Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Moderator: anex
-
Sarajevski
#26 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
evo, recimo, ulkodin. pa onda amlodiopin koji je za srce jedan od boljih. bolji od bosnalijekovog ekvivalenta, jeftiniji no ne izdaje se jer bl podmaze doktore da prepisuju njihove lijekove.
a posto vidim da si ti upoznat sa planovima bosnalijeka, reci mi kako se to uspiju kupovati lokali u centru grada? piramidalna shema ili neka druga magija?
a posto vidim da si ti upoznat sa planovima bosnalijeka, reci mi kako se to uspiju kupovati lokali u centru grada? piramidalna shema ili neka druga magija?
-
Mamma Mia
#27 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
naravno, uvijek je bolje kupovati strano a ne domace... takvim razmisljanjem je BiH tu gdje jeste, tj. nigdje!!!- Farmavita nije domaca firma, nije proizvodjac, sve lijeove kupuje van BiH i samo ih pakuje u svoje ambalaze, znam iz pouzdanih izvora. i mogu reci da Bosnalijek je jedina za sada firma koja proizvodi lijekove u BiH... Svi lijekovi prolaze toliko kontrole da nema sanse da ne valjaju, nego je u glavi glupog bosanca, sve sto je tuđe bolje je... nidje veze!!!
mogu vam reci primjer jednog antibiotika koji se porizvodi od iste supstance u bosnalijeku i svim drugim firmama iz inostranstva (jer postoji samo jedan dobavljac), a ljudi govore da je bolji taj iz inostranstva... e to je apsurd !!! a ovo je 100% istina...
ne ulazim u to ko je ko, ko je sta uradio ili nije, ali ne glupirajte se i ne dozvolimo da jedna od rijetkih uspesnih domacih firmi propadne zbog preferiranja stranih dobavljaca, a to zbog glupog razmisljanja...
mogu vam reci primjer jednog antibiotika koji se porizvodi od iste supstance u bosnalijeku i svim drugim firmama iz inostranstva (jer postoji samo jedan dobavljac), a ljudi govore da je bolji taj iz inostranstva... e to je apsurd !!! a ovo je 100% istina...
ne ulazim u to ko je ko, ko je sta uradio ili nije, ali ne glupirajte se i ne dozvolimo da jedna od rijetkih uspesnih domacih firmi propadne zbog preferiranja stranih dobavljaca, a to zbog glupog razmisljanja...
-
Sarajevski
#28 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
pusti mi se te suplje, nemoj mi kriminal opravdavat patriotizmom. ako cemo vec u bobu, koliko to tacno lijekova bl proizvodi a koliko ih uvozi prepakovane?
zato i jesmno u ovom sranju jer necemo dirati nas ekriminalce, bolje da nas oni pljackaju nego stranci.
u bl vlada mobbing, kriminal, potplacuju se ministri i direktori zavoda za javno zdravstvo da se stavljaju lijekovi na esencijalne liste pa ih onda ja IZ SVOG DZEPA umjesto 3 i po marke koliko kostaju placam 12 da bi arslanagici vozali nove Range Rovere, kupovali kafane, prodavali apartmane po Bjelasnici...
za..bi tu pricu o cuvanju domace firme, to ne pali.
zato i jesmno u ovom sranju jer necemo dirati nas ekriminalce, bolje da nas oni pljackaju nego stranci.
u bl vlada mobbing, kriminal, potplacuju se ministri i direktori zavoda za javno zdravstvo da se stavljaju lijekovi na esencijalne liste pa ih onda ja IZ SVOG DZEPA umjesto 3 i po marke koliko kostaju placam 12 da bi arslanagici vozali nove Range Rovere, kupovali kafane, prodavali apartmane po Bjelasnici...
za..bi tu pricu o cuvanju domace firme, to ne pali.
- Lawrence
#29 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Kol'ko se sjecam, bili su dosli da promovisu proizvode i da se sastaju sa uvoznicima lijekova. Ne znam detalje, ali mislim da su uspjeli, jer sad i ovdje i u Emiratima mozes kupiti Bosnalijek.Madame de Pompadour wrote:Covjece naivan si:)Erjavec wrote:Naravno svi se razumiju u plate i sve ostalo. Ko kome i zasto i kako.downtoearth wrote:A pri tomu radnici Bosnalijeka imaju osrednje plaće jerbo gospoda Arslanagić mora na skijanje u Aspen i na svaki golf turnir diljem svijeta a svi znamo da su to dva najskuplja sporta
Meni se ovo cini kao najobicnije po Bosanski / Sarajevski "vidi ga sto je uspjesan - jebo mater, lopov".
