PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
-
enoniac
#26 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
Sve dok nema bordo boje....dobar je...
Ne fakat, malo mi je previše detalja.... napravi grb bez brojki i slova....grb je..
Ali thumbs up za trud, ima finih detalja (most i kaskade, planine)....
Ne fakat, malo mi je previše detalja.... napravi grb bez brojki i slova....grb je..
Ali thumbs up za trud, ima finih detalja (most i kaskade, planine)....
- hakazvaka
#27 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
da.. most i kaskade su odlicni..
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#28 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
Mislim da bi se kompromis mogao naci izmedju ovog aktuelnog i ovog novog prijedloga.
Ima li neko nekih starijih grbova Sarajeva?
Da se mozda pokusa izvuci seto po toj osnovi sto bi se moglo ukomponovati sa trenutnim grbom.
I zaista,trenutni grb je tako blijed i sa losim odabirom boja....da se najezis
Ima li neko nekih starijih grbova Sarajeva?
Da se mozda pokusa izvuci seto po toj osnovi sto bi se moglo ukomponovati sa trenutnim grbom.
I zaista,trenutni grb je tako blijed i sa losim odabirom boja....da se najezis
- essex
#29 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
hakazvaka, sve ovo sto sam napravio ima razlog i kao takvo ima opravdanje zasto je takvo...to neznaci da cu ja moje vidjenje grba grada nametati ostalima na forumu, ja samo branim moju ideju. evo nesto sto bi mozda moglo da odgovara na ove prijedloge, mislim ovo je jedna od faza razvoja i ogoljena je za moje razumijevanje, ali nekako spada u ono sto vas par zastupa.hakazvaka wrote: evo ti konkretni prijedlozi ako tako vise volis, ali ja kolko vidim ko god ti nesto kaze ti nadjes opravdanje zasto je to tako... uvijek ima razlog..
skloni te sve brojeve.. skloni naziv zoi84, sasvim je dovoljan simbol jer svako zna sta oni krugovi predstavljaju..
skloni ove silne outline.. ostavi sve u par boja

mislim da ste mislil na ovako nesto, mozda da se boje koriguju...
- BarbaDue
#30 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
meni jos uvjek smeta oblik grba, ne znam zasto ali mi smeta
ako sam dobro shvatio, bjelo na trokutovima oznacava dvije olimijske planine, krugovi isto tako oznacavaju olimpijske igre...izbaci jedno od to dvoje....(moj prijedlog)...
btw, ovo vec moze poceti da lici na nesto ozbiljno.
ako sam dobro shvatio, bjelo na trokutovima oznacava dvije olimijske planine, krugovi isto tako oznacavaju olimpijske igre...izbaci jedno od to dvoje....(moj prijedlog)...
-
hali gali halid
#31 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
Evo moj prijedlog:

- essex
#32 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
evo bas sam razradio onaj prethodno postavljeni. mislim da moze poceti jednu ozbiljniju diskusiju. stavio sam ga i na postojecu zastavu, svijetloplavu...

- essex
#33 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
back by popular demand...

nisam mogao da odolim a da nevidim kako izgleda sa ovim trobojnim ako vratim ona tri historijska podatka. malo sam smanjio i debljinu kaskada tako da ne izbijaju iz donje polovine grba neko se skladno uklapaju.

