Zivot u Holandiji

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Santos

#26 Re: Zivot u Holandiji

Post by Santos »

Dodji malo u zemlju lala i karnevala.Ovdje je predivno samo nas malo vrijeme jebe al nema veze nije to nista.Nego pukla i ovdje zanzakri evo znam vec nekoliko ljudi zijanise poso.Belaj.Pravi se se socijalni stab za Rotterdam.A to za metro oglase nisam nija nikad vidio.Citam svaki dan jer idem vozom na poso.Vozarim pravo fino.Nema guzvi.Pozdrav i puno srece.
neprilagodjena

#27 Re: Zivot u Holandiji

Post by neprilagodjena »

mala_ba sta bi sa tvojim poslom u nl??
Secer_033

#28 Re: Zivot u Holandiji

Post by Secer_033 »

Da ne mislite da lupam, u Metro novinama budu skoro svaki dan oglasi firme gdcc. Hrvatski je jedan od mnogih jezika koji pokrivaju. Naravno, nije popularan kao Turski, Ruski itd.
paral0c0

#29 Re: Zivot u Holandiji

Post by paral0c0 »

Evo i site: http://www.toplanguagejobs.nl/job-204181.html

Holandija nije los, hrana i garderoba su jeftina.

Kirija: nije tako puno ovde u Den Haag je 450 eura za trosoban stan, ali ako su ti primanja mala, onda dobijes od drzave 220 eura svaki mjesec.

Osiguranje: od €90,- do €1.. i jos nesta.

Voda: €100 svaki kvartal.
struja, gas: € 183,- svaki mjesec

kucno osiguranje: €25,-
telefon: € 50,-

I tako dalje:)

Recimo ja zivim jos kuci, imam platu oko 500 eura i dobijem od drzave 57eura za osiguranje, dobijem isto 370eura od drzave zato sto idem uskolu.

Znaci oko €1000,- eura imam svaki mjesec, samo platim osiguranje i telefon:), ali opet mi malo, nikad dosta :-x
Secer_033

#30 Re: Zivot u Holandiji

Post by Secer_033 »

paral0c0 wrote:
Znaci oko €1000,- eura imam svaki mjesec, samo platim osiguranje i telefon:), ali opet mi malo, nikad dosta :-x
Znaci i tebi na kraju plate ostane jos malo mjeseca :D
tempora

#31 Re: Zivot u Holandiji

Post by tempora »

paral0c0 wrote:Evo i site: http://www.toplanguagejobs.nl/job-204181.html

Holandija nije los, hrana i garderoba su jeftina.

Kirija: nije tako puno ovde u Den Haag je 450 eura za trosoban stan, ali ako su ti primanja mala, onda dobijes od drzave 220 eura svaki mjesec.

Osiguranje: od €90,- do €1.. i jos nesta.

Voda: €100 svaki kvartal.
struja, gas: € 183,- svaki mjesec

kucno osiguranje: €25,-
telefon: € 50,-

I tako dalje:)

Recimo ja zivim jos kuci, imam platu oko 500 eura i dobijem od drzave 57eura za osiguranje, dobijem isto 370eura od drzave zato sto idem uskolu.

{Pa kako ti sad povjerovati da je Holandija jeftina, kad zivis kod roditelja, a ne moze ti biti milja od koje platis dva minimalna racuna :)
mojgrad

#32 Re: Zivot u Holandiji

Post by mojgrad »

............
Last edited by mojgrad on 18/03/2010 16:39, edited 1 time in total.
paral0c0

#33 Re: Zivot u Holandiji

Post by paral0c0 »

mojgrad wrote:@paral0c0 par dodataka na tvoj prijasnji post.

Jest ali u kojem dijelu grada je trosoban stan tako jeftin? Ja placam za toliki stan mnogo vise. Sto se tice subvencije to zavisi od visine plate, sto manje zaradjujes ili si na socijali imas vecu subvenciju, logicno.

Osiguranje: od €90,- do €1.. i jos nesta. Zdravstveno osiguranje mozes naci i jeftinije. Ono je jedino obavezno, sva ostala osiguranja su opcije.Voda: €100 svaki kvartal. Voda barem dok sam sama zivjela placala kvartalno 40 eur.
struja, gas: € 183,- svaki mjesec. Struje oko 30tak mjesecno.
kucno osiguranje: €25,-. Ovo nije obavezno, cisto bacanje para.
telefon: € 50,-. Fiksni telefon isto bacanje para. Mobilni zakon.

Pare ne dobijes od drzave zato sto ides u skolu. Dobivas kinderbijslag zato sto si mozda jos maloljetan (novac koji svaki roditelj dobije za svoju djecu) ili dobijas povrat novca od belastingdienst-a (porezne sluzbe) jer se skolujes. A i ovo svaki roditelj dobija nazad.

