Auto Godine

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Sajo---:

#26 Re: Auto Godine

Post by Sajo---: »

madner wrote:Jos jedan padobranac sa cijenom. :D

7 godina garancija ne govori o kvalitetu, nego o imidzu. Samo firme koje imaju los imidz prave takve akcije.
Kao znamo da mislite da smo banana marka, ali mi smo spremni da placamo popravke, ali kupite vise ovo auto, stoji nam i skuplja prasinu..
Potpuna neinformisanost. KIA je sa Cee'dom, pa kasnije i sa Cee'dom SW, a jos kasnije i sa pro_cee'dom napravila bum na evropskom i svjetskom trzistu kakav odavno nije neko napravio sa automobilom. Prvi potez je bila sedmogodisnja garancija koja je predstavljena sa Cee'dom da bi dokazala da vjeruju u svoje automobile. Nakon toga, dosao je SW, koji je dodatno poboljsao prodaju, a kao kec na desetku pojavio se i trovratni pro_cee'd. Najbolje je da ti spomenem malo brojki. Do novembra ove godine KIA je prodala vise od 1.250.000 auta na svjetksom trzistu, sto je povecanje prodaje od 10 odsto u odnosu na isti period prosle godine, sto dalje znaci da im auta ne skupljaju prasinu. Sta mislis cija je to zasluga - naravno cee'dova.
Sto se tice imidza, prvi koji je na to utjecao je renomirani AutoBild, koji je uporedio pro_cee'd sa Audijem A3, gdje je korejac pobijedio za jedan bod (ne dijelim misljenje sa njima, ali to je podiglo imidz). Dalje, sam izgled automobila je dorastao evropi, pa cak i prerastao izgled brojnih evropskih automobila. Stavise, kvalitetna i meka guma u unutrasnjosti, centralna konzola, polozaj za volanom, mala stakla i slicno utjecu da se u tom autu osjecas kao u pravom sportkom autu. S obzirom da sam vozio vecinu novih automobila, mogu odgovorno tvrditi da je KIA pro_cee'd jedno od najboljih i da zasluzuje da bude auto godine. Stavise, tvornica cee'dova trebala je biti u Bosni i Hercegovini ali zaslugom Ljubise Markovica to se nije desilo. Stoga je tvornica napravljena u Zilini u Slovackoj, sto je jos jedna pozitivna cinjenica, jer je dokazano da se o kvalitetu vise vodi racuna u Evropi (pa bila to i Slovacka) nego bilo gdje drugo (Japan je takodjer u toj "klasi").
johntra

#27 Re: Auto Godine

Post by johntra »

ma šta madner zna, argumenti su mu na nivou petogodišnjeg djeteta...hahahah...stoji i skuplja prašinu, pa daju sedam godina garancije...
a to sa štekama ti je isfuran fazon, al ono baš....smisli nešto novo...
jesi vozio Superba??'nisi i poklopi se, još jedan odličan argument; super je ružan..hahahaha...
daj nam ti prijedlog za auto godine, da nas prosvijetliš za vrijeme ovih Božićnih praznika....
slavkoimamodilera

#28 Re: Auto Godine

Post by slavkoimamodilera »

Ne rekoh li da nema glupljeg izbora? :mrgreen:
madner

#29 Re: Auto Godine

Post by madner »

Moj prijedlog je svakako 911 GT3 RS. :D

Za razliku od pederastih italijanskih "sportskih" auta, gdje je bitnije da se odjelo ne pohabo previse, ovo je pravo auto za vozit.
A ne trosi nista vise od Superba kad oba stoje!

Cijena sitnica.
slavkoimamodilera

#30 Re: Auto Godine

madner wrote:Moj prijedlog je svakako 911 GT3 RS. :D

Za razliku od pederastih italijanskih "sportskih" auta, gdje je bitnije da se odjelo ne pohabo previse, ovo je pravo auto za vozit.

Cijena sitnica.
Atmosferac je za peechkitze... budi gospodin, pa uzmi GT2... :razz:
madner

#31 Re: Auto Godine

Post by madner »

slavkoimamodilera wrote:
madner wrote:Moj prijedlog je svakako 911 GT3 RS. :D

Cijena sitnica.
Atmosferac je za peechkitze... budi gospodin, pa uzmi GT2... :razz:
Dobar je GT2, ali previse konja. Ja znam svoje granice :oops: :D
slavkoimamodilera

#32 Re: Auto Godine

Cuj previse konja?? :-) To k'o da kazes, ne mogu vise, previse mi je sexa u zivotu.... :mrgreen:

Heeere kitty, kitty, kitty.... heeere kitty... :mrgreen:
madner

#33 Re: Auto Godine

Post by madner »

Dobro, priznajem neam pare za GT2. Mislim imam, ali malo mi je puno :oops:

Sem toga ima opcija da dobijes discount :D za GT3 dok ovaj GT2 drzi cijenu. Ako ga spuste ispod 200 000 eurica, bice moooooj :D
johntra

#34 Re: Auto Godine

Post by johntra »

čuj pederskih italijanskih vozila....hahahaha..stvarno su ti argumenti gay...reci nam još neki da se ismijemo...
madner

