MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

testdriver

#26 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by testdriver »

bach wrote:
A Hondi kao Hondi BH trziste nije bilo zanimljivo, jer je prodaja bila mala
Volio bih znati, kako velika svjetska imena automobilske industrije, kao što su pomenuta Honda, Micubiši, pa zašto ne i Daihatshu, nemaju predstavništva u BiH, a sebe svoje mjesto pod suncem traže Maple ili Great Wall motors.

Ne zaboravimo da do prij desetak godina u BiH niko nije znao za Hyundai il KIA motors, a danas gdje god se okrenes neko tegli nekog Accenta iili Sportage?
:D :D :D hvala :)

znate šta je problem, što su apetiti tih predstavništa zaista velika, slično smo i mi imali za GWM-om, uradi salon od 2500 m2 za prodaju vozila, ma sve je to super...ali za tržište gdje se prodaje kakvih 10000 vozila godišnje :roll: ? u kini čovjek shvaća da ti treba salon od 2500 kvadrata ali kome takav salon treba u BIH??? talijani su napravili salon GWM-a od 5000m2 i sada se kaju što su ulupali toliki novac u zrak, pa samo grijanje ga košta po 50000 eura mesečno :roll: :shock:

problem je to što su svi ti uvoznici kompanija poput Honde i Mitsubishia traže salone od 2000 kvadrata a samo se pitam tko to može u BIH da uradi,možda jedino Volkswagen i Škoda, ali isto tako onda bi se opet zapitao zašto ti saloni u njemačkoj nemaju 2000 kvadrata, nego ako ima 500m2 je već luksuzan prostor i sasvim uredno posluju, problem je ta pohlepnost tih uvoznika i ta vječna megalomanija za nečim,isto tako je u Hrvatskoj pa sada svi redom propadaju jedan po jedan, odjedanput si cijene vozila drastično pojeftinile...a lageri su i dalje puni ko čep, samo u zagrebu u slavonskoj aveniji, sa desne strane stoji bar 200 hyundai vozila parkiranih na travi, a preko puta je KIA koja isto ima bar 200 vozila, ali od toga 100 napolju, i još sto u salonu na kat, i zadnje dvije godine već gledam jedan ssangyong action pick up koji im je parkiran gore u lijevom uglu :D , kupiš novine npr žuti tisak poput 24 sata, a unutra akcijske cijene i pozadi popis svih vozila i koliko ih je na lageru

ja u hrvatskoj za GWM radim salon od 1200m2 ali znam da mi takav salon treba za HR tržište kao glavnom uvozniku, ali moj diler..pa ako napravi salon od kakvih 500 kvadrata, kapa dolje kako se kaže, dok u BIH smatram da mi netreba toliki salon, i to smo lijepo objasnili kinezima, tako isto bi trebali napraviti i ti potencijalni uvoznici za Hondu, Mitusbishi itd, šta bi recimo falilo nekom salonu kakav npr Honda ima u Varaždinu, izložbeni prostor od kakvih 150 kvadrata, 250 kvadrata servisa i ogroman parking gdje se uvijek nalazi po 10-20 vozila, taj salon u Varaždinu ima pet puta bolje prodajne rezultate od drugih salona po HR koji su izgledom megalomanski

isto tako mislim da bi se trebale osnovati i institucije kako mi imamo, državni zavod za normizaciju i mjeriteljstvo i ti kao uvoznik si tamo zaveden i amen, samim time ti si nositelj homologacije i odgovaraš za to da su vozila sukladna zakonu, dok u bosni...svako tko želi može te automobile kupovat preko nekih azijskih ili afričkih zemalja, a poslje se čude jer nema djelova, pa naravno da nema kada ta vozila nisu namjenjena za naša tržišta, od podvozna do motora sve je redom drugačije, isto se dešava u Hr sa prodajom vozila iz USA, svi su bili sretni kada su mercedes ml amg platili 70000 eura, a sada kada ga treba servisirati ni bog ne pomaže, nijedan servis nema dijagnostiku i servis za njih...i ti se snađi sada :D
AdnanSA

