Umire li identitet Bosanca/Hercegovca?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
homo_sapiens

#26 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by homo_sapiens »

Evo i Rajko Vasić aktualizira temu :D :

Bosanskohercegovački prostor ima problema s nacijama. Sada u 21. vijeku više nego ikada. Ranije su nacionalno pitanje rješavale, prevedi: zapretavale, imperijalne koljačke horde osmanlija, ujalovljeni fini bečki kolonizatori i ljubitelji ovdašnjih šuma, jasenovački istrebljivači i ovdašnji pomagači Endeha, Cekakape i šire. Onda su na sav taj jad i čemer došle demokratske snage iz koncerna za razdvajanje crvenih krvnih zrnaca od tijela i duše, SDSDAHDZ i riješile nacionalno pitanje tako da sad nismo ni na nebu ni na zemlji.
Hrvati su u BiH ponovo svedeni samo na katolike. Tročetvrtisani su. To znači da je tri četvrtine protjerano ili otišlo iz BiH. Upotrijebio ih Zagreb i šutnuo. Srbi u BiH, koje su neki pokušali naguziti sa uspavankom "Bosanski Srbi", kao i Hrvate, imaju Republiku Srpsku i to im je jedina slamka spasa među vihorove. Ali to ni blizu doka nije niti ima sidra u koji se može pouzdati. Vide kako su prošla Srbljad u Hrvatskoj i na Kosovu, nisu ćoravi. Upotrijebio ih Beograd i Sloba Zloba i šutnuo.

Muslimane su imenovali nekolicinom m, pa ih razvlačili od Jugoslovena do bogumila a oni sebe razvlačili od Bosanaca do Bošnjaka, od Dobrih Bošnjana do nekih selefija, džimlija i dželatlija, Allah ih poselamio. Upotrijebio ih Alija, pa se preselio na ahiret.

Sad je problem kako riješiti nacionalna pitanja u BiH. Beograd i Zagreb se namirili. Za Serbe i Hervate ovdje se moraju stvoriti dugotrajni teritorijalno-kolektivni osigurači koji neće, barem ne odmah, razbiti BiH jer onda i muslimani ostaju na meraji bez živice. S muslimanima je i najveći problem jer nacionalno neprekinuto lutanje stvara konfuziju u glavama, a i islamska vjera ne daje naglasak na naciju. Bitno je da smo muslimani. U tom procjepu jača fundamentalna struja islama i još više ovdašnje dobre ljude izbacuje iz takta i mira. Najveći dio muslimana izlaz vidi u stvaranju jedne bosanskohercegovačke nacije, po mogućnosti bosanske s bosanskim jezikom a njiha dva neka budu etnos. Čuo sam i varijantu da na ličnoj karti, u rubrici nacionalnost, piše Bosanac i Hercegovac.

Dva su, dakle, razloga za toliku muslimansku fascinaciju jednom nacijom.

Oni prostodušni i dobronamjerni vide u tome način da se i muslimani skrase u neku naciju, a da se pri tome vjera ne prevede u naciju, vidaju žal za zajedničkim komšijskim mirom itd. Oni krvoločni vide u tome formulu građanske, evropske priče, svi smo nacija, ba, ljudska prava, ba, patriotizam, ba, država, ba, milina, ba... ne možemo više trpjeti da Jevrej ne može da bude predsjednik države, gdje su ljudska prava, ba? Dok se na početku ukine Eres i dok se sve to izdobri eto asimilacije, eto odlaska u Beograd i Zagreb, eto manjima... a onda ćemo kao i u Ustavu Hrvatske utefteriti jedno dva mjesta za Hrvate, u ba.parlamentu i jedno tri mjesta za Srbe, u ba.parlamentu. Jakako.

Kad otac umre (SFRJ), braća dijele njivu, prave među. Uvijek je tu lopata i sikira. Ako treba, odmah se isjeći i zakopati ali međa mora ostati, za širinu ašova, makar. Ako su normalni, pruže ruku i budu braća, zemlja ionako ne može nigdje, nije stonoga. A i očevina se ne prodaje.

