Titule i nivo plata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

bubavi1

#26 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

100 razlicita naziva za VII stepen obrazovanja.... :?
starii

#27 Re: Titule i nivo plata

Post by starii »

vrlo je jednostavno..kad zavrsis medicinu onda si doktor medicine ili ako si zavrsio veterinu doktor veterine...ako zavrsis postdiplomski studij onda si magistar nauka iz te oblasti..npr magistar medicinski nauka (mr.sci.med)... ako zavrsis doktorat onda si doktor nauka odnosno doktor medicinskih nauka (dr.sci.med.)..
Lesli Eldridž

#28 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

sffovac wrote:doc.dr je valjda doktor koji je doktorirao ili nije ?

i sta je primarius ?
Docent znači samostalni predavač i to je akademski naziv. Tačno je da po Zakonu samo onaj ko je doktorirao (ima doktorat) i koji predaje na fakultetu može imati pod određenim uslovima titulu Docent. Postoje još i zvanja vanredni profesor i kao najviša redovni profesor ili samo profesor ako se zna da je profesor stalno na tom mjestu.Titulu primarijus mogu imati oni ljekari (liječnici), koji naravno nisu doktorirali i stoga po zakonu ne bi smjeli pisat dr. ispred imena i prezimena, koji rade u praksi i nemaju univerzitetske karijere. Kod nas je do prije 30 tak godina to bio prestiž i ralativno malo ih je bilo. Sada dolaskom demokratije svaka nestručna ljekarska šuša koja je možda nestručnošću i ubila nekoga ima tu titulu. Sve je dezavuisano, strašna je situacija... :x
Lesli Eldridž

#29 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

starii wrote:vrlo je jednostavno..kad zavrsis medicinu onda si doktor medicine ili ako si zavrsio veterinu doktor veterine...ako zavrsis postdiplomski studij onda si magistar nauka iz te oblasti..npr magistar medicinski nauka (mr.sci.med)... ako zavrsis doktorat onda si doktor nauka odnosno doktor medicinskih nauka (dr.sci.med.)..
Kao što već ranije napisah, ne bi smjeli da se zovu doktorima i da ispred imena pišu dr. jer nisu doktorirali.
Last edited by Lesli Eldridž on 11/01/2009 10:48, edited 2 times in total.
julisiz es grant

#30 Re: Titule i nivo plata

Post by julisiz es grant »

starii wrote:vrlo je jednostavno..kad zavrsis medicinu onda si doktor medicine ili ako si zavrsio veterinu doktor veterine...ako zavrsis postdiplomski studij onda si magistar nauka iz te oblasti..npr magistar medicinski nauka (mr.sci.med)... ako zavrsis doktorat onda si doktor nauka odnosno doktor medicinskih nauka (dr.sci.med.)..
E moj stari, ja se slomih objašnjavajući to, ali ne može nekima u glavu. Ne mogu da shvate da različite zemlje imaju različite nazive zanimanja. Druže iz Francuske, ponavljam, i u SAD ti je kao i kod nas...završen medicinski fakultet donosi ti zvanje "Medical DOCTOR". Da i to nisu Ametrikanci sebi izmislili, Lesli?
Primarius je isključivo počasna titula, dobija se kao priznanje ljekaru za dugogodišnji i uspješan rad u struci, unapređivanje svoje struke i sl. Imaju i za to tačna pravila, ali da ne detaljišem, suština je da je primarius POČASNA a ne akademska titula, tj. ne moraš ništa završavati niti polagati da bi je dobio.
Lesli Eldridž

#31 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

julisiz es grant wrote:
E moj stari, ja se slomih objašnjavajući to, ali ne može nekima u glavu. Ne mogu da shvate da različite zemlje imaju različite nazive zanimanja. Druže iz Francuske, ponavljam, i u SAD ti je kao i kod nas...završen medicinski fakultet donosi ti zvanje "Medical DOCTOR". Da i to nisu Ametrikanci sebi izmislili, Lesli?
Primarius je isključivo počasna titula, dobija se kao priznanje ljekaru za dugogodišnji i uspješan rad u struci, unapređivanje svoje struke i sl. Imaju i za to tačna pravila, ali da ne detaljišem, suština je da je primarius POČASNA a ne akademska titula, tj. ne moraš ništa završavati niti polagati da bi je dobio.
Za primarijusa sam to već ranije napisao-to nije akademska titula, već za ljekare koji su dali doprinos u praksi. Nije istina za USA, tamo u diplomi piše
physician, a to ti je: formal especially American English a doctor
.Doktor je narodski. 8-)
pustopoljina