#27 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by AdnanSA »

Driveru ima smisla to sto si napisao.
Velike fabrike vrlo često postavljaju prevelike zahtjeve pred domaće uvoznike raznih roba pa tako i automobila.
U principu sve u zlato da staviš i napraviš salon ogroman opet nećeš prodati 3000 komada godišnje nego samo onoliko koliko tržište može da prihvati.
U principu se fabrike pomalo i iživljavaju na "istočnoevropskoj bijedi" dok moćnim uvoznicima u zapadnoj evropi nesmiju ni da pisnu jer oni povlače velike kolićine robe.
U poslu treba polako i oprezno pogotovo kada se radi o ulaganjima. Vidjećete samo šta će se desiti iduće godine.
Svi ovi što su porasli preko noći, preko noći bi mogli i da padnu.
Preinvestirali su
Wolfheart

#28 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by Wolfheart »

ali bio bi merak vidjeti koju Civic po Sarajevu :))) bogovski auto.
chuchumbamayumbe

#29 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by chuchumbamayumbe »

Wolfheart wrote:ali bio bi merak vidjeti koju Civic po Sarajevu :))) bogovski auto.
Mislis na novi Civic?!
Jer ja sam sa starim svaki dan u gradu, a ima nas josh! 8-)
testdriver

#30 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by testdriver »

AdnanSA wrote:Driveru ima smisla to sto si napisao.
Velike fabrike vrlo često postavljaju prevelike zahtjeve pred domaće uvoznike raznih roba pa tako i automobila.
U principu sve u zlato da staviš i napraviš salon ogroman opet nećeš prodati 3000 komada godišnje nego samo onoliko koliko tržište može da prihvati.
U principu se fabrike pomalo i iživljavaju na "istočnoevropskoj bijedi" dok moćnim uvoznicima u zapadnoj evropi nesmiju ni da pisnu jer oni povlače velike kolićine robe.
U poslu treba polako i oprezno pogotovo kada se radi o ulaganjima. Vidjećete samo šta će se desiti iduće godine.
Svi ovi što su porasli preko noći, preko noći bi mogli i da padnu.
Preinvestirali su
ovdje kod mene u varaždinu je bila ista priča sa renaultom i kiom, kod carine u varaždinu ima jedan salon renault napravljen tip top, na oko 2000m2 i zamisli šta je taj diler uradio, ljudima uzeo pare za 20 vozila, nijednom nije isporučio vozilo,nego je ta sva vozila preko neke druge firme preprodao leasingu koji mu je platio hrpu love na tu prvi firmu, kupcima je pravdao da vozila kasne i sebi je kupio jahtu za 250.000 €, naravno izgubio je koncesiju ali 150 metara dalje se u roku godinu dana izgradio još jedan takav isti salon, opet 2000m2 i sada zamisli kako to izgleda u gradu, 2 ista salona u razmaku od 150 metara :-D :-D :-D , isti taj koji sada prodaje renault uzeo je zastupstvo za kiu i ssangyong, ali pošto je vidio da za njih nije veliki interes,taj salon je napravio u nekom sladištu iza tog salona gdje ima renault, tipičan primjer jedne megalomanije i razbacivanje para

mitsubishi isto nije bajno prošao kod nas u varaždinu, mada ima ga 20 km dalje u čakovcu, ta ista firma je bila otvorila samo izložbeni salon kod nas u vž ali ljudima se to baš nije sviđalo i poslje godinu dana se zatvorilo, jedino honda kod nas uredno posluje već zadnjih skoro 15 godina
zippo