#35 Re: Auto Godine

Post by madner »

Govorimo o Porscheu, ne bi nikad talijana spomenuo na istoj stranici. Ne ide.
madner

#36 Re: Auto Godine

Post by madner »

Her Flick wrote:
madner wrote:Govorimo o Porscheu, ne bi nikad talijana spomenuo na istoj stranici. Ne ide.

opet on bez argumenata
dedera prostri nam argumente
sto je porshe bolji od, recimo, ferarija
Sjedi i provozaj se. :D
Better Man

#37 Re: Auto Godine

Post by Better Man »

Her Flick wrote:koji su kriteriji da izaberem auto godine
jel to ja biram ili predlazem

smjesna mi prica da skoda superb bude auto godine u BiH
koliko nas ima para da je kupi
tako da mi je smjesno reci da je auto godine

prosle godine je zvanicno auto godine bila nova corsa a nema ih 10 u gradu

fakat nije mi jasno po kojem kriteriju biraju auto godine

a ako ja biram onda je to i dalje golf 2 dizel 1988 godiste, tasovac a blizu su i pasati (oni piljarski)
Kad se bira automobil godine ne gleda se koliko je prodato modela i koliko će ljudi moći kupiti taj automobil, već se prije svega gleda šta određeni automobil nudi. Kakve su mu vozne karakterisitke, udobnost, kvalitet izrade itd.
johntra

#38 Re: Auto Godine

Post by johntra »

@madner...znam da se ti nisi provozao u nijednom...
hajde garantni stručnjak, mani mi se mokrih snova, nego reci mi jedno "realno" auto koje bi ti svrstao u izbor za auto godine...i daj nam malo argumenata napokon.....
madner

#39 Re: Auto Godine

Post by madner »

johntra wrote:@madner...znam da se ti nisi provozao u nijednom...
hajde garantni stručnjak, mani mi se mokrih snova, nego reci mi jedno "realno" auto koje bi ti svrstao u izbor za auto godine...i daj nam malo argumenata napokon.....
Pa ja ti ljepo objasnio razliku u prodaji auta metoda potenciranja kvalitete i prodaju metodom pravljenja najboljeg financijskog paketa i ti odgovorio sa
hahahahahah

Prilagodio sam argumente tvom nivou. :D
johntra

#40 Re: Auto Godine

Post by johntra »

madner wrote:
Pa ja ti ljepo objasnio razliku u prodaji auta metoda potenciranja kvalitete i prodaju metodom pravljenja najboljeg financijskog paketa i ti odgovorio sa
hahahahahah

znači po tvojoj, glupoj, logici i VW, Audi, BMW, marke u koji se svi na brdovitom Balkanu kunu, su smeće od kvaliteta jer će, vjerovatno, davati garanciju od pet godina?
nemoj se provaljivati i pričati o stvarima o kojima nemaš pojma, a u te vrste stvari spada FIAT i sva auta sa Apenina...
madner

#41 Re: Auto Godine

Post by madner »

johntra wrote:
madner wrote:
hahahahahah

znači po tvojoj, glupoj, logici i VW, Audi, BMW, marke u koji se svi na brdovitom Balkanu kunu, su smeće od kvaliteta jer će, vjerovatno, davati garanciju od pet godina?
nemoj se provaljivati i pričati o stvarima o kojima nemaš pojma, a u te vrste stvari spada FIAT i sva auta sa Apenina...
Ne, isto kao sto i 7 godina nije dokaz kvalitete.
Svako auto se kvari, i moze se izracunati kolko love ce svaka godina garancije kostati onog koji garantira. Duza garancija jednostavno znaci manji profit.

Dobar je FIAT, dusmanu bi dao uvijek jednog :D
johntra

#42 Re: Auto Godine

Post by johntra »

ne brini se ti za profit proizvođača, davanjem duže garancije oni sigurno neće sebi uskratiti zaradu...duža garancija značit će i nešto višu cijenu pojedinih modela...KIA je to prva skontala i prodala foru, može se čak reći da su služili kao pokusni kunić Hyundaiju, koji sada, na nekim tržištima, nudi sedam godina garancije....zato sada svi masovno nude pet godina....
ne brini se ti za FIAT, on sasvim solidno posluje, bez predrasuda glupih bosanaca...haj da čujemo još neku glupu izjavu o FIAT-u, a pojma nemaš o njima...sluša li te Porsche?
madner

#43 Re: Auto Godine

Post by madner »

johntra wrote:ne brini se ti za profit proizvođača, davanjem duže garancije oni sigurno neće sebi uskratiti zaradu...duža garancija značit će i nešto višu cijenu pojedinih modela...KIA je to prva skontala i prodala foru, može se čak reći da su služili kao pokusni kunić Hyundaiju, koji sada, na nekim tržištima, nudi sedam godina garancije....zato sada svi masovno nude pet godina....
ne brini se ti za FIAT, on sasvim solidno posluje, bez predrasuda glupih bosanaca...haj da čujemo još neku glupu izjavu o FIAT-u, a pojma nemaš o njima...sluša li te Porsche?
:roll:
Svaka godina garancije kosta proizvodaca neku sumu, naravno da nece poslovat sa gubitkom, ali profit je manji sa duzom garancijom. Ako placas vise onda to opet nije odraz kvalitete nego marketinski trik.
KIA i FIAT imaju imidz fus auta, i njima taj marketinski trik najvise pomaze.