#32 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

i ja se sjecam onih skracenica iz serija,pored imena stoji m.d.
to sam uvijek kontala da je doktor opce prakse,
a za apotekare-u zg.traje 4 god.i oni su diplomirani farmaceuti,a u sarajevu 5 i oni su mag.po bolonji su tako i tako svi koji imaju 5 god. magistri,pa je to sad svejedno (barem u at).
titula kod nasih koji su zavrsili medicinu jeste doktor medicine. i to doktor se ne treba brkati sa doktor prirodnih nauka. sa dr.phil.sci. i sl.
i doktor medicine moze postati doktor prirodnih nauka.

isto tako se profesor ne treba brkati sa univerzitetski profesor.
julisiz es grant

#33 Re: Titule i nivo plata

Nemoj izmišljati, molim te, iza imena svakog ljekara u Americi stoji MD. Na diplomi i u nas piše doktor medicine, i to je tako. I uvijek je ljekar bio dr, sviđalo se to tebi ili ne. Još od čuvenog liječnika i književnika dr Isaka Samokovlije do danas. Evo citiram ti iz Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca u zdravstvu na teritoriji FBiH, Sližbene novine od 10.09.2007:
Član 33
......................
Zanimanja IX/1 grupe
Zanimanja odnosno poslovi za koja je potrebna visoka stručna sprema zdravstvenog smjera:
1.doktor medicine
2.doktor stomatologije
3.magistar farmacije
4.diplomirani inžinjer medicinske biohemije
pustopoljina

#34 Re: Titule i nivo plata

Post by pustopoljina »

i nije svaki fakultet isti...neki fakulteti u sve 4 godine imaju 180 semestralnih casova,a neki to apsolviraju u prvoj polovini petogodisnjeg studija.medicina,uz svu teoriju i praksu koje su obavezne za apsolvirati nosi u sebi najveci broj sati-pa prema tome i titulu.
bubavi1

#35 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

julisiz es grant: Kakva je praksa u SAD-u to mene ne zanima, u francuskoj je "Diplôme d'Etat de Docteur en Médecine" znaci (drzavna diploma doktora u medicini)" ili "Doctorat en Sciences médicales" (doktorat u medicinske nauke).
ja potpuno shvatam sta si mi objasnio, ali evo opet taj primjer " primarius" ...sto naziva za kompleksiranih...
Gdje to ima u SAD "primarius" kad je isto kao kod nas?
Mene interesuje ovo. sta je zavrsio Profesor u Stomatologiji da bi nosio taj naziv?

Ako mi moze neko posebno objasniti koliko je veca plata Mr.sci economics od dipl.ekonomista, recimo ?
julisiz es grant

#36 Re: Titule i nivo plata

bubavi1 wrote:julisiz es grant: Kakva je praksa u SAD-u to mene ne zanima, u francuskoj je "Diplôme d'Etat de Docteur en Médecine" znaci (drzavna diploma doktora u medicini)" ili "Doctorat en Sciences médicales" (doktorat u medicinske nauke).
ja potpuno shvatam sta si mi objasnio, ali evo opet taj primjer " primarius" ...sto naziva za kompleksiranih...
Mene interesuje ovo. sta je zavrsio Profesor u Stomatologiji da bi nosio taj naziv?

