Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Moderator: Benq
- bpsang
#26 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
@ scooter21ba
mene upravo to zanima , sto veci kontrast to bolje, je moj monitor ima kontrast 5000:1
a LCD koji bi kupio u kojih par dana bi bar trebao da ima vise od 15000:1, u predzadnjem katalogu Mobilmedije sam gledao Philips 32" sa kontratom od 26000:1
to je jos kvalitetnija slika , sad samo cekam tren i kupicu jedan od tih LCD-a,nedavno sam nabavio DVD Sony -DVP-NS78H,te bi uz HDMI ulaz imao sliku, bas sliku, a posto prvenstveno gledam satelitske, kanale ne bi trebao oskudijevati u kvaliteti slike,je kao prenosnik SAT signala koristim Dreeambox 500-s.
Ovaj DVD je kompaktibilan sa SONY-Bravia LCD -om
mene upravo to zanima , sto veci kontrast to bolje, je moj monitor ima kontrast 5000:1
a LCD koji bi kupio u kojih par dana bi bar trebao da ima vise od 15000:1, u predzadnjem katalogu Mobilmedije sam gledao Philips 32" sa kontratom od 26000:1
to je jos kvalitetnija slika , sad samo cekam tren i kupicu jedan od tih LCD-a,nedavno sam nabavio DVD Sony -DVP-NS78H,te bi uz HDMI ulaz imao sliku, bas sliku, a posto prvenstveno gledam satelitske, kanale ne bi trebao oskudijevati u kvaliteti slike,je kao prenosnik SAT signala koristim Dreeambox 500-s.
- scooter21ba
#27 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
too je vec druga stvar ali sam mislio da ces samo kablovsku tako da ti je svejedno jeli 5000:1 ili 50000:1
- Arminovski
#28 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Pazi da se ne zeznes. Nije dobro slijepo vjerovati u cifre koje stoje u specifikaciji. Tih 26000:1 moglo bi se vrlo lako spustiti na spustiti na pola toga a i manje jer se vjerovatno radi o optimalnom slucaju a vjerujem i da proizvodjaci mjere kontrast na razlicite nacine. Zato vjeruj svojim i samo svojim ocima.100_KA wrote:@ scooter21ba
Ako mi ne vjerujes onda sacekaj i probaj kupit nesto slicno ovome
2 000 000 : 1
-
d2
#29 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
kompatibilan, ne kompaKtibilan
- bpsang
#30 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
ma vjerujem ti ... sto ti ne bi vjerovao, ali kad gledas vise izlozenih LCD-va od razlicitih proizvodjaca uveliko vidis razliku u kvaliteti slike pogotovo ako prenose neki signal sa satelita, jedan program...Arminovski wrote:Pazi da se ne zeznes. Nije dobro slijepo vjerovati u cifre koje stoje u specifikaciji. Tih 26000:1 moglo bi se vrlo lako spustiti na spustiti na pola toga a i manje jer se vjerovatno radi o optimalnom slucaju a vjerujem i da proizvodjaci mjere kontrast na razlicite nacine. Zato vjeruj svojim i samo svojim ocima.100_KA wrote:@ scooter21ba
to sto oni na razlicite nacine mjere kontrast, to ne mozes ni dokuciti, nego vjerovati svojim ocima kad ga kupujes,ono sto ja vidim na svom potrablu CRT-u i kvalitetu signala kablovskog ili zemaljskog signala, u odnosu na satelitski TO JE DRASTICNA RAZLIKA,mogu samo zamisliti kakva ce slika biti na LCD-u
- Arminovski
#31 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
U pravu si. Mozda ako se kome da kopati po razlicitim ISO standardima. Tesko je i svojim ocima vjerovati kad razliciti proizvodjaci imaju razlicit "default" i onda ti dodje sve na sta ti licno preferiras. Meni se npr vise svidja default on sony-a nego od samsunga. Sretao sam ljude koji nisu znali i kupovali su losiji tv zato sto im se slika svidjala bolje iako se slika dala podesiti da bude jednaka kao na ovome losijem. Razlika je bila samo u drugacijem omjeru kontrasta, boje itd. Ne kazem da je ovo slucaj kod tebe, samo da se desavalo.100_KA wrote:ma vjerujem ti ... sto ti ne bi vjerovao, ali kad gledas vise izlozenih LCD-va od razlicitih proizvodjaca uveliko vidis razliku u kvaliteti slike pogotovo ako prenose neki signal sa satelita, jedan program...Arminovski wrote:Pazi da se ne zeznes. Nije dobro slijepo vjerovati u cifre koje stoje u specifikaciji. Tih 26000:1 moglo bi se vrlo lako spustiti na spustiti na pola toga a i manje jer se vjerovatno radi o optimalnom slucaju a vjerujem i da proizvodjaci mjere kontrast na razlicite nacine. Zato vjeruj svojim i samo svojim ocima.100_KA wrote:@ scooter21ba
to sto oni na razlicite nacine mjere kontrast, to ne mozes ni dokuciti, nego vjerovati svojim ocima kad ga kupujes,ono sto ja vidim na svom potrablu CRT-u i kvalitetu signala kablovskog ili zemaljskog signala, u odnosu na satelitski TO JE DRASTICNA RAZLIKA,mogu samo zamisliti kakva ce slika biti na LCD-u
-
Eborg
#32 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
S obzirom da vidim da se dosta razumijete u ovo mozhe li mi iko reci isplati li se uzeti ovaj Sony?Ipak je veliki ekran i velika lova pa da znam je li to to...