Imao sam licno priliku da upoznam i oca i sina kad su dolazili u Qatar. Ucinili su mi se bas fini i kulturni ljudi. Ako je neko od propale komunisticke firme uspjeo da napravi medjunarodno uspjesan biznis, pa josh i da iskoluje sina u Americi, naravno, treba ga mrziti, jelde.
Ko sto je napisao neko gore - ako imate dokaze - prijavite ih. Ako ne, ostavite na miru jedan od rijetkih uspjesnih primjera nase privrede!
Nema niko nista portiv njih, vec nacin kako se steklo obrazovanje i imovina!
Sigurna sam da se je sansa dala nekom mnogo boljem studentu umjesto njgovom sinu, da bi Bosnalijek mnogo brze i bolje napredovao.... ovako naravno ides na seminare, konferencije, skolujes se gdje hoces i kako hoces, jer ti babina pardon drzavna narodna firma placa, naravno da ces se iskristalisati u kulturnog covjeka:) a pamet i nije bas bitna jer iza tebe stoji fabrika pravljenja para...ma beze komentarisati.... svi znamo kako se gradi karijera kad te babo gura i to jos tudjim parama....>>>>![]()
![]()
Interesuje me sta ce njih obojica u Qataru, sto nije jos nekom data sansa da ode
Ne kazem, mozda ste u pravu, samo mi je na vrh glave pljuvanje na svakog ko se usudio biti uspjesan u Bosni... Iskreno, meni su se ovi ljudi ucinili pametni, obrazovani i kao ljudi koji znaju sta rade - znaci to ne moze biti samo SDA connection da je razlog njihovog uspjeha. Ovdje SDA ne pali
-
downtoearth
#30 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Citeral???otherside wrote:ako znaš koji farmavitin lijek, dakle, njihov, zaštićen a ne tuškanje alkaloida i inih firmi, de napiši ovdje i prosvjetli i mene i druge. pitam te jer vidim da si upoznat sa planovima farmavite pa kontam da znaš i pokoji preparat.Sarajevski wrote:ima farmavita svoje lijekove odl ljeta ce ih imati jos vise jer zavrsavaju gradnju fabrike u vogosci
uglavnom, ko god misli kako je bosnalijek uspjesna firma a mi svi ovdje zavidni zbog uspjeha, nek mi objasni kako junior arslanagic zaradi milion da kupi bombom kafanu u kralja tomislava? a prije toga nek mi objasne kako je u sarajevu jedan lijek 10 a u gorazdu 3 marke? ista firma, ista esencijalna lista
- Lawrence
- Van Halen
#32 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Farmavita je srušila monopol Bosnalijeka. Dok nije došla Farmavita cijene Bosnalijekovih lijekova su bile nevjerovatno velike. To je opterećivalo budžet države, pogotovo u siromašnijim kantonima. Kao posljedica tog "patriotskog odnosa" vidimo apartmane na Bjelašnici, slastičarnu Bombon u ulici Koševo (Kralja Tomislava) koje su u privatnom vlasništvu, a "zarađene" na bosanskoj sirotinji. Dolaskom Farmavite pojavila se konkurencija, i cijene padaju višestruko. Sada nema monopola, uslovi su isti za sve, nema više komoditeta kao prije i za uspjeh se mora namučiti. Slično kao i sa taxijem u gradu. Sa-taxi se buni jer se pojavila konkurencija, pa izvinite molim vas, smanjite cijene, ako nećete vi hoće drugi. Što se tiče kvalitete lijekova, tu između dvije firme nema baš nikakve razlike, jer je ne smije biti. Takvi su zakoni farmaceutskog tržišta, i svi lijekovi prolaze brojne kontrole.
Stoga,drago mi je da se konačno pojavio neko ko će se suprostaviti zgrtanju para pod krinkom domaćeg proizvođača.
Stoga,drago mi je da se konačno pojavio neko ko će se suprostaviti zgrtanju para pod krinkom domaćeg proizvođača.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#33 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Pa kada nas neko pljacka,neka nas pljacka nas,sta vam je sto se bunite...pa nasi smo...

