USA viza i novija iskustva

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Kraljica_Suza

#26 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Kraljica_Suza »

Sto ne radite vjerenicku vizu ako vam je u cilju da sto prije budete zajedno? Cini mi se da se ova dobije za sest mjeseci.
GandalfSivi

#27 Re: USA viza i novija iskustva

Post by GandalfSivi »

Saby_Ebo wrote:Planiramo se vjencati ali meni sada samo treba da odem u posjetu pa cemo zajedno za Bosnu se vratiti i ovdje se vjencati,on nema nikakve veze sa Bosnom AfroAmerikanac je ...hvala vam mnogo na pomoci ja ipak necu spomenuti da idem kod momka mozda je bolje ...hvala i pozdrav :thumbup:
Nemoj se vjencavati u Bosni, ako to uradis zivot ce ti iznenada postati jaaaaaaaako komplikovan. U tom slucaju ce on morati zivjeti tamo pola godine prije nego sto mozes aplicirati za zeleni karton, pa onda taj proces moze trajati jos cijelu godinu. Dobijes vizu za ameriku (po mogucnosti vjerenicku), odes tamo, vjencas se i apliciras za zeleni karton za tri dana. U roku tri sedmice dobijes pravo da ostanes i radis godinu dana, a u roku pola godine dobijes poziv na intervju za zeleni karton. Mnogo, mnogo jednostavnije nego da si u Bosni...
Kraljica_Suza

#28 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Kraljica_Suza »

Gandale,malo si krivo napisao neke informacije...da usa drzavljanin dodje ovamo zivjeti 6mjeseci, to je jedna vrsta vize i nakon toga zajedno se vracaju nazad. druga vrsta vize je kada su vjencani ovdje a zive razdvojeno, on u usa ona u bosni ili obrnuto..tada usa drzavljanin podnosi zahtjev u americi i pokrece se proces bracne vize koji traje oko godinu dana i onda njegova zena koja je u bosni dobije vizu i zelenu kartu i odlazi u ameriku. treca vrsta je ova vjerenicka viza gdje takodjer usa drzavljanin podnosi zahtjev u americi i proces traje nekih 6 mjeseci i njegova zarucnica dobija vizu da dodje u usa i tamo se vjencaju..a nakon toga zelena karta koja se produzava...

mislim da sam ispravno poslozila stvari, koliko sam informisana...osim toga ima vec na forumu tema ''bracna viza''..ali nema vjerenicka..trebalo bi i to postaviti :thumbup:
okana82

#29 Re: USA viza i novija iskustva

Post by okana82 »

cao saby,,
evo ja sam imala slicnu situaciju,samo sto sam ja u usa a momak mi je dolazio,,,
kada je predavao vizu rekao je da ide u posjetu kod prijatelja,i da zeli da tamo provede godisnji odmor,,,
i naravno dobio je 8-)
bio je mjesec dana koliko je i trazio a oni su mu dali cak na god :razz:
pa tako mozes i ti da kazes,bolje nego da kazes da ides kod momka,moje misljenje,a opet je sve do tebe,,,
sretno,pa nam javi ako si dobila ;-)
Saby_Ebo

#30 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Saby_Ebo »

Ey cao svima HVAAALA vam mnogo na informacijama olaksali ste mi mnogo hvala... ipak cu reci da cu u posjetu kod prijatelja ...pozdrav svima super ste :thumbup: :-D
ademo

#31 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ademo »

Cao ljudi ja sam htjeo ove godine u AMERIKU,,pa ne zanima kakva je procedura,,,ali ja imam tamo sestru koja ima njihove papire,,pa me zanima kako bi ja mogo nesto preko nje za tu vizu...ako ima neko nesto ili iskustvo neka mi odgovori.Svaka pomoć bi mi dobro dosla...hvala lijepa...ademo
melb26sa

#32 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

ademo wrote:Cao ljudi ja sam htjeo ove godine u AMERIKU,,pa ne zanima kakva je procedura,,,ali ja imam tamo sestru koja ima njihove papire,,pa me zanima kako bi ja mogo nesto preko nje za tu vizu...ako ima neko nesto ili iskustvo neka mi odgovori.Svaka pomoć bi mi dobro dosla...hvala lijepa...ademo

Ako je samo posjeta onda imas info za turisticku vizu na stranicama americke ambasade. Pripremi sve dokumente koji traze - ako si zaposlen pismo sa posla da ides na godisnji od do i da te ocekuju na poslu tog i tog datuma, kopija vlasnistva nekretnina, kucna lista ako ostavljas clanove porodice u Bosni (zena, dijete, roditelji), ako si student potvrda iz studentske sluzbe...
lejla82