S obzirom da se ovdje radi od djevojci koja nije maloljetna niti se skoluje u Nl, za nju ovo zadnje nije toliko bitno.
Ne dobivam kinderbijslag, nego STUDIEFINANCIERING, to svak dobija ako ide fultime uskolu i nema vise od 35 godina! plus dobijes OV, sa ovom kartom mozes gratis putovati po cijeloj holandiji, bus, vozom, tramvajem...

Studiefinanciering nema nikakve veze sa Belasting(porezom).

Evo ovo mozes dobiti:

Bedragen per maand geldig van januari tot en met juli 2009
Uitwonend (ako ne zivis kuci) Thuiswonend (kad zivis kuci)
Basisbeurs € 240,02 € 73,56
Aanvullende beurs € 319,27 € 299,82
Lenen € 160,22(ovo se vraca) € 160,22 (Ovo se vraca)
Totaal € 719,51 € 533,60

Ostalo se nista ne vraca, samo ako u roku od 5 godine ne dobijes diplomu.

Mnogi se ispisu kuci, i prijave se na adresu kod familija, tako dobiju oko €560,-

http://www.ib-groep.nl/particulieren/sf ... dragen.asp
Last edited by paral0c0 on 22/01/2009 14:13, edited 2 times in total.
neprilagodjena

#34 Re: Zivot u Holandiji

Post by neprilagodjena »

Mojgrad da te evo nesto pitam al nemoj da se smijes :-D :-D

Ako ona ne zaradjuje puno,zar ona ne bi mogla da zatrazi huur i zorgtoeslag??
paral0c0

#35 Re: Zivot u Holandiji

Post by paral0c0 »

neprilagodjena wrote:Mojgrad da te evo nesto pitam al nemoj da se smijes :-D :-D

Ako ona ne zaradjuje puno,zar ona ne bi mogla da zatrazi huur i zorgtoeslag??
Moze, znam jednog kurda ona ovde studira, nema papire Holandske, ali ipak to sve dobija, plus radi, ali malo zaradi oko €500,-
neprilagodjena

#36 Re: Zivot u Holandiji

Post by neprilagodjena »

Pa onda nek to zatrazi,u callcentru se ne zaradjuje puno.
tempora

#37 Re: Zivot u Holandiji

Post by tempora »

Jel pricamo o istoj drzavi? Holandiji? :?
Santos

#38 Re: Zivot u Holandiji

Post by Santos »

Ima ovdje svega.Samo zines i dobijes.Jos ako kazes da dolazis iz Bosne na konju si.Dodji jedno 6 mjeseci zaradi sta i udaraj se noge dok nisi korjene pustio.
neprilagodjena

#39 Re: Zivot u Holandiji

Post by neprilagodjena »

'Biju ko nece' sto bi moj tata rekao :lol: :lol:
mojgrad

#40 Re: Zivot u Holandiji

Post by mojgrad »

.............
Last edited by mojgrad on 18/03/2010 16:40, edited 2 times in total.
mojgrad

#41 Re: Zivot u Holandiji

Post by mojgrad »

.............
Last edited by mojgrad on 18/03/2010 16:45, edited 1 time in total.
Santos

#42 Re: Zivot u Holandiji

Post by Santos »

Drzava je super i treba rec hvala sta su sve za nas uradili.Ali ljudi ko ljudi mislim da mi ne pripadamo ovoj kulturi tj,nekulturi.Ipak mi smo stranci i moramo se prilagodit kako je tako je,nema druge.
mojgrad

#43 Re: Zivot u Holandiji

Post by mojgrad »

.............
Last edited by mojgrad on 18/03/2010 16:45, edited 1 time in total.
Santos

#44 Re: Zivot u Holandiji

Post by Santos »

Kako nisu dali.Pa imamo svi kuce ili stanove,pa svi smo morali bit bar neko vrjeme na socijali.Ja radim dakle nista izvlakusa ali meni su dali bolji poso nego sto sam radio dole.Kako nam nisu dali.Doduse i uzmu dosta.O kulturi zavisi skoje strane gledas,ali prdit,uzdrigivat,jest vlastite sline nesto mi bas nelici na neku kulturu.
paral0c0

#45 Re: Zivot u Holandiji

Post by paral0c0 »

mojgrad wrote:
Santos wrote:Drzava je super i treba rec hvala sta su sve za nas uradili.Ali ljudi ko ljudi mislim da mi ne pripadamo ovoj kulturi tj,nekulturi.Ipak mi smo stranci i moramo se prilagodit kako je tako je,nema druge.
Ne razumijem po cemu su oni nekulturniji od nas? Kako mi tako i oni imaju izroda, nista novo.
I nista oni nama nisu dali, kako si se snasao tako si i dobio. Ako radis ili studiras to samo sebi mozes zahvaliti.
Doduse ima i onih koji ne zele da rade pa se izvlace kojekakvim pricama (psihicki problemi rat bla bla) i leze na socijali. Znam takve price.
Radije raditi i za minimalu a ne biti medju 4 zida zatvoren i to je sav tvoj svijet, u istom krugu ljudi se vrtis, ma uzas. Barem ja tako mislim.
Sto se tice biti stranac, bolje biti stranac u tudjoj drzavi nego u svojoj vlastitoj. Bar znas na cemu si.
Holandjari sigurno nisu kulturniji od nas!

