Prije da mu je tjelohraniteljakasulesavic wrote:Onaj s "tjelohraniteljem"?stecak wrote:Na slici broj 2...bijeli konj desno (ne onaj u sredini)...on se malo uskomešao kasnije...mislim da je "alfa mužjak".... pa vatra u autosulesavic wrote:Stecak, je li te strah bilo?
Spasimo livanjske divlje konje!
Moderator: anex
-
stecak
-
stecak
Prvim danima Nove godine možda se jedino nisu radovali dvjestotinjak livanjskih divljih konja koji slobodno žive u skupinama na planini Krug , oko Borove Glave i na Borovom polju . Naime, za sada još uvijek nepoznati lopovi su im odnijeli sa lokacija za hranjenje na Kruzima 500 kg kukuruza te određenu količinu soli i sijena u balama koje su im radnici Šumarije ostavili da im se nađe pošto je snijeg prekrio pašnjake na kojima obitavaju . Hranilice za konje su postavljene i na Borovoj Glavi gdje se ostavlja i so kako bi što manje konji silazili na asfalt zbog soli čime ugrožavaju saobraćaj i nerijetko i stradaju.
-
jasminasab
Idioti! I onda se za loseg covjeka kaze da je konj, po meni je to uvreda ovim prelijepim zivotinjama...
Zar se ne moze nekako stati u kraj tome? Zasjeda, kamera, nesto?
Zar se ne moze nekako stati u kraj tome? Zasjeda, kamera, nesto?
-
Sarajevski
#32 Re: livno - divlji konji
nadji sb iz januara 2005, imas tamo reportazu i mnostvo slika o divljim konjima sa cincara. otkud tamo, kako zive, kako su podivljali. uradjeno puuuno prije ng, koji je smjestio livno u hrvatsku.
odes na blog delhaske.blogger.ba, tamo ces naci taj tekst iz januara
odes na blog delhaske.blogger.ba, tamo ces naci taj tekst iz januara
- Van Halen
#33 Re: livno - divlji konji
Svaka čast sarjevski, super text u SB o konjima u Livnu. Prelijepi su.
- Bonnie-Clydova mala
#34 Re: livno - divlji konji
Jel ima neko neku sliku tih ljepotana el autentique, baš bi to voljela vidjeti?
- Bonnie-Clydova mala
#35 Re: livno - divlji konji
Pardon, našla...
-
ozbiljna
#36 Re: livno - divlji konji
Ja sam ih vidjela prije nesto manje od mjesec dana na putu izmedju Kupresa i Livna, sa desne strane 
- Skyfox
#37 Re: livno - divlji konji
Pa podijeli s nama...Bonnie-Clydova mala wrote:Pardon, našla...
- Bonnie-Clydova mala
#38 Re: livno - divlji konji
Na samo su jednoj stranici u rikverc, moja greška nisam odmah vidjela da već ima slika. Al evo obećavam, malo ću proguglati pa ako nađem neki finu, rado ću je podijeliti s vama...Skyfox wrote:Pa podijeli s nama...Bonnie-Clydova mala wrote:Pardon, našla...
-
Mobile_Disco
#39 Re: livno - divlji konji
Ja jos uvjek ne mogu da vjeruje.. Da nesto ovako postoji u nasoj Bosni i Hercegovini!!!
- Bonnie-Clydova mala
- Bonnie-Clydova mala
#42 Re: Re:
d2 wrote:kako nema, ima divljih konja kod nas svuda, ne moras do LivnaSkyfox wrote:Nisam ni znao da ima jos DIVLJIH konja kod nas, bas neobicno ali ugodno iznenadenje...
@photo ako ih uslikas obavezno postiraj ovdje koju sliku
sretno
-
d2
#43 Re: livno - divlji konji
ne kaze se "vala baš" nego "bala vaš" 
- iz dna duše
#44 Re: livno - divlji konji
Starija tema, ali nakon ovih predizbornih, političkih, vjerskih, pro i contra Q-Festovskih tema, ova me obradova...
Ja sam vidjela ove konje kada sam se preko Kupresa vozila se prema Livnu, oba puta je bio snijeg (vjerovatno u traženju hrane, se približe naseljima i glavnoj cesti)
To je jedan tako divan osjećaj i nevjerovatan istovremeno....
Kao i svaki puta kada vidim nešto tako lijepo u BiH, pomislim: Bože, kakvim se stvarima bavimo i crpimo jedni drugaima energiju, umjesto da uživamo i pozovemo druge /recimo turiste/ da uživaju u ovome...Da budemo konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu sa onim u čemu smo konkurentni i što nam je Bog podario-našu prirodu.
U BiH turiste ne privlače stakleni tornjevi, stakleni hoteli na planinama i moru...