#33 Re: USA viza i novija iskustva

Post by lejla82 »

Cao svima! Bila bih jako zahvalna ako bi mi neko mogao pomoci i reci mi da li inzistiraju na rjesenju o godisnjem kada predajes papire za turisticku vizu? Imam stalan posao ali tek sam nedavno primljena a voljela bih malo na ljeto u posjetu rodbini. Imam cak i stan koji je na moje ime tako da otprilike imam sve papire osim tog rjesenja o godisnjem koji cu dobiti za nekih 5 mjeseci a ne ceka mi se toliko da odem. Da li mislite da ce me odbiti bez toga? molim vas ako neko ima kakav savjet da mi da, bila bih jako zahvalna. :)
mart

#34 Re: USA viza i novija iskustva

Post by mart »

kako ces ici u USA, ako nisi na godisnjem odmoru. Mozes se dogovoriti u firmi da ti izdaju potvrdu, reci im zasto ti potvrda ili rjesenje treba. Kada sam ja aplicirala za vizu nisu mi pogledali ni jedan dokument. (osim garantnog pisma koje je stiglo direktno ambasadi).Dali mi vizu na tri mjeseca, a na ulasku u USA na sest mjeseci. (ostala sam samo mjesec koliko sam imala odmora)
no_crnjak

#35 Re: USA viza i novija iskustva

Post by no_crnjak »

Dragi naši,

Ne možemo još da konfirmujemo naš dolazak ovog ljeta, ali kako sada stvari stoje, izgleda da ćemo morati kanselovati tikete koje smo bukirali, jer nas ubi morgidž za taun haus što smo kupili. Doduše, za tikete imamo, ali ne možemo skupiti za prezente svima vama, dajdži i ostaloj familiji

A, jebi ga, bez toga ne ide da dolazimo, jer nećemo da nas smatraju za nekakve pankove, kao što su pričali za Seju i njegove kad su svojima donijeli po 100 dolara, kako su fukara i kako ništa nisu uradili u Kanadi. Mi tako nećemo. Jal' dolazimo kô hadžije jal' nikako. Zato smo se i dogovorili da sejvujemo što možemo više i da sve odložimo za sljedeći vekejšn.

Inače, mi živimo dosta dobro. Ja radim ful tajm i još dva part tajma, a Razija je našla i treći part tajm preko vikenda, ali smo dobro uskladili šihte pa možemo da se viđamo svakog drugog vika. Možda je to malo nezgodno za Džesiku, ali njoj plaćamo dej ker poslije škole, a odatle je uzima bejbisiterka i dovodi kući na spavanje. Ona, iako je mala, konta da mi ovoliko radimo za njeno dobro i da ovako mora sve dok ne otplatimo morgidž.

Svaki fri tajm koristimo da budemo sa njom, pa smo je tako last samer (ili to bješe pretprošlog?) vodili cijeli dan na Grejt Lejks. Kupili smo joj i hot-dog i ajskrim i od tada stalno svima priča kako joj je bilo bjutiful.

Ja imam dosta posla oko taun hausa - katujem travu, čistim atik i nekako ugrabim par sati dnevno da sređujem bejsment jer hoćemo da ga rentamo i tako povećamo inkam.
Kao što vidite, da je lako - nije, ali kad je čovjek hard vorker i kad dobro isplanira skedžual, može na sve stići.

Ja sam lijepo dotjerao liniju na 130 paunda, pa se neki naši kokuzi odavde šegače da sam se osušio zato što puno radim i spavam samo četir' sata, ali to je samo zato što su oni dželos na mene, a i ne znaju da ja uvijek ugrabim bar 45 minuta slipa u sabveju. Čovjeku više i ne treba, a i to je samo prvih 25-30 godina, dok ne otplatimo morgidž, a poslije ćemo da uživamo. Sve je lako kad imaš svoj target.

Čuo sam da Sejo i ove godine ide za Bosnu. Jebi ga, može mu se kad već deset godina čuči na velferu i još razvozi picu za keš, a žena mu otvorila bjuti salon u stanu pa ove naše guske navalile kô nezdrave na her kat u nje.
Ali, šta im vrijedi kad ne znaju da investuju nego sve spiskaju na putovanja i neke druge stjupid šeme. Zato će sav život biti fukara koja rentuje svoj apartment, a mi imamo properti i sejving akaunt u banci. On stalno mejk fan od mene i priča okolo kako sam ful i ne znam da živim. Ali polako, doće maca na vratanca i njegovog apartmenta! Ja sam već obavijestio Revenju Kanada o njegovim biznisima, pa ću ga pitati kako se živi kad bude počeo plaćati taksu za sve ove godine. A to što on misli kako mi ne znamo da živimo, malo se zajebô!

