stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

8. sekretar SKOJ-a

#26 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by 8. sekretar SKOJ-a »

Oprošteno ti je moj dobri @JohnnyS-e,
Važnije mi je da shvatiš da iz rudnika Sedam Francuza i dalje zrači radijacija, radjaju se nove defektne generacije tamo, daleko. Čudovišno zračenje leprša eterom zipovano u turbofolku, mitovima o krvi i tlu, ima zastavu sa mrtvačkom glavom, zadojeno je...

Nema pomoći, nego se svim sredstvima oduprijeti,... um caruje, a snaga dobro dođe.
Josip

#27 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by Josip »

vi jugosloveni ne sladite se odmah. to što se kaže da su istog genskog podrijetla nije baš onako kako zvuči. to samo pokazuje da imamo daleke pretke koji su bili isti izvor za sve.
ali to ne znači da smo i sada genski isti i da svaki narod nije imao svoju evoluciju.
Last edited by Josip on 02/01/2009 13:41, edited 1 time in total.
scooter21ba

#28 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by scooter21ba »

sad i hrvati postadose nebeski narod kao i srbi jel tako josipe?
tranquil

#29 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by tranquil »

8. sekretar SKOJ-a wrote:
Vozdra raja wrote:Ako smo istog genetskog porijekla, kako se moglo desiti da u toku rata jedni ubijaju i ruse sve pred sobom, a drugi brane dobre vrijednosti!?
To je greška u genima kod ovih što ruše sve pred sobom, ubijaju, pale, siluju.
Ako ne znate šta se prenosi genima a šta "društvenim mehanizmima", drugim riječima ako miješate predmete prirodnih i društvenih nauka, ne javljajte se na ovakve teme, molim vas. Ovako rečeno, ne samo da je u potpunosti netačno, nego ima i rasističke implikacije.
jeza u ledja

#30 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by jeza u ledja »

Josip wrote:vi jugosloveni ne sladite se odmah. to što se kaže da su istog genskog podrijetla nije baš onako kako zvuči. to samo pokazuje da imamo daleke pretke koji subili isti izvor za sve.
ali to ne znači da smo i sada genski isti i da svaki narod nije imao svoju evoluciju.
Pa da, opste je poznato da su Hrvati genetski evoluirali u naprednija bica. :oops:

:D
8. sekretar SKOJ-a

#31 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

tranquil wrote:
Vozdra raja wrote:Ako smo istog genetskog porijekla, kako se moglo desiti da u toku rata jedni ubijaju i ruse sve pred sobom, a drugi brane dobre vrijednosti!?
To je greška u genima kod ovih što ruše sve pred sobom, ubijaju, pale, siluju.
Zafalio im jedan hromozom zbog zračenja iz rudnika osiromašenog urana Sedam Francuza, pa k'o Mongoli navalili.

Da nije bilo akcija: Majko ko ne sluša moju pjesmu, slušaće Josipu Lisac,... Šest ljiljana vezenih u zlatu, Marka po marka-tomahawka, danas nas ne bilo.

Od tada, postoji najjezivija kletva svih vremena:
DaBgd-a ti dijete rodilo dijete sa jednim x-hromozomom manje!
Ako ne znate šta se prenosi genima a šta "društvenim mehanizmima", drugim riječima ako miješate predmete prirodnih i društvenih nauka, ne javljajte se na ovakve teme, molim vas. Ovako rečeno, ne samo da je u potpunosti netačno, nego ima i rasističke implikacije.
@tranquil-e,
Nisi me dobro citirao, pa ovdje ponavljam sve.