(fokus 22. 12. 2008. • 21:31) http://www.24sata.info/21512
salihh

#27 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by salihh »

sto vasic dobro problematizira... eto nek su osmanlije koljaci, nek su ndehaovci istrjebljivaci, nek su bosnjaci niko i nista, samo su srbi cvijece jedno, ma na ranu privit...

odjebi vasicu

evo ja sam se 1990 na upisu godine na faxu u prijavnom listu upisao kao bosanac, i nadao se da ce se takvima osjecati barem 80% stanovnika prelijepe nam domovine, ali...
danas se izjasnjavam bosnjakom, a jednako tako bih mogao i bosancem, jednostavno ja u tome ne vidim ama bas nikakve razlike. sve sto je bosansko osjecam svojim, ni najmanje mi ne smeta ovaj brcak pravoslavac s prve strane, dapace...
moj identitet kao bosanca cini moja domovina - bosna i hercegovina, moj bosanski jezik, i u mom slucaju islam, koji stavljam iznad svega, ali koji niti na koji nacin ne umanjuje vrijednost niti jedne od vec pomenutih kategorija, niti i u najmanjoj mjeri umanjuje moje poimanja bosanaca katolika i pravoslavaca kao mojih sunarodnjaka...
ne znam da li sam konfuzan opisujuci ovo, ali nisam ni najmanje konfuzan osjecajuci ovo...
JThomas

#28 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by JThomas »

u jednoj je stvari i rajko u pravu - nacionalno pitanje je vrlo daleko od riješenog.

u svim normalnim državama nacija je jedinstvena i odvojen pojam od etničkog porijekla i vjere. svaki državljanin amerike je prvo amerikanac, pa veliki razmak, pa onda etničko porijeklo, vjera i sve ostalo, to su jednostavno odvojene kategorije, ovo drugo u javnom i političkom životu uopšte ne postoji jer je svako amerikanac...ali mi nismo normalna država niti ljudi. bosanci nećemo biti dok se nešto ne promijeni u glavama 95% ljudi, a ja se lično sve manje nadam da će se to desiti tako skoro.
salihh

#29 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by salihh »

JThomas wrote:u jednoj je stvari i rajko u pravu - nacionalno pitanje je vrlo daleko od riješenog.

u svim normalnim državama nacija je jedinstvena i odvojen pojam od etničkog porijekla i vjere. svaki državljanin amerike je prvo amerikanac, pa veliki razmak, pa onda etničko porijeklo, vjera i sve ostalo, to su jednostavno odvojene kategorije, ovo drugo u javnom i političkom životu uopšte ne postoji jer je svako amerikanac...ali mi nismo normalna država niti ljudi. bosanci nećemo biti dok se nešto ne promijeni u glavama 95% ljudi, a ja se lično sve manje nadam da će se to desiti tako skoro.
drug, da 95% bosanaca ima problem s bosanstvom ove drzave bi davno nestalo... ipak nas nesto drzi na okupu...
Dozer

#30 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Uff...ne znam zasto, ali ovakve teme me uvijek "ubodu", pogotovo radi nadobudnih likova koji uopste ne razumiju sta pricaju, necu ih imenovati.

I hajmo opet, po 12.988 put na ovom forumu...
Pokusacu samo cinjenicno, ono sto se zna i sto ni jednom normalnom mozgu ne bi trebalo izgledati ni strano ni "zvucati" neistinito i lazno.
Dakle, Bosna postoji vijekovima, i uvijek je imala takvo ime (uz varijacije, ali to je to). Po meni, Bosna i Hercegovina je vrlo cudan naziv za ovu drzavu, a kao sto svi znamo to nam je sve utrpano prije nekih 60 godina ili malo vise, odnosno da se Hercegovina doda uz Bosnu, pa je tako nastala ova karikaturalna konstelacija Bosna i Hercegovina, a koja implicira da se radi o dvije drzave spojene u jednu, sto je totalno pogresno. Isto tako se ova drzava, po ovom principu, mogla zvati i Bosna i Krajina ili Bosna i Podrinje, jer ni Hercegovina nije nista drugo do samo jedna regija Bosne. Ali, necemo sada ulaziti u detalje oko ovoga.

Dalje, kako je vec receno i da se ne ponavljamo, Bosna je imala svoje kulturolosko-civilizacijske promjene tokom proteklih desetak vijekova, koje su, naravno, zavisile i od raznoraznih osvajaca koji su nas pohodili, ali kako god - svih njih smo se prije ili kasnije oslobodili. Od mnogih smo pokupili sve i svasta i to je svakako dio naseg danasnjeg bica, svih nas u BiH bez obzira na narodnost i religiju, ali uvijek je Bosna bila Bosna. Da li su se njeni zitelji nazivali Bosnjani ili bilo kako druguacije, ime je uvijek bilo tu i uvijek je imalo "Bos" u sebi.

