Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ahmmed

#26 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Mutazilah wrote:
Čekaj sad... jesu li, po tvom mišljenju, svi oni koji koriste hadise kao drugi izvor islamkog učenja,pripadnici islamskih sekti?
Mutazilah wrote:Farz i sunnet su nekuranske konstrukcije islamskih sekti. Pa se najbolje njima obrati za definiciju.

U Kuranu postoji samo jedan sunnet a to je Sunnet Boziji, Sunnetullah.
Čekaj sad... jesu li, po tvom mišljenju, svi oni koji koriste hadise kao drugi izvor islamkog učenja,pripadnici islamskih sekti?
Tesko je reci sta je sekta a sta nije, ja to ne tvrdim za pojedince, tj da je neko sektas ili nije. Ono sto tvrdim jeste da su ljudi koji se drugacije nazivaju od "muslimani" i imaju svete spise koji su specificni za njih pripadnici jedne sekte. To je slucaj kod sunija, shija, ibadija itd. Ipak, mnogi pojedinci o svemu ovome nemaju pojma, pa ih je tesko nazvati sektasima. No na kraju i oni imaju obavezu da se informisu.
Jesam li ja pripadnik sekte, ako za sebe tvrdim da sam musliman, koji slijedi pravnu školu imama ebu Hanife?
Mutazilah

#27 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Jesam li ja pripadnik sekte, ako za sebe tvrdim da sam musliman, koji slijedi pravnu školu imama ebu Hanife?
Jel Kuran nareduje da se slijedi pravna skola Ebu Hanife?
Air Ramiz

#28 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote: Sve i da nisam musliman, red bi bio da toliko uvjereni muslimani imaju odgovarajuci dokaz za svoje tvrdnje u svojoj svetoj knjizi.

Mir
Ti si pobrkao loncice. Nismo mi dosli ubjedjivat tebe u bilo sta, ti si pao iz vedra neba i poceo sirit svoja uvjerenja. Nasa vjera je nasa vjera, i muslimani nemaju nikakve potrebe da tebi objasnjavaju u sta oni vjeruju i na cemu se bazira nasa vjera.
Ahmmed

#29 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Mutazilah wrote:
Jel Kuran nareduje da se slijedi pravna skola Ebu Hanife?
prijatelju, upitah te vrlo konkretno, pa bi bilo lijepo da mi odgovoriš na pitanje. Hvala :)
Mutazilah

#30 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Moze li pitanje, ako nije suvise licno, ali ako neko tvrdi ovakve stvari smatram da bi mu bila obaveza odgovoriti na pitanje :)
Tvoj nivo edukacije, tj obrazovanje, skola? fax? koji ?
Hvala
:)
Ima ljudi zle naravi koji bi to mogli iskoristiti pa ovom prilikom necu pisati sta sam zavrsio na forumu. No budi siguran da sam u svojoj struci ;)
Ukoliko te ipak interesuje, uvijek ima pn.

Mir
Mutazilah

#31 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

prijatelju, upitah te vrlo konkretno, pa bi bilo lijepo da mi odgovoriš na pitanje. Hvala :)
Ukoliko je Ebu hanife sudio i donosio presude iskljucivo na osnovu Kurana, onda nisi. Sa obzirom da on to nije cinio, Hanefizam se shvaca kao pod-sekte sunitske sekte.
Air Ramiz

#32 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote:
Ukoliko su te hadise zbirke (koje su sve redom napisane od nearapa, vecinom perzijanaca stotinama godina poslije Poslanikove smrti) zabranjene od samog Kurana te same te zbirke tvrde da je Poslanik zabranjivao zapisivanje hadisa (!!) onda je pitanje jednostvano:
Kako to da Kur'an zabranjuje nesto sto je napisano stotinama godina poslije objave Kur'ana, kao sto ti kazes?
Mutazilah

#33 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

To sto su muslimani uradili stotinama godina poslije, uradili su i jevreji i krscani prije njih.