Ako mi moze neko posebno objasniti koliko je veca plata Mr.sci economics od dipl.ekonomista, recimo ?
Primarius je počasna titula, nije naučna. To je samo priznanje i ništa više.
Da bi na stomatologiji bio profesor moraš završiti fakultet, magistrirati, doktorirati i provesti zakonom predviđeno vrijeme kao predavač na fakultetu, ne znam tačno koliko ali dosta godina, i to prvo kao asistent, pa docent, pa onda nakon što ispuniš navedeni uslov o godinama postaješ vanredni pa redovni profesor. Tako je otprilike na svim fakultetima.
julisiz es grant

#37 Re: Titule i nivo plata

bubavi1 wrote:Ako mi moze neko posebno objasniti koliko je veca plata Mr.sci economics od dipl.ekonomista, recimo ?
U medicini je plata magistra nauka veća za 5% od plate doktora medicine ( osoba sa završenim fakultetom, bez daljeg naučnog rada ) a plata doktora nauka ( znači i završio fakultet i magistrirao i doktorirao ) veća je za 10%. Pretpostavljam da je slično i u ekonomiji i ostalim strukama.
Lesli Eldridž

#38 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

julisiz es grant wrote:
bubavi1 wrote:julisiz es grant: Kakva je praksa u SAD-u to mene ne zanima, u francuskoj je "Diplôme d'Etat de Docteur en Médecine" znaci (drzavna diploma doktora u medicini)" ili "Doctorat en Sciences médicales" (doktorat u medicinske nauke).

Da bi na stomatologiji bio profesor moraš završiti fakultet, magistrirati, doktorirati i provesti zakonom predviđeno vrijeme kao predavač na fakultetu, ne znam tačno koliko ali dosta godina, i to prvo kao asistent, pa docent, pa onda nakon što ispuniš navedeni uslov o godinama postaješ vanredni pa redovni profesor. Tako je otprilike na svim fakultetima.
Po pet godina u svakom zvanju, ali širiš temu.
julisiz es grant

#39 Re: Titule i nivo plata

pustopoljina wrote:i nije svaki fakultet isti...neki fakulteti u sve 4 godine imaju 180 semestralnih casova,a neki to apsolviraju u prvoj polovini petogodisnjeg studija.medicina,uz svu teoriju i praksu koje su obavezne za apsolvirati nosi u sebi najveci broj sati-pa prema tome i titulu.
I ovo je tačno. Medicina je po trajanju najduži fakultet kod nas ( 6 godina) i ni po Bolonji ( gdje je većina fakulteta skraćena na 3 godine, znači upola kao medicina ) to se nije promijenilo.
JThomas

#40 Re: Titule i nivo plata

Post by JThomas »

onaj ko je doktorirao je doktor pravnih, medicinskih, ekonomskih...nauka.

onaj ko završi medicinu je doktor medicine, valjda iz tih tradicionalnih razloga jer u nas izraz liječnik za tu profesiju nikad nije uhvatio korijena.

a recimo kad završiš istoriju, zvanje se zove profesor istorije (a onaj s doktoratom bi bio doktor istorijskih nauka), ili FASTO profesor tjelesnog odgoja, i s tom diplomom možeš predavati u srednjoj školi. to je zato što se tradicionalno predavač u osnovnoj školi zove nastavnikom, a u srednjoj profesorom, i ovo ne treba miješati s univerzitetskim profesorom.

na fakultetima imaš naučno zvanje asistenta, koji imaju samo diplomu, više asistente koji su magistri nauka, docente (doc.dr) koji su doktori nauka (da bi imao pravo ocjenjivanja studenta na fakultetu moraš biti najmanje docent), i poslije određenog staža i broja napisanih djela docent postaje prof.dr, profesor doktor.
a i ovaj prof.dr. može po svom statusu na dotičnom fakultetu biti vanredni i redovni profesor, s ovim prvim se zaključuje ugovor na određeno vrijeme a s ovim drugim (do toga valja raditi godinama i godinama) na neodređeno.
Last edited by JThomas on 11/01/2009 11:15, edited 1 time in total.
julisiz es grant

#41 Re: Titule i nivo plata

Lesli Eldridž wrote:
julisiz es grant wrote:

Po pet godina u svakom zvanju, ali širiš temu.
Samo sam odgovorio ostavljaču teme na pitanje. Hvala ti što si dodatno pojasnio ( sa brojem godina ).
julisiz es grant

#42 Re: Titule i nivo plata

JThomas wrote:onaj ko je doktorirao je doktor pravnih, medicinskih, ekonomskih...nauka.