http://www.sony.ba/product/t46-v-series ... e=Overview
Cijena mu je 3700 KM...
Cijena mu je 3700 KM...
- HAL9000
#33 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Milsim da ako hoces tv te dijagonale bolje ubost plasmu + taj konkretno tv ima prilicno los motion handling tako da bi ja recimo isao na kupovinu Pioneera PDP-LX5090.Eborg wrote:S obzirom da vidim da se dosta razumijete u ovo mozhe li mi iko reci isplati li se uzeti ovaj Sony?Ipak je veliki ekran i velika lova pa da znam je li to to...
Cijena mu je 3700 KM...
- scooter21ba
#34 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
ako vec gledas sony od 52inch-a
pogledaj w4000 i z4500 bolji su od ovog v4000
ako su cjenom isti ili mozda tu negdje uzmi od ova 2 napomenuta jer su bolji
ako zelis detalje ujutro ti ih kazem jer nemam sada vremena i oci se sklapaju
-
Eborg
#35 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Radije bih uzeo LCD jer je TV upaljen skoro preko cijelog dana...Pa upravo zbog toga kontam da je trajniji...Da ne kazhem da bi bilo skuplje uzeti plazmu...HAL9000 wrote:Milsim da ako hoces tv te dijagonale bolje ubost plasmu + taj konkretno tv ima prilicno los motion handling tako da bi ja recimo isao na kupovinu Pioneera PDP-LX5090.Eborg wrote:S obzirom da vidim da se dosta razumijete u ovo mozhe li mi iko reci isplati li se uzeti ovaj Sony?Ipak je veliki ekran i velika lova pa da znam je li to to...
Cijena mu je 3700 KM...
-
Eborg
#36 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Tnx!scooter21ba wrote:ako vec gledas sony od 52inch-a
Evo usporedio sam ova tri TV-a i ne vidim neku bitniju razliku osim kontrasta kod ovog jednog...Ostalo je sve u 5 deka,barem meni...
http://www.sony.ba/comparison/kdl52z450 ... dl52v4000k
- HAL9000
#37 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Ima velika razlika, a to je da z4500 ima motionflow tehniku koja se ekstra dobro nosi s motion handling problemom. Proguglaj malo o ovom, pa ces vidjeti da je stvar vrlo iritirajuca i dosta lcd televizora pati od toga, narocito ako gledas sportske dinamicne sadrzaje ili spojis kakvu konzolu, pa recimo razbacis fudbala. Nije u pitanju mala lova, pa se bolje informisi o svemu, a evo za pocetak ova ti stranica moze pomoci, ima dosta testova lcd i plasma televizora. http://www.hdtvorg.co.uk/Eborg wrote:Tnx!scooter21ba wrote:ako vec gledas sony od 52inch-a
Evo usporedio sam ova tri TV-a i ne vidim neku bitniju razliku osim kontrasta kod ovog jednog...Ostalo je sve u 5 deka,barem meni...
