Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Gazija80
#26 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
To je u redu za BIHAMK i servis..jer ja npr. svakako nemogu promijeniti sam tu sijalicu..ustvari radi se o xenon-u..znaci ja policajcu nemogu pokazati rezervne sijalice, jer tu vise nisu sijalice..sta onda? slijedi kazna,ili????
-
hrizantema
#27 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Policajci su napravili pogresku sto te nisu iskljucili iz saobracaja zbog neispravnosti vozila, posto ti napominjes da si bio blizu svoje garaze, ali ne kazes da li si promijenio sijalicu na licu mjesta ili nazvao ovlastene organe koji dolaze da pomognu ako je neki kvar u pitanju.
Zamisli situaciju da ti vozis bez tog jednog svjetla i po mraku kad te neko s druge strane uoci misli da je motociklist. Nesrece se , u vecini slucajeva , nece desiti al je vjerovatnoca da se ista desi veca nego kad oba svjetla funkcionisu .A i sama tvoja voznja vise nije sigurna.Dakle, ako su uslovi bili takvi (mrak) morao si biti iskljucen iz saobracaja.
Zamisli situaciju da ti vozis bez tog jednog svjetla i po mraku kad te neko s druge strane uoci misli da je motociklist. Nesrece se , u vecini slucajeva , nece desiti al je vjerovatnoca da se ista desi veca nego kad oba svjetla funkcionisu .A i sama tvoja voznja vise nije sigurna.Dakle, ako su uslovi bili takvi (mrak) morao si biti iskljucen iz saobracaja.
- zenny
#28 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
i ja sam nedavno tako platio kaznu jer mi jedno kratko nije radilo... kad sam krenuo 100% sam siguran da je radilo jer sam vidio da su svjetlila oba u garazi... vozam se po gradu i zaustavi me i kaze kako ne radi a ja pojma nemam. pokusao sam normalno da objasnim da se desilo to tako glupo te da nisam mogao da vidim da ne radi jedno zbog gradske rasvjete i da cu je odmah zamjeniti, al' jok, napisa mi odma i ono odvratno veli kako cu dobit postom onu zajebanciju... pa da sam pros'o kroz crveno il' da sam proletio pored njega 100 na sat pa hajd al' za ovo mi bas bilo zao dat pare..
-
Gazija80
#29 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Da ga iskljuce iz saobracaja zbog jedne neispravne sijalice???U gradu???..gdje to ima..pa nije vozio bez jednog tocka...svasta
- Drvosjeca iz Dejcica
#30 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Skoro svako auto pored standardnih kratkih svjetala ima i poziciju koja je ukljucena automatski sa kratkim, a neka kao recimo Volvo, ima i markere sa strane tako da nema sanse da ga neko zamijeni za motocikl.hrizantema wrote:Policajci su napravili pogresku sto te nisu iskljucili iz saobracaja zbog neispravnosti vozila, posto ti napominjes da si bio blizu svoje garaze, ali ne kazes da li si promijenio sijalicu na licu mjesta ili nazvao ovlastene organe koji dolaze da pomognu ako je neki kvar u pitanju.
-
hrizantema
#31 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
jeste li se vi ikad vozili i pogledali u retrovizor npr. i vidite jedno svjetlo i mislite motocikl ide iza vas?!
Rezervne lampe, trokut i prva pomoc nisu obavezne u Nl ali su "verstandig" (razumljive i pozeljne). Ako vas policija zaustavi u Nl zbog svjetla , reci ce vam da zamijenite na licu mjesta(kulturno ) .Ako nemate lampe , onda cete morati da zovete ANWB da vam dodju i pomognu , ali na put necete. To ako vas zaustave bas zbog tog svjetla. Ako se vozite na biciklu i nemate propisnu rasvjetu , kazna vam je od 25 eura. Ne prihvata se ona lampa koja se kacila na ledja ili na torbu na ledjima vec samo propisno upaljeno prednje , a isto tako i zadnje svjetlo.