@Vozdra raja se našalio i pomiješao kruške društvenih nauka-rat sa jabukama prirodne nauke - genetike, ja na takvo pitanje dao odgovor. I eto, više od pola postova na ovoj temi su neka šala i miješanje krušaka i jabuka, a samo @Vozdra raja i ja rasisti i fašisti.
Zar stvarno misliš da da ja imam stav da su nas u Sarajevu sa brda gadjali i pucali na nas ljudi sa gentskom greškom manjka jednog x hromozoma, mongoloidi? Ono jeste, da su stvarno, Milošević i Mladić ljudi sa mjesecom u očima, na licu,...
ljubav_aha

#32 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by ljubav_aha »

national geographic radi na Genographic Project :!:

interesatan info :
migration patterns of early humans
http://www.explore-qatar.com/imglib/spencer_4.jpg

stnaovnistvo bivse YU nije jedna grupa koja ima dijeli zajednicke krmozome,logicno
scooter21ba

#33 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by scooter21ba »

ljubav_aha wrote:national geographic radi na Genographic Project :!:

interesatan info :

stnaovnistvo bivse YU nije jedna grupa koja ima dijeli zajednicke krmozome,logicno
sto adama i evu predstavljaju kao bijelce?
ljubav_aha

#34 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by ljubav_aha »

scooter21ba wrote:
ljubav_aha wrote:national geographic radi na Genographic Project :!:

interesatan info :

sto adama i evu predstavljaju kao bijelce?
hm,mislim da to nije tacno,postoje drevne kulture koje sigurno ne misle da su bili iskljucivo bijelci,ako sto se i nauka priblizava novim interesantijim odgovorima,ako je tacno,mnoge naprednenije civilizacije su nestal,a tako i njihov trga,dokazi,stoga,vrlo je tesko tvrditi da li su bili iskljucivo bijelci ili ne
8. sekretar SKOJ-a

#35 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Ako je postojala Pangea, svi današnji ljudi su iz Afrike.
tranquil

#36 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by tranquil »

tranquil wrote:
8. sekretar SKOJ-a wrote:To je greška u genima kod ovih što ruše sve pred sobom, ubijaju, pale, siluju.
Zafalio im jedan hromozom zbog zračenja iz rudnika osiromašenog urana Sedam Francuza, pa k'o Mongoli navalili.

Da nije bilo akcija: Majko ko ne sluša moju pjesmu, slušaće Josipu Lisac,... Šest ljiljana vezenih u zlatu, Marka po marka-tomahawka, danas nas ne bilo.

Od tada, postoji najjezivija kletva svih vremena:
DaBgd-a ti dijete rodilo dijete sa jednim x-hromozomom manje!
@tranquil-e,
Nisi me dobro citirao, pa ovdje ponavljam sve.

@Vozdra raja se našalio i pomiješao kruške društvenih nauka-rat sa jabukama prirodne nauke - genetike, ja na takvo pitanje dao odgovor. I eto, više od pola postova na ovoj temi su neka šala i miješanje krušaka i jabuka, a samo @Vozdra raja i ja rasisti i fašisti.
Zar stvarno misliš da da ja imam stav da su nas u Sarajevu sa brda gadjali i pucali na nas ljudi sa gentskom greškom manjka jednog x hromozoma, mongoloidi? Ono jeste, da su stvarno, Milošević i Mladić ljudi sa mjesecom u očima, na licu,...
Hajd izvinte obojica, možda sam preozbiljno shvatio. Naravno da su Karadžić i Mladić i ljudi koji su za njih ubijali nenormalni, ali barem se slažemo da to nema veze s genima, tako da smo sada već daleko od teme.

Pozdrav,
Josip

#37 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by Josip »

hvala pojedinim forumašima što su me učinili prosvjetljenim rekavši mi da su Hrvati narod uzvišeniji od drugih.

evo ja kao Hrvat nisam znao da je to tako ali u svakom slučaju drago mi je to čuti.
8. sekretar SKOJ-a

#38 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

@taranquile,
Prihvatam izvinjenje.

Kada neki sud utvrdi da je neko ''nenormalan'', psihički bolestan, najčešće ga osudi tako da mora ići u bolnicu ili kakvu sličnu ustanovu. Ne vjerujem da je Karadžić ''nenormalan'', a za Mladića već u medijima provlače priču da je paranoidan (Simptom ozbiljne psih. bolesti) i slično. I dalje bih mogao o ovome, ali izvan teme je.
sheilak

#39 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by sheilak »