Danasnje vrijeme - mnogi ovdje ne da ne razumiju sta je nacija, sta narodnost/etnicitet, a sta religija. Svi se vode stihijskim misljenjem koje je, po meni, vrlo precizno teledirigovano od strane danasnjih kleptokratskih vlastodrzaca koji su svoju pljacku vrlo uspjesno umotali u papire "vitalnih nacionalnih" interesa, religije i slicnih nebuloznih budalastina. Da, budalastina. Jer s ovim pricama i postavkama oni mogu vladati samo na krilima narodne gluposti i zatucanosti, a pri tome mislim na sve narode u BiH - i Srbe i Hrvate i Bosnjake/muslimane i ostale.
Da li nestaje Bosanstvo? Ne. Ne,, pa makar ja bio jedini Bosanac u ovoj jebenoj drzavi za koju dadoh 4 godine zivota...a dadoh ali ne za ovo u cemu sam danas.

Mnogi se danas pozivaju na spomenute "nacionalne interese", ali o kojim mi to nacionalnostima slucamo? O cemu se to stalno prica? Na osnovu cega se zakljucuje da u BiH postoji vise od jedne nacionalnosti? Na osnovu Daytonskog sporazuma koji nam predstavlja i Ustav? Ha! Gospodo, uzmite taj Daytonski Ustav (nakaradni) i pronadjite mi i jedan jedini dio gdje se kaze da se BiH sastoji od 3 kontitutivne nacije. Ili jos bolje - nemojte se zamarati. Nemojte jer tako nesto tamo necete naci. Naci cete samo konstitutivne narode ili etnicke grupe, ali ne i nacionalnosti, jer koliko god glupi i pokvareni bili oni koji su pisali taj Ustav, ipak nisu bili toliko maloumni pa da pod isto podvedu narodnost/etnicite sa nacijom. Nisu iz jednostavnog razloga sto je to dvoje nesto totalno zasebno, a religija je, opet, totalno treci par rukava i nema apsolutno nikakve veze ni sa jednim od ovo dvoje.
Moze se neko zvati i Milorad Dodik, a da bude Islamski vjernik, zar ne? Ili da se zove Muhamed Sacirbegovic, a da bude katolik ili pravoslavac. Ili da ne bude vjernik uopste. Dakle, stvar licnog izbora i nicega vise.

Uzmite BiH licnu kartu ili pasos. Volio bih da mi neko, bilo ko, pokaze na tim dokumentima gdje pise Hrvat, Srbin ili Bosnjak. Nema gospodo. To ne postoji u/na tim dokumentima jer, opet, koliko god svijet i Evropa bili "glupi", oni i dalje znaju da u Bosni i Hercegovini zive samo Bosanci i Hercegovci i da im samo to moze biti NACIONALNOST. Sve ostalo su nizerangirane kategorije i u svijetu jednostavno ne piju vode.
I opet, po hiljaditi put - kome se ne svidja u Bosni, a i Hercegovini, pa gospodo, kofere u sake u razgulitis tamo gdje mislite da ce vam biti bolje. Ali - bez i jednog komadica BiH.
Last edited by Dozer on 22/12/2008 22:52, edited 1 time in total.
100urbanihlegendi

#31 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by 100urbanihlegendi »

salihh wrote:sto vasic dobro problematizira... eto nek su osmanlije koljaci, nek su ndehaovci istrjebljivaci, nek su bosnjaci niko i nista, samo su srbi cvijece jedno, ma na ranu privit...