Podjemo li od pretpostavke da si imao 300 m do garaze kad te je on upitao , i da okrenemo situaciju da te nije on zaustavio, ti bi milion posto izasao i sutra s tim svjetlom i mozda bi vozao par dana dok ga ne bi zamijenio. I tih para dana bi ugrozavao saobracaj( procenat ugrozavanja je vrlo malen , al je procenat) i ici tom pretpostavkom da je svaki treci "corav" posto eto to nije i neki prekrsaj zbog kojeg bi policajci zaustavljali auto, onda bi pola svijeta vozalo ko jednooki dzek. A to je samo svjetlo , ne govoreci o ostalim "sitnicama"!
Rezervne lampe, trokut i prva pomoc nisu obavezne u Nl ali su "verstandig" (razumljive i pozeljne). Ako vas policija zaustavi u Nl zbog svjetla , reci ce vam da zamijenite na licu mjesta(kulturno ) .Ako nemate lampe , onda cete morati da zovete ANWB da vam dodju i pomognu , ali na put necete. To ako vas zaustave bas zbog tog svjetla. Ako se vozite na biciklu i nemate propisnu rasvjetu , kazna vam je od 25 eura. Ne prihvata se ona lampa koja se kacila na ledja ili na torbu na ledjima vec samo propisno upaljeno prednje , a isto tako i zadnje svjetlo.
Podjemo li od pretpostavke da si imao 300 m do garaze kad te je on upitao , i da okrenemo situaciju da te nije on zaustavio, ti bi milion posto izasao i sutra s tim svjetlom i mozda bi vozao par dana dok ga ne bi zamijenio. I tih para dana bi ugrozavao saobracaj( procenat ugrozavanja je vrlo malen , al je procenat) i ici tom pretpostavkom da je svaki treci "corav" posto eto to nije i neki prekrsaj zbog kojeg bi policajci zaustavljali auto, onda bi pola svijeta vozalo ko jednooki dzek. A to je samo svjetlo , ne govoreci o ostalim "sitnicama"!
-
d2
#32 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
u nekoliko navrata dok sam isao na more te auta sa jednim svjetlom su me znala itekako zbuniti medjutim po gradu koji je dobro osvjetljen mene vise nerviraju oni koji nemaju nastimane farove nego lola vozi iza tebe a ubi te farovima koji su toliko dignuti da ti svijetle u retrovizor, normalno retrovizor se moze podici ali onda nemas pregleda iza sebe... u zadnje vrijeme im upalim zadnju maglenku ...
- Drvosjeca iz Dejcica
#33 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Dobra fora za te stvari je ako ti auto ima elektrohromatski unutrasnji retrovizor ili retrovizor sa sistemom protiv bljestanja, valjda se tako zove. U prvi mah sam mislio, ma koji ce mi to klinac ali ispostavilo se da nije losa stvar.d2 wrote:u nekoliko navrata dok sam isao na more te auta sa jednim svjetlom su me znala itekako zbuniti medjutim po gradu koji je dobro osvjetljen mene vise nerviraju oni koji nemaju nastimane farove nego lola vozi iza tebe a ubi te farovima koji su toliko dignuti da ti svijetle u retrovizor, normalno retrovizor se moze podici ali onda nemas pregleda iza sebe... u zadnje vrijeme im upalim zadnju maglenku ...
-
howyesno
#34 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
koliko se ja razumijem u medicinu, u takvim slucajevima je zakonski regulisano koliko vremena imas na raspolaganju (mislim da imas 15-tak minuta)da otklonis neki nedostatak na autu koji ti je policajac utvrdio kontrolom i sl. u te kvarove svakako spada i zamjena sijalica, zato ih i vozas stalno sa sobom.
drugim rjecima bezze te zakino...
drugim rjecima bezze te zakino...
- Haris.ba
#35 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Izdavanje prekrsajnoga naloga regulisano je zakonom o prekrsajima fbih 2006, ali mene nervira kod policajaca insistiranje da potpišeš prekrsajni nalog koji izdaju. To u zakonu nigdje ne pise, ja mislim da mozes komotno odbiti,barem ja ne nadjoh. Mada onda nalog i dalje vrijedi
. A i imaju neki drugi nacini za urucivanje naloga. 
Eh sad, gramaticko tumacenje o svjetlima, koliko ja kontam pise ko ne upali svjetla (ovo iz glave, mrsko mi pogledat u novom "zobs-u"). Ti si upalio svjetla, jedno je prestalo raditi. Ti nisi kriv.