onaj ko završi medicinu je doktor medicine, valjda iz tih tradicionalnih razloga jer u nas izraz liječnik za tu profesiju nikad nije uhvatio korijena.

a recimo kad završiš istoriju, zvanje se zove profesor istorije (a onaj s doktoratom bi bio doktor istorijskih nauka), ili FASTO profesor tjelesnog odgoja, i s tom diplomom možeš predavati u srednjoj školi. to je zato što se tradicionalno predavač u osnovnoj školi zove nastavnikom, a u srednjoj profesorom, i ovo ne treba miješati s univerzitetskim profesorom.

na fakultetima imaš naučno zvanje asistenta, koji imaju samo diplomu, više asistente koji su magistri nauka, docente (doc.dr) koji su doktori nauka (da bi imao pravo ocjenjivanja studenta na fakultetu moraš biti najmanje docent), i poslije određenog staža i broja napisanih djela docent postaje prof.dr, profesor doktor.
a i ovaj prof.dr. može po svom statusu na dotičnom fakultetu biti vanredni i redovni profesor, s ovim prvim se zaključuje ugovor na određeno vrijeme a s ovim drugim (do toga valja raditi godinama i godinama) na neodređeno.
Odlično pojašnjeno! :thumbup:
Problem je ovdje što neki nikako ne mogu da razdvoje STRUKU i stručna zvanja ( tj.nazive pojedinih zanimanja ) od NAUKE i naučnih titula.
Lesli Eldridž

#43 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

julisiz es grant wrote:Nemoj izmišljati, molim te, iza imena svakog ljekara u Americi stoji MD. Na diplomi i u nas piše doktor medicine, i to je tako. I uvijek je ljekar bio dr, sviđalo se to tebi ili ne. Još od čuvenog liječnika i književnika dr Isaka Samokovlije do danas. Evo citiram ti iz Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca u zdravstvu na teritoriji FBiH, Sližbene novine od 10.09.2007:
Član 33
......................
Zanimanja IX/1 grupe
Zanimanja odnosno poslovi za koja je potrebna visoka stručna sprema zdravstvenog smjera:
1.doktor medicine
2.doktor stomatologije
3.magistar farmacije
4.diplomirani inžinjer medicinske biohemije
Ne izmišljam, svojevremeno sam to vidio na jednoj američkoj diplomi, a i u boljem riječniku ćeš isto naći. Ono sam ti i prenio iz riječnika Longman. I nije u pitanju sviđa li se to meni ili ne, to je nepravilno i ilegalno da se pišu dr. , a nisu doktorirali. Kao što već ranije napisah, izdali su u nekim službenim listovima suprotno važećim zakonima da se zovu dr. i mr. sa VII stepenom stručne spreme. To nigdje nema, pa i u Longmanu i piše da je doctor ili MD neformalno, a zvanično je physician. Provjeri, a u diplomama stvarno tako piše.
Epitop

#44 Re: Titule i nivo plata

Post by Epitop »

od nižeg ka višem zvanju prema vrijednosti u hijerahiji medicine
1. diploma sa medicinskog fakulteta=doktor medicine Dr
2. specijalizacija u praksi= specijalista doktor medicine
3. primarius= titula na osnovu iskustava i zasluga u praksi ali bez akadamskog značaja
4. postidplomski na fakultetu za magistrat= magistar medicinskih nauka mr sci.
5. postidplomski na fakultetu za doktorat= doktor medicinskih nauka doc. dr sci. koja preraste nakon stručnog i predavačkog rada na fakultetu i praksi u prof. dr. med. sci. što je redovni profesor
bubavi1

#45 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

julisiz es grant wrote:
pustopoljina wrote:i nije svaki fakultet isti...neki fakulteti u sve 4 godine imaju 180 semestralnih casova,a neki to apsolviraju u prvoj polovini petogodisnjeg studija.medicina,uz svu teoriju i praksu koje su obavezne za apsolvirati nosi u sebi najveci broj sati-pa prema tome i titulu.
I ovo je tačno. Medicina je po trajanju najduži fakultet kod nas ( 6 godina) i ni po Bolonji ( gdje je većina fakulteta skraćena na 3 godine, znači upola kao medicina ) to se nije promijenilo.
Eh stim se ne slazem, u FR medicinske studije traju za obicnog doktora medicine, 6 godina, Bolonjski proces u tome ne igra nikakvu ulogu, tri godine je za Bachelor-a odnosno Licence u FR, a za to nisi jos ljekar!!
Lesli Eldridž