odjebi vasicu

evo ja sam se 1990 na upisu godine na faxu u prijavnom listu upisao kao bosanac, i nadao se da ce se takvima osjecati barem 80% stanovnika prelijepe nam domovine, ali...
danas se izjasnjavam bosnjakom, a jednako tako bih mogao i bosancem, jednostavno ja u tome ne vidim ama bas nikakve razlike. sve sto je bosansko osjecam svojim, ni najmanje mi ne smeta ovaj brcak pravoslavac s prve strane, dapace...
moj identitet kao bosanca cini moja domovina - bosna i hercegovina, moj bosanski jezik, i u mom slucaju islam, koji stavljam iznad svega, ali koji niti na koji nacin ne umanjuje vrijednost niti jedne od vec pomenutih kategorija, niti i u najmanjoj mjeri umanjuje moje poimanja bosanaca katolika i pravoslavaca kao mojih sunarodnjaka...
ne znam da li sam konfuzan opisujuci ovo, ali nisam ni najmanje konfuzan osjecajuci ovo...
Salihh, apsolutno te razumijem, i po meni nimalo nisi konfuzan u objasnjavnju da je 2-2=0.
Svako dobro tebi i nama slicnima :)
100urbanihlegendi

#32 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Dozer. i tebi svaka cast! :)
salihh

#33 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by salihh »

dozer :thumbup: :bih:
JThomas

#34 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by JThomas »

salihh wrote: drug, da 95% bosanaca ima problem s bosanstvom ove drzave bi davno nestalo... ipak nas nesto drzi na okupu...
pa eto, zapitaj se, čemu onda ovakva država?

da većina ljudi ima normalno viđenje nacije, ne bi nam trebalo uređenje s državom, dva entiteta i 10 kantona u jednom od njih. zašto državi od manje od 4 miliona stanovnika sve to treba, ako ne iz političkih razloga? pri ovom nivou svijesti, vjerovatno i ne može drukčije. haman cijela dva "konstitutivna naroda" uopšte ne smatraju BiH svojom domovinom, a kamoli da osjećaju neki bosanski identitet.

nažalost, trenutno je međunarodna zajednica to što nas drži na okupu.
Kralj Tvrtko XXVIII

#35 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Kralj Tvrtko XXVIII »

Pokrece se pitanje bosanskog identiteta a u RS-u ukidaju sve sto ima naziv bosanski. Isto je tako i u dijelu federacije pod kontrolom stranaka sa hrvatskim predznakom sve bosansko se ukida. Ta ideja je po meni nemoguca, bio bi najsretniji da grijesim, al mislim da ste u krivu.
Dozer

#36 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Ama ljudi moji...fakat mi je vise pun k...c slusanja o srbima, hrvatim, bosnjacima...ma kome je to uopste bitno u zivotu?! Ali stvarno? Pa dajte ba da zivimo ko ljudi, normalni, da obrazujemo i podizemo djecu, da gradimo ovu jebenu drzavu u ekonomskom smislu, ali za sve nas, a ne samo za 10% imbecila koji se vode kao politicari.

Pa stvarno vise...ne mogu vam opisati koliko mi se zivo jebe kako se ko zove, kojem etnickom (ili kako mnogi vole reci - nacionalnom) toru pripada, a pogotovo me zaboli u sta ko vjeruje! Licna stvar narodeeeeeeeeeeee!!!!!! Ako ljudi uopste danas imaju dovoljno mozga da razmisljaju sami za sebe, a mimo ovih politicarskih protuha koje ih vode kao kurbane (ili pilice, kako ko voli) na klanje. A ocito je vrlo malo samosvjesnih i sa svojim vlastitim mozgom...nazalost...

Dajte da zivimo i komuniciramo u skladu sa ljudskim normama, da se vodimo po tome ko je kakav covjek, a ne imali krstacu ili mjesecinu sa zvjezdurinom oko vrata...jebo to vise...
Last edited by Dozer on 22/12/2008 23:04, edited 1 time in total.
salihh

#37 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by salihh »

JThomas wrote:
salihh wrote: drug, da 95% bosanaca ima problem s bosanstvom ove drzave bi davno nestalo... ipak nas nesto drzi na okupu...

da većina ljudi ima normalno viđenje nacije, ne bi nam trebalo uređenje s državom, dva entiteta i 10 kantona u jednom od njih. zašto državi od manje od 4 miliona stanovnika sve to treba, ako ne iz političkih razloga? pri ovom nivou svijesti, vjerovatno i ne može drukčije. haman cijela dva "konstitutivna naroda" uopšte ne smatraju BiH svojom domovinom, a kamoli da osjećaju neki bosanski identitet.