Mada prekrsaj ucinjen u nehatu svakako je uglavnom prekrsaj. Mada bi se neko mogao vaditi na ovo 
Eh sad, gramaticko tumacenje o svjetlima, koliko ja kontam pise ko ne upali svjetla (ovo iz glave, mrsko mi pogledat u novom "zobs-u"). Ti si upalio svjetla, jedno je prestalo raditi. Ti nisi kriv.
- Haris.ba
#36 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Pogledao, ko "vozi bez upaljnih svjetala" - nemreš se izvući.
-
Šole
#37 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Brate, policija nije zakonodavac, a zakonodavac je propisao da moraš imati rezervne sijalice, bile one xenon ili obične, znao ti promijeniti, ne znao, htio ne htio...zakonodavca to ne zanima. Isto tako i isključenje iz saobračaja je propisao zakonodavac. Apsurda ima koliko hoćeš, zato i treba imati flexibilnosti inaće bi mrtve glave padale. Ne znam šta si ti po zanimanju, ali vidi ovo ti nečeš imati problema na svom poslu zbog neispravne sijalice, a mene ako "kolega", a smradova ima u svim stanicama, pored što me kazni, opismeni sl. zabilješkom, moj rukovodilac me šalje na unutrašnju kontrolu i ja budem kažnjen opet.Gazija80 wrote:To je u redu za BIHAMK i servis..jer ja npr. svakako nemogu promijeniti sam tu sijalicu..ustvari radi se o xenon-u..znaci ja policajcu nemogu pokazati rezervne sijalice, jer tu vise nisu sijalice..sta onda? slijedi kazna,ili????
-
dimu
#38 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
mozes potpisati da priznajes odgovornostHaris.ba wrote:Izdavanje prekrsajnoga naloga regulisano je zakonom o prekrsajima fbih 2006, ali mene nervira kod policajaca insistiranje da potpišeš prekrsajni nalog koji izdaju. To u zakonu nigdje ne pise, ja mislim da mozes komotno odbiti,barem ja ne nadjoh. Mada onda nalog i dalje vrijedi. A i imaju neki drugi nacini za urucivanje naloga.
ili
mozes potpisati da trazis sudsko odlucivanje
a pise ti na nalogu da ti ga mogu licno uruciti (kad potpises), postom, ili da ti je ostavljen na vozilu.
-
autoe
#39 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Danas doživim novi biser od ORGANA reda i zakona, na ulazu u zenicu me zaustavi DROT i konstatuje da nemam lance u opremi. Skrenem mu pažnju da imam sve četri glajnc nove zimske gume (ustvari 20ak dana stare) ,ali LOLA ima neki svoj zakon. I naravno napisa nalog uz napomenu u zagradi da ne posjedujem lance, koji naravno odbijem da platim i potpišem za sudsko odlučivanje.
Nazovem brata da mi nađe na netu izvod iz zakona vezan za zimsku opremu ( http://www.bihamk.ba/zakoni/Pravilnik_zimski_uvjeti.pdf ) i odem u stanicu kod nadređenog ORGANA. Dotični mi kaže da "moram imat lance" a kad sam mu izrecitovao i član i stav i sve ostalo što bi valjda trebao on da zna, uputi me da odem na sud.
I tako ja lutam po zenici tražeći prekršajni sud, gdje mi dežurna sutkinja kaže da "nema ona službeni list, i da sačekam poziv i da se onda javim na sud".
Tražim od sutkinje da izađe i utvrdi koje i kakve su gume na vozilu, jer nakon pola godine kad se oni sjete da me zovnu to više neće biti iste gume ni isti profil.
Naravno ne može ni to, nego da dokaze sačuvam za sud.
Srećom sam sačuvao račune iz BIHMK-a, na kojem je naveden i ime vozača i podatci o vozilu kao i naravno datum ugradnje.
Samo me interesuje ko će platit moj ponovni odlazak u sud u zenicu tj moju direktorsku
dnevnicu kad se opet budem morao raspravljati sa idiotima?
Vjerovatno poreski obaveznici...
Nazovem brata da mi nađe na netu izvod iz zakona vezan za zimsku opremu ( http://www.bihamk.ba/zakoni/Pravilnik_zimski_uvjeti.pdf ) i odem u stanicu kod nadređenog ORGANA. Dotični mi kaže da "moram imat lance" a kad sam mu izrecitovao i član i stav i sve ostalo što bi valjda trebao on da zna, uputi me da odem na sud.