Danas strani turisti više klase, traže pravi seoski turizam /ne ova vještačka etno sela/, odmor u planini i ljeti u planinarskim kućicama, kontakt sa domicilnim stanovništvom, pa da vide i ove konje, naše rijeke/Una, Neretva/, planinarenje, Hercegovina, vinogradi...
Budim se iz lijepog sna...rijeka Bosna "okićena" plastičnim kesama, rijeke zagadjene otpadom (kućnim, građevinskim), planine unakažene ružnim hotelima, neplanski i neestetski gradjeni, lijepa Neretva ispresijecana branama, kao da su nam zato, u najmanju ruku darovali džabnu struju, Vrbas isto tako, Drina...
grade se apartmani partijski podobnih na planinama, zavisno koji su(jedni imaju "svoju" Kozaru, drugi Vlašić, Bjelašnicu, Jahorinu, Prenj, Vran planinu...)
Ne bih se iznenadila i da zvijezde na nebu podijele, koji narod ima pravo da se zagleda u koje...
Počeh lijepo, ali svaki puta nešto lijepo mi neizostavno izazove i sjećanja na ružne pojave...
Da puste BiH da bude ono što jeste, bilo bi lijepo...
Ali ne, došli su neki političari i uzeli sebi za pravo da diraju ono što je pripadalo onima prije hiljadu, pet, deset hiljada godina i što je trebalo da ostane onima nakon nas, za hiljadu, pet, deset hilhada godina...
Samo su oni kao žohari, nema lijeka protiv njih jer ih stalno mi hranimo svojim glasovima i pomažemo da opstanu...
Naravno da sam i za staklene tornjeve, moderne gradove itd, jedno ne maora da isključuje drugo!
Pusti snovi moji, izgleda...
Ja sam vidjela ove konje kada sam se preko Kupresa vozila se prema Livnu, oba puta je bio snijeg (vjerovatno u traženju hrane, se približe naseljima i glavnoj cesti)
Kao i svaki puta kada vidim nešto tako lijepo u BiH, pomislim: Bože, kakvim se stvarima bavimo i crpimo jedni drugaima energiju, umjesto da uživamo i pozovemo druge /recimo turiste/ da uživaju u ovome...Da budemo konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu sa onim u čemu smo konkurentni i što nam je Bog podario-našu prirodu.
U BiH turiste ne privlače stakleni tornjevi, stakleni hoteli na planinama i moru...
Danas strani turisti više klase, traže pravi seoski turizam /ne ova vještačka etno sela/, odmor u planini i ljeti u planinarskim kućicama, kontakt sa domicilnim stanovništvom, pa da vide i ove konje, naše rijeke/Una, Neretva/, planinarenje, Hercegovina, vinogradi...
Budim se iz lijepog sna...rijeka Bosna "okićena" plastičnim kesama, rijeke zagadjene otpadom (kućnim, građevinskim), planine unakažene ružnim hotelima, neplanski i neestetski gradjeni, lijepa Neretva ispresijecana branama, kao da su nam zato, u najmanju ruku darovali džabnu struju, Vrbas isto tako, Drina...
grade se apartmani partijski podobnih na planinama, zavisno koji su(jedni imaju "svoju" Kozaru, drugi Vlašić, Bjelašnicu, Jahorinu, Prenj, Vran planinu...)
Ne bih se iznenadila i da zvijezde na nebu podijele, koji narod ima pravo da se zagleda u koje...
Počeh lijepo, ali svaki puta nešto lijepo mi neizostavno izazove i sjećanja na ružne pojave...
Ali ne, došli su neki političari i uzeli sebi za pravo da diraju ono što je pripadalo onima prije hiljadu, pet, deset hiljada godina i što je trebalo da ostane onima nakon nas, za hiljadu, pet, deset hilhada godina...
Samo su oni kao žohari, nema lijeka protiv njih jer ih stalno mi hranimo svojim glasovima i pomažemo da opstanu...
Naravno da sam i za staklene tornjeve, moderne gradove itd, jedno ne maora da isključuje drugo!
- Van Halen
#45 Re: livno - divlji konji
Ispravno razmišljaš, davno su rekli da je priroda ono najbolje što ova zemlja ima.iz dna duše wrote:Starija tema, ali nakon ovih predizbornih, političkih, vjerskih, pro i contra Q-Festovskih tema, ova me obradova...
- sicky
- Gaia
#47 Re: livno - divlji konji
ne da su lijepi vec prelijepi. krasne fotke.
- sicky
#49 Re: livno - divlji konji
pravi divljaci
ne bi se ni s puta sklonili