Kada pogledas jevrejsku Mishnu, neces nikakve razlike naci u pricipime Buharija i te knjige.
Air Ramiz

#34 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote:
Moze li pitanje, ako nije suvise licno, ali ako neko tvrdi ovakve stvari smatram da bi mu bila obaveza odgovoriti na pitanje :)
Hvala
Ima ljudi zle naravi koji bi to mogli iskoristiti pa ovom prilikom necu pisati sta sam zavrsio na forumu. No budi siguran da sam u svojoj struci ;)

Mir
Zasto imas tako klimavu i slabu vjeru, kad se bojis obicne diskusije o svojoj struci, a ovdje drzis ders hiljadama? Dakle, ako vjerujes da si na pravom putu, odgovori nam na pitanje koje je brat Ahmed postavio.
zaratustra

#35 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by zaratustra »

Mutazilah wrote:
Ukoliko je Ebu hanife sudio i donosio presude iskljucivo na osnovu Kurana, onda nisi. Sa obzirom da on to nije cinio, Hanefizam se shvaca kao pod-sekte sunitske sekte.
Očigledno nisi ove gore list, al' nebitno. Kakav si sa arebicom?
beautyfool

#36 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by beautyfool »

Mutazilah wrote:
Hvala

Mir
Ne znam kako neko moze iskoristiti tvoju edukaciju ali eto hajde javi pm bar da znam ko sve ovo tvrdi, jer me bas interesuje ipak se radi o ozbiljnim stvarima, hvala.
Ahmmed

#37 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Mutazilah wrote:
Hvala na odgovoru.A reci mi, jesam li ja kao neko ko prihvata ispravnost učenja ebu Hanife,po tvom mišljenju griješnik, ako jesam da li, po tvom mišljenju ostajem vjernik, ili sam nevjernik ili nešto između toga? I kakav je status muslimana , sljedbenika ehli-sunneta i ehli-bejta, na budućem svijetu?
Last edited by Ahmmed on 02/01/2009 00:04, edited 1 time in total.
harač

#38 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by harač »

čekaj, da malo razjasnimo. ako su suniti sekta (ovo prvi put čujem, obično se pljuje po vehabijama, šitima i co.), šta si ti onda... (i molim te nemoj mi: "musliman")

btw. ako Kur'an ne govori ništa o "sunnetu Muhammedovom", pa je to samim tim zabranjeno, da li je na isti način zabranjen i internet? ili?
medaaa

#39 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by medaaa »

@beautyfool, javi i meni na pm koji je nivo obrazovanja, zivo me zanima... a nisam od zlih ljudi... :D :D
Mutazilah

#40 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Zasto imas tako klimavu i slabu vjeru, kad se bojis obicne diskusije o svojoj struci, a ovdje drzis ders hiljadama? Dakle, ako vjerujes da si na pravom putu, odgovori nam na pitanje koje je brat Ahmed postavio.
Jednom vise sam svjedok da ljudi, zbog nedostatka dokaza, bjeze u spekulacije o mojoj licnosti. Pitanje koje ste postavili je krajnje suvisno i ne dorpinosi nasoj diskusiji (u kojoj bi se trebali iznositi dokaz- zaboravili ste to ,a ). Stoga cemo apstrahirati od moje malenkosti, kako ne bi ista bacila sjenu na ono sto je centralna tema ovdje: Imaju li Hadisi veze sa islamom.

A za mahaluse medu vama: Ja sam Fahrin. :mrgreen:

Ima li ko kakav dokaz ili da idem spavati :zzzz:
Mutazilah

#41 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

btw. ako Kur'an ne govori ništa o "sunnetu Muhammedovom", pa je to samim tim zabranjeno, da li je na isti način zabranjen i internet? ili?
Nije zabranjeno, ali nije ni stub vjere kao kod vas. Jel tebi internet jedan od temelja vjere?
Mutazilah

#42 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

čekaj, da malo razjasnimo. ako su suniti sekta (ovo prvi put čujem, obično se pljuje po vehabijama, šitima i co.), šta si ti onda... (i molim te nemoj mi: "musliman")
Sebe smatram, kao i mnogi ovdje muslimanom. No sta je razlika izmedju mene i njih? Oni sebe uz to jos nazivaju sunitima, selefija, shijama itd, dok ja to ne cinim. Nadalje ne slijedim nikakve sveznajuce alime il bezgrijsne imame itd. Te naravno odbacujem knjige nastale stoljecima poslije objave od vodje politickih grupacija i sekti.
zaratustra