nisam mogao da odolim a da nevidim kako izgleda sa ovim trobojnim ako vratim ona tri historijska podatka. malo sam smanjio i debljinu kaskada tako da ne izbijaju iz donje polovine grba neko se skladno uklapaju.
- hakazvaka
#34 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
e dobar je taj predzadnji sto si postavio.. mozda bi mogao napisati na kapiji toj smao ta 2 gornja datuma..
ne mjenjaj kaskadama boju
ne mjenjaj kaskadama boju
- essex
#35 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
hakazvaka, po heraldici voda se oznacava bijelom, tako da bi se to i tako i tako na kraju dovelo na bijelu, a i daje balans snjeznim padinama u vrhu grba, ne strce sami za sebe...samo se dvoumim o debljini kaskada, vidit cemo...zasto mislis da bi trebalo skinuti zaokruzenih 1425? mislim da samo doprinose formi centralnog stupa, a i nisu bezveze podatak, vrlo vazan za grad...
- essex
#36 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
barbadue, bijele padine oznacavaju sarajevsku zimu kada je jedne takve zime i odrzana olimpijada, kao i sarajevsku zimu kulturnu manifestaciju koja bastini sjecanje na olimpijadu.BarbaDue wrote:meni jos uvjek smeta oblik grba, ne znam zasto ali mi smeta![]()
- nosara
#37 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
Sadasnji grb je ok, samo da je vas plav
...ili svijetloplav
.
A sto sve ovo?
A sto sve ovo?
- hakazvaka
#38 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
skini pa ces vidjet da bolje izgleda..essex wrote:hakazvaka, po heraldici voda se oznacava bijelom, tako da bi se to i tako i tako na kraju dovelo na bijelu, a i daje balans snjeznim padinama u vrhu grba, ne strce sami za sebe...samo se dvoumim o debljini kaskada, vidit cemo...zasto mislis da bi trebalo skinuti zaokruzenih 1425? mislim da samo doprinose formi centralnog stupa, a i nisu bezveze podatak, vrlo vazan za grad...
a te dvije godine gore skontaj im neki kao oslonac da ne vise onako na zidu.. i promjeni izgled tih brojeva stavi nesto malo ko starije
- essex
#39 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
haka, nigdje u heraldici se ne postavljaju nosaci za godine koje stoje na zidu, podrazumijeva se da su sastavni dio zida. sto se tice zaokruzenog broja, ako pogledas vizuelno centrira po vertikali (olimpijski krugovi, dvije historijske godine, broj dana u okruzenju i halka) i stvara jednu fokus liniju koju ovaj broj dana samo izrazava. mislim da treba da ostane...mislim da cu samo malo podebljati kaskade i to bi moglo biti to...
nosara:
...ili svijetloplav
.
A sto sve ovo?
nosara, samo sam postavio jednu ideju koju duze razradjujem. hocu da vidim sta drugi misle...najvise sam se fokusirao na predjelu mosta i to se izgleda vecini svidja, a to je i bio moj cilj da vidim sta ostali misle.ako imas koji prijedlog samo napisi, mislim neznaci da cu pristati da promjenim, ako nista mozemo prodiskutovati...
sada da pojasnim zasto sam izabrao ove kombinacije boja. tamno plava je bosanska drzavotvorna boja, proizasla iz grba kralja tvrtka, prenesena a danasnju zastavu bih. sarajevo kao glavni grad je centar i nosilac bih drzavnosti pa prema tome preuzimanjem tamnoplave boje sa drzavne zastave se pokazuje pripadnost i odanost grada bih drzavnosti, kao i njegovu borbu za bih.
siva, kao boja metala je tu da pokaze metalnopreradjivacku industriju grada koja vuce svoje korjenje kroz historiju, posebno nakon uspustavljanja sarajeva u 15 vjeku kao trgovacko-zanatskog centra. i danas je ova industrija vodeca grana privrede, njena podloga gradu, pa sam je iskoristio kao podlogu za grb grada.
bijela je tu da oznaci sarajevsku zimu, najvecu gradsku kulturnu manifestaciju, sarajevsku zimu koja je bila domacin zimskim olimpijskim igrama, i to je sve naglaseno bijelim trakama na padinama sarajevskih planina koje se nalaze u vrhu grba. bijela takodje u donjem dijelu grba oznacava saajevsku rijeku miljacku koja kultivisanim koritom i kaskadama tece kroz grad i kao takva je prikazana sa 6 bijelih kaskada. bijela nace u heraldici oznacava vodu, tako da se uklapa i po tom pitanju.
nosara:
A sto sve ovo?
nosara, samo sam postavio jednu ideju koju duze razradjujem. hocu da vidim sta drugi misle...najvise sam se fokusirao na predjelu mosta i to se izgleda vecini svidja, a to je i bio moj cilj da vidim sta ostali misle.ako imas koji prijedlog samo napisi, mislim neznaci da cu pristati da promjenim, ako nista mozemo prodiskutovati...
sada da pojasnim zasto sam izabrao ove kombinacije boja. tamno plava je bosanska drzavotvorna boja, proizasla iz grba kralja tvrtka, prenesena a danasnju zastavu bih. sarajevo kao glavni grad je centar i nosilac bih drzavnosti pa prema tome preuzimanjem tamnoplave boje sa drzavne zastave se pokazuje pripadnost i odanost grada bih drzavnosti, kao i njegovu borbu za bih.
siva, kao boja metala je tu da pokaze metalnopreradjivacku industriju grada koja vuce svoje korjenje kroz historiju, posebno nakon uspustavljanja sarajeva u 15 vjeku kao trgovacko-zanatskog centra. i danas je ova industrija vodeca grana privrede, njena podloga gradu, pa sam je iskoristio kao podlogu za grb grada.
bijela je tu da oznaci sarajevsku zimu, najvecu gradsku kulturnu manifestaciju, sarajevsku zimu koja je bila domacin zimskim olimpijskim igrama, i to je sve naglaseno bijelim trakama na padinama sarajevskih planina koje se nalaze u vrhu grba. bijela takodje u donjem dijelu grba oznacava saajevsku rijeku miljacku koja kultivisanim koritom i kaskadama tece kroz grad i kao takva je prikazana sa 6 bijelih kaskada. bijela nace u heraldici oznacava vodu, tako da se uklapa i po tom pitanju.
- hakazvaka
- essex
#41 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
hvala...hakazvaka wrote:sretno.
evo nesto na ovom principu, otvorenog grba