#31 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by zippo »

pa sta ti mislis testdriveru o hondi HRV,
nakako mi je to auto leglo,
normalno ja mislim na polovno 2001-2 godiste.
razbijam se samo zato sto nisam bas siguran ima li majstora u bih koji solidno poznaju to auto.
za dijelove mozda i nije neki problem jer imam prijetelja u njmackoj.
interesuje me dali masina od 1600 ccm iz hrv-a stavljaju u jos koji model honde.
i ako ko zna vtec motori - sta je to
testdriver

#32 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by testdriver »

zippo wrote:pa sta ti mislis testdriveru o hondi HRV,
nakako mi je to auto leglo,
normalno ja mislim na polovno 2001-2 godiste.
razbijam se samo zato sto nisam bas siguran ima li majstora u bih koji solidno poznaju to auto.
za dijelove mozda i nije neki problem jer imam prijetelja u njmackoj.
interesuje me dali masina od 1600 ccm iz hrv-a stavljaju u jos koji model honde.
i ako ko zna vtec motori - sta je to
ima je moj susjed u naselju, plave boje, 1.6...to ima oko 105-110 ks,mislim da su i neki ostali modeli imali te motore, on ima model sa plinom, jedino nisam siguran dali je 4x4, viđao sam neke modele po HR ali uglavnom su svi na prednji pogon, koliko znam nikada nije imao problema sa njom, a tip je inače novinar i prošao je sa tom hondom pretpostavljam jako puno kilometara, isto tako unutra ima lijepe atraktivne brzinomjere plave boje, mislim da svi modeli imaju tako, šta se tiće cijene i kao rabljeni košta dosta skupo, godišta 2001-2002 se kreću od 8 do 10 tisuća eura, to je malo više onako sportski suv,crveno područje motora je tek od 7000 obrtaja...kao svaka prava honda :-D , gepek je isto dosta prostran, ravnih linija...uglavnom meni djeluje ko kvalitetan auto, ja kada bi kupovao ipak bi kupio 4x4 verziju, znam još jednog prijatelja koji je ima ali on živi par ulica dalje od mene, isto je totalno zadovoljan tim autom, uvijek se vozi sa njime tako da sumnjam da je imao nekakve kvarove na njemu, osim redovnog održavanja
HAVANA

#33 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by HAVANA »

Honda :thumbup: :thumbup: :thumbup:
VR6

#34 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by VR6 »

HAVANA wrote:Honda :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Potpis :thumbup:
zippo

#35 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by zippo »

pa sto se cijene tice , gledajuci na mobile.de cijena im se krece oko 6-6500 € , dok bi carina bila 3-3500 km po kataloskoj cijeni za 2001 godinu a kazu mi da bi se moglo i manje
te informacije sam dobio od jarana koji radi na carini tako da ih mogu smatrati tacnim.
ja se nadam da bih HRV-a mogao registrovati za 15000 - 15500 KM plus troskovi puta.
ja bih isao po nju (hondu).
koliko ja znam sve imaju pogon na 4 tocka,
ali nisam siguran.
na carini su mi i rekli da je bolje da zadovoljava norme euro3 sto se tice ispusnih gasova, pogotovo ako je uvozio 2009 godine ( a tako bi i trebalo).
i ja sam dosta procito o njezinoj pouzdanosti, samo jos mi se cini da ti vtec motori imaju poseban rezim odrzavanja , to mi jos nije jasno, pa ako ko ima iskustva ili je upoznat sa tim da mi koju rijec kaze
pozdrav
zippo

#36 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by zippo »

jos mi je u opciji i freelander td4 koliko sam upoznat jedino sa tom masinom(bmw) je razumne kvalitete.
i on se nalazi u toj cjenovnoj grupi6-6500 € 2001 god.
normalno , zelja mi je manji suv.
a kao opciji freelanderu i hrv-u dolazi opel zafira , ili nesto slicno.
testdriver