FIAT se jedva izvukao, da li ce prezivjeti ovu krizu, vidjet cemo.
johntra

#44 Re: Auto Godine

Post by johntra »

:roll: :roll: :roll: mogu i ja ovih staviti koliko hoćeš....

zašto to ne bi gledao sa vedrije strane???
ti fakat misliš da će neko napraviti kantu od auta i na to dati sedam godina garancije?? znači potkopava samog sebe, niko neće sebi dozvoliti da mu neki kupac vrši reklmaciju na auto svakih mjesec dana!! s druge strane, ti, kao poznavalac garantnih rokova :-) , vrlo dobro znaš šta ulazi u garanciju, a šta ne, tako da proizvođači zaštite sebe ko polarne medvjede...
KIA se već dokazala kao proizvođač kvalitetnih auta...eno raste im prodaja, a fuš auta :lol: :lol: :lol:
opet lupaš o FIAT-u, a nemaš pojma...FIAT se izvukao marljivim radom, a plus su zeznuli glupe amere i uzeli im dvije milijarde ko zadnjim levatima...
preživiće FIAT i ovu krizu, ne boj se, čak i KIA....
madner

#45 Re: Auto Godine

Post by madner »

Sta je bolje prodat kantu i proizvest vise rezervnih djelova ili ne prodat auto?

Garancija jednostavno nije znak za kvalitet nego marketinski potez.
To sto takve akcije uvode firme koje imaju ispodprosjecnu reputaciju govori za sebe.

Da sacekamo malo, pa da vidimo ko ce opstat a ko ne. Sljedeca godina ce bit zanimljiva
johntra

#46 Re: Auto Godine

Post by johntra »

bolje je prodati kvalitetno auto sa dobrom garancijom, uostalom, kao što sam već napisao svi daju sada minimum pet godina, tako da to postaje praksa, a ne trik...a, znaš zašto je to dobro proizvođačima? zato što na taj način kupca obavezuju da sedam godina vrši redovan i obavezan servis u ovlaštenim servisima...pogotovo kod nas, jer i danas vlasnici novih auta kukaju kako su im redovni servisi preskupi...naravno, neko će tih 15 ili 20 hiljada kilometara preći za godinu, a neko za dvije, ali proizvođači će na ovaj ili onaj način zaraditi....
što se tiče 2009. godine, nema velikih razmišljanja, samo će se svi udružiti i formirati alijanse, tako da će većina proizvođača preživjeti....
chuchumbamayumbe

#47 Re: Auto Godine

Post by chuchumbamayumbe »

A koju garanciju Skoda daje na novu Fabiju i Oktaviju?!
Chemist

#48 Re: Auto Godine

Post by Chemist »

johntra wrote:bolje je prodati kvalitetno auto sa dobrom garancijom, uostalom, kao što sam već napisao svi daju sada minimum pet godina, tako da to postaje praksa, a ne trik...a, znaš zašto je to dobro proizvođačima? zato što na taj način kupca obavezuju da sedam godina vrši redovan i obavezan servis u ovlaštenim servisima...pogotovo kod nas, jer i danas vlasnici novih auta kukaju kako su im redovni servisi preskupi...naravno, neko će tih 15 ili 20 hiljada kilometara preći za godinu, a neko za dvije, ali proizvođači će na ovaj ili onaj način zaraditi....
što se tiče 2009. godine, nema velikih razmišljanja, samo će se svi udružiti i formirati alijanse, tako da će većina proizvođača preživjeti....

Kod nas dosta ljudi koji su kupovali ta nazovimo jeftnija vozila nije islo na redovne servise a ovo je jos jedan od nacina da se to ureduje i da servis odnosno proizvodjac ima bolji uvid u situaciju sta se desava sa njihovim vozilima nakon isteka 2 ili 3 godine koliko su trajale garancije ranije...
Ako neko ne zna Mercedes vec odavno daje sa vozilima kao dio opreme Assyst plus, besplatne redovne servise koji uljucuju i rad i preglede i neke dijelove, npr ne ukljucuju metlice brisaca i takve stvari, i to sve na period od 4-5 godina, ne znam sada tacno...kud bolju garanciju od ovoga...
chuchumbamayumbe

#49 Re: Auto Godine

Post by chuchumbamayumbe »

chuchumbamayumbe wrote:A koju garanciju Skoda daje na novu Fabiju i Oktaviju?!
Niko da mi odgovori...?!?!
madner

#50 Re: Auto Godine

Post by madner »

chuchumbamayumbe wrote:
chuchumbamayumbe wrote:A koju garanciju Skoda daje na novu Fabiju i Oktaviju?!
Niko da mi odgovori...?!?!
Pruzi se jos malo i uzmi Porschea :D
Post Reply