok ja ne radim. A školovanje ne čine samo udžbenici, tu je pribor, odjeća, obuća, torbe, što nije nimalo jeftino", tužno priča Azra Sadiković.
NIJE LAKO OPREMITI ĐAKA
I Sarajka Sejdefa Mršo priznaje da je sa teškom mukom svoju kćerku, prvačića, opremila za školu.
"Bez pomoći rodbine i prijatelja to ne bih uspjela, jer smo i muž i ja na Birou za zapošljavanje. U današnje vrijeme, kada je veći dio stanovništva nezaposlen, teže je nego ikada živjeti", kaže Mršo.
Darko Tešić, otac učenika petog razreda, objašnjava da je samo za sinovljev polazak u školu izdvojio 300 KM.
"Samo komplet udžbenika je preko 60 KM, plus još toliko za školski pribor. Sinu sam morao kupiti i patike, jaknu za jesen i još nešto odjeće, što je pokazalo da sam više od pola plate potrošio na opremanje školarca", kaže Tešić.
Međutim, on ipak ističe da ima stalno zaposlenje i da se ne treba žaliti jer je, kaže, svjestan da mnogi roditelji zbog siromaštva ne mogu djeci obezbijediti pristojno školovanje.
U entitetskim ministarstvima obrazovanja nemaju podataka koliko je djece u stanju socijalne potrebe, ali ipak potvrđuju da je njihov broj u porastu.
"Prošle godine smo za kupovinu udžbenika određena sredstva izdvojili za Orašje i Goražde, i to ćemo uraditi ponovo, ali će se pomoći i Zeničko-dobojskom kantonu. Još nemamo podatke koliko je djece u teškom socijalnom stanju, ali prema dosadašnjim pokazateljima taj broj raste", rekli su u Federalnom ministarstvu obrazovanja.
Marin Ivić, ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Livanjskog kantona, uputio je takođe preporuku kantonalnoj vladi za dodjelu besplatnih udžbenika učenicima iz najsiromašnijih porodica.
KOPIRANJE I POSUĐIVANJE UDŽBENIKA
U Osnovnoj školi "Hasim Spahić" u Sarajevu ima 217 djece kod kojih nijedan roditelj ne radi, 373 djece živi u tuđem, a 230 je učenika bez jednog ili oba roditelja.
"Da bismo djeci, koja su u teškoj situaciji obezbijedili knjige, snalazimo se na razne načine, a jedan od njih je kopiranje udžbenika", rekao je Mirsad Kustura, direktor škole.
Situacija je alarmantna i u Osnovnoj školi "Behaudin Selmanović" u Sarajevu.
"Nažalost, veliki je broj roditelja koji svakodnevno dolaze kod nas i traže pomoć. Imamo 268 djece kod kojih nijedan roditelj ne radi, a nije ni mali broj onih kod kojih je samo jedan zaposlen", kaže Safet Velić, direktor ove škole.
- Lace
uzmi u obzir da mozda moras platiti neki porez i da onaj kojem saljes ne bude zavaljen...tj da mu ne budu trazili dodatno placanje...nama kad dolaze donacije od pojedinaca iz USA moramo pored specifikacije imat i potvrdu da je u humanitarne svrhe i jos nekih zajebancija...mozda bi bilo dobro ako vec saljes...da saljes u malim instalacijama u vise navrata a ne kao donaciju vec jednostavno kao paket.Ivy wrote:Tokom proljetnog semestra International Club na mom fakultetu, na celu sa mnom, skupio je donaciju u skolskom priboru za potrebe Doma Bjelave. PROBLEM je kako to prebaciti do Sarajeva [ja sam u USA]. To je jedna velika kutija sa sveskama, bojicama, kreonima itd. a ja nemam para da to posaljem u BiH, nazalost. Trazili smo donacije za postarinu ali niko se nazalost nije odazvao. Pa eto ako je DIJASPORA voljna, mozemo poslat ovaj veliki paket skolskog pribora koji je vec prikupljen ovdje na Floridi
HVALA
- Ivy
To sam i mislila Lace. Ova roba se ne carini tako da moze ici kao regularan paket [ide od mene npr. tebi - niko ne zna da je roba donirana ovdje]. Ukoliko bi se slozili [a ja provjerila cijenu najefitinije postarine, s tim da dodje do 30. Oktobra], mogli bismo se finansijski udruziti [dijaspora] do posaljemo ovo vama...na vama prihvatljivu adresu [nekome od forumasa]...Lace wrote:uzmi u obzir da mozda moras platiti neki porez i da onaj kojem saljes ne bude zavaljen...tj da mu ne budu trazili dodatno placanje...nama kad dolaze donacije od pojedinaca iz USA moramo pored specifikacije imat i potvrdu da je u humanitarne svrhe i jos nekih zajebancija...mozda bi bilo dobro ako vec saljes...da saljes u malim instalacijama u vise navrata a ne kao donaciju vec jednostavno kao paket.Ivy wrote:Tokom proljetnog semestra International Club na mom fakultetu, na celu sa mnom, skupio je donaciju u skolskom priboru za potrebe Doma Bjelave. PROBLEM je kako to prebaciti do Sarajeva [ja sam u USA]. To je jedna velika kutija sa sveskama, bojicama, kreonima itd. a ja nemam para da to posaljem u BiH, nazalost. Trazili smo donacije za postarinu ali niko se nazalost nije odazvao. Pa eto ako je DIJASPORA voljna, mozemo poslat ovaj veliki paket skolskog pribora koji je vec prikupljen ovdje na Floridi
HVALA
Ja sam htjela to donijeti ovo ljeto u Sarajevo kad sam dolazila ali sam imala problem oko viska prtljage pa nije uspjelo. Sorry
Ivy
- manijak1
Ma to je ovdje posao moderatora .