#37 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by testdriver »

moje mišljenje je da ostaneš pri hondi HRV, svaka čast landroveru ali ja se osobno nedi odlučio za taj model, pogotvo jer su ti freelanderi skloni kvarovima, moj prijatelj je isto kupio jedan rabljeni i stalno petlja nešto na njemu, a u zamjenu je tom čovjeku od kojeg ga je kupio dao mercedes 300 diesel,124 liniju sa kojom je napravio više od 400.000 bez problema, danas mi uvijek govori da je trebao ostati na tom mercedesu
AdnanSA

#38 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by AdnanSA »

Imaš dvije verzije te Honde od 105 ks i 125 ks ako se ne varam.Zapremina motora je u oba slucaja 1,6 litara. Također postoje modeli sa 2wd i 4wd.
Pazi da ne uzmeš model sa 2wd jer onda gubiš poentu SUV-a.
Moj dobar prijatelj je imao HRV i dan danas se kaje što je prodao jer je bila bezgrešna.
Prešao je preko 200 000 km bez kvara. Naravno opet je kupio Hondu, a koju pa novog Civica. Jedini u gradu koliko ja znam crne boje sedan.
Freelander jeste možda bolje auto od HRV-a ali je skloniji kvarovima a i dijelovi za njega su ti žara.
zippo

#39 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by zippo »

momci, hvala na odgovorima
i mene srce vuce prema hondi hrv.
cekam jos da dođe i ta 2009 godina, pa da vidim sta ce te neke izmjene zakona, koje najavljuju, donjeti
chuchumbamayumbe

#40 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

@zippo,
gdje zivis, cisto pitam zbog servisiranja Honde?!
zippo

#41 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by zippo »

mostar - blizu
chuchumbamayumbe

#42 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

zippo wrote:mostar - blizu
U tom slucaju, mislim da ti je najblizi ovlasteni servis u Dubrovniku ili Splitu, ne vjerujem da ima nesto prije toga.
Pogotovu sa dijagnostikom.
Razmisli dobro sta kupujes.
zippo

#43 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by zippo »

chuchumbamayumbe wrote:
zippo wrote:mostar - blizu
U tom slucaju, mislim da ti je najblizi ovlasteni servis u Dubrovniku ili Splitu, ne vjerujem da ima nesto prije toga.
Pogotovu sa dijagnostikom.
Razmisli dobro sta kupujes.
ma svjestan sam toga, to me jedino i razbija
nije to bas novo auto pa da mora u ovlasteni.
ja do sada stvarno nisam imao problema sa autima koje vozim.
normalna voznja, redovno održavanje (ulje, voda, filteri , remen kajš i sl)
sad trenutno vorim mašinu sa lancem umjesto remena i mogu ti reci da sam pravo rahat.
neznam jeli hrv sa remenom ili lancom.
nadam se da nece biti nekih kvarova, jer mi jaran moze naci relativno ocuvano auto.
znam da se mogu navuci na problem, ali hebajiga.
da gledam samo ovlastene servise morao bih golf , skoda (iako mi se oktavia sa pogonom 4x4 svidja - ali cijena je veca nego kod honde) eventualno opel,
da se razumjemo nemam nista protiv svaba jer trenutno vozim jednog.
od japanaca tojota ima malo bolju mrezu servisa , ali mi je rav malo skuplji isto tako i avensis.
sta ja znam sta ce ne kraju ispasti.
chuchumbamayumbe

#44 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Ja drajvam Hondu, i kazem ti...Ne d'o Bog da mi zatreba dijagnostika motora ili nesto slicno!
Mozes ga popishat' komotno, kunem ti se!
:roll:
zippo

#45 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by zippo »

chuchumbamayumbe wrote:Ja drajvam Hondu, i kazem ti...Ne d'o Bog da mi zatreba dijagnostika motora ili nesto slicno!
pa kako se ti snalazis??
sad si me bas - ono skroz
ma nema veze idemo zajedno do splita ili dubrovnika, nije to preko svijeta
chuchumbamayumbe