Skoro svaki satrdej uveče ja i moja Raza popijemo kejs piva - onaj mali od siks. Doduše, ona popije samo jedno zato što mora na najt šift od devet, ali se zato ja rileks i smažem sve ostalo jer u sandej radim tek od osam ujutru.

Zato, kad ga vidite, nemojte vjerovati šta priča jer on nije čovjek za rispekt. To je rizon što vam nisam poslao dolare po njemu, jer znam da će reći da sam goljo i da grabim samo za sebe.

Vi znate da to nije zbog toga, nego zato što sam temporari šort, ali I to je samo dok ne otplatimo morgidž, prvih 25-30 godina. Poslije ćemo svi da uživamo.

Pozdravlja vas sve vaš brat Ibro iz USA

:D
ademo

#36 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ademo »

Prijatelji imam jedno pitanje ako iko zna sto vise to bolje.. pa neznam dali je neko cuo za USELJENIČKU VIZU preko srodstva(USA)..kakva je procedura,,koji papiri trebaju...koliko košta dok se to sve sredi...ja imam sestru u AMERICI sa USA papirima...pa neznam zasto da tražim posjetilacku vizu kad se moze i viza za useljenje :? :? koliko se to čeka....neka mi neko opise to detaljno molim vas..i fala unaprijed..
melb26sa

#37 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

ademo wrote:Prijatelji imam jedno pitanje ako iko zna sto vise to bolje.. pa neznam dali je neko cuo za USELJENIČKU VIZU preko srodstva(USA)..kakva je procedura,,koji papiri trebaju...koliko košta dok se to sve sredi...ja imam sestru u AMERICI sa USA papirima...pa neznam zasto da tražim posjetilacku vizu kad se moze i viza za useljenje :? :? koliko se to čeka....neka mi neko opise to detaljno molim vas..i fala unaprijed..
Jeste bas, sta ce ti turisticka kad imas sestru tamo? Koje papire ima, tj je li US drzavljanin?

Ako je USC, onda bi to bila F4 kategorija i cekanje je 11 godina (trenutno rade na peticijama od 15 avgusta 1998) s tim da je limit 65000 i ako sta preostane iz prve tri kategorije.

Preporucujem da si uzmes turisticku vizu.

Ako sestra (mora biti USC da te sponzorise) hoce, evo kako ide proces: http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1306.html
ademo

#38 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ademo »

Ona je državljanin USA.od prije 1god.melb26sa eto je to...ali ima još nešto možda ce bit problem što su nam roditelji razvedeni.....mi imamo istog oca(tatu) ali majke su mam razlicite, nemamo istu mater,,,to će možda bit problem ili ne...
melb26sa

#39 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

ademo wrote:Ona je državljanin USA.od prije 1god.melb26sa eto je to...ali ima još nešto možda ce bit problem što su nam roditelji razvedeni.....mi imamo istog oca(tatu) ali majke su mam razlicite, nemamo istu mater,,,to će možda bit problem ili ne...

Tvoje opcije:

neuseljenicka viza - turisticka B1/B2 dobijes za sedmicu dvije, zavisi kad se prijavis za intervju

Radna viza - H1B - sponzorise te americka firma, uslov VSS i manjak americkih radnika - dokazuje firma
Studentska viza F-1 - dodiplomski ili postdiplomski studij - zahtjev je da si primljen na studij i imas I-20 od skole koju ces pohadjati prije nego sto izdaju vizu
Program razmjene - J-1 - obicno americka vlada sponzorise, uslov nakon zavrsetka je povratak na minimalno 2 godine u svoju zemlju

Useljenicka preko F4 - 11 godina cekanja - znaci da ti sestra posalje papire sada dobio bi vizu za useljenje 2020. Sestra mora preko rodnih listova dokazati srodstvo, mislim da ne bi trebalo biti problema ako ste imali isto prezime.
ademo

#40 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ademo »

pa valjda da moze ....imamo istog tatu..valjda ima u papirima...
lejla82

#41 Re: USA viza i novija iskustva

Post by lejla82 »

Cao raja, imam pitanje! Sta mislite hoce li mi dati turisticku vizu ako sam pripravnik u firmi ili ni to ne moze?? hvala :?
melb26sa

#42 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

lejla82 wrote:Cao raja, imam pitanje! Sta mislite hoce li mi dati turisticku vizu ako sam pripravnik u firmi ili ni to ne moze?? hvala :?