- sodom
#42 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
Upravo.zgembo_sa wrote:Prekomplikovano, previse nekih sitnih nepotrebnih detalja, brojeva, slova... Sadasnjem grbu nista ne fali.
- sodom
#43 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
Šta ima tebi da smeta, ti uopste nisi iz sarajeva!BarbaDue wrote:meni jos uvjek smeta oblik grba, ne znam zasto ali mi smeta![]()
- hakazvaka
#44 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
sodom wrote:Šta ima tebi da smeta, ti uopste nisi iz sarajeva!BarbaDue wrote:meni jos uvjek smeta oblik grba, ne znam zasto ali mi smeta![]()
- homo_sapiens
#45 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
sodom wrote:Šta ima tebi da smeta, ti uopste nisi iz sarajeva!BarbaDue wrote:meni jos uvjek smeta oblik grba, ne znam zasto ali mi smeta![]()
Kad je rijec o grbu, ako mogu (iz Sarajeva sam
U sustini, ne vidim razliku u izgledu aktuelnog grba sa prijedlogom novog, a ocekivao sam da postoji, obzirom na prijedlog izmjene grba. Jedina novina je izmijenjen oblik Latinskog mosta, dodana halka na konstrukciju mosta kao simbol vrata (pretpostavljam), i na krovovima vratnickih kapija oznaceni vrhovi olimpijskih planina, sve popraceno olimpijskim znakom i datumom.
To nije dovoljno da bi grb dobio novi izgled. Treba kombinirati te kapije (koje svakako simboliziraju ulaz, otvorena vrata Sarajlija), treba povezati istorijske cinjenice i suzivot sva tri naroda u Sarajevu, ukljucujuci i Jevreje, treba povezati dakle ono sto je, u trenutku kad neko ugleda taj znak, odmah prepoznatljivo i karakteristicno za Sarajevo.
Ponavljam, ovaj prijedlog grba se ne razlikuje od sadasnjeg grba skoro ni po cemu.
- Neelix
#46 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
izbaciti datume i olimpijadu, ne vidim potrebu za tim. koji to jos olimpijski grad stavlja jednu manifestaciju u svoj grb?

(barcelona)
(pariz)
(rim)
(Seul)
(moskva)
(lillehammer)
Innsbruck...
da ne idem dalje

(barcelona)
(pariz)
Innsbruck...da ne idem dalje
-
neki
#47 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
Ukini ovu cuclu zivota ti...gadna je i na grbu kantona jos sad i ovdje..vanjski obrub grba je cudan..kad ovo pogledam shvatim koliko je dobro sadasnje rjesenje, sto neko rece mozda samo malo regulisati boje. Jednostavan..
- essex
#48 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
neelix, ma znam ja to, samo razradjujem ideju i trazim da vidim sta b trebalo da se postavi na grb grada, ono sto predstavlaj grad. kao sto rekoh na pocetku, sadasnji grb je odlican i samo mi se nije svodjao donji dio sa mostom kao iskrivljenm ustima. taj sam dio modifikovao i tako je i poslo. mislim da vratnicka kapja i planine su odlican prikaz grada, ja sam jos korigovao oblik grba tako da predstavlja kotlinu u kojem se grad nalazi, i sve ovo je da vidim sta se jos moze uraditi...evo par ljudi vidi onu halku kao cuclu, mozda imaju pravo...koliko bi se samo viceva moglo na konto toga skontati. evo stavio sam jednu drugu figuru, rozetu. rozeta se moze naci na vratima ustanova, na gradjevinama kao sastavni dio fasade, na gravurama i predmetima starih zanata, rozetu nekako svi koristimo da istaknemo ljepotu naseg rada i postojanja, pa sam je i zbog toga ubacio umjesto halke. nije kopija nicega, moja kreacija. rozeta bi trebala da predstavlja kreativnost grada.
evo kako izgleda:

cak i razmisljam da sivu, metalnu pozadinu grba uradim u reljefu sa ovim rozetama, onako jedan povrsinski, ne tako dubok reljef (naravno, ne u plavom tonu nego boji pozadine)...sta mislite o tome?
evo kako izgleda:

cak i razmisljam da sivu, metalnu pozadinu grba uradim u reljefu sa ovim rozetama, onako jedan povrsinski, ne tako dubok reljef (naravno, ne u plavom tonu nego boji pozadine)...sta mislite o tome?
- Neelix
#49 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
evo ovaj je 20 puta bolji od svih dosadasnjih prijedloga 
-
sajosarajlija
#50 Re: PRIJEDLOG ZA NOVI GRB GRADA
Treba naći sponzora Gradu, pa recimo da se zovemo Sarajevo - Karlovačko pivo