- atom62
#34 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
sta je domace u svemu tome je relativno. bosnalijek je d.d. a farmavita je koliko znam sada dio belupa iz koprivnice. medjutim to je manje vazno, vaznije je da nastaju radna mjesta kod nas. farmavita ne proizvodi nikakve lijekove koliko mi je poznato, nego ih narucuje od drugih proizvodjaca, recimo alkaloida a sada vjerovatno ce to mjesto zauzeti belupo. a sto se tice kvaliteta lijeka to je zaista tesko od oka reci. a za ispitivanja treba vremena i novaca!
kada pogledate recimo kantonalnu listu lijekova u sarajevu, vidite da se zapravo radi o listi zelja farmaceutske industrije, a ne potreba gradjanja. mnogi lijekovi sa liste su jednostavno nepotrebni, drugi lijekovi su i to vazi generalno za sve producente a ne samo za bosnalijeka su zaista mnogo skuplji nego sto bi trebali biti. a mozete misliti koliki je interes proizvodjaca da se stavi jedan lijek na esencijalnu listu jer to vam je kako da ste dobili 6 na lotu.
osim ovoga problema imamo i veledrogerije, koje rade na granici legalnosti i uzimaju marze od 20 pa do 30 % iako je zakonski to 8 - 10%.
trece imate ljekare koji su zaista korumpirani (generlano) i koji ce vam uvijek prepisati lijek od one kuce gdje ce on biti dobar i to bez razlike da li je u pitanju bosnalijek, pliva, glaxo, roche ili farmavita. lijecnicima se placaju tzv. naucna-strunca putovanja, kupuju im se pokloni (npr. skoro su doktori u znak zahvalnosti dobijali kupovni cek od 100 km za samsonite od jedne firme) a druga firma placa cak po receptu direktno na konto doktora. koliko recepta toliko i para za doktora.
zdravstvo je jednostavno jedan od najkorumpiranijih segmenata naseg drustva, iako mislim da tu nismo neki izuzeci u regionu.
kada pogledate recimo kantonalnu listu lijekova u sarajevu, vidite da se zapravo radi o listi zelja farmaceutske industrije, a ne potreba gradjanja. mnogi lijekovi sa liste su jednostavno nepotrebni, drugi lijekovi su i to vazi generalno za sve producente a ne samo za bosnalijeka su zaista mnogo skuplji nego sto bi trebali biti. a mozete misliti koliki je interes proizvodjaca da se stavi jedan lijek na esencijalnu listu jer to vam je kako da ste dobili 6 na lotu.
osim ovoga problema imamo i veledrogerije, koje rade na granici legalnosti i uzimaju marze od 20 pa do 30 % iako je zakonski to 8 - 10%.
trece imate ljekare koji su zaista korumpirani (generlano) i koji ce vam uvijek prepisati lijek od one kuce gdje ce on biti dobar i to bez razlike da li je u pitanju bosnalijek, pliva, glaxo, roche ili farmavita. lijecnicima se placaju tzv. naucna-strunca putovanja, kupuju im se pokloni (npr. skoro su doktori u znak zahvalnosti dobijali kupovni cek od 100 km za samsonite od jedne firme) a druga firma placa cak po receptu direktno na konto doktora. koliko recepta toliko i para za doktora.
zdravstvo je jednostavno jedan od najkorumpiranijih segmenata naseg drustva, iako mislim da tu nismo neki izuzeci u regionu.
- Brunello
#35 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
atom62 wrote:sta je domace u svemu tome je relativno. bosnalijek je d.d. a farmavita je koliko znam sada dio belupa iz koprivnice. medjutim to je manje vazno, vaznije je da nastaju radna mjesta kod nas. farmavita ne proizvodi nikakve lijekove koliko mi je poznato, nego ih narucuje od drugih proizvodjaca, recimo alkaloida a sada vjerovatno ce to mjesto zauzeti belupo. a sto se tice kvaliteta lijeka to je zaista tesko od oka reci. a za ispitivanja treba vremena i novaca!
bravo,bravo, bravo.....zivim u gradu u kojem je sjediste 3 svjetske farmeceutske firme, Novartis (ex CIBA), Hoffman La Roche(otkrili LSD) i Singenta. Za.ebi sve biznise svijeta...lijekovi su zakon.......sto legalno sto ilegalno...