Ako imas dokument u kojem se navodi da se rasporedjena na mjesto pripravnika u trajanju od do ali da imas i godisnji od do i da te ocekuju na poslu tog i tog datuma, ne vidim razloga da ti ne daju vizu. Jos dodaj kucnu listu, ako imas kakav kredit, bankovni izvod i to je to.
ademo

#43 Re: USA viza i novija iskustva

Post by ademo »

e imam jos pitanja ako mi ko moze da odgovori....sa kojom vizom se moze ostati u USA ali legalno koja mi je potrebna za to....kome da se obratim tamo kad stignem....ako ko moze da mi opsrno da opise ako ko zna sta o tome ...koju je najlakse dobiti za ta...naravno da ostanem zauvjek....
Kraljica_Suza

#44 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Kraljica_Suza »

ademo wrote:e imam jos pitanja ako mi ko moze da odgovori....sa kojom vizom se moze ostati u USA ali legalno koja mi je potrebna za to....kome da se obratim tamo kad stignem....ako ko moze da mi opsrno da opise ako ko zna sta o tome ...koju je najlakse dobiti za ta...naravno da ostanem zauvjek....
Ozeni amerikanku :thumbup: :D
melb26sa

#45 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

ademo wrote:e imam jos pitanja ako mi ko moze da odgovori....sa kojom vizom se moze ostati u USA ali legalno koja mi je potrebna za to....kome da se obratim tamo kad stignem....ako ko moze da mi opsrno da opise ako ko zna sta o tome ...koju je najlakse dobiti za ta...naravno da ostanem zauvjek....

Jos nisi odustao?

Igraj DV lutriju ili ako imas pola miliona USD (ne znam koja je cifra sada) otvoris biznis u USA i uposlis 10 ljudi - odmah zelena karta.

Rekla sam ti i za H1B i za ostale.

Kako mislis ostati? Kome da se obratis? Idi odmah USCISu i zamoli ih da ti zovnu ICE jer ti bi ostao zauvijek na turistickoj vizi. Pa vidi sta ce se desitit. I da, cim stignes na aerodrom u americi, na imigracionom odmah im reci da ostajes zauvijek.
sarayewo

#46 Re: USA viza i novija iskustva

Post by sarayewo »

Kad smo vec kod DV-a... Jel dobio iko obavijest ove godine? Period obavjestavanja im je maj-juli, al jos niko nista ne prica... :)
melb26sa

#47 Re: USA viza i novija iskustva

Post by melb26sa »

sarayewo wrote:Kad smo vec kod DV-a... Jel dobio iko obavijest ove godine? Period obavjestavanja im je maj-juli, al jos niko nista ne prica... :)
Nije svako ni na forumu - evo rezultata za 2009, nista jos nema za 2010.

http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _4317.html
sarayewo

#48 Re: USA viza i novija iskustva

Post by sarayewo »

Ma gledao sam neki dan i vidio da nema rezultata na state.gov jos uvijek, al obicno obavijasti pocnu stizati prije nego sto oni izbace rezultate na sajtu...
ademo

#49 Re: da se pribrojimo za DV vizu ko se prijavio

Post by ademo »

Ja se prijavio ko je jos i sta sad...
Kraljica_Suza

#50 Re: USA viza i novija iskustva

Post by Kraljica_Suza »

piimp wrote:Pozdrav! Kakve su mi sanse za dobit vizu sa SAD ako sam student, dakle studiram u SA, imam kucu i zemlju na sebi, i dobit cu pozivno pismo od ujaka koji zivi u Americi? Ostao bih oko 3 mjeseca tako nesto. Ima li neko iskustva slicna? Ima li veze sto sada imamo biometrijske BIH pasose? Pozdrav
Biometrijski pasos nema nikakve veze, ako ti stari pasos jos uvijek vazi barem godinu dana, to je to :)
Sigurno ces bez problema dobiti turisticku vizu da posjetis ujaka, jer imas dovoljno dokaza da ces se vratiti. Naravno, uz ovo sto si nabrojao (kuca, zemlja na tvoje ime) obavezno ponesi i index kao dokaz da studiras.
Nadam se da si redovan student na fakultetu i da dajes ispite, jer i to gledaju...ukoliko si zapostavio fax, moglo bi im zapasti u oci, ali i ne mora.

Sretno i javi kako je proslo :)
Post Reply