#43 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by zaratustra »

Mutazilah wrote:
Nije zabranjeno, ali nije ni stub vjere kao kod vas. Jel tebi internet jedan od temelja vjere?
Pa kako će neko od nas, ako ima želju da ga se prosvijetli, doći do izvora i dva putića? :mrgreen:
Ahmmed

#44 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Ahmmed »

Mutazilah wrote:
Jednom vise sam svjedok da ljudi, zbog nedostatka dokaza, bjeze u spekulacije o mojoj licnosti. Pitanje koje ste postavili je krajnje suvisno i ne dorpinosi nasoj diskusiji (u kojoj bi se trebali iznositi dokaz- zaboravili ste to ,a ). Stoga cemo apstrahirati od moje malenkosti, kako ne bi ista bacila sjenu na ono sto je centralna tema ovdje: Imaju li Hadisi veze sa islamom.

Nema potrebe za nadmenošću.... Lijepo te upitah dvije stvari. Na jednu si odgovorio, zahvalio sam ti se. Da bi uopće diskutirali o nekim stvarima, potrebno je i pristojno znati polazne osnove.
juan

#45 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by juan »

Mutazilah wrote:
Sebe smatram, kao i mnogi ovdje muslimanom. No sta je razlika izmedju mene i njih? Oni sebe uz to jos nazivaju sunitima, selefija, shijama itd, dok ja to ne cinim. Nadalje ne slijedim nikakve sveznajuce alime il bezgrijsne imame itd. Te naravno odbacujem knjige nastale stoljecima poslije objave od vodje politickih grupacija i sekti.
e blago nama za ovakvog Evliju, za ovakvog nadri nadri alima, za ovakvog spretnog copy/paste internet muslimana! Hajd idi spavaj i ne grijesi dusu svoju. Bilo kakvu skolu da si zavrsio il fax il sl. je grehote zbog prosute pameti...
e chuj, sad ce mu i Poslanik biti novotarija kao drugi stepen njegove vjere.....
Mutazilah

#46 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

Pa kako će neko od nas, ako ima želju da ga se prosvijetli, doći do izvora i dva putića?
Kuran.
Nema potrebe za nadmenošću.... Lijepo te upitah dvije stvari. Na jednu si odgovorio, zahvalio sam ti se. Da bi uopće diskutirali o nekim stvarima, potrebno je i pristojno znati polazne osnove.
Drugu sam zaboravio, mozes li ponoviti?
zaratustra

#47 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by zaratustra »

Ako nećeš kazati za namaz, de nam makar reci kako izgovaraš šehadet?
pure_love

#48 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by pure_love »

mutazilah,zasto serijat nazivate arapskim obicajem,zasto ne obiljezavate bajram? ovo me zivo interesuje

ps:za nepoznate,muatzila je sljedbenik Rasida koji je ubijen u Americi od strane islamskih fundamentalista,taj covjek je sirio upravo ideje koje siri mutazilah i slicni njemu danas(i ako to oni negiraju;))
Mutazilah

#49 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Mutazilah »

e blago nama za ovakvog Evliju, za ovakvog nadri nadri alima, za ovakvog spretnog copy/paste internet muslimana! Hajd idi spavaj i ne grijesi dusu svoju. Bilo kakvu skolu da si zavrsio il fax il sl. je grehote zbog prosute pameti...
e chuj, sad ce mu i Poslanik biti novotarija kao drugi stepen njegove vjere.....
Nije Poslanik sacs nikakva novotarija, ali vase knjige to jesu, kako historijski tako i teoloski.
Air Ramiz

#50 Re: Hadisi: Najveca novotarija u islamu

Post by Air Ramiz »

Mutazilah wrote:

Kako ocekujes da ce te neko uzeti za ozbiljno, ako si toliko nesiguran u samog sebe, a dijelis lekcije ljudima? Uvijek je bilo laznih proroka, spekulanata, munafika, o tome nas uči upravo Kur'an. Sto se tice dokaza, ti si otvorio temu, i naucavas nas svojim vizijama i televizijama, mi smo pucanstvo i postavljamo pitanja. Medjutim kako sad stvari stoje, izgubio si svaki kredibilitet na tako jednostavnom pitanju :zzzz:
Locked