cini ti se, ne postoji kriticna masa / sila koja bi pokrenula disoluciju ove zemlje... da postoji, to bismo vec imali na djelu jer medjunarodnoj zajednici je to potpuno svejedno, sve dok bi se to odigralo relativno brzo, bez mnogo krvi i ubijanja... onako kako su to pustili 1992 misleci da ce srbi (pa i hrvati) posao zavrsiti za nekoliko mjeseci... medjutim desilo se cudo bosanskog otpora... i vjeruj mi da bi se desilo opet... bosanci mozda spavaju, mozda u ovoj situaciji nemaju sta reci ili im nema ko pravilo artikulirati ono sto bi zeljeli reci, ali vjeruj mi da bi bili veoma spremni braniti bosnu, kud puklo da puklo
Dozer

#38 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

E pa da onda bar to hoce opet pocet...pa da se zna na cemu smo. I kom obojci kom opanci, jebaji ga.
Znam samo da se ovi nasi ne bi nimalo lijepo proveli, bar ne oni koji ne bi zdusili u prvih par dana. Oni vjerovatno vise nikad nigdje ne bi zdusili...
JThomas

#39 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by JThomas »

Dozer wrote:Ama ljudi moji...fakat mi je vise pun k...c slusanja o srbima, hrvatim, bosnjacima...ma kome je to uospte into u zivotu?! Ali stvarno? Pa dajte ba da zivimo ko ljudi, normalni, da obazujemo i podizemo djecu, da gradimo ovu jebenu drzavu u ekonomskom smislu, ali za sve nas, a ne samo za 10% imbecila koji se vode kao politicari.

Pa stvarno vise...ne mogu vam opisati koliko mi se zivo jebe kako se ko zove, kojem etnickom (ili kako mnogi vole reci - nacionalnom) toru pripada, a pogotovo me zaboli u sta ko vjeruje! Licna stvar narodeeeeeeeeeeee!!!!!! Ako ljudi uopste danas imaju dovoljno mozga da razmisljaju sami za sebe, a mimo ovih politicarskih protuha koje ih vode kao kurbane (ili pilice, kako ko voli) na klanje. A ocito je vrlo malo samosvjesnih i sa svojim vlastitim mozgom...nazalost...
e pa vidiš, da svi tako razmišljaju, imali bi bosansku naciju :)

ali nažalost, torovska podjela je vrlo stvarna stvar...moglo bi se reći da ovi boldirani i više nego solidno uspijevaju u svom naumu.

što me spucao pesimizam :roll:
salihh

#40 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by salihh »

Kralj Tvrtko XXVIII wrote:Pokrece se pitanje bosanskog identiteta a u RS-u ukidaju sve sto ima naziv bosanski. Isto je tako i u dijelu federacije pod kontrolom stranaka sa hrvatskim predznakom sve bosansko se ukida. Ta ideja je po meni nemoguca, bio bi najsretniji da grijesim, al mislim da ste u krivu.
to je zaista veoma opasna stvar... dodik (SANU) je skontao da je u srbima previse bosne i da nije bilo dovoljno istrijebiti bosnjake i porusiti dzamije. mora se zatrti sve bosansko... dodik je mirnodobsko oruzje kojim sanu ubija bih, nakon sto su do maksimuma iskoristili karadzica, mladica, krajisnika, plavsicku itd...
ne znam kako ce se ovo dalje odvijati, ali ce se obrisi uskoro nazrijeti... ako nam tihic uskoro pocne ispirati mozak pricom o pomirenju s republikom mrskom kao o trajnoj kategoriji, eeeeeeeeee, tada mozemo zapjevati HAJDE, VRIJEME JE DA SE KRENE i krenuti u odbranu bosne i nas u njoj...
100urbanihlegendi

#41 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

JThomas wrote:

Svajcarska ima puno kantona, i svaki kanton ima drugacije zakone od komsijskog kantona ili kantona na drugom kraju drzave... Zasto je tako, to bi bilo najbolje pitati njih, mozda je to iz razloga sto im drzava nije centralizovana u Bernu, Cirihu ili Zenevi ili pak Lugano, sasvim nebitno... Postoje drzavni, federalni zakoni a kojih se svi kantoni moraju pridrzavati... Takodje, tamo je svaki gradjanin na prvom mjestu, vlast je tu zbog gradjana a ne obratno...
Ako mogu Svajcarci, mozemo i mi. Na zalost, ne tako efikasno. I Svajcarska ima 7 miliona stanovnika, ako se ne varam.
Kod nas je to uradjeno da se sto vise partijskih ljudi zaposli u je.enoj birokratiji.