http://www.sony.ba/comparison/kdl52z450 ... dl52v4000k
- Sarayman
#38 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Prva i osnovna stvar je da bi se televizor trebao kupiti po optimalnoj velicini ekrana u odnosu na udaljenost mjesta na kojem sjedis i televizora koji ce (pretpostavljam) biti statican (objesen na zidnom nosacu). Ukoliko ga pak kupujes ogranicen budzetom - to rijetko kad valja. Da bi sve postalo jasnije, vrijedi opste prihvaceno (nepisano) pravilo da televizor treba postaviti na 3 - 3.5 puta vecoj udaljenosti od dijagonale ekrana. Sve ispod i iznad toga ima vise nedostataka nego na propisanoj udaljenosti. Vrlo je vazno napomenuti da ovo vrijedi iskljucivo za HD Ready televizore, dok za Full HD ekrane udaljenost mora biti znatno MANJA! Ako imamo 42" Full HD televizor onda ga postavljamo na 2 - 2.5 metra (moze i manje, ali nikako vise). U protivnom, novac je bacen jer neces sa 3 metra primjetiti nikakvu razliku u maksimalno podrzanoj rezoluciji izmedju 720p i 1080p. Ima mali milon primjera (samo slusam prijatelje) koji su kupili 37" Full HD i postavili ga na nekih 3 - 4 metra misleci da imaju strasno dobar televizor, a koji u stvari nikad nece doci do izrazaja. Neznanje nas uvijek opali po dzepu..
Sto se tice tvog pitanja, konkretno, bitno je provjeriti je li televizor zadnje generacije i gledaj da kupis renomiranog proizvodjaca, a tehnicki podaci nemoj da te opterecuju jer deklarisani podaci i uzivo vidjena slika najcesce nikakve veze nemaju jedno s drugim.. Dakle, koliki je kontrast (i koji), broj boja, ugao vidljivosti, brzina odziva itd. ne vjeruj toliko napisanom. Neka ti upale televzior i pokazu neki film na DVD-u (ako ti puste Blu-ray, gotov si), zatim poslusaj zvuk, pogledaj dizajn televizora i njegove tehnicke mogucnosti, pa ako (a ne moras) naletis na 2 tunera (za pravi PIP) i ugradjen HDD (ovo radi LG) to su stvari koje vise vrijede..
Sto se tice tvog pitanja, konkretno, bitno je provjeriti je li televizor zadnje generacije i gledaj da kupis renomiranog proizvodjaca, a tehnicki podaci nemoj da te opterecuju jer deklarisani podaci i uzivo vidjena slika najcesce nikakve veze nemaju jedno s drugim.. Dakle, koliki je kontrast (i koji), broj boja, ugao vidljivosti, brzina odziva itd. ne vjeruj toliko napisanom. Neka ti upale televzior i pokazu neki film na DVD-u (ako ti puste Blu-ray, gotov si), zatim poslusaj zvuk, pogledaj dizajn televizora i njegove tehnicke mogucnosti, pa ako (a ne moras) naletis na 2 tunera (za pravi PIP) i ugradjen HDD (ovo radi LG) to su stvari koje vise vrijede..
- oldschool
#39 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Moja preporuka je:
Sony KDL-32W4000E;
Philips 37PFL7403D.
Prvi model je oko 1800 KM, drugi oko ili malo iznad 2000 KM, za one sa više novca Sony KDL-46 W 4500 ili Philips 42PES0001, u njihovim klasama nema boljih, i nema boljeg izbora, tko ne vjeruje neka provjeri, nadam se da sam nekome pomogao.
Sony KDL-32W4000E;
Philips 37PFL7403D.
Prvi model je oko 1800 KM, drugi oko ili malo iznad 2000 KM, za one sa više novca Sony KDL-46 W 4500 ili Philips 42PES0001, u njihovim klasama nema boljih, i nema boljeg izbora, tko ne vjeruje neka provjeri, nadam se da sam nekome pomogao.
-
Sarajevski
#40 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
nemas para za samsung osmicu, pa onda uzmi neki od lg aparata u tom rangu. neces se zeznut., za mene, bolji od sonyja. gledaj sta ima, da je rezolucija najmanje 15000:1 i uzivaj
- HAL9000
#41 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Valjda kontrastSarajevski wrote:nemas para za samsung osmicu, pa onda uzmi neki od lg aparata u tom rangu. neces se zeznut., za mene, bolji od sonyja. gledaj sta ima, da je rezolucija najmanje 15000:1 i uzivaj
- oldschool
#42 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Kakav LG, a isto Samsung, kupi ih pa ćeš vidjeti, smeće, nisu bitne samo karakteristike, bitniji je tip procesora, jer trajanje ili ti ga dugoročnost tv-a ne zavisi od dinamičkog kontrasta, odziva, hdmi priključaka, već od procesora, tu je Sony neprikosnoven, te Philips i Toshiba, Samsung je smeće, napucaju neke stavke a televizor traje ko' lanjski snijegSarajevski wrote:nemas para za samsung osmicu, pa onda uzmi neki od lg aparata u tom rangu. neces se zeznut., za mene, bolji od sonyja. gledaj sta ima, da je rezolucija najmanje 15000:1 i uzivaj
- zomri
#43 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
moja apsolutna preporuka ako će se televizor uglavnom koristiti za gledanje tv sd sadržaja (kablovska analog, digitalna k, digitalna s, dvd-ovi...) je neka od hd ready plazmi iz panasonic viera serije. ima ih već od 1300 km za 37'' a ovi televizori su se na svim testovima pokazali najboljima u snalaženju sa kanalima standardne definicije, dok je hd standardno dobar.