Oni nemoj nikakvog respekta za starije, roditelje, profesore, polciji ma nikom!

Holandjari su isto najskrtiji narod na svijetu, ali ono bolesno !
neprilagodjena

#46 Re: Zivot u Holandiji

Post by neprilagodjena »

Najlakse je pljuvat po zemlji u kojoj zivis,imala sam dovoljno diskusija o ovome.
Narod nije zadovoljan sa ovim,nije zadovoljan sa onim,garant su mislila da ce sve da im dadnu na tacni i sve ce biti kao
u bajci a oni naravno nemoraju nista da rade.

Samo mogu da kazem da kome ne valja gdje zivi (njemacka,holandija,austrija ili neka druga zemlja) nek se pokupi pa nazad u zemlju iz koje je dosao,centri su puni samaca i familija koji bi rado da zive u stanu ili kuci i da dobiju sansu da rade i grade dalje svoju buducnost.
neprilagodjena

#47 Re: Zivot u Holandiji

Post by neprilagodjena »

Kome se nesvidja nek se seli i sebi srecu trazi negdje drugo :) :)
tempora

#48 Re: Zivot u Holandiji

Post by tempora »

Diskusija vam je na nivou, aferim. Malo mahalske kakofonije, mi kultura-oni suprotno, mi ovo, oni ono, pa ko biva, ko se jos usudi kritikovati nesto od sistema neka se pokupi tamo gdje mu je bolje. Pogotovo ovo zadnje izaziva cestu srdzbu kod nasih ljudi kada istu recenicu izuste autohtoni stanovnici ove zemlje -al' kad mi to kazemo e onda je to sigurno sa dobrim , debelim i ispravnim razlogom. :shock:
Koliko procitah na temi, bilo je ponesto informacija a ponajvise dezinformacija. Poucno ( mozda najvise o nama) nema sta ! :thumbup:
Secer_033

#49 Re: Zivot u Holandiji

Post by Secer_033 »

Ma koliko god se mi trudili, Holandjani postati necemo. Barem ja ne.
Studiram, radim, putujem, izlazim, naucila sam jezik tako da je meni ovdje super. Ali to su sve materijalne stvari bez kojih covjek moze. Nesto meni fali ovdje i to je nasa kultura. Druzim se ja sa Bosancima u Holandiji ali nije to, to.

Nedostaje mi ona nasa spontanost, kad nekog sretnes u gradu odes na kafu. Ovdje se ispricas 5 minuta i dogovoris sastanak za neke dvije sedmice koji opet odgodis zbog nekih svakodnevnih obaveza.
Nedostaje mi jednostavno sve sto cini nas Bosance Bosancima: ispijanje kafa po cijeli dan, izlazenje svaku noc, nas jezik itd.

Ovdje se zivot zivi brzinski. Radnim danima se radi a tek vikendim malo prozivis. Malkice ;)
Vrijeme ne valja 10 mjeseci u godini. Padas u depresiju i konacno malo u Bosni ozivis. I kad se opustis, vrijeme je za povratak.
Jednostavno mi ne odgovara ovaj stil zivota.

Slazem se sa parol0c0 (jel' tako :s) da Holandjani nemaju respekta za druge. Roditelji cim pocnu malo stariti zavrse u staracke domove. Djeca im dodju jednom sedmicno u posjetu i to im dosta. Ja to ne bih mogla.
Nemaju ni malo respekta za profesore. Znam da i u Bosni ima profesora koje zelis sto prije zaboraviti ali barem ti 1 profesor postane drug. Ako ne, barem ih uredno pozdravis kad ih sretnes. Ovdje to ne rade. Ne, ovdje ubijaju (!!!!!!) profesore.
U tramvaju svako sjedi kako sjedi, ne bi ti ovdje mladi ustali da stariji sjednu. Ja sam jos u osnovnoj u Sarajevu naucila da je to pristojno, pa i uradim jer koliko god ja bila umorna, starijim ljudima je teze stajati. A kad ustanem, ne moram vam ni pricati. Svi me pogledaju kao da sam pala sa marsa.

Ne kritikujem holandski sistem ni malo. Samo kad skontas da je ova zemlja 1949. jos gora bila nego Bosna poslije rata a da su je za samo 60 godina napravili ovakvu kakva sada jeste, ne bi mi trebali imati pravo da pljujemo na nju. Izvinite ali ja Bosnu za 50 godina ne vidim na ovom nivou.

Ali ljudi, odlutali smo mi daleko od teme. Prepali smo Malu_ba, vidite da je nema.
neprilagodjena

#50 Re: Zivot u Holandiji

Post by neprilagodjena »

Ja se nadam da je sa njom sve uredu.

Mene ona forumasica/forumas prepade sa prostitucijom :roll: :roll:
Post Reply