- Brunello
#36 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
izmedju ostalog to je unosan biznis...evo kako izgleda sefica Roche-a u baselu. ima svoj fudbalski klub FC Basel,13 milijardi franaka, svoj muzej djecijih igracaka...itd
evo je kako se SLAVI sa igracima poslije osvojene titule...
http://images.google.ch/imgres?imgurl=h ... e%26sa%3DN
za razliku od tog tipa sefa bosbalijeka koji voza dobra auta i seta se po svijetu.....
pa tako i treba "KO ZNA NJEMU DVA"........
evo je kako se SLAVI sa igracima poslije osvojene titule...
http://images.google.ch/imgres?imgurl=h ... e%26sa%3DN
za razliku od tog tipa sefa bosbalijeka koji voza dobra auta i seta se po svijetu.....
pa tako i treba "KO ZNA NJEMU DVA"........
- chuchumbamayumbe
#37 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Potpis.lončanica wrote:starii, kad već pričaš o aktivnoj supstanci onda bi trebao znati da je nema ni u Bosnalijekovim lijekovima. Pitaj bilo kojeg roditelja čime i kako liječi dijete. Pitaj u apoteci zašto ljudi kupuju (i kada nemaju dovoljno novca) Plivine ili Krkine sirupe, a ne Bosnalijekovo smeće! Djetetu kašalj liječiš sa Bosnalijekovim sirupom 10 dana, a sa Plivinim 3. Pusti priču, Bosnalijek nema kvalitetnih lijekova. A da ne bude da sam ja laik, reću ću ti i to da je moja najbolja prijateljica magistar farmacije i vrlo dobar stručnjak. Kada sam bolesna ili mi treba nešto od lijekova, nikada mi nije dala ništa Bosnalijekovo, isključivo uvozno (ako nije nešto na prirodnoj bazi). I čak mi je potvrdila da su Alkaloidovi lijekovi u potpuno istom kvalitetnom rangu a Bosnalijekovim, samo 3x jefitnije. Pusti to...oni opstaju na tržištu isključivo zbog esencijalne liste lijekova zdravstvenog osiguranja! Da su u ravnopravnoj tržišnoj utakmici, davno bi bili zatvoreni zbog stečaja.starii wrote:bila je prica da bosnalijek prodaje po tri puta skuplje ranibos u bih nego sto je Peptoran (isti lijek samo drugo ime u hrvatskoj a proizvodi pliva)... i pitam jaranicu pošto vam je peptoran kad cijena isti kao i našeg ranibosa..znaci cista dezinfomacija..drugo da li mislite da se moze jefitno kupiti aktivna farmakološka supstanca na svjestskom trzistu..odgovor ne moze....ako poredite bosnalijekove i plivine lijekove sa lijekovima koji dolaze iz srbije tj. galenike i skopja alkaloida vidjcete da su razlike u cijenama ogromne.. u cemu je fol lijekovi koji dolaze sa istočnog trzista nemaju dovoljno aktivne supstance pa tako da umjesto lijeka uzimate obicno kredu...neki se mogu sloziti ili ne ali pitajte ljude koji koriste lijek Glibedal od alkaloida pa ce vam reci da je obicno sranje od lijeka i da ne moze regulisati šećer u krvi dok se veoma dobra kontrola postize sa plivinim i bosnalijekovim lijekovima...e sad ko hoce pa nek izvoli nek kupi jefitini lijek al nek snosi i sam odgovornost za to..
drugo se tice one stare kupujmo domace...kupujuci nas proizvod, pare ostaju u bih,onaj radnik ima platu a penzioner penziju..medutim drugi je nas mentalitet koji preferira sve sto je sa tude..ja licno kupujum bosnalijekove lijekove, jer sam se uvejrio licno da ljudi ne mogu manipulirati sa aktivnom supstancom jer im kontrolu vrše stranci a iza same firme je svjetska banka pa se pitam dal bi oni dozvolili da rade malverzacije oko toga...
a ako neko ima protiv arslanagica ili mu pak sina pa nek ga prijavi finansijskog policiji i dostavi dokaze..pa nek se istrazi ako je kriv nek odgovara...mislim da samo supljiranje tipa onaj je lopov onaj krade a bez dokaza ne vodi nigdje...licno ljude i ne poznajem ali znam da ova moja raja prica da su zaposlili dosta mlade raje u firmi...
ne treba mjesati firmu i pojedince jer je bosnalijek i prije rata bio dobra i poznata firma...