Ja bih cak isla tako daleko sa tvrdnjom da cijelo covjecanstvo ima zapravo isto porijeklo, cak da smo svi nastali od jednog covjeka i jedne zene , Adama i Eve!. :!: Ova kontroverzna, senzacionalna tvrdnja nece biti prihvacena u svim naucnim krugovima, naravno, ali mislim da ima smisla. :-D :)
tranquil

#40 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by tranquil »

sheilak wrote:Ja bih cak isla tako daleko sa tvrdnjom da cijelo covjecanstvo ima zapravo isto porijeklo, cak da smo svi nastali od jednog covjeka i jedne zene , Adama i Eve!. :!: Ova kontroverzna, senzacionalna tvrdnja nece biti prihvacena u svim naucnim krugovima, naravno, ali mislim da ima smisla. :-D :)
Ako se u čemu religija i nauka slažu, to je u tome da svi imamo isto porijeklo. Druga stvar je u tome koje je to porijeklo, tj. da li potičemo od istog para muškarca i žene ili iz "primordijalne supe" ali jedno je izvjesno - ne postoji ljudsko biće koje je izuzetak, svi imamo isto porijeklo (kako god okreneš, niko nije "s Marsa pao" hehe).

Ove teorije o porijeklima su malo nespretno nazvane, zapravo odnose se na to da tvrde npr. da imamo neko bliže međusobno porijeklo nego što smo srodni npr. sa Mađarima.

Kako god, nalazim ovo teoretisanje o porijeklu nepreciznim. Ista naučna metoda nam je u zadnjih nekoliko dana dala evo dvije teorije na forumima:
- svi narodi bivše Yu imaju blisko porijeklo
- svi narodi bivše Yu su različiti, pri čemu Hrvati imaju bitno veći udio "autohtonih" gena od drugih naroda

Očito obje teorije ne mogu biti tačne, tako da skrećem pažnju da se ljudi ne lijepe za njih kao nešto najpreciznije samo zato što je "nauka to rekla". Radi se o tome da se ove teorije razvijaju na osnovu nepotpunih podataka i postoji dobar dio postavki koje se vjerovatno nagađaju ili pretpostavljaju, ili čak "štele" da bi se dobili željeni rezultati.

Kako to ide? Pa uzima se DNK uzorak recimo sa tri područja A B i C. Nakon toga dolaze rezultati koji kažu da tri populacije imaju neke zajedničke karakteristike. Do ovog momenta mogu da pratim. Kako onda oni izvuku zaključak da su npr. 48% predaka populacije C doselila iz područja sjeverno prije 25.000 samo na osnovu ovog sastava gena? Na osnovu nekog navodnog matematičkog modela, populacija C ima iste gene kao ta populacija sjeverno. Glupo pitanje, ali zar nije ta sjeverna populacija mogla isto tako doseliti s juga? Ja vjerujem da su rezultati DNK analize tačni, ali zaključci koji se izvode na osnovu njih su bojim se previše proizvoljni i lično mislim da više štete nego što daju neki doprinos nauci.

Nauka je fantastičan alat, ali kada se koristi za fabriciranje historije potrebne zbog dnevnopolitičkih rasprava, povraća mi se. Žalosna stvar je i ta da isti ljudi koji najčešće osporavaju teoriju evolucije odjednom uzdižu ovakve teorije samo zato što im godi njihova implikacija.
jeza u ledja

#41 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by jeza u ledja »

tranquil wrote: Nauka je fantastičan alat, .
Otud izraz naucna fantastika. :D
tranquil

#42 Re: stanovnistvo bivse yu istog genskog porijekla

Post by tranquil »

jeza u ledja wrote:
tranquil wrote: Nauka je fantastičan alat, .
Otud izraz naucna fantastika. :D
:D

U međuvremenu, vidio sam da je na drugoj sličnoj temi, na Historiji (tema o autohtonosti Hrvata u BiH utvrđenoj na isti način kao i postavka ove teme), kolega forumaš NIN je dao dobre komentare o (ne)preciznosti i zloupotrebi ovih naučnih metoda, tako da upućujem ostale koje zanima da to pročitaju. Iskreno, nadao sam se da će on da se uključi u ove rasprave jer već ima status čovjeka koji vlada ovom materijom, i drago mi je da se uključio :)
Post Reply