-
stecak
#50 Spasimo livanjske divlje konje!
Danas smo dobili još jedan mail našeg čitatelja koji je fotografirao ustrijeljenu kobilu i njeno ždrijebe, a nosila je još jedno mlado koje je na svijet trebalo doći sljedeće proljeće.
Prema riječima našeg čitatelja kobila je ustrijeljena u vrat tijekom jutra od strane nepoznate osobe. I tada započinje agonija. Otečen vrat, hroptanje. Unatoč tome ždrijebe doji majku. I kako odmiče dan kobila je sve slabija. Nema joj spasa. Slijedi neizbježno. Do večeri kobila ugiba u strašnim bolovima, a pored nje ostaje usamljeno ždrijebe prepušteno na milost i nemilost prirodi.

Neshvatljivo je kako pojedinci mogu biti toliki vandali i pucati u ove prelijepe životinje iz razloga koji su samo njima poznati. Tolike godine su livanjski divlji konji bili prepušteni sami sebi. Tolike godine su se hrvali s ektremnim uvjetima na visoravni Kruge.
Preživjeli su sve nedaće koje su ih pratile bez pomoći nas “ljudi”.

Zato apeliramo na sve udruge, općinu Livno, Kanton 10, načelnika Luku Čelana, predsjednika Vlade Nediljka Rimca, MUP K10, predsjednicu FBiH Borjanu Krišto, zastupnike u Parlamentu FBiH i sve one koji mogu nešto učiniti da nešto poduzmu da što žurnije pronađu način kako zaštiti ovo neprocjenjivo bogatstvo.
POTPIŠITE PETICIJU >>>
Facebook grupa
Prema riječima našeg čitatelja kobila je ustrijeljena u vrat tijekom jutra od strane nepoznate osobe. I tada započinje agonija. Otečen vrat, hroptanje. Unatoč tome ždrijebe doji majku. I kako odmiče dan kobila je sve slabija. Nema joj spasa. Slijedi neizbježno. Do večeri kobila ugiba u strašnim bolovima, a pored nje ostaje usamljeno ždrijebe prepušteno na milost i nemilost prirodi.

Neshvatljivo je kako pojedinci mogu biti toliki vandali i pucati u ove prelijepe životinje iz razloga koji su samo njima poznati. Tolike godine su livanjski divlji konji bili prepušteni sami sebi. Tolike godine su se hrvali s ektremnim uvjetima na visoravni Kruge.
Preživjeli su sve nedaće koje su ih pratile bez pomoći nas “ljudi”.

Zato apeliramo na sve udruge, općinu Livno, Kanton 10, načelnika Luku Čelana, predsjednika Vlade Nediljka Rimca, MUP K10, predsjednicu FBiH Borjanu Krišto, zastupnike u Parlamentu FBiH i sve one koji mogu nešto učiniti da nešto poduzmu da što žurnije pronađu način kako zaštiti ovo neprocjenjivo bogatstvo.
POTPIŠITE PETICIJU >>>
Facebook grupa