Mojoj djeci krenu da propisu Amoxibos, kazem, NE HVALA, radije cu uzeni Zinaat ili bilo koji drugi, samo mi nemoj Bosnalijekovih antibiotika jer se nisu dobro pokazali (ne samo kod moje djece nego i u mnogih drugih roditelja koje poznajem).
Ista stvar je i sa Bosnalijekovim Paracetamol sirupom (ne znam kako se tacno zove). U poredjenju sa Lupocetom i ostalim, makar po ukusu za dijete prijatnim lijekovima, Bosnalijekov je odron.
Mati uzima Ranisan (ali uzima nekakav turski ili makedonski), jer Bosnalijekov joj niti djeluje kako treba a i mnogo je skuplji.
Uglavnom, Bosnalijek je ublehana zescha.
- Luke Perry
#38 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
A dobro kad je to i bila neka firma. Ja se BL ne sjecam iz vremena one drzave 
- otherside
#39 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
ulkodin, amlodipin, citeral-sve alkaloid prepakovan. ima li još koji?Sarajevski wrote:evo, recimo, ulkodin. pa onda amlodiopin koji je za srce jedan od boljih. bolji od bosnalijekovog ekvivalenta, jeftiniji no ne izdaje se jer bl podmaze doktore da prepisuju njihove lijekove.
nemam pojma šta bosnalijek namjerava niti me briga, ti si rekao da farmavita pravi neke nove prostore u vogošći pa te zato pitah.
-
juli
#40 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
ne studira vise u amerikama, vratilo ga (tata) u bosnu, kupilo mu kafance (cafe-slasticarna), naravno - top adresa (kosevo ulica), sad studira slasticarstvoMadame de Pompadour wrote:Sigurno znam posto sam boravila u Atlanti, da sin Arslanagica je jos krajem 90-ih kupio stan ili kucu od $300,000 u Atlanti i studirao na nekom beze universitetu, dok su drugi bosanci radili po parkiralistima, hotelima i restoranima i sami sebe skolovali, a Boga mi bili i mnogo bolji studenti, ali etobrucos7 wrote:Vecih poltrona od Arslanagica ja nisam vidio. Uzimaju 200% marzu na lijekovima, a narod gladuje. Fuj! Neka njegov sin sunca guzove na skijanju to je najvaznije.. Istina frajer je cisti prosjek, toliko da prstom nije mogao mrdnut u usa, ali zato ima babu u bih
![]()
To je kad je tata i Bog i Bozica:)))![]()
-
Lesli Eldridž
#41 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Treba rušit vlast koja je postavila takve direktoreKrugman wrote:Na repu prosle epizode 60 minuta u kojoj je bilo govora o farmaceutskoj mafiji u BiH pricam sa jaranom koji je dosao u SA za praznike iz Atlante. Za one koji nisu bili u prilici gledati tu emisiju prica je bila kako Bosnalijek u talu sa Kantonalnim ministarstvom zdravstva i apotekama u Sarajevskom Kantonu gradjanima naplacuje odredjene lijekove 10 puta skuplje nego sto ih izvozi. To otprilike bosansku bijedu bezpotrebno kosta oko 4 miliona godisnje. U istoj toj emisiji direktor Bosnalijeka, Edina Arslanagic, koji Bosnalijekom sefuje vec 15 godina u kancelariji pusi cigaru i prica o basnoslovnoj donaciji koju je licno dao za izgradju Reisovih dvora na Kovacima. Sad se ja pitam otkud jednom direktorcicu obicne drzavne firme, koja prihoduje oko 70 miliona marka godisnje, tolike pare da donira, ne da potrosi, nego da podjeli za beskrupoloznu izgradnju reisove palace?
U to mi taj dobar jaran iz Atlante isprica iz prve ruke o sinu tog Edina Arslanagica koji je bio u Americi neko vrijeme, studirao na nekom anonimus fakultetu, i tamo nije mogao k**** prismrditi jer je totalni idiot, da bi ga babo vratio nazad u Sarajevo i postavio za nekakvog direktora Bosnalijeka. Taj tatin sincic sada redovno dolazi u Ameriku u kupovine skupocijenih auta (zadnje je valjda bio dzip Porsche), kurvaluke, i razne vrste hadzijanja koji su van standarda cak i bogatih amerikanaca. A u Sarajevu zivi u nekretnini dostojnoj saudijskog sejha, kupljenoj bog zna kako.