#46 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

zippo wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja drajvam Hondu, i kazem ti...Ne d'o Bog da mi zatreba dijagnostika motora ili nesto slicno!
pa kako se ti snalazis??
sad si me bas - ono skroz
ma nema veze idemo zajedno do splita ili dubrovnika, nije to preko svijeta
"Honde se ne kvare". :) 8-)
Al' u qrtzu. :roll:

Salim se, ja imam Civica i ispod suvozacevih nogu postoji CPU koji ima na sebi crvenu led lampicu preko kojih mozes ocitati greske koje ti motor javlja.
Na osnovu toga mozes zakljuciti koji je problem u pitanju, a za kodove i ostale nedoumice u vezi Honde mozes se uclaniti na http://www.hondafanclub.hr/, gdje imaju odlican forum sa Honda freakovima i guruima.
Ipak, i kada skontas u cemu je problem, slabo ces naci majstora koji ce se usuditi da chachkaju po Honda masini.
Ja znam za Bilija na Vracama i Hotu u Nedjaricima, za Mostar nemam pojma.
zippo

#47 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by zippo »

otisao sam na taj forum, doduše nisam se registrovao, ali
ja tu nemam nista o hrv-u ili ja neznam naci
uglavnom ponuda - potražnja i honda vijesti
nema tehničkih pitanja i iskustva,
jedino ako mi je to sakrieno ko gostu pa se moram registrovati da vidim

a kakvi su ti majstori u sarajevu??
chuchumbamayumbe

#48 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

zippo wrote:otisao sam na taj forum, doduše nisam se registrovao, ali
ja tu nemam nista o hrv-u ili ja neznam naci
uglavnom ponuda - potražnja i honda vijesti
nema tehničkih pitanja i iskustva,
jedino ako mi je to sakrieno ko gostu pa se moram registrovati da vidim

a kakvi su ti majstori u sarajevu??
Ocito je da su promijenili pravila foruma, nisam odavno bio tamo.
Meni je Hota konstatovao kvar i popravio (elektronska dizna). Mislim da sam imao srece sa tim, da nije otislo nesto vise, a posto imam i rezervni motor, komplet sam zamijenio dio i to je to.
HAVANA

#49 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by HAVANA »

zippo wrote:jos mi je u opciji i freelander td4 koliko sam upoznat jedino sa tom masinom(bmw) je razumne kvalitete.
i on se nalazi u toj cjenovnoj grupi6-6500 € 2001 god.
normalno , zelja mi je manji suv.
a kao opciji freelanderu i hrv-u dolazi opel zafira , ili nesto slicno.

Freelander,Zafira to je smiješno porediti sa kvalitetom Honde.HRV imaš 2wd i 4wd i te novije modele možeš raditi sa dijagnostikom kts ili nekom drugom zadnjih generacija.Ja je još ozbiljno pokvarenu vidio nisam ,osim ako je krivica na vozaču,lošem gorivu ili neredovnom servisu tipa ulje,remenje...
Što se tiče majstora dobar majstor je dobar majstor i sve se pokvari al se i sve popravi.Hota je sigurno jedan od dobrih.
Ja bih volio uporediti npr 10 godina starog golfa sa 20 godina starom Hondom i garantujem ti da je i u tom slučaju Honda u prednosti nad VW u vidu broja kvarova i opravki.Naravno ako pitaš za savjet u BiH svi će reći kupi VW a ja odgovorno tvrdim da od VW novijih generacijaništa nije dobro.
Zamjeniš protok,ode ti zamajac,rame lupa,pa ode turbina pa dizna pa štop prekidač pa nema kraja a kaže dobro drži cijenu aha kupiš pasata novog za 58000km voziš 4 godine i prodaš ga 25000 a npr kupiš Toyotu rav4 za 58000km voziš 4 godine i prodaš je 34000km...
Kupi ti HRV i završi priču-sretno
Faruk
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga

#50 Re: MItsubishi i Honda u Sarajevu?

Post by Faruk »

HAVANA wrote:Honda :thumbup: :thumbup: :thumbup:
ustaneš pa kažeš Honda
Post Reply