To sto neko nesto osjeca, ja to ne osjecam. Meni je vazno sta ja osjecam. Da li ce neki Sakib, Berislav ili Dejan da mrze BiH takvu kakva je, to je njihov problem, ali kao sto kaze Dozer:.."kome se ne svidja u Bosni, a i Hercegovini, pa gospodo, kofere u sake u razgulitis tamo gdje mislite da ce vam biti bolje. Ali - bez i jednog komadica BiH."...
Dosta mi je price oko tih glupih, minornih razlika, dajte da vidimo kako ce nama gradjanima biti bolje, da mozemo svi mi mladi da zaradimo neku paru pa da planiramo sledece godine da negdje u EU slavimo Novu godinu a da ne moramo prethodno cekati u dugim ko stoka u oboru pred klanje ili pijenje vode, redovima za vizu.
Izmedju ostalog.
Dozer

#42 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Ne znam formalno pravne procedure, i da li uopste takve postoje, za uvodjenje ili bar postavljanje teme o referendumu na kojem bi se ljudi izjasnili o tome da li zele ili ne ukidanje nacionalnih torova i uspostavljanje ustavne kategorije po kojoj jedina nacionalnost u BIH moze biti - Bosanskohercegovacka.

Ali, na referendum ljude izvesti i pod prisilom ako treba, i da svi sa CIPS-ovim dokumentima moraju glasati ili ce laliti globu od, recimo, 500 KM. I da se onda vidi za sta smo konacno. Drzava je u svojim granicamai tu promjena nema. A zaista mislim, iz licnog iskustva jr dosta putujem po BiH, da podobar broj i bosanskih srba i bosanskih hrvata bas i ne mari pretjerano za to "hrvatsvo" ili "srpstvo".

Ako nista, onda bismo ikonacno znali na cemu smo...
100urbanihlegendi

#43 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Ljudi, sto se mene tice, meni je dosta rata, dosta mi je patnji, dosta mi je da gledam mlade ljude obogaljene u ratu, dosta mi je sto moram da gledam u mrlje krvi na setalistu u Sarajevu i da se sjecam ko je u moje ime ubijao Sarajevo, moju Bosnu i Hercegovinu, dosta mi je da neko govori u moje ime bez da me pita sta ja mislim o tome, dosta mi je svega! Dosta mi je svakodnevnog straha o tome da nece nekoj budali pasti na pamet da krene iz nekog samo njemu znanoog razloga, da uzme pusku ili kalasnjikov i pocne da puca... Dosta mi je amaterizma, dosta mi je sutnje glasne naroda BiH, kamo srece da smo kao Grci koji se bune zbog ubistva djecaka od strane policije, dosta mi je sto moram da strepim sta ce neki politicar da uradi, i dosta mi je i Lajcaka i Raffija, nismo mi kao narod budale da nas neko drugi vodi kao da smo stoka...! Ja ne pristajem na to! Ali, kakvi su ovi nasi, ova dvojica su i Bogom dani!

Bosna i Hercegovina, je postojala prije nas, postoji za vrijeme nas i postojace poslije nas! Bosna i Hercegovina je vjecna!
Dozer

#44 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Ma toga je dosta svima, pretpostavljam...ali, ako je to jedini nacin da se prekine ova agonija od zivota, da se prekinu sve te strepnje i strahovi koje si nabrojao/la i ako bi to bio jedini nacin da se konacno pocne zivjeti zivot gradjanina, a ne stoke...pa neka onda bude i to.
homo_sapiens

#45 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by homo_sapiens »