Nedavno je djevojcica u Sarajevu umrla jer lijek koji je na esencijalnoj listi u RS nije bio na esencijalnoj listi u FBiH i niko od ove stoke u vlasti ili medju ovom farmaceutskom mafijom nije htjeo dati 40 km dnevno da se djetetu spasi zivot. I onda nam palamude o ekonomskom patriotizmu i domacoj proizvodnji. Je li nasi penzioneri za to placaju lijekove 10 puta skuplje - da ovakvi kriminalci i nesposobnjakovici mogu dijeliti i kapom i sakom.
Sta uraditi povodom ovoga? Da li je zakon o nelegalno stecenoj imovini rjesenje? Da li je moguce ista sa financijskom policijom?
- Van Halen
#42 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Misliš da Bosnalijek proizvodi sve svoje lijekove, da ne radi na sličan način kao i ostali. Živi i dalje sa iluzijama.otherside wrote:ulkodin, amlodipin, citeral-sve alkaloid prepakovan. ima li još koji?Sarajevski wrote:evo, recimo, ulkodin. pa onda amlodiopin koji je za srce jedan od boljih. bolji od bosnalijekovog ekvivalenta, jeftiniji no ne izdaje se jer bl podmaze doktore da prepisuju njihove lijekove.
nemam pojma šta bosnalijek namjerava niti me briga, ti si rekao da farmavita pravi neke nove prostore u vogošći pa te zato pitah.
-
zonbirile
#43 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
žešča pljačka,a što nije.Stvorili monopol u državi za ifrakt i sada gule sirotinju.Imalo pismen čovjek uzme Plivin lijek.Sada može se elaborirati ,prizivati domoljublje,kupujmo domaće i ostale ublehe,ali lijekovi su im trube,jednostavno na mnogo uzoraka se pokazalo da drugi lijekovi bolje djeluju.
O pljački nema se šta diskutovati,državu si i skrojili prema sebi,zato i ne prolazi Zakon o oduzimanju imovine,koji imaju većina Evropskih država,čak i Srbija će ga uvesti.Evo oni danas dobili plin 3mil od Mađarske ,2 mil od Njemaca.Šta čemo njihov Tadić pakašu,ode i završi,ove naše sline ne znam gdje mogu otići,svima se gade.
O pljački nema se šta diskutovati,državu si i skrojili prema sebi,zato i ne prolazi Zakon o oduzimanju imovine,koji imaju većina Evropskih država,čak i Srbija će ga uvesti.Evo oni danas dobili plin 3mil od Mađarske ,2 mil od Njemaca.Šta čemo njihov Tadić pakašu,ode i završi,ove naše sline ne znam gdje mogu otići,svima se gade.
- otherside
#44 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
rijetke su farmaceutske firme koje proizvode generiku, dakle stvore vlastiti lijek. vecina njih koristi vec postojecu aktivnu supstancu kojoj daje svoje zasticeno ime i tako registruje lijek na trzistu. tako rade i lek i pliva i bosnalijek i vecina velikih svjetskih firmi. e sad....to je jedan par rukava - zastiti ime lijeka a sasvim drugi tuskati neke lijekove koje je proizvela druga (strana) firma a nazivati to domacom proizvodnjom. ja to zovem distribucijom. farmavita se predstavlja kao domaca firma a u stvari radi sa alkaloidovim lijekovima. to mi zvuci kao nefer igra.Van Halen wrote:Misliš da Bosnalijek proizvodi sve svoje lijekove, da ne radi na sličan način kao i ostali. Živi i dalje sa iluzijama.otherside wrote:ulkodin, amlodipin, citeral-sve alkaloid prepakovan. ima li još koji?Sarajevski wrote:evo, recimo, ulkodin. pa onda amlodiopin koji je za srce jedan od boljih. bolji od bosnalijekovog ekvivalenta, jeftiniji no ne izdaje se jer bl podmaze doktore da prepisuju njihove lijekove.
- Van Halen
#45 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Ti zvučiš kao neko ko ima razloga da "voli" Bosnalijek.
- otherside
#46 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
ma daj....Van Halen wrote:Svi lijekovi moraju imati iste djelotvorne supstance, tako da jedni od drugih nisu ni lošiji ni bolji. Uzimajte jednostavno lijekove Farmavite.