Što se mene lično tiče odstranio bih ga zauvijek.
Što se mene lično tiče odstranio bih ga zauvijek.
- Ivy
MALA KOREKCIJA: Ovaj skolski pribor sto smo skupili nije iskljucivo namjenjen djecijem domu Bjelave nego [ukoliko vi odlucite da pomognete socijalno ugrozenu djecu] moze otici i u druge ustanove/skole. Takodje roba NIJE markirana kao donacija. To je jedna kartonska kutija [ko za TV] sa tekama, blokovima, olovkama i ostalim skolskim priborom koji su skupili studenti i profesori na mom faksu s tim ako jos uvijek postoji interes sa VASE strane mi mozemo skupiti jos [ako dijaspora pokaze interes za placanje postarine]. Ukoliko je potrebno mogu uslikat i poslat sliku robe i kolicine iste!
Ivy
PS. Ukoliko je dijaspora ZA hajde da se prebrojimo pa da izracunamo koliki je tal i kako cemo ovo izvest!

Ivy
PS. Ukoliko je dijaspora ZA hajde da se prebrojimo pa da izracunamo koliki je tal i kako cemo ovo izvest!
- valterbranisarajevo
Ima li dom kakav racun u banci. Mnogima bi bilo jednostavnije uplatiti koju marku. nesto slicno kao za SOS kindersdorf.
Meni bi licno to odgovaralo
Meni bi licno to odgovaralo
-
AlisaWonder
apsolutno podrzavam ovakve i slicne akcije, posebno sto su pred ramazan, kad sve nase dobre osobine i treba da dodju do izrazaja, i da pomognemo jedni drugima, u svakom obliku...u hrani, odjeci, novcu...sve je to potrebno, i treba biti siguran gdje poslati i dati, i kome...
humanitarne akcije ono je sto nas podsjeca da smo ljudi i koja nam je svrha na zemlji uopce, bar ja tako gledam na to.
ova primjedba da treba provjeriti gdje je prece slati odjecu i potrepstine svih vrsta je na mjestu, oficijelne institucije su ja mislim manje vise zbrinute, pogledajte oko sebe, u vasem komsiluku, ili u avazu prelistajte koja familija gladuje...mislim da je to pun pogodak..
iako bi idealno bilo to raditi organizirano, naravno...neke stvari takve vec postoje, ali toga bar nikad dosta..
humanitarne akcije ono je sto nas podsjeca da smo ljudi i koja nam je svrha na zemlji uopce, bar ja tako gledam na to.
ova primjedba da treba provjeriti gdje je prece slati odjecu i potrepstine svih vrsta je na mjestu, oficijelne institucije su ja mislim manje vise zbrinute, pogledajte oko sebe, u vasem komsiluku, ili u avazu prelistajte koja familija gladuje...mislim da je to pun pogodak..
iako bi idealno bilo to raditi organizirano, naravno...neke stvari takve vec postoje, ali toga bar nikad dosta..
- Lace
ma fino si ti to zamislila...ali je neizvodivo...jedino kada bi svako od nas izabrao 1-2 djece kojima ce pomagat mjesecno...ali se i to mora regulisati...postoje ugovori i propisi i hrpa zavrzlama...a isto tako postoje i provjere jer i ti kao jedan takav donator (koji mjesecno pomaze 1 dijete ili ga cak i posjecuje i urucuje mu poklon) si pod lupom nadzora socijalnog radnika...naravno da se utvrdi kako nemas nikakvih zadnjih misli, kako nisi kakav pedofil i ko zna sta sve moze pasti na pamet sluzbama socijalne zastite (obicno im pada na pamet sve ono sto im ne pada na pamet kada su u pitanju njihova djeca)
...a vec kad si pod lupom socijalnog radnika onda mozes i uzet dijete na smjestaj...a to je sad nesto sto se regulise zakonom o socijalnoj zastiti....