ja imam panasonic 42pv80p i slika je perverzija, bolja nego na ijednom tv-u koji sam vidio u ovim sarajevskim radnjama. čak i divxi izgledaju prihvatljivo, a dvdovi su jako jako gledljivi, zahvaljujuci upscaling mogucnostima ovog tv-a.
ja imam panasonic 42pv80p i slika je perverzija, bolja nego na ijednom tv-u koji sam vidio u ovim sarajevskim radnjama. čak i divxi izgledaju prihvatljivo, a dvdovi su jako jako gledljivi, zahvaljujuci upscaling mogucnostima ovog tv-a.
-
d2
#44 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
misa mu njegovog sto me nerviraju ovi inci, uvijek smo televizore racunali u centrimetrima a monitore u incima...
- bpsang
#45 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
to ti je bar lako sve puta 25,4mmd2 wrote:misa mu njegovog sto me nerviraju ovi inci, uvijek smo televizore racunali u centrimetrima a monitore u incima...

-
d2
#46 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
vidi, znam da je 2.54 ali kada dodjes u radnju i gledas televizore i recimo mislis kupiti veci od svog tva koji je na primjer 84 cm svaki put se moras zezati i racunati da vidis jel recimo 37" vise ili manje od 84 cm, nije meni to problem racunati znas, imam cak i konverter velicina na pocketpcu pa ne moram ni pokretati digitron da racunam recimo ince u centimetre ili recimo konjske snage u kilovate ali je bespotrebna zajebancija... eto samo to, nista drugo100_KA wrote:to ti je bar lako sve puta 25,4mmd2 wrote:misa mu njegovog sto me nerviraju ovi inci, uvijek smo televizore racunali u centrimetrima a monitore u incima...
ovih pomicnih mjerila imas jeftino u penniju
- armin_tz
#47 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Da ne otvaram novu temu, ima li se gdje u BiH kupiti Nintendo Wii
- hakazvaka
#48 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
ma ja, trebo si staviti na onu temu sa kuhanjem, stas bezze otvarat novuarmin_tz wrote:Da ne otvaram novu temu, ima li se gdje u BiH kupiti Nintendo Wii
imas u mercatoru, Sarajevo. NT-CHS Shop or whatever
- shalla
#49 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Zna li iko ima li igdje u Sarajevu kupiti ovaj Philips TV LCD 32PFL3403, čini mi se da je jako dobar.
http://www.tehnomanija.rs/katalog/phili ... l3403.html
P.S. Našao sam ga u Tehnomarketu, 800 KM. Hajmo vi koji se razumijete, valja li ovaj LCD, koliko sam čitao po nekim forumima bolji je od Samsunga ili LG-a...
Pomagajte please, moram brzo donijeti odluku
http://www.tehnomanija.rs/katalog/phili ... l3403.html
P.S. Našao sam ga u Tehnomarketu, 800 KM. Hajmo vi koji se razumijete, valja li ovaj LCD, koliko sam čitao po nekim forumima bolji je od Samsunga ili LG-a...
Pomagajte please, moram brzo donijeti odluku
- Lucazode
#50 Re: Preporuka za kupovinu LCD TV-a?
Podaci o potrošnji energije: manje od 0,5 W u stanju mirovanja, 155 W tijekom rada
Registracija vašeg BRAVIA televizora ne može biti jednostavnija, zato se registrirajte već danas i postanite član kluba My Sony
Koje su pogodnosti kluba "My Sony" da li neko zna ?
Registracija vašeg BRAVIA televizora ne može biti jednostavnija, zato se registrirajte već danas i postanite član kluba My Sony
Koje su pogodnosti kluba "My Sony" da li neko zna ?