I tako ja lutam po zenici tražeći prekršajni sud, gdje mi dežurna sutkinja kaže da "nema ona službeni list, i da sačekam poziv i da se onda javim na sud".
Tražim od sutkinje da izađe i utvrdi koje i kakve su gume na vozilu, jer nakon pola godine kad se oni sjete da me zovnu to više neće biti iste gume ni isti profil.
Srećom sam sačuvao račune iz BIHMK-a, na kojem je naveden i ime vozača i podatci o vozilu kao i naravno datum ugradnje.
Samo me interesuje ko će platit moj ponovni odlazak u sud u zenicu tj moju direktorsku
- Cholina_Lokica
#40 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
pisao te jer nisi imao lance na gumama???
- Clint_Eastwood
#41 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
To jest greška policajca ako imaš zimske gume sa oznakom da su to baš zimske gume (simbol pahuljice), s tim da dubina šare ne smije biti manja od 4mm, u svim ostalim slučajevima moraš posjedovat lance. Doduše, ima dionica u BIH gdje je OBAVEZNO posjedovanje lanaca neovisno kakve gume imaš ( npr.planinski prijevoji), što je naređeno i znakom, ako si bio na takvoj dionici kad su te zaustavili onda ćeš platiti i kaznu i sudske troškove. U svakom drugom slučaju si ti u pravu, odnosno, nećeš morati platiti ništa. A što se tiče naknade za dnevnicu, ja mislim da će ti nadoknaditi putne troškove ako dobiješ slučaj, a za dnevnicu nisam siguran.autoe wrote:Danas doživim novi biser od ORGANA reda i zakona, na ulazu u zenicu me zaustavi DROT i konstatuje da nemam lance u opremi. Skrenem mu pažnju da imam sve četri glajnc nove zimske gume (ustvari 20ak dana stare) ,ali LOLA ima neki svoj zakon. I naravno napisa nalog uz napomenu u zagradi da ne posjedujem lance, koji naravno odbijem da platim i potpišem za sudsko odlučivanje.
Samo me interesuje ko će platit moj ponovni odlazak u sud u zenicu tj moju direktorskudnevnicu kad se opet budem morao raspravljati sa idiotima?
-
dimu
#42 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
moras imati lance u gepeku
to je zimska oprema
cisto sumnjam da ces se izvuci od placanja kazne...
naravno drot je debil jer danas ne pada snijeg, zna se kada se lanci stavljaju na tockove, kad je put neprohodan ni sa zimskim gumama... a danas sunce sija vamo tamo i on tebe pise... ali lanci spadaju u zimsku opremu.
znaci izvlaci se na to da si ih ostavio u garazi jer nisu postojale teoretske sanse da ti zatrebaju taj dan...
to je zimska oprema
naravno drot je debil jer danas ne pada snijeg, zna se kada se lanci stavljaju na tockove, kad je put neprohodan ni sa zimskim gumama... a danas sunce sija vamo tamo i on tebe pise... ali lanci spadaju u zimsku opremu.
znaci izvlaci se na to da si ih ostavio u garazi jer nisu postojale teoretske sanse da ti zatrebaju taj dan...
- Clint_Eastwood
#43 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Ne mora imati lance ako ima sve 4 zimske gume kako sam opisao u prethodnom postu, tako piše u Zakonu o sigurnosti prometa na putevima iz 2006. godine i važi za cijeli teritorij BIH. A policajac ne mora gledati kakva je cesta, odnosno kakvo je vrijeme, obveza posjedovanja zimske opreme u autu traje, čini mi se od. 15.11.-15.03.(također važi na teritoriju cijele BIH), i policija se veže za taj stav u zakonu, neovisno kakvo je vrijeme.dimu wrote:moras imati lance u gepeku
to je zimska oprema
-
dimu
#44 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
upravu si sad sam i ja citao taj zakon
nevjerovatno kako nasa policija zloupotrebljava zakon pa provode neke svoje clanove nepostojece...
cuo sam sto puta kako sad peglaju za te lance kao ono obavezni su iako imas zimske gume... doduse upravu su treba lance nositi u gepeku ako ides na put, zamisli preko Ivana ili negdje da napada, tu ni zimske ne pomazu ali nemaju pravo da kaznjavaju za to...