Dozer wrote: Mnogi se danas pozivaju na spomenute "nacionalne interese", ali o kojim mi to nacionalnostima slucamo? O cemu se to stalno prica? Na osnovu cega se zakljucuje da u BiH postoji vise od jedne nacionalnosti? Na osnovu Daytonskog sporazuma koji nam predstavlja i Ustav? Ha! Gospodo, uzmite taj Daytonski Ustav (nakaradni) i pronadjite mi i jedan jedini dio gdje se kaze da se BiH sastoji od 3 kontitutivne nacije. Ili jos bolje - nemojte se zamarati. Nemojte jer tako nesto tamo necete naci. Naci cete samo konstitutivne narode ili etnicke grupe, ali ne i nacionalnosti, jer koliko god glupi i pokvareni bili oni koji su pisali taj Ustav, ipak nisu bili toliko maloumni pa da pod isto podvedu narodnost/etnicite sa nacijom.
...Daytonski Ustav, koji je, opcepoznato, nelegalan, imajući u vidu odredbe Ustava Republike Bosne i Hercegovine, čije izmjene je utvrdilo Predsjedništvo RBiH, 24.februara, 1993. godine Odlukom o utvrđivanju prečišćenog teksta Ustava RBiH, a kojeg je potpisao Predsjednik Alija Izetbegović.
Članom 1. Republika Bosna i Hercegovina je suverena i nezavisna država ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive;
Članom 5. Teritorija republike Bosne i Hercegovine je jedinstvena i nedjeljiva. Granice Republike Bosne i Hercegovine mogu se mijenjati odlukom Skupštine Republike BiH samo u skladu sa voljom građana cijele Republike, izraženom njihovim prethodnim izražavanjem putem referenduma, ako se za mijenjanje izjasne najmanje dvije trećine ukupnog broja birača;
Članom 6. Za građane Republike Bosne i Hercegovine postoji državljanstvo Republike Bosne i Hercegovine;
Članom 268. Prijedlog da se pristupi promjeni Ustava Republike Bosne i Hercegovine mogu podnijeti: svako Vijeće Skupštine Republike, Vlada Republike i najmanje 30 poslanika u Skupštini.
O prijedlogu da se pristupi promjeni Ustava Republike Bosne i Hercegovine odlučuje Skupština na zajedničkoj sjednici Skupštine.
Nacrt akta o promjeni Ustava Skupština stavlja na javnu raspravu.

Daytonski Ustav, donesen naprasno, na općepoznati način, ipak nije u skladu sa, tada (trebalo bi i sada) važećim krovnim državnim zakonom - Ustavom.
Sve radnje i zakoni doneseni prema Daytonskom Ustavu su, prema tome, nelegalni, nevažeći. Svi sastanci, dogovori, nastojanja političkih predstavnika nisu u skladu sa Ustavom iz '93. Sva priča o opstanku pravne države BiH ne stoji, jer nema zakonsko uporište.
Mislim da je BiH jedina država, bez presedana, koja ne poštuje svoj vlastiti Ustav.
100urbanihlegendi

#46 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Dozer wrote:...A zaista mislim, iz licnog iskustva jr dosta putujem po BiH, da podobar broj i "bosanskih srba" i "bosanskih hrvata" bas i ne mari pretjerano za to "hrvatsvo" ili "srpstvo".
Ovo je tacno i po mom iskustvu.
P.S. Dodao sam navodnike na bosanske srbe i hrvate. ;)
JThomas

#47 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by JThomas »

100urbanihlegendi wrote:
Svajcarska ima puno kantona, i svaki kanton ima drugacije zakone od komsijskog kantona ili kantona na drugom kraju drzave... Zasto je tako, to bi bilo najbolje pitati njih, mozda je to iz razloga sto im drzava nije centralizovana u Bernu, Cirihu ili Zenevi ili pak Lugano, sasvim nebitno... Postoje drzavni, federalni zakoni a kojih se svi kantoni moraju pridrzavati... Takodje, tamo je svaki gradjanin na prvom mjestu, vlast je tu zbog gradjana a ne obratno...
Ako mogu Svajcarci, mozemo i mi. Na zalost, ne tako efikasno. I Svajcarska ima 7 miliona stanovnika, ako se ne varam.
Kod nas je to uradjeno da se sto vise partijskih ljudi zaposli u je.enoj birokratiji.

To sto neko nesto osjeca, ja to ne osjecam. Meni je vazno sta ja osjecam. Da li ce neki Sakib, Berislav ili Dejan da mrze BiH takvu kakva je, to je njihov problem, ali kao sto kaze Dozer:.."kome se ne svidja u Bosni, a i Hercegovini, pa gospodo, kofere u sake u razgulitis tamo gdje mislite da ce vam biti bolje. Ali - bez i jednog komadica BiH."...
Dosta mi je price oko tih glupih, minornih razlika, dajte da vidimo kako ce nama gradjanima biti bolje, da mozemo svi mi mladi da zaradimo neku paru pa da planiramo sledece godine da negdje u EU slavimo Novu godinu a da ne moramo prethodno cekati u dugim ko stoka u oboru pred klanje ili pijenje vode, redovima za vizu.
Izmedju ostalog.
i tebi isto kažem - da svi tako razmišljaju, i imali bismo bosansku naciju.