#46 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

julisiz es grant wrote:
bubavi1 wrote:Ako mi moze neko posebno objasniti koliko je veca plata Mr.sci economics od dipl.ekonomista, recimo ?
U medicini je plata magistra nauka veća za 5% od plate doktora medicine ( osoba sa završenim fakultetom, bez daljeg naučnog rada ) a plata doktora nauka ( znači i završio fakultet i magistrirao i doktorirao ) veća je za 10%. Pretpostavljam da je slično i u ekonomiji i ostalim strukama.
U BiH kao tranzicijskom društvu toga nema. Tačnije samo na fakultetima, a na drugim mjestima ne. Provjereno. Možda postoje neki izuzeci, da ih ne znam.
julisiz es grant

#47 Re: Titule i nivo plata

bubavi1 wrote:
julisiz es grant wrote:
Eh stim se ne slazem, u FR medicinske studije traju za obicnog doktora medicine, 6 godina, Bolonjski proces u tome ne igra nikakvu ulogu, tri godine je za Bachelor-a odnosno Licence u FR, a za to nisi jos ljekar!!
E pa i ovdje ti je isto. Da bi postao ljekar studiraš 6 godina. Uvedena je Bolonja, ali i dalje za ljekara učiš 6 godina.
Lesli Eldridž

#48 Re: Titule i nivo plata

Post by Lesli Eldridž »

Nije 6 godina već 5,5. A uzima se i još godina apsolventskog staža. I ranije se tehnika studirala 9 semestara. Sad strovališe sve na 3 godine. E to ne valja. Samo šta ćemo sa ovakvim ljekarima koji pobiše narod pogrešnim i nestručnim dijagnozama? Čak ni na latinskom ne znaju da napišu dijagnozu-uvjerio se u to lično. A u toku rata u Banjaluci međedi dijagnoze na latinskom pisali ćirilicom. Eto ti stručnosti.
Last edited by Lesli Eldridž on 11/01/2009 11:33, edited 1 time in total.
JThomas

#49 Re: Titule i nivo plata

Post by JThomas »

Lesli Eldridž wrote:Ne izmišljam, svojevremeno sam to vidio na jednoj američkoj diplomi, a i u boljem riječniku ćeš isto naći. Ono sam ti i prenio iz riječnika Longman. I nije u pitanju sviđa li se to meni ili ne, to je nepravilno i ilegalno da se pišu dr. , a nisu doktorirali. Kao što već ranije napisah, izdali su u nekim službenim listovima suprotno važećim zakonima da se zovu dr. i mr. sa VII stepenom stručne spreme. To nigdje nema, pa i u Longmanu i piše da je doctor ili MD neformalno, a zvanično je physician. Provjeri, a u diplomama stvarno tako piše.
pa nepravilno u neku ruku sigurno jeste, ali je ovdje u ovom trenutku tako, i zdravo.

razlozi su najviše jezički, šta ćeš kad to zanimanje u nas svi zovu doktorom.
bubavi1

#50 Re: Titule i nivo plata

Post by bubavi1 »

Lesli Eldridž wrote:
julisiz es grant wrote:
U BiH kao tranzicijskom društvu toga nema. Tačnije samo na fakultetima, a na drugim mjestima ne. Provjereno. Možda postoje neki izuzeci, da ih ne znam.
Pa ako zaista nema nikakve razlike u platama izmedju jednog VII i VIII stepena, znaci izmedju diplomiranog ekonomista i magistra nauke u ekonomiji, zasto postoji ta diploma, zasto bi studenti isli dalje, placali i gubili vremena na faks( osim mozda ako namjeravaju ici dalje za doktorat i predavati na faksu)?
Post Reply