-
zonbirile
#47 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
kao i obično odmičemo se od teme,evo najboljisu im lijekovi,ali da li su babo i sin lopovi.Po onom što imaju i koliko nominalno zarađuju,ono što smiju prijaviti -lopovi su i tačka.Samo u Bosni polupismeni Jusufranić pravda se izdavanjem knjiga,kupio fol od zeru pismenijeg Ganića.
-
Alkos
#48 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
zonbirile wrote:kao i obično odmičemo se od teme,evo najboljisu im lijekovi,ali da li su babo i sin lopovi.Po onom što imaju i koliko nominalno zarađuju,ono što smiju prijaviti -lopovi su i tačka.Samo u Bosni polupismeni Jusufranić pravda se izdavanjem knjiga,kupio fol od zeru pismenijeg Ganića.
-
Krugman
#49 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
Komentar stoji - sad sam pogledao izvjestaj iz 2007 i u pravu si, ja sam se presao. Znaci Vlada Federacije nije vecinski vlasnik. Ovo je vlasnicka struktura prema tom izvjestaju:rumenige_brajtner wrote:ovo boldirano nije tacno i red je da se kaze da je tako. o arslanagicu mladjem sam i ja cuo svasta (kao i o starijem) i uopste ih ne branim. zelim samo da kazem da je bosnalijek dionicko drustvo, da vlada federacije ima dio dionica, ali ne i vecinu. koga zanimaju detalji neka pogleda godisnji izvjestaj koji se moze skinuti sa stranice bosnalijeka. mene je zanimao zbog istrazivanja na fakultetu i znam da nije drzavno preduzece. samo toliko...Krugman wrote:Sad se ja pitam otkud jednom direktorcicu obicne drzavne firme, koja prihoduje oko 70 miliona marka godisnje, t
Vlada Federacije - 19,85%
Vladi Libije je Vlada Federacije predala 9,05% na racun vanjskog duga od prije rata
IFC - 9.03%
Inostranih dioničari - 35,07%
Domaci dionicari - oko preostalih 25%
Medjutim, sta to znaci. Znaci da namjestena pljacka prema kojoj oni stele esencijalne liste i naplacuju lijekove domacim korisnicima u kantonu 10 puta skuplje donosi korist kome - uglavnom domacim (citaj Arslanagic i kompanija) i inostranim investitorima koji su vecinski vlasnici firme. Ovo cini cijelu stvar jos skandaloznijom.
- starii
#50 Re: Kriminal u Bosnalijeku - slucaj babe i sina
chuchumbamayumbe wrote:Potpis.lončanica wrote:starii, kad već pričaš o aktivnoj supstanci onda bi trebao znati da je nema ni u Bosnalijekovim lijekovima. Pitaj bilo kojeg roditelja čime i kako liječi dijete. Pitaj u apoteci zašto ljudi kupuju (i kada nemaju dovoljno novca) Plivine ili Krkine sirupe, a ne Bosnalijekovo smeće! Djetetu kašalj liječiš sa Bosnalijekovim sirupom 10 dana, a sa Plivinim 3. Pusti priču, Bosnalijek nema kvalitetnih lijekova. A da ne bude da sam ja laik, reću ću ti i to da je moja najbolja prijateljica magistar farmacije i vrlo dobar stručnjak. Kada sam bolesna ili mi treba nešto od lijekova, nikada mi nije dala ništa Bosnalijekovo, isključivo uvozno (ako nije nešto na prirodnoj bazi). I čak mi je potvrdila da su Alkaloidovi lijekovi u potpuno istom kvalitetnom rangu a Bosnalijekovim, samo 3x jefitnije. Pusti to...oni opstaju na tržištu isključivo zbog esencijalne liste lijekova zdravstvenog osiguranja! Da su u ravnopravnoj tržišnoj utakmici, davno bi bili zatvoreni zbog stečaja.starii wrote:bila je prica da bosnalijek prodaje po tri puta skuplje ranibos u bih nego sto je Peptoran (isti lijek samo drugo ime u hrvatskoj a proizvodi pliva)... i pitam jaranicu pošto vam je peptoran kad cijena isti kao i našeg ranibosa..znaci cista dezinfomacija..drugo da li mislite da se moze jefitno kupiti aktivna farmakološka supstanca na svjestskom trzistu..odgovor ne moze....ako poredite bosnalijekove i plivine lijekove sa lijekovima koji dolaze iz srbije tj. galenike i skopja alkaloida vidjcete da su razlike u cijenama ogromne.. u cemu je fol lijekovi koji dolaze sa istočnog trzista nemaju dovoljno aktivne supstance pa tako da umjesto lijeka uzimate obicno kredu...neki se mogu sloziti ili ne ali pitajte ljude koji koriste lijek Glibedal od alkaloida pa ce vam reci da je obicno sranje od lijeka i da ne moze regulisati šećer u krvi dok se veoma dobra kontrola postize sa plivinim i bosnalijekovim lijekovima...e sad ko hoce pa nek izvoli nek kupi jefitini lijek al nek snosi i sam odgovornost za to..