ali, ispirači mozga i više nego solidno odrađuju posao. starije nekako i razumijem, mada ne odobravam, ne možeš starog kera naučiti nešto novo...ali u zadnje vrijeme primijećujem da mladi ne samo da nisu manji nacionalisti, nego su i veći.
Dozer

#48 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

Ma OK je, iako sam ja to namjerno ispustio da uradim, jer oni jesu bosanski, samo sto je i to pogresno postavljeno jer oni mogu biti samo bosanski katolici i bosanski pravoslavci, dok je spoj "bosanski srbi i/ili hrvati" poprilicno nakaradan, ali kako god, opet se svima jasno stavlja do znanja da ne pripadaju nicemu drugom nego - Bosni!!!!!! ;)
I to je ono na sta se njihovi politicari, a i oni iz RS-a, pale kao hepo kockice. Samo im nemoj spominjati taj prefix "bosanski" jer im se od toga dize kosa na glavi i automatski im potkopava supljikate koje prosipaju svojim ovcama o velikosprstvu i velikohrvatstvu :)
Last edited by Dozer on 22/12/2008 23:39, edited 2 times in total.
100urbanihlegendi

#49 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

JThomas wrote: i tebi isto kažem - da svi tako razmišljaju, i imali bismo bosansku naciju.

ali, ispirači mozga i više nego solidno odrađuju posao. starije nekako i razumijem, mada ne odobravam, ne možeš starog kera naučiti nešto novo...ali u zadnje vrijeme primijećujem da mladi ne samo da nisu manji nacionalisti, nego su i veći.
Boldovano:
Da, slazem se. Na zalost tako je. Ali isto tako ti stariji ne mogu da predju preko onoga sto se desilo 90-tih i ja ih mogu razumjeti, oni uce svoju djecu da se nesto strasno desilo 90tih i da se to nikad ne bi trebalo zaboraviti... To i opravdano. Sjetimo se onda Njemacke poslije 2 svjetskog rata, koja je u jednom momentu napravila radikalan otklon ili bolje receno prema proslosti i rezimu, koji su oni izabrali, Adolfa Hitlera. Danas spomenuti i velicati fasizam ili nacizam u Njemackoj, to je odmah zatvor i to dugogodisnji. To je, prosto zabranjeno. Ali to i kod nas treba da se desi, da se ne osvrcemo sta je bilo, da nam to bude nauk da je ubiti bilo koga zbog neke "vise" sile zvana nacija, vjera i tsl, sasvim kretenski i debilno da je to za ludaru, i da svi mi imamo jedan zivot i da ga prozivimo sto je najbolje moguce.
Danas je Njemacka jedna od najjacih ekonomskih sila u svijetu a do prije pola vijeka bila je totalno razrusena, ruinirana i vidi gdje su oni danas. I zive sa Francuzima, Poljacima, Jevrejima i nikom tamo ne pada na pamet da se osveti Nijemcima ciji su ocevi, djedovi, pradjedovi ucestvovali u zlocinima koje Svijet nije do tada, pamtio...
Dozer

#50 Re: UMIRE LI IDENTITET BOSANCA/HERCEGOVCA?

Post by Dozer »

A evo i konkretan prijedlog za, recimo, UG Akcija Gradjana - zasto ne postavite stolove na ulicu, po svim gradovima, i anketirate ljude o tome da li se smatraju Bosancima i/ili Hercegovcima u nacionalnom smislu? Ko se izjasni sa "DA", neka se potpise sa brojem LK ili JMB. Neka akcija traje, recimo, mjesec dana ukupno, po 3-4 dana u raznim gradovima, ili ako je moguce, u saradnji sa drugim NVO-ima, neka traje 15-20 dana u svim gradovima simultano...i ovo bi bio jedan kvalitetan pokazatelj stanja na terenu i misljenja i osjecaja ljudi. Ja garantujem da bi se za ovo vrijeme sigurno prikupilo blizu milion potpisa, a to je vise nego dovoljno za pokretanje bilo cega u parlamentu BiH. Eto.
Post Reply