al eto umjesto da podsticu vozace da imaju i lance za svaki slucaj oni kaznjavaju za nepostojeci prekrsaj
nevjerovatno kako nasa policija zloupotrebljava zakon pa provode neke svoje clanove nepostojece...
cuo sam sto puta kako sad peglaju za te lance kao ono obavezni su iako imas zimske gume... doduse upravu su treba lance nositi u gepeku ako ides na put, zamisli preko Ivana ili negdje da napada, tu ni zimske ne pomazu ali nemaju pravo da kaznjavaju za to...
al eto umjesto da podsticu vozace da imaju i lance za svaki slucaj oni kaznjavaju za nepostojeci prekrsaj
-
autoe
#45 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Pisao me je jer neposjedujem lance u "opremi".Dile wrote:pisao te jer nisi imao lance na gumama???
- Cholina_Lokica
#46 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
e koliko ja znam lance moram imati u gepeku kad ides na put, i tu je bio u pravo policajac. ovaj zakon se koliko ja skontah odnosi na to da ti lanci ne moraju biti na gumama....autoe wrote:Pisao me je jer neposjedujem lance u "opremi".Dile wrote:pisao te jer nisi imao lance na gumama???
-
autoe
#47 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
Zakon je ono što zakonodavac izda u SL a ne lični ćeif drota.Dile wrote:e koliko ja znam lance moram imati u gepeku kad ides na put, i tu je bio u pravo policajac. ovaj zakon se koliko ja skontah odnosi na to da ti lanci ne moraju biti na gumama....autoe wrote:Pisao me je jer neposjedujem lance u "opremi".Dile wrote:pisao te jer nisi imao lance na gumama???
A tamo zna se šta piše:
Član 4.
(Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
-
edoze
#48 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
aaa,pa mene zanima onda sljedece...vozim ssangyonga,terenac...sve 4 nove BF Goodrich gume,na njima pise winterslalom,znaci bas zimske...i pitam ja drota moram li imat lance,iako je pogon na sva 4 tocka,nove gume,i izaci cu tamo bez lanaca gdje ce se luksuzna auta patit s lancima,kaze on meni,moras imat,to je zakon...i fino istresem 130KM za 2 lanca
i sad ispade da je to bezveze
da nisam morao kupovat?meni lik rece,a kasnije jos 2 potvrdila,da svako vozilo na 4 ili vise tockova mora imat lance,s tim da autobusi moraju imat i lopatu,a kamioni i lopatu i vrecu pijeska
jaran platio kaznu jer na terencu nije imao lanaca(u gepeku),iako su sve gume nove i zimske
svasta....
-
d2
#49 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
nisam siguran ali mislim da je to bilo po starom zakonu, po novom nekakvom se moraju imati lanci...
u svakom slucaju ja ih prije nisam nosio, sada ih imam...
po jedan oko vrata i ruke
u svakom slucaju ja ih prije nisam nosio, sada ih imam...
po jedan oko vrata i ruke
-
gaius
#50 Re: Pitanje-Saobracajni prekrsaj?!?
PRAVILNIK
O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTEREĆENJU VOZILA, O
UREĐAJIMA I OPREMI KOJU MORAJU IMATI VOZILA I O OSNOVNIM
UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI I OPREMA U SAOBRAĆAJU NA
PUTOVIMA
Član 155.
(1) Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, podrazumijevaju se:
a) lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove i
b) gume minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da gume na pogonskim točkovima moraju
biti zimske ili gume s oznakama MS, M+S ili M&S
http://www.mkt.gov.ba/bos/dokumenti/zak ... masopt.pdf
O DIMENZIJAMA, UKUPNOJ MASI I OSOVINSKOM OPTEREĆENJU VOZILA, O
UREĐAJIMA I OPREMI KOJU MORAJU IMATI VOZILA I O OSNOVNIM
UVJETIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI I OPREMA U SAOBRAĆAJU NA
PUTOVIMA
Član 155.
(1) Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, podrazumijevaju se:
a) lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove i
b) gume minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da gume na pogonskim točkovima moraju
biti zimske ili gume s oznakama MS, M+S ili M&S
http://www.mkt.gov.ba/bos/dokumenti/zak ... masopt.pdf