drugo se tice one stare kupujmo domace...kupujuci nas proizvod, pare ostaju u bih,onaj radnik ima platu a penzioner penziju..medutim drugi je nas mentalitet koji preferira sve sto je sa tude..ja licno kupujum bosnalijekove lijekove, jer sam se uvejrio licno da ljudi ne mogu manipulirati sa aktivnom supstancom jer im kontrolu vrše stranci a iza same firme je svjetska banka pa se pitam dal bi oni dozvolili da rade malverzacije oko toga...
a ako neko ima protiv arslanagica ili mu pak sina pa nek ga prijavi finansijskog policiji i dostavi dokaze..pa nek se istrazi ako je kriv nek odgovara...mislim da samo supljiranje tipa onaj je lopov onaj krade a bez dokaza ne vodi nigdje...licno ljude i ne poznajem ali znam da ova moja raja prica da su zaposlili dosta mlade raje u firmi...
ne treba mjesati firmu i pojedince jer je bosnalijek i prije rata bio dobra i poznata firma...
Mojoj djeci krenu da propisu Amoxibos, kazem, NE HVALA, radije cu uzeni Zinaat ili bilo koji drugi, samo mi nemoj Bosnalijekovih antibiotika jer se nisu dobro pokazali (ne samo kod moje djece nego i u mnogih drugih roditelja koje poznajem).
Ista stvar je i sa Bosnalijekovim Paracetamol sirupom (ne znam kako se tacno zove). U poredjenju sa Lupocetom i ostalim, makar po ukusu za dijete prijatnim lijekovima, Bosnalijekov je odron.
Mati uzima Ranisan (ali uzima nekakav turski ili makedonski), jer Bosnalijekov joj niti djeluje kako treba a i mnogo je skuplji.
Uglavnom, Bosnalijek je ublehana zescha.
za chuchumbamayumbe:
ti da znas sta je amoxibos a sta je zinnat ne bi od sebe pravila budalu...da znas sta je antibiogram također ne bi se pravila budalom i bila primitivna..pa što ces davati SVOM dijetu zinnat ako je infekcija bakterijom koja je rezistentna na zinnat,smjesno zar ne, trujes sopstveno dijete,...drugo ti kazes uzeces ti zinnat...za koju je to infekciju zinnat..opet ispadas primitivna...npr. pa gnojne angine kod djece se ne liječe cefalosporinskim preparatima vec penicilinskim,osim ako neces da SVOJE dijete da zavlacis sa terapijom,svaki lijek ima svoje indikacije a to ti pametnija od doktora da mu kazes neces NE HVALA..ja bih drugi...eto koliko si primitivna..nisi ti ni sama tu..neki dan cujem dijete imalo proliv pa mu dali Sumamedov sirup..jedan odličan antibiotik ali se postavlja pitanje je li za obicni virusni proliv Sumamed..pa sta je vama ljudi ne proizvode se svaki dan antibiotici...sa tom politikm ja cu svom dijetu dati onaj koji ja zelim antibiotik dovescete da VAŠEM djetetu nece djelovati ni jedan antibiotik, što se je desilo sa penbritinom (pliva) ili ampicilinom (alkaloid) jer ih je masovna i nekontrolisana upotreba dovela da vise ne djeluju na bakterije, jednostavnije receno rezistentne su na taj antibiotik...
amlodipin ulcodin citeral glibedal su sve alkaloidovi lijekovi koji se samo prepakuju u farmaviti,a vec je odavno poznato da nemaju dovoljno aktivne supstance...eto nek neko pokusa da hipertenziju sredi sa amlodipinom..pa nek se javi...